STATUTUL din 23 septembrie 1993

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 247 din 15 octombrie 1993
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1180 24/10/2002
ART. 2MODIFICAT DEHG 390 24/07/1997
ART. 32MODIFICAT DEHG 42 08/02/1994
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1180 24/10/2002
ActulCONTINUT DEHG 509 23/09/1993
ActulREFERIT DEHG 509 23/09/1993
ART. 2MODIFICAT DEHG 390 24/07/1997
ART. 32MODIFICAT DEHG 42 08/02/1994

Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti"



 + 
Capitolul 1Dispozitii generale + 
Articolul 1Academia de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" este forul ştiinţific ce reuneste personalitati de prestigiu din domeniile agriculturii, industriei alimentare, silviculturii, imbunatatirilor funciare şi protectiei mediului în agricultura.
 + 
Articolul 2Academia de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" este institutie publică, cu personalitate juridica, şi funcţionează pe linga Ministerul Agriculturii şi Alimentatiei, faţă de care raspunde pentru întreaga activitate. Pentru activitatea de cercetare stiintifica, Academia de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" colaboreaza cu Ministerul Cercetarii şi Tehnologiei, Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protectiei Mediului, Academia Română şi alte ministere şi institutii interesate.
 + 
Articolul 3Sediul Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" este în municipiul Bucureşti, bulevardul Marasti nr. 62, sectorul 1.
 + 
Articolul 4Academia de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" are urmatoarele atribuţii principale:a) stabileste liniile directoare ale cercetarilor stiintifice în domeniile agriculturii, industriei alimentare, silviculturii, imbunatatirilor funciare şi protectiei mediului în agricultura şi coordonează, pe linia realizării temelor şi programelor de cercetare, activitatea institutelor şi statiunilor de cercetare agricola;b) propune programe de cercetari multidisciplinare;c) colaboreaza la elaborarea programelor de cercetare anuale şi de perspectiva ale unităţilor de cercetare;d) analizeaza desfăşurarea activităţii de cercetare stiintifica şi urmareste cresterea eficientei acesteia;e) prezinta anual Ministerului Agriculturii şi Alimentatiei, Ministerului Cercetarii şi Tehnologiei şi Ministerului Apelor şi Protectiei Mediului sinteze ale rezultatelor cercetarilor stiintifice şi propuneri pentru valorificarea lor;f) organizeaza activităţi de perfectionare şi specializare profesionala şi de atestare a cercetatorilor şi poate acorda, în condiţiile legii, titluri academice şi grade stiintifice;g) organizeaza manifestari stiintifice pe probleme de cercetare teoretica şi aplicativa, precum şi de asistenţa tehnica în agricultura, industrie alimentara şi silvicultura;h) intretine şi dezvolta relatii de colaborare cu institutii stiintifice din tara şi din strainatate, precum şi cu organizaţii internationale;i) întocmeşte periodic informari privind problemele actuale şi de perspectiva ale cercetării stiintifice, în domeniile agriculturii, industriei alimentare, imbunatatirilor funciare şi protectiei mediului în agricultura şi silvicultura;j) acorda distinctii, premii şi diplome pentru cele mai valoroase lucrari stiintifice publicate, inventii şi aplicaţii ale cercetării stiintifice, în condiţiile legii.
 + 
Capitolul 2Membrii Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" + 
Articolul 5Academia de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" are membri titulari, membri corespondenti şi membri de onoare. Numărul membrilor titulari şi corespondenti ai Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" este de 181.
 + 
Articolul 6Membrii titulari se aleg dintre membrii corespondenti care s-au distins printr-o activitate remarcabila şi prin lucrari originale de mare valoare.
 + 
Articolul 7Membrii corespondenti se aleg dintre cercetatori, cadre didactice universitare şi alti specialisti care s-au afirmat prin rezultate originale deosebite în activitatea stiintifica.
 + 
Articolul 8Membrii de onoare se aleg dintre personalitatile stiintifice de prestigiu în domeniul stiintelor agricole şi silvice din tara şi din strainatate.
