STATUTUL INTREPRINDERII din 10 decembrie 1982

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 300 din 21 noiembrie 1996
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DELEGE 110 10/10/1996
ActulCONTINUT DECONVENTIE 10/12/1982

anexa 4 la CONVENTIA NATIUNILOR UNITE asupra dreptului marii



 + 
Articolul 1Scopuri1. Intreprinderea este organul autorităţii care desfăşoară direct activităţi în zona în aplicarea art. 153 paragraful 2 lit. a), precum şi activităţi de transport, de tratare şi de comercializare a minereurilor extrase din zona.2. Pentru realizarea scopurilor sale şi exercitarea functiilor sale, intreprinderea acţionează în conformitate cu convenţia şi cu regulile, reglementarile şi procedurile autorităţii.3. Pentru a pune în valoare resursele zonei în aplicarea paragrafului 1, intreprinderea, sub rezerva prevederilor convenţiei, îşi desfăşoară operaţiunile conform principiilor unei gestiuni comerciale sanatoase.
 + 
Articolul 2Raporturi cu autoritatea1. În aplicarea art. 170, intreprinderea acţionează conform politicii generale stabilite de către adunare şi directivelor consiliului.2. Sub rezerva paragrafului 1, intreprinderea îşi desfăşoară operaţiunile în mod autonom.3. Nici o dispoziţie a convenţiei nu face intreprinderea răspunzătoare pentru actele sau oblibaţiile autorităţii şi nici autoritatea răspunzătoare pentru actele sau oblibaţiile intreprinderii.
 + 
Articolul 3Limitarea raspunderiiFără a se aduce atingere art. 11 paragraful 3 al prezentei anexe, nici un membru al autorităţii nu va fi răspunzător de actele sau de oblibaţiile intreprinderii pentru simplul fapt ca are calitatea de membru.
 + 
Articolul 4Structura intreprinderiiIntreprinderea va avea un consiliu de administratie, un director general şi personalul necesar pentru realizarea functiilor sale.
 + 
Articolul 5Consiliul de administratie1. Consiliul de administratie va fi compus din 15 membri aleşi de către adunare, conform art. 160 paragraful 2 lit. c). Pentru alegerea membrilor consiliului de administratie, se va tine seama în modul cuvenit de principiul repartitiei geografice echitabile. Propunind candidatii pentru consiliu, membrii autorităţii vor tine seama de necesitatea de a desemna candidati având cea mai înaltă competenţa şi calificarea necesară în domeniile respective, pentru a asigura viabilitatea şi succesul intreprinderii.2. Membrii consiliului de administratie vor fi aleşi pentru un mandat de 4 ani şi sunt reeligibili. La alegerea şi realegerea membrilor consiliului de administratie se va tine seama în mod cuvenit de principiul rotatiei locurilor.3. Membrii consiliului de administratie rămân în functie până la alegerea succesorilor lor. Dacă locul unui membru al consiliului de administratie devine vacant, adunarea, în conformitate cu art. 160 paragraful 2 lit. c), alege un alt membru pentru o durată până la expirarea mandatului.4. Membrii consiliului de administratie acţionează cu titlu personal. În exercitarea functiilor lor, ei nu vor solicita şi nici nu vor accepta instrucţiuni de la nici un guvern şi de la nici o alta sursa. Membrii autorităţii vor respecta independenta membrilor consiliului şi se vor abtine de la orice tentativa de a-i influenţa în exercitarea functiilor lor.5. Fiecare membru al consiliului de administratie primeste o remuneratie din fondurile intreprinderii. Cuantumul acestei remuneratii va fi fixat de adunare, la recomandarea consiliului.6. Consiliul de administratie îşi exercită functiile, în mod normal, la sediul principal al intreprinderii şi se reuneste ori de cite ori activitatea intreprinderii o impune.7. Cvorumul este constituit din două treimi din numărul membrilor consiliului de administratie.8. Fiecare membru al consiliului de administratie dispune de un vot. Deciziile referitoare la orice chestiune cu care este sesizat consiliul de administratie vor fi luate cu majoritatea membrilor acesteia. Dacă o decizie suscita un conflict de interese pentru unul dintre membrii săi, acesta nu va participa la vot.9. Orice membru al autorităţii poate să ceara consiliului de administratie informaţii privind operaţiunile care îl privesc în mod deosebit. Consiliul se va stradui sa furnizeze aceste informaţii.
