TRATAT DE EXTRĂDARE din 12 august 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 613 din 7 iulie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 6 12/01/2009
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DETRATAT 13/06/2017
ActulINTRAT IN VIGOAREORDIN 6 12/01/2009
ActulCONTINUT DELEGE 259 16/06/2004
ActulRATIFICAT DELEGE 259 16/06/2004

între România şi Republica Federativă a Braziliei



România şi Republica Federativă a Braziliei, denumite în continuare state contractante,dorind să reglementeze extrădarea reciprocă a infractorilor,au convenit următoarele: + 
Articolul 1Obligaţia de extrădare1. Statele contractante se angajează să-şi extrădeze reciproc, potrivit regulilor şi în condiţiile prevăzute în prezentul tratat, orice persoană care, aflată pe teritoriul statului contractant solicitat, este învinuită sau condamnată pentru o infracţiune pentru care se poate solicita extrădarea conform art. 2.2. Extrădarea va fi posibilă pentru una dintre infracţiunile prevăzute în art. 2, dacă infracţiunea este săvârşită pe teritoriul statului contractant solicitant sau într-un stat terţ, iar statul contractant solicitant are competenţa de urmărire penală, de judecare a persoanei reclamate şi de punere în executare a pedepsei aplicate acesteia.3. Extrădarea va fi posibilă pentru infracţiunile prevăzute la art. 2, indiferent dacă acestea sunt săvârşite înainte sau după intrarea în vigoare a prezentului tratat.
 + 
Articolul 2Infracţiuni pentru care se acordă extrădarea1. Prezentul tratat se aplică infracţiunilor care se pedepsesc de legile ambelor state contractante cu pedepse privative de libertate de cel puţin un an.2. În cazul în care se cere extrădarea în scopul executării sentinţei, o condiţie suplimentară va fi ca pedeapsa rămasă de executat să fie de cel puţin un an.3. Dacă cererea de extrădare se referă la două sau mai multe infracţiuni pedepsite cu închisoare de legile statelor contractante, chiar dacă numai una dintre ele corespunde condiţiilor prevăzute în paragraful 1 privind durata pedepsei, extrădarea poate fi admisă şi pentru celelalte infracţiuni.4. În cazul infracţiunilor fiscale, extrădarea nu va putea fi refuzată pe motiv că legislaţia statului contractant solicitat nu prevede acelaşi regim de taxe şi impozite sau nu conţine acelaşi tip de reglementare în materie de taxe şi impozite, vamă sau schimb valutar ca şi legislaţia statului contractant solicitant.
 + 
Articolul 3Motive de refuz al extrădării1. O persoană nu va fi extrădată dacă autoritatea competentă din statul contractant solicitat constată următoarele:a) persoana reclamată este cetăţean al statului contractant solicitat; saub) infracţiunea pentru care se solicită extrădarea este o infracţiune de natură politică ori exclusiv militară; sauc) există motive serioase să considere că cererea de extrădare a fost prezentată cu scopul de a se urmări sau de a se pedepsi o persoană pentru considerente de rasă, religie, naţionalitate, etnie sau de opinii politice ori că există riscul ca situaţia acestei persoane să fie agravată pentru unul ori altul dintre motivele sus-menţionate; saud) dacă persoana a cărei extrădare este solicitată a fost judecată definitiv, graţiată sau amnistiată pe teritoriul statului contractant solicitat pentru aceeaşi infracţiune care face obiectul cererii de extrădare sau pentru care, potrivit legii cel puţin a unuia dintre statele contractante, a intervenit prescripţia; saue) dacă persoana a cărei extrădare se solicită a fost condamnată sau urmează a fi judecată în statul contractant solicitant de către un tribunal excepţional sau ad-hoc.2. În caz de pedeapsă capitală, extrădarea nu este posibilă decât dacă există promisiune fermă, dată de statul contractant solicitant, că pedeapsa nu se va executa, ci va fi comutată.3. În sensul prezentului tratat, nu sunt considerate infracţiuni politice, în special:a) atentatul la viaţa unui şef de stat sau a unui membru al familiei sale;b) genocidul, crimele de război, crimele împotriva păcii şi umanităţii;c) terorismul.
 + 
Articolul 4Obligaţii în caz de refuz al extrădării1. Refuzul extrădării propriului cetăţean obligă statul contractant solicitat ca, la cererea statului contractant solicitant, să supună cauza autorităţilor sale judiciare competente, astfel încât să se poată exercita urmărirea penală şi judecata, dacă este cazul.2. În cazul în care statul contractant solicitat optează pentru soluţia refuzului extrădării unui străin, învinuit sau condamnat în statul contractant solicitant pentru infracţiuni grave sau pentru cele incriminate prin convenţii internaţionale care nu impun un alt mod de represiune, examinarea propriei competenţe şi exercitarea, dacă este cazul, a acţiunii penale se fac din oficiu, fără excepţie şi fără întârziere.3. În cazurile prevăzute în paragrafele 1 şi 2, statul contractant solicitant va transmite gratuit statului contractant solicitat dosarele, informaţiile şi obiectele privind infracţiunea. Statul contractant solicitant va fi informat despre rezultatul cererii sale.
