REGULAMENT din 5 noiembrie 2014

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI NATIONALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 878 din 3 decembrie 2014
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1MODIFICAT DEORDIN 3847 26/05/2021
ART. 4MODIFICAT DEORDIN 3847 26/05/2021
ART. 6COMPLETAT DEORDIN 3847 26/05/2021
ART. 9ABROGAT DEORDIN 3847 26/05/2021
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 3233 27/02/2019
ActulACTUALIZEAZA PEREGULAMENT 05/11/2014
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 3847 26/05/2021
ART. 1MODIFICAT DEORDIN 3847 26/05/2021
ART. 4MODIFICAT DEORDIN 3847 26/05/2021
ART. 6COMPLETAT DEORDIN 3847 26/05/2021
ART. 9ABROGAT DEORDIN 3847 26/05/2021





Notă
Aprobat prin ORDINUL nr. 4.869 din 5 noiembrie 2014, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 878 din 3 decembrie 2014.
Notă
Potrivit pct. 1 al art. I din ORDINUL nr. 3.233 din 27 februarie 2019, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 236 din 27 martie 2019, în tot cuprinsul ordinului, sintagma „director“ se înlocuiește cu sintagma „director general“. Înlocuirea sintagmelor s-a realizat direct în textul formei consolidate.
 + 
Capitolul IDescrierea Institutului Limbii Române + 
Articolul 1(1)Institutul Limbii Române, denumit în continuare I.L.R., este organ de specialitate al Ministerului Educației Naționale, înființat în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 34/1999 privind înființarea Institutului Limbii Române, cu modificările și completările ulterioare.(2)Sediul I.L.R. este în municipiul București, str. Spiru Haret nr. 12, sectorul 1.(3)Obiectul principal de activitate al I.L.R. este promovarea cunoașterii limbii române, sprijinirea persoanelor care învață această limbă și atestarea cunoștințelor de limba română, în baza Hotărârii Guvernului nr. 837/2014 privind înființarea și funcționarea lectoratelor de limbă, literatură, cultură și civilizație românească în universități din străinătate, a Hotărârii Guvernului nr. 454/2008 pentru aprobarea Proiectului Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului privind predarea cursului de Limbă, cultură și civilizație românească în unități de învățământ din state membre ale Uniunii Europene și a Hotărârii Guvernului nr. 1.133/2007 privind stabilirea taxelor pentru organizarea cursurilor de limba română de către Institutul Limbii Române.(4)Numărul de posturi prevăzut pentru I.L.R. este de 64, dintre care 14 funcții contractuale și 50 de posturi pentru Corpul lectorilor de limba română, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat pentru instituțiile aflate în subordinea Ministerului Educației Naționale, finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat.
 + 
Articolul 2(1)Prin îndeplinirea atribuțiilor sale, I.L.R. își asumă următoarele obiective:a)promovarea limbii, literaturii, culturii și civilizației românești;b)organizarea de cursuri de limbă, literatură, cultură și civilizație românească;c)eliberarea certificatelor care atestă cunoașterea limbii române;d)înființarea și asigurarea funcționării lectoratelor de limbă, literatură, cultură și civilizație românească din străinătate;e)implementarea Proiectului privind predarea cursului de Limbă, cultură și civilizație românească în unități de învățământ din state membre ale Uniunii Europene;f)promovarea învățării limbii române ca limbă străină în instituții și unități de învățământ de peste hotare;g)sprijinirea conservării identității lingvistice și culturale a elevilor de origine română care studiază în străinătate;h)dezvoltarea și promovarea de programe de limba română în colaborare cu alte instituții, unități, asociații și organizații;i)organizarea de expoziții, conferințe, proiecții de filme, simpozioane, întruniri anuale ale lectorilor, acțiuni de promovare a elementelor de cultură și civilizație românească, în țară și în străinătate.(2)Pentru realizarea obiectivelor sale, I.L.R. promovează parteneriate și relații de colaborare cu unități și instituții de învățământ și cu alte unități, instituții, centre și organizații, din țară și din străinătate. + 
Articolul 3(1)Prin înființarea și susținerea lectoratelor de limba română în străinătate, I.L.R. are ca scop predarea limbii, literaturii, culturii și civilizației românești în mediul universitar din străinătate și susținerea financiară a acestora.(2)Pentru asigurarea funcționării lectoratelor de limbă, literatură, cultură și civilizație românească în universități din străinătate, în cadrul I.L.R. funcționează Corpul lectorilor de limba română format din lectorii de limba română.
