REGULAMENT din 31 iulie 2008

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 24/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 604 din 13 august 2008
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ANEXA 1REFERIRE LAHG 328 28/03/2007
ANEXA 2REFERIRE LAHG 28 09/01/2008
ANEXA 2REFERIRE LAHG 328 28/03/2007
ANEXA 2REFERIRE LALEGE 273 29/06/2006
ANEXA 2REFERIRE LALEGE (R) 215 23/04/2001 ART. 36
ANEXA 2REFERIRE LALEGE (R) 215 23/04/2001 ART. 45
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 563 31/07/2008
ActulCONTINUT DEORDIN 563 31/07/2008

privind implementarea Programului "Electrificare 2007-2009"



I. Descriere generală + 
Articolul 1(1) Obiectivele Programului "Electrificare 20072009" sunt de a facilita racordarea la reţelele de energie electrică pentru cât mai multe gospodării în vederea creşterii calităţii vieţii locuitorilor şi a potenţialului economic din zonele neelectrificate.(2) Programul "Electrificare 2007-2009" asigură cofinanţarea proiectelor de investiţii pentru electrificarea localităţilor, prin acordarea de transferuri către bugetele locale din bugetul Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, în limita fondurilor alocate de la bugetul de stat cu această destinaţie.
II. Beneficiarii Programului "Electrificare 2007-2009" + 
Articolul 2Beneficiari eligibili pentru finanţare în cadrul Programului "Electrificare 2007-2009" sunt:a) autorităţile publice locale;b) asociaţiile de dezvoltare intercomunitară realizate între două sau mai multe autorităţi publice locale, înfiinţate în conformitate cu legislaţia în vigoare.
 + 
Articolul 3Reţelele de distribuţie a energiei electrice finanţate din bugetele locale, bugetul de stat sau din alte fonduri legal constituite de către autorităţile publice locale în calitatea lor de titulare ale investiţiilor se înscriu în patrimoniul autorităţilor respective.
III. Responsabilităţi în derularea Programului "Electrificare 2007-2009" + 
Articolul 4(1) Pentru realizarea reţelelor de electrificare, autoritatea locală iniţiatoare a proiectului de investiţii solicită Comisiei interministeriale de coordonare acordarea sprijinului financiar în cadrul Programului "Electrificare 2007-2009", prin completarea unei cereri de finanţare, conform modelului-standard prezentat în anexa nr. 1 la Manualul de finanţare.(2) Urmărirea realizării proiectelor de investiţii în cadrul Programului "Electrificare 2007-2009" revine fiecărei autorităţi locale, care, în colaborare cu operatorii principali care deţin concesiunea serviciului de distribuţie în zona respectivă, va identifica cele mai eficiente soluţii de electrificare din punct de vedere tehnic şi economic. Costurile pentru realizarea studiilor de soluţie de electrificare se suportă de către autorităţile locale beneficiare, potrivit reglementărilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 5Unitatea de management al Programului "Electrificare 2007-2009", înfiinţată la nivelul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, este autoritatea competentă responsabilă cu administrarea Programului "Electrificare 2007-2009" la nivel naţional.
 + 
Articolul 6(1) Pentru ducerea la îndeplinire a atribuţiilor ce îi revin potrivit Regulamentului de funcţionare, Unitatea de management al Programului "Electrificare 2007-2009" colaborează cu colectivele de specialitate din cadrul aparatului propriu al consiliilor judeţene.(2) Colectivele de specialitate din cadrul aparatului propriu al consiliilor judeţene analizează documentaţiile proiectelor iniţiate de autorităţile locale, în scopul verificării îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate impuse de prezentul regulament şi întocmesc lista proiectelor prioritare (anexa nr. 5 la Manualul de finanţare), în conformitate cu obiectivele Programului "Electrificare 2007-2009", pe baza procedurii descrise în manualul de finanţare.
 + 
Articolul 7Dosarele proiectelor care se regăsesc pe lista de priorităţi întocmită la nivelul consiliilor judeţene vor fi transmise Unităţii de management al Programului "Electrificare 2007-2009".
IV. Categorii de proiecte eligibile + 
