SCHEMA DE AJUTOR DE MINIMIS din 2 iulie 2008

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AGENTIA NATIONALA PENTRU OCUPAREA FORTEI DE MUNCA
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 591 din 6 august 2008
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 56 05/02/2010
ActulACTUALIZEAZA PESCHEMA 02/07/2008
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Notă
Aprobată prin ORDINUL nr. 308 din 2 iulie 2008, publicat în Monitorul Oficial nr. 591 din 6 august 2008.
I.Prevederi generale + 
Articolul 1Prezenta procedură instituie o schemă transparentă de ajutor de minimis, denumită "Ocuparea temporară a forței de muncă din rândul șomerilor pentru dezvoltarea comunităților locale". + 
Articolul 2(1)Sub incidența prezentei scheme de ajutor de minimis intră măsura de stimulare a ocupării forței de muncă prevăzută la art. 78 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor de șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, constând în subvenționarea cheltuielilor cu forța de muncă, efectuate în cadrul realizării unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru dezvoltarea comunităților locale, în condițiile în care această măsură de stimulare se acordă angajatorilor, inclusiv societăților comerciale și regiilor autonome de interes local sau județean.(2)Sub incidența prezentei scheme de ajutor de minimis nu intră măsura de stimulare a ocupării forței de muncă prevăzută la art. 78 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, constând în subvenționarea cheltuielilor cu forța de muncă, efectuate în cadrul realizării unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru dezvoltarea comunităților locale, în condițiile în care această măsură de stimulare se acordă autorităților administrației publice locale în calitate de angajatori.
 + 
Articolul 3(1)Acordarea ajutoarelor de minimis în cadrul acestei scheme se va face cu respectarea criteriilor privind ajutorul de minimis stipulate în Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.998/2006 privind aplicarea dispozițiilor art. 87 și 88 din Tratatul CE ajutoarelor de minimis, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 379/5 din 28 decembrie 2006.(2)Prezenta schemă de ajutor nu intră sub incidența obligației de notificare către Comisia Europeană, în conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei (CE) nr. 1.998/2006 .
 + 
Articolul 4Schema se aplică pe întreg teritoriul României, în toate cele 8 regiuni de dezvoltare.
II.Scopul schemei + 
Articolul 5Scopul schemei este de a stimula ocuparea temporară a persoanelor din rândul șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, indiferent dacă beneficiază sau nu de indemnizație de șomaj.
III.Baza legală + 
Articolul 6Prezenta schemă este elaborată în conformitate cu:a)Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.042 din 28 decembrie 2006, cu modificările și completările ulterioare;b)Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificările și completările ulterioare;c)Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 181 din 18 martie 2002, cu modificările și completările ulterioare;d)Procedurile privind accesul la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, modalitățile de finanțare și instrucțiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 377/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 10 mai 2002, cu modificările și completările ulterioare;e)Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.998/2006 .
IV.Domeniul de aplicare + 
Articolul 7Prezenta schemă se aplică ajutoarelor acordate beneficiarilor prevăzuți la pct. VI, care activează în toate sectoarele economiei, cu excepția:a)ajutoarelor acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectoarele pescuitului și acvaculturii, reglementate de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 104/2000 , publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 17 din 21 ianuarie 2000;b)ajutoarelor acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în producția primară de produse agricole, astfel cum sunt enumerate în anexa nr. 1 la Tratatul CE;c)ajutoarelor acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în transformarea și comercializarea produselor agricole, astfel cum sunt enumerate în anexa nr. 1 la Tratatul CE, în următoarele cazuri:– atunci când valoarea ajutorului este stabilită pe baza prețului sau a cantității produselor în cauză achiziționate de la producătorii primari sau introduse pe piață de întreprinderile în cauză;– atunci când acordarea ajutorului este condiționată de transferarea lui parțială sau integrală către producătorii primari;d)ajutoarelor destinate activităților legate de export către țări terțe sau către state membre, respectiv ajutoarelor legate direct de cantitățile exportate, ajutoarelor destinate înființării și funcționării unei rețele de distribuție sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;e)ajutoarelor subordonate folosirii mărfurilor naționale în locul celor importate;f)ajutoarelor acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul cărbunelui, în sensul Regulamentului (CE) nr. 1.407/2002 , publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 205 din 2 august 2002;g)ajutoarelor pentru achiziția de vehicule de transport rutier de mărfuri, acordate întreprinderilor care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terților;h)ajutoarelor acordate întreprinderilor considerate în dificultate, în conformitate cu prevederile Liniilor directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea și restructurarea societăților comerciale aflate în dificultate, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 244 din 1 octombrie 2004.
