REGULAMENTUL din 13 martie 1993

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL Nr. 84 din 4 mai 1993
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 17/11/1994
ActulINCETAT APLICABILITATEAREGULAMENT (R) 17/11/1994
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 92 04/08/1992
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 17/11/1994
ActulINCETAT APLICABILITATEAREGULAMENT (R) 17/11/1994

de funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Consiliul Superior al Magistraturii este organizat şi funcţionează în baza art. 124, 132 şi 133 din Constituţia României, a Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească şi a prezentului regulament.
 + 
Articolul 2Consiliul Superior al Magistraturii, ca organ colegial, îşi exercită atribuţiile prevăzute de lege în plenul sau.La şedinţe participa toţi membrii consiliului, în afară de situaţiile în care sunt împiedicaţi în mod justificat.Cvorumul pentru plenul Consiliului Superior al Magistraturii este, potrivit legii, de două treimi din numărul membrilor săi. Consiliul adopta hotărâri şi alte acte cu votul majorităţii membrilor săi cu drept de vot.Consiliul poate hotărî ca votul să fie secret.
 + 
Articolul 3Dacă o vacanta se produce înainte de data expirării mandatului, se procedează, într-un termen de 30 de zile, la desemnarea candidaţilor în vederea alegerii unui alt membru în consiliu, urmindu-se procedura prevăzută de lege pentru alegerea acestuia; membrul consiliului astfel ales va încheia mandatul predecesorului sau.
 + 
Capitolul 2Funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii în cazul exercitării atribuţiilor prevăzute de art. 73 alin. 1 lit. a), b), c) şi e), art. 73 alin. 2 şi art. 80 din Legea nr. 92/1992 + 
Articolul 4Consiliul Superior al Magistraturii se întruneşte la sediul sau în toate situaţiile prevăzute în prezentul capitol.Membrii consiliului sunt convocaţi, cu cel puţin 5 zile înainte, în şedinţe, de ministrul justiţiei, care le comunică, o dată cu convocarea, ordinea de zi propusă pentru şedinţa; convocarea poate fi facuta şi la iniţiativa a cel puţin 5 membri ai consiliului.
 + 
Articolul 5Lucrările consiliului sunt prezidate, fără drept de vot, de ministrul justiţiei, în cazurile prevăzute de art. 73 alin. 1 lit. a), b) şi c) din Legea nr. 92/1992. În cazurile prevăzute de art. 73 alin. 1 lit. e) şi alin. 2 din Legea nr. 92/1992, şedinţele sunt prezidate, prin rotaţie, de un membru ales de consiliu.Ministrul justiţiei expune membrilor consiliului, în şedinţa, punctul sau de vedere asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi şi asigura condiţiile necesare pentru ca membrii consiliului să se documenteze asupra acestor probleme şi pentru buna desfăşurare a dezbaterilor şi deliberărilor.
 + 
Articolul 6În cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii îşi exercită atribuţiile de a propune Preşedintelui României numirea în funcţii de magistraţi, ministrul justiţiei prezintă consiliului lista candidaţilor, precum şi dosarele profesionale ale acestora, din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru numirea în funcţie.
 + 
Articolul 7După ce verifica dosarele profesionale ale candidaţilor şi îi audiaza, atunci când considera necesar, consiliul deliberează şi hotărăşte asupra propunerilor pe care le va inainta Preşedintelui României.Lista propunerilor, semnată de membrii consiliului, însoţită de scurte prezentări ale activităţii celor propuşi, se înaintează Preşedintelui României, de către ministrul justiţiei, care a prezidat şedinţa, împreună cu un exemplar al procesului-verbal al şedinţei.În cazul existenţei unor opinii separate, membrii consiliului, care nu au votat pentru candidaţii propuşi, îşi vor motiva opiniile divergenţe, cu excepţia cazurilor când votul a fost secret.
 + 
Articolul 8În cazurile în care Consiliul Superior al Magistraturii îşi exercită atribuţiile de a dispune cu privire la promovarea şi transferarea judecătorilor, suspendarea din funcţie sau încetarea funcţiei de magistrat, ministrul justiţiei prezintă consiliului propuneri motivate, însoţite de notele calificative acordate celor în cauza, rapoarte şi alte acte care stau la baza propunerilor făcute şi care atesta îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru luarea măsurii propuse.
 + 
Articolul 9Este considerată promovare şi se dispune de către consiliu trecerea judecătorului în grad superior în cadrul aceleiaşi funcţii sau trecerea într-o funcţie superioară.Avansarea pe loc, în condiţiile prevăzute de art. 78 alin. 2 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, se poate dispune la propunerea ministrului justiţiei.
 + 
Articolul 10În situaţiile când se fac promovari în funcţii de conducere, ministrul justiţiei va prezenta consiliului, de regula, mai multe propuneri de judecători care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru ocuparea funcţiei respective.
