Informatii Document Emitent: BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 359 bis din 22 septembrie 1998
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:
Alegeti sectiunea:Toate sectiunile ART. 3 ART. 8 ART. 12
Acte care fac referire la acest act:
privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Incidentelor de Plăţi
REPUBLICĂRI
Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 3/1996 pri- vind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională
Pagina
a României a Centralei Incidentelor de Plăţi 1-40
R E P U B L I C Ă R I
REGULAMENTUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI Nr. 3/1996*)
privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Incidentelor de Plăţi
PARTEA I
Dispoziţii generale
În temeiul art. 2 din Legea nr. 33/1991**) privind activi- tatea bancară, Banca Naţională a României emite prezentul regulament privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Incidentelor de Plăţi.
ARTICOLUL 1
Obiectul
Centrala Incidentelor de Plăţi (C.I.P.) este un centru de intermediere care gestionează, în numele Băncii Naţionale a României, informaţia specifică incidentelor de plăţi , pentru interesul public, inclusiv pentru scopurile utilizatorilor .
Datele specifice incidentelor de plăţi sunt definite, trans- mise, difuzate şi valorificate pe baza informaţiilor, chiar anterioare plăţii, conţinute în evidenţe şi care sunt ocazio- nate de acte şi fapte având potenţial fraudulos, litigios şi/sau producând riscuri de neplată , inclusiv dintre cele care pot afecta finalitatea decontării.
ARTICOLUL 2
Definiţii
Pentru scopurile prezentului regulament:
1. Banca este orice societate bancară autorizată de Banca Naţională a României.
2. Instrumentul este instrucţiunea de plată care circulă de la banca beneficiarului la banca plătitorului, având ca
*) Republicat în temeiul pct. 3 din Circulara Băncii Naţionale a României nr. 6 din 17 februarie 1997, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 29 din 21 februarie 1997.
Regulamentul nr. 3 din 13 mai 1996 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 190 din 15 august 1996 şi a mai fost modificat prin Circulara Băncii Naţionale a României nr. 24 din 15 octombrie 1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 304 din
25 noiembrie 1996, şi prin Circulara Băncii Naţionale a României nr. 6 din 17 februarie 1997, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 29 din 21 februarie 1997.
**) Ca urmare a abrogării Legii nr. 33/1991 prin Legea bancară nr. 58/1998, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din
23 martie 1998, în prezent temeiul legal al Regulamentului B.N.R. nr. 3/1996 privind organizarea şi funcţionarea la Banca Naţională a României a Centralei Incidentelor de Plăţi îl constituie art. 2 alin. (2), art. 23, art. 25, art. 50 şi art. 51 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 203 din 1 iunie 1998, şi art. 38 alin. 1 din Legea bancară nr. 58/1998.
efect debitarea contului plătitorului şi, ulterior, creditarea contului beneficiarului.
3. Persoane declarante la C.I.P. sunt următoarele:
a) centralele băncilor , pentru toate informaţiile adresabile direct C.I.P., colectate de la titularii lor de cont şi de la alte persoane fizice sau juridice;
b) unităţile teritoriale ale băncilor, prin intermediul sucursa- lelor Băncii Naţionale a României - „Birourile incidente de plăţi" sau al propriilor centrale , pentru toate informaţiile adresabile C.I.P., colectate de la titularii lor de cont şi de la alte persoane fizice sau juridice, pe baza raporturilor din- tre bancă şi client sau ca urmare a angajamentelor, înţele- gerilor sau convenţiilor bilaterale intervenite între bănci în apărarea interesului public şi a încrederii clienţilor în comer- ţul făcut de bănci cu instrumente ;
c) sucursalele Băncii Naţionale a României - „Birourile incidente de plăţi", pentru toate informaţiile adresabile C.I.P., colectate de la „Birourile viramente interbancare",
„Birourile decontări cu bugetul statului", camerele de comerţ şi industrie judeţene;
d) Direcţia urmăririi riscurilor bancare (D.U.R.B.), pentru toate informaţiile adresabile C.I.P., colectate de la „Serviciul viramente interbancare şi decontări cu Banca Naţională a României", „Serviciul decontare finală" şi de la instituţii simi- lare C.I.P. din străinătate.
C.I.P. nu este abilitată să primească declaraţii de inci- dente de plăţi decât de la persoane declarante şi nici să cerceteze veridicitatea informaţiei transmise de acestea.
Persoanele declarante au obligaţia completării unei FIŞE DE ACREDITARE A PERSOANELOR AUTORIZATE SĂ NOTIFICE LA C.I.P. CERERILE, DECLARAŢIILE ŞI ANU- LĂRILE DE INCIDENTE DE PLĂŢI ŞI DE INTERDICŢII
BANCARE, prin care sunt desemnate maximum 3 persoane acreditate , conform modelului din anexa nr. 2. Această fişă va fi întocmită în minimum 2 exemplare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
4. Persoana acreditată este angajatul autorizat de condu- cerea persoanei declarante să furnizeze, să solicite şi să primească informaţii la şi de la C.I.P.
5. Autorităţi publice sunt: Ministerul Justiţiei, Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, Ministerul de Interne, Ministerul Finanţelor, Camera de Comerţ şi Industrie a României, cu unităţile lor teritoriale.
6. Utilizatori sunt persoanele declarante, autorităţile publice , persoane fizice şi juridice şi instituţii similare C.I.P. din străinătate, cărora C.I.P. le-a confirmat o cerere de consultare a informaţiilor deţinute.
7. Incidentul de plată este o informaţie transmisă către C.I.P., referitoare la neîndeplinirea întocmai şi la timp a obligaţiilor participanţilor, înaintea sau în timpul procesului de decontare a instrumentului , obligaţii rezultate prin efectul legii şi/sau al contractului care le reglementează, a căror neîndeplinire este adusă la cunoştinţă C.I.P. de către per- soanele declarante , pentru apărarea interesului public.
8. Evidenţe sunt orice informaţii referitoare, doveditoare sau care certifică plăţi , alcătuite potrivit legii, reglementărilor Băncii Naţionale a României, angajamentelor reciproce sau altor reglementări aplicabile.
9. Riscurile de neplată sunt acei parametri negativi sau perturbatori pe considerarea, evaluarea şi clasificarea cărora sunt fundamentate actele şi faptele părţilor în plăţi.
10. Valorificarea informaţiei este un atribut al utilizatorilor şi constă în exploatarea în interes privat sau public a date- lor puse la dispoziţie de C.I.P. din proprie iniţiativă sau la cerere.
