SCHEMĂ DE AJUTOR DE STAT REGIONAL din 24 august 2022

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL MEDIULUI, APELOR SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 978 din 7 octombrie 2022
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 509 04/03/2024
ActulACTUALIZEAZA PESCHEMA 24/08/2022
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEGHID 02/07/2024
ActulREFERIT DEANEXA 04/03/2024





Notă
Aprobată prin ORDINUL nr. 2.269 din 24 august 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 978 din 7 octombrie 2022.
Notă
Conform articolului II din ORDINUL nr. 509 din 4 martie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 183 din 6 martie 2024, Schema de ajutor de stat regional pentru investiții având ca scop reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra mediului și reducerea consumului de resurse primare, aprobată prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2.269/2022, cu modificările ulterioare, astfel cum este modificată și completată prin prezentul ordin, se aplică de la data intrării în vigoare a acestuia până la data de 30 iunie 2026.
 + 
Capitolul IPreambul + 
Articolul 1Prezenta măsură instituie o schemă transparentă de ajutor de stat regional pentru investiții, denumită Schemă de ajutor de stat regional pentru investiții, având ca scop reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra mediului și reducerea consumului de resurse primare, denumită în continuare Schemă, pentru sprijinirea operatorilor economici care realizează investiții pentru reducerea impactului deșeurilor asupra mediului și sănătății populației, reducerea consumului de resurse, în scopul promovării dezvoltării economice durabile în toate regiunile României.  + 
Articolul 2(1)Acordarea ajutoarelor de stat regionale pentru investiții în cadrul prezentei scheme se face numai cu respectarea criteriilor privind ajutorul de stat regional exceptat de la notificare, prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea art. 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, cu modificările și completările ulterioare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 187 din 26 iunie 2014. (2)Prezenta măsură este exceptată de la obligația de notificare către Comisia Europeană, în conformitate cu prevederile art. 14 din Regulamentul (UE) nr. 651/2014. (3)Criteriile de selecție, inclusiv a listelor de excludere, aplicate proiectelor finanțate prin prezenta măsură asigură conformitatea cu orientările tehnice privind aplicarea principiului de „a nu prejudicia în mod semnificativ“ în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență (2021/C 58/01). (4)Punerea în funcțiune a investițiilor inițiale pentru instalații noi destinate sortării, tratării, reciclării și valorificării deșeurilor, în vederea obținerii de produse noi, materiale reciclate sau materii prime secundare, finanțate prin prezenta schemă, are în vedere conformitatea cu orientările tehnice oferite în Comunicarea Comisiei Orientări tehnice privind aplicarea principiului de „a nu prejudicia în mod semnificativ“ în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență (2021/C 58/01).
 + 
Capitolul IIBaza legală + 
Articolul 3Prezenta schemă este elaborată în conformitate cu următoarele reglementări:a)Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, cu modificările și completările ulterioare;b)Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare;c)Hotărârea Guvernului nr. 942/2017 privind aprobarea Planului național de gestionare a deșeurilor;d)Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările și completările ulterioare;e)Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare;f)Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare;g)Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare;h)Ordonanța Guvernului nr. 2/2021 privind depozitarea deșeurilor;i)Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările și completările ulterioare;j)Decizia Comisiei Europene nr. C (2021) 9750 final/ 20.12.2021 de autorizare a hărții notificate a ajutoarelor de stat regionale aferente perioadei 2022-2027 pentru România, cu modificările ulterioare;(la 31-07-2023,
Litera j), Articolul 3, Capitolul II a fost modificată de Punctul 1., Articolul I din ORDINUL nr. 1.973 din 18 iulie 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 698 din 31 iulie 2023
)
k)Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituțional și financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 178/2022, cu completările ulterioare.
 + 
Capitolul IIIObiectivul Schemei + 
Articolul 4(1)Obiectivul prezentei scheme îl constituie acordarea de sprijin financiar operatorilor economici, în vederea realizării de investiții inițiale noi destinate sortării, tratării, reciclării și valorificării deșeurilor, în vederea obținerii de produse noi, materiale reciclate sau materii prime secundare, în scopul reducerii la minimum a efectelor negative ale deșeurilor asupra sănătății populației și asupra mediului, reducerea consumului de resurse primare, creșterea ratei de reciclare și îmbunătățirea calității materialelor reciclate.(2)Dezvoltarea durabilă este un obiectiv fundamental al Uniunii Europene, al cărei scop este îmbunătățirea continuă a calității vieții și a bunăstării generațiilor prezente și viitoare, prin realizarea unui echilibru între dezvoltarea economică, cea socială și protecția mediului înconjurător. (3)Schema va contribui implicit la dezvoltarea economică a regiunilor în care sunt realizate investițiile și, indirect, la crearea de locuri de muncă, concomitent cu îmbunătățirea calității mediului înconjurător, economisirea de materii prime și energie, asigurând astfel un echilibru între protecția mediului, creșterea economică și accesul echitabil la resurse între generații.
 + 
Capitolul IVNecesitatea implementării Schemei + 
Articolul 5(1)Schema se înscrie în contextul necesității integrării politicilor de mediu în elaborarea și aplicarea politicilor sectoriale și regionale și al fundamentării unei strategii de dezvoltare economică durabilă a României pe termen lung, în scopul asigurării unui echilibru între dezvoltarea socioeconomică și resursele naturale prezente și viitoare.(2)Măsurile de prevenire și reducere a producției de deșeuri și a caracterului nociv al acestora contribuie la creșterea potențialului de valorificare a deșeurilor, economisirea de resurse primare, asigurarea unui mediu mai curat, crearea de locuri de muncă și promovarea dezvoltării regionale. Opțiunile de gestionare a deșeurilor trebuie să urmeze următoarea ordine de priorități: prevenirea apariției deșeurilor, reducerea cantităților – prin aplicarea celor mai bune practici în fiecare domeniu de activitate generator de deșeuri, valorificarea – prin refolosire, reciclare materială și recuperare a energiei și eliminarea deșeurilor care nu au putut fi reciclate prin incinerare și depozitare adecvată.(3)Luând în considerare aprobarea Planului național de redresare și reziliență, care prevede în cadrul componentei C3 – Managementul deșeurilor, reforma 1, investiția I.1, subinvestiția I.1.d „Construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor pentru a îndeplini țintele de reciclare din pachetul de economie circulară“, finanțarea investițiilor menționate în prezenta schemă de ajutor de stat contribuie la îndeplinirea țintelor și obiectivelor de țară asumate de România în cadrul P.N.R.R.
