REGULAMENT din 5 iulie 2021

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 706 din 16 iulie 2021
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORDIN 951 05/07/2021
ART. 1REFERIRE LAHOTARARE 741 31/08/2020
ART. 1REFERIRE LAHG 665 24/06/2008
ART. 1REFERIRE LAOG (R) 42 28/08/1997 ART. 19
ART. 11REFERIRE LALEGE 265 29/06/2006
ART. 11REFERIRE LAOUG 195 22/12/2005 ART. 96
ART. 12REFERIRE LALEGE 180 11/04/2002
ART. 12REFERIRE LAOG 2 12/07/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 951 05/07/2021
ActulCONTINUT DEORDIN 951 05/07/2021
ActulREFERIT DEORDIN 951 05/07/2021





Notă
Aprobat prin ORDINUL nr. 951 din 5 iulie 2021, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 706 din 16 iulie 2021.
 + 
Capitolul I Dispoziții generale + 
Articolul 1(1)Prezentul regulament s-a adoptat în temeiul atribuțiilor conferite Consiliului Județean Cluj de prevederile art. 19 din Ordonanța Guvernului nr. 42/1997 privind transportul maritim și pe căile navigabile interioare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în considerarea faptului că, prin Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală și pe porțiuni a căilor navigabile interioare ale României, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 741/2020, lacul Fântânele a fost exclus din categoria căilor navigabile interioare ale României.(2)Regulamentul conține un sistem unitar de norme care reglementează navigația pe lacul Fântânele, precum și supravegherea și controlul acesteia.(3)Regulamentul nu exonerează conducătorii ambarcațiunilor de respectarea regulilor de navigație. + 
Articolul 2(1)Lacul Fântânele reprezintă o zonă naturală protejată de interes județean, această calitate fiind stabilită prin Decizia delegației permanente a Consiliului Județean Cluj nr. 147 din 15.11.1994.(2)Lacul Fântânele face parte din Parcul Național Munții Apuseni, având o suprafață de 815 ha, la o altitudine de 991 m (nivelul normal de retenție), și este delimitat după cum urmează:a)la nord, de culmea care desparte bazinul Someșului Cald de bazinul Crișului Repede;b)la est, un aliniament N-S în dreptul barajului Fântânele;c)la sud, limita urmează neregularitățile reliefului, incluzând afluenții de dreapta ai lacului, de la izvoare la vărsare;d)la vest, un aliniament N-S care include localitatea Smida în interiorul zonei protejate.(3)Amplasamentul lacului se regăsește pe planșa care constituie anexa la prezentul regulament.
 + 
Capitolul II Reguli de navigație + 
Articolul 3(1)Având în vedere statutul de arie naturală protejată, pentru evitarea poluărilor accidentale cu hidrocarburi, se interzice accesul pe lacul Fântânele a oricărui mijloc motorizat, hidroglisor sau ambarcațiune/echipament care utilizează carburant/combustibil fosil, biodiesel, bioetanol sau alți combustibili care sunt utilizați pentru ardere în motoare termice, cu excepția celor aparținând exclusiv autorităților și instituțiilor publice, aflate în exercitarea atribuțiilor legale.(2)Prin mijloc motorizat sau echipament se înțeleg ambarcațiuni, mijloace de agrement de tip ski-jet, pontoane, plute și altele care utilizează carburanți fosili fie pentru generarea forței de propulsie (motoare termice inboard/ outboard), fie pentru generarea energiei pentru alimentarea motoarelor electrice (generatoare de curent electric).
 + 
Articolul 4(1)Se interzice desfășurarea activităților de întreținere a ambarcațiunilor, deținerea oricăror materiale și echipamente, precum și desfășurarea oricăror alte activități direct pe suprafața lacului și/sau în imediata vecinătate a acestuia, dacă există riscul de scurgeri de uleiuri, combustibili, lubrifianți, detergenți și alte substanțe poluante.(2)Este interzis să se arunce, să se deverseze, să se lase să cadă sau să se scurgă în lac obiecte sau substanțe de natură a crea o piedică sau un pericol pentru navigație sau o sursă de poluare.(3)Este interzisă conducerea unei ambarcațiuni de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice și/sau a substanțelor psihoactive. + 
Articolul 5(1)Pentru protejarea malurilor împotriva eroziunii datorate valurilor produse de ambarcațiuni se interzice navigarea la o distanță mai mică de 20 m față de acestea.(2)Prin excepție de la prevederile alin. (1), interdicția nu se aplică ambarcațiunilor propulsate de forța umană.
 + 
Articolul 6(1)Pe suprafața lacului Fântânele este permisă navigația ambarcațiunilor de agrement și sportive, precum și a celor având ca scop deservirea populației, propulsate cu vâsle, vele, pedale și motoare electrice, care respectă caracteristicile tehnice de funcționare și prevenirea poluării mediului și sunt conduse de personal calificat și brevetat pentru a presta această activitate, în conformitate cu legislația în vigoare.(2)Conducătorii ambarcațiunilor sunt direct răspunzători de starea tehnică, funcționarea corespunzătoare și dotarea cu personal calificat și brevetat corespunzător.
 + 