11. Interdicţia bancară este regimul impus de către bancă unui titular de cont de interzicere a emiterii de cecuri pe o perioadă de 1 an, conform unor angajamente reciproce aplicabile plăţii cu cecuri, ca urmare a unor inci- dente de plăţi majore , şi anume:
- emiterea unui cec fără autorizarea trasului;
- refuzul cecului ca urmare a constatării de către banca trasă a lipsei parţiale sau totale de disponibil în con- tul trăgătorului, în cazul în care acesta dispune altfel, în total sau în parte, de disponibilul avut înainte de trecerea termenului fixat pentru prezentare;
- emiterea unui cec cu o dată falsă sau căruia îi lip- seşte una dintre menţiunile obligatorii;
- emiterea unui cec circular sau a unui cec de călăto- rie „la purtător";
- emiterea unui cec de către un trăgător aflat în inter- dicţie bancară .
12. Persoane cu risc sunt acele persoane fizice sau juri- dice, inclusiv bănci şi alte societăţi de credit, care au fost incluse în Fişierul naţional al persoanelor cu risc, ca urmare a unor incidente de plăţi majore înregistrate pe numele lor.
ARTICOLUL 3
Domeniul de aplicabilitate
Incidentele de plăţi sunt generate de instrumente necon- forme legilor şi reglementărilor Băncii Naţionale a României în vigoare, respectiv:
- pentru CEC: Legea nr. 59/1934, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993, aprobată şi modificată prin Legea nr. 83/1994, Normele-cadru ale Băncii Naţionale a României nr. 7/1994 privind comerţul făcut de societăţile bancare şi de celelalte societăţi de credit cu cecuri şi Normele tehnice ale Băncii Naţionale a României nr. 9/1994 privind cecul;
- pentru CAMBIE şi BILET LA ORDIN: Legea nr. 58/1934, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993, aprobată şi modificată prin Legea nr. 83/1994, Normele-cadru ale Băncii Naţionale a României nr. 6/1994 privind comerţul făcut de societăţile bancare şi de celelalte societăţi de credit cu cambii şi bilete la ordin şi Normele tehnice ale Băncii Naţionale a României nr. 10/1994 privind cambia şi biletul la ordin.
Ca urmare, C.I.P. va organiza şi va gestiona un fişier de interes general, numit Fişierul naţional de incidente de plăţi (F.N.I.P.), care va fi structurat astfel:
- Fişierul naţional de cecuri (F.N.C.);
- Fişierul naţional de cambii (F.N.Cb.);
- Fişierul naţional de bilete la ordin (F.N.B.O.).
Fişierul naţional al persoanelor cu risc (F.N.P.R.) este un fişier alimentat automat de F.N.I.P. cu incidentele de plăţi majore înregistrate pe numele unei persoane fizice sau juridice.
PARTEA a II-a
Fişierul naţional de cecuri (F.N.C.)
ARTICOLUL 4
Transmiterea şi înscrierea informaţiei în F.N.C.
1. Fluxul transmiterii şi înscrierii informaţiei în F.N.C., direct sau prin intermediul sucursalelor Băncii Naţionale a României/centralelor propriilor bănci, este prezentat în anexa nr. 1.
Înscrierea informaţiei referitoare la un cec în F.N.C. poate fi efectuată dacă sunt îndeplinite cumulativ următoa- rele condiţii:
- înscrierea a fost cerută de către o persoană decla- rantă ;
2. CEREREA DE ÎNSCRIERE A REFUZULUI BANCAR
ÎN F.N.C. se va întocmi pe un formular pe suport hârtie de către persoana declarantă care a decis refuzul, conform modelului din anexa nr. 3A, în minimum 3 exemplare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
- exemplarul 1 - transmis la C.I.P. pentru confirmare şi arhivare;
- exemplarul 2 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei declarante , pentru evidenţele proprii;
- exemplarul 3 - transmis împreună cu exemplarul 1 pentru confirmare la C.I.P., fiind ulterior returnat clientului de către banca sa.
Această cerere este transmisă la C.I.P. de către banca trasă (persoana declarantă) în ziua efectuării refuzului la plată al cecului.
În cazul în care această cerere este incompletă, per- soana acreditată de la C.I.P. nu o va confirma, returnând persoanei declarante toate cele 3 exemplare.
În cazul formulării unor astfel de cereri pe alte suporturi decât hârtia, persoana declarantă va încheia cu C.I.P. o convenţie de transmitere şi arhivare a acestora.
Transmiterea Cererii de înscriere a refuzului bancar în
F.N.C. de la persoana declarantă la C.I.P. va fi adaptată, din punct de vedere al volumului, conţinutului şi secretului informaţiilor pe care le conţine, la caracteristicile fiecărui canal tehnic de transmisie, pentru evitarea riscului ca infor- maţia respectivă să nu parvină întocmai şi la timp la F.N.C.
3. Orice persoană fizică sau juridică, care a pierdut, căreia i-a fost furat sau care a distrus unul sau mai multe for- mulare de cec, completate sau în alb, pentru apărarea propri- ilor interese, va semnala imediat incidentul de plată unei persoane declarante-bancă. Solicitantul şi persoana decla- rantă-bancă vor completa formularul intitulat DECLARAŢIE DE PIERDERE/FURT/DISTRUGERE/ANULARE A CECURILOR,
conform modelului din anexa nr. 4A, transmis de către per- soana declarantă-bancă la C.I.P. în aceeaşi zi bancară.
În cazul în care banca trasă a avut iniţiativa retragerii din circulaţie a unor formulare de cec şi nu le-a recuperat în totalitate, aceasta va întocmi Declaraţia de pierdere/furt/distrugere/anulare care va conţine cecurile nerecuperate de la clienţi şi anulate.
Declaraţia se va întocmi în minimum 4 exemplare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
- exemplarul 1 - transmis la C.I.P. pentru confirmare şi arhivare;
- exemplarul 2 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei declarante, pentru evidenţele proprii;
- exemplarul 3 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei fizice sau juridice de către persoana declarantă-bancă;
- exemplarul 4 - remis persoanei fizice sau juridice în momentul întocmirii declaraţiei.
În cazul în care această declaraţie este incompletă, per- soana acreditată de la C.I.P. nu o va confirma, returnând persoanei declarante toate cele 3 exemplare.
La eliberarea carnetelor de cecuri, băncile şi, respectiv,
„Serviciul centrala incidentelor de plăţi" din centrala Băncii Naţionale a României sau „Birourile incidente de plăţi" din sucursalele Băncii Naţionale a României îşi vor atenţiona clienţii asupra consecinţelor ce pot apărea în cazul nedeclarării imediate a instrumentelor pierdute/furate/dis- truse/anulate, putând încheia cu aceştia o convenţie de declarare a acestui tip de incident.
