STATUT din 27 iulie 1992

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 196 din 13 august 1992
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulMODIFICAT DESTATUT 26/02/1993
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulMODIFICAT DESTATUT 26/02/1993
ActulCONTINUT DEHG 405 27/07/1992

al Fundatiei "Centrul Roman pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii"



I. Dispozitii generale + 
Articolul 1Centrul Roman pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (denumit în prezentul statut Fundatia C.R.I.M.M.) se constituie ca persoana juridica română, neguvernamentala, apolitica, fără scop lucrativ, în vederea sprijinirii infiintarii de întreprinderi mici şi mijlocii şi dezvoltării sectorului de întreprinderi mici şi mijlocii.
 + 
Articolul 2Fundatia C.R.I.M.M. are sediul în Bucureşti şi îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional.Fundatia C.R.I.M.M. poate înfiinţa filiale în tara şi reprezentante în strainatate.
 + 
Articolul 3Patrimoniul initial al Fundatiei C.R.I.M.M. este constituit potrivit hotărîrii Guvernului prin care aceasta ia fiinta.
 + 
Articolul 4Fundatia C.R.I.M.M. se constituie pe durata nedeterminata.
II. Scopurile şi atribuţiile Fundatiei C.R.I.M.M. + 
Articolul 5Scopurile Fundatiei C.R.I.M.M. constau în promovarea crearii şi sprijinirea dezvoltării sectorului de întreprinderi mici şi mijlocii din sfera privată, constituite pe teritoriul României. În acest sens, Fundatia C.R.I.M.M. indeplineste urmatoarele atribuţii:a) elaboreaza strategii şi direcţii generale de actiune şi adopta măsuri concrete pentru sprijinirea crearii şi dezvoltării sectorului de întreprinderi mici şi mijlocii. În acest scop, coopereaza cu autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cu institutii publice şi organizaţii neguvernamentale din România şi din strainatate;b) promovează şi stimuleaza constituirea, în teritoriu, a centrelor de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii, în conformitate cu prevederile art. 29;c) sprijina centrele de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii prin activităţi de indrumare, monitorizare, coordonare, asistenţa tehnica, precum şi de dezvoltare a resurselor umane:d) culege şi pune la dispoziţia celor interesati informaţii, documente şi alte date utile pentru buna desfăşurare a activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii;e) acorda asistenţa tehnica de specialitate, în vederea realizării de studii şi programe, şi efectueaza expertize tehnice pentru intreprinzatorii particulari;f) studiaza aspectele legislative legate de intreprinderile mici şi mijlocii şi fundamentează initiative legislative, prezentind, în acest sens, documentaţii şi propuneri Guvernului şi Parlamentului;g) promovează cooperarea şi menţine contacte cu alte institutii naţionale şi internationale, în scopul dezvoltării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii;h) atrage şi utilizeaza, în condiţiile legii, surse financiare sub forma de donatii, subventii, contribuţii, taxe, cotizatii pentru prestatii şi asistenţa;i) administreaza donatiile, subventiile şi alte categorii de resurse primite de la persoane fizice sau juridice, din tara şi din strainatate;j) se ocupa de transpunerea în practica a strategiilor de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii, rezultate din cercetari proprii şi din programele de cercetare finantate de persoane fizice şi juridice, din tara şi strainatate;k) desfăşoară alte activităţi de natura sa influenteze realizarea scopului propus, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare;l) editeaza publicatii de specialitate privind intreprinderile mici şi mijlocii;m) acorda burse pentru studii în tara şi în strainatate;n) anual, prezinta rapoarte de activitate Parlamentului, iar semestrial, prezinta o informare Guvernului României; raportul anual se da publicităţii;o) promovează şi dezvolta activitatea educationala prin organizarea de colocvii, simpozioane, conferinte, dezbateri şi cursuri, inclusiv prin intermediul unor programe externe în acest domeniu;p) incurajeaza spiritul de cooperare şi asocierea între intreprinzatorii privati, în vederea promovarii intereselor lor comune.
