REGULAMENT din 9 mai 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 674 din 28 iulie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 245 14/09/2005
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 9REFERIRE LALEGE 554 02/12/2004
ART. 10REFERIRE LALEGE 19 17/03/2000
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 554 02/12/2004
ANEXA 1REFERIRE LAOG 14 30/01/2003
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 19 17/03/2000 ART. 47
ANEXA 1REFERIRE LAHG 610 25/05/1990
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 245 14/09/2005
ActulAPROBAT DEORDIN 121 09/05/2005
ActulCONTINUT DEORDIN 121 09/05/2005
ActulREFERIT DEORDIN 248 03/10/2005
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 03/10/2005

de organizare şi funcţionare a Comisiei superioare de expertiza medicală a persoanelor cu handicap pentru adulti



 + 
Capitolul IDispoziţii privind organizarea Comisiei superioare de expertiza medicală a persoanelor cu handicap pentru adulti + 
Articolul 1În structura Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap funcţionează Comisia superioară de expertiza medicală a persoanelor cu handicap pentru adulti, denumita în continuare Comisia superioară, cu activitate decizionala în soluţionarea contestaţiilor la certificatele de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap, emise de comisiile de expertiza medicală a persoanelor cu handicap pentru adulti din subordinea consiliilor judeţene şi consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
 + 
Articolul 2(1) Comisia superioară se numeşte prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap şi are următoarea componenta:a) preşedinte, medic specialist în expertiza medicală şi recuperarea capacităţii de muncă, interne sau sănătate publică, absolvent de cursuri de management în domeniul sociomedical cu durata de cel puţin un an;b) 2 medici specialişti, propuşi de Ministerul Sănătăţii, în următoarele specialităţi, în funcţie de afectiunea care produce handicapul: interne, chirurgie-ortopedie, oftalmologie, psihiatrie, neurologie;c) un reprezentant desemnat de Consiliul Naţional al Dizabilitatii din România;d) un psiholog sau un asistent social.(2) În cadrul Comisiei superioare se pot constitui comisii de specialitate, în funcţie de afectiunile care produc handicapul, prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap.(3) Comisia superioară se afla în coordonarea vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap.
 + 
Articolul 3Preşedintele Comisiei superioare este angajat prin concurs, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 4Ceilalţi membri ai Comisiei superioare au dreptul la o indemnizaţie de şedinţa. Cuantumul lunar brut al indemnizaţiilor de şedinţa, pentru fiecare membru al Comisiei superioare, nu poate depăşi 20% din indemnizaţia preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap şi se acordă proporţional cu numărul de şedinţe la care a participat în luna respectiva.
 + 
Articolul 5Comisia superioară are următoarele atribuţii:a) rezolva contestaţiile la certificatele de încadrare în grad de handicap şi comunică deciziile în termen legal;b) coordonează din punct de vedere metodologic activitatea comisiilor judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti;c) în exercitarea atribuţiilor de coordonare a comisiilor judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, Comisia superioară poate emite precizări şi instrucţiuni cu caracter metodologic, care sunt obligatorii pentru aplicarea unitară a prevederilor legale;d) prezintă conducerii Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, prin preşedintele Comisiei superioare, până la data de 5 a fiecărei luni, un raport privind activităţile desfăşurate în luna anterioară.
 + 
Capitolul IIFuncţionarea Comisiei superioare de expertiza medicală a persoanelor cu handicap pentru adulti + 
Articolul 6(1) Comisia superioară soluţionează contestaţiile la certificatele de încadrare în grad de handicap, în termen de 45 de zile lucrătoare de la data înregistrării.(2) Preşedintele Comisiei superioare primeşte contestaţia împreună cu dosarul persoanei şi dispune înregistrarea acesteia, verificand totodată dacă a fost depusa în termenul legal de 30 de zile.(3) Contestaţia depusa la alte organe de stat va fi considerată contestaţie în termen şi va fi soluţionată ca atare, în măsura în care a fost depusa în termenul prevăzut de lege.(4) În situaţia în care contestaţia s-a depus în afară termenului, preşedintele Comisiei superioare va dispune respingerea acesteia ca tardiv introdusă, comunicând în scris contestatarului soluţia adoptată şi motivarea acesteia, în termen de 15 zile de la data înregistrării.(5) În situaţia în care contestaţia a fost introdusă în termen, preşedintele Comisiei superioare fixează data la care persoana va fi invitata în faţa comisiei, data care nu poate depăşi 45 de zile lucrătoare de la data înregistrării. Data prezentării se va aduce la cunoştinţa contestatarului prin intermediul unei scrisori recomandate cu confirmare de primire.
 + 
Articolul 7(1) La data fixată Comisia superioară va proceda la examinarea contestatarului şi a dosarului acestuia, pronunţându-se cu privire la contestaţia formulată, sens în care va emite o decizie ce va fi adoptată cu votul majorităţii membrilor Comisiei superioare.(2) În cazul în care persoana programata nu se prezintă la Comisia superioară la data fixată de preşedinte, soluţionarea contestaţiei se va face pe baza documentelor medicale aflate în dosar.(3) În situaţia persoanelor nedeplasabile, pe baza certificatului emis de medicul de familie, care atesta aceasta împrejurare, Comisia superioară va examina numai documentele din dosar, fără a mai solicita deplasarea contestatarului la sediul acesteia.(4) Solutionand contestaţia, Comisia superioară poate pronunţa una dintre următoarele soluţii:a) admiterea contestaţiei şi încadrarea contestatarului într-un alt grad de handicap;b) respingerea contestaţiei şi menţinerea gradului de handicap stabilit de comisia teritorială. Respingerea contestaţiei se va pronunţa prin decizie şi va fi motivată.