 + 
Articolul 6Atribuţiile şi functiile consiliului de administratieConsiliul de administratie conduce afacerile intreprinderii. Sub rezerva prevederilor convenţiei, el exercita toate atribuţiile necesare pentru a permite intreprinderii să-şi realizeze scopurile, inclusiv atribuţiile:a) de a-şi alege preşedintele dintre membrii săi;b) de a adopta regulamentul sau interior;c) de a elabora şi supune consiliului planuri de muncă intocmite în scris în conformitate cu art. 153 paragraful 3 şi cu art. 162 paragraful 2 lit. j);d) de a elabora planuri de muncă şi programe în scopul realizării activităţilor vizate la art. 170;e) de a pregati şi prezenta consiliului cererile de autorizare a productiei, conform art. 151 paragrafele 2-7;f) de a autoriza negocierile referitoare la achizitionarea de tehnologii, indeosebi cele prevăzute la art. 5 paragraful 3 lit. a), c) şi d) al anexei nr. III, şi de a aproba rezultatele acestor negocieri;g) de a stabili condiţii şi modalităţi şi de a autoriza negocieri pentru participarea la societăţi mixte şi la alte forme de acorduri de coantrepriza, asa cum se prevede la art. 9 şi 11 ale anexei nr. III, şi de a aproba rezultatele acestor negocieri;h) de a prezenta adunarii recomandari privind partea din venitul intreprinderii care trebuie să fie păstrată pentru constituirea de rezerve, conform art. 160 paragraful 2 lit. f) şi art. 10 al prezentei anexe;i) de a aproba bugetul anual al intreprinderii;j) de a autoriza cumpararea de bunuri şi servicii, conform art. 12 paragraful 3 al prezentei anexe;k) de a prezenta consiliului un raport anual, în conformitate cu art. 9 al prezentei anexe;l) de a prezenta consiliului, în vederea aprobării de către adunare, proiectele de reguli privind organizarea, administrarea, numirea şi concedierea personalului intreprinderii şi de a adopta reglementarile care pun în aplicare aceste reguli;m) de a contracta împrumuturi şi de a furniza garantii şi alte mijloace asiguratorii, pe care el le va stabili, conform art. 11 paragraful 2 din prezenta anexa;n) de a hotari în privinta acţiunilor în justiţie, de a incheia acorduri, de a efectua tranzactii şi de a lua orice măsuri, asa cum se prevede la art. 13 din prezenta anexa;o) de a delega, sub rezerva aprobării consiliului, orice atribuţii neexclusive comitetelor sale sau directorului general.
