REGULI SPECIFICE din 13 septembrie 2002 (*actualizate*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILORNr. 417 din 13 septembrie 2002AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILORNr. 110 din 7 octombrie 2002
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 225 04/06/2024
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PEREGULI 13/09/2002
ART. 1ARE LEGATURA CULEGE 38 07/03/2001
ART. 1REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000
ART. 1REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 6
ART. 2ARE LEGATURA CUORDIN 317 11/05/2006 ART. 1
ART. 2REFERIRE LAHG 917 13/09/2001
ART. 2REFERIRE LANORMA 13/09/2001
ART. 2REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000
ART. 2REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 4
ART. 2REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 5
ART. 2REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 7
ART. 2REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 8
ART. 3ARE LEGATURA CUORDIN 317 11/05/2006 ART. 1
ART. 3REFERIRE LAORDIN 721 26/09/2003
ART. 3REFERIRE LAREGULI 26/09/2003
ART. 3REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ART. 2
ART. 3REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ART. 3
ART. 3REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ART. 4
ART. 3REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ANEXA 3
ART. 3REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ART. 2
ART. 3REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ART. 3
ART. 3REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ART. 4
ART. 3REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ANEXA 3
ART. 3REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 4
ART. 3REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 5
ART. 3REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 7
ART. 3REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 8
ART. 4REFERIRE LAORDIN 721 26/09/2003 ANEXA 1
ART. 4REFERIRE LAREGULI 26/09/2003 ART. 1
ART. 5ARE LEGATURA CUORDIN 317 11/05/2006 ART. 1
ART. 5REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ART. 2
ART. 5REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ART. 3
ART. 5REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ART. 4
ART. 5REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ANEXA 3
ART. 5REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ART. 2
ART. 5REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ART. 3
ART. 5REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ART. 4
ART. 5REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ANEXA 3
ART. 5ARE LEGATURA CUOUG 34 17/04/2000 ART. 7
ART. 5ARE LEGATURA CUOUG 34 17/04/2000 ART. 8
ART. 5REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 4
ART. 5REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 5
ART. 6REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ANEXA 3
ART. 6REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ANEXA 3
ART. 7REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ART. 3
ART. 7REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ART. 3
ART. 7REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 2
ART. 7REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 4
ART. 7REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 5
ART. 8ARE LEGATURA CUORDIN 317 11/05/2006 ART. 1
ANEXA 1ARE LEGATURA CUORDIN 317 11/05/2006 ART. 1
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 721 26/09/2003
ANEXA 1REFERIRE LAREGULI 26/09/2003
ANEXA 1REFERIRE LAHG 917 13/09/2001
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 13/09/2001
ANEXA 1REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000
ANEXA 1REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 2
ANEXA 1REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 4
ANEXA 1REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 5
ANEXA 2ARE LEGATURA CUORDIN 317 11/05/2006 ART. 1
ANEXA 2REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 4
ANEXA 2REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 5
ANEXA 3ARE LEGATURA CUORDIN 317 11/05/2006 ART. 1
ANEXA 4ARE LEGATURA CUORDIN 317 11/05/2006 ART. 1
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 225 04/06/2024
ActulREFERIT DEORDIN 35 09/02/2009

privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice(actualizate până la data de 11 iulie 2006*)



––––-*) Textul initial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 778 din 25 octombrie 2002. Aceasta este forma actualizata de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. până la data de 11 iulie 2006, cu modificările şi completările aduse de ORDINUL nr. 317 din 11 mai 2006. + 
Articolul 1Etichetarea produselor agroalimentare ecologice se face în conformitate cu prevederile art. 6 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000*) privind produsele agroalimentare ecologice, denumita în continuare Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000, şi cu prevederile naţionale în vigoare privind etichetarea alimentelor.–––*) Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 172 din 21 aprilie 2000, a fost aprobata prin Legea nr. 38/2001, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 122 din 12 martie 2001.