Articolul 7Pe tot cuprinsul navigabil al lacului Fântânele, pentru desfășurarea navigației în condiții de siguranță, se stabilesc următoarele reguli:a)ambarcațiunile sunt obligate să navigheze cu o viteză de siguranță de maximum 15 km/h sau echivalentul, pentru a evita orice risc de coliziune;b)schimbarea sensului de deplasare sau traversarea lacului se face numai în condiții de siguranță a navigației și fără a perturba buna desfășurare a altor activități;c)este interzis să se lase a ieși în afara bordurilor ambarcațiunilor obiecte care ar putea să reprezinte un pericol pentru siguranța navelor, a materialelor sau instalațiilor plutitoare sau a instalațiilor aflate pe calea navigabilă sau în vecinătatea ei;d)este interzisă amplasarea oricăror obiecte sau instalații plutitoare, inclusiv de tip ponton mobil și ambarcațiuni neconforme, care ar putea să reprezinte un pericol pentru siguranța navigației;e)este interzisă staționarea ambarcațiunilor pe luciul apei lacului, fără persoane la bord, la distanțe mai mari de 10 m față de mal, indiferent dacă sunt ancorate, acostate direct la mal sau la o amenajare de tip debarcader, fixat pe mal sau plutitor;f)acostarea ambarcațiunilor este permisă doar în locuri special amenajate în acest sens, precum și în dreptul imobilului deținut în temeiul unui drept real. + 
Articolul 8(1)În caz de accident care pune în pericol persoanele aflate la bord, conducătorul ambarcațiunii trebuie să facă uz de toate mijloacele aflate la dispoziția sa pentru a salva aceste persoane.(2)Orice conducător de ambarcațiune, aflată în apropierea unei alte ambarcațiuni, victimă a unui accident care pune în pericol persoane sau amenință să producă o obstrucționare a navigației, este obligat, în măsura în care nu pune în pericol siguranța propriei sale nave, să acorde asistență imediată.
 + 
Articolul 9(1)Concursurile nautice se vor organiza numai cu acordul administratorului lacului și cu avizul Autorității Navale Române (ANR) – Oficiul de Căpitănie Dej, ce se va acorda Consiliului Județean Cluj pentru măsurile luate în vederea asigurării siguranței navigației și protecției persoanelor. Odată cu avizarea acestor evenimente și publicarea informației în mass-media locala cu cel puțin 7 zile calendaristice înainte de desfășurarea evenimentului, se interzice navigarea tuturor ambarcațiunilor pe toată durata evenimentului, cu excepția celor aparținând exclusiv autorităților și instituțiilor publice, aflate în exercitarea atribuțiilor legale, precum și a organizatorului, în vederea supravegherii și acordării de prim ajutor. Alte manifestări a căror siguranță sau bună desfășurare poate fi afectată de navigație se pot organiza numai cu avizul autorității navale competente și al concesionarului lacului, care vor stabili măsurile necesare în vederea asigurării siguranței navigației și protecției persoanelor.(2)Asigurarea măsurilor și a logisticii necesare pentru desfășurarea concursurilor nautice revine în exclusivitate organizatorilor.
 + 
Articolul 10(1)Antrenamentul sportivilor cu ambarcațiuni se va desfășura în baza unui program aprobat de către administratorul lacului.(2)Antrenamentul se va desfășura în prezența unei persoane competente și avizate în condițiile legii, care va supraveghea întreaga activitate dintr-o ambarcațiune cu motor electric, în vederea intervenției rapide în caz de accident.(3)Ambarcațiunile care se regăsesc în zonele de antrenament au obligația să navigheze cu viteza de siguranță.
 + 
Capitolul IIIContravenții stabilite prin Hotărârea Consiliului Județean Cluj nr. 25/2021 + 
Articolul 11(1)Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale să fie considerate infracțiuni, următoarele fapte:a)încălcarea interdicțiilor prevăzute la art. 4;b)navigarea ambarcațiunilor cu motor electric la o distanță mai mică de 20 m față de maluri;c)încălcarea regulilor de navigație prevăzute la art. 7.(2)Contravenția prevăzută la alin. (1) lit. a) se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei.(3)Contravențiile prevăzute la alin. 1 lit. b) și c) se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei.(4)Accesul pe lacul Fântânele al oricărui mijloc motorizat sau echipament care utilizează carburanți fosili, cu excepția celor aparținând exclusiv autorităților și instituțiilor publice, aflate în exercitarea atribuțiilor legale, constituie contravenția prevăzută la art. 96 alin. (1) pct. 21 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice. + 
Articolul 12(1)Controlul modului de aplicare a prevederilor prezentului regulament, precum și constatarea contravențiilor prevăzute de legislația în vigoare și de prezentul regulament se fac de către agenții constatatori din cadrul Consiliului Județean Cluj, stabiliți de către președintele Consiliului Județean Cluj.(2)Procesul-verbal de constatare a contravențiilor se înaintează președintelui Consiliului Județean Cluj sau persoanei desemnate de către acesta în termen de cel mult 5 zile de la întocmire. Constatarea și aplicarea sancțiunilor se va face cu respectarea Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.
 + 
Capitolul IV Excepții + 
Articolul 13Dispozițiile prezentului regulament nu se aplică activităților de navigație desfășurate de autoritățile și instituțiile publice aflate în exercitarea atribuțiilor legale.
 + 
Capitolul V Dispoziții finale + 
Articolul 14Nerespectarea dispozițiilor prezentului regulament, precum și a celorlalte prevederi legale în vigoare privind siguranța navigației și protecția mediului se sancționează conform reglementărilor legale în vigoare. + 
Articolul 15Anexa face parte integrantă din prezentul regulament.
 + 
ANEXĂ*)la regulament*) Anexa este reprodusă în facsimil.

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x