 + 
Articolul 5Procedura extrădării1. Fără să se aducă atingere dispoziţiilor art. 6, cererea de extrădare va fi întocmită în scris şi transmisă pe cale diplomatică.2. Cererea va fi însoţită de documente care să conţină:a) datele de identificare a persoanei urmărite, împreună cu orice altă informaţie utilă în stabilirea identităţii, naţionalităţii (cetăţeniei) şi a locului în care aceasta se află;b) informaţii despre infracţiunea pentru care se solicită extrădarea;c) textele legale aplicabile în cauză;d) în cazul unei persoane condamnate, originalul sau copia certificată de pe hotărârea de condamnare şi de pe mandatul de executare a pedepsei închisorii sau de pe orice alt act având putere egală;e) în cazul unei persoane învinuite sau inculpate, mandatul de arestare emis de autoritatea competentă pe teritoriul statului contractant solicitant sau o copie certificată a acestuia.3. Dacă informaţiile comunicate de statul contractant solicitant sunt considerate insuficiente pentru a permite statului contractant solicitat să ia o decizie în conformitate cu prevederile prezentului tratat, statul contractant solicitat va cere informaţii suplimentare şi va putea fixa o dată pentru primirea acestora.
 + 
Articolul 6Arestarea provizorie1. În cazuri urgente, persoana urmărită poate, potrivit legii statului contractant solicitat, să fie arestată provizoriu la cererea autorităţilor competente ale statului contractant solicitant.Cererea de arestare provizorie va trebui să indice intenţia de a solicita extrădarea acestei persoane şi să includă o declaraţie despre existenţa unui mandat de arestare sau a unei sentinţe de condamnare pronunţate împotriva persoanei urmărite, precum şi datele de identificare a acesteia.2. Persoana arestată pe baza unei astfel de cereri va fi pusă în libertate la expirarea unei perioade de şaizeci (60) de zile de la data arestării, dacă cererea de extrădare nu a fost primită în acest interval.Punerea în libertate nu exclude o nouă arestare şi nici extrădarea persoanei urmărite, dacă cererea de extrădare a fost primită ulterior.3. Cererea de arestare provizorie poate fi transmisă prin Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale (INTERPOL), comunicându-se totodată cererea şi pe cale diplomatică.
 + 
Articolul 7Cereri concurenteDacă extrădarea unei persoane este solicitată în concurs cu cereri ale unor state terţe, fie pentru aceeaşi infracţiune, fie pentru o altă infracţiune, statul contractant solicitat va hotărî, în limitele permise de propria sa legislaţie, ţinând cont de circumstanţele cauzei, inclusiv de prevederile oricăror alte convenţii încheiate între statul contractant solicitat şi statele terţe solicitante, precum şi de gravitatea şi locul săvârşirii infracţiunilor, datele cererilor, naţionalitatea (cetăţenia) şi reşedinţa persoanei urmărite şi de posibilitatea extrădării ulterioare a acesteia într-un alt stat solicitant.
 + 
Articolul 8Hotărârea de extrădare şi predarea extrădatului1. Statul contractant solicitat va informa statul contractant solicitant pe cale diplomatică despre hotărârea sa asupra cererii de extrădare.2. În cazul în care cererea de extrădare este respinsă, statul contractant solicitat va comunică şi motivele refuzului.3. Dacă cererea este admisă, statul contractant solicitant va fi informat despre locul şi data predării extrădatului, precum şi despre durata arestării în vederea predării.4. Statul contractant solicitant va asigura preluarea extrădatului din statul contractant solicitat, în termen de treizeci (30) de zile, cu posibilitatea prelungirii cu cel mult treizeci (30) de zile.O nouă prelungire va fi admisă numai în caz de forţă majoră.În cazul în care persoana nu este preluată în acest termen, statul contractant solicitat poate refuza extrădarea pentru aceeaşi infracţiune.
