REGULAMENT din 5 septembrie 2023

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL CERCETARII, INOVARII SI DIGITALIZARII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 832 din 15 septembrie 2023
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 21092 05/09/2023
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DESTRATEGIE 21/08/2024
ActulAPROBAT DEORDIN 21092 05/09/2023
ActulCONTINUT DEORDIN 21092 05/09/2023
ActulREFERIT DEORDIN 21092 05/09/2023





Notă
Aprobat prin ORDINUL nr. 21.092 din 5 septembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 832 din 15 septembrie 2023.
 + 
Articolul 1 Dispoziții generale(1)Prezentul regulament de organizare și funcționare (ROF) stabilește modul de organizare și funcționare a grupului interministerial pentru coordonarea, elaborarea și implementarea strategiei naționale în domeniul tehnologiilor cuantice, denumit în continuare Grup interministerial, cu accent pe colaborarea interdisciplinară și sinergiile dintre diferitele domenii ale acestui sector.(2)Grupul interministerial este constituit în conformitate cu prevederile Memorandumului nr. 20/19172/MN din data de 23.05.2023, cu tema „Adoptarea unui plan strategic național pentru dezvoltarea tehnologiilor cuantice și crearea unui grup interministerial pentru elaborarea legislației și a politicii naționale în acest domeniu“.
 + 
Articolul 2 Coordonator, membri și invitați ai Grupului interministerial(1)Grupul interministerial este coordonat de către un reprezentant al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.(2)Toți membrii Grupului interministerial participă la procesul de coordonare interministerială, analiză și decizie privind coordonarea, elaborarea și implementarea strategiei naționale în domeniul tehnologiilor cuantice.(3)În cazul în care, din motive obiective, un membru al Grupului interministerial nu poate participa la o ședință, un alt reprezentant al instituției pe care o reprezintă poate participa la ședințe numai în baza unui mandat asumat de către conducătorul instituției pe care o reprezintă. (4)Invitații la ședințe sunt stabiliți cu acordul majorității membrilor Grupului interministerial.
 + 
Articolul 3 Atribuțiile coordonatorului Grupului interministerialCoordonatorul Grupului interministerial are următoarele atribuții: a)convoacă ședințele Grupului interministerial; b)prezidează întâlnirile Grupului interministerial; c)stabilește, după consultarea membrilor, ordinea de zi a ședințelor Grupului interministerial; d)aprobă materialele care urmează a fi transmise celorlalți membri ai Grupului interministerial, în vederea dezbaterii acestora în cadrul ședințelor. + 
Articolul 4 Ședințele Grupului interministerial(1)Ședințele Grupului interministerial se organizează cel puțin o dată pe lună.(2)Ședințele Grupului interministerial se pot derula atât cu prezența fizică a membrilor, cât și online. (3)Convocarea ședințelor ordinare, transmiterea invitațiilor, a agendei preliminare și a documentelor supuse dezbaterii către membri și invitați se realizează de către secretariatul tehnic al Grupului interministerial, cu cel puțin 3 zile calendaristice înaintea datei stabilite pentru ședință. (4)Convocarea ședințelor extraordinare ale Grupului interministerial se poate face cu 24 de ore înaintea datei stabilite pentru ședință. (5)Convocarea ședințelor Grupului interministerial se face întotdeauna în scris, invitațiile către membri fiind transmise prin e-mail. (6)La începutul fiecărei ședințe se adoptă agenda Grupului interministerial. (7)Ședințele Grupului interministerial au caracter public, cu excepția cazului în care coordonatorul decide altfel. (8)Deciziile adoptate în cadrul ședințelor Grupului interministerial sunt rezumate într-o minută. Acest document se elaborează de către secretariatul tehnic al Grupului interministerial și se transmite tuturor membrilor Grupului interministerial, precum și altor responsabili desemnați pentru îndeplinirea deciziilor, inclusiv invitaților, nu mai târziu de 3 zile calendaristice de la data ședinței. (9)Observațiile asupra minutei pot fi trimise secretariatului tehnic al Grupului interministerial în termen de maximum 3 zile calendaristice de la transmiterea acesteia. Observațiile sunt consemnate în scris, iar documentul final este transmis membrilor și invitaților la ședința Grupului interministerial, cel mai târziu în termen de 7 zile calendaristice de la data ședinței. (10)Ședințele Grupului interministerial vor fi înregistrate în sistem audio, conform prevederilor legale în vigoare. (11)Comunicarea în cadrul Grupului interministerial se realizează prin intermediul adreselor profesionale de e-mail și, după caz, prin alte canale de comunicare online securizate împotriva oricăror acțiuni de accesare neautorizată, în contextul vehiculării de informații confidențiale, canale stabilite de către membrii Grupului interministerial.