REGULI DE NAVIGAŢIE din 2 noiembrie 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 56 din 1 februarie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 426 28/03/2006
ART. 54MODIFICAT DEORDIN 1263 12/09/2001
ART. 55MODIFICAT DEORDIN 1263 12/09/2001
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 426 28/03/2006
ActulAPROBAT DEORDIN 826 02/11/2000
ART. 54MODIFICAT DEORDIN 1263 12/09/2001
ART. 55MODIFICAT DEORDIN 1263 12/09/2001

pe Canalul Dunăre-Marea Neagra şi Canalul Poarta Alba-Midia-Navodari



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Canalul Dunăre-Marea Neagra şi Canalul Poarta Alba-Midia-Navodari, denumite în continuare canale navigabile, sunt ape naţionale navigabile ale României şi se afla sub suveranitatea şi jurisdicţia exclusiva a statului român.
 + 
Articolul 2(1) Canalul Dunăre-Marea Neagra este situat între portul Constanta-Sud-km 0 al canalului – şi confluenta cu fluviul Dunarea, în dreptul localităţii Cernavoda, km 64+410 al canalului, respectiv km 299,300 pe Dunăre.(2) Canalul Poarta Alba-Midia-Navodari este situat între portul Midia-km 0 al canalului – şi confluenta cu Canalul Dunăre-Marea Neagra la km 29+410 al acestuia, în dreptul localităţii Poarta Alba, respectiv km 27+500 al canalului.
 + 
Articolul 3Tranzitarea canalelor navigabile este permisă tuturor navelor, indiferent de pavilionul acestora, care navighează independent sau în convoi, cu condiţia respectării regulamentelor în vigoare privind regulile de navigaţie, regulile sanitare, vamale, de prevenire şi combatere a poluarii.
 + 
Articolul 4Pe timpul tranzitarii supravegherea şi dirijarea navigaţiei pe canalele navigabile se efectuează de Compania Naţionala "Administraţia Canalelor Navigabile" – S.A. Constanta, denumita în continuare Administraţia Canalelor Navigabile, prin dispeceratele zonale de navigaţie, coordonate de către Dispeceratul Central de Navigaţie, ale căror dispoziţii sunt obligatorii pentru toţi comandantii de nave/convoaie pe toată durata tranzitarii.
 + 
Articolul 5În sensul prezentului regulament, navigaţia în aval corespunde navigaţiei dinspre Dunăre spre Marea Neagra, iar navigaţia în amonte, navigaţiei dinspre Marea Neagra spre Dunăre.
 + 
Capitolul 2Nave şi formaţiuni de convoaie pentru navigaţia pe canalele navigabile + 
Articolul 6(1) Navigaţia pe canalele navigabile se efectuează cu nave fluviale şi maritime care navighează independent sau în formatie de convoi impins, remorcat ori în cuplu şi care se înscriu în următoarele gabarite:A. pe Canalul Dunăre-Marea Neagra, denumit în continuare C.D.M.N.:a) convoi de nave:– lungime maxima = 296 m;– latime maxima = 23,5 m;– pescaj maxim = 5,5 m;b) nave fluviale şi maritime care navighează independent:– lungime maxima = 138,3 m;– latime maxima = 16,8 m;– pescaj maxim = 5,5 m;– înălţimea maxima de la linia de plutire până la cel mai înalt punct al navei = 16,5 m;B. pe canalul Poarta Alba-Midia-Navodari:a) convoi de nave:– lungime maxima = 120 m;– latime maxima = 11,5 m;– pescaj maxim = 3,8 m;b) nave fluviale şi maritime care navighează independent:– lungime maxima = 110 m;– latime maxima = 11,5 m;– pescaj maxim = 3,8 m;– înălţimea maxima de la linia de plutire până la cel mai înalt punct al navei = 12,5 m.(2) Numărul maxim al navelor care navighează în formatie de convoi impins pe C.D.M.N. nu poate depăşi 6 unităţi, câte doua unităţi în dana, exclusiv nava propulsoare, atât pentru navigaţia în amonte, cat şi pentru navigaţia în aval. Formatiile de convoi impins pot avea în componenta mai mult de 6 unităţi numai cu aprobarea Administraţiei Canalelor Navigabile, cu condiţia ca formatia sa nu depăşească gabaritele maxime prevăzute la alin. (1).