 + 
Articolul 4Prin implementarea Proiectului privind predarea cursului de Limbă, cultură și civilizație românească, I.L.R. are ca scop conservarea identității lingvistice și culturale a elevilor de origine română înscriși în unități de învățământ din străinătate, facilitarea reintegrării acestora în sistemul românesc de învățământ și promovarea limbii, culturii, civilizației românești în sistemele de învățământ din state membre ale Uniunii Europene. + 
Articolul 5Prin organizarea cursurilor de limba română ca limbă străină, în țară și în străinătate, se urmăresc atestarea cunoștințelor de limba română și sprijinirea persoanelor care învață limba română.
 + 
Capitolul IIStructura organizatorică a I.L.R. + 
Articolul 6(1)Structura organizatorică este formată din ansamblul persoanelor, al subdiviziunilor organizatorice și al relațiilor dintre acestea, constituite astfel încât să asigure realizarea obiectivelor I.L.R. În cadrul acestuia, prin decizie a directorului general, pot fi organizate birouri, compartimente și colective de lucru, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobate.(2)Funcția constituie factorul care generalizează posturi asemănătoare din punctul de vedere al ariei de cuprindere, al autorității și al responsabilității.(3)Funcția de coordonare a activității I.L.R. este asigurată de un consiliu de coordonare format din 7 membri. Componența Consiliului de coordonare este stabilită prin ordin al ministrului educației naționale. Președintele Consiliului de coordonare este propus de acesta și este numit în funcție prin ordin al ministrului educației naționale, în condițiile legii.(4)Funcția de conducere a activității I.L.R. este asigurată de către un director general, numit în funcție prin ordin al ministrului educației naționale, în condițiile legii.(5)Funcția de execuție este asigurată de personalul organizat, după caz, în birouri, oficii și compartimente.(6)În termen de minimum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament se face încadrarea personalului în numărul maxim de posturi aprobat și în noua structură organizatorică, cu respectarea condițiilor prevăzute de legislația în vigoare pentru fiecare categorie de personal.(7)Atribuțiile și sarcinile aparatului propriu al I.L.R. sunt aprobate prin decizie a directorului general.
 + 
Capitolul IIIConsiliul de coordonare + 
Articolul 7Consiliul de coordonare este un organism cu rol consultativ. Componența acestuia este stabilită, în conformitate cu dispozițiile art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 34/1999, cu modificările și completările ulterioare, prin ordin al ministrului educației naționale. + 
Articolul 8(1)Atribuțiile Consiliului de coordonare sunt următoarele:a)avizează, la cerere, strategiile și planurile de activitate ale I.L.R.;b)avizează strategia I.L.R. de dezvoltare pe termen mediu și lung.(2)Hotărârile Consiliului de coordonare se adoptă cu majoritatea simplă a numărului total de membri.
 + 
Capitolul IVConducerea + 
Articolul 9(1)Conducerea activității I.L.R. este asigurată de un director general numit prin ordin al ministrului educației naționale, în condițiile legii.(2)Biroul financiar-contabil, resurse umane și administrativ, Corpul lectorilor, Biroul cursuri de limbă, literatură, cultură și civilizație românească și Compartimentul management, relații publice și atestate se află în subordinea directorului general.(la 27-03-2019,
Alineatul (2) din Articolul 9 , Capitolul IV a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din ORDINUL nr. 3.233 din 27 februarie 2019, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 236 din 27 martie 2019
)
(3)Activitatea juridică este asigurată de Oficiul juridic, organizat în subordinea directă a directorului general I.L.R. Oficiul juridic are un post de consilier juridic.
