REGULAMENT din 8 iunie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUIMINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 501 din 26 iulie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 3REFERIRE LALEGE 268 28/05/2001 ART. 8
ART. 3REFERIRE LALEGE 1 11/01/2000 ART. 23
ART. 3REFERIRE LALEGE 169 27/10/1997
ART. 3REFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 169
ART. 3REFERIRE LALEGE (R) 18 19/02/1991
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 468 08/06/2007
ActulCONTINUT DEORDIN 468 08/06/2007

de organizare şi funcţionare a fermei didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Ferma didactică este o structură a unităţilor de învăţământ, fără personalitate juridică, fiind organizată în scopul principal al derulării procesului didactic prin exploatarea şi valorificarea lotului didactic experimental, a altor terenuri aflate în proprietate, administrare, folosinţă ori dobândite prin donaţii, concesionări sau în orice alte modalităţi prevăzute de lege.(2) Lotul didactic experimental este suprafaţa de teren destinată desfăşurării unor activităţi specifice de învăţământ de către unităţile de învăţământ primar şi gimnazial din mediul rural şi periurban, precum şi de către liceele şi şcolile de arte şi meserii cu profil agricol, agromontan şi silvic. Pot constitui loturi didactice experimentale şi suprafeţele de luciu de apă – lacuri, iazuri, instalaţii piscicole.(3) Loturile didactice experimentale pot face parte din ferma didactică.
 + 
Articolul 2Activitatea în ferma didactică se desfăşoară în scopul derulării procesului de învăţământ, în vederea însuşirii de către elevi a competenţelor specifice calificărilor din domeniul agricol, agromontan, silvic şi economic.
 + 
Articolul 3Unităţile de învăţământ de profil agricol, agromontan şi silvic care nu au în proprietate sau în folosinţă terenuri agricole pot solicita primirea în folosinţă sau concesionarea, pentru constituirea fermei didactice şi a loturilor experimentale, o suprafaţă din terenurile aflate în domeniul public al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, în conformitate cu art. 169 din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art. 8 din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi completările ulterioare, sau art. 23 alin. (4) din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 4Fermele didactice beneficiază de toate prevederile legislaţiei în vigoare privind subvenţiile, creditarea şi alte facilităţi asigurate de stat operatorilor economici din agricultură şi silvicultură, inclusiv fonduri de investiţii.
 + 
Articolul 5(1) Înfiinţarea de loturi didactice experimentale şi ferme didactice se aprobă de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, cu avizul inspectoratului şcolar şi al consiliului local.(2) Organizarea fermei didactice se face cât mai aproape posibil de sediul unităţii şcolare.(3) Unităţile de învăţământ care au în structură fermă didactică se vor înregistra în registrul fermelor.
 + 
Capitolul IIOrganizarea fermei didactice + 
Secţiunea 1Baza materială + 
Articolul 6(1) Suprafaţa fermei didactice este de minimum 5 ha.(2) Suprafeţele minime ale loturilor didactice experimentale sunt prevăzute în art. 169 alin. (1) din Legea nr. 84/1995 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 7Ferma didactică poate avea următoarele componente:a) colecţii biologice: fitotehnică, ampelografică, zootehnică, legumicolă, pomicolă, cu scop pur didactic;b) sector vegetal de producţie pentru principalele plante de cultură din zonă, dar şi pentru extinderea unor culturi (plante medicinale, tutun, hamei, şofrănel şi altele), culturi furajere pentru sectorul zootehnic, culturi legumicole, pomicole şi floricole;c) parc de maşini şi utilaje agricole specifice activităţii şi sector de mecanizare compus din ateliere de reparaţii şi întreţinere;d) sector pentru creşterea animalelor, inclusiv creşterea păsărilor, albinelor, viermilor de mătase, peştilor şi animalelor mici specifice zonei;e) sectoare pentru prelucrarea produselor agricole: lăptărie, carmangerie, fabricarea conservelor etc.;f) sector agroturistic/pensiune agroturistică;g) sectoare pentru activităţi neagricole: meşteşuguri tradiţionale, artizanat, prelucrarea lemnului etc.;h) alte tipuri de loturi experimentale.
 + 
Articolul 8Ferma didactică poate utiliza sisteme intensive sau ecologice de producţie – sere, solarii, culturi irigate, culturi tehnice, plante medicinale şi altele.
 + 
Articolul 9Efectivul de animale în ferma didactică nu va depăşi 1 UVM (unităţi vită mare) pentru un hectar de teren cultivat cu plante furajere sau pajişti naturale.
 + 
Articolul 10(1) Veniturile fermei didactice constituie venituri extrabugetare ale unităţii de învăţământ.(2) Ferma didactică ţine o evidenţă contabilă pentru activitatea proprie şi utilizează contul bancar pentru venituri extrabugetare al unităţii de învăţământ, în conformitate cu principiile şi forma de organizare a societăţilor agricole.
 + 
Articolul 11Veniturile realizate în ferma didactică şi loturile didactice experimentale sunt utilizate conform legislaţiei în vigoare.