(3) Numărul maxim al navelor care navighează în formatie de convoi în cuplu pe C.D.M.N., atât pentru navigaţia în amonte, cat şi pentru cea în aval, nu poate depăşi 3 unităţi, în care se include şi nava care asigura propulsia formatiei.(4) În cazul transportului de mărfuri periculoase de natura materialelor radioactive, explozibililor şi altele asemenea, numărul maxim de nave care navighează pe C.D.M.N. în formatie de convoi impins nu poate depăşi 4 unităţi, exclusiv nava propulsoare. Pentru aceste transporturi Administraţia Canalelor Navigabile poate stabili condiţii suplimentare de siguranţă a navigaţiei.(5) Numărul maxim al navelor care navighează în formatie de convoi impins atât pentru navigaţia în amonte, cat şi pentru cea în aval, pe Canalul Poarta Alba-Midia-Navodari nu poate depăşi o unitate.(6) Navigaţia pe canalele navigabile a convoaielor remorcate, a construcţiilor sau instalaţiilor plutitoare şi a ambarcatiunilor sportive şi de agrement este considerată transport special şi se efectuează numai cu acordul expres şi în condiţiile stabilite de Administraţia Canalelor Navigabile.(7) Este interzis oricărei nave autopropulsate care impinge, remorcheaza sau duce în cuplu alte nave să le părăsească pe canal înainte de a ajunge în portul de destinaţie.(8) În cazul în care nava propulsoare se defecteaza armatorul/operatorul este obligat sa o înlocuiască cu o nava similară sau să solicite Administraţiei Canalelor Navigabile să efectueze contra cost transportul cu navele aparţinând acesteia.(9) Navigaţia navelor cu vele şi a plutelor este interzisă pe canalele navigabile.
 + 
Articolul 7(1) Remorcherele şi impingatoarele ce efectuează serviciul de remorcaj trebuie să aibă o putere suficienta pentru a asigura o buna guvernare, menţinerea pe drum a convoiului şi să poată opri fără sa afecteze celălalt sens de navigaţie.(2) Convoaiele impinse vor avea remorchere sau impingatoare cu o putere a motoarelor raportată la capacitatea maxima de încărcare a unităţilor din convoi de cel mult 6,5 Tc/CP.
 + 
Capitolul 3Reguli de navigaţie privind intrarea şi ieşirea navelor şi convoaielor pe canalele navigabile + 
Articolul 8(1) Pentru programarea tranzitarii canalelor navigabile a navelor/convoaielor armatorul, operatorul sau agentul trebuie să transmită Administraţiei Canalelor Navigabile Avizarea de tranzitare cu cel puţin 6 ore înainte de sosirea navelor/convoaielor în rada.(2) Avizarea de tranzitare va avea forma şi conţinutul prevăzute în anexa nr. 1 la prezentele reguli.
 + 
Articolul 9(1) La sosirea în rada a navelor/convoaielor comandantii vor confirma prin radiotelefon dacă navele/convoaiele sunt apte din punct de vedere tehnic pentru tranzitare.(2) Totodată comandantii vor confirma ca datele din Avizarea de tranzitare menţionată la art. 8 au rămas neschimbate sau vor comunică modificările care au apărut în perioada cuprinsă între transmiterea tranzitarii şi sosirea în rada.
 + 
Articolul 10(1) Navele/convoaiele vor avea la bord toate documentele necesare şi valabile, în conformitate cu legislaţia în vigoare.(2) Comandantii de nave/convoaie sunt obligaţi să depună la Administraţia Canalelor Navigabile câte o copie de pe documentele de marfa pentru fiecare unitate de transport.(3) Navele sunt obligate la intrarea pe canalele navigabile să aibă la bord echipajul complet pentru siguranţa navigaţiei în mars şi în stationare.
 + 
Articolul 11La solicitarea controlorilor de trafic comandantii de nave/convoaie au obligaţia de a transmite prin radiotelefon informaţiile privind gabaritele navei/convoiului, marfa de la bord, cantitatea de balast sau orice alte informaţii privind nava ori marfa încărcată în aceasta.
