STATUTUL din 7 iunie 2009

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 25/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COLEGIUL NATIONAL AL ASISTENTILOR SOCIALI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL I nr. 481 din 13 iulie 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulCOMPLETEAZA PEREGULAMENT 30/10/2007
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCOMPLETEAZA PEREGULAMENT 30/10/2007
ART. 4REFERIRE LALEGE 466 04/11/2004
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DEHOTARARE 2 07/06/2009

Institutului Naţional de Asistenţă Socială – I.N.A.S.



 + 
Capitolul IÎnfiinţarea Institutului Naţional de Asistenţă Socială – I.N.A.S. + 
Articolul 1Se înfiinţează Institutul Naţional de Asistenţă Socială – I.N.A.S., denumit în continuare I.N.A.S., în subordinea şi sub coordonarea Biroului executiv al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.
 + 
Articolul 2(1) I.N.A.S. este o structură administrativă a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.(2) În cadrul Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, I.N.A.S. este organizat şi funcţionează în baza principiului autonomiei, precum şi în limitele competenţelor stabilite de prezentul statut.(3) I.N.A.S. nu face parte din sistemul naţional de învăţământ şi nu este supus procedurilor de autorizare şi acreditare prevăzute de lege.(4) I.N.A.S. are buget propriu alocat, care se aprobă anual de către Consiliul Naţional al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.(5) I.N.A.S. are siglă şi ştampilă proprii, cu menţiunea Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.
 + 
Articolul 3Sediul I.N.A.S. este stabilit în municipiul Bucureşti.
 + 
Articolul 4(1) Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali poate înfiinţa centre teritoriale ale I.N.A.S. pe lângă structurile teritoriale ale Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, care dispun de resurse umane şi logistică pentru ducerea la îndeplinire a scopului şi obiectivelor prevăzute în Legea nr. 466/2004 privind Statutul asistentului social şi în prezentul statut.(2) Centrele teritoriale se înfiinţează prin hotărâre a Biroului executiv al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, la propunerea Consiliului de conducere al I.N.A.S., cu avizul Biroului executiv al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.(3) Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali, prin I.N.A.S., se poate asocia pentru organizarea de programe de formare profesională continuă în domeniul asistenţei sociale, sub forma cursurilor de formare profesională, a cursurilor postuniversitare sau de masterat, cu persoane juridice române sau instituţii de învăţământ superior din ţară, acreditate în acest scop, precum şi cu instituţii similare din străinătate.
 + 
Articolul 5(1) I.N.A.S. are ca atribuţii dezvoltarea, cercetarea, pregătirea, formarea profesională complementară şi continuă, precum şi perfecţionarea continuă a asistenţilor sociali, în vederea asigurării exercitării calificate a profesiei de asistent social.(2) Pentru realizarea acestui scop, I.N.A.S. urmăreşte îndeplinirea următoarelor obiective:a) asigurarea cadrului organizatoric necesar pregătirii asistenţilor sociali debutanţi, formării profesionale continue a tuturor asistenţilor sociali, îmbunătăţirii nivelului profesional al asistenţilor sociali şi respectării Codului deontologic al profesiei de asistent social;b) asigurarea cadrului organizatoric pentru dezvoltarea de metodologii, elaborarea şi realizarea de studii şi cercetări în domeniul asistenţei sociale, în vederea creşterii calităţii actului profesional al asistentului social;c) stabilirea formelor de pregătire la standarde de competenţă profesionale, într-un sistem nediscriminatoriu de oportunităţi egale şi uniforme la nivel naţional;d) realizarea de studii şi programe de politici profesionale pe probleme compatibile cu dezvoltarea profesiei de asistent social în plan intern şi internaţional, propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei pentru întărirea sistemului naţional de asistenţă socială românesc şi armonizarea acestuia cu legislaţia Uniunii Europene;e) stabilirea unor relaţii de cooperare permanentă, pe plan intern şi internaţional, cu instituţiile şi organizaţiile cu atribuţii în realizarea formării şi perfecţionării profesionale continue în sistemul profesiilor care îşi desfăşoară activitatea în sistemul naţional de asistenţă socială;f) asigurarea formării profesionale complementare pentru persoanele cu atribuţii în asistenţă socială, prevăzute la art. 34 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 466/2004, precum şi pentru alte categorii profesionale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei sociale, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 6Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali, prin I.N.A.S., este abilitat să emită atestate, avize, certificate şi diplome care atestă formarea profesională complementară sau continuă în domeniul asistenţei sociale, pentru întregul sistem naţional de asistenţă socială.