 + 
Articolul 7Directorul general şi personalul1. La recomandarea consiliului, adunarea alege dintre candidatii propusi de consiliul de administratie pe directorul general al intreprinderii, care nu este membru al consiliului de administratie. Directorul general este ales pentru un mandat cu durata determinata care nu va depăşi 5 ani şi poate fi reales pentru noi mandate.2. Directorul general este reprezentantul legal al intreprinderii şi administratorul sau sef; el este direct răspunzător în faţa consiliului de administratie pentru conducerea treburilor intreprinderii. El este insarcinat cu organizarea, administrarea, numirea şi concedierea personalului, conform regulilor şi reglementarilor vizate la art. 6 lit. l) din prezenta anexa. El participa la reuniunile consiliului de administratie, fără drept de vot. El poate participa, fără drept de vot, la reuniunile adunarii şi ale consiliului, atunci când aceste organe examineaza probleme ce privesc intreprinderea.3. Criteriul precumpanitor în recrutarea şi stabilirea condiţiilor de angajare a personalului va fi necesitatea de a asigura intreprinderii serviciile unor persoane posedind cele mai inalte calităţi de muncă şi de competenţa tehnica. Sub aceasta rezerva, se va acorda atenţia cuvenita importantei unei recrutari efectuate pe o baza geografica echitabila.4. În indeplinirea functiilor lor, directorul general şi personalul intreprinderii nu vor solicita şi nu vor accepta instrucţiuni de la nici un guvern şi de la nici o sursa străină de autoritate. Ei se vor abtine de la orice act incompatibil cu calitatea lor de functionari internationali ai intreprinderii şi nu sunt raspunzatori decit faţă de aceasta. Fiecare stat parte se angajează să respecte caracterul exclusiv international al functiilor directorului general şi ale personalului; statele părţi se angajează să se abtina de la orice tentativa de a-i influenţa în exercitarea functiilor lor.5. Oblibaţiile enuntate la art. 168 paragraful 2 incumba şi personalului intreprinderii.
 + 
Articolul 8AmplasareaIntreprinderea are biroul sau principal la sediul autorităţii. Ea poate deschide alte birouri şi instalaţii pe teritoriul oricărui stat parte, cu consimtamintul acestuia.
 + 
Articolul 9Rapoarte şi situaţii financiare1. Intreprinderea va supune consiliului spre examinare, în termen de 3 luni de la incheierea fiecarui exercitiu, un raport anual continind o situaţie verificata a conturilor sale şi îi va comunică, la intervale corespunzătoare, o situaţie recapitulativa asupra stării sale financiare şi o situaţie a profiturilor şi pierderilor, indicind rezultatele exploatarii.2. Intreprinderea va publică raportul sau anual şi orice alte rapoarte pe care le va considera corespunzătoare.3. Toate rapoartele şi situaţiile financiare vizate de prezentul articol vor fi comunicate autorităţii.
 + 
Articolul 10Repartizarea venitului net1. Sub rezerva paragrafului 3, intreprinderea va plati autorităţii sumele prevăzute la art. 13 al anexei nr. III sau echivalentul lor.2. Adunarea va fixa, la recomandarea consiliului de administratie, proportia din venitul net al intreprinderii, care va fi păstrată pentru constituirea rezervelor, soldul fiind varsat autorităţii.3. În cursul perioadei initiale necesare pentru ca intreprinderea sa atinga stadiul de autonomie financiară, cu o durată de maximum 10 ani de la demararea productiei comerciale, adunarea va scuti intreprinderea de plăţile vizate la paragraful 1 şi va lasă venitul net al intreprinderii, în totalitate, în rezervele acesteia.
 + 
Articolul 11Finante1. Resursele financiare ale intreprinderii cuprind:a) sumele primite de către autoritate conform art. 173 paragraful 2 lit. b);b) contribuţiile voluntare platite de către statele părţi pentru finantarea activităţilor intreprinderii;c) cuantumul imprumuturilor contractate de către intreprindere în virtutea paragrafelor 2 şi 3;d) venitul realizat de intreprindere din operaţiunile sale;e) celelalte resurse financiare puse la dispoziţia intreprinderii pentru a-i permite să-şi inceapa operaţiunile cit mai devreme posibil şi să-şi exercite functiile;2. a) Intreprinderea are capacitatea de a contracta împrumuturi şi de a furniza o anumita garantie sau o alta