 + 
Articolul 12În caz de necesitate, cum ar fi: eficientizarea ecluzarilor, condiţii meteo nefavorabile, la solicitarea Administraţiei Canalelor Navigabile comandantii vor modifica configuraţia convoiului.
 + 
Articolul 13Este interzisă intrarea pe canalele navigabile a navelor sau convoaielor în următoarele cazuri:a) navele sunt încărcate peste marca de încărcare;b) navele nu au la bord toate actele şi certificatele prevăzute de legislaţia în vigoare sau aceste acte şi certificate nu sunt valabile;c) navele pot afecta condiţiile de siguranţă a navigaţiei prin canalele navigabile;d) navele transporta mărfuri periculoase, dacă aceste mărfuri nu sunt menţionate în documentele de marfa ce însoţesc nava sau dacă mărfurile respective sunt interzise la transportul pe apa ori nu sunt însoţite de toate autorizaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare;e) navele au o inclinare mai mare de 4 grade;f) navele/convoaiele depăşesc gabaritele maxime permise de prezentele reguli.
 + 
Articolul 14(1) Zona de stationare şi formare a convoaielor la intrarea în canal este situata la malul drept al Dunării între km 297,3 şi km 298,3, pe o latime de 150 m, denumita rada Cernavoda, de la limita dreapta a senalului, în condiţii de până la +100 cm faţă de mira Cernavoda sau conform semnalizarilor din zona când apele coboară sub aceasta cota.(2) Zona de stationare şi formare a convoaielor în portul Constanta sau Midia pentru intrarea în canal este situata în bazinul fluvio-maritim, denumita rada fluviala Constanta, respectiv rada fluviala Midia.(3) Zonele de stationare şi reformare a convoaielor cu mai mult de o unitate pentru intrarea pe canalul Poarta Alba-Midia-Navodari sunt fronturile de asteptare ale porturilor Medgidia şi Basarabi.
 + 
Articolul 15(1) Intrarea/ieşirea navelor sau convoaielor în/din canalele navigabile este permisă numai cu aprobarea Administraţiei Canalelor Navigabile şi în conformitate cu programul de ecluzari stabilit de aceasta, care va fi comunicat navelor de către controlorii de trafic cu maximum doua ore înaintea ecluzarii.(2) Înainte de intrarea în canalele navigabile şi pe toată durata tranzitarii acestora este interzis navelor/convoaielor să aibă în afară bordului obiecte care ar putea periclita siguranţa celorlalte nave, instalaţiilor plutitoare sau fixe aflate pe canale. Ancorele vor fi la post.(3) În condiţii hidrometeorologice nefavorabile, precum şi în cazul executării lucrărilor de dragaje, a lucrărilor hidrotehnice sau atunci când din alte cauze navigaţia pe canale este periclitata, Administraţia Canalelor Navigabile poate hotărî închiderea temporară a navigaţiei prin canalele navigabile.
 + 
Articolul 16(1) Intrarea navelor/convoaielor în canalele navigabile se face de regula în ordinea sosirii la rada.(2) Comandantii de nave/convoaie au obligaţia de a anunta prin radiotelefon, cu cel puţin două ore înainte de sosirea la rada, intenţia de tranzitare a canalelor navigabile.(3) Navele de control, navele Administraţiei Canalelor Navigabile, navele cu misiune specială au prioritate la intrarea/ieşirea în/din canalele navigabile.
 + 
Articolul 17La intrarea şi ieşirea în/din canalele navigabile navele vor naviga cu viteza de siguranţă şi cu atenţie deosebită, cu obligaţia de a emite semnale de atenţie fonice la ieşirea din canal.
 + 
Articolul 18La ieşirea din C.D.M.N. în Dunăre sau din Canalul Poarta Alba-Midia-Navodari în C.D.M.N. navele/convoaiele nu se vor angaja în calea principala şi nu o vor traversa dacă prin aceasta obliga navele/convoaiele care navighează în calea principala să îşi modifice drumul sau viteza.
 + 
Articolul 19Nava sau convoiul care urmează să între pe canalul navigabil trebuie să aştepte navele sau convoaiele angajate în manevra de ieşire din acesta. Este interzisă intalnirea la gurile canalelor navigabile.