 + 
Articolul 7(1) În vederea realizării scopului şi îndeplinirii obiectivelor pentru care a fost înfiinţat, I.N.A.S. desfăşoară, în principal, următoarele activităţi:a) organizează pregătirea şi formarea profesională continuă a asistenţilor sociali aflaţi în perioada stagiului la standardele de competenţă profesională stabilite de organele profesiei, precum şi pentru obţinerea treptelor de competenţă profesională;b) realizează studii şi cercetări în domeniul asistenţei sociale;c) elaborează şi atestă metodologii de lucru şi instrumente pentru practica asistenţilor sociali;d) elaborează şi atestă programele de formare pentru asistenţii sociali şi realizează formarea formatorilor în domeniul asistenţei sociale;e) elaborează metodologia de evaluare a cunoştinţelor participanţilor la programe de formare organizate de I.N.A.S. sau de alţi furnizori acreditaţi de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali şi emite certificate sau diplome;f) avizează programele de formare elaborate de către furnizorii de formare acreditaţi de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali;g) asigură cursanţilor stagiile profesionale şi stagiile de practică în cadrul formelor de exercitare a profesiei de asistent social sau în cadrul instituţiilor publice şi private furnizoare de servicii de asistenţă socială;h) formulează puncte de vedere la solicitarea organismelor şi instituţiilor interesate în obţinerea unei opinii autorizate în domeniul asistenţei sociale;i) orice alte activităţi compatibile cu scopul, obiectivele şi statutul I.N.A.S.(2) Cursurile organizate de I.N.A.S. se desfăşoară sub formă de prelegeri şi ateliere de lucru încadrate în module de pregătire, în urma cărora cursanţii obţin calificative sau note.(3) Dispoziţiile referitoare la formarea profesională sunt aplicabile şi formelor de exercitare a profesiei de asistent social sau altor entităţi care asigură stagiile de practică ale cursanţilor.(4) Formarea profesională continuă realizată prin intermediul I.N.A.S. este parte componentă a sistemului de formare profesională a adulţilor prin forme specifice profesiilor reglementate, altele decât cele autorizate de Consiliul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor.
 + 
Capitolul IIOrganizarea şi funcţionarea I.N.A.S. + 
Articolul 8(1) Organele de conducere ale I.N.A.S. sunt:a) Consiliul I.N.A.S., denumit în continuare Consiliul;b) preşedintele Consiliului;c) directorul executiv.(2) Pe lângă Consiliu funcţionează, cu rol consultativ, un consiliu ştiinţific.
 + 
Articolul 9(1) Consiliul asigură conducerea I.N.A.S. şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Biroului executiv al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.(2) Consiliul este format din 6 membri desemnaţi prin hotărâre a Biroului executiv al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, la propunerea structurilor teritoriale ale Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, cărora li se adaugă şi preşedintele în funcţie al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.(3) Membrii Consiliului sunt asistenţi sociali principali, având atestat de liberă practică în asistenţă socială, cu reputaţie şi prestigiu în cadrul profesiei, cu experienţă şi rezultate notorii în activitatea de asistenţă socială şi de formare profesională continuă a asistenţilor sociali.(4) Pentru activitatea depusă, membrii Consiliului pot primi o indemnizaţie stabilită de Consiliul Naţional al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.
 + 
Articolul 10(1) Preşedintele Consiliului este preşedintele în funcţie al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.(2) Preşedintele conduce şedinţele Consiliului. În lipsa preşedintelui, şedinţele vor fi conduse de un membru desemnat de către preşedinte, iar în caz de nedesemnare, de cel desemnat de membrii prezenţi. Dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător.
 + 
Articolul 11(1) Conducerea executivă a I.N.A.S. este asigurată de un director executiv numit de Consiliu, aprobat de către Biroul executiv al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.(2) Pentru activitatea depusă, directorul executiv poate primi o indemnizaţie stabilită de Consiliul Naţional al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.