 + 
Articolul 2În cazul etichetarii sau publicităţii produselor vegetale primare neprocesate, a animalelor şi a produselor animaliere neprocesate, se fac referiri la modul de productie ecologica numai în urmatoarele condiţii:a) aceste indicatii arata în mod clar ca este vorba de o metoda de productie agricola;––––Litera a) a art. 2 a fost modificata de pct. 1 al art. I din ORDINUL nr. 317 din 11 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 11 iulie 2006.b) produsul este obţinut în conformitate cu regulile de productie ecologica stabilite în art. 4 şi 5 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 şi în art. 2-4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001, sau este importat dintr-o tara terta şi se supune acelorasi prevederi;––––Litera b) a art. 2 a fost modificata de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 317 din 11 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 11 iulie 2006.c) produsul se obtine sau se importa de un operator care este controlat de un organism de inspecţie şi certificare în conformitate cu prevederile art. 7 şi 8 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000;d) prin etichetare se inscriu numele şi/sau codul organismului de inspecţie şi certificare la care operatorul este inscris.
 + 
Articolul 3În cazul etichetarii sau publicităţii produselor de origine vegetala şi animala procesate, destinate consumului uman, preparate din unul sau mai multe ingrediente de origine vegetala şi/sau de origine animala, denumirea sub care se vinde produsul va cuprinde referiri la modul de productie ecologica numai în urmatoarele condiţii:a) cel puţin 95% din ingredientele de origine agricola ale produsului sunt produse sau provin din produse obtinute în conformitate cu regulile de productie ecologica stabilite în art. 4 şi 5 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 şi în art. 2-4 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt importate şi se supun acelorasi prevederi;b) toate ingredientele de origine agricola ale produsului sunt incluse la pct. III din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 sau au fost autorizate provizoriu de un stat membru;––––Litera b) a art. 3 a fost modificata de pct. 3 al art. I din ORDINUL nr. 317 din 11 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 11 iulie 2006.c) produsul contine numai substantele prevăzute la pct. I din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001, ca ingrediente de origine neagricola;d) produsul sau ingredientele sale de origine agricola, menţionate la lit. a), sunt supuse unor tratamente numai cu substantele prevăzute la pct. II din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001;e) produsul sau ingredientele sale nu sunt supuse tratamentelor care implica utilizarea radiatiilor ionizante;f) produsul este preparat sau importat de un operator care este controlat de un organism de inspecţie şi certificare în conformitate cu prevederile art. 7 şi 8 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000;g) prin etichetare se inscriu numele şi/sau codul organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat ultima inspecţie a operatorului;h) produsul este obţinut fără utilizarea organismelor modificate genetic şi/sau a produselor derivate din astfel de organisme;i) indicatiile privind modul de productie ecologica trebuie să stabileasca în mod clar ca se referă la un mod de productie agricola şi trebuie să fie insotite de o menţiune privind ingredientele de origine agricola respective, în condiţiile în care aceasta menţiune nu este înscrisă în lista ingredientelor.j) ingredientele de origine agricola menţionate la lit. b) se folosesc numai dacă:– ingredientele obtinute conform regulilor de productie din agricultura ecologică nu sunt produse în cantitati suficiente în Uniunea Europeana;– nu pot fi importate din tari terte, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 721/2003 pentru aprobarea Regulilor privind importul şi exportul produselor agroalimentare ecologice.––––Litera j) a art. 3 a fost introdusa de pct. 4 al art. I din ORDINUL nr. 317 din 11 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 11 iulie 2006.
 + 
Articolul 4Produsele vegetale care fac obiectul etichetarii şi publicităţii în conformitate cu prevederile art. 2 sau 3 pot cuprinde referiri la conversia către modul de productie ecologica în urmatoarele condiţii:a) indeplinesc toate cerinţele menţionate la art. 2 sau 3, cu excepţia celei referitoare la perioada de conversie specificata la art. 1 din anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001;b) respecta o perioadă de conversie de cel puţin 12 luni înainte de recoltare;c) indicatiile de pe eticheta produsului sunt inscriptionate astfel încât sa nu induca în eroare cumparatorul asupra acestui produs, faţă de produsele care indeplinesc toate cerinţele prevăzute la art. 2 sau 3. Aceste indicatii se formuleaza astfel: "produs în conversie către agricultura ecologică" şi trebuie să fie prezentate în acelasi format, culoare şi stil de caractere cu denumirea sub care se vinde produsul. În aceasta formulare cuvintele "agricultura ecologică" nu vor fi mai evidente decat cuvintele "produs în conversie către";d) produsul contine doar un singur ingredient vegetal de origine agricola;e) prin etichetare se inscriu numele şi/sau codul organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat ultima inspecţie a operatorului;f) produsul este obţinut fără utilizarea organismelor modificate genetic şi/sau a produselor derivate din astfel de organisme.
