REGULAMENT nr. 5 din 27 aprilie 1998

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: Comis. Nat. a Val. Mobiliare
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 175 din 7 mai 1998
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAOG 20 30/01/1998
ART. 1REFERIRE LAREGULAMENT 9 27/08/1996
ART. 14REFERIRE LAREGULAMENT 9 27/08/1996 CAP. 1
ART. 15REFERIRE LAOG 20 30/01/1998
ART. 15REFERIRE LAREGULAMENT 9 27/08/1996
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 11 31/01/2006
ActulREFERIT DEINSTRUCTIUNI 2 08/02/2006
ActulREFERIT DEORDIN 8 02/04/1999
ActulREFERIT DEREGULAMENT 5 02/04/1999
ActulAPROBAT DEORDIN 10 27/04/1998

privind constituirea şi funcţionarea fondurilor cu capital de risc



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Constituirea şi funcţionarea fondurilor cu capital de risc sunt reglementate de dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 20/1998 privind constituirea şi funcţionarea fondurilor cu capital de risc, de prevederile prezentului regulament şi de Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 9/1996*) privind constituirea şi funcţionarea fondurilor deschise de investiţii, societăţilor de investiţii, societăţilor de administrare şi societăţilor de depozitare, cu excepţiile şi derogarile cuprinse în prezentul regulament.––––Notă *) Regulamentul nr. 9/1996 a fost aprobat prin Ordinul preşedintelui C.N.V.M. nr. 20 din 27 august 1996 şi a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 276 din 6 noiembrie 1996.
 + 
Articolul 2În înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificatii:a) C.N.V.M. – Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare;b) fondul cu capital de risc – organism de plasament colectiv în valori mobiliare, constituit ca un fond închis de investiţii sau ca o societate de investiţii, prin mobilizarea resurselor financiare de la persoane fizice sau persoane juridice, de drept privat, române sau străine;c) fondul închis de investiţii – organism de plasament colectiv în valori mobiliare, constituit prin plasament privat şi care nu face răscumpărarea titlurilor de participare;d) titlurile de participare la un fond cu capital de risc – certificate de investitor sau acţiuni – în funcţie de forma juridică de organizare a fondului -, nominative şi transmisibile, inclusiv pe piaţa RASDAQ, în condiţiile stabilite prin contractul civil sau, după caz, prin actul constitutiv;e) promotorii unui fond cu capital de risc – cel puţin 5 persoane care au subscris şi au vărsat un capital de minimum 500.000.000 lei şi care solicită C.N.V.M. avizul consultativ de constituire a fondului;f) avizul consultativ – operaţiunea administrativă efectuată de C.N.V.M., care consta în înregistrarea cererii societăţii de administrare a investiţiilor în vederea constituirii fondurilor de capital de risc şi în verificarea respectării formalităţilor de constituire;g) membrii fondatori ai unui fond cu capital de risc – persoanele care au obţinut din partea C.N.V.M. autorizarea prealabilă a fondului;h) autorizarea prealabilă a fondului cu capital de risc – actul administrativ individual al C.N.V.M. prin care se constata fie existenta unui număr de cel puţin 50 de membri ai fondului, fie subscrierea şi vărsarea a cel puţin 5.000.000.000 lei;i) data emisiunii titlurilor de participare la un fond cu capital de risc – data autorizării prealabile a fondului.
 + 
Capitolul 2Constituirea, autorizarea şi funcţionarea fondurilor cu capital de risc în forma juridică a societăţii civile particulare, fără personalitate juridică + 
Articolul 3Promotorii fondului cu capital de risc iniţiază constituirea acestuia prin semnarea contractului de societate civilă şi prin vărsarea unui aport în numerar de cel puţin 500.000.000 lei pentru constituirea capitalului iniţial al fondului.
 + 
Articolul 4Promotorii fondului cu capital de risc, constituiţi în primul consiliu de încredere al fondului, încheie un contract de administrare cu o societate de administrare a investiţiilor, autorizata de C.N.V.M.
 + 
Articolul 5Reprezentantul legal al societăţii de administrare a investiţiilor, care a încheiat contractul de administrare prevăzut la art. 4, solicita C.N.V.M. obţinerea avizului consultativ.Cererea pentru obţinerea avizului consultativ va fi însoţită de:a) contractul de societate civilă;b) dovada varsarii aporturilor pentru constituirea capitalului fondului cu capital de risc, eliberata de societatea de depozitare autorizata de C.N.V.M.;c) reglementările interne ale fondului cu capital de risc;d) contractul de administrare, încheiat între fondul cu capital de risc şi societatea de administrare a investiţiilor;e) contractul dintre societatea de administrare a investiţiilor şi societatea de depozitare;f) certificatele de cazier judiciar şi curriculum vitae ale promotorilor fondului cu capital de risc;g) dovada de achitare a taxei de obţinere a avizului consultativ;h) memorandumul privind politica de investiţii a fondului cu capital de risc;i) formularele de subscriere.