III. Membrii + 
Articolul 6Membrii Fundatiei C.R.I.M.M. pot fi persoanele care, cunoscînd statutul acesteia, sînt de acord cu prevederile sale şi înţeleg ca prin propria activitate să contribuie şi sa sprijine realizarea scopului Fundatiei C.R.I.M.M.Poate deveni membru al Fundatiei C.R.I.M.M. orice persoană fizica, indiferent de vîrsta, profesie, religie, rasa, naţionalitate, cetatenie, origine sociala avere, care indeplineste condiţiile prevăzute în alineatul precedent şi îşi manifesta expres, prin cerere scrisa, aceasta dorinţa.Poate, de asemenea, deveni membru al Fundatiei C.R.I.M.M. orice persoană juridica, prin cerere scrisa la aderare, formulata de organul sau de conducere.La aderare se percepe o taxa de inscriere, al carei cuantum se stabileste de către adunarea generală. Pînă la constituirea adunarii generale aceasta atributie revine primului consiliu de administratie.
 + 
Articolul 7Pot fi membri de onoare ai Fundatiei C.R.I.M.M. personalitati ale vietii social-politice, oameni de stiinta şi cultura, din tara sau strainatate, care prin activitatea lor sprijina activitatea Fundatiei C.R.I.M.M. sau reprezinta un domeniu de referinţa pentru viaţa stiintifica, sociala şi economica din România sau din lume.Calitatea de membru de onoare se acordă de către presedinte, la propunerea a cel puţin 5 membri din consiliul de administratie.
 + 
Articolul 8Membrii Fundatiei C.R.I.M.M. au urmatoarele drepturi:a) sa participe la actiunile organizate de fundatie şi sa faca propuneri în adunarea generală a acesteia;b) sa aleaga şi să fie aleşi în organele de conducere ale Fundatiei C.R.I.M.M.;c) să fie desemnaţi ca membri de onoare ai Fundatiei C.R.I.M.M.
 + 
Articolul 9Membrii Fundatiei C.R.I.M.M. au urmatoarele obligaţii:a) să respecte prevederile statutului şi hotărîrile organelor de conducere ale Fundatiei C.R.I.M.M.;b) sa actioneze pentru cresterea prestigiului Fundatiei C.R.I.M.M.;c) sa nu intreprinda acţiuni care, prin natura lor, pot leza scopurile sau interesele Fundatiei C.R.I.M.M.
 + 
Articolul 10Calitatea de membru al Fundatiei C.R.I.M.M. se pierde:a) prin excludere, în urmatoarele cazuri:– producerea de prejudicii morale şi materiale Fundatiei C.R.I.M.M. prin activitatea proprie desfăşurată;– angajarea persoanei respective în activităţi ce contravin statutului şi hotărîrilor organelor de conducere ale Fundatiei C.R.I.M.M.;– angajarea persoanei respective în activităţi contrare legii şi ordinii de drept;– condamnarea pentru fapte penale.Excluderea se dispune de către Consiliul de administratie al Fundatiei C.R.I.M.M., la propunerea motivata a presedintelui;b) la cerere.
IV. Organizare; conducere + 
Articolul 11Fundatia C.R.I.M.M. are urmatoarele organe de conducere:a) adunarea generală;b) consiliul de administratie;c) presedinte;d) vicepresedintii;e) directorul general.
 + 
Articolul 12Adunarea generală a membrilor Fundatiei C.R.I.M.M. se intruneste o dată pe an (în primul trimestru), în adunare ordinara şi, ori de cite ori este cazul, în adunare extraordinara.
