REGULAMENT nr. 3 din 26 mai 2011

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 28/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR BANCARE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 386 din 2 iunie 2011
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 1 10/09/2012
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996 ART. 48
ActulREFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996 ART. 58
ActulREFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996 ART. 61
ActulREFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996 ART. 63
ART. 2REFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996
ART. 8REFERIRE LAOG (R) 39 28/08/1996 ART. 65
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 13 19/12/2008
ANEXA 1REFERIRE LAREGLEMENTARI 19/12/2008
ANEXA 1REFERIRE LAREGULAMENT 2 31/08/2004 ANEXA 3
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 1 10/09/2012

privind stabilirea, declararea şi plata de către instituţiile de credit a cotizaţiilor anuale şi suplimentare la fondul special pentru despăgubiri la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar



Având în vedere prevederile art. 58 alin. (2), art. 61 alin. (1) şi (3) şi art. 63 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul art. 48 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar emite prezentul regulament. + 
Articolul 1Prezentul regulament se aplică instituţiilor de credit persoane juridice române.
 + 
Articolul 2În sensul prezentului regulament, termenii şi expresiile utilizate au semnificaţiile prevăzute în titlul II "Fondul special pentru despăgubiri" din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare ordonanţă.
 + 
Articolul 3(1) Toate instituţiile de credit persoane juridice române sunt obligate să participe la constituirea resurselor financiare ale fondului special pentru despăgubiri prin plata unei cotizaţii anuale, care se determină potrivit prevederilor art. 61 alin. (1) din ordonanţă.(2) Fiecare instituţie de credit persoană juridică română raportează Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, denumit în continuare Fondul, în termenul prevăzut de reglementările Băncii Naţionale a României pentru transmiterea situaţiilor financiare anuale, valoarea pasivului negarantat, conform formularului "Situaţia privind stabilirea pasivului negarantat", prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul regulament.(3) În funcţie de necesarul optim de resurse financiare ale fondului special pentru despăgubiri şi de nivelul corespunzător de atins pentru fiecare an, Fondul stabileşte cota procentuală utilizată la determinarea cotizaţiei anuale, care nu poate depăşi nivelul de 0,1%.(4) Cota procentuală se comunică de Fond instituţiilor de credit persoane juridice române în cel mult 20 de zile de la împlinirea termenului la care face referire alin. (2).(5) Fiecare instituţie de credit persoană juridică română este obligată să plătească Fondului cotizaţia anuală, până cel târziu la data de 30 iunie a fiecărui an, corespunzător cotei comunicate de Fond.
 + 
Articolul 4Instituţiile de credit persoane juridice române efectuează plata cotizaţiei anuale în lei în contul curent al Fondului, indicat de către acesta.
 + 
Articolul 5Instituţia de credit plătitoare a cotizaţiei anuale completează şi transmite Fondului, în ziua efectuării plăţii, prin fax ori e-mail, formularul "Declaraţie privind calculul şi plata cotizaţiei anuale la fondul special pentru despăgubiri", prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul regulament, urmând ca originalul formularului să fie remis Fondului în termen de maximum 5 zile.
 + 
Articolul 6În cazul în care resursele financiare acumulate la fondul special pentru despăgubiri nu sunt suficiente pentru plata despăgubirilor, fiecare instituţie de credit persoană juridică română plăteşte o cotizaţie suplimentară, conform prevederilor art. 63 din ordonanţă, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării din partea Fondului.
 + 
Articolul 7(1) Fondul verifică, atât la sediul instituţiilor de credit, cât şi la sediul său, modul de stabilire a valorii pasivului negarantat, corecta determinare a cotizaţiei anuale datorate şi încadrarea în termenul de plată a cotizaţiei pentru fondul special pentru despăgubiri.(2) În situaţia în care din verificarea efectuată rezultă diferenţe ce modifică valoarea pasivului negarantat, reprezentanţii Fondului vor înscrie în procesul-verbal de verificare noile valori, respectiv cotizaţia anuală efectiv datorată la fondul special pentru despăgubiri.(3) În termen de 10 zile lucrătoare de la data semnării procesului-verbal, instituţia de credit la care s-au constatat diferenţe la valoarea pasivului negarantat faţă de cea raportată va transmite Fondului "Declaraţia rectificativă privind calculul pasivului negarantat conform constatărilor din Procesul-verbal nr. ……../data …………..", potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul regulament, cu înscrierea datelor corecte.(4) În funcţie de noile date din declaraţia rectificativă privind cotizaţia efectiv datorată, instituţia de credit sau Fondul va efectua plata aferentă regularizării în termen de 5 zile lucrătoare de la data declaraţiei rectificative.
 + 
Articolul 8În cazul în care o instituţie de credit nu plăteşte cotizaţia anuală şi/sau suplimentară în cuantumul şi la termenul prevăzute mai sus, se aplică prevederile art. 65 din ordonanţă, contul curent al instituţiei de credit în cauză, deschis la Banca Naţională a României, fiind debitat cu sumele datorate pentru constituirea/alimentarea fondului special, care vor fi virate în contul curent al Fondului, indicat de către acesta.Preşedintele Consiliuluide administraţieal Fonduluide garantarea depozitelorîn sistemul bancar,Lia Rodica TaseBucureşti, 26 mai 2011.Nr. 3.
 + 
Anexa 1SITUAŢIAprivind stabilirea pasivului negarantat pe anul …..1. Denumirea instituţiei de credit ………………………………….2. Sediul social ………………………………………………….3. Data declaraţiei (zz/ll/aaaa) ……………………………………4. Numărul şi data autorizaţiei de funcţionare emise de Banca Naţională a României ………………………………………………..5. Pasivul negarantat la data de 31 decembrie a anului precedent:

Nr.
crt.
Pasiv total*1)
– lei –
Soldul depozitelor garantate*2)
– lei –
Pasiv negarantat
– lei –
0 1 2 3 = 1-2

––––*1) Conform prevederilor Ordinului Băncii Naţionale a României nr. 13/2008 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, instituţiilor financiare nebancare şi Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv rândul 450 „Total pasiv”, din formularul „Bilanţ”.*2) Conform raportării din anexa nr. 3 la Regulamentul Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar nr. 2/2004 privind stabilirea, declararea şi plata de către instituţiile de credit a contribuţiilor anuale, anuale majorate şi speciale la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, la poziţia 5 – Baza de calcul a contribuţiei la 31 decembrie a anului precedent (Soldul depozitelor garantate – total în lei)        Conducătorul instituţiei Conducătorul compartimentului              de credit, financiar-contabil,  …………/(numele, prenumele, …………/(numele, prenumele,     funcţia, semnătura şi ştampila)…… funcţia şi semnătura)…….. + 
Anexa 2DECLARAŢIEprivind calculul şi plata cotizaţiei anuale la fondul specialpentru despăgubiri pe anul …..1. Denumirea instituţiei de credit ……………………………….2. Sediul social ……………………………………………….3. Data declaraţiei (zz/ll/aaaa) …………………………………4. Numărul şi data autorizaţiei de funcţionare emise de Banca Naţională a României ………………5. Pasivul negarantat la data de ……………., …………….. lei6. Cota procentuală a cotizaţiei ……% din pasivul negarantat7. Cotizaţia anuală datorată pe anul …….., ………………… lei8. Felul documentului …………………………………………..Nr. …………, Data plăţii …………………….. (zz/ll/aaaa)        Conducătorul instituţiei Conducătorul compartimentului              de credit, financiar-contabil,  …………/(numele, prenumele, …………/(numele, prenumele,     funcţia, semnătura şi ştampila)…… funcţia şi semnătura)……..
 + 
Anexa 3DECLARAŢIE RECTIFICATIVĂprivind calculul pasivului negarantat, conform constatărilor dinProcesul-verbal nr. …../data ………………pe anul …..1. Denumirea instituţiei de credit ………………………………….2. Sediul social ………………………………………………….3. Data declaraţiei (zz/ll/aaaa) ……………………………………4. Numărul şi data autorizaţiei de funcţionare emise de Banca Naţională a României ………………………………………..5. Pasivul negarantat rectificat la data de …………., …………… lei6. Cota procentuală a cotizaţiei ……% din pasivul negarantat rectificat7. Cotizaţia anuală datorată rectificată pe anul …….., …………… lei        Conducătorul instituţiei Conducătorul compartimentului              de credit, financiar-contabil,  …………/(numele, prenumele, …………/(numele, prenumele,     funcţia, semnătura şi ştampila)…… funcţia şi semnătura)……..–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x