 + 
Capitolul VDefiniții + 
Articolul 6În sensul prezentei scheme, următorii termeni se definesc astfel:a)operator economic – persoană juridică de drept public sau privat care prestează activități cu caracter economic pe teritoriul României, adică activități care constau în oferirea de bunuri și/sau servicii pe piață, indiferent de statutul său legal și de modul de finanțare; operatorii economici pot fi de tip întreprindere mare, mijlocie sau mică;b)întreprindere – orice entitate care desfășoară o activitate economică, indiferent de statutul său juridic și de modul în care este finanțată;c)întreprinderi mici și mijlocii (IMM) – întreprinderile care se încadrează în definiția IMM-urilor, conform anexei nr. 1 la Regulamentul (UE) nr. 651/2014, cu modificările și completările ulterioare, respectiv sunt acele întreprinderi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:(i)au un număr mediu anual de salariați mai mic de 250;(ii)realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situații financiare aprobate;Stabilirea caracterului de IMM al solicitantului se realizează având în vedere și datele eventualelor întreprinderi partenere sau întreprinderi legate ale acestuia;d)întreprindere mijlocie – întreprindere care are între 50 și 249 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deține active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro;e)întreprindere mică – întreprindere care are între 10 și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deține active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;f)microîntreprindere – întreprindere care are până la 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deține active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;g)întreprindere mare – întreprindere care are cel puțin 250 de angajați și realizează o cifră de afaceri anuală netă care depășește 50 milioane euro sau active totale care depășesc 43 milioane euro, echivalent în lei;h)active corporale – activele constând în clădiri și instalații, utilaje și echipamente; în cadrul prezentei scheme nu se acordă ajutor pentru achiziționarea de terenuri;i)active necorporale – activele care nu au o concretizare fizică sau financiară, precum brevete, licențe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală;j)investiție inițială – o investiție în active corporale și necorporale referitoare la înființarea unei noi unități, extinderea capacității unei unități existente, diversificarea producției unei unități prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate sau o schimbare fundamentală a procesului general de producție al unei unități existente sau o achiziție de active aparținând unei unități care a fost închisă sau care ar fi fost închisă dacă nu ar fi fost cumpărată. Simpla achiziționare a acțiunilor unei întreprinderi nu reprezintă o investiție inițială;(la 06-03-2024,
Litera j) , Articolul 6 , Capitolul V a fost modificată de Punctul 1. , Articolul I din ORDINUL nr. 509 din 4 martie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 183 din 6 martie 2024
)
k)intensitatea ajutorului – valoarea brută a ajutorului, exprimată ca procentaj din costurile eligibile, înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe, fără a include taxa pe valoarea adăugată rambursabilă, în temeiul legislației fiscale naționale aplicabile;(la 06-03-2024,
Litera k) , Articolul 6 , Capitolul V a fost modificată de Punctul 1. , Articolul I din ORDINUL nr. 509 din 4 martie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 183 din 6 martie 2024
)
l)intensitatea ajutorului în echivalent-subvenție brută – valoarea actualizată a ajutorului, exprimată ca procent din valoarea actualizată a costurilor eligibile ale investițiilor;m)începerea lucrărilor – fie începerea lucrărilor de construcții în cadrul investiției, fie primul angajament care creează obligații juridice de comandă a echipamentelor, dacă acesta este anterior, excluzând studiile de fezabilitate preliminare, în conformitate cu prevederile cuprinse în Regulamentul (UE) nr. 651/2014, cu modificările și completările ulterioare;n)proiect mare de investiții – o investiție inițială cu costuri eligibile care depășesc 50 milioane euro, calculate la prețurile și la cursul de schimb în vigoare la data acordării ajutorului;o)valoarea ajustată a ajutoarelor – valoarea maximă permisă a ajutoarelor pentru un proiect mare de investiții, calculată conform formulei: valoarea maximă a ajutoarelor = R x (A + 0,50 x B + 0 x C), unde: R este intensitatea maximă a ajutoarelor aplicabilă în zona în cauză prevăzută într-o hartă regională aprobată care este în vigoare la data acordării ajutorului, cu excepția intensității majorate a ajutoarelor pentru IMM-uri, A reprezintă costurile inițiale eligibile în valoare de 50 milioane EUR, B este partea din costurile eligibile cuprinsă între 50 milioane EUR și 100 milioane EUR, iar C este partea din costurile eligibile de peste 100 milioane EUR;p)întreprindere în dificultate – în sensul prezentei scheme, o întreprindere care se află în cel puțin una dintre situațiile următoare: (i)(se aplică doar dacă întreprinderea are, la data declarației de eligibilitate, cel mult 3 ani de la înființare) în cazul unei societăți cu răspundere limitată, atunci când mai mult de jumătate din capitalul social subscris a dispărut din cauza pierderilor acumulate. Această situație survine atunci când deducerea pierderilor acumulate din rezerve (și din toate celelalte elemente considerate în general ca făcând parte din fondurile proprii ale societății) conduce la un cuantum cumulat negativ care depășește jumătate din capitalul social subscris;(ii)(se aplică doar dacă întreprinderea are, la data declarației de eligibilitate, cel mult 3 ani de la înființare) în cazul unei societăți comerciale în care cel puțin unii dintre asociați au răspundere nelimitată pentru datoriile societății, atunci când mai mult de jumătate din capitalul propriu, astfel cum reiese din contabilitatea societății, a dispărut din cauza pierderilor acumulate;(iii)atunci când întreprinderea face obiectul unei proceduri colective de insolvență sau îndeplinește criteriile prevăzute de legislația națională pentru inițierea unei proceduri colective de insolvență la cererea creditorilor săi;(iv)atunci când întreprinderea a primit ajutor pentru salvare și nu a rambursat încă împrumutul sau nu a încetat garanția sau a primit ajutoare pentru restructurare și face încă obiectul unui plan de restructurare;(v)în cazul unei întreprinderi care nu este un IMM, atunci când, în ultimii doi ani:1.raportul datorii/capitaluri proprii al întreprinderii este mai mare