modalitate asiguratorie pe care o va stabili ea insasi. Înainte de a proceda la o vinzare publică a obligatiunilor sale pe pieţele financiare sau în moneda unui stat parte, intreprinderea va obtine consimtamintul acestui stat. Cuantumul total al imprumuturilor trebuie să fie aprobat de către consiliu, la recomandarea consiliului de administratie.b) Statele părţi vor depune toate eforturile rezonabile pentru a sprijini cererile de împrumut ale intreprinderii pe pieţele financiare şi pe linga instituţiile financiare internationale.3. a) Intreprinderea va fi dotata cu resursele financiare care îi sunt necesare pentru explorarea şi exploatarea unui perimetru minier, pentru asigurarea transportului, a tratarii şi comercializarii mineralelor pe care le extrage din acesta şi a nichelului, cuprului, cobaltului şi manganului, pe care le obtine din aceste minerale, şi pentru acoperirea cheltuielilor sale initiale de administratie. Comisia pregatitoare va indica, în proiectul de reguli, reglementari şi proceduri ale autorităţii, cuantumul acestor fonduri, precum şi criteriile şi factorii stabiliti pentru a opera modificările necesare.b) Toate statele părţi vor furniza intreprinderii echivalentul a jumătate din resursele financiare vizate la lit. a), sub forma de împrumuturi pe termen lung, fără dobinzi, conform baremului contribuţiilor la bugetul ordinar al Organizaţiei Natiunilor Unite în vigoare în momentul platii acestor contribuţii, operindu-se modificari pentru a se tine seama de statele care nu sunt membre ale Organizaţiei Natiunilor Unite. Cealalta jumătate a resurselor financiare va fi obtinuta pe calea unor împrumuturi garantate de toate statele părţi conform baremului amintit.c) Dacă cuantumul contribuţiilor statelor părţi este inferior celui al resurselor financiare care trebuie furnizate intreprinderii în virtutea lit. a), adunarea va examina, în prima sa sedinta, deficitul şi, tinind seama de oblibaţiile statelor părţi, în virtutea dispoziţiilor de la lit. a) şi b), şi de recomandarile comisiei pregatitoare, va adopta, prin consens, măsuri privind acest deficit.d)i) În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a convenţiei sau de 30 de zile de la data depunerii instrumentelor sale de ratificare sau de aderare, termenul cel mai departat fiind retinut, fiecare stat parte va depune la intreprindere bilete la ordin irevocabile, nenegociabile şi fără dobinzi, pentru cuantumul participării statului parte în cauza la împrumutul nepurtator de dobinzi, prevăzut la lit. b).îi) Imediat după ce va fi posibil după intrarea în vigoare a convenţiei, apoi anual sau la alte intervale corespunzătoare, consiliul de administratie al intreprinderii va stabili o situaţie cantitativa a nevoilor intreprinderii, însoţită de o esalonare în timp, pentru finantarea cheltuielilor administrative ale acesteia şi pentru executarea activităţilor pe care intreprinderea le realizează în virtutea dispoziţiilor art. 170 şi ale art. 12 al prezentei anexe.iii) Intreprinderea va notifica statelor părţi, prin intermediul autorităţii, cuantumul participării lor respective la aceste cheltuieli, stabilit conform dispoziţiilor de la lit. b). Intreprinderea va incasa biletele la ordin la concurenta cuantumului necesar pentru finantarea cheltuielilor menţionate în esalonarea privitoare la imprumuturile nepurtatoare de dobinzi.iv) După primirea notificarii, statele părţi vor pune la dispoziţia intreprinderii partea lor respectiva de garantie a datoriei, conform dispoziţiilor lit. b).e)i) La cererea intreprinderii, un stat parte poate furniza garantii pentru datorii în plus faţă de cele pe care le-a acordat conform baremului vizat la lit. b).