 + 
Articolul 13Convocarea adunarii generale se face în scris sau prin publicare într-un ziar de mare tiraj, cu 15 zile înainte de data desfăşurării adunarii. Convocatorul trebuie să conţină ziua, locul unde se desfăşoară adunarea şi ordinea de zi.Convocarea adunarilor extraordinare se poate face la iniţiativa consiliului de administratie sau la propunerea a o treime din membrii Fundatiei C.R.I.M.M.
 + 
Articolul 14Adunarea generală este statutar intrunita în prezenta a 2/3 din numărul membrilor Fundatiei C.R.I.M.M. Dacă la prima convocare nu se intruneste numărul statutar de participanti, se stabileste un nou termen. La a doua convocare, adunarea generală lucreaza statutar, indiferent de numărul membrilor prezenţi.Hotărîrile se adoptă cu votul a jumătate plus unu din numărul membrilor Fundatiei C.R.I.M.M. prezenţi la adunare.Sedintele adunarii generale sînt conduse de presedinte sau de un membru al Fundatiei C.R.I.M.M., desemnat de acesta, şi de un prezidiu alcătuit din minimum 4 membri aleşi. Dezbaterile şi hotărîrile vor fi consemnate într-un registru special de către un secretar, desemnat de presedinte, şi certificate prin semnatura membrilor prezidiului.
 + 
Articolul 15Adunarea generală indeplineste urmatoarele atribuţii:a) alege Consiliul de administratie al Fundatiei C.R.I.M.M.;b) analizeaza şi aproba rapoartele intocmite şi prezentate de către consiliul de administratie;c) aproba programele anuale de activitate, precum şi modificările şi completările acestora, urmarind realizarea scopurilor Fundatiei C.R.I.M.M.;d) aproba bugetul de venituri şi cheltuieli al Fundatiei C.R.I.M.M.;e) aproba afilierea Fundatiei C.R.I.M.M. la alte organisme naţionale şi internationale;f) face propuneri pentru modificarea sau completarea statutului;g) hotaraste înfiinţarea de filiale în tara sau reprezentante în strainatate, urmarind realizarea scopurilor Fundatiei C.R.I.M.M.;h) aproba lichidarea Fundatiei C.R.I.M.M. în cazul în care se constată că nu sînt intrunite condiţiile necesare pentru continuarea activităţii, inclusiv lipsa de fonduri;i) hotaraste în orice alt domeniu de interes pentru fundatie.
 + 
Articolul 16Consiliul de administratie al Fundatiei C.R.I.M.M. este ales de către adunarea generală pentru o perioadă de 3 ani şi este compus din 15 membri.Membrii primului consiliu şi primul presedinte sînt numiti de primul-ministru.Structura primului consiliu de administratie este urmatoarea:a) un reprezentant al primului-ministru;b) un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului;c) un reprezentant al Agentiei Române de Dezvoltare;d) un reprezentant al Agentiei Naţionale pentru Privatizare şi Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii;e) un reprezentant al Ministerului Economiei şi Finanţelor;f) un reprezentant al Asociaţiei Române a Băncilor;g) un reprezentant al Camerei de Comert şi Industrie;h) 2 personalitati ale vietii publice;i) 3 intreprinzatori particulari;j) 2 cadre didactice din invatamintul superior economic;k) un cadru didactic din invatamintul superior tehnic.Cei 3 intreprinzatori particulari sînt numiti provizoriu pînă la desemnarea, de către organizaţiile de intreprinzatori privati legal constituite, a 3 reprezentanti.La expirarea mandatului primului consiliu de administratie, adunarea generală poate schimba structura prevăzută mai sus.
 + 
Articolul 17În prima sedinta, consiliul de administratie va desemna 1-3 vicepresedinti, dintre care unul va fi în mod obligatoriu un intreprinzator privat, urmind ca acestia să fie confirmati de către prima adunare generală a membrilor Fundatiei C.R.I.M.M.La sfirsitul mandatului, membrii consiliului de administratie pot fi reconfirmati de adunarea generală pentru un nou mandat, fără să poată detine mai mult de doua mandate consecutive.
