REGULAMENT Nr. 149 DIN 14.01.92

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: BANCA NATIONALA ROMÂNA
Publicat în: Monitorul Oficial Nr. 9 DIN 30.01.92
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 6 04/06/2010
ART. 5MODIFICAT DECIRCULARA 31 23/11/1992
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULAMENT 6 04/06/2010
ART. 5MODIFICAT DECIRCULARA 31 23/11/1992

privind rezervele obligatorii ale societăţilor bancare la Banca Naţionala a României



 + 
Articolul 1I. Dispoziţii generale În conformitate cu prevederile art. 25 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi ale art. 16 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară, societăţile bancare sînt obligate sa păstreze în conturi, deschise la Banca Naţionala a României, rezerve obligatorii în condiţiile prezentului regulament.
 + 
Articolul 2Sînt obligate sa constituie rezerve obligatorii în conturi la Banca Naţionala a României următoarele instituţii: a) societăţile bancare, constituite pe teritoriul României în conformitate cu prevederile Legii nr. 33/1991; b) sucursalele băncilor străine care operează pe teritoriul României, pentru operaţiunile pe care le desfăşoară în moneda naţionala.
 + 
Articolul 3Rezervele obligatorii se înregistrează şi se menţin într-un singur cont al societăţii bancare, deschis la sucursala Băncii Naţionale a României din localitatea (judeţul) în care societatea bancară are sediul central. Modul de funcţionare şi codificarea acestui cont sînt stabilite prin reglementări distincte.
 + 
Articolul 4Termenii specifici utilizaţi în prezentul regulament vor avea următoarele acceptiuni: a) Baza de calcul o constituie nivelul mediu, pe perioada de observare, al elementelor de pasiv din bilanţul societăţilor bancare asupra cărora se aplică rata rezervelor obligatorii. b) Perioada de observare este intervalul de timp pentru care se determina baza de calcul. c) Perioada de aplicare este intervalul de timp în care trebuie menţinut în cont la Banca Naţionala a României nivelul prevăzut al rezervelor obligatorii. d) Nivelul prevăzut al rezervelor obligatorii reprezintă produsul dintre baza de calcul şi rata rezervelor obligatorii. e) Nivelul efectiv al rezervelor obligatorii îl constitue soldul înregistrat de societatea bancară în contul pentru rezerve obligatorii şi se determina pe baza mediei soldurilor zilnice pe perioada de aplicare. f) Excedentul de rezerve îl reprezintă diferenţa pozitiva dintre nivelul efectiv şi nivelul prevăzut al rezervelor. g) Deficitul de rezerve îl reprezintă diferenţa negativa dintre nivelul efectiv şi cel prevăzut al rezervelor.
 + 
Articolul 5Mecanismul sistemului rezervelor obligatorii Baza de calcul se constituie din mijloacele băneşti în moneda naţionala atrase de societăţile bancare de la persoane fizice şi juridice, sub forma de depozite sau instrumente negociabile sau nenegociabile, plătite la vedere sau la termen, cu excepţia următoarelor elemente de pasiv: a) depozite guvernamentale şi asimilate acestora; b) depozite reprezentind economii ale populaţiei; c) depozite atrase de la alte instituţii care, la rindul lor, sînt obligate sa constituie rezerve obligatorii; d) sume în tranzit între sediile societăţilor bancare.
 + 
Articolul 6Perioada de observare o constituie a doua chenzina din luna anterioară şi prima chenzina din luna de aplicare. Nivelul bazei de calcul se determina ca medie pe perioada de observare a soldurilor zilnice ale elementelor pe pasiv prevăzute la art.5. La solicitarea societăţilor bancare, nivelul mediu al bazei de calcul poate fi stabilit pe suma soldurilor înregistrate în zilele de 7, 15, 23 şi 30 (31) din perioada de observare. În cazul în care constata ca valorile din zilele respective nu sînt caracteristice pentru nivelul mediu al bazei de calcul, Banca Naţionala a României îşi rezerva dreptul de a solicita societăţii bancare determinarea bazei de calcul potrivit alin.1.
 + 
Articolul 7În termen de 5 zile lucrătoare de la expirarea perioadei de observare, societăţile bancare vor comunică în scris Băncii Naţionale a României, direcţia de credite şi Operaţiuni de Piaţa, baza de calcul pentru determinarea rezervelor obligatorii. Necomunicarea în termen stabilit a bazei de calcul atrage după sine stabilirea discretionara a acesteia de către Banca Naţionala a Romanie, cu toate consecinţele ce decurg asupra nivelului rezervelor.
 + 
Articolul 8Perioada de aplicare este luna calendaristică. Pe durata acesteia, societăţile bancare sînt obligate sa menţină în cont Banca Naţionala a României nivelul prevăzut al rezervelor obligatorii. Încadrarea în cerinţele privind rezervele obligatorii se realizează atunci cînd nivelul efectiv al rezervelor obligatorii (definit în art.4 lit.e) este egal cu nivelul prevăzut al acestora.
 + 
Articolul 9Banca Naţionala a României stabileşte rata rezervelor obligatorii în funcţie de obiectivele sale de politica monetara şi o comunică societăţilor bancare cu cel puţin 7 zile înainte de aplicare. Rata rezervelor obligatorii rămîne în vigoare pînă la comunicarea expresă a modificării ei.
 + 
Articolul 10Nivelul efectiv al rezervelor obligatorii, determinat conform art. 4 lit. e), este purtător de dobinda dacă acesta este cel mult egal cu nivelul prevăzut al rezervelor. Banca Naţionala a României stabileşte şi poate modifica, fără preaviz, rata dobinzii pentru rezervele obligatorii. Excedentul de rezerve, asa cum este definit la art. 4 lit. f), nu este purtător de dobinda.
 + 
Articolul 11Pentru deficitul de rezerve, asa cum este definit la art. 4 lit. g), se calculează şi se percepe o dobinda penalizatoare specială pe durata unei luni calendaristice, cu o rata stabilită de Banca Naţionala a României. Rata dobinzii penalizatoare se comunică fără preaviz.
 + 
Articolul 12Banca Naţionala a României îşi rezerva dreptul de a verifica, la sediul societăţilor bancare, exactitatea datelor comunicate pentru calculul rezervelor obligatorii. Societăţile bancare au obligaţia de a păstra documentaţia aferentă pe o perioadă de un an.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x