îi) În locul unei garantii a datoriei, un stat parte poate plati intreprinderii o contribuţie voluntara în cuantum echivalent fractiunii de datorie pe care ar fi fost obligat sa o garanteze.f) Rambursarea datoriilor purtătoare de dobinzi are prioritate faţă de cea a datoriilor nepurtatoare de dobinzi. Datoriile nepurtatoare de dobinzi se ramburseaza după un calendar adoptat de adunare la recomandarea consiliului şi cu avizul consiliului de administratie. Consiliul de administratie exercita aceasta functie în conformitate cu dispozitiile pertinente ale regulilor, reglementarilor şi procedurilor autorităţii, care ţin seama de necesitatea fundamentala de a asigura buna functionare a intreprinderii şi, în special, de a asigura independenta sa financiară.g) Sumele datorate intreprinderii sunt platite în monede liber utilizabile sau în monede liber disponibile şi utilizabile efectiv pe principalele piete de schimb. Aceste monede sunt definite în regulile, reglementarile şi procedurile autorităţii conform practicilor monetare internationale curente. Sub rezerva paragrafului 2, nici un stat parte nu va aplica sau nu va impune restrictii în ce priveste posibilitatea pentru intreprindere de a detine, utiliza sau schimba aceste sume.h) Prin garantia datoriei se înţelege promisiunea facuta de un stat parte creditorilor intreprinderii de a onora, în măsura prevăzută în baremul corespunzător, oblibaţiile financiare ale intreprinderii acoperite de garantie, după notificarea de către creditori a neputintei intreprinderii de a onora oblibaţiile menţionate. Procedurile de executare a acestor obligaţii vor fi conforme regulilor, reglementarilor şi procedurilor autorităţii.4. Resursele financiare, proprietăţile şi cheltuielile intreprinderii vor fi tinute separat de cele ale autorităţii. Intreprinderea va putea, totusi, sa incheie cu autoritatea acorduri privind instalatiile, personalul şi serviciile sau acorduri referitoare la rambursarea cheltuielilor de administratie al caror cuantum a fost avansat de către una în contul celeilalte.5. Documentele, registrele şi conturile intreprinderii, inclusiv rapoartele sale financiare anuale vor fi verificate în fiecare an de către un controlor independent, numit de consiliu.
 + 
Articolul 12Operaţiuni1. Intreprinderea va supune consiliului proiecte referitoare la activităţile vizate la art. 170. Aceste proiecte vor cuprinde un plan de muncă întocmit în scris pentru activităţile ce urmeaza a se desfăşura în zona, conform art. 153 paragraful 3, şi orice alte informaţii sau date ce pot fi necesare pentru evaluarea proiectelor de către comisia juridica şi tehnica şi aprobarea lor de către consiliu.2. După aprobarea proiectului de către consiliu, intreprinderea îl va executa pe baza planului de muncă întocmit în scris, vizat la paragraful 1.3. a) Dacă intreprinderea nu dispune de bunurile şi serviciile care îi sunt necesare pentru operaţiunile sale, ea poate să-şi procure asemenea bunuri şi servicii. În acest scop, intreprinderea va lansa invitatii pentru oferte şi va incheia contracte cu cei care prezinta ofertele cele mai avantajoase din punct de vedere al calităţii, al pretului şi al datei livrarii.b) Dacă mai multe oferte raspund acestor condiţii, contractul va fi acordat conform:i) principiului interzicerii oricarei discriminari bazate pe considerente politice sau de alta natura, care sunt fără legătură cu executarea diligenta şi eficace a operaţiunilor;îi) directivelor stabilite de către consiliu în ceea ce priveste preferinta ce trebuie acordată bunurilor şi serviciilor provenite din statele în curs de dezvoltare, în special din acelea dintre ele care nu au litoral sau sunt dezavantajate din punct de vedere geografic.c) Consiliul de administratie poate adopta reguli care să stabileasca circumstantele speciale în care se poate face derogare, în interesul intreprinderii, de la obligaţia de a lansa invitatii pentru oferte.4. Intreprinderea are proprietate asupra tuturor mineralelor şi tuturor substanţelor tratate pe care ea le produce.5. Intreprinderea va vinde produsele sale pe o baza nediscriminatorie şi nu va acorda reduceri cu caracter necomercial.6. Fără a aduce atingere unei atribuţii cu caracter general sau special, care îi este conferita prin alte dispozitii ale convenţiei, intreprinderea va exercita atribuţiile care îi sunt necesare pentru conducerea afacerilor sale.7. Intreprinderea nu se va amesteca în afacerile politice ale statelor părţi şi nu se va lasă influentata în hotărârile sale de orientare politica a statelor cu care trateaza. Hotărârile intreprinderii se vor baza în mod exclusiv pe considerente de ordin comercial, care vor fi luate în considerare în mod impartial în vederea realizării scopurilor definite la art. 1 al prezentei anexe.