În momentul în care o persoană fizică sau juridică soli- cită unei persoane declarante-bancă anularea propriilor cecuri completate sau în alb, aceasta este obligată să reţină respectivele instrumente şi, ulterior, să le remită băn- cii trase pe baza unui proces-verbal.
4. În momentul producerii unui incident de plată la cecurile Băncii Naţionale a României, „Serviciul viramente interbancare şi decontări cu B.N.R." din cadrul centralei Băncii Naţionale a României sau „Biroul viramente inter- bancare" din cadrul sucursalelor Băncii Naţionale a României are obligaţia semnalării acestuia, în aceeaşi zi bancară, persoanei acreditate din centrala sau sucursala Băncii Naţionale a României pentru a fi înscrise, respectiv transmise la F.N.C.
5. „Serviciul decontare finală" din cadrul centralei Băncii Naţionale a României sau „Biroul decontări cu bugetul sta- tului" din cadrul sucursalelor Băncii Naţionale a României are obligaţia semnalării incidentelor de plăţi ce apar înaintea sau chiar în procesul decontării cecurilor trezoreriei statului per- soanei acreditate din centrala sau sucursala Băncii Naţionale
a României, pentru a fi înscrise, respectiv transmise la F.N.C.
6. În baza unei convenţii, sucursalele Băncii Naţionale a României vor primi din partea camerelor de comerţ şi industrie judeţene, în prima zi bancară a fiecărei săptă- mâni, TABELELE CU PROTESTELE DE NEPLATĂ A
CECURILOR pentru a fi completată informaţia deţinută în F.N.C.
7. Pe baza principiului reciprocităţii şi a unor convenţii,
D.U.R.B. , ca persoană declarantă, va colecta în numele
C.I.P. informaţii furnizate de instituţii similare C.I.P. din stră- inătate privind incidente de plăţi survenite în afara graniţelor ţării, în care sunt implicate persoane fizice sau juridice române.
ARTICOLUL 5
Interdicţia bancară
1. Interdicţia bancară , notificată de persoanele declarante la C.I.P., asigură prevenirea producerii unor noi incidente de plăţi şi sancţionarea titularilor de cont care le generează în circuitul bancar.
2. Banca ce a refuzat plata unui cec ca urmare a pro- ducerii unui incident de plată major asupra contului unui client, în mod automat, în aceeaşi zi bancară, are urmă- toarele obligaţii:
- să notifice incidentul de plată la C.I.P. printr-o Cerere de înscriere a refuzului bancar în F.N.C., care reprezintă, totodată, şi o declaraţie de interdicţie bancară , completată conform modelului din anexa nr. 3A;
- să adreseze titularului de cont o SOMAŢIE, conform modelului din anexa nr. 5A, prin care să-i notifice interzice- rea emiterii de cecuri, pe timp de 1 an, începând cu data emiterii cecului, obligându-l, totodată, să restituie băncii (băncilor), al cărei (căror) client este, formularele de cecuri aflate în posesia sa sau a mandatarilor săi. Dacă la data emiterii cecului care a generat incidentul de plată major titu- larul de cont se află deja în interdicţie bancară , banca res- pectivă va adresa titularului o SOMAŢIE, conform modelului din anexa nr. 5B, prin care să-i notifice prelungirea inter- dicţiei bancare cu 1 an, începând cu data emiterii acestui cec.
C.I.P. are obligaţia să transmită în aceeaşi zi bancară, tuturor centralelor băncilor , pentru difuzarea în propriul sis- tem intrabancar, o DECLARAŢIE A C.I.P. PRIVIND INTER- DICŢIA BANCARĂ, conform modelului din anexa nr. 6A, prin care li se comunică fie declararea respectivului titular de cont în interdicţie bancară , fie anularea acestei interdicţii ca urmare a corectării informaţiei din baza de date a C.I.P. de către persoana declarantă printr-o Cerere de anulare a incidentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare de a emite cecuri (vezi art. 6 pct. 4 ).
Această declaraţie se va întocmi în minimum 2 exem-
plare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
Centralele băncilor au obligaţia distribuirii acestei infor- maţii în propriul sistem intrabancar, în scopul evitării produ- cerii riscului ca respectivul client să genereze un nou incident de plată asupra unui alt cont al său.
Centrala băncii sau unitatea teritorială a băncii, unde res- pectiva persoană fizică sau juridică are cont deschis, are următoarele obligaţii:
- să recupereze formularele de cec în alb eliberate acesteia, în cel mai scurt timp;
- să completeze o Declaraţie de pierdere/furt/distru- gere/anulare a cecurilor, conform modelului din anexa nr. 4A, prin care se declară nule formularele de cecuri nerecuperate de la respectivul titular de cont, dacă este cazul;
- să transmită această declaraţie direct la C.I.P., în cazul centralelor băncilor sau prin intermediul sucursalei Băncii Naţionale a României/centralelor propriilor bănci, în cazul unităţilor teritoriale ale băncilor, într-un interval de maximum 10 zile bancare de la data emiterii Declaraţiei
C.I.P. privind interdicţia bancară.
Circuitul notificării interdicţiei bancare este prezentat în anexa nr. 7.
3. Incidentele de plăţi care apar la cecurile de numerar vor fi declarate la C.I.P. conform aceleiaşi proceduri de- scrise la art. 4 , însă persoanele fizice sau juridice nu vor fi declarate în interdicţie bancară în cazul producerii unui inci- dent de plată major prin acest tip de cec.
ARTICOLUL 6
Organizarea şi gestionarea informaţiei din F.N.C.
1. Înregistrarea în F.N.C. a informaţiilor privind inciden- tele de plăţi se asigură de către C.I.P. Toate datele recep- ţionate la nivelul sucursalelor Băncii Naţionale a României/centralelor băncilor vor fi transmise în aceeaşi zi bancară la C.I.P., pentru înscrierea informaţiilor în F.N.C., conform schemei din anexa nr. 1.
2. F.N.C. va fi creat, gestionat, actualizat şi modificat conform necesităţilor proprii ale C.I.P., astfel încât acesta să poată evidenţia şi valorifica operativ informaţiile privind:
- refuzul la plată al cecurilor;
- declararea cecurilor ca pierdute, furate, distruse sau anulate;
- persoanele fizice sau juridice, aflate în interdicţie ban- cară de a emite cecuri.
Informaţiile privind incidentele de plăţi vor fi menţinute în
F.N.C. o perioadă de 2 ani, după care vor fi arhivate. Structura bazei de date, precum şi restricţiile în utiliza-
rea acesteia vor fi stabilite prin reglementări ale C.I.P., care vor cuprinde şi dispoziţii privitoare la nomenclatoare şi arhive proprii în interesul operativităţii şi eficienţei în colec- tarea şi valorificarea informaţiei deţinute în F.N.C.