 + 
Articolul 9Remiterea bunurilor1. În cazul în care cererea de extrădare este admisă, statul contractant solicitat va transmite, în măsura în care îi permite legea proprie, statului contractant solicitant, toate bunurile (inclusiv sumele de bani) care:a) pot servi ca probe ale infracţiunii; saub) au fost dobândite de către persoana în cauză prin săvârşirea infracţiunii şi se află în posesia acesteia ori au fost descoperite ulterior.2. Dacă bunurile în cauză sunt sechestrate sau confiscate pe teritoriul statului contractant solicitat, acesta poate, în legătură cu procesul aflat pe rol, să le reţină temporar sau să le predea sub condiţia de a-i fi înapoiate.3. Aceste prevederi nu vor aduce atingere drepturilor statului contractant solicitat sau ale oricărei alte persoane decât cea urmărită. Dacă aceste drepturi există, bunurile vor fi înapoiate, la cerere, statului contractant solicitat, în mod gratuit, cât mai curând posibil după încheierea procesului.
 + 
Articolul 10Regula specialităţii1. Persoana care a fost extrădată va beneficia de toate drepturile sale individuale şi nu va fi urmărită, judecată sau deţinută în vederea executării unei sentinţe sau a unui mandat de arestare pentru o infracţiune săvârşită înaintea predării sale, alta decât cea pentru care a fost extrădată, cu excepţia următoarelor cazuri:a) când statul contractant care a predat-o consimte. Cererea privind acordarea consimţământului va fi înaintată pe cale diplomatică, împreună cu documentele prevăzute la art. 5 şi cu înregistrarea legală a declaraţiilor făcute de persoana extrădată în legătură cu infracţiunea în cauză;b) când persoana respectivă, având posibilitatea de a părăsi teritoriul statului contractant unde a fost extrădată, nu a făcut acest lucru în patruzeci şi cinci (45) de zile de la punerea sa în libertate ori s-a întors pe acel teritoriu după ce l-a părăsit.2. Când calificarea juridică dată infracţiunii se modifică în cursul procesului, persoana extrădată va fi urmărită, judecată sau condamnată doar în cazul în care infracţiunea, prin noua sa încadrare juridică, conţine elementele unei infracţiuni care permite extrădarea.3. Persoana nu va fi reextrădată, fără acordul statului contractant solicitat, într-un stat terţ pentru o infracţiune săvârşită înainte de predarea sau înapoierea sa în statul contractant solicitant, cu excepţia cazului când, având ocazia de a părăsi teritoriul statului contractant unde a fost predată, nu a făcut acest lucru în şaizeci (60) de zile de la punerea sa în libertate ori s-a întors pe acel teritoriu după ce l-a părăsit.
 + 
Articolul 11Limbile folositeCererea de extrădare şi documentele anexe vor fi însoţite de traduceri oficiale în limba statului contractant solicitat.
 + 
Articolul 12CheltuieliCheltuielile necesare cererii de extrădare vor fi efectuate după cum urmează:a) statul contractant solicitant va face toate pregătirile pentru reprezentarea sa în statul contractant solicitat în orice procedură legată de cerere şi va suporta cheltuielile aferente în statul contractant solicitat;b) cheltuielile pentru transportul persoanei extrădate vor fi suportate de către statul contractant solicitant;c) toate celelalte cheltuieli de pe teritoriul statului contractant solicitat, necesare cererii de extrădare, vor fi suportate de către acest stat contractant.
 + 
Articolul 13Asistenţă juridică reciprocăStatele contractante îşi vor acorda reciproc, în limitele prevăzute de propriile legi, asistenţă juridică în legătură cu infracţiunea pentru care s-a solicitat extrădarea.
 + 
Articolul 14Relaţia cu alte convenţii internaţionalePrezentul tratat:1. nu aduce atingere obligaţiilor pe care statele contractante sau unul dintre acestea şi le-a asumat sau şi le va asuma potrivit oricărei alte convenţii internaţionale cu caracter multilateral;2. în acelaşi timp, trebuie să faciliteze aplicarea, dacă este cazul, a principiilor conţinute în convenţiile internaţionale sus-menţionate.
 + 
Articolul 15Dispoziţii finale1. Prezentul tratat este supus ratificării, iar instrumentele de ratificare vor fi schimbate la Bucureşti cât mai curând posibil. Tratatul va intra în vigoare la data schimbării instrumentelor de ratificare.2. Prezentul tratat este încheiat pe o durată nelimitată. Cu toate acestea, oricare dintre statele contractante îl va putea denunţa în orice moment, prin notificare făcută celuilalt stat contractant, pe cale diplomatică. În acest caz, tratatul va înceta să producă efecte la şase (6) luni de la primirea notificării.Încheiat la Brasilia la 12 august 2003, în două exemplare originale, în limbile română şi portugheză, ambele texte fiind egal autentice.Subsemnaţii, legal autorizaţi de către autorităţile lor competente, semnează prezentul tratat.Pentru România,Rodica Mihaela StănoiuPentru Republica Federativă a Braziliei,Marcio Thomaz Bastos______________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x