Articolul 8Obiectivele de investiţii finanţate prin Programul "Electrificare 2007-2009" sunt:a) realizarea de noi reţele electrice de distribuţie;b) extinderea reţelelor electrice existente;c) reţele electrice izolate pentru energia electrică produsă prin utilizarea grupurilor electrogene;d) lucrări pentru producerea de energie electrică prin utilizarea de surse regenerabile pentru situaţiile în care soluţia clasică de extindere/realizare a reţelelor de alimentare cu energie electrică nu este viabilă din punct de vedere economic;
 + 
Articolul 9Lucrările finanţate în cadrul Programului "Electrificare 2007-2009" pot fi realizate de către orice operator economic autorizat, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
 + 
Articolul 10Ca regulă generală impusă de raţiuni economice bazate pe rezultatele studiului de soluţie, pentru proiectele ai căror parametri îndeplinesc simultan condiţiile de mai jos electrificarea se realizează fie prin producerea de energie electrică prin utilizarea de grupuri electrogene, fie prin utilizarea surselor regenerabile de energie:a) numărul gospodăriilor beneficiare este mai mic de 10;b) distanţa faţă de cel mai apropiat punct de racord depăşeşte 10 km.
V. Condiţii pentru finanţarea şi implementarea proiectelorVerificarea eligibilităţii administrative + 
Articolul 11Criteriile de eligibilitate sunt condiţii obligatorii care trebuie să fie îndeplinite de către solicitant şi de către proiect pentru a putea fi acceptat drept candidat pentru acordarea unei finanţări de la bugetul de stat pentru electrificarea localităţilor.
 + 
Articolul 12Pentru a obţine finanţare în cadrul Programului "Electrificare 2007-2009", un beneficiar eligibil depune o cerere de finanţare la sediul consiliului judeţean, iar verificarea îndeplinirii criteriilor de eligibilitate administrativă cuprinse în Manualul de finanţare se face de colectivele de specialitate din cadrul aparatului propriu al consiliilor judeţene.
Verificarea eligibilităţii tehnice şi financiare + 
Articolul 13Studiul de fezabilitate elaborat conform prevederilor legale în vigoare se aprobă prin hotărâre a consiliului local, potrivit modelului cuprins în anexa nr. 2 la Manualul de finanţare.
 + 
Articolul 14Pentru a fi considerate eligibile în contextul Programului "Electrificare 2007-2009", cheltuielile ocazionate de realizarea obiectivelor de investiţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) să fie necesare pentru realizarea proiectului, să fie prevăzute în devizul general de cheltuieli ale proiectului, întocmit conform legislaţiei în vigoare;b) să fie efectiv realizate pe perioada execuţiei proiectului, cu excepţia cheltuielilor pentru proiectare şi asistenţă tehnică, aşa cum sunt definite în Hotărârea Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii (anexa nr. 4, cap. 3 al Devizului general), cheltuieli a căror angajare poate fi făcută de către solicitant înainte de decizia Comisiei interministeriale de coordonare, referitoare la aprobarea finanţării;c) să fie înregistrate în evidenţele contabile ale solicitantului, să fie identificabile şi verificabile şi să fie susţinute de documente justificative de plată în original.
VI. Procedura de selecţie + 
Articolul 15(1) Proiectele declarate eligibile la nivelul fiecărui judeţ sunt evaluate de colectivele de specialitate din cadrul aparatului propriu al consiliilor judeţene, în vederea stabilirii priorităţii la finanţare, pe baza criteriilor prezentate în Manualul de finanţare.(2) Colectivele de specialitate din cadrul aparatului propriu al consiliilor judeţene întocmesc câte o fişă de evaluare pentru fiecare proiect, prin acordarea unui punctaj în funcţie de gradul de îndeplinire a criteriilor de prioritizare. Pe baza acestui punctaj se întocmeşte lista proiectelor prioritare la nivelul fiecărui judeţ, propuse pentru acordarea de fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.(3) Lista proiectelor prioritare se aprobă prin hotărâre a consiliului judeţean.
 + 
Articolul 16Comisia interministerială de coordonare, în urma analizării rapoartelor de evaluare elaborate de Unitatea de management al Programului "Electrificare 2007-2009" pe baza listelor de priorităţi întocmite la nivelul judeţelor, hotărăşte asupra aprobării cererii de finanţare pentru proiectele propuse.
VII. Alte dispoziţii + 
