REGULAMENTUL din 4 martie 2013

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 01/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL MEDIULUI SI SCHIMBARILOR CLIMATICE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 160 din 26 martie 2013
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAORDIN 1964 13/12/2007
ART. 1REFERIRE LALEGE 5 06/03/2000
ART. 3REFERIRE LAORDIN 1964 13/12/2007
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 338 04/03/2013
ActulCONTINUT DEORDIN 338 04/03/2013
ActulREFERIT DEORDIN 2532 01/11/2013
ActulREFERIT DEPLAN 01/11/2013

sitului de importanţă comunitară ROSCI0003 Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare



 + 
Articolul 1(1) Situl de importanţă comunitară ROSCI0003 Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare, denumit în continuare situl Natura 2000, a fost instituit prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, cu modificările ulterioare.(2) Aria naturală protejată Arboretul de castan comestibil de la Baia Mare, denumită în continuare rezervaţia naturală, purtând codul de instituire nr. 2.581, a fost instituită prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate.
 + 
Articolul 2Rezervaţia naturală face parte din categoria ariilor naturale protejate naţionale care au drept scop protecţia şi conservarea unor habitate şi specii naturale importante sub aspect avifaunistic, forestier, floristic, oferind posibilitatea vizitării în scopuri ştiinţifice şi educative.
 + 
Articolul 3Limitele sitului Natura 2000 care se suprapune parţial peste rezervaţia naturală au fost stabilite prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 1.964/2007, cu modificările ulterioare, iar suprafaţa acestuia este de 2.087 ha.
 + 
Articolul 4Custodia sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale este deţinută de Ocolul Silvic Municipal Baia Mare Regie Autonomă, denumit în continuare Ocolul Silvic Municipal Baia Mare, conform Convenţiei de custodie nr. 0057 din 24 februarie 2010 încheiate între acesta şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.
 + 
Articolul 5Responsabilitatea managementului sitului Natura 2000 şi al rezervaţiei naturale menţionate la art. 1 revine, conform convenţiei de custodie, Ocolului Silvic Municipal Baia Mare, care asigură coordonarea unitară a tuturor activităţilor de pe raza acestora, în vederea conservării biologice în conformitate cu planul de management.
 + 
Articolul 6(1) Pe terenurile care fac parte din fondul forestier naţional inclus în rezervaţia naturală se execută numai activităţi silvice prevăzute în amenajamentele silvice, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind zonarea funcţională a pădurilor şi a ariei naturale protejate.(2) Amenajamentele silvice pentru fondul forestier de pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale pot fi supuse aprobării numai cu avizul custodelui, în vederea punerii în concordanţă cu planul de management al ariilor naturale protejate menţionate. Beneficiarul amenajamentului trebuie să invite un reprezentant al custodelui la conferinţele de amenajare.(3) Custodele are dreptul de a verifica aplicarea în practică a tipului, intensităţii şi volumului tratamentelor/tăierilor aplicate în fondul forestier naţional de pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale, urmând a sesiza administratorul fondului forestier şi reprezentantul teritorial al autorităţii publice care răspunde de silvicultură, în cazul constatării unor nereguli. În acest scop, structurile de administrare silvică sunt obligate să înainteze custodelui borderoul/planul de amplasare a tăierilor de masă lemnoasă pe suprafaţa sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale, înainte de începerea noului an forestier, pentru avizare, sau, dacă nu este posibil, imediat după constituirea actelor de punere în valoare, dar înainte de începerea lucrărilor de exploatare a masei lemnoase.(4) Structurile de administrare a fondului forestier naţional de pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale sunt obligate să transmită custodelui, anual, situaţia aplicării amenajamentelor silvice pe aceste terenuri.
 + 
Articolul 7(1) Acţiunile de evaluare a vânatului şi de interpretare a rezultatelor se fac de către gestionarul fondului de vânătoare cu participarea custodelui sitului Natura 2000 şi rezervaţiei naturale. Gestionarul fondului de vânătoare are obligaţia de a anunţa custodele despre intenţia de organizare a evaluării vânatului pe teritoriul sitului şi al ariei naturale protejate cu minimum 7 zile calendaristice înainte de organizarea evaluării.(2) Pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale activitatea de vânătoare se face în conformitate cu legislaţia în domeniu.
 + 
Articolul 8În cazul producerii fenomenelor de forţă majoră instituţiile abilitate intervin pentru eliminarea sau limitarea efectelor acestor fenomene conform prevederilor legale.
 + 
Articolul 9Pe raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale nu este permis accesul animalelor domestice, fără avizul custodelui.
 + 
Articolul 10Utilizarea păşunilor şi a fâneţelor este permisă doar pentru proprietari sau alte persoane în baza contractelor semnate cu proprietarii de drept, cu obligaţia respectării prezentului regulament.