de 7,5; și2.capacitatea de acoperire a dobânzilor calculată pe baza EBITDA se situează sub valoarea 1,0 (EBITDA = Profit net + Cheltuieli cu impozitele + Cheltuieli cu dobânzile + Cheltuieli cu amortizarea);q)reciclare deșeuri – orice operațiune de valorificare prin care deșeurile sunt transformate în produse, materiale sau substanțe pentru a-și îndeplini funcția inițială sau alte scopuri; aceasta include retratarea materialelor organice, dar nu include valorificarea energetică și conversia în vederea folosirii materialelor drept combustibil sau pentru operațiunile de umplere;r)administrator al Schemei – Administrația Fondului pentru Mediu (AFM);s)furnizor de ajutor de stat – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP); t)gestionarea deșeurilor – colectarea, transportul, valorificarea și eliminarea deșeurilor, inclusiv supervizarea acestor operațiuni și întreținerea ulterioară a amplasamentelor de eliminare, inclusiv acțiunile întreprinse de un comerciant sau un broker;u)tratarea deșeurilor – operațiunile de valorificare sau eliminare, inclusiv pregătirea prealabilă valorificării sau eliminării;v)deșeu – orice substanță sau obiect pe care deținătorul îl aruncă ori are intenția sau obligația să îl arunce;w)deșeu periculos – orice deșeuri care prezintă una sau mai multe dintre proprietățile periculoase prevăzute în anexa nr. 4 dinOrdonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021, cu modificările și completările ulterioare;x)valorificare – orice operațiune care are drept rezultat principal faptul că deșeurile servesc unui scop util prin înlocuirea altor materiale care ar fi fost utilizate într-un anumit scop sau faptul că deșeurile sunt pregătite pentru a servi scopului respectiv în întreprinderi ori în economie în general;y)eliminare – orice operațiune care nu este operațiune de valorificare chiar și în cazul în care una dintre consecințele secundare ale acesteia ar fi recuperarea de substanțe sau de energie; z)relocare – transferul unei activități identice sau similare sau a unei părți a acesteia de la o unitate a uneia dintre părțile contractante la Acordul privind Spațiul Economic European (unitatea inițială) către unitatea unei alte părți contractante la Acordul privind Spațiul Economic European unde are loc investiția care beneficiază de ajutor (unitatea care beneficiază de ajutor). Există un transfer în cazul în care produsul sau serviciul de la unitatea inițială și cel de la unitatea care beneficiază de ajutor au cel puțin parțial aceleași scopuri, îndeplinesc cerințele sau necesitățile aceluiași tip de clienți și se pierd locuri de muncă în activități identice sau similare la una dintre unitățile inițiale ale beneficiarului din Spațiul Economic European.
 + 
Capitolul VIDomeniul de aplicare + 
Articolul 7Schema de ajutor de stat se adresează operatorilor economici care realizează investiții inițiale în oricare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, în conformitate cu harta ajutoarelor regionale pentru România pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2027, astfel cum a fost aceasta aprobată prin Decizia Comisiei Europene nr. C (2021) 9750 final/ 20.12.2021, cu modificările ulterioare.(la 31-07-2023,
Articolul 7, Capitolul VI a fost modificat de Punctul 2., Articolul I din ORDINUL nr. 1.973 din 18 iulie 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 698 din 31 iulie 2023
)
 + 
Articolul 8(1)În cadrul prezentei scheme nu se acordă sprijin financiar pentru: a)activitățile realizate de întreprinderile care își desfășoară activitatea în următoarele sectoare și/sau care vizează următoarele ajutoare:(i)sectorul pescuitului și acvaculturii, astfel cum este reglementat de Regulamentul (UE) nr. 1.379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.184/2006 și (CE) nr. 1.224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 354 din 28.12.2013;(ii)domeniul producției primare de produse agricole;(iii)sectorul prelucrării și comercializării produselor agricole, în următoarele cazuri:– atunci când valoarea ajutoarelor este stabilită pe baza prețului sau a cantității unor astfel de produse achiziționate de la producători primari sau introduse pe piață de întreprinderile respective; – atunci când ajutoarele sunt condiționate de transferarea lor parțială sau integrală către producătorii primari;(iv)ajutoare destinate activităților legate de export către țări terțe sau către alte state membre, respectiv ajutoare direct legate de cantitățile exportate, ajutoare destinate înființării și funcționării unei rețele de distribuție sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;(v)ajutoare condiționate de utilizarea preferențială a produselor naționale față de produsele importate;b)domeniile excluse prin Regulamentul (UE) nr. 651/2014, cu modificările și completările ulterioare, respectiv activitățile realizate de întreprinderile care își desfășoară activitatea în următoarele sectoare:(i)sectorul siderurgic, sectorul cărbunelui, sectorul construcțiilor navale sau sectorul fibrelor sintetice;(ii)sectorul transporturilor și pentru infrastructurile conexe, precum și sectorul producerii și distribuției de energie și pentru infrastructurile energetice, cu excepția ajutoarelor regionale pentru investiții din regiunile ultraperiferice și a schemelor de ajutoare regionale de exploatare;(2)Prezenta schemă se aplică numai beneficiarilor care confirmă, prin declarație pe propria răspundere, faptul că, în cei doi ani anteriori depunerii cererii de finanțare, nu au efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul și care oferă un angajament că nu vor face acest lucru pentru o perioadă de până la doi ani după finalizarea investiției inițiale pentru care se solicită ajutorul.(3)Un solicitant care își desfășoară activitatea atât în sectoare eligibile, cât și în sectoare neeligibile poate beneficia de finanțare pentru domeniile de activitate eligibile, cu condiția prezentării documentelor contabile care atestă separarea evidenței acestor activități. (4)Investiția finanțată prin ajutor de stat regional trebuie menținută în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puțin cinci ani sau trei ani, în cazul IMM-urilor, de la finalizarea investițiilor. Această condiție nu împiedică înlocuirea unei instalații sau a unui echipament care a devenit depășit sau a fost distrus în această perioadă, cu condiția ca activitatea economică să fie menținută în regiunea în cauză pentru perioada minimă relevantă. În această situație, instalațiile sau echipamentele care se înlocuiesc trebuie să fie de performanțe cel puțin egale cu cele pe care le înlocuiesc.