 + 
Articolul 20Navele şi convoaiele care ancoreaza în rada Cernavoda sau în rada bazinelor fluviale din portul Constanta-Sud sau Midia vor ancora în asa fel încât sa nu stânjenească intrarea sau ieşirea în/din canalele navigabile, respectând indicaţiile capitaniilor de port.
 + 
Articolul 21(1) După ancorare navele/convoaiele vor comunică la dispeceratul zonal de navigaţie ora şi poziţia în care au ancorat, solicitând instrucţiuni privitoare la tranzitare.(2) În rada Cernavoda legătură radio se face în canalul VHF 14. În rada Agigea legătură radio se face în canalul VHF 16. În rada Midia legătură radio se face în canalul VHF 71.
 + 
Capitolul 4Transportul mărfurilor periculoase + 
Articolul 22Transportul mărfurilor periculoase pe canalele navigabile se face în conformitate cu reglementările în vigoare şi cu convenţiile internaţionale privind aceste transporturi, la care România este parte.
 + 
Articolul 23(1) Navele/convoaiele ce transporta mărfuri periculoase vor transmite Avizarea de tranzitare către Administraţia Canalelor Navigabile cu 12 ore şi apoi cu 6 ore înainte de sosirea în rada.(2) Informaţiile despre marfa vor cuprinde denumirea tehnica corecta, descrierea distinctă şi precizarea dacă sunt ambalate şi dacă au aplicate etichetele, conform cerinţelor internaţionale privitoare la transportul pe apa al mărfurilor periculoase.
 + 
Articolul 24(1) Numărul maxim de unităţi într-un convoi impins ce transporta mărfuri periculoase este de 4, câte doua în dana; în cazul formatiunilor în cuplu sunt permise maximum doua unităţi, nefiind admis tranzitul de mărfuri periculoase în formatie de convoi remorcat.(2) În caz de vreme rea Administraţia Canalelor Navigabile poate interzice intrarea pe canalele navigabile a navelor/convoaielor care transporta mărfuri periculoase sau poate dispune reducerea numărului de unităţi aflate în convoi.
 + 
Articolul 25Tranzitarea navelor/convoaielor ce transporta mărfuri periculoase va fi programata în asa fel încât să se evite asteptarile la ecluzare după ce nava/convoiul a fost introdus pe canalul navigabil.
 + 
Articolul 26Se interzice ecluzarea navelor/convoaielor ce transporta mărfuri periculoase concomitent cu navele de pasageri.
 + 
Articolul 27Se interzic staţionarea şi intalnirea navelor/convoaielor ce transporta mărfuri periculoase din clasa 1 – explozivi, mărfuri nucleare şi altele asemenea – între km 64+400 şi km 58+000. În aceeaşi zona se interzice pe timp de noapte tranzitarea navelor/convoaielor ce transporta mărfuri periculoase.
 + 
Articolul 28Se interzic ecluzarea şi tranzitarea canalelor navigabile pe timp de noapte de către navele/convoaiele ce transporta mărfuri periculoase.
 + 
Capitolul 5Navigaţia în zona porturilor de pe canalele navigabile + 
Articolul 29Navele/convoaiele care au ca destinaţie porturile de pe canalele navigabile vor respecta dispoziţiile date de Administraţia Canalelor Navigabile. În acest scop comandantii vor fi în legătură permanenta cu dispeceratul de navigaţie pentru stabilirea locului de asteptare şi pentru a primi instrucţiuni privitoare la accesul în port.
 + 
Articolul 30(1) Locurile de asteptare pentru nave/convoaie sunt situate în vecinătatea porturilor. Pentru a nu stanjeni navigaţia, staţionarea în aceste locuri se va face în formaţii de cel mult două unităţi în dana. În aceste locuri se descompun sau se formează convoaiele ce urmează să fie introduse sau scoase în/din bazinul portuar unitate cu unitate.(2) În locurile de asteptare se interzice lăsarea navelor nepropulsate fără supravegherea corespunzătoare.