 + 
Articolul 11Ocolul Silvic Municipal Baia Mare iniţiază periodic studii pentru stabilirea capacităţii de suport a păşunilor. Rezultatele acestor studii sunt aduse la cunoştinţa proprietarilor în vederea reglementării corespunzătoare a păşunatului.
 + 
Articolul 12Colectarea de specii de floră şi faună se poate face numai cu avizul scris al custodelui.
 + 
Articolul 13Capturarea fără drept a oricăror specii din cadrul faunei sălbatice, distrugerea cuiburilor păsărilor sau colectarea ouălor acestora în raza sitului Natura 2000 şi a rezervaţiei naturale este interzisă.
 + 
Articolul 14Decopertarea solului este interzisă pe întreaga suprafaţă a ariilor naturale protejate.
 + 
Articolul 15Extragerea de resurse minerale şi captările de apă în scopuri comerciale şi industriale fără acordul custodelui sunt interzise pe suprafaţa ariilor naturale protejate.
 + 
Articolul 16Custodele sitului Natura 2000 şi rezervaţiei naturale protejate are obligaţia să sesizeze instituţiile abilitate la demararea de construcţii pe suprafaţa acestora, în vederea verificării legalităţii.
 + 
Articolul 17(1) Actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism pentru comunele şi suprafeţele acestora incluse în perimetrul sitului Natura 2000 se face de către autorităţile administraţiilor publice responsabile, prin integrarea în aceste documentaţii a prevederilor referitoare la situl de importanţă comunitară menţionat.(2) Modificarea şi actualizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) se fac cu avizul custodelui sitului Natura 2000, pentru asigurarea conformităţii cu prevederile planului de management.(3) Documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism menţionate la alin. (1) modificate şi/sau actualizate de către autorităţile administraţiilor publice locale menţionate la alin. (1) vor include în piesele grafice/desenate şi limitele sitului Natura 2000.
 + 
Articolul 18(1) Custodele susţine cercetarea ştiinţifică ce se desfăşoară în ariile naturale protejate aflate în custodie şi care are ca scop conservarea patrimoniului avifaunistic, forestier, floristic.(2) Recoltarea de probe şi eşantioane pentru temele de cercetare ştiinţifică, analize sau ca material educativ se face cu avizul custodelui sitului Natura 2000 şi rezervaţiei naturale.(3) Activităţile de cercetare ştiinţifică pe teritoriul ariilor naturale protejate se desfăşoară cu avizul custodelui, care le sprijină logistic şi financiar, în limita posibilităţilor.
 + 
Articolul 19(1) Custodele acţionează permanent pentru includerea ariilor naturale protejate în programe de cercetare naţională şi internaţională.(2) Custodele iniţiază, atunci când este cazul, acţiuni de repopulare cu specii de plante şi animale dispărute, pe baza unor studii avizate conform reglementărilor în vigoare.(3) Introducerea de specii alohtone pe teritoriul ariilor naturale protejate aflate în custodie este interzisă.
 + 
Articolul 20Accesul turiştilor în perimetrul ariilor naturale protejate aflate în custodie este permis numai pe traseele turistice omologate.
 + 
Articolul 21Custodele poate institui un sistem de tarife, conform prevederilor legale în vigoare. Tarifele practicate sunt afişate lasediul custodelui şi comunicate persoanelor interesate.
 + 
Articolul 22Vizitele de grup în perimetrul ariilor naturale protejate aflate în custodie se desfăşoară numai în prezenţa custodelui sau a reprezentantului acestuia.
 + 
Articolul 23Camparea pe suprafaţa ariilor naturale protejate aflate în custodie se face numai în locuri special amenajate.
 + 
Articolul 24Aprinderea focului pe suprafaţa ariilor naturale protejate aflate în custodie este permisă numai în locurile special amenajate.
 + 
Articolul 25Abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul ariilor naturale protejate aflate în custodie este interzisă.
 + 
Articolul 26Circulaţia autovehiculelor, motoretelor, motocicletelor, bicicletelor şi a altor vehicule este permisă numai pe trasee special amenajate şi delimitate.
 + 
Articolul 27Distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare, a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj ale ariilor naturale protejate este interzisă.
 + 
Articolul 28Fotografierea sau filmarea în scop comercial fără aprobarea custodelui este interzisă în perimetrul ariilor naturale protejate.
 + 
Articolul 29Folosirea substanţelor chimice periculoase pe teritoriul ariilor naturale protejate fără avizul custodelui este interzisă.
 + 
Articolul 30Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, penală, materială sau civilă, conform legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 31Verificarea respectării prezentului regulament se face de custodele ariilor naturale protejate sau de alte persoane, potrivit legislaţiei în vigoare. Personalul autorizat să verifice respectarea prezentului regulament îşi dovedeşte identitatea cu legitimaţii emise conform legii.
 + 
Articolul 32Custodele are obligaţia de a sesiza instituţiile abilitate despre orice încălcare a prezentului regulament, a cărei soluţionare nu ţine de competenţa sa.
 + 
Articolul 33Prezentul regulament poate fi modificat la propunerea custodelui, conform legislaţiei în vigoare.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x