 + 
Capitolul VIICondiții de eligibilitate a solicitanților/beneficiarilor(la 04-01-2023,
Titlul capitolului VII a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 3.289 din 22 decembrie 2022, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 7 din 04 ianuarie 2023
)
 + 
Articolul 9Potențialii beneficiari sunt persoane juridice de drept privat sau de drept public care activează pe teritoriul României și care au, la momentul plății ajutorului, un sediu sau o sucursală în România. + 
Articolul 10Criteriile de eligibilitate a solicitanților/ beneficiarilor pentru toate categoriile de proiecte sunt următoarele:(la 04-01-2023,
Partea introductivă a articolului 10 a fost modificată de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 3.289 din 22 decembrie 2022, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 7 din 04 ianuarie 2023
)
1.acționează în nume propriu;2.nu se află în stare de insolvență sau faliment, nu au suspendate activitățile economice, nu se află în procedură de dizolvare ori lichidare, nu sunt supuși unei executări silite și/sau nu se află în situații similare;3.nu se află în interdicție bancară;4.nu se află în dificultate potrivit definiției de la art. 2 pct. 18 din Regulamentul (UE) nr. 651/2014, cu modificările și completările ulterioare. Cu toate acestea, în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (4) lit. c) din regulamentul anterior menționat, prezenta schemă se aplică, prin derogare, întreprinderilor care nu se aflau în dificultate la 31 decembrie 2019, dar care au devenit întreprinderi aflate în dificultate în perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2021;5.nu înregistrează obligații legale restante administrate de organul fiscal central și de organul fiscal local, definite potrivit art. 1 pct. 31 și 32 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare; nu înregistrează obligații fiscale restante administrate de către Administrația Fondului pentru Mediu; 6.nu sunt subiecți ai unui ordin de recuperare în urma unei decizii privind declararea unui ajutor ca fiind ilegal și incompatibil cu piața internă ce nu a fost executat deja și creanța nu a fost integral recuperată;7.în activitatea desfășurată anterior începerii proiectului solicitanții nu au fost condamnați pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă;8.solicitanții care aplică pentru prezenta schemă sunt autorizați să desfășoare cel puțin una dintre activitățile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN: 3821 – Tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase; 3822 – Tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase; 3832 – Recuperarea materialelor reciclabile sortate; 3831 – Demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor; 3811 – Colectarea deșeurilor nepericuloase; 3812 – Colectarea deșeurilor periculoase.(la 04-01-2023,
Punctul 8. din Articolul 10 , Capitolul VII a fost modificat de Punctul 3, Articolul I din ORDINUL nr. 3.289 din 22 decembrie 2022, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 7 din 04 ianuarie 2023
)
 + 
Articolul 11(1)În afara criteriilor generale de eligibilitate enumerate la art. 10, solicitanții care aplică pentru program trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiții, pentru durata integrală a implementării și monitorizării proiectului:a)să dețină dreptul de proprietate asupra imobilului – teren sau construcție – pus la dispoziție pentru implementarea proiectului, înscris în cartea funciară;b)să dețină orice drept de folosință asupra imobilului teren pus la dispoziție pentru implementarea proiectului, însoțit de dreptul de superficie, pentru o perioadă de cel puțin 10 ani de la data depunerii cererii de finanțare, înscrise în cartea funciară.(2)În situațiile menționate la alin. (1), imobilele-teren și construcție trebuie să fie libere de sarcini, cu excepția dreptului de superficie de la alin. (1) lit. b) și a dreptului de ipotecă, să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluționare la instanțele judecătorești, să nu facă obiectul vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau al procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică.(3)În situația în care asupra imobilului-teren sau construcție este intabulat un drept de ipotecă, proiectul ce face obiectul prezentei scheme poate fi realizat doar cu acordul autentificat al creditorului.(4)În situația menționată la alin. (1) lit. b), proiectul poate fi implementat numai cu acordul expres al proprietarului imobilului teren.(la 04-01-2023,
Articolul 11 din Capitolul VII a fost modificat de Punctul 4, Articolul I din ORDINUL nr. 3.289 din 22 decembrie 2022, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 7 din 04 ianuarie 2023
)
 + 
Capitolul VIIICondiții de eligibilitate a proiectelor + 
Articolul 12(1)În cadrul Schemei pot fi finanțate exclusiv proiectele care prevăd realizarea de investiții inițiale în active corporale și necorporale. Administrația Fondului pentru Mediu va verifica dacă investiția pentru care se solicită ajutor de stat respectă în totalitate condițiile pentru a putea fi considerată „investiție inițială“. (2)Toate activele corporale care fac obiectul finanțării trebuie să fie noi.(3)În zonele asistate care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 107 alin. (3) lit. a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, ajutoarele pot fi acordate pentru o investiție inițială indiferent de dimensiunea beneficiarului. În zonele asistate care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 107 alin. (3) lit. c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, ajutoarele pot fi acordate IMM-urilor pentru orice formă de investiție inițială, iar întreprinderilor mari se acordă numai pentru o investiție în favoarea unei noi activități economice în zona în cauză.(4)În cazul ajutoarelor acordate întreprinderilor mari pentru o schimbare fundamentală în procesul de producție, costurile eligibile trebuie să depășească amortizarea activelor legate de activitatea care trebuie modernizată în cursul celor trei exerciții financiare precedente.(5)În cazul ajutoarelor acordate întreprinderilor mari pentru diversificarea unei unități existente, costurile eligibile trebuie să depășească cu cel puțin 200% valoarea contabilă a activelor reutilizate, astfel cum au fost înregistrate în exercițiul financiar ce precedă începerea lucrărilor.(6)Activele necorporale sunt eligibile pentru calculul costurilor de investiții dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative: a)trebuie să fie utilizate exclusiv în cadrul unității care primește ajutorul;b)trebuie să fie amortizabile;c)trebuie să fie achiziționate în condițiile pieței de la terți care nu au legături cu cumpărătorul; șid)trebuie să fie incluse în activele întreprinderii care beneficiază de ajutor și trebuie să rămână asociate proiectului pentru care s-a acordat ajutorul pe o perioadă de minimum cinci ani sau de trei ani în cazul IMM-urilor. (7)Pentru întreprinderile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50% din costurile totale eligibile ale investiției inițiale.(8)Solicitantul trebuie să prezinte Administrației Fondului pentru Mediu documente prin care să justifice necesitatea finanțării proiectului prin ajutor de stat, precum si efectul stimulativ al ajutorului, în conformitate cu art. 23. (9)Proiectul este implementat pe teritoriul României.(10)Proiectul respectă reglementările naționale și europene privind protecția mediului, achizițiile publice, informarea și publicitatea și egalitatea de șanse.(11)În cazul proiectelor mari de investiții, ajutorul nu poate depăși valoarea maximă rezultată din formula prevăzută la art. 6 lit. o), pentru fiecare regiune de dezvoltare.(12)Este interzisă divizarea artificială a proiectelor care beneficiază de finanțare.(13)O investiție inițială demarată de același beneficiar (la nivel de grup) într-un interval de trei ani de la data de începere a lucrărilor la o altă investiție care beneficiază de ajutor în aceeași regiune de nivel 3 din Nomenclatorul comun al unităților teritoriale de statistică este considerată ca făcând parte dintr-un proiect unic de investiții. În cazul în care un astfel de proiect unic de investiții este un proiect mare de investiții, valoarea totală a ajutoarelor pentru proiectul unic de investiții nu va depăși valoarea ajutorului ajustat pentru proiecte mari de investiții, conform formulei prevăzute la art. 6 lit. o).