 + 
Articolul 18Consiliul de administratie este statutar intrunit în prezenta a două treimi din numărul membrilor săi.Dacă la prima convocare nu se intruneste acest cvorum, se procedeaza la o noua convocare, în termen de cel mult 10 zile de la cea anterioara. La a doua convocare, consiliul de administratie este intrunit statutar indiferent de numărul membrilor prezenţi.Consiliul de administratie ia hotărîri valabile cu o majoritate de jumătate plus unu din numărul membrilor prezenţi.În cazul unui balotaj, votul presedintelui este decisiv.La cinci absente nemotivate în decursul unui an calendaristic se pierde calitatea de membru al consiliului de administratie, urmind ca la prima adunare generală să se aleaga un nou membru.
 + 
Articolul 19Consiliul de administratie gestioneaza activitatea Fundatiei C.R.I.M.M., indeplinind scopurile pentru care a fost constituita.Consiliului de administratie îi revin urmatoarele atribuţii:a) elaboreaza strategiile de folosire a fondurilor, conform destinatiei şi normelor continute în statut;b) numeste directorul general;c) alege şi revoca, din rindul membrilor săi, preşedintele şi vicepresedintii prin vot deschis, cu majoritate absoluta, cu excepţia prevăzută la art. 16 alin. 2;d) aproba regulamentul de functionare a Fundatiei C.R.I.M.M.;e) aproba mandatele pentru delegaţii Fundatiei C.R.I.M.M., care participa la reuniuni pe plan naţional şi international;f) pregăteşte adunările generale ordinare şi extraordinare şi se ingrijeste de buna lor desfăşurare;g) întocmeşte raportul anual privind activitatea desfăşurată de Fundatia C.R.I.M.M.;h) aproba proiectele programelor anuale de activitate şi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli;i) aproba regulamentul de ordine interioara şi statul de functii al salariatilor Fundatiei C.R.I.M.M.;j) aproba înfiinţarea de comisii de specialitate pe domenii de activitate;k) asigura colaborarea Fundatiei C.R.I.M.M. cu organizaţiile de intreprinzatori privati;l) exercita orice alte atribuţii necesare realizării scopurilor Fundatiei C.R.I.M.M.
 + 
Articolul 20Consiliul de administratie se reuneste, de regula, o dată pe luna sau ori de cite ori este necesar.Convocarea este facuta de către presedinte sau unul dintre vicepresedinti, prin intermediul unui convocator scris, cu cel puţin 5 zile înainte de data fixata a adunarii. În caz de urgenta, convocarea se poate face cu 48 de ore înainte, fie telefonic, fie în scris. Convocatorul trebuie să conţină informaţii privind locul, ziua, ora la care va avea loc reuniunea, motivul convocarii şi ordinea de zi.
 + 
Articolul 21Membrii consiliului de administratie pot primi o indemnizatie lunara, care va stabili, în functie de resursele financiare şi legislatia în vigoare, de către presedinte, sub rezerva ratificarii în prima adunare generală.Preşedintele şi membrii consiliului de administratie pot fi incadrati cu contract de muncă sau, după caz, prin convenţie civila, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 22Preşedintele este ales prin vot deschis de către consiliul de administratie, din rindul membrilor săi, pentru o perioadă de 3 ani, cu excepţia prevăzută la art. 16 alin. 2, referitoare la primul consiliu de administratie. Alegerea presedintelui este supusă ratificarii adunarii generale a membrilor Fundatiei C.R.I.M.M.