 + 
Articolul 12Consiliul îndeplineşte, în principal, următoarele atribuţii:a) elaborează proiectul regulamentului de organizare şi funcţionare al I.N.A.S. şi îl supune spre aprobare Biroului executiv al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali;b) aprobă planul anual de desfăşurare a programelor de cercetare şi supune aprobării Biroului executiv al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali direcţiile tematice;c) aprobă membrii Consiliului ştiinţific şi ai corpului de specialişti ai I.N.A.S., în vederea organizării şi desfăşurării activităţilor în cadrul I.N.A.S.;d) aprobă planul anual de desfăşurare a modulelor de pregătire (prelegeri, ateliere de lucru, stagii de practică), programele de studiu, precum şi celelalte modalităţi de formare profesională continuă avizate de Comisia de formare profesională, cu avizul Consiliului ştiinţific;e) aprobă proiectul de buget propriu alocat, controlează execuţia bugetară proprie şi modul de gestionare a patrimoniului şi a fondurilor de care dispune I.N.A.S.;f) aprobă cuantumul taxelor de participare la programele de formare, precum şi al taxelor şi cotizaţiilor pentru obţinerea avizelor, atestatelor, certificatelor sau diplomelor emise de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali prin I.N.A.S.;g) orice alte atribuţii prevăzute de actele normative sau stabilite de Biroul executiv al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.
 + 
Articolul 13(1) Consiliul îşi desfăşoară activitatea în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor care îl compun şi adoptă hotărâri cu majoritatea membrilor prezenţi. În caz de paritate a voturilor, se va solicita şi votul membrilor lipsă.(2) Lucrările şedinţelor vor fi consemnate într-un proces-verbal, întocmit de către secretarul Consiliului, desemnat din rândul membrilor Consiliului.
 + 
Articolul 14(1) Preşedintele Consiliului are următoarele atribuţii principale:a) convoacă Consiliul în şedinţă ordinară sau extraordinară;b) reprezintă structura I.N.A.S. în relaţiile cu celelalte autorităţi şi instituţii publice sau private, cu organizaţii şi operatori economici, cu persoane fizice din ţară şi din străinătate, precum şi în justiţie;c) negociază şi semnează contracte în numele structurii I.N.A.S.;d) semnează certificatele şi atestatele eliberate asistenţilor sociali care au absolvit cursurile organizate sub egida Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali prin I.N.A.S.;e) propune Consiliului aprobarea numirii în funcţie a membrilor Consiliului ştiinţific;f) aprobă propunerile de premiere sau de acordare a altor drepturi personalului Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali care îşi desfăşoară activitatea în I.N.A.S.;g) ia măsuri pentru atragerea de noi surse de finanţare a activităţii I.N.A.S. şi asigură dezvoltarea bazei materiale a acestuia;h) elaborează şi supune spre aprobare Consiliului Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a centrelor teritoriale de formare iniţială şi continuă a asistenţilor sociali.(2) Preşedintele Consiliului poate delega o parte din atribuţiile sale directorului executiv.
 + 
Articolul 15(1) Directorul executiv are următoarele atribuţii principale:a) asigură conducerea curentă a activităţii I.N.A.S.;b) coordonează şi controlează, sub aspect metodologic, activitatea centrelor teritoriale de formare profesională continuă a asistenţilor sociali şi conlucrează cu departamentele de specialitate din cadrul I.N.A.S. în vederea ducerii la îndeplinire a acestei atribuţii;c) participă la activitatea de selectare, încadrare şi promovare a personalului I.N.A.S. şi propune Consiliului coordonatorii departamentelor;d) controlează şi evaluează periodic nivelul de realizare a atribuţiilor de serviciu de către personalul I.N.A.S.;e) stabileşte legături de colaborare cu specialişti din alte instituţii, în scopul îmbunătăţirii activităţii de formare profesională continuă;f) întocmeşte şi prezintă, la solicitarea preşedintelui, dări de seamă asupra activităţii desfăşurate în cadrul departamentelor I.N.A.S., serviciului tehnico-administrativ şi de secretariat al I.N.A.S., propunând măsuri pentru îmbunătăţirea acesteia;g) organizează controlul îndeplinirii sarcinilor de către personalul din subordine şi urmăreşte realizarea măsurilor dispuse;h) selectează prin concurs şi propune eliberarea din funcţie a personalului serviciului tehnico-administrativ şi de secretariat al I.N.A.S.;i) aplică sancţiunile disciplinare personalului I.N.A.S. şi ia măsuri pentru recuperarea prejudiciilor cauzate;j) dispune măsuri în vederea asigurării condiţiilor corespunzătoare de lucru pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în I.N.A.S.;k) răspunde de buna administrare şi gospodărire a patrimoniului I.N.A.S.;l) urmăreşte elaborarea lucrărilor periodice prevăzute de Regulamentul de organizare şi funcţionare al I.N.A.S., precum şi prezentarea sau depunerea acestora la forurile competente;m) propune spre aprobare Consiliului cuantumul taxelor de participare la programele de formare, precum şi pentru obţinerea atestatelor, avizelor, certificatelor sau diplomelor emise de I.N.A.S.;n) elaborează proiectul de buget şi îl propune spre aprobare Consiliului;o) asigură comunicarea către persoanele interesate a actelor, în termen de 30 de zile de la data emiterii acestora;p) este ordonator de plăţi;r) orice alte atribuţii stabilite de Biroul executiv, Consiliu sau de către preşedinte.(2) În exercitarea atribuţiilor sale, directorul executiv emite decizii.(3) Directorul executiv îşi poate delega atribuţiile, în tot sau în parte, directorului executiv adjunct, după caz.