 + 
Articolul 31Manevra de intrare şi ieşire în/din port, precum şi plecarea de la locul de asteptare se vor face numai cu aprobarea controlorului de trafic. Comandantii de nava se vor asigura în mod deosebit la angajarea manevrei de intrare/ieşire în/din bazinul portuar pentru a nu periclita sau întrerupe navigaţia navelor/convoaielor pe canalele navigabile.
 + 
Articolul 32Este interzisă incrucisarea navelor/convoaielor la intrarea sau ieşirea în/din port.
 + 
Articolul 33Navele/convoaiele ce navighează prin zona locurilor de asteptare vor lua măsuri de reducere a vitezei de mars, astfel încât sa nu pună în pericol navele stationate în aceste locuri.
 + 
Capitolul 6Reguli privind navigaţia pe canale şi trecerea prin ecluze + 
Articolul 34Pe timpul tranzitarii canalelor navigabile navele şi convoaiele vor tine legătură radio cu dispeceratul de navigaţie şi vor face ascultare permanenta în canalele radio telefonice corespunzătoare frecventelor alocate după zona de navigaţie, astfel:a) canalul de lucru VHF 74 – frecventa 156,725 MHz pentru zona Agigea între km 0+000 şi km 15+000;b) canalul de lucru VHF 71 – frecventa 156,575 MHz pentru zonele Basarabi, Medgidia între km 15+000 şi km 49+000 şi pe întreg canalul Poarta Alba-Midia-Navodari;c) canalul de lucru VHF 14 – frecventa 156,700 MHz pentru zona Cernavoda între km 49+000 şi km 64+410.
 + 
Articolul 35(1) Pe Canalul Dunăre-Marea Neagra viteza de navigaţie este de 12 km/h, iar viteza minima este de 6,5 km/h. Pe Canalul Poarta Alba-Midia-Navodari viteza de navigaţie este de 10 km/h, iar viteza minima este de 6,5 km/h.(2) Comandantul navei/convoiului este obligat să respecte dispoziţiile controlorilor de trafic privind viteza de navigaţie pentru a nu periclita siguranţa construcţiilor hidrotehnice, securitatea celorlalte nave şi convoaie aflate în mars, stationate în ancora sau acostate la chei pe canalele navigabile.(3) Administraţia Canalelor Navigabile poate autoriza, pentru motive temeinic justificate, navigaţia navelor/convoaielor cu viteze mai mari sau mai mici decât limitele admise.
 + 
Articolul 36(1) Navele/convoaiele care navighează în amonte trebuie să acorde prioritate celor care navighează în aval.(2) În condiţii hidrometeorologice nefavorabile navele/convoaiele cu incarcatura cedează drumul navelor/convoaielor fără incarcatura, indiferent de sensul de navigaţie.(3) În caz de vant foarte puternic sau de furtuna Administraţia Canalelor Navigabile poate dispune, de la caz la caz, interzicerea temporară a navigaţiei pe canale. În aceasta situaţie navele/convoaiele sunt obligate să se retragă la mal până la limita posibila şi să se asigure în ancora sau la cheiul amenajat. Excepţie fac navele organelor de control şi ale Administraţiei Canalelor Navigabile.
 + 
Articolul 37Intalnirea navelor/convoaielor pe canalele navigabile se face, de regula, prin babord. În acest scop navele/convoaiele se vor abate spre tribord până la limita posibila, lăsând loc între ele pentru menţinerea pe drum fără pericol de abordaj.
 + 
Articolul 38(1) Depăşirea este permisă numai în locurile care oferă condiţii de siguranţă pentru navele fluviale care navighează independent atât în amonte, cat şi în aval şi numai cu aprobarea prealabilă a controlorului de trafic din zona.(2) Pe canalele navigabile este interzisă efectuarea depasirilor de către navele maritime şi navele fluviale care navighează în formatie de convoaie.
 + 
Articolul 39(1) Este interzisă efectuarea depăşirii pentru toate categoriile de nave pe timp de noapte, în curbe, în zona semafoarelor, a porturilor, la trecerile pe sub poduri şi în zona canalelor de derivatie.(2) Este interzis tuturor categoriilor de nave sa navigheze în paralel în acelaşi sens de navigaţie, cu excepţia cazurilor în care se efectuează depăşiri.(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) şi ale art. 38 navele Administraţiei Canalelor Navigabile, navele de control şi de intervenţie.