V.Definiții + 
Articolul 8În sensul prezentei scheme, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:a)angajator – persoana juridică sau persoana fizică cu sediul, respectiv domiciliul în România ori sucursala, filiala, agenția, reprezentanța din România a unei persoane juridice străine cu sediul în străinătate, autorizată potrivit legii, care încadrează forță de muncă în condițiile legii. În sensul prezentei scheme, autoritățile administrației publice locale nu sunt considerate angajatori;b)autorități ale administrației publice locale – autoritățile administrației publice locale astfel cum sunt reglementate prin Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv: consiliile locale, comunale, orășenești, municipale și ale sectoarelor municipiului București, precum și consiliile județene și, după caz, Consiliul General al Municipiului București și consiliile locale ale subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, ca autorități publice deliberative, respectiv primarul sau, după caz, primarul general al municipiului București, ca autoritate executivă, precum și președintele consiliului județean;c)societăți comerciale și regii autonome de interes local sau județean – societăți comerciale și regii autonome înființate sau reorganizate prin hotărâri ale autorităților deliberative, definite în temeiul prevederilor Legii nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare;d)produse agricole – produsele enumerate în anexa nr. 1 la Tratatul CE, cu excepția produselor pescărești;e)transformarea produselor agricole – o operațiune asupra produsului agricol, în urma căreia rezultă de asemenea un produs agricol, cu excepția activităților agricole necesare preparării unui produs animal sau vegetal pentru prima vânzare;f)comercializarea produselor agricole – deținerea sau expunerea în vederea vânzării, oferirea spre vânzare, livrarea sau orice alte forme de introducere pe piață, cu excepția primei vânzări de către un producător primar către revânzători sau operatori și a oricărei activități constând în prepararea unui produs în vederea primei vânzări; o vânzare de către un producător primar către consumatorii finali este considerată comercializare în cazul în care se desfășoară în localuri distincte, rezervate acestei activități.
VI.Beneficiari ai ajutorului de minimis: + 
Articolul 9Beneficiari ai ajutorului de minimis sunt angajatorii, inclusiv societățile comerciale și regiile autonome de interes local sau județean care au calitatea de angajatori, care derulează activități/lucrări pentru dezvoltarea comunităților locale și încadrează în muncă cu contract individual de muncă pe durată determinată de cel mult 12 luni șomeri înregistrați în evidențele agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene sau a muncipiului București, indiferent dacă beneficiază sau nu de indemnizație de șomaj, cu excepția autorităților administrației publice locale.
VII.Condiții de eligibilitate pentru solicitanții ajutorului de minimis + 
Articolul 10Pot beneficia de măsura de sprijin care intră sub incidența prezentei scheme reprezentând ajutor de minimis beneficiarii prevăzuți la art. 9 care îndeplinesc următoarele condiții:a)solicitantul nu a beneficiat în ultimii doi ani fiscali și în anul fiscal în curs de ajutor de minimis care, cumulat cu suma pe care o solicită în baza prezentei scheme, să depășească 200.000 de euro. În cazul operatorilor economici din domeniul transportului rutier, cuantumul maxim al ajutorului de minimis care poate fi acordat unui astfel de operator economic pe o perioadă de 3 ani fiscali este de 100.000 de euro. Aceste plafoane se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit și indiferent dacă ajutorul este finanțat din surse naționale sau comunitare;b)solicitantul nu se află în situație de insolvență, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operațională, dizolvare, lichidare sau administrare specială, nu are activitățile suspendate sau restricții asupra acestora, activitățile sale nu fac obiectul unui aranjament cu creditorii, nu se află în alte situații similare reglementate de lege;c)solicitantul nu se află în dificultate, în sensul Liniilor directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea și restructurarea societăților comerciale aflate în dificultate;d)solicitantul nu are ca domeniu principal de activitate unul dintre sectoarele excluse, menționate la art. 7;e)ajutorul nu constituie un ajutor exclus, din categoria celor prevăzute la art. 7;f)solicitantul nu a fost subiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care o asemenea decizie a fost emisă împotriva sa, aceasta a fost deja executată, ajutorul, inclusiv dobânzile de recuperare aferente, fiind integral recuperate;g)solicitantul prestează lucrări/activități pentru dezvoltarea comunității locale. În situația angajatorilor, cu excepția unităților înființate în subordinea autorităților administrației publice locale, activitățile care au ca scop dezvoltarea comunităților locale sunt desfășurate în baza contractelor încheiate cu autoritățile administrației publice locale, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achizițiile publice;h)solicitantul nu a beneficiat și nu va beneficia pe perioada de acordare a măsurii de sprijin de ajutoare de stat care se acordă în legătură cu aceleași cheltuieli cu forța de muncă, efectuate în cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru dezvoltarea comunităților locale;i)solicitantul îndeplinește și alte condiții reglementate prin Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, cu modificările și completările ulterioare, și Hotărârea Guvernului nr. 377/2002, cu modificările și completările ulterioare.