 + 
Articolul 5Fără a exclude aplicarea prevederilor art. 3, etichetarea şi publicitatea produselor de origine vegetala şi animala procesate, destinate consumului uman, preparate din unul sau mai multe ingrediente de origine vegetala şi/sau de origine animala, cuprind indicatii referitoare la modul de productie ecologica numai în urmatoarele condiţii:a) cel puţin 70% din ingredientele de origine agricola sunt obtinute sau provin din produse care se conformeaza regulilor de productie ecologica stabilite în art. 4 şi 5 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 şi în art. 2-4 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt importate din tari terte şi se supun acelorasi prevederi;––––Litera a) a art. 5 a fost modificata de pct. 5 al art. I din ORDINUL nr. 317 din 11 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 11 iulie 2006.b) toate celelalte ingrediente de origine agricola ale produsului sunt prevăzute la pct. III din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 sau au fost autorizate provizoriu de un stat membru;––––Litera b) a art. 5 a fost modificata de pct. 6 al art. I din ORDINUL nr. 317 din 11 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 11 iulie 2006.c) indicatiile care fac referire la modul de productie ecologica sunt inscrise în lista ingredientelor şi se referă numai la ingredientele obtinute în conformitate cu regulile de productie ecologica stabilite în art. 4 şi 5 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 şi în art. 2-4 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt importate şi se supun acelorasi prevederi. Acestea sunt prezentate în aceeasi culoare, marime şi stil de caractere cu celelalte indicatii din lista ingredientelor. De asemenea, aceste indicatii trebuie să apară intr-o menţiune separata aflata în acelasi camp vizual cu denumirea sub care se vinde produsul şi trebuie să conţină procentul ingredientelor de origine agricola sau al derivatelor de origine agricola care au fost obtinute în conformitate cu regulile de productie ecologica stabilite în art. 4 şi 5 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 şi în art. 2-4 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 sau care sunt importate şi se supun acelorasi prevederi. Aceasta menţiune nu va fi mai evidenta, ca format, culoare şi stil de caractere, decat denumirea sub care se vinde produsul. Aceasta menţiune se inscrie astfel: ” … % din ingredientele agricole au fost obtinute în conformitate cu regulile productiei ecologice”;d) produsul contine, ca ingrediente de origine neagricola, numai substantele menţionate la pct. I din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001;e) produsul sau ingredientele sale de origine agricola menţionate la lit. a) nu au fost supuse unor tratamente care implica utilizarea de substante care nu sunt specificate la pct. II din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001;f) produsul sau ingredientele sale nu au fost supuse tratamentelor care implica utilizarea radiatiilor ionizante;g) produsul a fost preparat sau importat de un operator care a fost supus controlului de către un organism de inspecţie şi certificare în conformitate cu art. 7 şi 8 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000;h) prin etichetare se inscriu numele şi/sau codul organismului de inspecţie şi certificare la care operatorul este inscris;i) produsul este obţinut fără utilizarea organismelor modificate genetic şi/sau a produselor derivate din astfel de organisme.
 + 
Articolul 6Listele limitative ale substanţelor şi produselor menţionate la art. 3 lit. b), c) şi d) şi art. 5 lit. b), d) şi e) sunt stabilite la pct. I, II şi III din anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001.
 + 
Articolul 7Un ingredient obţinut conform regulilor de productie ecologica stabilite la art. 4 şi 5 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 şi la art. 3 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 nu poate intră în compozitia unui produs specificat la art. 2 alin. (1) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000, împreună cu acelasi tip de ingredient care a fost obţinut după alte reguli decat cele de productie ecologica.
 + 
Articolul 8(1) Pe eticheta şi publicitatea unui produs ecologic se va aplica sigla «ae» specifică produselor ecologice controlate.(2) Regulile de utilizare a siglei «ae» sunt prevăzute în anexele nr. 1-4 care fac parte integrantă din prezentele reguli.––––Art. 8 a fost introdus de pct. 7 al art. I din ORDINUL nr. 317 din 11 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 11 iulie 2006.