 + 
Articolul 11Dosarele profesionale privind promovarea şi transferarea judecătorilor în interesul serviciului vor cuprinde, în mod obligatoriu, şi consimţământul scris al celor în cauza.
 + 
Articolul 12În cazul transferului judecătorilor la cerere, consiliul va dispune, după examinarea avizului consultativ al Ministerului Justiţiei.
 + 
Articolul 13Suspendarea din funcţie a magistratului, în condiţiile prevăzute de art. 76 alin. 2 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, se va dispune, la propunerea ministrului justiţiei, dacă exista dovada scrisă ca împotriva magistratului s-a pus în mişcare acţiunea penală.În cazul în care se constata nevinovatia magistratului, consiliul ia act, de îndată, de încetarea suspendării din funcţie, la cererea ministrului justiţiei sau a celui interesat, şi dispune, conform legii, plata drepturilor băneşti de care a fost lipsit.
 + 
Articolul 14Consiliul Superior al Magistraturii, sesizat de ministrul justiţiei pentru a dispune eliberarea din funcţie a unui magistrat, în condiţiile art. 80 alin. 1 sau 2, va chema magistratul în cauza pentru a fi ascultat şi a-şi exercită dreptul de apărare.
 + 
Articolul 15Hotărârile luate de Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la promovarea şi transferarea judecătorilor, suspendarea sau eliberarea din funcţie a magistraţilor, în condiţiile art. 76 alin. 2 şi, respectiv, art. 80 alin. 1 şi 2, se comunică Ministerului Justiţiei, precum şi magistraţilor interesaţi.
 + 
Articolul 16Contestaţiile formulate de magistraţi împotriva măsurilor dispuse de Consiliul Superior al Magistraturii, în temeiul art. 80 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, se depun la secretariatul consiliului în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii.Dosarul, împreună cu contestaţia, se înaintează, de îndată, Curţii Supreme de Justiţie, pentru soluţionare.
 + 
Articolul 17În exercitarea atribuţiilor ce-i revin potrivit legii, Consiliul Superior al Magistraturii verifica rezultatele examenului de capacitate al magistraţilor, stabilite de comisia de examinare, care îi sunt comunicate de către Ministerul Justiţiei.În cazul în care apreciază necesar, consiliul poate cere sa i se prezinte lucrările scrise şi să solicite relaţii de la membrii comisiei cu privire la modul de desfăşurare a examenului.
 + 
Articolul 18Membrii comisiei pentru examenul de capacitate al magistraţilor pot fi invitaţi la şedinţa în care Consiliul Superior al Magistraturii hotărăşte asupra validării examenului.
 + 
Articolul 19După îndeplinirea cerinţelor prevăzute de art. 64 şi art. 65 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, Consiliul Superior al Magistraturii înaintează Preşedintelui României propunerile de numire în funcţie a magistraţilor care au promovat examenul de capacitate, cu respectarea dreptului de opţiune, prevăzut de lege, în ordinea tabelului de clasificare a candidaţilor.
 + 
Articolul 20În cazul în care consiliul invalideaza examenul, în tot sau în parte, se va pronunţa prin hotărâre motivată, prin care va stabili şi măsuri pentru organizarea unui nou examen cu toţi candidaţii sau, după caz, cu o parte dintre ei, sesizarea autorităţilor competente pentru sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de fraude sau de nerespectarea condiţiilor de desfăşurare a examenului, precum şi alte măsuri pe care le considera necesare.
 + 
Articolul 21Hotărârile adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii, conform dispoziţiilor cuprinse în prezentul capitol, vor fi consemnate, în sinteza, într-un registru separat care se păstrează la direcţia care răspunde de activitatea de personal din Ministerul Justiţiei.
 + 
Articolul 22Avizele emise de Consiliul Superior al Magistraturii în condiţiile prevăzute de art. 73 lit. e) din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească vor fi motivate şi consemnate, în sinteza, într-un registru special.
 + 
Capitolul 3Funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii când acesta îndeplineşte rolul de consiliu de disciplina al judecătorilor + 
Articolul 23Când îşi exercită rolul de consiliu de disciplina al judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii se reuneste la sediul Curţii Supreme de Justiţie, lucrările fiind prezidate de preşedintele Curţii.În acest caz, convocarea consiliului se face de către preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, care comunică membrilor consiliului şi ministrului justiţiei lista dosarelor.
 + 
Articolul 24La şedinţele consiliului părţile sunt citate în mod obligatoriu cu cel puţin 5 zile libere înainte de data când are loc judecata.Judecătorului împotriva căruia s-a exercitat acţiunea disciplinară i se comunică, o dată cu citaţia, o copie a acţiunii introduse de ministrul justiţiei.
 + 
Articolul 25Judecătorul poate cere consiliului să fie asistat, în cursul judecaţii, de un magistrat ales de el.
 + 
Articolul 26Ministrul justiţiei nu participa la deliberările consiliului când acesta îndeplineşte rolul de instanţa disciplinară.Acţiunea disciplinară va fi susţinută în faţa consiliului de ministrul justiţiei sau de un reprezentant desemnat de acesta.
