REGULAMENTUL INTERIOR din 4 noiembrie 1997

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: PARLAMENTUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 532 din 24 iulie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DELEGE 288 27/06/2003
ActulREFERIT DEDECRET 417 26/06/2003

al Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterana*)



Notă *) Traducere. + 
Articolul IÎn sensul prezentului regulament, următorii termeni sunt definiţi după cum urmează:– acord – Acordul privind înfiinţarea Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterana, al cărui text elaborat la Roma (Italia) la 24 septembrie 1949 a fost amendat în conformitate cu art. X din acordul menţionat mai sus;– Comisie – Comisia Generală pentru Pescuit în Marea Mediterana;– preşedinte – preşedintele Comisiei;– vicepreşedinte – vicepreşedintele Comisiei;– delegat – reprezentantul unui stat membru, specificat la art. II paragraful 1 din acord;– delegaţie – delegatul şi supleantul sau, experţii şi consilierii;– membru – membrii şi membrii asociaţi ai Organizaţiei şi statele nemembre ale Organizaţiei care sunt membre ale Comisiei;– secretar – secretarul Comisiei;– Organizaţie – Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultura şi Alimentaţie (FAO);– Conferinţa – Conferinţa Organizaţiei;– stat, membru asociat sau organizaţie, având calitatea de observator – un stat care nu este membru nici al Comisiei, nici al Organizaţiei, sau o organizaţie internationala, invitat sa participe la sesiunea Comisiei, ori un membru sau membru asociat al Organizaţiei, participant la sesiunea Comisiei, fără a fi membru al Comisiei;– observator – reprezentantul unui stat sau al unei organizaţii, având calitatea de observator.
 + 
Articolul IISesiunile Comisiei1. În conformitate cu art. II paragraful 10 din acord, Comisia examinează la fiecare sesiune ordinară, în consultare cu directorul general, data şi locul următoarei sesiuni, ţinând cont de cerinţele programului Comisiei şi de termenii invitatiei formulate de guvernul statului unde are loc sesiunea. Preşedintele anunta, în consecinţa, convocarea sesiunii.2. Preşedintele poate convoca o sesiune extraordinară a Comisiei, la cererea sau cu aprobarea majorităţii membrilor.3. Invitaţiile la o sesiune ordinară a Comisiei sunt transmise de secretar, în numele preşedintelui, cu cel puţin 60 de zile înainte de data fixată pentru începerea sesiunii menţionate. Invitaţiile la o sesiune extraordinară sunt transmise cu cel puţin 40 de zile înainte de data fixată pentru începerea sesiunii menţionate.4. Pentru ca o propunere privind organizarea într-o anumită ţara a unei sesiuni a Comisiei sau a unei intalniri a subcomisiilor să poată fi discutata, acea ţara trebuie: a) sa fi ratificat fără rezerve Convenţia asupra privilegiilor şi a imunitatii instituţiilor specializate ale Naţiunilor Unite; sau b) sa dea asigurări ca toţi delegaţii, reprezentanţii, experţii, observatorii sau alte persoane abilitate sa asiste la sesiunea menţionată, în termenii acordului ori ai regulamentului Comisiei, beneficiază de privilegiile şi imunităţile necesare exerciţiului independent al funcţiei lor în legătură cu sesiunea.
 + 
Articolul IIIÎmputerniciriLa fiecare sesiune Secretariatul primeşte împuternicirile delegatiilor şi ale observatorilor. Aceste împuterniciri trebuie să fie conforme cu modelul indicat de Secretariat. După examinare, Secretariatul raportează Comisiei pentru ca aceasta sa ia măsurile necesare.