 + 
Anexa 1(la reguli)REGULILEde utilizare a siglei "ae" + 
Articolul 1(1) Sigla "ae" este utilizata în scopul certificării-identificarii produselor agroalimentare ecologice şi garanteaza ca produsele agroalimentare care poarta aceasta sigla indeplinesc urmatoarele condiţii:a) provin din agricultura ecologică din România şi sunt comercializate în conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice şi a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 2.092/91 ; şib) sunt certificate de un organism de inspecţie şi certificare acreditat de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare M.A.P.D.R.;c) provin din import şi sunt certificate în România de un organism de inspecţie şi certificare acreditat de M.A.P.D.R.(2) Reprezentarea grafica şi descrierea siglei "ae" de certificare-identificare sunt prezentate în anexa nr. 2 lit. A la reguli.(3) Sigla "ae" cu scop informativ-publicitar, ale carei reprezentare grafica şi descriere sunt prezentate în anexa nr. 2 lit. B la reguli, are rolul de informare cu privire la agricultura ecologică şi produsele agroalimentare ecologice.Titularul siglei "ae"
 + 
Articolul 2(1) Sigla "ae" este proprietatea exclusiva a M.A.P.D.R., urmand a fi înregistrată de titularul acesteia atât pe plan intern la Oficiul de Stat pentru Inventii şi Marci, cat şi pe plan international la Organizaţia Mondiala de Proprietate Intelectuala sau în alte state şi/sau la alte organisme internationale, ori de cate ori aceasta înregistrare se dovedeste necesară pentru protectia marcii şi a drepturilor conferite de aceasta.(2) M.A.P.D.R. asigura gestiunea siglei "ae".(3) Drepturile cu privire la sigla de certificare nu pot fi transmise decat de către titularul siglei. Sigla de certificare nu poate face obiectul unei cesiuni, unui gaj ori unei alte garantii reale şi nici al unei executari silite.Folosirea siglei "ae" în scop de certificare-identificare
 + 
Articolul 3(1) Sigla "ae" în scop de certificare-identificare se inscrie/aplica, după caz, pe produs, pe etichetele şi ambalajele produselor agroalimentare ecologice, menţionate în art. 2 alin. (1) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000, obtinute în România sau, după caz, pe produs, pe etichetele sau ambalajele produselor agroalimentare importate în conformitate cu prevederile cap. II şi III din Regulile privind importul şi exportul produselor agroalimentare ecologice, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 721/2003.(2) Dreptul de utilizare a siglei "ae" pe produs, etichetele şi ambalajele produselor agroalimentare ecologice îl au producătorii, procesatorii şi importatorii inregistrati la M.A.P.D.R. şi care sunt supuşi controlului unui organism de inspecţie şi certificare acreditat de M.A.P.D.R.(3) Sigla "ae" în scop de certificare-identificare se inscrie/aplica pe produs, pe eticheta şi ambalajul unui produs agricol, procesat sau neprocesat, sau pe produsele alimentare certificate în agricultura ecologică, doar dacă cel puţin 95% din ingredientele care intră în compozitia produsului sunt obtinute şi respecta urmatoarele condiţii:a) produsele de origine vegetala sunt produse şi procesate în conformitate cu prevederile art. 4 şi 5 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 şi ale art. 3 şi 4 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt importate în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 721/2003;b) produsele animaliere şi de origine animala sunt produse şi procesate în conformitate cu prevederile art. 4 şi 5 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 şi ale art. 3 şi 4 din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 sau sunt importate în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 721/2003.(4) Produsele agroalimentare ecologice aflate în perioada de conversie nu se inscriptioneaza cu sigla "ae" de certificare-identificare.
