STATUT din 8 noiembrie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL JUSTITIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 565 din 19 noiembrie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 58 05/03/1998
ART. 7REFERIRE LALEGE 58 05/03/1998 ART. 24
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 2628 08/11/1999

Corpului executorilor bancari



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1În temeiul prevederilor art. 88 din Legea bancară nr. 58/1998, se adoptă prezentul statut pentru organizarea şi funcţionarea Corpului executorilor bancari.Corpul executorilor bancari se poate înfiinţa în fiecare banca, persoana juridică constituită ca societate comercială, autorizata de Banca Naţionala a României conform Legii nr. 58/1998, sau în cadrul asociaţiilor profesionale, în condiţiile convenite de băncile interesate.
 + 
Articolul 2Executorii bancari sunt investiti sa îndeplinească orice activităţi legale în scopul realizării voluntare sau, când este cazul, prin executare silită a obligaţiilor stabilite prin titlurile executorii ce aparţin băncilor.În tot cursul executării executorii bancari au îndatorirea să îşi exercite atribuţiile şi să efectueze orice act necesar pentru îndeplinirea executării cu respectarea stricta a dispoziţiilor Codului de procedura civilă şi a celorlalte reglementări aplicabile în materie.Actul îndeplinit de executorul bancar, purtând ştampila şi semnatura acestuia, este de autoritate publică şi are forta probanta prevăzută de lege.
 + 
Articolul 3Executorii bancari, precum şi oricare alt personal angajat în compartimentul acestora au obligaţia sa păstreze secretul profesional, inclusiv secretul bancar, cu privire la actele, datele şi faptele despre care au luat cunoştinţa în cadrul activităţii lor, chiar şi după încetarea funcţiei, cu excepţia cazurilor în care legea sau părţile interesate îi eliberează de aceasta obligaţie.
 + 
Articolul 4Atunci când este cazul, pe baza datelor prezentate de executorul bancar, conducerea băncii creditoare se poate adresa instanţei de executare, solicitandu-i să obţină, potrivit legii, informaţiile necesare pentru efectuarea executării silite de la cei care datorează sume de bani debitorului urmărit sau care deţin alte bunuri ale acestora, supuse urmăririi, inclusiv de la bănci ori de la alte instituţii la care debitorii urmăriţi sunt titulari de conturi.Dispoziţiile alin. 1 se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care, pentru îndeplinirea efectivă a executării silite, executorul bancar considera necesar concursul organelor de poliţie, al jandarmeriei sau al altor agenţi ai forţei publice.
 + 
Articolul 5Dacă, referitor la aceleaşi bunuri, se efectuează mai multe executări silite de către executorii bancari ai unor bănci creditoare diferite, întreaga executare se va reuni la executorul bancar care a început cel dintâi executarea.În cazul în care bunurile prevăzute la alin. 1 sunt urmărite şi pentru realizarea unei executări silite de competenţa executorului judecătoresc sau a altor organe de executare prevăzute de lege, întreaga executare se va reuni la executorul judecătoresc investit, dacă legea nu prevede altfel.
 + 
Articolul 6Controlul profesional curent al activităţii executorilor bancari şi avizarea asupra legalităţii actelor întocmite de aceştia se asigura de către compartimentul juridic al băncii.Şeful Corpului executorilor bancari este subordonat direct şefului compartimentului juridic.
 + 
Capitolul 2Organizarea activităţii executorilor bancari + 
Articolul 7Corpul executorilor bancari al unei bănci se înfiinţează de către organul ei de conducere care totodată hotărăşte numărul executorilor necesari, corespunzător volumului activităţii curente, repartizarea executorilor pentru activitatea din centrala băncii, din centrele zonale sau din sucursale, numeşte şeful corpului şi, în condiţiile prevederilor art. 24 din Legea nr. 58/1998 şi ale prezentului statut, stabileşte atribuţiile Corpului executorilor bancari şi relaţiile functionale ale acestuia cu celelalte compartimente ale băncii.