 + 
Capitolul IXDurata și bugetul Schemei + 
Articolul 13Prezenta schemă se aplică de la data intrării în vigoare a acesteia până la 31 decembrie 2023. + 
Articolul 14(1)Bugetul total estimat alocat Schemei este de 1.092.102.000 lei (contravaloarea sumei de 220 milioane euro, calculată la cursul InforEuro din luna noiembrie 2023 de 1 euro = 4,9641 lei). Sumele se vor asigura prin Programul național de redresare și reziliență, iar, după caz, diferența din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu.(la 06-03-2024,
Alineatul (1) , Articolul 14 , Capitolul IX a fost modificat de Punctul 2. , Articolul I din ORDINUL nr. 509 din 4 martie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 183 din 6 martie 2024
)
(2)Administrația Fondului pentru Mediu poate deschide una sau mai multe sesiuni de finanțare, în cadrul Schemei, iar un beneficiar poate depune o singură cerere de finanțare pe sesiune.
 + 
Articolul 15Numărul maxim estimat de beneficiari (atât întreprinderi mari, cât și întreprinderi mici și mijlocii) în cadrul Schemei este de 100.
 + 
Capitolul XModalitatea de acordare a ajutorului de stat + 
Articolul 16Măsurile de sprijin acordate operatorilor economici în cadrul Schemei, pentru realizarea de investiții inițiale, constau în alocarea unor sume nerambursabile (granturi) asigurate prin Planul național de redresare și reziliență și prevăzute în bugetul furnizorului de ajutor de stat.  + 
Articolul 17(1)Sumele vor fi acordate în una sau mai multe tranșe. Data acordării ajutorului este data semnării contractului de finanțare de către ambele părți.(2)Plățile în cadrul schemei se pot face până la data de 31 decembrie 2026.(la 06-03-2024,
Articolul 17 , Capitolul X a fost modificat de Punctul 3. , Articolul I din ORDINUL nr. 509 din 4 martie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 183 din 6 martie 2024
)
 + 
Articolul 18Ajutoarele care se plătesc în mai multe tranșe se actualizează la valoarea lor în momentul în care sunt acordate. Rata dobânzii care urmează să fie aplicată la actualizare este rata de actualizare aplicabilă la data acordării ajutorului.
 + 
Capitolul XIValoarea maximă a finanțării (intensitatea ajutorului de stat) + 
Articolul 19(1)Intensitatea ajutorului exprimată în echivalent – subvenție brută^1 nu depășește pragul pentru ajutoarele regionale în vigoare la data acordării ajutorului în regiunea asistată în cauză; aceste praguri se aplică pentru intensitatea ajutorului calculată ca procentaj din costurile eligibile ale investițiilor în active corporale și necorporale.^1 În vederea calculării intensității ajutorului, toate cifrele utilizate sunt cele cărora nu li s-au aplicat deduceri fiscale sau alte taxe.(2)La calcularea intensității ajutorului și a costurilor eligibile nu este luată în considerare taxa pe valoarea adăugată rambursabilă, în temeiul legislației fiscale naționale aplicabile, percepută pentru costurile sau cheltuielile eligibile.(3)Costurile eligibile trebuie să fie susținute prin documente justificative care trebuie să fie clare, specifice și contemporane cu faptele.(4)Intensitatea ajutorului nu poate depăși valorile maxime aprobate de Comisia Europeană, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta schemă.(5)Intensitățile maxime majorate ale ajutoarelor pentru întreprinderile mici și mijlocii nu se aplică ajutoarelor acordate pentru proiectele de investiții ale căror cheltuieli eligibile depășesc 50 milioane euro, conform art. 6 lit. o) și art. 12 alin. (11).(6)Prezenta schemă nu se aplică ajutoarelor regionale pentru investiții care depășesc următoarele praguri pentru o investiție cu costuri eligibile de cel puțin 110 milioane euro, pentru următoarele valori ale ajutorului pe întreprindere, pe proiect de investiții:– în cazul intensității maxime a ajutoarelor regionale de 30%: 24,75 milioane euro;– în cazul intensității maxime a ajutoarelor regionale de 35%: 28,88 milioane euro;– în cazul intensității maxime a ajutoarelor regionale de 40%: 33 milioane euro;– în cazul intensității maxime a ajutoarelor regionale de 50%: 41,25 milioane euro;– în cazul intensității maxime a ajutoarelor regionale de 60%: 49,5 milioane euro;– în cazul intensității maxime a ajutoarelor regionale de 70%: 57,75 milioane euro.(la 06-03-2024,
Articolul 19 , Capitolul XI a fost modificat de Punctul 4. , Articolul I din ORDINUL nr. 509 din 4 martie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 183 din 6 martie 2024
)
 + 
Articolul 20Beneficiarul ajutorului trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile, fie din resurse proprii, fie din finanțare externă (de exemplu, dar fără a se limita la, credit bancar), sub o formă care este liberă de orice sprijin din partea statului.