 + 
Articolul 13Statut juridic, privilegii şi imunitati1. Pentru a da posibilitatea intreprinderii de a-şi exercită functiile, acesteia i se vor recunoaste, pe teritoriul statelor părţi, statutul, imunitatile şi privilegiile definite în prezentul articol. Pentru a da efect acestui principiu, intreprinderea şi statele părţi vor putea, dacă este necesar, sa incheie acorduri speciale.2. Intreprinderea are capacitatea juridica indispensabila exercitarii functiilor sale şi realizării scopurilor sale, şi, în special, capacitatea:a) de a incheia contracte şi acorduri de coantrepriza sau de alta natura, inclusiv acorduri cu state sau cu organizaţii internationale;b) de a dobindi, închiria, detine şi instraina bunuri mobile şi imobile;c) de a sta în justiţie.3. a) Intreprinderea nu poate fi urmarita decit în faţa unui tribunal competent al unui stat parte pe teritoriul caruia aceasta:i) are un birou sau instalaţii;îi) a numit un agent în scopul urmaririi afacerilor judiciare;iii) a incheiat un contract de bunuri sau de servicii;iv) a emis titluri de valoare;v) exercita o activitate comerciala sub orice formă;b) Bunurile şi proprietăţile intreprinderii, oriunde s-ar gasi şi oricare ar fi deţinătorul lor, se vor bucura de imunitate faţă de orice formă de sechestru sau orice formă de executare silita, atit timp cit o sentinta definitivă împotriva intreprinderii nu a fost pronunţată.4.a) Bunurile şi proprietăţile intreprinderii, oriunde s-ar gasi şi oricare ar fi deţinătorul lor, se vor bucura de imunitate faţă de actele de rechizitie, confiscare, expropriere sau faţă de orice alta forma de retinere în baza unor acte ale organelor de stat executive sau legislative.b) Bunurile şi proprietăţile intreprinderii, oriunde s-ar gasi şi oricare ar fi deţinătorul lor, nu vor fi supuse vreunui control, restrictii, reglementari sau moratoriu cu caracter discriminatoriu, indiferent de ce natura ar fi acesta.c) Intreprinderea şi personalul sau vor respecta legile şi reglementarile oricărui stat sau teritoriu în care intreprinderea sau personalul sau vor exercita activităţi industriale şi comerciale sau de alta natură.d) Statele părţi vor asigura ca intreprinderea să se bucure de toate drepturile, privilegiile şi imunitatile pe care ele le acorda entitatilor care exercită activităţi comerciale pe teritoriul lor. Aceste drepturi, privilegii şi imunitati vor fi acordate intreprinderii prin modalităţi care nu vor fi mai puţin favorabile decit cele aplicate unor entităţi angajate în activităţi similare. Atunci când statele acorda privilegii speciale tarilor în curs de dezvoltare sau entitatilor lor comerciale, intreprinderea va beneficia de aceste privilegii pe o baza preferentiala analoaga.e) Statele pot sa acorde intreprinderii stimulente, drepturi, privilegii şi imunitati speciale, fără a fi tinute să le acorde şi altor entităţi comerciale.5. Intreprinderea va negocia cu statele pe teritoriul cărora ea are birouri sau instalaţii, pentru a obtine scutiri de impozite directe şi indirecte.6. Fiecare stat parte va lua toate masurile necesare pentru a da efect, în cadrul dreptului sau intern, principiilor enuntate în prezenta anexa şi va informa intreprinderea despre masurile concrete pe care le-a luat.7. Intreprinderea poate să renunte, în măsura şi pe baza condiţiilor fixate de ea, la oricare dintre privilegiile sau imunitatile care îi sunt conferite prin prezentul articol sau prin acordurile speciale vizate de paragraful 1.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x