REGULAMENT din 5 mai 2005 (*actualizat*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PEREGULAMENT 05/05/2005
ART. 4ARE LEGATURA CUHG 141 03/02/2006
ART. 5ARE LEGATURA CUHG 141 03/02/2006
ART. 5REFERIRE LAHG 2170 30/11/2004
ART. 5REFERIRE LASTRATEGIE 30/11/2004
ART. 6ARE LEGATURA CUHG 141 03/02/2006
ART. 8ARE LEGATURA CUHG 141 03/02/2006
ART. 15ARE LEGATURA CUHG 141 03/02/2006
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ART. 4REFERIT DEHOTARARE 240 28/06/2011

de organizare şi functionare a Consiliului Contabilitatii şi Raportarilor Financiare(actualizat până la data de 9 februarie 2006*)



–––––-*) Textul initial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 409 din 16 mai 2005. Aceasta este forma actualizata de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra Neamt până la data de 9 februarie 2006 cu modificările şi completările aduse de HOTĂRÂREA nr. 141 din 3 februarie 2006. + 
Capitolul IObiectivele Consiliului Contabilitatii şi Raportarilor Financiare + 
Articolul 1Consiliul Contabilitatii şi Raportarilor Financiare, denumit în continuare Consiliul, este organism independent de supraveghere în vederea asigurarii convergentei reglementarilor naţionale şi a practicilor în domeniul contabilitatii şi auditului financiar cu reglementarile aplicabile în Uniunea Europeana.
 + 
Articolul 2(1) Consiliul nu are personalitate juridica şi funcţionează pe lângă Ministerul Finanţelor Publice.(2) Sediul Consiliului este în municipiul Bucureşti, în unul dintre spatiile deţinute de Ministerul Finanţelor Publice.
 + 
Articolul 3Activitatea Consiliului are drept scop cresterea increderii utilizatorilor de informaţii în raportarile financiare şi în guvernanta corporativa. Consiliul are, în principal, urmatoarele obiective:a) monitorizarea asigurarii convergentei reglementarilor naţionale în domeniul contabilitatii şi auditului financiar cu reglementarile aplicabile în Uniunea Europeana;b) promovarea şi urmarirea îmbunătăţirii calităţii raportarilor prin situaţiile financiare anuale;c) supravegherea modului în care organismele profesionale urmaresc calitatea activităţii în domeniul contabilitatii şi auditului financiar la societăţile cotate şi la celelalte entităţi ale caror situaţii financiare prezinta interes public;d) promovarea şi urmarirea implementarii principiilor de guvernanta corporativa;e) urmarirea dezvoltării la nivel naţional a competentei şi a capacităţii de implementare de către instituţiile implicate a standardelor europene şi internationale în domeniul contabilitatii şi al profesiilor reglementate, preluate în legislatia naţionala;f) realizarea comunicarii cu Comitetul pentru Standarde Internationale de Contabilitate, precum şi cu alte organisme de profil în procesul de elaborare şi implementare a standardelor în domeniu;g) avizarea normelor emise de instituţiile cu atribuţii de reglementare implicate în aplicarea Planului de actiune pe tara, înainte de aprobarea acestora, potrivit legii.
 + 
Capitolul IIOrganizarea Consiliului Contabilitatii şi Raportarilor Financiare + 
Articolul 4(1) Consiliul este condus de un Consiliu superior format din reprezentanti ai principalelor institutii cu atribuţii de reglementare în domeniul contabilitatii şi auditului financiar, implicate în aplicarea Planului de actiune pe tara pentru îmbunătăţirea calităţii raportarilor financiare, precum şi din cate un reprezentant al mediului universitar şi mediului de afaceri.(2) Consiliul superior are urmatoarea componenta:a) ministrul finanţelor publice, care indeplineste şi functia de presedinte pe perioada realizării Planului de actiune pe tara;b) secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, care coordonează departamentul cu atribuţii în elaborarea reglementarilor contabile pentru sectorul privat, având functia de vicepresedinte şi de inlocuitor de drept al presedintelui;c) secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, care coordonează departamentul cu atribuţii în elaborarea reglementarilor contabile pentru sectorul public, având functia de vicepresedinte;d) un reprezentant desemnat de Consiliul de administratie al Băncii Naţionale a României;e) un reprezentant desemnat de Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare;f) un reprezentant desemnat de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor;g) un reprezentant desemnat de Camera Auditorilor Financiari din România;h) un reprezentant desemnat de Corpul Expertilor Contabili şi Contabililor Autorizati din România;i) un reprezentant desemnat de ministrul justiţiei;j) un reprezentant al mediului universitar, desemnat de ministrul educatiei şi cercetării;k) un reprezentant al mediului de afaceri, desemnat de confederatiile patronale reprezentative la nivel naţional şi care sunt recunoscute pe plan international.(3) Abrogat.––––-Alin. (1) şi (2) ale art. 4 au fost modificate prin pct. 1 al art. unic din HOTĂRÂREA nr. 141 din 3 februarie 2006 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 125 din 9 februarie 2006.Alin. (3) al art. 4 a fost abrogat prin pct. 2 al art. unic din HOTĂRÂREA nr. 141 din 3 februarie 2006 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 125 din 9 februarie 2006.