3. C.I.P. organizează şi girează F.N.C., care poate fi inte- rogat, pe baze comerciale, în scris, prin telex sau prin alte modalităţi convenite cu persoanele declarante .
Toate informaţiile sunt păstrate într-o bază de date, ges- tionată de un ansamblu informatic, şi sunt accesibile prin utilizarea cheilor de căutare bazate, în principal, pe:
- seria şi numărul cecului, respectiv tipul cecului la ori- gine (la tipărire) şi tipul cecului în momentul declarării inci- dentului de plată;
- codul fiscal al persoanelor juridice;
- codul numeric personal din buletinul de identitate al persoanelor fizice;
- numărul de cod al băncilor;
- numărul de cod al centralei şi al sucursalelor Băncii Naţionale a României .
4. C.I.P. nu are calitatea de a aprecia veridicitatea infor- maţiilor privind incidentele de plăţi , pe care nu le poate nici anula, nici modifica.
Radierea incidentelor de plăţi din F.N.C. şi anularea interdicţiei bancare care poate decurge din acestea nu pot interveni decât la solicitarea persoanelor declarante sau a instanţelor judecătoreşti, în una dintre situaţiile următoare:
a) atunci când refuzul la plată al cecului rezultă dintr-o eroare sau o omisiune a persoanei declarante ;
b) alte motive prevăzute de reglementări ale Băncii Naţionale a României.
Persoana declarantă va întocmi şi va transmite C.I.P., în aceeaşi zi bancară, CEREREA DE ANULARE A INCIDEN- TULUI DE PLATĂ ŞI/SAU A INTERDICŢIEI BANCARE DE
A EMITE CECURI, conform modelului din anexa nr. 8A, în minimum 3 exemplare, având acelaşi conţinut, cu următoa- rele destinaţii:
- exemplarul 1 - transmis la C.I.P. pentru confirmare şi arhivare;
- exemplarul 2 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei declarante pentru evidenţele proprii;
- exemplarul 3 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat clientului de către persoana declarantă .
În cazul în care această cerere este incompletă, per- soana acreditată de la C.I.P. nu o va confirma, returnând persoanei declarante toate cele 3 exemplare.
În cazul în care refuzul la plată al cecului a rezultat dintr-o eroare sau omisiune a persoanei declarante-bancă, aceasta va suporta o taxă de 1.000.000 lei, percepută de
C.I.P. în ziua bancară în care se transmite Cererea de anulare a incidentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare de a emite cecuri.
În cazul în care banca trasă (persoana declarantă) care a remis la C.I.P. o Cerere de înscriere a refuzului bancar în F.N.C. are iniţiativa anulării refuzului la plată respectiv, aceasta este singura în măsură să întocmească şi să remită la C.I.P. Cererea corespunzătoare de anulare a inci- dentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare de a emite cecuri.
ARTICOLUL 7
Difuzarea şi valorificarea informaţiei din F.N.C.
1. Fluxul difuzării informaţiei deţinute în F.N.C. către uti- lizatori este prezentat în anexa nr. 1.
Persoanele declarante şi ceilalţi utilizatori ai informaţiilor înscrise în F.N.C. pot recurge la una dintre cele 3 proce- duri de interogare a bazei de date:
- depunerea de formulare - aceste cereri fac obiectul unui răspuns din partea C.I.P. în termen de maximum
48 de ore;
- prin telex - sub rezerva unei acreditări speciale în acest scop; răspunsul C.I.P. va fi furnizat pe aceeaşi cale, în aceeaşi zi bancară;
- prin programe specializate - folosind infrastructura comunicaţiilor de date a Băncii Naţionale a României sau abăncilor . ; răspunsul C.I.P. va fi furnizat pe aceeaşi cale, în aceeaşi zi bancară.
Prin decizia conducerii D.U.R.B. se poate sista în orice moment o procedură de acces la informaţia conţinută în F.N.C., în interesul respectării prevederilor legii şi al încrederii publicului în comerţul făcut de bănci cu cecuri.
2. Difuzarea informaţiei conţinute în F.N.C. se poate face către persoane declarante , pe bază de cerere sau din ini- ţiativa C.I.P.
În cazul interogării F.N.C. de către o persoană decla- rantă , aceasta va completa formularul CERERE DE CON- SULTARE, având dreptul la maximum 3 întrebări privind o persoană fizică sau juridică , conform modelului din anexa nr. 9.
Cererea de consultare va fi întocmită în 2 sau 3 exem- plare, după caz, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
- exemplarul 1 - transmis la C.I.P. pentru confirmare şi arhivare;
- exemplarul 2 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare şi completare, fiind ulterior retur- nat persoanei declarante pentru evidenţele proprii;
- exemplarul 3 (dacă este cazul) - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare şi completare, fiind ulterior returnat clientului de către persoana declarantă . În cazul în care această cerere este incompletă, per- soana acreditată de la C.I.P. nu o va confirma, returnând persoanei declarante cele 2 sau 3 exemplare, după caz. În cazul în care C.I.P. primeşte o Declaraţie de pier- dere/furt/distrugere/anulare a cecurilor (anexa nr. 4A) de la o persoană declarantă, persoana acreditată de la C.I.P. va înştiinţa în aceeaşi zi bancară centrala băncii trase , în baza formularului DECLARAŢIE A C.I.P. DE PIERDERE/FURT/ DISTRUGERE/ANULARE A INSTRUMENTELOR, conform
modelului din anexa nr. 6B.
Această declaraţie se va întocmi în minimum 2 exem- plare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
- exemplarul 1 - arhivat la C.I.P.;
- exemplarul 2 - transmis centralei băncii trase .
În cazul în care banca trasă este o unitate teritorială din propriul sistem intrabancar, centrala băncii are obligaţia să-i
transmită imediat această informaţie, pentru a nu proceda la decontarea cecului/cecurilor în eventualitatea prezentării la plată.
Fluxul colectării şi difuzării informaţiei privind un cec declarat pierdut/furat/distrus/anulat este prezentat în anexa nr. 10.
O altă situaţie în care C.I.P. are iniţiativa transmiterii de informaţii către persoanele declarante este cea descrisă la art. 5 pct. 2 alin. 2 din cuprinsul prezentului regulament, în baza formularului Declaraţie a C.I.P. privind interdicţia ban- cară (anexa nr. 6A).
3. Difuzarea informaţiei conţinute în F.N.C. se poate face şi către alţi utilizatori , după cum decide, de la caz la caz, conducerea D.U.R.B. C.I.P. va permite autorităţilor publice , persoanelor fizice sau juridice şi instituţiilor similare C.I.P. din străinătate accesul la informaţiile deţinute, în baza for- mularului Cerere de consultare (anexa nr. 9).