 + 
Articolul IVOrdinea de zi1. Ordinea de zi pentru fiecare sesiune ordinară cuprinde:a) alegerea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor, asa cum este prevăzut în art. II paragraful 9 din acord;b) adoptarea ordinii de zi;c) un raport al secretarului privind situaţia financiară şi activităţile Comisiei;d) examinarea proiectului de buget;e) rapoartele comitetelor;f) examinarea datei şi a locului sesiunii următoare;g) proiectele de amendamente la acord şi la prezentul regulament interior;h) cererile de admitere, în conformitate cu prevederile art. XI paragraful 2 din acord, prezentate de state care nu sunt membre ale Organizaţiei, dar sunt membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, ale uneia dintre instituţiile sale specializate sau ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomica;i) problemele transmise Comisiei de către Conferinţa, Consiliul sau directorul general al Organizaţiei.2. Ordinea de zi cuprinde, de asemenea, în urma aprobării Comisiei:a) problemele aprobate în cadrul sesiunii precedente;b) problemele propuse de un membru.3. Ordinea de zi provizorie este transmisă de Secretariat membrilor, statelor şi organizaţiilor cu statut de observator, cu cel puţin 60 de zile înainte de deschiderea sesiunii, împreună cu rapoartele şi documentele sesiunii.4. Ordinea de zi a unei sesiuni extraordinare nu cuprinde decât punctele pentru care sesiunea este convocată.
 + 
Articolul VSecretariat1. Secretariatul cuprinde secretarul şi membrii personalului subordonat lui, care pot fi desemnaţi de directorul general.2. Secretarul are ca sarcina primirea, centralizarea şi asigurarea difuzării documentelor, rapoartelor şi rezolutiilor sesiunilor Comisiei şi ale comitetelor sale, pregătirea darilor de seama ale şedinţelor, aprobarea cheltuielilor şi a angajamentelor financiare, precum şi alte sarcini pe care Comisia i le poate incredinta.3. Copii ale tuturor comunicărilor referitoare la problemele Comisiei sunt înaintate Secretariatului pentru informare şi pentru depunere la arhiva.
 + 
Articolul VIŞedinţele plenare ale ComisieiŞedinţele plenare ale Comisiei sunt publice, în lipsa unei decizii contrare a acesteia. Atunci când Comisia decide organizarea unei şedinţe închise, aceasta decide în acelaşi timp aplicarea acestei decizii faţă de observatori.
 + 
Articolul VIIAlegerea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor1. Comisia alege preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai Comisiei, care îşi încep activitatea începând cu sfârşitul sesiunii ordinare în care au fost aleşi şi care îşi vor exercita funcţiile pentru doua sesiuni ordinare.2. Ei trebuie să fie aleşi dintre delegaţii sau supleanţii prezenţi la sesiunea ordinară în care sunt aleşi. Ei sunt eligibili pentru încă doua sesiuni ordinare.
 + 
Articolul VIIIFuncţiile preşedintelui şi ale vicepreşedinţilor1. Preşedintele îşi exercită atribuţiile care îi sunt conferite de prezentul regulament şi trebuie, în special:a) sa anunţe deschiderea şi închiderea fiecărei sesiuni plenare a Comisiei;b) sa conducă dezbaterile din cursul şedinţelor plenare şi sa vegheze asupra aplicării prezentului regulament, sa dea cuvântul, sa propună votarea propunerilor şi sa anunţe hotărârile;c) sa statueze ordinea motiunilor;d) sub rezerva dispoziţiilor prezentului regulament, sa exercite controlul absolut asupra dezbaterilor în cadrul şedinţelor;e) sa numească, în conformitate cu instrucţiunile Comisiei, comitete din decursul sesiunilor.2. În absenta preşedintelui sau la cererea sa, primul vicepreşedinte sau, în absenta lui, cel de-al doilea vicepreşedinte exercita funcţiile preşedintelui.3. Preşedintele sau vicepreşedinţii care acţionează în calitate de preşedinte nu au drept de vot şi un alt membru al delegaţiei lor va reprezenta guvernul.4. Secretarul exercita temporar funcţiile de preşedinte doar în cazul în care preşedintele sau vicepreşedinţii sunt în imposibilitatea de a exercita aceasta funcţie.