 + 
Articolul 5Consiliul superior se intruneste cel puţin o dată pe trimestru şi are urmatoarele atribuţii:a) propune organigrama Consiliului, modificările acesteia, precum şi angajarea personalului în regim de colaborare sau, după caz, pe bază de contract de muncă, care se aproba prin ordin al ministrului finanţelor publice;b) propune Guvernului, prin intermediul Ministerului Finanţelor Publice, modificari şi completari ale Regulamentului de organizare şi functionare a Consiliului Contabilitatii şi Raportarilor Financiare şi aproba Regulamentul intern de organizare şi functionare;c) stabileste sistemul de monitorizare şi supraveghere a procesului de implementare a Planului de actiune pe tara în vederea îmbunătăţirii raportarilor financiare;d) stabileste atribuţiile Comitetului executiv, ale coordonatorilor de domenii de activitate din cadrul instituţiilor implicate în implementarea Planului de actiune pe tara, precum şi ale celorlalte structuri ale Consiliului;e) numeste membrii Comitetului executiv;f) aproba coordonatorii de domenii desemnaţi de fiecare institutie implicata în implementarea Planului de actiune pe tara, precum şi membrii comisiilor de lucru;f^1) numeste specialisti cu înaltă calificare, care vor fi atrasi în structurile interne ale Consiliului, în vederea realizării obiectivelor acestuia;g) aproba analizele trimestriale cu privire la stadiul realizării obiectivelor Planului de actiune pe tara înainte de informarea Guvernului, potrivit prevederilor art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 2.170/2004 privind aprobarea Strategiei de tara pentru implementarea Planului de actiune pe tara în vederea îmbunătăţirii raportarilor financiare în România şi unele măsuri pentru organizarea Colegiului Consultativ al Contabilitatii;h) după informarea Guvernului transmite Băncii Mondiale şi ori de cate ori se considera necesar şi Comisiei Europene, prin instituţiile abilitate, rapoarte trimestriale cu privire la evolutia şi stadiul de realizare a Planului de actiune pe tara;i) asigura transparenta faţă de publicul interesat a rezultatelor activităţii de monitorizare şi supraveghere în scopul îmbunătăţirii raportarilor financiare, prin comunicarea publică periodica a analizelor şi rapoartelor prevăzute la lit. g) şi h), precum şi a altor informaţii de interes public;j) indeplineste orice alte atribuţii în domeniu, stabilite potrivit legii.––––-Lit. f^1) a art. 5 a fost introdusa prin pct. 3 al art. unic din HOTĂRÂREA nr. 141 din 3 februarie 2006 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 125 din 9 februarie 2006.
 + 
Articolul 6(1) Activitatea de monitorizare şi supraveghere a domeniului contabilitatii şi auditului financiar, desfăşurată în scopul îmbunătăţirii calităţii raportarilor financiare, se realizează prin structurile interne formate din Comitetul executiv şi celelalte structuri, în corelare cu obiectivele de baza ale Consiliului.(2) La nivelul fiecarei institutii implicate în aplicarea Planului de actiune pe tara, respectiv Ministerul Finanţelor Publice, Banca Naţionala a României, Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Camera Auditorilor Financiari din România, Corpul Expertilor Contabili şi Contabililor Autorizati din România, se organizeaza structuri de coordonare a acţiunilor comune, constituite din persoane desemnate de conducerea fiecarei institutii cu avizul Consiliului superior, astfel încât să se asigure condiţiile de implementare a masurilor cuprinse în Planul de actiune pe tara.(3) Pentru mediul academic şi mediul de afaceri realizarea obiectivelor din Planul de actiune pe tara se va urmări prin reprezentantii desemnaţi în Consiliul superior şi în celelalte structuri interne, după caz.(4) Pentru elaborarea standardelor naţionale de contabilitate, în cadrul Consiliului se organizeaza doua departamente distincte, şi anume:a) Departamentul pentru elaborarea standardelor naţionale de contabilitate pentru sectorul privat, a cărui conducere revine secretarului de stat din Ministerul Finanţelor Publice, care coordonează departamentul cu atribuţii în elaborarea reglementarilor contabile pentru sectorul privat;b) Departamentul pentru elaborarea standardelor naţionale de contabilitate pentru sectorul public, a cărui conducere revine secretarului de stat din Ministerul Finanţelor Publice, care coordonează departamentul cu atribuţii în elaborarea reglementarilor contabile pentru sectorul public.––––-Alin. (4) al art. 6 a fost introdus prin pct. 4 al art. unic din HOTĂRÂREA nr. 141 din 3 februarie 2006 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 125 din 9 februarie 2006.