 + 
Articolul 8Executor bancar poate fi persoana care îndeplineşte condiţiile generale prevăzute de reglementările în vigoare pentru numirea în funcţia de executor judecătoresc, precum şi condiţiile de angajare stabilite de conducerea băncii.
 + 
Articolul 9În termen de 10 zile de la numirea unei persoane în funcţia de executor bancar conducerea băncii va solicita Ministerului Justiţiei înregistrarea executorului bancar în evidenta specială întocmită la compartimentul de resort, scop în care se vor prezenta ştampila acestuia, specimenul lui de semnatura, datele privind starea sa civilă, domiciliul şi studiile efectuate.După confirmarea în scris a înregistrării prevăzute la alin. 1 executorul bancar poate exercita efectiv atribuţiile ca atare, în baza legitimatiei de serviciu eliberate sub semnatura conducătorului băncii.
 + 
Capitolul 3Competenţa executorilor bancari + 
Articolul 10Executorii bancari au următoarele atribuţii:a) pun în executare titlurile executorii aparţinând băncii în care îşi desfăşoară activitatea şi efectuează actele de executare necesare în toate formele de executare silită, prevăzute de Codul de procedură civilă şi de alte dispoziţii legale aplicabile în materie;b) notifica actele judiciare şi extrajudiciare;c) comunică actele de procedura;d) recuperează, pe cale amiabila, creanţele băncii;e) aplica măsurile asiguratorii dispuse de instanţa judecătorească în favoarea băncii în care îşi desfăşoară activitatea;f) întocmesc procesele-verbale de constatare în cazul ofertei reale, urmate de consemnarea sumei de către debitorul băncii, potrivit dispoziţiilor Codului de procedura civilă;g) întocmesc, potrivit legii, protestul de neplata a cambiilor, biletelor la ordin şi cecurilor, după caz;h) constata starea de insolvabilitate a debitorului urmărit;i) efectuează orice alte acte sau operaţiuni prevăzute de dispoziţiile legale, aplicabile executării titlurilor executorii aparţinând băncilor.Executorilor bancari le este strict interzis să efectueze acte de executare în temeiul unor titluri executorii aparţinând persoanelor fizice sau juridice, altele decât banca în care îşi desfăşoară activitatea.
 + 
Articolul 11Executorii bancari îşi desfăşoară activitatea, exercitandu-şi atribuţiile prevăzute la art. 10, pe întregul teritoriu al României.
 + 
Capitolul 4Drepturile, îndatoririle şi răspunderea executorilor bancari + 
Articolul 12Drepturile şi îndatoririle executorilor bancari, corespunzătoare activităţii depuse în baza unui contract de muncă sau a altei convenţii, sunt cele prevăzute de reglementările legale aplicabile fiecăruia dintre raporturile juridice respective, precum şi de regulamentele interne ale băncilor.
 + 
Articolul 13Exercitarea funcţiei de executor bancar este incompatibilă cu:a) activitatea salarizata sau în baza unui contract de colaborare în afară băncii în care îşi desfăşoară activitatea, cu excepţia activităţii didactice universitare;b) calitatea de deputat sau de senator ori de consilier în consiliile judeţene sau locale, pe durata mandatului;c) desfăşurarea unei activităţi comerciale;d) calitatea de asociat într-o societate în nume colectiv, de asociat comanditat în societăţile în comandită simpla sau pe acţiuni, de administrator al unei societăţi cu răspundere limitată sau pe acţiuni, de membru al consiliului de conducere, de director general sau de director al unei societăţi comerciale, de administrator al unei societăţi civile, precum şi cu orice activităţi care lezeaza demnitatea profesiei de executor bancar sau care aduc atingere bunelor moravuri.
 + 
Articolul 14Răspunderea civilă a executorului bancar poate fi angajata, în condiţiile legii, pentru cauzarea de prejudiciu prin încălcarea obligaţiilor sale profesionale.Asigurarea de răspundere profesională a executorului bancar se poate realiza de către şi în contul băncii în care îşi desfăşoară activitatea, dacă aceasta este expres stipulată, după caz, în regulamentul intern al băncii sau în convenţia încheiată de banca cu executorul bancar.