 + 
Articolul 4(1) Modelul cererii de solicitare a utilizarii siglei "ae" în scop de certificare-identificare este prevăzut în anexa nr. 3 la reguli. Cererea se completeaza în doua exemplare şi se aproba de către directorul general al directiei generale în subordinea careia se afla Compartimentul de agricultura ecologică din cadrul M.A.P.D.R.(2) Cererea va fi însoţită de urmatoarele documente justificative:a) fisa de înregistrare a operatorului, aprobata de M.A.P.D.R.;b) contractul incheiat de producător cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat de M.A.P.D.R.;c) certificatul de produs ecologic, eliberat de organismul de inspecţie şi certificare cu care producătorul a incheiat contractul;d) forma finala a etichetei produselor, conţinând şi sigla de certificare, lipita pe o foaie format A4.Folosirea siglei "ae" în scop informativ-publicitar
 + 
Articolul 5(1) În scopul promovarii conceptului de agricultura ecologică, persoanele fizice sau juridice inscriu sigla "ae" în scop informativ-publicitar pe suporturile de comunicare şi informare, în legătură directa cu activitatea şi/sau produsele agroalimentare ecologice menţionate în art. 2 alin. (1) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000.(2) În acest scop, solicitantul va completa cererea de utilizare a siglei "ae" în scop informativ-publicitar prevăzută în anexa nr. 4 la reguli. Cererea se completeaza în doua exemplare şi se aproba de către directorul general al directiei generale în subordinea careia se afla Compartimentul de agricultura ecologică din cadrul M.A.P.D.R. Cererea va fi însoţită de un proiect definitiv cu o macheta inclusa de utilizare a siglei "ae".
 + 
Articolul 6(1) Utilizarea siglei "ae" în scop de certificare-identificare şi/sau în scop informativ-publicitar pe produse, etichete, ambalaje şi, respectiv, pe suporturile de comunicare şi informare fără aprobarea prealabila a M.A.P.D.R., solicitata şi acordată conform procedurii din prezentul ordin, este strict interzisa.(2) Orice folosire necorespunzatoare a siglei "ae" îi da dreptul gestionarului marcii de a intreprinde, în conformitate cu legislatia în vigoare, toate demersurile şi actiunile judiciare necesare având ca scop încetarea folosirii necorespunzatoare şi recuperarea eventualelor prejudicii produse ca urmare a acestei folosiri.
 + 
Articolul 7M.A.P.D.R., prin compartimentul de specialitate, este responsabil sa verifice în fiecare moment dacă folosirea siglei de certificare "ae" pe produsele specificate în cerere este conforma cu prevederile prezentului ordin.––––Anexa 1 a fost introdusa de pct. 8 al art. I din ORDINUL nr. 317 din 11 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 11 iulie 2006.
 + 
Anexa 2(la reguli)A. Harta grafica a siglei "ae" în scop de certificare-identificareIntroducere1. Materializarea menţiunii de agricultura ecologică prin logotipul "ae" în scop de certificare-identificare permite aducerea imaginii vizuale a unui produs agroalimentar obţinut din agricultura ecologică cu toate garantiile de conformitate cu legislatia naţionala în vigoare privind agricultura ecologică, asa cum este definita în Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000. Ea garanteaza ca produsul agricol şi ingredientele de origine agricola ce intră în compozitia unui produs alimentar au fost produse, procesate şi condiţionate de către un operator supus controlului unui organism de inspecţie şi certificare acreditat de către M.A.P.D.R.Campul de aplicare2. Logotipul "ae" în scop de certificare-identificare este proprietatea exclusiva a M.A.P.D.R. şi nu poate fi utilizat decat cu respectarea stricta a prezentelor reguli.Elemente componente ale logotipului "ae"3. Elementele ce formeaza acest logotip sunt inseparabile.El este compus dintr-un cerc alb de fundal, cu contur negru, în centrul caruia este asezata abrevierea "ae" a denumirii "agricultura ecologică", litera "a" (minuscul) de culoare neagra 100% şi litera "e" (minuscul) de culoare verde, PANTONE 360 C.Aceste doua litere au desenata deasupra lor o frunza stilizata de culoare verde. Toate aceste elemente formeaza un simbol. Originalitatea acestui simbol este data de litera "e", care genereaza litera "a", creand astfel o imagine modulara, unitara."AGRICULTURA ECOLOGICA" este scris cu majuscule, cu caracterul de litera Futura Bold şi dispus sus, pe circumferinta cercului, central faţă de axul vertical, având culoarea neagra 100%. Tot pe circumferinta cercului alb, în interior, pe axul transversal, sunt desenate