(12)Secretariatul Grupului interministerial este asigurat de către structura de politici și strategii din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
 + 
Articolul 5 Procesul de luare a deciziilor(1)Ședințele Grupului interministerial se pot desfășura numai în prezența a cel puțin 2/3 din numărul total al membrilor Grupului interministerial. Dacă nu este întrunită această condiție, ședința se reprogramează pentru o dată ulterioară care va fi comunicată de către secretariatul tehnic al Grupului interministerial. Ședințele reprogramate se vor desfășura indiferent dacă este îndeplinită sau nu condiția menționată.(2)La inițiativa coordonatorului sau la propunerea membrilor Grupului interministerial, documentele propuse pentru dezbatere pot fi agreate ca urmare a consultării membrilor Grupului interministerial prin procedură scrisă. (3)În cazul consultării prin procedură scrisă, secretariatul tehnic transmite în format electronic membrilor Grupului interministerial documentele de analizat.(4)Dacă, în termen de 7 zile calendaristice de la data inițierii procedurii scrise, secretariatul primește de la membrii Grupului interministerial obiecții scrise asupra documentelor aflate în consultare, acesta informează coordonatorul, care dispune acceptarea acestora sau inițiază consultări cu acei membri care au formulat obiecții. Documentele revizuite vor face obiectul unei noi consultări prin procedură scrisă a membrilor Grupului interministerial. (5)În termen de 5 zile calendaristice de la data retransmiterii documentelor, fiecare membru al Grupului interministerial transmite opinia sa, în format electronic, secretariatului tehnic; în lipsa unui răspuns transmis în acest termen documentele se consideră acceptate tacit de către respectivul membru al grupului.(6)Adoptarea deciziilor în cadrul Grupului interministerial se face prin consens.
 + 
Articolul 6 Reguli de conduităMembrii și invitații Grupului interministerial au obligația de a respecta următoarele reguli de conduită: a)să acționeze în interesul Grupului interministerial, în concordanță cu rolul și obiectivele stabilite prin Memorandumul nr. 20/19172/MN din data de 23.05.2023, cu tema „Adoptarea unui plan strategic național pentru dezvoltarea tehnologiilor cuantice și crearea unui grup interministerial pentru elaborarea legislației și a politicii naționale în acest domeniu“;b)să ia decizii în interes public și să nu acționeze în scopul obținerii de avantaje financiare sau alte beneficii pentru sine sau pentru alții; c)să declare coordonatorului Grupului interministerial, la începutul oricărei ședințe sau pe parcursul acesteia, orice situație de conflict de interese în care s-ar putea afla în legătură cu un anumit subiect dezbătut; d)să informeze, după încheierea ședințelor, autoritatea publică, instituția sau organizația pe care o reprezintă în legătură cu principalele chestiuni discutate și deciziile luate; e)să păstreze confidențialitatea acelor informații, expres menționate ca atare, prin a căror divulgare s-ar putea leza interesul legitim al oricărei instituții, organizații sau persoane sau prin a căror utilizare privilegiată s-ar putea crea avantaje nelegitime; f)să acționeze în conformitate cu deciziile Grupului interministerial adoptate în condițiile ROF.  + 
Articolul 7 Dispoziții finale(1)Orice propunere de modificare a regulamentului este comunicată secretariatului tehnic al Grupului interministerial, care asigură consultarea tuturor membrilor și întreprinde, după caz, demersurile necesare pentru modificarea ROF și adoptarea acestuia.(2)Documentele supuse dezbaterii Grupului interministerial, precum și cele rezultate în urma discuțiilor, cu excepția celor care prezintă caracter confidențial, vor fi publicate în secțiunea destinată Grupului interministerial de pe pagina de internet a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x