4. Valorificarea informaţiei conţinute în F.N.C. se va face astfel:
a) de către bănci şi „Serviciul centrala incidentelor de plăţi" din centrala Băncii Naţionale a României sau „Biroul incidente de plăţi" din sucursalele Băncii Naţionale a României , în mod obligatoriu, la eliberarea de formulare de cecuri titularilor de cont despre care F.N.C. poate conţine date referitoare la incidente înregistrate de client la plata cu cecuri sau ori de câte ori acestea consideră necesar;
b) de către C.I.P. , din proprie iniţiativă, în apărarea inte- resului public, prin transmiterea către autorităţi publice sau publicarea, după caz, a unor informaţii din F.N.C.;
c) de către autorităţile publice , pe baza datelor solicitate C.I.P.;
d) de către persoanele fizice sau juridice, prin interme- diul băncilor ;
e) de către instituţii similare C.I.P. din străinătate, pe baza datelor privind incidentele de plăţi pe care C.I.P. le furnizează din proprie iniţiativă sau la cererea acestora.
ARTICOLUL 8
Sancţiuni
Sancţiunile prevăzute pentru incidentele de plăţi vor fi aplicate titularilor de cont , pe de o parte, şi/sau băncilor , pe de altă parte, astfel:
1. Conform Legii nr. 59/1934, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993, aprobată şi modificată prin Legea nr. 83/1994, se va pedepsi cu amendă de la 5.000 lei la
100.000 lei şi cu închisoare de la 6 luni la 1 an, în afară de cazul când fapta constituie un delict sancţionat cu o pedeapsă mai mare, orice persoană fizică sau juridică care:
- emite un cec fără autorizarea băncii trase ;
- emite un cec fără a avea la tras disponibil suficient sau, după ce a tras cecul şi mai înainte de trecerea ter- menelor fixate pentru prezentare, dispune altfel, în total sau în parte, de disponibilul avut;
- emite un cec cu dată falsă sau căruia îi lipseşte una dintre menţiunile obligatorii;
- emite un cec circular sau un cec de călătorie „la purtător".
2. Interdicţia bancară, notificată de către banca trasă asu- pra unui titular de cont, durează 1 an de la data tragerii cecului (cu excepţia cecului de numerar) care a generat incidentul de plată major .
3. Interdicţia bancară, notificată de către banca trasă asupra unui titular, va fi prelungită cu 1 an de la data tra- gerii unui nou cec asupra aceluiaşi cont sau asupra unui cont deschis la o altă bancă pe numele său.
4. Conform Legii nr. 59/1934, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993, aprobată şi modificată prin Legea nr. 83/1994, băncile care emit cecuri circulare fără a avea autorizare sau cărora li s-a revocat autorizarea se sancţio- nează cu amendă*) de la 100.000 lei la 1.000.000 lei, în afară de cazul când legea prevede sancţiuni mai mari, în care caz se vor aplica acele sancţiuni.
5. Băncile care nu au declarat, în condiţiile prevăzute de prezentul regulament, incidentele de plăţi şi/sau interdicţi- ile bancare către C.I.P. şi/sau nu le-au notificat către client vor fi sancţionate cu amendă*) de la 500.000 lei la
1.000.000 lei pentru fiecare omisiune.
6. Băncile care au eliberat formulare de cecuri titularilor de cont aflaţi în interdicţie bancară vor fi sancţionate cu amendă*) de la 500.000 lei la 1.000.000 lei.
7. În cazul în care băncile nu au notificat C.I.P. anula- rea unui incident de plată şi/sau a unei interdicţii bancare declarate anterior la Banca Naţională a României din vina lor exclusivă, sustrăgându-se astfel de la plata taxei prevă- zute la art. 6 pct. 4 alin. 5 , vor fi sancţionate cu amendă*) de la 1.500.000 lei la 2.000.000 lei.
8. Se aplică băncilor o amendă*) de 500.000 lei pentru fiecare zi bancară de întârziere peste termenele stabilite de prezentul regulament (art. 4 pct. 2 alin. 2; art. 4 pct. 3 alin. 1;
art. 5 pct. 2 alin. 1; art. 5 pct. 2 alin. 5; art. 6 pct. 4 alin. 3 şi
art. 7 pct. 2 alin. 7).
9. Amenzile contravenţionale prevăzute la pct. 4, 5, 6, 7 şi 8 din cuprinsul prezentului articol se constată de către persoanele anume împuternicite de Consiliul de administra- ţie al Băncii Naţionale a României din cadrul Direcţiei generale autorizare, reglementare şi supraveghere pruden- ţială a societăţilor bancare şi al Direcţiei generale de con- trol şi se virează la bugetul de stat. Direcţiile generale mai sus menţionate din cadrul Băncii Naţionale a României vor remite C.I.P., în primele 3 zile bancare ale fiecărei luni, o situaţie centralizatoare a amenzilor percepute în cursul lunii anterioare.
Dispoziţiile art. 25-27 din Legea nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor nu se aplică aces- tor amenzi.
*) Potrivit art. 4 din Ordinul guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 37 din 24 ianuarie 1997, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 11 din 29 ianuarie 1997, sancţiunea se aplică băncilor începând cu data de 1 aprilie 1997.
PARTEA a III-a
Fişierul naţional de cambii (F.N.Cb.)
şi Fişierul naţional de bilete la ordin (F.N.B.O.)
ARTICOLUL 9
Transmiterea şi înscrierea informaţiei în F.N.Cb. şi F.N.B.O.
1. Pentru scopurile prezentului regulament, prevederile art. 4 privind transmiterea şi înscrierea informaţiei în F.N.C. se adaptează la necesităţile F.N.Cb. şi F.N.B.O.
2. Standardele de conţinut ale CERERII DE ÎNSCRIERE A REFUZULUI BANCAR ÎN F.N.Cb. şi ale CERERII DE ÎNSCRIERE A REFUZULUI BANCAR ÎN F.N.B.O. sunt
prezentate în anexa nr. 3B şi, respectiv, în anexa nr. 3C. Aceste cereri se vor întocmi de către persoanele declarante în minimum 3 exemplare, având acelaşi conţinut, cu urmă- toarele destinaţii:
- exemplarul 1 - transmis la C.I.P. pentru confirmare şi arhivare;
- exemplarul 2 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei declarante , pentru evidenţele proprii;
- exemplarul 3 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat clientului de către banca sa.