 + 
Capitolul XIICheltuielile eligibile + 
Articolul 21(1)Prin prezenta schemă se va acorda finanțare nerambursabilă din Programul național de redresare și reziliență, iar, după caz, diferența din bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, în vederea efectuării de investiții necesare realizării de instalații noi pentru sortarea, tratarea, reciclarea și valorificarea deșeurilor, în vederea obținerii de produse noi, materiale reciclate sau materii prime secundare, ceea ce va contribui la îmbunătățirea protecției mediului prin reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra acestuia, dezvoltarea economică și reducerea consumului de resurse primare.(2)În sensul prezentei scheme sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele categorii de cheltuieli cu investiția inițială:a)cheltuieli pentru realizarea construcțiilor necesare amplasării și montării utilajelor, instalațiilor și echipamentelor achiziționate, cu dotările aferente – instalații electrice, alimentare cu gaze naturale, instalații de încălzire, ventilare, climatizare (aferente doar incintei construcțiilor);b)cheltuieli cu achiziția și montajul utilajelor, instalațiilor și echipamentelor necesare îndeplinirii obiectivelor proiectului;c)cheltuieli cu achiziționarea activelor necorporale.
 + 
Capitolul XIIIMenținerea investiției + 
Articolul 22Investiția realizată cu sprijin financiar în cadrul Schemei trebuie menținută în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la data finalizării lucrărilor pentru întreprinderi mari și 3 ani în cazul IMM-urilor. Această regulă nu împiedică înlocuirea unei instalații sau a unui echipament învechit ca urmare a unei evoluții tehnologice rapide, cu condiția ca activitatea economică să fie menținută în regiunea în cauză pentru durata minimă necesară^3. În această situație, instalațiile sau echipamentele care se înlocuiesc trebuie să fie de performanțe cel puțin egale cu cele pe care le înlocuiesc.
 + 
Capitolul XIVEfectul stimulativ + 
Articolul 23(1)Pentru a se asigura că ajutoarele sunt necesare și acționează ca un stimulent pentru dezvoltarea în continuare a unor activități sau proiecte, ajutoarele în cadrul schemei nu se acordă activităților pe care beneficiarul le-ar efectua oricum, chiar și în absența ajutorului. Beneficiarul întreprindere mare va trebui să demonstreze faptul că proiectul nu ar fi fost realizat în zona respectivă sau nu ar fi fost suficient de profitabil pentru beneficiar în zona respectivă în absența ajutorului. (2)Nu se acordă ajutor în cadrul Schemei pentru proiectele pentru care au fost începute lucrările de execuție. Se consideră îndeplinită condiția referitoare la „începerea lucrărilor“ dacă înaintea începerii lucrărilor la proiectul pentru care se solicită sprijin financiar beneficiarul a depus o cerere de ajutor la Administrația Fondului pentru Mediu, iar aceasta a confirmat ulterior în scris că, sub rezerva unor verificări de detaliu, proiectul îndeplinește, în principiu, condițiile de eligibilitate stabilite prin Schemă. În situația în care lucrările au început anterior îndeplinirii acestor condiții, întregul proiect nu va mai fi eligibil pentru ajutor.(3)Cererea de ajutor conține cel puțin următoarele informații:a)denumirea întreprinderii și dimensiunea acesteia;b)descrierea proiectului, inclusiv data începerii și a încheierii acestuia;c)locul de desfășurare a proiectului;d)lista costurilor proiectului;e)tipul de ajutor (grant, împrumut, garanție, avans rambursabil, injecție de capital sau altele) și valoarea finanțării publice necesare pentru proiect.
 + 
Capitolul XVReguli privind cumulul ajutoarelor de stat + 
Articolul 24Pentru același beneficiar, plafonul maxim al intensității ajutorului de stat stabilit prin prezenta schemă trebuie respectat atunci când, pentru aceleași costuri eligibile, ajutorul se acordă în cadrul mai multor scheme sau în combinație cu un ajutor ad-hoc, indiferent de faptul că finanțarea provine din surse locale, regionale, naționale sau comunitare. + 
Articolul 25Ajutoarele de stat exceptate în temeiul prezentei scheme nu se cumulează cu niciun tip de ajutoare de minimis în raport cu aceleași costuri eligibile dacă un astfel de cumul ar conduce la o intensitate a ajutorului care depășește intensitățile maxime prevăzute în prezenta schemă. În cazul în care prin cumul ar rezulta o intensitate a ajutorului mai mare decât cea maximă prevăzută în Schemă, ajutorul nu poate fi acordat.
 + 
Capitolul XVIModalitatea de derulare a Schemei + 
Articolul 26(1)Procedura de implementare și derulare a Schemei se desfășoară după cum urmează:1.elaborarea și aprobarea Ghidului de finanțare;2.organizarea sesiunilor de finanțare;3.depunerea dosarelor de finanțare;4.verificarea conformității administrative (verificarea cererilor de finanțare și a documentelor însoțitoare) și a eligibilității solicitanților/proiectelor;5.evaluarea tehnică și financiară a proiectelor;6.selecția proiectelor și aprobarea acestora;7.comunicarea rezultatelor sesiunilor de finanțare;8.întocmirea și semnarea contractelor;9.în vederea derulării proiectului, beneficiarii finanțării vor transmite la Administrația Fondului pentru Mediu cereri de plată/decontare/transfer însoțite de documentele obligatorii așa cum apar în ghidurile de finanțare și în contractele pentru finanțare; 10.finalizarea proiectelor: plata finală se face în baza documentației prezentate în conformitate cu prevederile contractuale;11.efectuarea monitorizării după implementarea proiectelor, pe o perioadă de 5 ani de la data finalizării lucrărilor pentru întreprinderile mari și de 3 ani în cazul IMM-urilor. (2)Pentru a beneficia de ajutorul acordat conform prezentei scheme, operatorul economic transmite la Administrația Fondului pentru Mediu cererea de finanțare însoțită de documentele justificative, la data anunțată pe pagina oficială de web a administratorului de ajutor de stat – www.afm.ro, cu ocazia lansării sesiunilor de finanțare.