doua grupuri a cate 15 segmente de raze, pozitionate opus, unul în dreapta şi celalalt în stanga, de culoare neagra 100%.Logotipul "ae", cu scop de certificare-identificare, mai are inscris cuvantul "CERTIFICAT" cu litere majuscule şi cu acelasi caracter de litera Futura Bold ca şi "AGRICULTURA ECOLOGICA", pe circumferinta cercului alb, diametral opus faţă de inscrisul "AGRICULTURA ECOLOGICA", sub grupul de litere "ae" şi de culoare neagra 100% (figura 1).Logotipul "ae" se tipareste în doua culori, negru 100% şi verde PANTONE 360 C, pentru un tipar cu culori speciale, iar pentru un tipar în policromie, în 3 culori, Black = 100% (negru), verde compus din Cyan = 71% şi Yellow = 87%.Dimensiunile logotipului "ae" pe eticheta4. Logotipul trebuie să fie perfect vizibil şi toate menţiunile trebuie să fie lizibile. Diametrul logotipului nu trebuie să fie mai mic de 15 mm (figura 2).Utilizarea pe suporturile colorate5. Indiferent de materialul tiparit, logotipul trebuie să conserve aspectul initial. În cazul unui tipar alb-negru, elementele de culoare neagra rămân negre 100%, iar cele care sunt de culoare verde se transforma în negru 50% (gri) (figura 3).În cazul în care suportul pe care se tipareste este colorat în masa, el nefiind alb, cercul alb din logotip necesita a 3-a culoare într-un tipar cu culori speciale (alb) şi a 4-a culoare într-un tipar policromie (alb) (figura 4).Amplasarea pe ambalaje6. Logotipul trebuie să fie usor reperabil şi trebuie să apară o dată pe faţa principala şi o dată pe faţa secundara a ambalajului. În cazul recipientelor de sticlă/plastic logotipul se va aplica pe eticheta principala.7. LogotipulB. Harta grafica a marcii de certificare "ae" în scop informativ-publicitarIntroducere1. Materializarea menţiunii de agricultura ecologică prin logotipul "ae" în scop informativ-publicitar pe suporturile de comunicare contribuie la informarea privind agricultura ecologică.Campul de aplicare2. Logotipul "ae" în scop informativ-publicitar este proprietatea exclusiva a M.A.P.D.R. şi nu poate fi utilizat decat cu respectarea stricta a prezentelor reguli.Elemente componente ale logotipului "ae"3. Elementele ce formeaza acest logotip sunt inseparabile.El este compus dintr-un cerc alb de fundal, cu contur negru, în centrul caruia este amplasata abrevierea "ae" a denumirii "agricultura ecologică", litera "a" (minuscul) de culoare neagra 100% şi litera "e" (minuscul) de culoare verde, PANTONE 360 C.Aceste doua litere au desenata deasupra lor o frunza stilizata de culoare verde. Toate aceste elemente formeaza un simbol. Originalitatea acestui simbol este data de litera "e", care genereaza litera "a", creand astfel o imagine modulara, unitara."AGRICULTURA ECOLOGICA" este scris cu majuscule, cu caracterul de litera Futura Bold şi dispus pe circumferinta cercului, central faţă de axul vertical, diametral opus "AGRICULTURA", sus, şi "ECOLOGICA", jos, ambele având culoarea neagra 100%. Între aceste doua cuvinte, pe circumferinta cercului alb, în interior, pe axul transversal, sunt desenate doua grupuri a cate 15 segmente de raze, pozitionate opus, unul în dreapta şi celalalt în stanga, de culoare neagra 100% (figura 1).Logotipul "ae" se tipareste în doua culori, negru 100% şi verde PANTONE 360 C, pentru un tipar cu culori speciale, iar pentru un tipar în policromie, în 3 culori, Black = 100% (negru), verde compus din Cyan = 71% şi Yellow = 87%.Dimensiunile logotipului "ae" pe eticheta4. Logotipul trebuie să fie perfect vizibil şi toate menţiunile trebuie să fie lizibile. Diametrul logotipului nu trebuie să fie mai mic de 15 mm (figura 2).Utilizarea pe suporturile colorate5. Indiferent de materialul tiparit, logotipul trebuie să conserve aspectul initial.În cazul unui tipar alb-negru, elementele de culoare neagra rămân negre 100%, iar cele care sunt de culoare verde se transforma în negru 50% (gri) (figura 3).În cazul în care suportul pe care se tipareste este colorat în masa, el nefiind alb, cercul alb din logotip necesita a 3-a culoare într-un tipar cu culori speciale (alb) şi a 4-a culoare într-un tipar policromie (alb) (figura 4).Amplasarea pe suporturile de comunicare6. Logotipul trebuie să fie usor reperabil, iar amplasarea sa pe suporturile de comunicare trebuie să permită a se vizualiza numai materialele pentru agricultura ecologică, fără a crea dubii sau confuzii.7. Logotipul––––Anexa 2 a fost introdusa de pct. 8 al art. I din ORDINUL nr. 317 din 11 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 11 iulie 2006.