Articolul 17(1) Manualul de finanţare face parte integrantă din prezentul regulament şi cuprinde regulile de pregătire, depunere şi selecţie a proiectelor în cadrul Programului "Electrificare 2007-2009".(2) Comisia interministerială de coordonare a Programului "Electrificare 2007-2009" poate aduce completări Manualului de finanţare şi poate emite precizări referitoare la aplicarea prevederilor acestuia.
 + 
Articolul 18Sprijinul financiar acordat în cadrul Programului "Electrificare 2007-2009" este complementar măsurilor şi acţiunilor realizate prin alte programe naţionale, precum şi cu cele care se vor realiza prin Programul naţional de dezvoltare rurală 2007-2013.
 + 
Anexă──────la regulament──────────────MANUAL DE FINANŢARE1. Depunerea şi verificarea cererii de finanţareReprezentanţii legali ai titularilor de proiecte sau împuterniciţii prin procură legalizată (în original) ai acestora depun personal la sediile consiliilor judeţene, la termenele stabilite de acestea, dosarele de finanţare aferente proiectelor propuse.Cererea de finanţare este parte componentă a dosarului de finanţare, care pe lângă aceasta conţine în mod obligatoriu documentele prevăzute în anexa nr. 3.Colectivele de specialitate din cadrul aparatului propriu al consiliilor judeţene analizează documentaţiile depuse de către beneficiari din punctul de vedere al conformităţii administrative, notificând solicitanţilor eventualele abateri constatate în termen de cel mult 10 zile de la data depunerii dosarelor de finanţare.Solicitanţii au obligaţia să aducă completările solicitate în termen de 5 zile de la primirea notificării, în caz contrar proiectul fiind considerat neeligibil.Eligibilitatea administrativă a unui proiect este declarată după asigurarea îndeplinirii următoarelor criterii:1. beneficiarul trebuie să prezinte toate avizele necesare realizării investiţiei şi are întocmită documentaţia justificativă pentru susţinerea oportunităţii şi necesităţii investiţiei, potrivit opisului dosarului de finanţare prevăzut în anexa nr. 3;2. proiectele depuse respectă legislaţia în vigoare referitoare la normele de siguranţă în domeniul energiei.Beneficiarii au obligaţia să furnizeze orice alte informaţii de natură tehnică sau financiară solicitate de consiliile judeţene sau de Unitatea de management al Programului, în termen de 10 zile de la data primirii cererii.Pentru acordarea fondurilor de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, în vederea finanţării obiectivelor de investiţii realizate în cadrul Programului "Electrificare 2007-2009", sunt luate în considerare doar cheltuielile eligibile, respectiv:1. studii de teren;2. cheltuieli pentru amenajarea terenului;3. cheltuieli de proiectare pentru pregătirea proiectului (studii de soluţie, studii de fezabilitate, proiecte tehnice);4. consultanţă şi asistenţă tehnică pe perioada implementării proiectului, inclusiv asistenţă tehnică din partea operatorilor principali de distribuţie, în limita a 1,5% din costul eligibil al proiectului;5. cheltuieli pentru obţinerea de avize, acorduri şi autorizaţii;6. cheltuieli de construcţii şi instalaţii, utilaje şi echipamente tehnologice;7. montajul utilajelor tehnologice aferente reţelelor electrice;8. cheltuieli aferente pentru darea în exploatare;9. amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea la starea iniţială.Sunt considerate neeligibile următoarele categorii de cheltuieli:1. cheltuieli pentru obţinerea terenurilor pe care urmează a fi amplasate obiectivele de investiţii;2. construirea de drumuri de acces pentru conectarea la reţelele electrice existente;3. cheltuieli conexe organizării de şantier care depăşesc 3% din costul total eligibil al proiectului;4. comisioane bancare, cote, taxe, costul creditului şi alte cheltuieli similare;5. cheltuieli de regie, chirii şi salarii ale personalului angajat în administraţia publică în activităţi de management, implementare, monitorizare şi control;6. achiziţionarea de mijloace de transport;7. branşamentele individuale ale gospodăriilor şi ale consumatorilor necasnici la infrastructura nou-creată.2. Prioritizarea proiectelorPrioritizarea proiectelor declarate eligibile se va face prin acordarea unui punctaj în funcţie de gradul de îndeplinire a unor criterii necesare atingerii obiectivelor Programului "Electrificare 2007-2009" prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 328/2007, astfel:Fişa de evaluare