 + 
Articolul IXDispoziţiile şi procedurile de votare1. Cu excepţia dispoziţiilor contrare din paragraful 4 al prezentului articol, votul în cursul unei şedinţe plenare se face oral sau prin ridicarea mainii; un vot pe baza apelului nominal are loc atunci când se solicita o majoritate specială, în virtutea acordului sau a prezentului regulament ori la cererea unei delegaţii.2. Votul pe baza apelului nominal se face prin strigarea delegatiilor în ordinea alfabetului din limba franceza.3. Sunt consemnate voturile prin apel nominal ale fiecărei delegaţii, precum şi abtinerile.4. Votarea în chestiuni referitoare la persoane, cu excepţia alegerii Biroului Comisiei sau a comitetelor, are loc pe baza scrutinului secret.5. Atunci când un candidat pe un post electiv nu obţine majoritatea voturilor la primul scrutin, se trece la cel de-al doilea scrutin, ţinându-se cont de primii 2 candidaţi care au obţinut cele mai multe voturi. Dacă şi la al doilea scrutin se obţin voturi egale, alegerea se face de către preşedinte prin tragere la sorţi.6. În cazul unui partaj egal al voturilor, care nu poate asigura alegerea definitivă, se trece la a doua votare care se va face în cadrul şedinţei următoare a aceleiaşi sesiuni. Dacă votul rămâne în continuare egal, propunerea este anulată.7. Înţelegerile convenite în materie de votare sau alte probleme conexe care nu sunt tratate în mod specific în textul acordului sau în prezentul regulament sunt gestionate mutatis mutandis pe baza prevederilor Regulamentului general al Organizaţiei.
 + 
Articolul XComitete1. Se creează un comitet de acvacultura deschis tuturor statelor membre ale Comisiei, care trebuie:a) sa supravegheze dezvoltarea şi evoluţia practicilor de acvacultura din regiune;b) sa urmărească interactiunea dintre dezvoltarea acvaculturii şi mediu;c) sa vizeze şi sa orienteze lucrările celor 4 sisteme create ca urmare a activităţii MEDRAP II şi, în particular, sa urmărească progresul, evaluarea propunerilor de programe ale diverselor reţele şi coordonarea sistemului SIPAM prin intermediul Secretariatului FAO;d) sa identifice un sprijin suplimentar care să completeze aportul organismelor participante la aceste reţele, cum ar fi CIHEAM, şi PAP/CAR a programului de acţiune pentru Marea Mediterana, precum şi întărirea activităţii celor 4 reţele;e) sa realizeze toate celelalte obiective referitoare la promovarea şi dezvoltarea acvaculturii, care îi pot fi trasate de către Comisie;2. a) Se creează un comitet ştiinţific consultativ care trebuie să furnizeze informaţii, date sau avize ştiinţifice, sociale şi economice asupra activităţii Comisiei.b) Comitetul este deschis tuturor membrilor Comisiei. Fiecare membru al Comisiei poate desemna un membru al comitetului, iar membrii pot fi însoţiţi de experţi.c) Comitetul poate crea grupuri de lucru pentru a analiza datele şi pentru a oferi consultanţa comitetului asupra stadiului resurselor sedentare şi al celor migratoare.d) Comitetul da avize asupra fundamentelor ştiinţifice şi tehnice ale deciziilor referitoare la conservarea şi gestionarea pescariilor şi, în special, asupra aspectelor biologice, sociale şi economice şi trebuie:1. sa evalueze informaţiile furnizate de către statele membre şi de către organismele sau programele de pescuit relevante, referitoare la capturile, efortul de pescuit şi alte date referitoare la conservarea şi gestionarea pescuitului;2. sa formuleze avize asupra intenţiilor Comisiei privind conservarea şi gestionarea pescuitului;3. sa identifice programe de cooperare în domeniul cercetării şi coordonarea punerii lor în aplicare;4. să se achite de toate celelalte sarcini sau să îşi asume toate responsabilităţile care îi pot fi încredinţate de către Comisie;e) statele membre sunt obligate sa furnizeze comitetului informaţii asupra capturii şi alte date pertinente, astfel încât comitetul să se poată achită de responsabilităţile sale incluse în prezentul paragraf.3. Comisia poate stabili comitetele şi grupurile de lucru pe care le considera necesare.4. Stabilirea comitetelor şi grupurilor de lucru enunţate în prezentul articol este subordonata dispoziţiilor art. VII paragraful 4 din acord.5. Procedurile în cadrul comitetelor şi al grupurilor de lucru sunt reglementate mutatis mutandis prin Regulamentul interior al Comisiei.