Această cerere este transmisă la C.I.P. de către banca trasului sau banca subscriitorului (persoane declarante) în ziua efectuării refuzului la plată al cambiei sau, respectiv, al biletului la ordin.
În cazul în care această cerere este incompletă, per- soana acreditată de la C.I.P. nu o va confirma, returnând persoanei declarante toate cele 3 exemplare.
3. Standardele de conţinut ale DECLARAŢIEI DE PIER- DERE/FURT/DISTRUGERE A CAMBIILOR şi ale DECLA- RAŢIEI DE PIERDERE/FURT/DISTRUGERE A BILETELOR
LA ORDIN sunt prezentate în anexa nr. 4B şi, respectiv, în anexa nr. 4C. Aceste declaraţii se vor întocmi de către solicitant şi de persoana declarantă în minimum 4 exem- plare, având acelaşi conţinut, cu următoarele destinaţii:
- exemplarul 1 - transmis la C.I.P. pentru confirmare şi arhivare;
- exemplarul 2 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei declarante , pentru evidenţele proprii;
- exemplarul 3 - transmis împreună cu exemplarul 1 la C.I.P. pentru confirmare, fiind ulterior returnat persoanei fizice sau juridice de către bancă ;
- exemplarul 4 - remis persoanei fizice sau juridice în momentul întocmirii declaraţiei.
Această declaraţie este transmisă la C.I.P. de către per- soana declarantă în aceeaşi zi bancară cu aceea a întoc- mirii declaraţiei.
4. În baza unei convenţii, sucursalele Băncii Naţionale a României vor primi din partea camerelor de comerţ şi indus- trie judeţene, în prima zi bancară a fiecărei săptămâni, TABELELE CU PROTESTELE DE NEACCEPTARE SAU DE NEPLATĂ A CAMBIILOR şi TABELELE CU
PROTESTELE DE NEPLATĂ A BILETELOR LA ORDIN,
pentru a fi completată informaţia deţinută în F.N.Cb. şi, res- pectiv, în F.N.B.O.
5. Prevederile art. 5 referitoare la interdicţia bancară nu se aplică fişierelor privind titlurile de credit.
ARTICOLUL 10
Organizarea şi gestionarea informaţiei din F.N.Cb. şi F.N.B.O.
1. Pentru scopurile prezentului regulament, dispoziţiile
art. 6 privind organizarea şi gestionarea informaţiei în
F.N.C. se adaptează la necesităţile F.N.Cb. şi F.N.B.O.
2. F.N.Cb. şi F.N.B.O. vor fi create, gestionate, actuali- zate şi modificate conform necesităţilor proprii ale C.I.P., astfel încât acestea să poată evidenţia şi valorifica informa- ţiile privind:
- refuzul la plată al cambiilor;
- refuzul la plată al biletelor la ordin;
- declararea cambiilor şi biletelor la ordin ca pierdute, furate sau distruse.
Structura bazei de date, precum şi restricţiile în utiliza- rea acesteia vor fi stabilite prin reglementări proprii ale C.I.P., care vor cuprinde şi dispoziţii privitoare la nomencla- toare şi arhive proprii în interesul operativităţii şi al eficien- ţei în colectarea şi valorificarea informaţiei deţinute în F.N.Cb. şi F.N.B.O.
3. Standardele de conţinut ale CERERII DE ANULARE A INCIDENTULUI DE PLATĂ PRIVIND CAMBIA şi ale CERERII DE ANULARE A INCIDENTULUI DE PLATĂ PRI-
VIND BILETUL LA ORDIN sunt prezentate în anexa nr. 8B şi, respectiv, în anexa nr. 8C. Aceste cereri sunt întocmite şi transmise C.I.P. de către banca trasului sau, respectiv, banca subscriitorului (persoane declarante) în aceeaşi zi bancară. Persoanele declarante care au transmis iniţial la
C.I.P. Cererea de înscriere a refuzului bancar în F.N.Cb. şi, respectiv, în F.N.B.O. sunt singurele în măsură să întoc- mească şi să remită la C.I.P. Cererea de anulare a inci- dentului de plată privind cambia şi, respectiv, Cererea de anulare a incidentului de plată privind biletul la ordin.
Radierea incidentelor de plăţi din F.N.Cb. sau din
F.N.B.O. poate interveni la solicitarea persoanelor decla- rante sau a instanţelor judecătoreşti, în una dintre situaţiile următoare:
a) atunci când refuzul la plată sau la acceptare al cam- biei sau refuzul la plată al biletului la ordin rezultă dintr-o eroare sau o omisiune a persoanei declarante ;
b) alte motive prevăzute de reglementări ale Băncii Naţionale a României.
În cazul în care refuzul la plată al cambiei sau al bile- tului la ordin a rezultat dintr-o eroare sau omisiune a per- soanei declarante-bancă , aceasta va suporta o taxă de
1.000.000 lei, percepută de C.I.P. în ziua bancară în care se transmite Cererea de anulare a incidentului de plată pri- vind aceste instrumente.
ARTICOLUL 11
Difuzarea şi valorificarea informaţiei din F.N.Cb. şi F.N.B.O.
1. În aplicarea prezentului regulament, dispoziţiile art. 7 privind difuzarea şi valorificarea informaţiei în F.N.C. se adaptează la necesităţile F.N.Cb. şi F.N.B.O.
2. În cazul în care C.I.P. primeşte o Declaraţie de pier- dere/furt/distrugere a cambiilor sau a biletelor la ordin (anexa nr. 4B sau anexa nr. 4C) de la o persoană decla- rantă , va înştiinţa în aceeaşi zi bancară centrala băncii tra- sului sau centrala băncii subscriitorului printr-o Declaraţie a
C.I.P. de pierdere/furt/distrugere/anulare a instrumentelor (anexa nr. 6B). Centrala băncii respective are obligaţia de a transmite imediat această informaţie, dacă este cazul, uni- tăţii teritoriale din propriul sistem intrabancar, pentru a nu proceda la decontarea respectivului instrument .
3. Fluxul colectării şi difuzării informaţiei privind un bilet la ordin sau o cambie declarat(ă) pierdut(ă)/furat(ă)/dis- trus(ă)/anulat(ă) este prezentat în anexa nr. 10.
4. Prevederile art. 7 pct. 2 alin. 9 nu se aplică în cazul titlurilor de credit.
ARTICOLUL 12
Sancţiuni
Sancţiunile prevăzute pentru incidentele de plăţi în cazul cambiilor şi/sau al biletelor la ordin sunt:
1. Conform Legii nr. 58/1934, modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993, aprobată şi modificată prin Legea nr. 83/1994, se va pedepsi cu amendă de la 5.000 lei la
100.000 lei şi închisoare până la 6 luni, în afară de cazul în care fapta constituie un delict sancţionat cu o pedeapsă mai mare, orice persoană fizică sau juridică care cesionează o creanţă în favoarea unei bănci , ştiind că în momentul cesiunii nu există, în total sau în parte, creanţa cedată.