 + 
Articolul 8(1) Decizia Comisiei superioare atesta deficienta funcţională şi gradul de handicap, restantul funcţional, precum şi faptul ca persoana beneficiază sau nu beneficiază, după caz, de protecţie specială şi ca beneficiază sau nu beneficiază de drepturile conferite de lege. Modelul deciziei este prevăzut în anexa la prezentul regulament.(2) În situaţia încadrării în grad de handicap, drepturile de care beneficiază contestatarul vor fi înscrise nominal.
 + 
Articolul 9Deciziile emise de Comisia superioară pot fi atacate potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, la instanţa judecătorească competenţa.
 + 
Articolul 10(1) Comisia superioară are drept de control cu privire la activitatea comisiilor judeţene sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti, urmărind:a) respectarea prevederilor legale privitoare la încadrarea în grad de handicap a unei persoane;b) respectarea metodologiei de lucru;c) corectitudinea stabilirii deficientei functionale, a încadrării în grad de handicap, a datei dobândirii handicapului (pentru cazurile care solicită pensionarea pentru limita de vârsta ca persoana cu handicap în condiţiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare);d) valabilitatea certificatelor.(2) Comisia superioară se poate sesiza din oficiu cu privire la corectitudinea încadrării unei persoane în grad de handicap, situaţie în care va emite o decizie cu valabilitate de la data soluţionării ei.(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) Comisia superioară va prezenta şi concluzii referitoare la persoanele vinovate, precum şi măsurile legale care se impun.
 + 
Capitolul IIIDispoziţii finale + 
Articolul 11În rezolvarea contestaţiilor Comisia superioară va urmări respectarea prevederilor legale în vigoare privind criteriile pe baza cărora se stabileşte gradul de handicap pentru adulti şi se aplică măsurile de protecţie specială a acestora.
 + 
Anexa la regulament              MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITĂŢII SOCIALE ŞI FAMILIEI              AUTORITATEA NAŢIONALA PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP         COMISIA SUPERIOARĂ DE EXPERTIZA MEDICALĂ A PERSOANELOR CU HANDICAP                                PENTRU ADULTI                         Nr. ……./………………                    DECIZIE DE ÎNCADRARE ÎN GRAD DE HANDICAPComisia superioară de expertiză medicală a persoanelor cu handicap pentru adulţi,constituită în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 14/2003, soluţionând contestaţia formulată laCertificatul nr. …………… din ………………., emis de ……………………….,examinând pe domnul/doamna ………………………….., CNP ………………………..,domiciliat/domiciliată în ……………………., str. ……………………. nr. ……,bl. ….., sc. ….., et. ……, ap. ………, sectorul ……, statut social: 1. fără venit;2. cu pensie de urmaş; 3. cu pensie de invaliditate; 4. cu pensie de limită de vârstă;5. salariat; 6. altele ……………………………………….., stabileşte următoarele:A. Codul bolii ………………., codul handicapului …………………………….. .B.*) Gradul de handicap:– uşor;– mediu;– accentuat;– grav:= cu asistent personal;= fără asistent personal;= cu indemnizaţie de însoţitor pentru nevăzători/handicap vizual grav (Hotărârea Guvernuluinr. 610/1990)C. Motivarea respingerii cererii …………………………………………………..………………………………………………………………………………..D.**) Data dobândirii handicapului ……………….. documentul …………………….E. Prezenta decizie atestă că domnul/doamna …………………………………….. aregradul de handicap …………….., necesită protecţie specială şi beneficiază de următoareledrepturi …………………………………………………………………………..F. Programul individual de recuperare, readaptare şi integrare socială însoţeşte prezentadecizie.F.1. Capacitatea de muncă (procentual) ……………………………………………..G.*) Valabilitate:– 6 luni – 12 luni – permanent (conform Instrucţiunii metodologice nr. 4/2003 a Comisieisuperioare de expertiză medicală a persoanelor cu handicap pentru adulţi)H.***) Termen de revizuire ……………………….. Documentaţia cu care persoana se vaprezenta la revizuire …………….Prezenta decizie poate fi contestată potrivit Legii contenciosului administrativnr. 554/2004.Titularul deciziei beneficiază de toate drepturile şi accesibilităţile prevăzute de lege,corespunzător gradului de handicap stabilit.Prezenta decizie obligă toate persoanele şi autorităţile la respectarea ei, în concordanţăcu convenţiile internaţionale şi cu legislaţia internă.Preşedinte: ………………………………………………………..Membri: ……………………………………………………………Secretar: ………………………………………………………….    NOTĂ:    Se va completa cu majuscule sau la masina de scris.__________   *) Se anulează ceea ce nu corespunde.  **) Se completează numai pentru persoanele care solicită pensionarea în      temeiul art. 47 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii      şi alte drepturi de asigurări sociale. ***) Nu se completează în cazul certificatului cu caracter permanent.–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x