 + 
Articolul 40(1) Este interzisă apropierea unei nave/ convoi de alta nava/convoi la mai puţin de 1.500 m în mars în aval şi de 1.000 m în mars în amonte, cu excepţia cazurilor de depasire între nave fluviale izolate.(2) În condiţii de vizibilitate redusă sau în alte situaţii meteorologice nefavorabile distanta dintre nave/convoaie va fi de cel puţin 2.000 m în mars în aval şi de 1.500 m în mars în amonte.
 + 
Articolul 41Nici o nava nu va traversa canalele navigabile prin prova navelor aflate în mars, la o distanta mai mica de 1.500 m între ele.
 + 
Articolul 42Navigaţia ambarcatiunilor mici pe timp de noapte este interzisă, cu excepţia navelor organelor de control şi ale Administraţiei Canalelor Navigabile.
 + 
Articolul 43În condiţii de vizibilitate redusă este interzisă efectuarea ecluzarilor. În aceste condiţii este permisă navigaţia navelor care dispun de instalatie radar în stare de funcţionare numai cu aprobarea controlorilor de trafic. Navele care nu au instalatie radar sunt obligate sa oprească şi să urmeze instrucţiunile controlorilor de trafic.
 + 
Articolul 44(1) Staţionarea navelor/convoaielor pe canalele navigabile este permisă, cu aprobarea Administraţiei Canalelor Navigabile, numai în locurile special amenajate.(2) Pe durata stationarii este interzisă lansarea la apa a barcilor sau a altor mijloace plutitoare.
 + 
Articolul 45Este interzisă staţionarea în locurile de traversare a cablurilor electrice, sub poduri, în zonele de subtraversare a conductelor, în dreptul canalelor de derivatie sau al vailor de debusare a apelor meteorice.
 + 
Articolul 46(1) Ancorarea pe canalele navigabile este permisă numai în cazurile de forta majoră, cu informarea Administraţiei Canalelor Navigabile, şi se face numai pe porţiunea orizontala a fundului acestora.(2) Este interzisă în orice situaţie ancorarea în zonele de subtraversare a conductelor şi cablurilor.(3) Comandantii navelor/convoaielor care ancoreaza vor informa despre aceasta Administraţia Canalelor Navigabile şi vor preciza motivele pentru care au ancorat.
 + 
Articolul 47În cazul producerii unor evenimente de navigaţie navele/convoaiele vor fi oprite până la întocmirea documentelor de constatare şi semnarea acestora de către comandant, reprezentanţii Administraţiei Canalelor Navigabile şi de organele de capitanie.
 + 
Articolul 48În perioada de iarna cu gheaţa la maluri şi/sau sloiuri mici se va naviga pe canalele navigabile numai cu nave care au clasa de registru pentru navigaţia pe gheturi sparte şi care sunt autorizate de Administraţia Canalelor Navigabile. Navigaţia pe canalele navigabile este interzisă când se formează pod de gheaţa.
 + 
Articolul 49Sunt interzise aruncarea de obiecte sau materiale şi evacuarea hidrocarburilor ori amestecurilor de hidrocarburi, produselor chimice sau radioactive în canale.
 + 
Articolul 50Este interzisă pomparea în canale a balastului, a apelor menajere, a apelor provenite din santina sau din spalarea tancurilor de la bord.
 + 
Articolul 51Este interzis tuturor navelor/convoaielor sa navigheze în deriva, precum şi sa traga pe fundul canalelor navigabile ancore, lanturi, cabluri sau parame.
 + 
Articolul 52Sunt interzise folosirea şi instalarea plaselor şi a altor scule de pescuit în apele canalelor navigabile.
 + 
Articolul 53În cazul în care o nava pierde în timpul navigaţiei pe canalele navigabile un obiect care poate crea un obstacol sau pericol pentru navigaţie, comandantul va marca locul cu un reper şi va anunta fără întârziere Administraţia Canalelor Navigabile şi căpitănia de port. Recuperarea obiectului se va efectua sau va fi suportată de către armatorul/operatorul navei.