 + 
Articolul 7(1) Comitetul executiv este organul operativ al Consiliului, compus din 5 directori tehnici cu experienta în domeniul contabilitatii şi auditului financiar, precum şi în managementul financiar-contabil, şi este subordonat direct Consiliului superior, care desemneaza dintre acestia un director coordonator al Comitetului executiv.(2) Atribuţiile Comitetului executiv şi ale directorului coordonator al acestuia se stabilesc de către Consiliul superior prin Regulamentul intern de organizare şi functionare şi privesc monitorizarea realizării obiectivelor de baza ale Consiliului.
 + 
Articolul 8(1) În cadrul Comitetului executiv al Consiliului funcţionează, pe lângă cei 5 directori tehnici, şi un secretariat tehnic.(2) Secretariatul tehnic este format din 3 persoane angajate ale Ministerului Finanţelor Publice, care nu au calitatea de functionar public.(3) Secretariatul tehnic indeplineste sarcinile stabilite de Consiliul superior.––––-Art. 8 a fost modificat prin pct. 5 al art. unic din HOTĂRÂREA nr. 141 din 3 februarie 2006 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 125 din 9 februarie 2006.
 + 
Capitolul IIIFunctionarea Consiliului Contabilitatii şi Raportarilor Financiare + 
Articolul 9Consiliul îşi desfăşoară activitatea potrivit prezentului regulament, precum şi Regulamentului intern de organizare şi functionare.
 + 
Articolul 10(1) Sedintele Consiliului superior sunt statutare dacă la ele participa două treimi din numărul membrilor acestuia.(2) Hotărârile Consiliului superior se iau prin vot deschis, cu majoritatea simpla a celor prezenţi.(3) La sedintele Consiliului superior participa în calitate de invitati, fără drept de vot, cate un reprezentant desemnat de: Asociaţia Română a Băncilor, Camera de Comert şi Industrie a României, Consiliul Investitorilor Straini, Curtea de Conturi a României şi Institutul Naţional de Statistica. Consiliul superior poate decide invitarea şi a reprezentantilor altor organizaţii sau institutii, în functie de problematica analizata.(4) Secretariatul sedintelor Consiliului superior se asigura de către Secretariatul tehnic al Comitetului executiv al Consiliului.(5) Hotărârile Consiliului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 11Consiliul elaboreaza proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli anual şi îl supune spre aprobare conducerii Ministerului Finanţelor Publice.
 + 
Articolul 12Consiliul superior analizeaza şi aproba execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli pentru exercitiul financiar incheiat.
 + 
Capitolul IVFinantarea Consiliului Contabilitatii şi Raportarilor Financiare + 
Articolul 13Consiliul îşi desfăşoară activitatea pe baza bugetului de venituri şi cheltuieli propriu, care se constituie ca anexa la bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Finanţelor Publice.
 + 
Articolul 14Contabilitatea Consiliului se organizeaza distinct, în conformitate cu reglementarile specifice, şi se asigura de către serviciile de specialitate ale Ministerului Finanţelor Publice.
 + 
Articolul 15Finantarea cheltuielilor curente şi de capital ale Consiliului se asigura din venituri proprii care se realizează din:a) publicarea de ghiduri profesionale, lucrari de specialitate, studii de caz şi alte lucrari în domeniu;b) avizarea şi monitorizarea activităţii de instruire, pregatire continua şi a celorlalte forme de perfectionare a pregatirii profesionale în domeniul contabil. Activitatea Consiliului de avizare şi monitorizare a acestor activităţi se desfăşoară în baza criteriilor şi condiţiilor aprobate de Consiliu şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I;c) contribuţii platite de instituţiile membre ale Consiliului, cu excepţia celor finantate de la bugetul de stat, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de Consiliul superior, care stabileste inclusiv nivelul şi periodicitatea de plată a contributiei fiecarei institutii;d) donatii şi sponsorizari de la persoane juridice şi fizice, române sau straine;e) alte activităţi şi servicii specifice.––––-Lit. c) a art. 15 a fost modificata prin pct. 6 al art. unic din HOTĂRÂREA nr. 141 din 3 februarie 2006 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 125 din 9 februarie 2006.
 + 
Articolul 16Publicatiile şi celelalte materiale de specialitate elaborate de Consiliu sunt un drept exclusiv al acestuia.
 + 
Articolul 17Veniturile realizate din sursele prevăzute la art. 15 şi cheltuielile efectuate din acestea se gestioneaza de Secretariatul tehnic al Comitetului executiv.
 + 
Articolul 18Din veniturile Consiliului se suporta, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat, cheltuielile curente şi de capital, cheltuielile de deplasare şi de participare la acţiuni interne şi internationale în domeniu, precum şi cu organizarea unor astfel de acţiuni în tara.
 + 
Articolul 19Indemnizatiile de sedinta şi drepturile banesti cuvenite Comitetului executiv, Secretariatului tehnic şi celorlalte structuri interne, precum şi drepturile de autor pentru contribuţia adusa la elaborarea ghidurilor profesionale şi a celorlalte lucrari de specialitate ce vor fi publicate de Consiliu se stabilesc de Consiliul superior.
 + 
Articolul 20Excedentul anual rezultat din execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al Consiliului se reporteaza în anul următor.__________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x