 + 
Articolul XIBuget şi finanţe1. Cu excepţia dispoziţiilor contrare din prezentul regulament, activităţilor Comisiei li se aplică Regulamentul financiar al Organizaţiei, completat de Manualul şi memorandumurile administrative şi de procedurile care decurg din acestea.2. Comisia elaborează un proiect de buget pentru următorii 2 ani, în care include estimativ cheltuielile Secretariatului, costurile publicaţiilor şi ale comunicărilor, cheltuielile de deplasare pentru preşedinte şi vicepreşedinţi, dacă participa la lucrările Comisiei, în intervalul dintre sesiuni şi, eventual, cheltuielile comitetelor, care este aprobat de Comisie şi supus directorului general, care va tine cont de previziunile bugetare globale ale Organizaţiei.3. Din momentul adoptării bugetului global al Organizaţiei bugetul Comisiei reprezintă limitele în care pot fi angajate creditele, conform obiectivelor aprobate de Conferinţa.4. Înainte de a se trece la execuţia lor, toate proiectele de cooperare trebuie supuse Consiliului sau Conferintei Organizaţiei.
 + 
Articolul XIIParticiparea observatorilor1. Participarea organizaţiilor internaţionale la lucrările Comisiei şi relaţiile dintre Comisie şi aceste organizaţii sunt guvernate de dispoziţiile Organizaţiei, precum şi de principiile care reglementează relaţiile cu organizaţii internaţionale, adoptate de Conferinţa sau de Consiliul Organizaţiei.2. Membrii şi membrii asociaţi ai Organizaţiei care nu sunt membri ai Comisiei pot, la cererea lor, să fie reprezentaţi de un observator la sesiunile Comisiei şi ale organelor sale subsidiare.3. Statele care nu sunt membre ale Comisiei, nici membri sau membri asociaţi ai Organizaţiei, dar care sunt membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, ale unei instituţii specializate ale acesteia sau ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomica pot, la cererea lor şi cu asentimentul Consiliului Organizaţiei şi al Comisiei, sa participe în calitate de observator la sesiunile acesteia din urma şi ale organizaţiilor sale subsidiare, conform principiilor statutului de observator al statelor, adoptat de Conferinţa.4. În situaţia în care Comisia nu decide altfel, observatorii pot sa asiste la sesiunile plenare ale Comisiei şi sa participe la dezbaterile reuniunilor comitetelor tehnice la care au fost invitaţi. În nici un caz nu au drept de vot.
 + 
Articolul XIIIProiecte de cooperareCu ocazia punerii în practica a proiectelor de cooperare prevăzute la art. III paragraful 1e) din acord şi a studiilor efectuate în afară regiunii precizate în preambulul acordului, pot fi încheiate înţelegeri cu guvernele care nu sunt membre ale Comisiei. Aceste înţelegeri depind în întregime de directorul general al Organizaţiei.