 + 
Anexa 3(la reguli)CERERE DE SOLICITARE A UTILIZARII SIGLEI "AE" DE CERTIFICARE-IDENTIFICARE ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ Domnul/Doamna/Unitatea …………….., domiciliat/domiciliata/sediul în│ │localitatea …………, str. ……………. nr. ….., judeţul ……..,│ │B.I./C.I. seria …. nr. …….., eliberat/eliberata la data de ……….,│ │CNP/CUI ………., telefon ………., fax ………., e-mail ………….│ │ _ _ _ │ │ Producător │_│ Procesator │_│ Importator │_│ │ │ │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ │ În baza documentelor justificative anexate la prezenta cerere, solicit │ │utilizarea siglei "ae" de certificare. │ │ Anexez: │ │ _ │ ││_│ fisa de înregistrare a operatorului, aprobata de M.A.P.D.R. │ │ _ │ ││_│ contractul incheiat de producător cu un organism de inspecţie şi │ │ _ certificare acreditat de către M.A.P.D.R. │ ││_│ certificatul de produs ecologic, eliberat de organismul de inspecţie şi │ │ _ certificare cu care producătorul a incheiat contractul │ ││_│ forma finala a etichetei produselor, conţinând şi sigla │ │ de certificare, lipita pe o foaie format A4 │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ │ Angajament: Ma angajez sa respect ansamblul dispoziţiilor naţionale şi │ │comunitare privind producţia ecologica, procesarea şi etichetarea produselor│ │agroalimentare ecologice şi regulile de folosire a siglei de certificare │ │"ae" pentru sectorul de agricultura ecologică pentru produsele specificate │ │mai jos, sa accept controalele efectuate de M.A.P.D.R. şi sa comunic la │ │M.A.P.D.R. toate modificările aduse atât pe etichete, cat şi din lista │ │produselor agricole procesate sau neprocesate. │ │ Semnatura …………………………………………………….. │ │ Data …………………………………………………………. │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ │ Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale │ │ _ │ │ De acord │_│ │ │ _ │ │ Se respinge │_│ │ │ │ │ Motivul ………………………………………………………. │ │ ……………………………………………………………… │ │ ……………………………………………………………… │ │ Numele şi prenumele directorului general …………………………. │ │ │ │ Semnatura …………………………………………………….. │ └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘––––    Anexa 3 a fost introdusa de pct. 8 al art. I din ORDINUL nr. 317 din 11 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 11 iulie 2006.    ANEXA 4    (la reguli)                 CERERE DE SOLICITAREA UTILIZARII SIGLEI " AE "                        IN SCOP INFORMATIV – PUBLICITAR ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ Domnul/Doamna/Unitatea …………….., domiciliat/domiciliata/sediul în│ │localitatea …………, str. ……………. nr. ….., judeţul ……..,│ │B.I./C.I. seria …. nr. …….., eliberat/eliberata la data de ……….,│ │CNP/CUI ………., telefon ………., fax ………., e-mail ………….│ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ │ Solicit utilizarea siglei "ae" de comunicare. │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ │ Angajament: Ma angajez sa respect regulile de folosire a siglei "ae" │ │pentru proiecte de suport de comunicare (va fi atasata macheta la aceasta │ │cerere). │ │ Semnatura …………. Data …………. │ ├────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┤ │Suport de comunicare (se va preciza │Modul de difuzare (se vor preciza │ │tipul de suport, de exemplu: afis, │locul, scopul etc.) │ │catalog, ghid,materiale pentru etc.)│ │ └────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale │ │ _ │ │ De acord │_│ │ │ _ │ │ Se respinge │_│ │ │ │ │ Motivul ………………………………………………………. │ │ ……………………………………………………………… │ │ ……………………………………………………………… │ │ Numele şi prenumele directorului general …………………………. │ │ │ │ Semnatura …………………………………………………….. │ └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘––––Anexa 4 a fost introdusa de pct. 8 al art. I din ORDINUL nr. 317 din 11 mai 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 11 iulie 2006.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x