REGULAMENT din 9 decembrie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 28/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL JUSTITIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 5 ianuarie 2011
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 4REFERIRE LALEGE 123 04/05/2006 ART. 40
ART. 7REFERIRE LALEGE 123 04/05/2006 ART. 40
ART. 8REFERIRE LALEGE 123 04/05/2006 ART. 13
ART. 14REFERIRE LALEGE 123 04/05/2006 ART. 15
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 2914 09/12/2010
ActulCONTINUT DEORDIN 2914 09/12/2010

privind delegarea, detaşarea şi transferul personalului de probaţiune



 + 
Capitolul IDelegarea personalului de probaţiune + 
Articolul 1Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia ministrului justiţiei, de către personalul de probaţiune a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu, în afara locului său de muncă.
 + 
Articolul 2(1) Pentru motive obiective, ministrul justiţiei, la propunerea directorului Direcţiei de probaţiune, poate dispune delegarea unui consilier de probaţiune într-un alt serviciu de probaţiune.(2) Delegarea se face la iniţiativa şefului serviciului de probaţiune din care se deleagă consilierul de probaţiune sau la solicitarea şefului serviciului de probaţiune unde se face delegarea.
 + 
Articolul 3Pentru delegarea consilierilor de probaţiune într-un alt serviciu sunt necesare:a) avizul şefului serviciului de probaţiune din care se deleagă consilierul de probaţiune sau al şefului serviciului de probaţiune unde se doreşte delegarea, după caz;b) avizul directorului Direcţiei de probaţiune.
 + 
Articolul 4(1) Delegarea consilierilor de probaţiune într-un alt serviciu se dispune pe o perioadă de cel mult 60 de zile într-un an.(2) Consilierul de probaţiune poate refuza delegarea dacă se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 40 alin. (2) din Legea nr. 123/2006 privind statutul personalului din serviciile de probaţiune, cu modificările şi completările ulterioare.(3) Delegarea consilierului de probaţiune pe o perioadă mai mare de 60 de zile într-un an se poate dispune numai cu acordul scris al acestuia.
 + 
Articolul 5La soluţionarea solicitării de delegare, Direcţia de probaţiune va ţine cont de:a) situaţia posturilor ocupate şi a posturilor vacante în cele două servicii de probaţiune implicate în procedura de delegare;b) datele statistice recente privind volumul de activitate pe principalele activităţi şi încărcătura pe consilier de probaţiune la serviciile de probaţiune implicate în procedura delegării, raportat la media naţională stabilită pentru activităţile evaluate.
 + 
Articolul 6(1) În situaţii excepţionale, consilierii de probaţiune pot fi delegaţi şi în cadrul Direcţiei de probaţiune.(2) Delegarea consilierului de probaţiune în cadrul Direcţiei de probaţiune se poate dispune numai cu acordul scris al acestuia.(3) Prevederile art. 3 se aplică în mod corespunzător.
 + 
Articolul 7Delegarea personalului din serviciile de probaţiune încetează:a) la expirarea termenului pentru care a fost dispusă;b) dacă pe parcursul delegării a apărut una dintre situaţiile prevăzute la art. 40 alin. (2) din Legea nr. 123/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi dacă există o solicitare în acest sens din partea personalului de probaţiune delegat.
 + 
Capitolul IIDelegarea consilierilor de probaţiune în funcţia de şef serviciu + 
Articolul 8(1) În situaţia vacantării sau vacantării temporare a funcţiei de şef serviciu, atribuţiile specifice funcţiei de conducere vor fi exercitate, prin delegare, de către un consilier de probaţiune desemnat de către ministrul justiţiei, la propunerea directorului Direcţiei de probaţiune, în urma unei selecţii organizate în acest sens.(2) Delegarea pe funcţia de şef serviciu se va face cu respectarea, în mod corespunzător, a condiţiilor prevăzute la art. 13 şi 13^1 din Legea nr. 123/2006, cu modificările şi completările ulterioare.(3) Prelungirea duratei delegării consilierului de probaţiune pe funcţia de şef serviciu se face la propunerea directorului Direcţiei de probaţiune, fără a mai fi necesară parcurgerea unei proceduri de selecţie.
 + 
Articolul 9(1) Direcţia de probaţiune informează toate serviciile de probaţiune cu privire la vacantarea funcţiei de şef serviciu şi deschiderea procedurii de selecţie pentru desemnarea unui consilier de probaţiune care va exercita atribuţiile de conducere, precizând etapele şi termenele ce vor fi avute în vedere la desfăşurarea acestei proceduri, prin publicarea unui anunţ pe pagina electronică a Ministerului Justiţiei.(2) Consilierii de probaţiune care îşi desfăşoară activitatea în alte servicii de probaţiune vor putea să participe la procedura de selecţie numai dacă în schema de personal a serviciului de probaţiune unde este vacantă funcţia de conducere există un post de consilier de probaţiune vacant sau temporar vacant.