 + 
Articolul 6C.N.V.M. va decide cu privire la acordarea avizului consultativ în termen de 15 zile de la data înregistrării cererii prevăzute la art. 5.
 + 
Articolul 7În termen de 90 de zile de la data obţinerii avizului consultativ, societatea de administrare a investiţiilor va depune la C.N.V.M. cererea de autorizare prealabilă a fondului cu capital de risc, însoţită de dovada eliberata de societatea de depozitare prin care se confirma depunerea unui capital de 5.000.000.000 lei.
 + 
Articolul 8C.N.V.M. va decide cu privire la autorizarea prealabilă în termen de 5 zile de la data înregistrării cererii.
 + 
Articolul 9De la data obţinerii autorizaţiei prealabile începe să curgă termenul de 12 luni pentru subscrierea certificatelor de investitor.În cadrul termenului prevăzut la alin. 1, societatea de administrare a investiţiilor va asigura un grad corespunzător de lichiditate a fondului cu capital de risc, astfel încât, în eventualitatea neîndeplinirii condiţiilor legale de constituire a acestuia şi a revocării autorizaţiei prealabile, să poată fi efectuată rambursarea, în termen de 15 zile, a sumelor subscrise de deţinătorii certificatelor de investitor.Până la tranzacţionarea, pe o piaţa organizată şi supravegheată de C.N.V.M., a certificatelor de investitor emise de către fondul cu capital de risc, calculul activului net al fondului se va face anual.
 + 
Articolul 10La expirarea termenului de subscriere prevăzut la art. 9 alin. 1, societatea de administrare a investiţiilor va inainta C.N.V.M. cererea de autorizare definitivă a fondului cu capital de risc, dacă, în acest termen, a fost atins numărul de 50 de investitori.C.N.V.M. va decide asupra autorizării definitive în termen de 5 zile de la data depunerii cererii.
 + 
Articolul 11În cazul în care nu a fost atins numărul de 50 de investitori în cadrul termenului prevăzut la art. 9 alin. 1, societatea de administrare a investiţiilor poate solicita C.N.V.M. prelungirea perioadei de subscriere a certificatelor de investitor cu 6 luni.Refuzul C.N.V.M. de a aproba cererea de prelungire a perioadei de subscriere are ca efect revocarea autorizaţiei prealabile a fondului cu capital de risc. În acest caz, în termen de 15 zile de la data refuzului C.N.V.M., societatea de administrare a investiţiilor împreună cu societatea de depozitare sunt obligate sa ia măsuri pentru rambursarea sumelor subscrise de deţinătorii certificatelor de investitor.
 + 
Articolul 12În termen de 15 zile de la data autorizării definitive a fondului cu capital de risc se convoacă adunarea generală a investitorilor, care va hotărî:a) modificarea contractului de societate în ceea ce priveşte părţile acestuia, precum şi componenta consiliului de încredere;b) condiţiile tranzactionarii certificatelor de investitor pe piaţa organizată şi reglementată de C.N.V.M., referitoare la: valoarea nominală a certificatului de investitor la data înscrierii la cota pieţei, forma şi conţinutul informării investitorilor şi societatea de valori mobiliare însărcinată cu declanşarea procedurilor de înscriere la cota pieţei.
 + 
Articolul 13Procedurile de fuziune, de dizolvare şi de lichidare a fondului cu capital de risc se stabilesc prin contractul de societate civilă.
 + 
Articolul 14Prevederile capitolelor I şi II din partea I a Regulamentului C.N.V.M. nr. 9/1996 – în cadrul cărora sintagma „fond deschis” se înlocuieşte cu sintagma „fond cu capital de risc” – se aplică în mod corespunzător, cu următoarele excepţii: art. 3 pct. 15; art. 6 lit. c); art. 7; art. 8; art. 10; art. 16 alin. 3; art. 20-23; art. 24 pct. 7; art. 27 lit. j) şi k); art. 29; art. 31-39; art. 43-73.
 + 
Capitolul 3Dispoziţii finale + 
Articolul 15Constituirea, autorizarea şi funcţionarea fondurilor cu capital de risc în forma juridică a societăţii de investiţii se realizează potrivit prevederilor Regulamentului C.N.V.M. nr. 9/1996, referitoare la societăţile de investiţii, cu respectarea dispoziţiilor speciale cuprinse în Ordonanţa Guvernului nr. 20/1998, referitoare la structura de portofoliu a acestei forme juridice de organizare.
 + 
Articolul 16Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial al României.PREŞEDINTELE COMISIEI NAŢIONALE AVALORILOR MOBILIARE,prof. univ. dr. ŞTEFAN BOBOC––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x