 + 
Articolul 9Propunerile de candidati pentru membri de onoare, membri titulari şi membri corespondenti se fac de către sectiile Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti", consiliile stiintifice ale unităţilor de cercetare, senatele universitatilor de profil şi de către membrii titulari ai Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti".Propunerile sunt examinate în cadrul sectiilor de specialitate ale Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti", care, în urma deliberarii prin vot secret al membrilor titulari, pentru membrii de onoare şi membrii titulari, precum şi al membrilor titulari şi corespondenti, pentru membrii corespondenti, fac recomandari pentru a fi trecuti pe lista de candidati pentru membrii de onoare, membrii titulari sau membrii corespondenti. Pentru a fi ales, candidatul trebuie să intruneasca majoritatea simpla din numărul total al membrilor cu drept de vot al secţiei respective. Lista cu candidatii admisi în secţie se prezinta Prezidiului Academiei, care o supune aprobării adunarii generale.
 + 
Articolul 10Adunarea generală alege prin vot secret noii membri ai Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu de Sisesti".În cazul în care s-au facut mai multe propuneri decit numărul locurilor, se declara aleşi cei care au obţinut mai multe voturi.
 + 
Articolul 11Membrii Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" au urmatoarele indatoriri:a) să contribuie, prin activitatea lor, la progresul stiintei şi tehnologiei în domeniile în care lucreaza;b) sa participe activ la acţiuni initiate de Ministerul Agriculturii şi Alimentatiei şi de Academia de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti", în cadrul atribuţiilor ce le revin, inclusiv la formarea şi perfectionarea personalului din cercetarea stiintifica.
 + 
Capitolul 3Organizarea Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" + 
Articolul 12Academia de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" îşi desfăşoară activitatea în cadrul urmatoarelor sectii stiintifice de specialitate:a) Sectia de stiinta a solului, imbunatatiri funciare şi protectia mediului în agricultura;b) Sectia de cultura a plantelor de cimp;c) Sectia de horticultura;d) Sectia de zootehnie;e) Sectia de medicina veterinara;f) Sectia de industrie alimentara;g) Sectia de silvicultura;h) Sectia de economie agrara;i) Sectia de mecanizare.
 + 
Articolul 13În cadrul sectiilor stiintifice se pot organiza comisii stiintifice pe probleme.
 + 
Articolul 14Sectia stiintifica este condusa de un presedinte, ajutat de un secretar ştiinţific al acesteia sau de un birou format din presedinte, 3-5 membri şi un secretar ştiinţific.Preşedintele este ales pe o perioadă de 4 ani, dintre membrii titulari, prin votul secret al tuturor membrilor secţiei.Secretarul ştiinţific al secţiei este numit de Prezidiul Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti", la propunerea secţiei de specialitate.Sectiile adopta în plen hotărâri cu majoritate simpla de voturi.Comisiile stiintifice sunt conduse de un presedinte ales de membrii comisiei pe o perioadă de 4 ani.
 + 
Articolul 15Sectiile stiintifice au urmatoarele atribuţii:a) stabilesc strategia cercetării stiintifice în domeniile de specialitate;b) formuleaza, împreună cu unitatile de cercetare, propuneri de direcţii, programe şi teme de cercetare, precum şi de modalităţi de finanţare a acestora;c) organizeaza manifestari stiintifice şi elaboreaza sinteze şi materiale documentare în domeniul lor de activitate;d) urmaresc modul în care se realizează tematica de cercetare, analizeaza periodic stadiile de execuţie şi efectueaza receptia lucrărilor împreună cu reprezentanti ai ministerelor beneficiare şi comisiile de evaluare a cercetării;e) participa la activitatea de valorificare a rezultatelor cercetării stiintifice prin publicatii şi alte forme;f) urmaresc modul în care se infaptuiesc prevederile din acordurile incheiate de Academia de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" cu institutii similare din alte tari, în domeniile de care raspund;g) promovează metodologii moderne şi concepte interdisciplinare în activitatea de cercetare;h) selecteaza şi propun lucrari valoroase pentru a fi distinse cu premiile anuale ale Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" şi ale Academiei Române.
 + 
Articolul 16Structura organizatorica a Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" se stabileste prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentatiei.
 + 
Capitolul 4Organele de conducere ale Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" + 
Articolul 17Organul suprem de conducere al Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" este adunarea generală, alcatuita din membrii titulari şi membrii corespondenti.La adunarea generală participa, ca invitati, membri de onoare, reprezentanti ai institutelor de cercetare, ai unităţilor de invatamint superior şi ai ministerelor de specialitate.