 + 
Articolul XIVDările de seama, rapoartele şi recomandările1. Dările de seama sunt redactate pentru fiecare şedinţa plenara a Comisiei şi pentru fiecare reuniune a comitetului şi sunt distribuite cat se poate de repede participanţilor.2. Un rezumat al dezbaterilor fiecărei şedinţe a Comisiei este publicat în acelaşi timp cu rapoartele comitetului, expunerile tehnice sau alte documente pe care Comitetul executiv le estimeaza ca fiind necesare.3. La fiecare sesiune Comisia aproba un raport care cuprinde punctele de vedere, recomandările, rezoluţiile şi deciziile şi, atunci când se solicita, punctele de vedere minoritare.4. Sub rezerva dispoziţiilor art. V din acord, concluziile şi recomandările Comisiei sunt transmise la sfârşitul fiecărei sesiuni directorului general al Organizaţiei, care le comunică membrilor Comisiei, statelor şi organizaţiilor internaţionale care sunt reprezentate la sesiune, precum şi puse la dispoziţie altor membri şi membri asociaţi ai Organizaţiei, pentru informare.5. Recomandările care pot avea incidenţa asupra politicilor, programelor şi finanţelor Organizaţiei sunt aduse la cunoştinţa Conferintei de către directorul general prin intermediul Consiliului Organizaţiei, pentru a decide asupra acestora.6. Sub rezerva dispoziţiilor paragrafului precedent, preşedintele poate invita membrii Comisiei să prezinte Comisiei sau directorului general informaţii asupra măsurilor luate pentru aplicarea recomandărilor Comisiei.
 + 
Articolul XVRecomandări pentru membrii Comisiei1. Comisia poate formula recomandări membrilor Comisiei asupra tuturor problemelor precizate în art. III din acord.2. Secretarul primeşte, în numele Comisiei, răspunsurile membrilor asupra recomandărilor, întocmeşte un rezumat şi face o analiza a acestora în vederea prezentării lor la următoarea sesiune.
 + 
Articolul XVIAmendamente la acord1. Membrii pot propune amendamente la acord, în conformitate cu dispoziţiile art. X, printr-o notificare adresată secretarului. Secretarul transmite aceste propuneri, în copie, tuturor membrilor şi directorului general.2. Comisia nu ia nici o decizie referitoare la proiectul de amendament la acord dacă proiectul de amendament nu este înscris, spre dezbatere, în ordinea de zi provizorie a sesiunii.
 + 
Articolul XVIISuspendarea regulamentului şi a amendamentelor1. Sub rezerva dispoziţiilor acordului, toate articolele care preceda, altele decât art. IV, V, art. X paragrafele 4 şi 5, art. XI, XII, art. XIV paragraful 4 şi art. XVI, pot fi suspendate la cererea unei delegaţii, prin votul majorităţii, exprimat în sesiunea plenara a Comisiei, cu condiţia ca o notificare sa fi fost prezentată în cadrul unei alte sesiuni plenare a Comisiei şi copiile propunerilor de suspendare să fie distribuite delegatiilor cu 48 de ore înainte de sesiunea în cadrul căreia se decide.2. Amendamentele sau anexele la prezentul regulament pot fi, la cererea unei delegaţii, adoptate cu o majoritate de două treimi din numărul membrilor Comisiei, în sesiunea plenara a Comisiei, cu condiţia ca notificarea să fie facuta în cursul unei alte sesiuni plenare şi copiile proiectului de amendament sau anexele să fie distribuite delegatiilor cu cel puţin 24 de ore înainte de sesiunea în cadrul căreia trebuie să se decidă.3. Orice amendament la art. XVI, ce poate fi adoptat în conformitate cu dispoziţiile paragrafului 2 al acestui articol, nu va intra în vigoare decât în cursul sesiunii următoare a Comisiei.
 + 
Articolul XVIIILimbile oficiale1. Limbile oficiale ale Comisiei sunt cele ale Organizaţiei, iar Comisia poate decide alegerea. Delegatiile pot sa folosească una sau alta dintre limbi în cursul unei sesiuni şi pentru redactarea rapoartelor şi a comunicărilor lor. Delegaţia care va folosi o limbă neoficiala trebuie să asigure traducerea în una dintre limbile oficiale.2. În timpul sesiunilor Secretariatul asigura, la cererea delegatiilor prezente, traducerea în una sau mai multe limbi oficiale.3. Rapoartele şi comunicările sunt publicate în limba în care sunt prezentate şi, la cererea Comisiei, pot fi publicate şi rezumate traduse.–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x