 + 
Articolul 10În vederea participării la procedura de selecţie pentru delegarea pe funcţia de şef serviciu, consilierii de probaţiune interesaţi trebuie să depună, în termenul anunţat de Direcţia de probaţiune, care nu poate fi mai scurt de 10 zile, următoarele documente:a) o scrisoare de intenţie;b) un curriculum vitae, format european;c) un plan de management privind activitatea serviciului de probaţiune în cadrul căruia este vacantă funcţia de conducere, având în vedere perioada pentru care se face delegarea pe această funcţie.
 + 
Articolul 11Planul de management va fi întocmit cu respectarea următoarelor criterii:a) aplicabilitatea şi utilitatea pentru serviciul de probaţiune;b) adecvarea metodelor de lucru propuse la specificul serviciului de probaţiune;c) coerenţa planului;d) modul de prezentare scrisă a planului: întinderea maximă pe 10 pagini, tehnoredactate în format A4, cu font Arial 12, la 1 1/2 rând.
 + 
Articolul 12(1) Consilierii de probaţiune care au depus planul de management susţin un interviu în faţa unei comisii de selecţie desemnate prin rezoluţie a directorului Direcţiei de probaţiune.(2) Comisia de selecţie este formată din cel puţin 2 membri, de regulă un inspector de probaţiune şi persoana din cadrul Direcţiei de probaţiune care coordonează activitatea serviciului de probaţiune unde este vacantă funcţia de conducere, precum şi un secretar.(3) Interviul susţinut în faţa comisiei de selecţie este înregistrat audio, solicitându-se în prealabil consimţământul consilierului de probaţiune în cauză. Dacă acesta nu este de acord cu înregistrarea, interviul este consemnat în scris de către secretarul comisiei.(4) În cadrul interviului, membrii comisiei de selecţie evaluează atât modul de prezentare a planului de management întocmit de fiecare dintre consilierii de probaţiune, cât şi abilităţile necesare exercitării funcţiei de şef serviciu, potrivit unui barem stabilit anterior.(5) În urma interviului, fiecare membru al comisiei de selecţie acordă o notă de la 0 la 10, urmând ca nota finală obţinută de fiecare dintre candidaţi să fie stabilită ca medie aritmetică a notelor acordate de membrii comisiei.(6) Este declarat admis la procedura de selecţie pentru delegarea în funcţia de şef serviciu consilierul de probaţiune care a obţinut în urma interviului minimum nota 7.(7) Consilierul de probaţiune care a obţinut nota finală cea mai mare va fi desemnat pentru delegarea pe funcţia de şef serviciu.
 + 
Articolul 13Delegarea în funcţia de şef serviciu încetează:a) la expirarea termenului pentru care a fost dispusă;b) la data la care funcţia de conducere este ocupată prin numire, în condiţiile legii, sau la momentul reluării exercitării funcţiei de către titularul de drept, dacă această dată se situează în interiorul termenului prevăzut la lit. a);c) în alte situaţii, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 14Revocarea delegării în funcţia de şef serviciu se dispune de către ministrul justiţiei, la propunerea directorului Direcţiei de probaţiune, pentru motivele prevăzute la art. 15 din Legea nr. 123/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Capitolul IIIDetaşarea consilierilor de probaţiune + 
Articolul 15În situaţia în care un serviciu de probaţiune nu poate funcţiona în condiţii normale datorită existenţei unor posturi de consilier de probaţiune vacante sau temporar vacante, ministrul justiţiei, la propunerea directorului Direcţiei de probaţiune, poate dispune detaşarea unuia sau mai multor consilieri de probaţiune dintr-un alt serviciu de probaţiune.
 + 
Articolul 16(1) Pentru a dispune detaşarea consilierilor de probaţiune într-un alt serviciu de probaţiune sunt necesare:a) solicitarea şefului serviciului de probaţiune unde se doreşte detaşarea;b) avizul şefului serviciului de probaţiune din care se detaşează consilierul de probaţiune;c) avizul directorului Direcţiei de probaţiune.(2) Detaşarea consilierilor de probaţiune se dispune pe o perioadă de cel mult un an.(3) Consilierul de probaţiune poate refuza detaşarea numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.(4) Detaşarea poate fi prelungită pentru motive obiective, care impun prezenţa persoanei la serviciul la care s-a dispus detaşarea, cu acordul acesteia, din 6 în 6 luni.(5) Prevederile art. 5 se aplică în mod corespunzător.