2. Băncile care nu au declarat, în condiţiile prevăzute de prezentul regulament, incidentele de plăţi către C.I.P. vor fi sancţionate cu amendă*) de la 500.000 lei la 1.000.000 lei pentru fiecare omisiune.
3. În cazul în care băncile nu au notificat C.I.P. anula- rea unui incident de plată declarat anterior la Banca Naţională a României din vina lor exclusivă, sustrăgându-se astfel de la plata taxei prevăzute la art. 10 pct. 3 alin. 3, vor fi sancţionate cu amendă*) de la 1.500.000 lei la
2.000.000 lei.
4. Se aplică băncilor o amendă*) de 500.000 lei pentru fiecare zi bancară de întârziere peste termenele stabilite de prezentul regulament (art. 9 pct. 2 alin. 2; art. 9 pct. 3 alin. 2;
art. 10 pct. 3 alin. 1 şi art. 11 pct. 2).
5. Amenzile contravenţionale prevăzute la pct. 2, 3 şi 4 din cuprinsul prezentului articol se constată de către per- soanele anume împuternicite de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României din cadrul Direcţiei generale autorizare, reglementare şi supraveghere prudenţială a societăţilor bancare şi al Direcţiei generale de control şi se virează la bugetul de stat. Direcţiile generale mai sus men-
ţionate din cadrul Băncii Naţionale a României vor remite C.I.P., în primele 3 zile bancare ale fiecărei luni, o situaţie centralizatoare a amenzilor percepute în cursul lunii anterioare.
Dispoziţiile art. 25-27 din Legea nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor nu se aplică aces- tor amenzi.
Partea a IV-a
Fişierul naţional al persoanelor cu risc (F.N.P.R.)
ARTICOLUL 13
Înscrierea informaţiei în F.N.P.R.
1. Direcţia urmăririi riscurilor bancare va organiza o bază de date permanentă, denumită Fişierul naţional al per- soanelor cu risc (F.N.P.R.) , alimentată automat de F.N.I.P. cu incidentele de plăţi majore înregistrate pe numele unei persoane fizice sau juridice.
2. În cuprinsul prezentului regulament, termenul incidente de plăţi majore acoperă situaţiile:
a) pentru CEC:
- cec emis fără autorizarea trasului;
- cec refuzat la plată din lipsă parţială de disponibil;
- cec refuzat la plată din lipsă totală de disponibil;
- cec emis cu o dată falsă sau căruia îi lipseşte o menţiune obligatorie;
- cec circular sau cec de călătorie emis „la purtător";
- cec emis de către un trăgător aflat în interdicţie ban- cară;
b) pentru CAMBIE:
- scontarea cambiei fără existenţa în total/în parte a creanţei cedate în momentul cesiunii acesteia;
- cambie refuzată la plată din lipsă parţială de disponi-
bil;
- cambie refuzată la plată din lipsă totală de disponibil;
- cambie falsă;
c) pentru BILET LA ORDIN:
- scontarea biletului la ordin fără existenţa în total/în parte a creanţei cedate în momentul cesiunii acestuia;
- bilet la ordin refuzat la plată din lipsă parţială de dis- ponibil;
- bilet la ordin refuzat la plată din lipsă totală de dis- ponibil;
- bilet la ordin fals.
În cazul incidentelor de plăţi majore intervenite la plata cu cecuri, informaţia înscrisă în F.N.P.R. va fi completată cu perioada în care persoana fizică sau juridică se află în inter- dicţie bancară.
ARTICOLUL 14
Organizarea şi gestionarea informaţiei în F.N.P.R.
Prevederile de la art. 6 pct. 2 alin. 3 şi art. 6 pct. 3 , refe- ritoare la modalităţile de organizare şi gestionare a infor-
*) Potrivit art. 4 din Ordinul guvernatorului Băncii Naţionale a României nr. 37 din 24 ianuarie 1997, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 11 din 29 ianuarie 1997, sancţiunea se aplică băncilor începând cu data de 1 aprilie 1997.
maţiei din F.N.C., îşi păstrează valabilitatea şi pentru F.N.P.R.
În momentul radierii unui incident de plată major din F.N.I.P., în mod automat va fi actualizată şi înregistrarea din F.N.P.R. de pe numele respectivului titular de cont.
ARTICOLUL 15
Difuzarea şi valorificarea informaţiei din F.N.P.R.
Prevederile de la art. 7 pct. 1; art. 7 pct. 2 alin. 1, 2, 3, 4 şi art. 7 pct. 3 , referitoare la difuzarea şi valorificarea infor- maţiei din F.N.C., îşi păstrează valabilitatea şi pentru F.N.P.R.
Valorificarea informaţiei conţinute în F.N.P.R. se poate face de cătreutilizatori , pe baza datelor solicitate C.I.P.
PARTEA a V-a
Dispoziţii finale
ARTICOLUL 16
Comisioane şi speze
1. Serviciile oferite persoanelor declarante-bănci şi celor- lalţi utilizatori de către C.I.P. se fac pe baze comerciale, prin perceperea de comisioane, speze şi abonamente de consultare a F.N.I.P. şi a F.N.P.R.
2. Cuantumurile comisioanelor, spezelor şi ale abona- mentelor se stabilesc prin ordin al guvernatorului Băncii Naţionale a României.
3. Comisioanele, spezele şi abonamentele sunt folosite de către Banca Naţională a României pentru acoperirea cheltuielilor cu funcţionarea şi gestionarea F.N.I.P. şi F.N.P.R.
ARTICOLUL 17
Arhivarea
1. Orice informaţie privind incidentele de plăţi din F.N.I.P. va fi arhivată pe o perioadă de 5 ani în cadrul Direcţiei generale de plăţi şi urmărire a riscurilor bancare din Banca Naţională a României.