 + 
Articolul 10Directorul general I.L.R. îndeplinește următoarele atribuții:a)asigură conducerea întregii activități a I.L.R. și răspunde de buna desfășurare a acesteia;b)aprobă strategia I.L.R. de dezvoltare pe termen mediu și lung;c)reprezintă I.L.R. în relațiile cu persoane fizice și juridice, române sau străine, în mod direct sau prin delegații săi desemnați special în acest scop;d)încheie în numele I.L.R. acorduri și contracte cu persoane fizice sau juridice;e)exercită funcția de ordonator de credite;f)încadrează și concediază personalul I.L.R.;g)stabilește atribuțiile personalului din subordine;h)propune spre aprobare Ministerului Educației Naționale statul de funcții;i)aprobă regulamentele speciale subsecvente prezentului regulament;j)aprobă eliberarea certificatelor de atestare a cunoștințelor de limba română;k)asigură aplicarea și respectarea prezentului regulament de organizare și funcționare, precum și a celorlalte dispoziții legale în vigoare;l)aplică reglementările în vigoare privind acordarea stimulentelor salariale;m)aprobă, în condițiile legii, perioadele de concediu de odihnă, pe baza solicitărilor scrise, pentru personalul angajat;n)poate delega, în condițiile legii, competențele sale șefului de birou sau altei persoane;o)în caz de imposibilitate de exercitare a funcției, deleagă atribuțiile șefului de birou sau altei persoane.
 + 
Articolul 11În îndeplinirea atribuțiilor sale, directorul general emite decizii și instrucțiuni. + 
Articolul 12(1)Conducerea I.L.R. aprobă, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, regulamentul de ordine interioară.(2)Regulamentul de ordine interioară cuprinde cel puțin următoarele categorii de dispoziții:a)reguli privind protecția, igiena și securitatea în muncă în cadrul I.L.R.;b)reguli privind respectarea principiului nediscriminării și al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnității;c)drepturile și obligațiile angajatorului și ale salariaților;d)procedura de soluționare a cererilor sau reclamațiilor individuale ale salariaților;e)reguli concrete privind disciplina muncii în unitate;f)abaterile disciplinare și sancțiunile aplicabile;g)reguli referitoare la procedura disciplinară;h)modalitățile de aplicare a altor dispoziții legale sau contractuale specifice.
 + 
Articolul 13(1)Pentru realizarea activităților sale, I.L.R. poate utiliza personal de specialitate, în condițiile legii.(2)Prin colaborarea cu unități, instituții, centre, asociații și organizații, I.L.R. urmărește dezvoltarea și derularea de proiecte și programe care să contribuie la promovarea limbii române.
 + 
Articolul 14Ocuparea posturilor vacante se realizează prin concurs specific, pe baza unei metodologii aprobate în acest sens, în condițiile legii. + 
Articolul 15Atribuțiile personalului I.L.R. se stabilesc în fișa postului.
 + 
Capitolul VCorpul lectorilor de limba română + 
Articolul 16(1)Corpul lectorilor este format din lectorii de limba română.(2)Lectorul de limba română este cadrul didactic, cu minimum 2 ani vechime la catedră, titular într-o instituție/unitate de învățământ românească acreditată sau autorizată, numit prin ordin al ministrului educației naționale să predea cursuri de limbă, literatură, cultură și civilizație românească la universități din străinătate, în urma promovării concursului organizat de către I.L.R.(3)Lectorii de limba română aflați la universitățile din străinătate se preiau de către I.L.R. și se încadrează în Corpul lectorilor de limba română, pe durata misiunii în străinătate.(4)Corpul lectorilor funcționează în subordinea directă a directorului general I.L.R.(5)Corpul lectorilor de limba română este o structură prin care se asigură funcționarea lectoratelor de limbă, literatură, cultură și civilizație românească în universități din străinătate. + 
Articolul 17Principalele atribuții ale Corpului lectorilor de limba română sunt:a)pune în practică strategia I.L.R. de promovare a cunoașterii limbii, literaturii, culturii și civilizației române, de sprijinire a persoanelor care doresc să învețe această limbă și de atestare a cunoștințelor de limba română;b)sprijină strategia I.L.R. de înființare de noi lectorate de limba română în străinătate și de susținere a celor existente;c)organizează, prin lectorii de limba română, manifestări științifice, conferințe, simpozioane, acțiuni de promovare a elementelor de cultură și civilizație românească;d)elaborează lucrări științifice, teste de evaluare a cunoștințelor de limba română.
 + 
Capitolul VIDispoziții finale + 
Articolul 18Dispozițiile prezentului regulament se completează cu prevederile legislației în vigoare.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x