 + 
Articolul 54Navele/convoaiele care tranziteaza canalele navigabile trebuie să aibă la comanda un posesor al brevetului "Căpitan de navigaţie prin canalele navigabile", obţinut în conformitate cu legislaţia română în vigoare.
 + 
Articolul 55(1) Navele/convoaiele care nu au în cadrul echipajului un posesor al brevetului "Căpitan de navigaţie prin canalele navigabile" sunt obligate să solicite Administraţiei Canalelor Navigabile, contra cost, o persoană care să posede un astfel de brevet, care îl va asista pe comandantul navei/convoiului pe timpul cat tranziteaza canalele navigabile.(2) Tarifele pentru punerea la dispoziţie navelor a unui căpitan de navigaţie prin canalele navigabile se stabilesc şi se încasează de Administraţia Canalelor Navigabile, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare.(3) La data intrării în vigoare a prezentului ordin posesorii brevetului "Pilot de canal" vor primi din oficiu de la Inspectoratul Navigaţiei Civile – I.N.C. brevetul "Căpitan de navigaţie prin canalele navigabile".
 + 
Articolul 56Prevederile art. 54 nu se aplică navelor Administraţiei Canalelor Navigabile, navelor militare, navelor de control şi navelor de agrement cu lungimi de până la 15 m.
 + 
Articolul 57Comandantii de nava/convoi sunt obligaţi să execute toate dispoziţiile date de controlorul de trafic şi de operatorul de ecluza privind ordinea şi modul de intrare în ecluza.
 + 
Articolul 58(1) Înainte de a trece prin ecluza conform programului comandantul este obligat sa comunice prin radio ca nava/convoiul este apt pentru ecluzare.(2) În momentul intrării în ecluza comandantul va prezenta, pe lângă documentele navei şi ale mărfii, şi Declaraţia privind starea tehnica a navei/convoiului, prevăzută în anexa nr. 2 la prezentele reguli.
 + 
Articolul 59Comandantul navei/convoiului este direct răspunzător de toate înscrisurile pe care le semnează în nume propriu sau în numele armatorului, precum şi de documentele sau echipamentele ce i se încredinţează pe timpul tranzitarii canalelor navigabile.
 + 
Articolul 60(1) Intrarea în ecluza se face, de regula, în ordinea sosirii navelor/convoaielor în cheiurile de asteptare.(2) În scopul utilizării rationale a ecluzelor Administraţia Canalelor Navigabile poate decide ordinea de intrare în ecluze.(3) Pe timpul intrării în camera ecluzei nava este obligată sa folosească un alt canal radio pentru derularea manevrei decât cel în care face ascultare permanenta pentru a receptiona dispoziţiile date de controlorul de trafic.(4) La intrarea în ecluze au prioritate navele/convoaiele speciale, convoaiele şi navele cu mărfuri perisabile şi speciale, navele organelor de control, navele Administraţiei Canalelor Navigabile.
 + 
Articolul 61În cazul în care ecluza este ocupată cu o alta nava/convoi, navele/convoaiele ce sosesc în rada vor acosta la cheiul de asteptare în amonte sau în aval numai cu aprobarea controlorului de trafic, respectând instrucţiunile date de acesta.
 + 
Articolul 62În cazul în care la primirea aprobării de intrare în ecluza nava/convoiul nu este pregătit pentru ecluzare, comandantul de nava/convoi este obligat sa anunţe din timp Administraţia Canalelor Navigabile, fiind răspunzător de toate consecinţele ce decurg din modificarea programului de ecluzare.
 + 
Articolul 63(1) Pe timpul golirii sau umplerii sasului ecluzei comandantul va sta pe puntea de comanda. Din momentul legarii şi până în momentul primirii autorizaţiei de ieşire mijloacele mecanice de propulsie a navelor nu pot fi folosite decât în cazuri excepţionale, pentru siguranţa ecluzarii.(2) La fiecare legătură de la nava la bolarzii ecluzei se va afla permanent câte un membru al echipajului, care în cazul blocarii bolardului va da drumul la legătură. Comandantul va anunta imediat incidentul operatorului de ecluza prin radiotelefon sau prin semnale fonice repetate, singurele permise pe timpul ecluzarii.