 + 
Articolul 11(1)Verificarea condițiilor prevăzute la art. 10 se realizează de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, înainte de acordarea măsurii de sprijin reprezentând ajutor de minimis.(2)În situația în care condițiile prevăzute la art. 10 nu sunt îndeplinite, măsura de sprijin reprezentând ajutor de minimis nu se acordă.
VIII.Rezultate așteptate + 
Articolul 12În perioada de aplicare a schemei se estimează că vor fi acordate subvenții în vederea ocupării unui număr estimativ de 101.450 de persoane din rândul șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, indiferent dacă beneficiază sau nu de indemnizație de șomaj.(la 09-03-2010,
Articolul 12 din Punctul VIII. a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din ORDINUL nr. 56 din 5 februarie 2010, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 152 din 09 martie 2010
)
IX.Durata de aplicare a schemei + 
Articolul 13(1)Durata schemei este de 5 ani, respectiv 2008-2012, în limita fondurilor alocate anual, potrivit prevederilor legale, pentru aceasta.(2)Pentru măsurile de sprijin contractate în perioada prevăzută la alin. (1) se pot face plăți, în condițiile dispozițiilor legale, și după expirarea perioadei.(la 09-03-2010,
Articolul 13 din Punctul IX. a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 56 din 5 februarie 2010, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 152 din 09 martie 2010
)
X.Modalitatea de acordare a ajutorului de minimis + 
Articolul 14(1)Modalitatea de acordare a măsurii de sprijin care intră sub incidența prezentei scheme și reprezintă ajutor de minimis constă în subvenționarea din bugetul asigurărilor pentru șomaj și din alte surse alocate conform prevederilor legale a cheltuielilor cu forța de muncă efectuate în cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru dezvoltarea comunităților locale.(2)Agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București au obligația de a informa în scris operatorii economici beneficiari cu privire la cuantumul ajutorului de minimis acordat în baza prezentei scheme și la caracterul de minimis al acestuia, astfel cum prevede art. 3 din Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.998/2006 .(3)Pentru a beneficia de măsura de sprijin reprezentând ajutor de minimis, beneficiarul, prin reprezentantul legal, are obligația de a da o declarație pe propria răspundere privind ajutoarele de minimis primite în anul fiscal curent și ajutoarele de minimis primite în ultimii doi ani fiscali, fie din surse ale statului sau ale autorităților publice locale, fie din surse comunitare. În situația în care beneficiarul a primit în ultimii 3 ani fiscali ajutoare de minimis, pentru fiecare ajutor primit se vor preciza cel puțin următoarele: data acordării ajutorului (ziua/luna/anul), forma ajutorului, actul normativ în baza căruia ajutorul s-a acordat și cuantumul ajutorului acordat.(4)Agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București vor acorda măsura de sprijin care intră sub incidența prezentei scheme reprezentând ajutor de minimis numai după ce verifică, pe baza declarației pe propria răspundere a beneficiarului, dată prin reprezentantul legal, faptul că valoarea totală a alocării financiare care se acordă beneficiarului, împreună cu suma totală a ajutoarelor de minimis primite pe parcursul unei perioade de 3 ani fiscali consecutivi, inclusiv anul fiscal în curs, fie din surse ale statului sau ale autorităților locale, fie din surse comunitare, nu depășește pragul de 200.000 euro, respectiv pragul de 100.000 euro pentru operatorii economici care activează în domeniul transporturilor.(5)Echivalentul în euro al ajutorului de stat, potrivit art. 36 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2006, cu modificările și completările ulterioare, este stabilit în funcție de cursul de schimb valutar stabilit de Banca Națională a României la data acordării.(6)În cazul în care valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi, inclusiv anul fiscal în curs, unui operator economic solicitant al măsurii de sprijin, cumulată cu valoarea totală a alocării financiare care se acordă acestuia în conformitate cu prevederile prezentei scheme, depășește pragul de 200.000 euro, respectiv pragul de 100.000 euro pentru operatorii economici care activează în domeniul transporturilor, solicitantul nu poate beneficia de prevederile schemei, nici chiar pentru acea fracție din ajutor care nu depășește acest plafon.