 + 
Capitolul XVIIReguli privind raportarea și monitorizarea ajutoarelor de stat + 
Articolul 27Administrația Fondului pentru Mediu transmite Comisiei, în sistemul de notificare electronică (State Aid Notification Interactive – SANI), prin intermediul Consiliului Concurenței, rezumatul informațiilor despre măsura de ajutor exceptată, în formatul standard prevăzut în anexa II a Regulamentului (UE) nr. 651/2014, cu modificările și completările ulterioare, împreună cu un link care oferă acces la textul integral al măsurii de ajutor, inclusiv modificările sale, în termen de 20 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a măsurii.^3 În conformitate cu art. 14 alin. (5) din Regulamentul (UE) nr. 651/2014, cu modificările și completările ulterioare.
 + 
Articolul 28(1)În vederea asigurării transparenței și a unui control eficient al ajutoarelor de stat, Administrația Fondului pentru Mediu transmite Consiliului Concurenței datele și informațiile necesare pentru monitorizarea ajutoarelor de stat și de minimis la nivel național, în formatul și în termenul prevăzute de „Regulamentul privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat și de minimis“, pus în aplicare prin Ordinul președintelui Consiliului Concurenței nr. 441/2022, precum și datele și informațiile necesare pentru întocmirea inventarului ajutoarelor de stat și de minimis și a rapoartelor și informărilor necesare îndeplinirii obligațiilor României în calitate de stat membru al Uniunii Europene.(2)Pentru a crea posibilitatea verificării ex ante a eligibilității potențialilor beneficiari ai măsurilor de ajutor, în conformitate cu prevederile art. 29 din Regulamentul privind Registrul ajutoarelor de stat, pus în aplicare prin Ordinul președintelui Consiliului Concurenței nr. 437/2016, Administrația Fondului pentru Mediu, în calitate de administrator al măsurii de ajutor de stat, are obligația încărcării în Registrul ajutoarelor de stat (RegAS) a informațiilor privind prezenta schemă, în termen de maximum 10 (zece) zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a acesteia.(la 06-03-2024,
Alineatul (2) , Articolul 28 , Capitolul XVII a fost modificat de Punctul 5. , Articolul I din ORDINUL nr. 509 din 4 martie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 183 din 6 martie 2024
)
(3)Informațiile privind contractele, obligațiile de recuperare a ajutoarelor și rambursarea efectivă a respectivelor obligații, aferente acestei măsuri, se vor încărca în RegAS în termen de 7 zile lucrătoare de la data semnării contractului de finanțare, a obligațiilor de recuperare a ajutoarelor sau a rambursării efective a respectivelor obligații. Plățile realizate în cadrul acestor măsuri se vor încărca în RegAS în termen de maximum 10 (zece) zile de la data efectuării lor.(la 06-03-2024,
Alineatul (3) , Articolul 28 , Capitolul XVII a fost modificat de Punctul 5. , Articolul I din ORDINUL nr. 509 din 4 martie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 183 din 6 martie 2024
)
(4)Consiliul Concurenței poate solicita date și informații de la furnizorul de ajutor atunci când din informațiile deținute rezultă că nu au fost respectate condițiile de acordare a ajutoarelor de stat. În situația în care datele transmise de către furnizor nu clarifică aspectele sesizate, Consiliul Concurenței poate dispune o acțiune de control la întreprinderea beneficiară, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. În această acțiune, echipa de control a Consiliului Concurenței va fi însoțită de reprezentanți ai furnizorului.
 + 
Articolul 29Textul Schemei, precum și textul actului normativ pentru aprobarea Schemei se publică integral pe pagina de web a Administrației Fondului pentru Mediu, la adresa http://www.afm.ro, precum și pe pagina de web a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.  + 
Articolul 30Administratorul Schemei va monitoriza respectarea condițiilor și criteriilor de eligibilitate prevăzute în prezenta schemă pe toată durata de derulare a acesteia și are obligația de a supraveghea permanent ajutoarele acordate, aflate în derulare, și de a dispune măsurile care se impun. + 
Articolul 31Beneficiarii sunt obligați să raporteze în conformitate cu prevederile contractului de finanțare stadiul realizării lucrărilor de investiții până la finalizarea proiectului, precum și să furnizeze alte informații suplimentare, la cererea administratorului Schemei. + 
Articolul 32(1)Administratorul Schemei se va asigura că investițiile vor fi menținute în regiune pe o perioadă de 5 ani de la finalizarea acestora pentru întreprinderi mari și 3 ani în cazul IMM-urilor.(2)În situația în care constată nerespectarea acestor condiții, administratorul Schemei va întreprinde toate demersurile necesare pentru recuperarea ajutorului acordat, inclusiv a dobânzilor aferente, calculate conform prevederilor comunitare și naționale în vigoare.
 + 
Articolul 33(1)Administratorul Schemei este obligat să păstreze toate informațiile referitoare la ajutoarele acordate în cadrul Schemei (documentele justificative aferente ajutorului de stat acordat) pentru o perioadă de 10 ani începând de la data acordării ultimului ajutor în cadrul Schemei.(2)Beneficiarii ajutorului de stat sunt obligați să păstreze, pentru o perioadă de 10 ani începând de la data ultimului ajutor acordat în cadrul Schemei, toate documentele necesare și să țină o evidență specifică a ajutoarelor de care au beneficiat conform prezentei scheme, a unor scheme de minimis sau alte ajutoare de stat prin care s-a finanțat investiția în cauză, din care să reiasă suma totală a ajutoarelor de stat și a ajutoarelor de minimis primite, defalcate pe ani, pe furnizori de ajutor de stat, pe obiective, informații privind forma ajutoarelor (de minimis, scheme de ajutor de stat, ajutoare de stat individuale), precum și baza legală prin care acestea au fost acordate.