 + 
Secţiunea a 2-a2.1. Încadrarea cu personal a fermei didactice + 
Articolul 12(1) Activităţile din ferma didactică sunt coordonate prin extindere de atribuţii de către directorul sau directorul adjunct al unităţii de învăţământ.(2) Ferma didactică, cu toate componentele prevăzute la art. 7, are următoarea structură de personal:a) şef de fermă – inginer sau subinginer de specialitate în subordinea directorului sau directorului adjunct al unităţii de învăţământ;b) tehnician de fermă, în subordinea şefului de fermă;c) administrator de pensiune agroturistică – în subordinea directorului sau directorului adjunct al unităţii de învăţământ;d) economist (contabil) – în subordinea contabilului-şef de la unitatea de învăţământ sau, după caz, a directorului/ directorului adjunct;e) muncitori calificaţi şi necalificaţi pentru deservirea sectoarelor de activitate, normaţi conform normativelor în vigoare;f) paznici.(3) Din structura de personal a fermei didactice poate să lipsească, la decizia consiliului de administraţie al şcolii, şeful de fermă; în acest caz, tehnicianul de fermă este în subordinea directorului sau directorului adjunct al unităţii de învăţământ şi îndeplineşte atribuţiile prevăzute la art. 15 şi 17.2.2. Salarizarea personalului fermei didactice
 + 
Articolul 13Salarizarea personalului fermei didactice prevăzut la art. 12 alin. (2) se face potrivit reglementărilor în vigoare privind salarizarea personalului bugetar.
 + 
Secţiunea a 3-aAtribuţiile personalului + 
Articolul 14Atribuţiile directorului sau directorului adjunct al unităţilor de învăţământ care deţin loturi experimentale sau fermă didactică se completează cu următoarele atribuţii:a) reprezintă ferma în relaţia cu terţi;b) coordonează întreaga activitate din fermă şi răspunde pentru buna funcţionare a acesteia;c) răspunde de elaborarea planului de producţie şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pe care le prezintă spre aprobare consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ;d) avizează bilanţurile contabile trimestriale şi anuale întocmite de contabilul-şef al unităţii de învăţământ;e) răspunde de necesitatea, oportunitatea şi legalitatea angajării şi utilizării creditelor bugetare, în limita şi cu destinaţia aprobate prin bugetul propriu;f) numeşte şi eliberează din funcţie personalul fermei didactice, în condiţiile legii;g) raportează trimestrial consiliului de administraţie despre problemele din fermă, despre modul cum se realizează planul de producţie întocmit de şeful de fermă;h) identifică sursele de finanţare, încheierea programelor de parteneriat necesare desfăşurării în bune condiţii a activităţii fermei didactice;i) urmăreşte realizarea în bune condiţii a activităţii practice a elevilor;j) urmăreşte perfecţionarea cadrelor didactice de specialitate şi a personalului fermei;k) aplică sancţiuni personalului nedidactic din fermă.
 + 
Articolul 15Şeful de fermă:a) întocmeşte, urmăreşte şi răspunde de planul de producţie, după avizarea acestuia de către director/director adjunct şi aprobarea de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ;b) alege tehnologiile specifice fiecărui sector în parte;c) organizează şi răspunde de derularea activităţilor din fermă;d) întocmeşte fişele de post pentru toţi responsabilii de sectoare şi muncitorii fermei;e) este obligat să examineze anual fişele posturilor, propunând modificările necesare;f) coordonează şi dirijează direcţiile de valorificare a producţiei;g) urmăreşte derularea programului de lucru şi evaluează activitatea fiecărui angajat, propunând directorului/directorului adjunct sancţionarea sau stimularea acestora;h) raportează periodic consiliului de administraţie despre problemele care apar în fermă;i) urmăreşte înregistrarea corectă a producţiei în documentele de evidenţă primară din punct de vedere cantitativ, valoric şi, după caz, calitativ;j) stabileşte, pe baza consultării cu directorul/directorul adjunct:1. cantităţile de seminţe, material săditor, pesticide, îngrăşăminte chimice şi alte materii şi materiale;2. structura sectorului de creştere a animalelor şi a altor loturi experimentale;k) asigură derularea acţiunilor de aprovizionare;l) răspunde de respectarea normelor de protecţia muncii, prevenirea şi stingerea incendiilor şi de protecţie a mediului înconjurător;m) răspunde de gestionarea bunurilor mobile şi imobile ale fermei didactice.
 + 
Articolul 16Economistul (Contabilul):a) este în subordinea contabilului-şef al unităţii de învăţământ;b) asigură întocmirea părţii din proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al unităţii de învăţământ aferent fermei didactice şi le înaintează spre aprobare;c) după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, răspunde de executarea acestuia, cu respectarea dispoziţiilor legale în domeniu;d) răspunde de organizarea şi ţinerea la zi a contabilităţii şi prezentarea la termen a situaţiei financiare;e) urmăreşte modul de utilizare a fondurilor băneşti, realizarea veniturilor şi informează consiliul de administraţie despre disfuncţionalităţile sesizate;f) organizează şi execută inventarierea anuală a mijloacelor din dotare;g) face propuneri pentru casări sau înlocuiri de bunuri materiale din fermă;h) nu acordă viză de control preventiv pentru activitatea sa.