 + 
Articolul 18Adunarea generală este legal constituita în prezenta a cel puţin 2/3 din numărul total al membrilor titulari şi al membrilor corespondenti. Hotărârile adunarii generale se adoptă cu majoritatea simpla a membrilor prezenţi; pentru alegerea membrilor titulari şi a membrilor corespondenti, precum şi a presedintelui, vicepresedintilor şi secretarului general, hotărârile se adoptă cu o majoritate de 2/3 din numărul membrilor titulari prezenţi.
 + 
Articolul 19Adunarea generală are urmatoarele atribuţii principale:a) alege, prin vot secret, membrii titulari şi membrii corespondenti, în limita locurilor devenite vacante, precum şi membrii de onoare;b) alege, prin vot secret, dintre membrii titulari ai Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" preşedintele, doi vicepresedinti şi secretarul general;c) dezbate şi aproba darea de seama anuală şi rapoartele de activitate, precum şi programul de activitate pe anul următor;d) stabileste prioritatile tematicii de cercetare stiintifica;e) decerneaza premiile anuale ale Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti".
 + 
Articolul 20Adunarea generală se intruneste în sesiuni ordinare o dată pe an, iar în sesiuni extraordinare, ori de cite ori este nevoie.Adunarea generală se convoaca de Prezidiul academiei, de presedinte, de ministrul agriculturii şi alimentatiei, precum şi la solicitarea a cel puţin 1/3 din numărul total al membrilor academiei.
 + 
Articolul 21Adunarea generală se convoaca în scris cu cel puţin 15 zile inaintea datei stabilite.
 + 
Articolul 22Între sesiunile adunarii generale, organul de conducere al Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" este Prezidiul, alcătuit din presedinte, vicepresedinti, secretarul general şi presedintii sectiilor stiintifice.Din Prezidiul academiei mai fac parte, de drept, preşedintele Secţiei de stiinte agricole şi silvice a Academiei Române şi directorul Directiei invatamint, cercetare, documentare, formare personal din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentatiei. La sedintele Prezidiului pot fi invitati şi alti specialisti, în functie de problemele luate în discutie.
 + 
Articolul 23Prezidiul Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" are urmatoarele atribuţii principale:a) indeplineste hotărârile adunarii generale;b) adopta hotărâri referitoare la orientarea, realizarea şi coordonarea activităţii stiintifice;c) initiaza şi dezvolta colaborari în domeniul creatiei stiintifice cu Academia Română şi cu alte institutii stiintifice;d) face propuneri privind prioritatea obiectivelor de cercetare şi finanţare a programelor şi temelor de cercetare;e) analizeaza şi aproba propunerile sectiilor stiintifice pentru acordarea de premii anuale şi distinctii pentru lucrari stiintifice valoroase;f) stabileste relatii stiintifice cu academii şi institutii similare din strainatate şi hotaraste cu privire la afilierea Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" la organisme stiintifice internationale;g) aproba programul de manifestari stiintifice interne şi internationale, sprijina actiunile similare ale institutelor, statiunilor centrale şi statiunilor de cercetare şi productie;h) aproba rezultatele concursurilor pentru promovarea cercetatorilor, cu respectarea reglementarilor în vigoare;i) analizeaza anual activitatea Centrului de Informare şi Documentare pentru Agricultura şi Industrie Alimentara, a bibliotecii şi a celorlalte compartimente din structura organizatorica a academiei;j) hotaraste convocarea adunarii generale;k) întocmeşte şi prezinta adunarii generale darea de seama şi rapoarte asupra activităţii Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti", precum şi programul de activitate pe anul următor.
 + 
Articolul 24Prezidiul Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" se intruneste o dată la 3 luni sau ori de cite ori este nevoie. Sedintele Prezidiului academiei sunt statutare în prezenta 2/3 din numărul membrilor acestuia, iar hotărârile se adoptă cu majoritatea simpla a membrilor prezenţi.Sedintele Prezidiului academiei sunt convocate de presedinte, iar în lipsa, de către vicepresedintele desemnat ca loctiitor al acestuia.