       
  Proiect Criterii de impact Punctaj
  Denumire obiectiv creşterea calităţii vieţii 1-40
  eliminarea decalajelor majore de dezvoltare la nivelul judeţului 1-30
  crearea potenţialului dezvoltare prin atragerea de investiţii 1-20
  protecţia mediului prin utilizarea de resurse regenerabile 1-10

Dacă în urma procesului de verificare colectivele de specialitate din cadrul aparatului propriu al consiliilor judeţene constată că anumite criterii de selecţie completate de solicitant în cererea de finanţare nu coincid cu realitatea, diferenţele vor fi aduse la cunoştinţa solicitanţilor, care vor răspunde în termen de 10 zile de la notificare, în caz contrar proiectul fiind declarat neeligibil.În cazul proiectelor cu acelaşi punctaj departajarea se va face prin hotărâre a consiliului judeţean, avându-se în vedere obiectivul general al Programului "Electrificare 2007-2009".3. Repartizarea sumelor pe judeţe şi proiecte eligibileConsiliile judeţene transmit Unităţii de management al Programului "Electrificare 2007-2009" lista proiectelor prioritare întocmită la nivel judeţean, însoţită de dosarele de finanţare corespunzătoare, în termen de cel mult 15 zile de la data fixată pentru depunerea documentaţiilor de către beneficiari.Unitatea de management al Programului "Electrificare 2007-2009" analizează listele de priorităţi întocmite la nivelul judeţelor şi realizează un raport asupra necesarului de finanţare la nivelul fiecărui judeţ, document care va fundamenta decizia comisiei cu privire la repartizare.Comisia interministerială de coordonare aprobă repartizarea transferurilor pe judeţe şi hotărăşte asupra oportunităţii proiectelor care se regăsesc pe lista de priorităţi.Repartizarea sumelor pe unităţi administrativ-teritoriale şi pe proiecte se face prin decizie a directorului direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, în limita fondurilor aprobate de comisie.4. Raportare şi publicitateDocumentaţiile proiectelor vor fi depuse de către beneficiari la sediile consiliilor judeţene până cel mai târziu la data de 15 august 2008 şi, respectiv, 30 iunie 2009. În cazuri temeinic justificate şi cu aprobarea Comisiei interministeriale de coordonare, sesiunile de depunere pot fi prelungite şi după aceste date.Solicitanţii vor fi informaţi de către comisie, în scris, asupra hotărârii cu privire la cererile de finanţare depuse.Comunităţile locale ale căror cereri de finanţare au fost aprobate de comisie vor raporta trimestrial colectivelor de specialitate din cadrul aparatului propriu al consiliilor judeţene stadiul privind execuţia lucrărilor şi situaţia cheltuirii fondurilor alocate, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 4, care vor fi centralizate şi transmise Unităţii de management al Programului "Electrificare 2007-2009". + 
Anexa 1───────la Manualul de finanţare─────────────────────────
 + 
Anexa 2───────la Manualul de finanţare─────────────────────────HOTĂRÂREprivind aprobarea studiului de fezabilitate al proiectului"………………………………………………"*1)În temeiul art. 45 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,analizând prevederile Hotărârii Guvernului nr. 328/2007 pentru aprobarea Programului „Electrificare 2007-2009” privind alimentarea cu energie electrică a localităţilor neelectrificate şi înfiinţarea Unităţii de management al programului,luând act de Regulamentul de implementare a Programului "Electrificare 2007-2009",ţinând seama de prevederile Hotărârii Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii, aprobarea structurii devizului general şi a Metodologiei privind elaborarea devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii, analizând studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici ai proiectului"………………………………………………………….."*1),în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii bugetului de stat pe anul 2008 nr. 388/2007, cu modificările ulterioare,în temeiul art. 36 alin. (2) lit. b), alin. (4) lit. a) şi al art. 45 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,Consiliul Local al ……………………………..*2) adoptă prezenta hotărâre.JUDEŢUL …………………………….