 + 
Articolul 64Este interzisă lăsarea la apa a lanturilor, ancorelor sau paramelor pe timpul ecluzarii.
 + 
Capitolul 7Dispoziţii finale + 
Articolul 65Prejudiciile aduse construcţiilor şi instalaţiilor canalelor navigabile sunt considerate prejudicii aduse Administraţiei Canalelor Navigabile, care le administrează, iar toate pagubele rezultate sunt suportate de armatorul navei/convoiului care le-a cauzat, conform prevederilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 66Comandantii navelor/convoaielor care navighează pe canale au obligaţia de a comunică Administraţiei Canalelor Navigabile prin radiotelefon orice eveniment care poate aduce prejudicii navigaţiei sau poate periclita siguranţa navelor, construcţiilor hidrotehnice şi instalaţiilor canalelor.
 + 
Articolul 67Semnalele utilizate pentru semnalizarea de navigaţie pe canalele navigabile sunt prezentate în anexa nr. 3 la prezentele reguli.
 + 
Articolul 68În măsura în care prin prezentele reguli nu se dispune altfel, pe canalele navigabile se aplică prevederile Regulamentului de navigaţie pe sectorul românesc al Dunării, aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 494/1992.
 + 
Articolul 69Încălcarea prevederilor prezentelor reguli atrage pentru cei vinovaţi răspunderea juridică, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
 + 
Anexa 1    ––-la reguli–––

     
    Data . . . . . . . . . . .
    Ora . . . . . . . . . . . .
   
  AVIZARE PENTRU TRANZITARE
   
  1. Numele navei/convoiului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  2. Pavilionul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  3. Armatorul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  4. Componenţa convoiului:
  a) indicativul barjelor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .;
  b) capacitatea maximă pe fiecare unitate . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ;
  c) cantitatea de marfă pe unitate . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ;
  d) felul mărfii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ;
  e) portul de încărcare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ;
  f) portul de descărcare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .;
  g) condiţii de livrare a mărfii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  5. Gabaritele convoiului/navei:
  – lungimea maximă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – lăţimea maximă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – pescajul maxim . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – gabaritul aerian . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – puterea motorului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – TRN (tonaj registru net) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  6. Data sosirii la radă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  7. Portul de plecare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  8. Portul de destinaţie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  9. Agentul navei . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  10. Acceptul administraţiei portului în care nava/convoiul urmează să opereze
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  11. Persoana care manevrează barjele sau navele în portul de operare . . . . . .
  12. Numele operatorului de marfă . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  13. a) Taxele de tranzitare au fost achitate cu dispoziţia de plată nr. . . . . din data de . . . . . . . . din contul nr. . . . . . . . . deschis la Banca . . . . . . .
  b) conform contractului nr. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Eventualele diferenţe în plus sau în minus urmează să fie regularizate în termen de 48 de ore de la efectuarea prestaţiei.
  14. Solicităm ecluzare cuplată/necuplată.
  15. Asigură pilotajul Compania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 + 
Anexa 2    ––-la reguli–––

     
  Data . . . . . . . . Ecluza . . . . . . . . . .
   
  DECLARAŢIE PRIVIND STAREA TEHNICĂ
   
  Tipul navei . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Numele navei . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Starea tehnică a navei:
  – motorul principal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – motoarele auxiliare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – instalaţia de guvernare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – aparatura de navigaţie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – starea corpului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – instalaţia de ancorare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – remorcile şi legăturile convoiului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – instalaţia de semnalizare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – radiotelefonul . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – instalaţia de detectare şi stingere a incendiilor . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – instalaţia de salvare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  Comandantul navei sau al împingătorului îşi asumă răspunderea asupra tuturor daunelor şi avariilor provocate de starea tehnică necorespunzătoare a navei sau convoiului.
    Comandantul navei
    L.S.
  Vizat  
  Dispecerat zonal

 + 
Anexa 3    ––-la reguli–––LIGHTENING SIGNALS RADIOTEHNICAL MEANS SIGNALS OF INTERDICTION SIGNALS OF OBLIGATIONRESTRICTION SIGNALS SIGNALS OF RECOMMENDATION INDICATION SIGNALS OTHER SIGNALS––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x