 + 
Articolul 25Prezidiul academiei raspunde în faţa adunarii generale pentru întreaga sa activitate.
 + 
Articolul 26Organul de conducere operativa a Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti", între sedintele Prezidiului, este Biroul prezidiului, alcătuit din presedinte, vicepresedinti, secretarul general al academiei şi un presedinte de secţie, desemnat de Prezidiul academiei, prin rotatie, la fiecare 6 luni.
 + 
Articolul 27Sedintele ordinare ale Biroului Prezidiului academiei au loc bilunar şi se convoaca de presedinte.
 + 
Articolul 28Preşedintele Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" are urmatoarele atribuţii:a) conduce şi îndrumă întreaga activitate a academiei pe baza hotărârilor adunarii generale şi ale Prezidiului Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti";b) asigura legătură permanenta cu Ministerul Agriculturii şi Alimentatiei şi alte ministere, pe probleme specifice;c) reprezinta şi angajează Academia de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" în relatiile cu persoane juridice şi fizice române şi straine; informeaza Prezidiul academiei asupra acţiunilor intreprinse şi a rezultatelor acestora;d) convoaca şi prezideaza sedintele adunarii generale, ale Prezidiului academiei şi ale biroului acestuia;e) în executarea hotărârilor adunarii generale şi ale Prezidiului academiei, precum şi în executarea atribuţiilor proprii, emite decizii pe baza Statutului Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" şi a normelor în vigoare;f) în absenta presedintelui, acesta este inlocuit de un vicepresedinte, desemnat de presedinte sau de Prezidiul academiei, prin delegare de competenţa.
 + 
Articolul 29Prezidiul Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" stabileste atribuţiile şi raspunderile vicepresedintilor.
 + 
Articolul 30Secretariatul ştiinţific al Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" este organul executiv al Prezidiului academiei şi al adunarii generale şi se compune din secretarul general al academiei şi secretarii stiintifici ai sectiilor. Secretarul general al academiei are urmatoarele atribuţii principale:a) urmareste şi aduce la indeplinire hotărârile adunarii generale, ale Prezidiului academiei şi ale Biroului Prezidiului Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti";b) pregăteşte materialele pentru adunarea generală şi sedintele Prezidiului academiei şi ale biroului acestuia;c) urmareste activitatea curenta a sectiilor şi comisiilor stiintifice;d) organizeaza şi îndrumă activităţile de perfectionare profesionala şi de atestare a cercetatorilor.
 + 
Articolul 31Alegerea presedintelui, a vicepresedintilor şi a secretarului general se face pe o perioadă de 4 ani, prin vot secret, de către adunarea generală. Nu pot îndeplini asemenea functii persoanele care au mai avut aceste responsabilităţii mai mult de 8 ani, indiferent dacă au fost alese sau numite.Preşedintele şi vicepresedintii pot fi aleşi pe perioada a cel mult două legislaturi, dar nu consecutive.Sedintele adunarii generale pentru alegerea organelor de conducere ale Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" sunt conduse de un prezidiu format din 3-5 membri titulari şi prezidate de decanul de vârsta.Rezultatele alegerilor sunt supuse Colegiului Ministerului Agriculturii şi Alimentatiei spre confirmare, în ceea ce priveste respectarea procedurii de alegere prevăzute în statut.
 + 
Capitolul 5Finantarea activităţii Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" + 
Articolul 32Finantarea activităţii proprii a Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" se asigura din fondul special pentru cercetare-dezvoltare, alocat Ministerului Agriculturii şi Alimentatiei.
 + 
Capitolul 6Dispozitii finale + 
Articolul 33Atribuţiile personalului din aparatul propriu se stabilesc prin regulamentul aprobat de Prezidiul Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti".
 + 
Articolul 34Alegerea de noi membri ai Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" se face anual de către adunarea generală ordinara, în limita locurilor devenite vacante.
 + 
Articolul 35Patrimoniul Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" este constituit, în condiţiile legii, din constructiile şi dotarea aferenta activităţii sale, fondul de carte al bibliotecii, mijloacele de editare şi de functionare, mijloace banesti.
 + 
Articolul 36Prezentul statut poate fi modificat de către adunarea generală a Academiei de Stiinte Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti", la propunerea Prezidiului academiei sau a 1/3 din numărul membrilor adunarii generale.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x