 + 
Articolul 16(1) Pe lângă Consiliu funcţionează, cu rol consultativ, un consiliu ştiinţific.(2) Consiliul ştiinţific este format dintr-un număr impar de membri, desemnaţi de Biroul executiv al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali la propunerea Consiliului sau a preşedintelui Consiliului.(3) Membrii Consiliului ştiinţific sunt asistenţi sociali principali sau personalităţi recunoscute în domeniul asistenţei sociale, având o reputaţie profesională neştirbită, care exercită în acelaşi timp activităţi şi funcţii didactice în învăţământul superior.(4) Membrii Consiliului ştiinţific vor aviza conţinutul programelor şi cursurilor de formare profesională continuă.(5) Pentru activitatea depusă, membrii Consiliului ştiinţific pot primi o indemnizaţie stabilită de Consiliu.
 + 
Articolul 17(1) Consiliul ştiinţific are, în principal, următoarele atribuţii:a) avizează planul anual de desfăşurare a modulelor de pregătire, programele de studiu, precum şi celelalte modalităţi de formare profesională avizate de Comisia de formare profesională;b) propune criterii de selecţie a membrilor corpului formatorilor I.N.A.S.;c) coordonează şi avizează publicaţiile ştiinţifice ale I.N.A.S.(2) În exercitarea atribuţiilor sale, Consiliul ştiinţific emite avize cu caracter consultativ sau obligatoriu, după caz.(3) Consiliul ştiinţific alege un preşedinte cu majoritatea voturilor exprimate, care va asigura convocarea, organizarea şi coordonarea şedinţelor, la cererea preşedintelui Consiliului.
 + 
Articolul 18În cadrul I.N.A.S. funcţionează următoarele departamente:1. Departamentul pentru formarea profesională continuă;2. Departamentul de studii şi cercetări;3. Departamentul de cooperare.
 + 
Articolul 19(1) Patrimoniul alocat de Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali către I.N.A.S. se constituie din:a) resurse provenite de la bugetul Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali şi bugetele structurilor teritoriale;b) donaţii, sponsorizări sau legate, cu titlu direct;c) taxe şi alte venituri realizate din activităţi directe;d) alte venituri realizate în condiţiile legii.(2) Fondurile alocate I.N.A.S. vor fi utilizate în vederea realizării obiectivelor acestuia, potrivit bugetului aprobat, cu aprobarea Consiliului.(3) Pentru activităţile de formare profesională continuă, complementară şi perfecţionare desfăşurate de I.N.A.S. se percep taxe ce vor fi stabilite de Consiliu, la propunerea preşedintelui Consiliului.
 + 
Articolul 20În cadrul I.N.A.S. se constituie şi funcţionează un serviciu tehnico-administrativ şi de secretariat, conform hotărârii Consiliului, în subordinea directorului executiv.
 + 
Capitolul IIIDizolvarea, lichidarea şi suspendarea I.N.A.S. + 
Articolul 21(1) I.N.A.S. se dizolvă:a) la data înfiinţării Institutului Naţional de Asistenţă Socială – I.N.A.S. prin hotărâre a Guvernului României;b) când scopul pentru care a fost înfiinţat nu mai poate fi realizat;c) pentru orice alte cauze prevăzute de lege.(2) Activitatea I.N.A.S. se suspendă:a) prin hotărâre a Biroului executiv al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali;b) pentru orice alte cauze prevăzute de lege.
 + 
Articolul 22În caz de dizolvare a I.N.A.S., patrimoniul alocat I.N.A.S. va fi realocat către celelalte structuri administrative ale Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 23(1) I.N.A.S. este autorizat să îşi desfăşoare activitatea de la data adoptării prezentului statut prin hotărâre a Congresului Naţional al Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.(2) De la data aprobării prezentului statut, dispoziţiile sale urmează a fi transpuse în măsurile de eficientizare a organizării şi funcţionării Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali, precum şi în normele privind formarea profesională continuă a asistenţilor sociali.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x