 + 
Articolul 27Judecătorul citat şi magistratul care îl asista pot lua cunoştinţa, la Curtea Suprema de Justiţie, de conţinutul dosarului şi pot cere probe în apărare.Ministrul Justiţiei sau reprezentantul acestuia are dreptul sa ia cunoştinţa de actele depuse în apărare de judecătorul citat şi sa ceara administrarea altor probe.
 + 
Articolul 28Consiliul Superior al Magistraturii, constituit în instanţa disciplinară, soluţionează acţiunea introdusă de ministrul justiţiei prin hotărâre motivată, care se comunică părţilor.Hotărârile pronunţate se semnează de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie şi de membrii consiliului care au adoptat-o.În cazul în care unii membri ai consiliului fac opinie separată, aceasta va fi motivată.
 + 
Articolul 29Dispozitivul hotărîrilor pronunţate de consiliu în materie disciplinară se consemnează într-un registru special, care se păstrează la Curtea Suprema de Justiţie, prin grija preşedintelui acestei Curţi. Dosarele privind cauzele soluţionate vor fi păstrate separat la sediul Curţii Supreme de Justiţie.
 + 
Articolul 30Contestaţiile împotriva hotărîrilor pronunţate de consiliu în materie disciplinară se depun la preşedintele Curţii Supreme de Justiţie.
 + 
Articolul 31Consiliul Superior al Magistraturii, prin grija preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie care a prezidat lucrările, va comunică Preşedintelui României hotărârile definitive prin care s-a dispus înlăturarea din funcţie a judecătorilor, în vederea emiterii decretului de eliberare din funcţie.
 + 
Articolul 32Dispoziţiile cuprinse în acest capitol al regulamentului se completează în mod corespunzător cu prevederile Codului de procedura civilă, în măsura în care prin Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească şi prin prezentul regulament nu se dispune altfel.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii finale + 
Articolul 33Lucrările Consiliului Superior al Magistraturii nu sunt publice.La propunerea celui care prezidează lucrările, consiliul poate aproba participarea la şedinţa a unor persoane a căror prezenta este considerată utila.
 + 
Articolul 34Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, ceilalţi magistraţi şi personalul care participa la activitatea consiliului sunt obligaţi sa păstreze secretul deliberării şi confidenţialitatea lucrărilor.Hotărârile, avizele şi celelalte acte emise de consiliu se redactează de un membru al acestuia şi se definitiveaza în plenul consiliului.Actele emise se redactează în numărul de exemplare necesar, pentru a se asigura păstrarea la dosar, la mapele speciale, şi comunicarea lor părţilor sau, după caz, persoanelor şi autorităţilor îndreptăţite.
 + 
Articolul 35Activitatea de secretariat a Consiliului Superior al Magistraturii se îndeplineşte de consilieri ai direcţiei care răspunde de activitatea de personal din Ministerul Justiţiei, desemnaţi prin ordin al ministrului.În cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte rolul de consiliu de disciplina, consemnarea dezbaterilor şi efectuarea celorlalte acte procedurale necesare soluţionării cauzei se efectuează de un magistrat-asistent, desemnat de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie.Rechizitele şi celelalte materiale necesare activităţii consiliului se asigura prin grija Ministerului Justiţiei.
 + 
Articolul 36Lucrările Consiliului Superior al Magistraturii se consemnează în toate cazurile într-un proces-verbal care se întocmeşte pe baza stenogramei dezbaterilor, prin grija celui care prezidează lucrările şi a consilierului însărcinat să asigure secretariatul consiliului.În procesul-verbal se vor consemna prezenta membrilor consiliului şi a altor persoane la şedinţa, conţinutul dezbaterilor şi hotărârile adoptate.Procesul-verbal se semnează de membrii consiliului şi de cel care a prezidat lucrările şi se contrasemnează de secretar.Dosarele şi registrele privind activitatea Consiliului Superior al Magistraturii se păstrează la Ministerul Justiţiei – direcţia care răspunde de activitatea de personal, cu excepţia celor care privesc activitatea consiliului ca instanţa disciplinară.
 + 
Articolul 37Consiliul Superior al Magistraturii se întruneşte în prima zi de sâmbăta a fiecărei luni, la ora 10, şi ori de cîte ori este convocat.
 + 
Articolul 38Plata indemnizaţiilor, diurnelor şi cheltuielilor de deplasare la care sunt îndreptăţiţi, potrivit legii, membrii Consiliului Superior al Magistraturii se asigura de instanţele sau parchetele în care aceştia îşi exercită funcţiile de magistraţi.
 + 
Articolul 39Modificarea sau completarea prezentului regulament se poate face la iniţiativa unui număr de cel puţin 7 membri.
 + 
Articolul 40Prezentul regulament a fost adoptat în conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, cu 16 voturi pentru şi un vot contra, în şedinţa din 13 martie 1993, şi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.–––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x