 + 
Articolul 34Informațiile prevăzute în anexa III a Regulamentului (UE) nr. 651/2014, cu modificările și completările ulterioare, privind fiecare ajutor individual care depășește echivalentul în lei a 100.000 de euro vor fi publicate pe pagina națională www.ajutordestat.ro. + 
Articolul 35(1)În baza unei cereri scrise emise de Comisia Europeană, administratorul Schemei va transmite acesteia, prin intermediul Consiliului Concurenței, în 20 de zile lucrătoare sau în termenul fixat în cerere, toate informațiile pe care Comisia le consideră necesare pentru evaluarea respectării condițiilor stabilite prin prezenta hotărâre.(2)În cazul în care solicitantul este eligibil pentru a primi finanțare în cadrul prezentei scheme de ajutor de stat și este selectat pentru finanțare în urma procesului de evaluare, furnizorul comunică în scris beneficiarului de ajutor cuantumul maxim al ajutorului ce poate fi acordat și caracterul acestuia, făcând referire expresă la Regulamentul (UE) nr. 651/2014, cu modificările și completările ulterioare.(3)Prevederile referitoare la conflictul de interese, dubla finanțare, colectarea datelor privind beneficiarul real, frauda, corupția, achizițiile publice, precum și obligațiile de control ale coordonatorului național, ale coordonatorului de reformă, ale Comisiei și organelor de audit se vor regăsi în forma detaliată în ghidul specific, elaborat în baza prezentei scheme.(la 06-03-2024,
Articolul 35 , Capitolul XVII a fost completat de Punctul 6. , Articolul I din ORDINUL nr. 509 din 4 martie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 183 din 6 martie 2024
)
(4)Pentru a se asigura conformitatea măsurii cu Orientările tehnice DNSH (2021/C58/01), vehiculele achiziționate în cadrul acestei scheme trebuie să fie echipate cu cea mai bună tehnologie disponibilă din punctul de vedere al respectării mediului. Îndeplinirea acestor cerințe specifice va fi urmărită atât în etapa de pregătire a proiectelor (elaborarea documentațiilor tehnico-economice, în special analizele de opțiuni), cât și în etapa de implementare, prin termenii de referință pentru procedurile de achiziție a contractelor de lucrări/contractelor de furnizare.(la 06-03-2024,
Articolul 35 , Capitolul XVII a fost completat de Punctul 6. , Articolul I din ORDINUL nr. 509 din 4 martie 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 183 din 6 martie 2024
)
 + 
Capitolul XVIIIRecuperarea ajutoarelor acordate + 
Articolul 36(1)Recuperarea ajutoarelor acordate se realizează de către administratorul Schemei, conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2014, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare.(2)Ajutorul care trebuie recuperat include și dobânda aferentă, datorată de la data plății ajutorului până la data recuperării acestuia. Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită prin Regulamentul (CE) nr. 794/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 659/1999 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 93 din Tratatul CE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 140 din 30.04.2004, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE)2015/1.589 al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 248 din 24.09.2015.
 + 
Capitolul XIXDispoziții finale + 
Articolul 37Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va transmite, spre informare, Consiliului Concurenței prezenta schemă, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a acesteia, precum și orice modificare adusă măsurii de sprijin conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2014, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările și completările ulterioare. + 
Articolul 38Administratorul Schemei va transmite Consiliului Concurenței orice informație solicitată cu privire la prezenta schemă de ajutor de stat.
 + 
ANEXĂla schema de ajutor de stat regional
România – Harta ajutoarelor regionale care se aplică de la 1.01.2022 până la 31.12.2027
Zone «a»

Codul NUTS Denumirea regiunii NUTS Intensitatea maximă a ajutorului 1.01.2022-31.12.2027
Întreprinderi mari Întreprinderi mijlocii Întreprinderi mici
RO11 Nord-Vest
RO111 Bihor 40% 50% 60%
RO112 Bistrița-Năsăud 50% 60% 70%
RO113 Cluj 40% 50% 60%
RO114 Maramureș 50% 60% 70%
RO115 Satu Mare 50% 60% 70%
RO116 Sălaj 50% 60% 70%
RO12 Centru
RO121 Alba 50% 60% 70%
RO122 Brașov 40% 50% 60%
RO123 Covasna 40% 50% 60%
RO124 Harghita 40% 50% 60%
RO125 Mureș 50% 60% 70%
RO126 Sibiu 40% 50% 60%
RO21 Nord-Est
RO211 Bacău 60% 70% 75%*)
RO212 Botoșani 60% 70% 75%
RO213 Iași 50% 60% 70%
RO214 Neamț 60% 70% 75%
RO215 Suceava 60% 70% 75%
RO216 Vaslui 60% 70% 75%
RO22 Sud-Est
RO221 Brăila 60% 70% 75%
RO222 Buzău 60% 70% 75%
RO223 Constanța 50% 60% 70%
RO224 Galați 70% 75% 75%
RO225 Vrancea 60% 70% 75%
RO226 Tulcea 60% 70% 75%
RO31 Sud-Muntenia
RO311 Argeș 50% 60% 70%
RO312 Călărași 60% 70% 75%
RO313 Dâmbovița 50% 60% 70%
RO314 Giurgiu 50% 60% 70%
RO315 Ialomița 60% 70% 75%
RO316 Prahova 70% 75% 75%
RO317 Teleorman 60% 70% 75%
RO41 Sud-Vest Oltenia
RO411 Dolj 70% 75% 75%
RO412 Gorj 70% 75% 75%
RO413 Mehedinți 60% 70% 75%
RO414 Olt 60% 70% 75%
RO415 Vâlcea 60% 70% 75%
RO42 Vest
RO421 Arad 30% 40% 50%
RO422 Caraș-Severin 40% 50% 60%
RO423 Hunedoara 50% 60% 70%
RO424 Timiș 30% 40% 50%

(la 31-07-2023,
Tabelul intitulat „Zone «a» din ANEXĂ a fost modificat de Punctul 4., Articolul I din ORDINUL nr. 1.973 din 18 iulie 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 698 din 31 iulie 2023
)
 + 
Zonele „c“ care nu sunt predefinite

Codul NUTS Denumirea regiunii NUTS Intensitatea maximă a ajutorului 1.01.2022- 31.12.2027
Întreprinderi mari Întreprinderi mijlocii Întreprinderi mici
RO322 Ilfov (parțial)
Numai următoarele părți din regiunea NUTS 3 sunt eligibile ca zone „c“ care nu sunt predefinite:Ciorogârla,Domnești,Clinceni,Cornetu,Bragadiru,Dărăști-Ilfov,Jilava,1 Decembrie,Copăceni,Vidra,Berceni. 35% 45% 55%
Numai următoarele părți din regiunea NUTS 3 sunt eligibile ca zone „c“ care nu sunt predefinite:Periș,Ciolpani,Snagov,Gruiu,Nuci,Grădiștea,Petrăchioaia,Dascălu,Moara Vlăsiei,Balotești,Corbeanca,Buftea,Chitila,Glina,Cernica,Dobroești,Pantelimon. 45% 55% 65%

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x