REGULAMENT nr. 4 din 27 august 2009

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 26/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR ÎN SISTEMUL BANCAR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 599 din 31 august 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 1 10/09/2012
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996 ART. 2
ActulREFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996 ART. 7
ActulREFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996 ART. 8
ActulREFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996 ART. 46
ART. 2REFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996 ART. 2
ART. 5REFERIRE LALEGE 227 04/07/2007
ART. 5REFERIRE LAOUG 99 06/12/2006 ART. 3
ART. 5REFERIRE LAOUG 99 06/12/2006 ART. 48
ANEXA 1REFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 1 10/09/2012

privind participarea la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit autorizate în alte state membre



Având în vedere prevederile art. 2^1 alin. (2), art. 7 alin. (1) lit. a), art. 8 alin. (3) lit. b) şi alin. (4^1) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare ordonanţa,în temeiul art. 46^1 din ordonanţă,Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, denumit în continuare Fondul, emite următorul regulament: + 
Articolul 1Prezentul regulament reglementează procedura de dobândire a calităţii de participant la schema de garantare a depozitelor în sistemul bancar de către sucursalele din România ale instituţiilor de credit având sediul într-un alt stat membru.
 + 
Articolul 2(1) Sucursalele din România ale instituţiilor de credit autorizate într-un alt stat membru din Uniunea Europeană, menţionate la art. 2^1 alin. (2) din ordonanţă, pot solicita obţinerea calităţii de participant la schema de garantare a depozitelor în sistemul bancar, adresând în acest scop Fondului o cerere al cărei model este prevăzut în anexă.(2) Cererea trebuie să fie semnată de persoanele din conducerea sucursalei legal împuternicite să o reprezinte în raporturile cu terţii şi trebuie să fie însoţită de o traducere autorizată în limba română a reglementărilor în domeniul garantării depozitelor din statul membru de origine aplicabile schemei de garantare a depozitelor la care participă instituţia de credit respectivă.
 + 
Articolul 3(1) Fondul va analiza cererea primită de la sucursala în cauză şi, după obţinerea unui acord de principiu privind cooperarea bilaterală de la schema de garantare a depozitelor la care participă instituţia de credit în statul membru de origine, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data primirii cererii, va comunică sucursalei cerinţele pe care trebuie să le respecte în calitate de participant la Fond.(2) În cazul în care Fondul consideră că cererea sucursalei nu se încadrează în prevederile art. 2^1 alin. (2) din ordonanţă, va comunică acest lucru sucursalei în termen de cel mult 90 de zile de la data primirii cererii, împreună cu motivaţiile care au condus la această concluzie.
 + 
Articolul 4(1) Calitatea de participant la Fond se dobândeşte efectiv de către sucursală din ziua plăţii contribuţiei iniţiale.(2) Fondul va comunică coordonatele contului bancar (numărul contului, codul IBAN, denumirea băncii etc.) în care se efectuează plata contribuţiei iniţiale de către sucursala în cauză, aceasta urmând să transmită Fondului o copie a ordinului de plată sau, după caz, a documentului care atestă efectuarea plăţii.(3) Plata contribuţiei iniţiale trebuie efectuată în termen de 30 de zile lucrătoare de la data comunicării prevăzute la art. 3 alin. (1).(4) În cazul în care suma în cauză nu este plătită în termenul mai sus menţionat, Fondul va atenţiona conducerea sucursalei respective în legătură cu acest aspect şi va stabili un nou termen de plată care nu poate depăşi 5 zile lucrătoare de la data primirii comunicării.(5) Neplata contribuţiei în termenul de mai sus semnifică că cererea de participare la schema de garantare din România rămâne fără obiect.
 + 
Articolul 5(1) Pentru calculul contribuţiei iniţiale, Fondul va solicita Băncii Naţionale a României – Direcţia supraveghere încadrarea sucursalei, pe baza informaţiilor privind activităţile acesteia notificate potrivit art. 48 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, în una dintre categoriile de instituţii de credit prevăzute de art. 3 din actul normativ menţionat.(2) Valoarea contribuţiei iniţiale se stabileşte la echivalentul a 0,5% din capitalul iniţial reglementat aplicabil în România categoriei de instituţii de credit în care a fost încadrată sucursala potrivit prevederilor alin. (1).
 + 
Articolul 6În cazul în care o sucursală a unei instituţii de credit doreşte să renunţe la calitatea de participant la schema de garantare din România trebuie să notifice în scris Fondul în legătură cu această decizie, precizând data de la care această calitate încetează.
 + 
Articolul 7O sucursală care renunţă la calitatea de participant la schema de garantare din România sau aceasta îi este retrasă de Fond are obligaţia să informeze deponenţii în legătură cu acest fapt, depozitele atrase de respectiva sucursală înainte de retragerea calităţii de participant continuând să fie garantate de Fond până la data scadenţei lor.
 + 
Articolul 8Contribuţia iniţială nu se restituie în cazul în care o sucursală îşi încetează activitatea, renunţă la calitatea de participant la schema de garantare din România sau această calitate îi este retrasă de către Fond.
 + 
Articolul 9Prevederile prezentului regulament intră în vigoare în termen de 5 zile de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 10Anexa face parte integrantă din prezentul regulament.Preşedintele Consiliului de administraţie alFondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar,Adrian CosmescuBucureşti, 27 august 2009.Nr. 4.
 + 
Anexa CEREREprivind obţinerea calităţii de participant laschema de garantare a depozitelor în sistemul bancar– model –Prin prezenta cerere solicităm să devenim participanţi la schema de garantare a depozitelor bancare din România, începând cu data …………………….Menţionăm ca suntem membri ai schemei de garantare din …………..1. Denumirea sucursalei2. Sediul3. Cod fiscal4. CUI5. Nivelul plafonului de garantare din ţara de origine6. Diferenţa de plafon pentru care se solicită includerea în schema de garantare din România (după caz)7. Categorii de depozite care nu sunt garantate de schema de garantare din ţara de origine, pentru care se solicită includerea în schema de garantare din România ( după caz)8. Alte informaţii considerate a fi relevante ( dacă este cazul)9. Persoanele din conducere, legal abilitate să reprezinte societatea:a) numele şi prenumele ……………………., funcţia …………………..;b) numele şi prenumele ……………………., funcţia …………………..;c)………………………………………………………………………. .Am luat cunoştinţă de reglementările existente în România cu privire la funcţionarea schemei de garantare a depozitelor din sistemul bancar, inclusiv de cele ale Ordonanţei Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de cele emise de către Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar în aplicarea acestora.Semnăturile autorizate,…………………..Data ………………––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x