 + 
Articolul 17Tehnicianul de fermă:a) răspunde, în concordanţă cu sarcinile de serviciu, alături de şeful fermei, de realizarea planului de producţie;b) răspunde de aplicarea tehnologiilor adoptate pentru fiecare produs şi proces de producţie din fermă;c) răspunde de asigurarea condiţiilor normale pentru derularea activităţii de instruire practică a elevilor.
 + 
Articolul 18Administratorul de sector agroturistic/pensiune agroturistică:a) întocmeşte, urmăreşte şi răspunde de planul de afaceri al pensiunii agroturistice, după avizarea acestuia de către director/director adjunct şi aprobarea de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ;b) organizează şi răspunde de derularea activităţilor din pensiunea agroturistică;c) răspunde de gestionarea bunurilor mobile şi imobile ale sectorului agroturistic/pensiuni agroturistice;d) raportează periodic consiliului de administraţie despre problemele care apar în sectorul agroturistic/pensiunea agroturistică.
 + 
Articolul 19(1) Fişele posturilor pentru personalul fermei didactice se aprobă în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.(2) Atribuţiile prevăzute mai sus corespunzătoare posturilor pentru personalul fermei didactice se detaliază şi se completează în fişele posturilor.
 + 
Capitolul IIIFuncţionarea fermei didactice + 
Articolul 20Activitatea fermei se bazează pe un plan de producţie elaborat de şeful fermei şi aprobat de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.
 + 
Articolul 21(1) Şeful de fermă împreună cu profesorii de specialitate asigură funcţionalitatea fiecărui sector al fermei didactice necesar instruirii profesionale pentru disciplinele/ modulele de specialitate.(2) Şeful de fermă împreună cu cadrele didactice de specialitate asigură efectuarea instructajului de protecţia muncii.
 + 
Articolul 22Elevii desfăşoară activităţile din ferma didactică sub îndrumarea şi supravegherea cadrelor didactice de specialitate.
 + 
Articolul 23Valorificarea produselor vegetale şi animaliere din ferma didactică se face în condiţiile legii. Cantina şcolară beneficiază de produsele fermei, după nevoie, la preţul fermei.
 + 
Articolul 24Unitatea şcolară, prin specialiştii ei şi ferma didactică, poate executa lucrări agricole şi servicii la terţi, inclusiv consultanţă tehnică de specialitate.
 + 
Articolul 25În scopul exploatării terenului agricol unitatea şcolară poate încheia contracte de asociere sau parteneriate cu operatori economici şi persoane fizice autorizate.
 + 
Articolul 26(1) Procesul de dezvoltare a fermei didactice este un obiectiv permanent al unităţii de învăţământ şi se realizează prin investiţii din surse de la bugetul de stat sau de la bugetul consiliului local, din venituri proprii şi alte surse.(2) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin structurile de specialitate de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, sprijină prin mijloace specifice activitatea fermelor didactice şi a loturilor didactice experimentale.
 + 
Articolul 27Dezvoltarea fermei are drept scop îmbunătăţirea continuă a condiţiilor necesare formării profesionale în conformitate cu standardele de pregătire profesională.
 + 
Articolul 28În planul de dezvoltare instituţională a unităţilor de învăţământ se cuprind şi obiective privind dezvoltarea fermei didactice.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 29(1) Prezentul regulament se aplică în unităţile de învăţământ preuniversitar care fac parte din sistemul naţional de învăţământ şi îndeplinesc condiţia prevăzută la art. 6.(2) Directorii unităţilor de învăţământ care deţin loturi didactice experimentale cu o suprafaţă mai mică de 5 ha desemnează persoana care răspunde de activităţile desfăşurate pe acestea.(3) Pentru desfăşurarea activităţilor pe loturile didactice experimentale se pot angaja persoane cu contract de prestări de servicii sau ca muncitori sezonieri.(4) Plata persoanelor prevăzute la alin. (3) se face din veniturile proprii ale unităţii de învăţământ.(5) Pentru coordonarea activităţii de pe loturile didactice experimentale deţinute de unităţile de învăţământ gimnazial şi liceele pedagogice se vor desemna, de regulă, şi cadre didactice de specialitate – biologie, educaţie tehnologică.
 + 
Articolul 30Ferma didactică care include şi sectorul agroturistic/pensiunea agroturistică şi este organizată în zona montană se numeşte fermă didactică agroturistică montană.
 + 
Articolul 31Prezentul regulament se aplică şi fermei didactice agroturistice montane, cu excepţia particularităţilor de organizare pentru care se aplică Regulamentul de organizare şi dotarea minimală pentru ferma didactică agroturistică montană, cuprinse în anexa nr. 2.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x