*3)CONSILIUL LOCAL AL ………………*2)Art. 1. – Se aprobă studiul de fezabilitate al proiectului ………….*1) pentru care se solicită finanţarea în baza Programului "Electrificare 2007-2009".Art. 2. – Orice cheltuieli neeligibile impuse de implementarea proiectului prevăzut la art. 1, precum şi cheltuielile de întreţinere şi exploatare pentru acesta se suportă din veniturile proprii ale bugetului local şi/sau din împrumuturi.Art. 3. – Primarul …………………………………*2) este responsabil pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri.Nr. ……….. din …………………. 200 …._____________*1) Se înscrie titlul proiectului pentru care se solicită finanţare.*2) Se înscriu categoria şi denumirea unităţii administrativ-teritoriale solicitante.*3)Se înscrie denumirea judeţului.
 + 
Anexa 3────────la Manualul de finanţare────────────────────────DOSARUL DE FINANŢAREDosarul de finanţare cuprinde:1. pagina opis, respectiv pagina cu numărul 0 a dosarului de finanţare;2. cererea de finanţare completată potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1 la Manualul de finanţare;3. certificatul de urbanism;4. extras din inventarul bunurilor aparţinând domeniului public, aprobat prin hotărâre a Guvernului, din care să rezulte regimul juridic al terenurilor pe care se vor amplasa obiectivele de investiţii;5. extras din inventarul bunurilor aparţinând domeniului privat al unităţii administrativ-teritoriale sau extras din evidenţa contabilă în cazul terenurilor care aparţin domeniului privat al unităţii administrativ-teritoriale;6. dovada depunerii cererilor în vederea obţinerii acordurilor şi avizelor solicitate prin certificatul de urbanism;7. certificatul de înregistrare fiscală în care se menţionează codul de înregistrare fiscală al unităţii administrativ-teritoriale;8. studiul de fezabilitate întocmit conform prevederilor legale în vigoare;9. hotărârea consiliului local al unităţii administrativ-teritoriale privind aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici ai proiectului, potrivit modelului din anexa nr. 2 la Manualul de finanţare;10. declaraţie pe propria răspundere semnată de reprezentantul legal, referitoare la existenţa unei cofinanţări din bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale;11. numărul de locuitori ai unităţii administrativ-teritoriale şi numărul de locuitori deserviţi de proiect, potrivit datelor statistice obţinute cu ocazia ultimului recensământ;12. lista cu semnături ale locuitorilor/operatorilor economici care susţin realizarea investiţiilor şi angajamentul acestora privind racordarea din surse proprii la reţeaua de energie electrică;13. documente justificative pentru angajamentul/ disponibilitatea altor surse de finanţare;14. declaraţie pe propria răspundere, semnată de reprezentantul legal, referitoare la inexistenţa litigiilor asupra proprietăţii terenului destinat obiectivului de investiţii, aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.
 + 
Anexa 4───────la Manualul de finanţare────────────────────────Trim. ….. Anul …..RAPORTARE TRIMESTRIALĂprivind utilizarea transferurilor primite din bugetul MinisteruluiInternelor şi Reformei Administrative pentru finanţarea Programului"Electrificare 2007-2009"Comuna/Oraşul/Municipiul ………………………………

                                                                 – mii lei –
Nr.
crt.

Localitatea/
Satul

Denumirea
obiectivului

Valoarea
aprobată
conform
Hotărârii
Comisiei
nr…./
200….
Nr.
contrac-
tului de
servicii/
lucrări

Valoarea
lucrărilor
executate
şi decontate

Observaţii

1.
2.
3.
:
:
:
:

 + 
Anexa 5───────la Manualul de finanţare────────────────────────JUDEŢUL …………………….LISTAproiectelor prioritare propuse pentru finanţare în cadrul Programului"Electrificare 2007-2009"

                                                              – mii lei –
Nr.
crt.

Denumirea
obiectivului/
Titlul
proiectului

Benefi-
ciarul

Nr. de
locuitori
deserviţi
de proiect

Nr. de
gospodării
beneficiare

% contri-
buţie
buget
local
şi alte
surse
Valoarea
investi-
ţiei

Faza
documen-
taţiei de
proiec-
tare

1.
2.
3.
:
:
:
:

Preşedintele consiliului judeţean,……………………………._____________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x