2. Toată documentaţia folosită pentru transmiterea şi înscrierea, organizarea şi gestionarea şi, respectiv, difuza- rea şi valorificarea informaţiilor deţinute de C.I.P. se arhi- vează în mod obligatoriu de către persoanele declarante , la sediile acestora, pe o perioadă de 5 ani, după cum urmează:
a) la persoanele declarante :
- somaţiile;
- fişele de acreditare a persoanelor autorizate să noti- fice la C.I.P. cererile, declaraţiile şi anulările de incidente de plăţi şi de interdicţii bancare;
- cererile de înscriere a refuzului bancar în F.N.C./F.N.Cb./F.N.B.O.;
- declaraţiile de pierdere/furt/distrugere/anulare a cecurilor;
- declaraţiile de pierdere/furt/distrugere a cambiilor, bile- telor la ordin;
- declaraţiile C.I.P. privind interdicţia bancară şi, res- pectiv, de pierdere/furt/distrugere/anulare a instrumentelor;
- cererile de anulare a incidentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare de a emite cecuri;
- cererile de anulare a incidentului de plată privind cambia, biletul la ordin;
- cererile de consultare;
b) laC.I.P.:
- fişele de acreditare a persoanelor autorizate să noti- fice la C.I.P. cererile, declaraţiile şi anulările de incidente de plăţi şi de interdicţii bancare;
- cererile de înscriere a refuzului bancar în F.N.C./F.N.Cb./F.N.B.O.;
- declaraţiile de pierdere/furt/distrugere/anulare a cecuri-
lor;
- declaraţiile de pierdere/furt/distrugere a cambiilor, bile- telor la ordin;
- declaraţiile C.I.P. privind interdicţia bancară şi, res- pectiv, de pierdere/furt/distrugere/anulare a instrumentelor;
- cererile de anulare a incidentului de plată şi/sau a interdicţiei bancare de a emite cecuri;
- cererile de anulare a incidentului de plată privind cambia, biletul la ordin;
- cererile de consultare.
ARTICOLUL 18
Alte precizări
1. Din proprie iniţiativă, precum şi la solicitarea oricărei bănci , C.I.P. poate organiza şi alte fişiere referitoare la incidentele de plăţi , inclusiv pentru cartelele de plată, în cazul în care interesul public o impune.
2. D.U.R.B. asigură, totodată, emiterea şi modificarea de reglementări ale Băncii Naţionale a României, în numele C.I.P., privind accesul, gestiunea şi valorificarea informaţiei deţinute.
Persoanele declarante au obligaţia să furnizeze C.I.P. orice informaţie solicitată de aceasta, în scopul desfăşurării propriei activităţi.
3. Anexele fac parte integrantă din prezentul regulament şi sunt obligatorii pentru bănci şi pentru Banca Naţională a României din punct de vedere al formei şi al conţinutului.
4. Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la data de 3 februarie 1997.
ANEXA Nr. 1
ANEXE
S igla persoanei declarante
ANEXA Nr. 2
ANEXA Nr. 2
.
S igla persoanei declarante
ANEXA Nr.3A
ANEXA Nr. 3A
(verso)
MOD DE COMPLETARE
La rubrica „Nr. ." se înscrie numărul de înregistrare din evidenţele persoanei declarante.
În paragraful „CENTRALA BĂNCII/SUCURSALA BNR" se înscriu denumirea în clar şi codul centralei băncii , în cazul în care informaţia trans- misă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială pro- prie, respectiv ale sucursalei BNR în cazul în care informaţia transmisă la CIP provine direct de la aceasta sau de la o unitate teritorială bancară din raza sa de activitate.
În cazul în care persoana declarantă este DURB, acest paragraf nu se completează.
În paragraful „Loc rezervat confirmării CIP" , persoana acreditată de la CIP va înscrie pe toate cele 3 (trei) exemplare ale cererii data şi ora înre- gistrării acesteia în FNC şi va semna.
În paragraful „1" se înscriu în clar denumirea, codul, adresa şi telefo- nul persoanei declarante la CIP, care solicită înscrierea refuzului bancar în FNC.
În paragraful „2" se înscriu informaţii preluate de pe cecul care face obiectul refuzului la plată:
- denumirea şi codul băncii trase;
- tipul cecului; la rubrica „Tip cec la origine" se va bifa tipul cecului la momentul tipăririi, iar la rubrica „Tip cec la momentul refuzului" se va bifa corespunzător tipul cecului la momentul declarării acestuia ca refuz bancar;
- seria şi numărul cecului, data şi locul emiterii, locul compensării, suma totală de plată, respectiv suma refuzată la plată (exprimate în cifre);
- numele sau denumirea, codul fiscal sau codul numeric personal şi numărul de cont al trăgătorului;
- numele sau denumirea şi codul fiscal sau codul numeric personal al beneficiarului/ultimului giratar, numărul de cont, denumirea şi codul băncii la care acesta are cont deschis.
În paragraful „3" se bifează una sau mai multe dintre căsuţele care reprezintă motivul refuzului la plată al cecului descris anterior; motivul „vicii de completare a menţiunilor de pe cec" se va bifa în cazul în care se con- stată modificarea unor elemente de pe cec, înscrierea greşită sau lipsa unui număr de cont, neconcordanţa semnăturilor.
Paragraful „4" se completează numai dacă unul dintre motivele refuzu- lui la plată este: „cec emis fără autorizarea trasului", „cec refuzat din lipsă totală de disponibil, în cazul prezentării la plată înainte de expirarea terme- nului de prezentare", „cec refuzat din lipsă parţială de disponibil, în cazul prezentării la plată înainte de expirarea termenului de prezentare", „cec emis cu o dată falsă sau căruia îi lipseşte o menţiune obligatorie", „cec circular/cec de călătorie emis la purtător" şi „cec emis de către un trăgător aflat în interdicţie bancară"; caz în care se va completa şi perioada de inter- dicţie bancară începând cu data emiterii cecului.
La rubrica „S.S./L.S." se aplică semnătura şi ştampila persoanei acreditate la CIP, care a întocmit respectiva cerere.
S igla persoanei declarante
ANEXA Nr. 3B
ANEXA Nr. 3B
(verso)
S igla persoanei declarante
ANEXA Nr. 3C
ANEXA Nr. 3C
(verso)
S igla persoanei declarante
ANEXA Nr. 4A
(recto)
ANEXA Nr. 4A
(verso)
S igla persoanei declarante
ANEXA Nr. 4B
(recto)
ANEXA Nr.4B
(verso)
S igla persoanei declarante
ANEXA Nr. 4C
(recto)
ANEXA Nr.4C
(verso)
S igla persoanei declarante
ANEXA Nr.5A
S igla persoanei declarante
ANEXA Nr.5B
ANEXA Nr.6A
(verso)
ANEXA Nr. 6B
(recto)
ANEXA Nr. 7
S igla persoanei declarante
ANEXA Nr. 8A
(verso)
S igla persoanei declarante
ANEXA Nr. 8B
(verso)
S igla persoanei declarante
ANEXA Nr. 8C
(verso)
S igla persoanei declarante
*) Persoana acreditată de la CIP va încercui răspunsul corect sau va completa rubrica „Alte observaţii", după caz.
ANEXA Nr. 9
(verso)
ANEXA Nr. 10