 + 
Articolul 17(1) Detaşarea consilierilor de probaţiune încetează la expirarea termenului pentru care a fost dispusă.(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), directorul Direcţiei de probaţiune poate propune ministrului justiţiei încetarea detaşării consilierilor de probaţiune, anterior duratei pentru care a fost dispusă, la solicitarea motivată a consilierului de probaţiune detaşat ori a unuia dintre cei 2 şefi ai serviciilor de probaţiune implicate în procedura de detaşare.
 + 
Capitolul IVTransferul personalului de probaţiune + 
Articolul 18(1) Transferul personalului din serviciile de probaţiune între serviciile de probaţiune se aprobă, la cererea acestuia, de ministrul justiţiei, cu avizul directorului Direcţiei de probaţiune şi al şefilor serviciilor de probaţiune implicate.(2) Transferul se face pe un post vacant, într-o funcţie echivalentă cu funcţia deţinută.
 + 
Articolul 19(1) În soluţionarea solicitărilor de transfer depuse de către personalul de probaţiune, Direcţia de probaţiune aplică criteriile prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul regulament.(2) În situaţia în care există mai multe solicitări de transfer care vizează acelaşi post vacant, se analizează fiecare situaţie prin raportare la criteriile menţionate la alin. (1) şi se stabileşte un punctaj pe baza căruia se face departajarea între solicitări.(3) Sistemul de punctaj va utiliza valorile unu sau zero, în funcţie de îndeplinirea sau neîndeplinirea criteriului analizat şi de particularităţile fiecăreia dintre solicitările de transfer.
 + 
Articolul 20(1) Prin excepţie de la prevederile art. 18 alin. (2), inspectorul de probaţiune poate fi transferat, la cerere, pe funcţia de consilier de probaţiune.(2) Inspectorul de probaţiune transferat pe funcţia de consilier de probaţiune va fi încadrat pe gradul de consilier de probaţiune corespunzător vechimii în probaţiune.
 + 
Articolul 21Transferul inspectorului de probaţiune pe funcţia de consilier de probaţiune se aprobă, la cererea acestuia, de către ministrul justiţiei, cu avizul directorului Direcţiei de probaţiune şi al şefului serviciului de probaţiune în care se doreşte transferul.
 + 
Capitolul VDispoziţii finale + 
Articolul 22Personalul de probaţiune care este delegat sau detaşat în altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază, pe toată durata delegării sau detaşării, de drepturile prevăzute de lege.
 + 
Articolul 23Personalul de probaţiune delegat într-o funcţie de conducere beneficiază, pe toată durata delegării, de toate drepturile prevăzute de lege pentru funcţia pe care este delegat.
 + 
Articolul 24(1) Delegarea consilierilor de probaţiune într-un alt serviciu de probaţiune sau în cadrul Direcţiei de probaţiune, delegarea pe funcţia de conducere, detaşarea şi transferul personalului de probaţiune se dispun prin ordin al ministrului justiţiei.(2) Delegarea consilierilor de probaţiune într-un alt serviciu de probaţiune sau în cadrul Direcţiei de probaţiune, delegarea pe funcţia de conducere şi detaşarea consilierilor de probaţiune încetează prin ordin al ministrului justiţiei.
 + 
Articolul 25Consilierilor de probaţiune care, la data intrării în vigoare a prezentului regulament, sunt delegaţi pe funcţia de şef serviciu li se va menţine delegarea pe funcţia de conducere dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru delegare.