(7)Acordarea măsurii de sprijin reprezentând ajutor de minimis este condiționată de verificarea de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, pe baza declarațiilor pe propria răspundere ale beneficiarului, date prin reprezentantul legal, a următoarelor situații:a)solicitantul nu se află în situație de insolvență, în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operațională, dizolvare, lichidare sau administrare specială, nu are activitățile suspendate sau restricții asupra acestora, activitățile sale nu fac obiectul unui aranjament cu creditorii, nu se află în alte situații similare reglementate de lege;b)solicitantul nu se află în dificultate, în sensul Liniilor directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea și restructurarea societăților comerciale aflate în dificultate;c)solicitantul nu a fost subiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care o asemenea decizie a fost emisă împotriva sa, aceasta a fost deja executată, ajutorul, inclusiv dobânzile de recuperare aferente, fiind integral recuperate;d)solicitantul nu a beneficiat și nu va beneficia pe perioada de acordare a măsurii de sprijin de ajutoare de stat care se acordă în legătură cu aceleași cheltuieli cu forța de muncă, efectuate în cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru dezvoltarea comunităților locale. + 
Articolul 15(1)Pentru acordarea măsurii de sprijin reprezentând ajutor de minimis, agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București vor încheia, la solicitarea autorităților administrației publice locale, convenții, conform modelului prevăzut în anexa nr. 14 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu angajatorii persoanelor încadrate în muncă din rândul șomerilor, pentru executarea de activități în scopul dezvoltării comunităților locale, cărora li s-au atribuit contracte, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achizițiile publice.(2)În situația în care activitățile care au ca scop dezvoltarea comunităților locale sunt prestate de unitățile înființate în subordinea autorităților administrației publice locale, în temeiul raportului de subordonare față de acestea, fără încheierea unui contract de prestări de servicii, convențiile prevăzute la alin. (1) se vor încheia cu aceste unități, care au calitatea de angajatori și, totodată, de beneficiari ai subvențiilor.
 + 
Articolul 16(1)Angajatorii sunt obligați să încheie cu persoanele încadrate în muncă din rândul șomerilor contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de cel mult 12 luni.(2)Contractele individuale de muncă ale persoanelor încadrate în muncă din rândul șomerilor și, după caz, contractul de achiziție publică, în copie, se anexează la convenția prevăzută la art. 15 alin. (1).(3)În situația în care în rândul persoanelor încadrate în muncă, pentru care a fost încheiată convenția prevăzută la art. 15 alin. (1), există persoane ale căror raporturi de muncă încetează, în condițiile legii, înainte de expirarea duratei pentru care au fost încadrate în muncă, angajatorul poate încadra în muncă alte persoane din rândul șomerilor înregistrați în evidențele agenției pentru ocuparea forței de muncă, cu condiția ca durata pentru care sunt încheiate contractele individuale de muncă ale acestora să nu fie mai mare decât perioada cuprinsă între data încetării raporturilor de muncă și data expirării duratei pentru care au fost încadrate în muncă persoanele ale căror raporturi de muncă au încetat.(4)Contractele individuale de muncă pe durată determinată ale persoanelor încadrate în muncă în condițiile alin. (3), în copie, se anexează la actul adițional încheiat la convenția prevăzută la art. 15 alin. (1).
 + 
Articolul 17(1)Subvențiile se acordă angajatorilor pe o perioadă de cel mult 12 luni, pentru fiecare persoana încadrată cu contract individual de muncă din rândul șomerilor și proporțional cu timpul efectiv lucrat.(2)Cuantumul lunar maxim al subvenției acordate pentru fiecare persoană încadrată cu contract individual de muncă din rândul șomerilor este cel prevăzut la art. 79 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare.
 + 
Articolul 18Măsura de sprijin care intră sub incidența prezentei scheme și reprezintă ajutor de minimis se acordă cu respectarea prevederilor prezentei scheme, precum și a dispozițiilor și condițiilor prevăzute de:a)Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare;b)Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, cu modificările și completările ulterioare;c)Procedurile privind accesul la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, modalitățile de finanțare și instrucțiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 377/2002, cu modificările și completările ulterioare;d)Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.998/2006 .