 + 
Articolul 15Este interzis executorilor bancari sa achizitioneze, direct sau prin interpusi, pentru ei sau pentru alţii, bunurile ce au format obiectul activităţii de executare silită sau să facă acte de executare în propria lor cauza ori în cauzele privind rudele şi afinii până la gradul al patrulea inclusiv.
 + 
Articolul 16Răspunderea disciplinară a executorului bancar se stabileşte în condiţiile şi în cazurile prevăzute de regulamentul de organizare şi funcţionare a băncii şi de celelalte reglementări aplicabile în materie. În aceleaşi condiţii răspunderea disciplinară revine executorului bancar şi pentru următoarele abateri:a) încălcarea incompatibilităţilor şi interdictiilor prevăzute de prezentul statut;b) întârzierea sistematica şi neglijenţa în efectuarea lucrărilor;c) nerespectarea secretului profesional;d) săvârşirea unor fapte care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale.
 + 
Articolul 17În afară prevederilor art. 14 şi 16, în condiţiile legii, poate fi angajata, după caz, şi răspunderea materială, administrativă sau penală a executorului bancar.
 + 
Articolul 18În caz de suspendare sau de încetare a raportului de muncă, ştampila, legitimatia, registrele şi lucrările executorului bancar în cauza vor fi predate şefului Corpului executorilor bancari al băncii.În termen de 3 zile de la suspendarea sau de la încetarea raportului de muncă al executorului bancar banca va solicita Ministerului Justiţiei radierea acestuia din evidenta prevăzută la art. 9 alin. 1.
 + 
Capitolul 5Desfăşurarea activităţii executorilor bancari + 
Articolul 19Executorul bancar îndeplineşte actele de executare silită şi celelalte acte care sunt de competenţa sa, în baza dispoziţiei scrise a şefului Corpului executorilor bancari şi a avizului prealabil obligatoriu al compartimentului juridic.Toate actele întocmite de executorul bancar se redactează în limba română.Persoanele interesate în efectuarea executării, care nu înţeleg sau nu vorbesc limba română, au dreptul sa ia cunoştinţa, printr-un interpret sau traducător, de cuprinsul oricăror acte întocmite de executorul bancar, precum şi de celelalte acte depuse la dosarul executării.
 + 
Articolul 20În îndeplinirea atribuţiilor lor executorii bancari întocmesc procese-verbale despre măsurile luate şi constatările făcute, dacă reglementările aplicabile în materie nu prevăd altfel.Unul dintre exemplarele proceselor-verbale întocmite potrivit alin. 1 se depune la dosarul executării, iar celelalte se comunică persoanelor interesate.
 + 
Articolul 21Actele care prezintă erori materiale sau omisiuni vadite vor fi corectate sau completate de către executorul bancar, la cererea părţilor sau din oficiu. Despre corectarea sau completarea efectuată se va face menţiune pe toate exemplarele actului, sub semnatura executorului bancar şi cu aplicarea ştampilei. În acest scop părţile vor fi înştiinţate să prezinte toate exemplarele actului care urmează să fie corectat sau completat, după caz.
 + 
Articolul 22Actele executorilor bancari sunt supuse, în condiţiile legii, controlului judecătoresc.Cei interesaţi sau vătămaţi prin actele de executare pot formula contestaţii la executare în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă, dacă prin lege nu se dispune altfel.
 + 
Articolul 23Corpul executorilor bancari din fiecare banca va avea propria evidenta şi arhiva a lucrărilor efectuate.
 + 
Capitolul 6Dispoziţii finale şi tranzitorii + 
Articolul 24Prezentul statut intră în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 25Dosarele de executare aflate în curs de rezolvare la data intrării în vigoare a prezentului statut pot fi preluate de către executorii bancari, pe baza solicitării scrise adresate de banca preşedintelui instanţei de executare.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x