YouTube. Protecție împotriva cenzurii. Dezinformare. Reactivarea mecanismului de monetizare. Tribunalul din Roma, Hotărârea nr. 9653/2024

Redacția Lex24
Publicat in Jurisprudenta comentata, 18/07/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Italia. Prof. Av. Augusto Sinagra și Av. Lorenzo Minisci au obținut un mare succes judiciar împotriva CENZURII și împotriva abuzului de DEZINFORMARE de către platforma YouTube a Google Ireland Ltd. Decizia va avea un impact perturbator asupra tuturor utilizatorilor YouTube,...

Italia. Prof. Av. Augusto Sinagra și Av. Lorenzo Minisci au obținut un mare succes judiciar împotriva CENZURII și împotriva abuzului de de către platforma YouTube a Google Ireland Ltd.

Decizia va avea un impact perturbator asupra tuturor utilizatorilor YouTube, în special asupra celor care, individual sau în calitate de asociați sau profesioniști, s-au dedicat producerii sau partajării de conținut, activității jurnalistice sau informative în domeniul sănătății în epoca pandemiei.

În casus belli, s-a întâmplat ca Google, în februarie 2021, să dezactiveze funcția de monetizare a YouTube (care permite să se beneficieze de reclame plătite) unui cunoscut post de radio din capitală, susținând că pe canalul respectiv au fost încărcate unele videoclipuri „ care dezinformeaza ” în domeniul sănătății Covid-19 neconforme cu politicile Programului de parteneriat al platformei – și, prin urmare, contrare dispozițiilor contractuale – care ar fi permis operatorului rețelei sociale să își exercite dreptul de a dezactiva unilateral funcția de monetizare.

În hotărârea Tribunalului din Roma se arată că Regulile de monetizare prevăzute de YouTube în contractul încheiat cu utilizatorul – inclusiv așa-numitele „reguli ale comunității” – nu prevedeau că „problema epidemiei Covid-19” ar fi fost inclusă în catalogul condițiilor exprese care legitimează exercitarea suspendării serviciilor contractuale prevăzute de Regulile respective, precum spam-ul, practicile înșelătoare, frauda, nuditatea și conținutul de natură sexuală, siguranța minorilor, hărțuirea și cyberbullying-ul.

Judecătorul de la Tribunalul Capitalei a precizat că, „deși pârâta a realizat o pagină web care conține o listă a regulilor comunității pe materii, printre care sunt incluse și Regulile privind dezinformarea în domeniul medical în legătură cu Covid-19 … este foarte clar că aceste reguli au fost introduse după încheierea contractului între părți, adică după apariția epidemiei cunoscute, astfel că nu pot să fi format consensul de voință al părților contractante, care este în schimb indispensabil pentru ca dispozițiile contractuale să fie eficiente și să aibă putere de lege între părți (art. 1372 din Codul civil italian)”.

Și întrucât, în abstract, s-ar putea considera că, în prezența unor condiții particulare într-un context istoric precis, administratorului îi este permis să modifice în timp regulile privind conținutul videoclipurilor care urmează să fie încărcate pe canalele YouTube, în speță, modificările contractuale care urmau să fie aduse contractului privind aderarea la „Programul Covid”, pentru ca acestea să producă efecte, ar fi trebuit să facă obiectul unei comunicări scrise specifice din partea Google către utilizator înainte de aplicarea lor (ceea ce nu pare să fi fost făcut).

În cele din urmă, ceea ce a făcut YouTube (Google) – ca și alți operatori ai principalelor platforme sociale și motoare de căutare la nivel mondial – în comportamentul său agresiv și încăpățânat de a proteja politica de sănătate specifică Covid19 prin exploatarea poziției sale dominante în contract pentru a reprima gândirea critică, opinia contrară preocupare, cunoaștere sau analiză sanitară în detrimentul politicii interne, a fost considerat un comportament contractual abuziv din partea managerului, care a modificat unilateral un contract privind o activitate legală a utilizatorului (și anume difuzarea de opinii privind epidemia contrare sau sceptice față de instrucțiunile autorităților sanitare).

Acest principiu se aplică nu numai celor care au fost demonetizați, ci și celor cărora li s-au șters conținuturi, postări sau chiar canale sau pagini întregi, sau chiar celor care au fost pusi in umbră ().

Rezultat: Google a fost obligat să plătească utilizatorului abuzat despăgubiri în valoare de 200.000 EUR (aproximativ 5.000 EUR pe lună).

[embeddoc url=”https://www.lex24.ro/wp-content/uploads/2024/07/Tribunalul-din-Roma-Hotararea-9653-2024.pdf”]
Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x