 + 
Articolul 23Preşedintele consiliului de administratie are urmatoarele atribuţii:a) prezideaza reuniunile consiliului de administratie şi reprezinta Fundatia C.R.I.M.M. în relatiile cu tertii.Pentru reprezentarea Fundatiei C.R.I.M.M. în activitatea curenta a acesteia sau în caz de indisponibilitate temporara, preşedintele poate da mandat, cu caracter permanent sau temporar, unuia dintre vicepresedinti sau directorului general, precizind în scris sfera, durata şi limitele competentelor conferite;b) asigura cunoasterea şi aplicarea statutului, adoptind în acest sens masurile necesare;c) convoaca consiliul de administratie;d) exercita întreaga sa autoritate şi competenţa pentru a determina infaptuirea scopurilor Fundatiei C.R.I.M.M. şi a hotărîrilor consiliului de administratie.
 + 
Articolul 24Vicepresedintii sînt aleşi prin vot deschis de către consiliul de administratie pentru o perioadă de 3 ani. Ei indeplinesc urmatoarele atribuţii:a) acţionează pentru a determina infaptuirea scopurilor Fundatiei C.R.I.M.M. şi a hotărîrilor consiliului de administratie;b) inlocuiesc în functie pe presedinte atunci cînd acesta lipseste temporar, în condiţiile art. 23 lit. a) alin. 2.
 + 
Articolul 25Directorul general este numit de consiliul de administratie şi are urmatoarele atribuţii:a) participa la sedintele consiliului de administratie, fără a avea drept de vot, cu excepţia cazului în care cumuleaza şi functia de membru al consiliului de administratie;b) asigura conducerea operativa curenta a Fundatiei C.R.I.M.M. între sedintele consiliului de administratie;c) urmareste şi sprijina realizarea programului anual de activitate al Fundatiei C.R.I.M.M. şi a bugetului de venituri şi cheltuieli;d) elaboreaza şi aplica regulamentul de ordine interioara;e) faciliteaza legaturile cu celelalte organisme, asociaţii, institute şi agenti economici interesati, din tara şi din strainatate;f) faciliteaza participarea la reuniuni, simpozioane, colocvii, conferinte, pe plan naţional şi international, a caror problematica prezinta interes pentru Fundatia C.R.I.M.M.;g) reprezinta şi angajează Fundatia C.R.I.M.M. în relatiile cu tertii, în limitele competentei ce-i este conferita de presedinte, potrivit art. 23 lit. a) alin. 2;h) întocmeşte schemele de organizare şi salarizare, pe care le supune aprobării consiliului de administratie;i) primeste, analizeaza şi rezolva reclamatiile cu privire la prestaţiile pe care le fac salariaţii în domeniul serviciilor şi asistentei;j) angajează şi concediaza personalul;k) supraveghează functionarea tuturor serviciilor.
 + 
Articolul 26În caz de urgenta, directorul general poate lua decizii, sub rezerva ratificarii acestora de către consiliul de administratie în prima sedinta.Directorul general este răspunzător direct, în faţa consiliului de administratie, pentru actele şi faptele sale, în cazul încălcării legislaţiei sau a dispoziţiilor primite.Directorul general prezinta, lunar sau ori de cite ori i se solicita, rapoarte de activitate consiliului de administratie.
 + 
Articolul 27Organul de control al Fundatiei C.R.I.M.M. este comisia de cenzori, compusa din 3 membri, dintre care 2 vor fi desemnaţi de către adunarea generală din rindul membrilor săi, iar unul va fi nominalizat de Ministerul Economiei şi Finanţelor.Pînă la constituirea adunarii generale, cenzorii vor fi numiti de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, Secretariatul General al Guvernului şi Ministerul Muncii şi Protectiei Sociale.Cenzorii pot primi o indemnizatie lunara, în aceleasi condiţii ca şi membrii consiliului de administratie.Nu pot fi cenzori:a) rudele şi afinii pînă la al patrulea grad inclusiv sau sotii membrilor consiliului de administratie;b) persoanele care primesc sub orice formă, pentru alte functii decit aceea de cenzor, un salariu sau o remuneratie de la fundatie sau de la membrii consiliului de administratie.