XI.Bugetul schemei + 
Articolul 19Bugetul estimat prevăzut a fi alocat schemei pe întreaga durată de aplicare a acesteia este de aproximativ 320.795 mii lei, fonduri alocate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita plafoanelor bugetare anuale, defalcat astfel:– anul 2008 – 61.545 mii lei;– anul 2009 – 108.285 mii lei;– anul 2010 – 44.765 mii lei;– anul 2011 – 52.365 mii lei;– anul 2012 – 53.835 mii lei.(la 09-03-2010,
Articolul 19 din Punctul XI. a fost modificat de Punctul 3, Articolul I din ORDINUL nr. 56 din 5 februarie 2010, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 152 din 09 martie 2010
)
XII.Reguli privind raportarea și monitorizarea ajutoarelor + 
Articolul 20Schema de ajutor de minimis va fi publicată integral pe pagina de internet a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la adresa http://www. anofm. ro + 
Articolul 21Raportarea și monitorizarea ajutoarelor acordate în baza prezentei scheme se fac în conformitate cu legislația comunitară și cu prevederile Regulamentului privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat, pus în aplicare prin Ordinul președintelui Consiliului Concurenței nr. 175/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 436 din 28 iunie 2007. + 
Articolul 22Agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București implicate în acordarea ajutorului de minimis și beneficiarii de alocări financiare acordate potrivit schemei păstrează evidența detaliată a ajutoarelor acordate în baza prezentei scheme pe o durată de 10 ani de la data la care ultima alocare specifică a fost acordată în baza prezentei scheme. Această evidență trebuie să conțină toate datele, informațiile și documentele necesare pentru a demonstra respectarea condițiilor impuse de legislația națională și legislația comunitară aplicabilă în situația acordării acestui ajutor. + 
Articolul 23(1)Agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București implicate în acordarea ajutorului de minimis au obligația de a supraveghea permanent ajutoarele acordate, aflate în derulare, și de a dispune măsurile care se impun în cazul încălcării condițiilor impuse prin prezenta schema sau prin legislația națională sau comunitară aplicabilă la momentul respectiv.(2)Agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București au obligația:a)de a transmite Consiliului Concurenței, în formatul și în termenul prevăzut de Regulamentul privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat, pus în aplicare prin Ordinul președintelui Consiliului Concurenței nr. 175/2007, toate datele și informațiile necesare pentru monitorizarea ajutoarelor de stat la nivel național;b)de a transmite Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în formatul și periodicitatea solicitate, toate datele și informațiile cu privire la alocările financiare acordate potrivit acestei scheme, precum și toate datele și informațiile necesare pentru monitorizarea ajutoarelor de stat la nivel național, inclusiv pentru întocmirea rapoartelor și informărilor necesare îndeplinirii obligațiilor României în calitate de stat membru al Uniunii Europene.(3)În cazul în care există îndoieli serioase cu privire la datele transmise de către agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București, Consiliul Concurenței poate să solicite date și informații suplimentare și, după caz, să facă verificări la fața locului.(4)În cazul în care agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București nu dețin date definitive privind valoarea ajutorului de stat, acestea vor transmite valori estimative.(5)Erorile constatate de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București și corecțiile legale, anulările, recalculările, recuperările, rambursările se raportează în termenul prevăzut de art. 5 alin. (2) din Regulamentul privind procedurile de monitorizare a ajutoarelor de stat, pus în aplicare prin Ordinul președintelui Consiliului Concurenței nr. 175/2007, respectiv până la data de 31 martie a anului următor anului de raportare, astfel cum dispune art. 6 din același regulament.(6)Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va transmite spre informare Consiliului Concurenței prezenta schemă, în termen de 15 zile de la data adoptării acesteia, conform art. 6 din Ordonanța de urgența a Guvernului nr. 117/2006, cu modificările și completările ulterioare.
 + 
Articolul 24Pe baza unei cereri scrise, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Consiliului Concurenței, în 20 de zile lucrătoare sau în termenul fixat în cerere, toate informațiile pe care Comisia Europeană le consideră necesare pentru evaluarea respectării condițiilor acestei scheme de ajutor de minimis. + 
Articolul 25Beneficiarii de alocări financiare acordate potrivit schemei au obligația de a pune la dispoziția agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv a municipiului București și Consiliului Concurenței, în formatul și în termenul solicitat de către acestea, toate datele, informațiile și documentele solicitate, inclusiv cele necesare în vederea îndeplinirii procedurilor de raportare și monitorizare a ajutoarelor.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x