 + 
Anexa la regulamentCRITERIIaplicabile în procedura de transfer al personalului de probaţiuneI. Situaţia serviciilor de probaţiune implicate în procedura de transfer1. Existenţa unui post vacant în cadrul serviciului de probaţiune în care se solicită transferul2. Volumul de activitate al fiecăruia dintre cele două servicii de probaţiune implicate în procedura de transferScopul acestui criteriu este să stabilească în ce măsură transferul unui consilier de probaţiune poate influenţa volumul de activitate derulată în cadrul celor două servicii implicate în procedura de transfer. Criteriul va fi avut în vedere în măsura în care în cel puţin unul dintre cele două servicii de probaţiune implicate în procedura de transfer volumul de activitate pe consilier de probaţiune este egal cu sau mai mare decât media naţională stabilită pentru activităţile supuse analizei.Aplicarea acestui criteriu presupune:a) raportarea numărului de referate de evaluare şi a numărului de persoane aflate în supraveghere la numărul de consilieri de probaţiune activi din cadrul fiecărui serviciu de probaţiune implicat în procedura de transfer, pentru a determina volumul de activitate pe consilier de probaţiune;b) raportarea volumului de activitate pe consilier de probaţiune la media naţională stabilită pentru activităţile evaluate, pentru a determina în ce măsură realizarea transferului ar influenţa, în mod real, volumul de activitate din serviciile de probaţiune implicate;c) în funcţie de rezultatele obţinute la punctele anterioare, va avea prioritate în soluţionare solicitarea consilierului de probaţiune al cărui transfer nu va determina o creştere a volumului de activitate în cadrul serviciului de unde se transferă, care ar urma să devină astfel egal cu sau mai mare decât media naţională stabilită pentru activităţile supuse analizei.3. Mobilitatea personalului în cadrul celor două servicii de probaţiune implicate în procedura de transferAplicarea acestui criteriu presupune analiza următoarelor elemente:a) numărul posturilor vacante în serviciile de probaţiune implicate în procedura de transfer, raportat la numărul de posturi existente în schema celor două servicii de probaţiune (în analiza acestui element prezintă relevanţă faptul că posturile vacante nu au putut fi ocupate în urma concursurilor organizate în acest sens, precum şi numărul de transferuri anterioare);b) existenţa sau eventualitatea unor situaţii de vacantare/vacantare temporară a unor posturi în cadrul serviciului de probaţiune unde îşi desfăşoară activitatea consilierul de probaţiune solicitant (acest element prezintă relevanţă pentru a stabili în ce măsură se poate vorbi despre o fluctuaţie a personalului ce ar putea afecta activitatea în serviciul de probaţiune în care îşi desfăşoară activitatea consilierul de probaţiune care solicită transferul).II. Situaţia personală a personalului de probaţiune care solicită transferul1. Situaţia familială a solicitantului şi starea de sănătate a acestuia, a soţului, a copiilor minori şi a altor persoane aflate în întreţinerea acestuia, potrivit legiiÎn funcţie de situaţia concretă, se soluţionează cu prioritate solicitarea personalului de probaţiune care are în întreţinere copii minori sau alte persoane şi care are domiciliul în localitatea unde este situat serviciul de probaţiune în care se solicită transferul.2. Situaţia locativă a personalului de probaţiune şi timpul afectat deplasării până la sediul serviciului de probaţiune în care îşi desfăşoară activitateaÎn funcţie de situaţia concretă, se soluţionează cu prioritate solicitarea personalului de probaţiune care locuieşte în altă localitate decât cea unde este situat sediul serviciului de probaţiune în care îşi desfăşoară activitatea şi care este nevoit să se deplaseze zilnic pe distanţe mari pentru a ajunge la sediul serviciului de probaţiune.3. Rolul [supervizor, formator, consilier responsabil de colectarea, prelucrarea şi interpretarea datelor statistice (crcpids), specialist în relaţii publice] îndeplinit în cadrul serviciului de probaţiune de către consilierul de probaţiune solicitantAcest criteriu prezintă relevanţă şi poate constitui un avantaj în soluţionarea favorabilă a cererii de transfer depuse de consilierul de probaţiune care exercită un anumit rol (supervizor, formator, crcpids, specialist în relaţii publice) în serviciul de probaţiune în care îşi desfăşoară activitatea, în măsura în care acest rol nu este îndeplinit de niciunul dintre consilierii din cadrul serviciului unde se solicită transferul.4. Rezultate deosebite obţinute în activitate de către solicitantAcest criteriu prezintă relevanţă şi constituie un avantaj în soluţionarea favorabilă a cererii de transfer depuse de personalul de probaţiune care a avut o contribuţie relevantă la dezvoltarea sistemului de probaţiune (de exemplu, participarea la derularea/dezvoltarea unor programe/proiecte naţionale sau internaţionale în domeniul probaţiunii, susţinerea unor programe de formare, participarea la elaborarea unor acte normative/studii privind sistemul de probaţiune etc.).5. Personalul de probaţiune solicitant să nu fi beneficiat anterior de un transferAcest criteriu constituie un avantaj în soluţionarea favorabilă a transferului pentru personalul de probaţiune care nu a mai beneficiat de un transfer, în comparaţie cu un alt consilier de probaţiune solicitant căruia i-a fost aprobată anterior o cerere de transfer.6. Vechimea cererii de transfer depuse de solicitantÎn funcţie şi de celelalte criterii de transfer, are prioritate în soluţionarea favorabilă cererea de transfer cu data de înregistrare la Direcţia de probaţiune cea mai veche şi pentru care nu s-a schimbat situaţia care a generat-o.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x