 + 
Articolul 28Fundatia C.R.I.M.M. poate constitui comisii consultative de specialitate, permanente sau temporare, în baza hotărîrii consiliului de administratie.
V. Centrele de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii + 
Articolul 29Fundatia C.R.I.M.M. are ca scop sprijinirea constituirii şi funcţionarii, în fiecare reşedinţa de judet şi în municipiul Bucureşti, a centrelor de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii.Centrele de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii îşi propun promovarea şi dezvoltarea, în plan local, a întreprinderilor mici şi mijlocii prin:a) elaborarea, în cadrul strategiei generale furnizate de Centrul Roman pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, a unor programe locale specifice;b) coordonarea, la nivelul judeţului şi al municipiului Bucureşti, a acţiunilor în favoarea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii;c) asigurarea cu suport şi asistenţa tehnica a întreprinderilor mici şi mijlocii;d) formarea şi perfectionarea personalului de specialitate, a consultantilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii;e) colectarea şi distribuirea de informaţii statistice privind dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii din zona respectiva.
 + 
Articolul 30Organizaţiile constituite din iniţiativa proprie sau din iniţiativa Fundatiei C.R.I.M.M., care îşi insusesc scopurile acesteia, vor putea primi un ajutor financiar de la Fundatia C.R.I.M.M.Acest ajutor se acordă, pe baza cererii organizaţiei interesate, insotite de documente dovedind indeplinirea condiţiilor prevăzute la primul alineat, prin hotărîre a consiliului de administratie.
VI. Patrimoniul Fundatiei C.R.I.M.M. + 
Articolul 31Patrimoniul Fundatiei C.R.I.M.M. se completeaza cu donatii, subventii, contribuţii, legate, bunuri mobile şi imobile, fonduri obtinute din tara şi din strainatate, în lei şi în valută, de la persoane fizice şi juridice, din activităţi proprii şi din orice mijloace prevăzute de lege.
 + 
Articolul 32Veniturile Fundatiei C.R.I.M.M. provin din:a) donatii ale membrilor sau tertilor, persoane fizice şi juridice din România şi din strainatate;b) vinzarea publicatiilor proprii şi a celor obtinute prin schimb;c) taxe pentru executarea unor lucrari, studii, programe, expertize, angajate pe baze contractuale, în condiţiile legii;d) taxe pentru participarea la cursuri sau alte activităţi stiintifice organizate de fundatie sau în cooperare.
 + 
Articolul 33Fundatia C.R.I.M.M. elaboreaza bugetul de venituri şi cheltuieli şi întocmeşte bilantul contabil, conform dispoziţiilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 34Gestiunea Fundatiei C.R.I.M.M. se va tine de către personal calificat şi este supusă controlului membrilor comisiei de cenzori.Fundatia C.R.I.M.M. poate deschide cont la orice banca din România sau din strainatate, cu respectarea legislaţiei în vigoare.Operaţiunile financiare ale Fundatiei C.R.I.M.M. se vor putea face numai cu semnatura presedintelui sau a persoanei desemnate de acesta, în mod expres, prin imputernicire scrisa şi purtind sigiliul Fundatiei C.R.I.M.M.
 + 
Articolul 35Fundatia C.R.I.M.M. are sigiliu şi insemne proprii.
 + 
Articolul 36Prezentul statut este valabil pe toata durata Fundatiei C.R.I.M.M., modificarea sau completarea sa urmind a se face în forma scrisa şi cu indeplinirea condiţiilor legale de fond şi de forma.Prevederile art. 16 alin. 2 şi 3 au drept scop iniţierea activităţii Fundatiei C.R.I.M.M. şi nu afectează în nici un fel caracterul neguvernamental al acesteia.Membrii Fundatiei C.R.I.M.M. recunosc prin aderare prevederile prezentului statut.
 + 
Articolul 37Prevederile prezentului statut se completeaza cu celelalte dispozitii legale în vigoare.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x