REGULAMENT din 30 mai 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUIMINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 501 din 26 iulie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 1189 30/05/2007
ActulCONTINUT DEORDIN 1189 30/05/2007

de organizare şi dotarea minimală pentru ferma didactică agroturistică montană



 + 
Capitolul IConsideraţii generale privind ferma didactică agroturistică montană + 
Articolul 1Ferma didactică agroturistică montană este o structură a unităţilor de învăţământ, fără personalitate juridică, fiind organizată în scopul principal al formării competenţelor necesare calificărilor specifice zonei montane.
 + 
Articolul 2Ferma didactică agroturistică montană descrisă reprezintă un model posibil pentru organizarea unei exploataţii agricole specifice zonei montane, din perspectiva dezvoltării durabile şi a pluriactivităţii în ruralul montan.
 + 
Articolul 3Ferma didactică agroturistică agromontană este echivalentă cu o gospodărie ţărănească etalon din zona montană, în care elevii pot efectua stagii de pregătire practică pe parcursul duratei de şcolarizare şi care este de dorit să deţină baza materială necesară pentru a se asigura toate condiţiile formării tuturor competenţelor profesionale.
 + 
Capitolul IIOrganizarea fermei didactice agroturistice montane + 
Articolul 4Pentru unităţile de învăţământ aflate în zona montană, suprafaţa de teren agricol destinată fermei didactice este de minimum 15 ha. În cazul în care hrana animalelor din fermă nu poate fi asigurată din suprafaţa menţionată, unitatea de învăţământ poate solicita autorităţii locale primirea în folosinţă sau concesionarea unei suprafeţe suplimentare de fâneaţă.
 + 
Articolul 5În ferma didactică agroturistică agromontană încărcătura de unităţi vită mare (UMV) pe unitatea de suprafaţă agricolă va fi corelată cu normele Uniunii Europene referitoare la mediu.
 + 
Articolul 6Ferma didactică agroturistică agromontană este echivalentă cu o gospodărie ţărănească etalon din zona montană, în care elevii pot efectua stagii de pregătire practică pe parcursul duratei de şcolarizare şi care este de dorit să deţină baza materială necesară pentru a se asigura toate condiţiile formării tuturor competenţelor profesionale.
 + 
Articolul 7Ferma agroturistică montană are următoarele componente:a) Sector de creşterea animalelor adaptate condiţiilor pedoclimatice din zona montanăStructura recomandată pentru sectorul de creştere a animalelor este următoarea:– 10 vaci cu lapte şi tineretul aferent;– 20 de oi;– 10 capre;– 2 cai;– 6 porci;– păsări;– alte animale mici (iepuri etc.).Grajdul/adăpostul de animale are următoarele caracteristici:– instalaţie de adăpare a vacilor (din construcţie);– instalaţie de evacuare a dejecţiilor;– instalaţie de vacuum pentru muls mecanic;– platformă pentru bălegar;– bazin de colectare purin (fosă septică);– instalaţie de ventilaţie;– filtre sanitare pentru accesul în sectorul zootehnic (pentru persoane şi utilaje);– punct de sacrificare animale;– grupuri sanitare, duşuri şi vestiare.Sectorul de creştere a animalelor reprezintă o clădire separată de sectorul agroturistic, cu respectarea normelor de mediu şi sanitar-veterinare în vigoare.Dotarea minimală pentru sectorul de creştere a animalelor este cuprinsă în anexa nr. 1.b) Sector de cultivare a plantelor adaptat condiţiilor pedoclimatice dn zona montană (plante din grupa cereale, plante medicinale, plante rădăcinoase şi tuberculifere, pomi şi arbuşti fructiferi, legume, pajişti naturale şi cultivate, plante floricole)c) Parc de maşini şi utilaje agricole specifice zonei montane, inclusiv ateliere de întreţinere şi reparaţiiDotarea minimală pentru parcul de maşini şi utilaje este cuprinsă în anexa nr. 2.Dotarea minimală pentru atelierul de întreţinere şi reparaţii (inclusiv pentru atelierul de lăcătuşărie) este cuprinsă în anexa nr. 3.d) Sector agroturistic:– amplasarea sectorului agroturistic se face în plan vertical/orizontal;– se recomandă: 10 camere (20 de locuri) pentru spaţii de cazare, cu respectarea normelor de clasificare a pensiunilor agroturistice cu nivel de 3 stele/margarete;– componente: bucătărie, sală de mese (pentru 20 de locuri), recepţie, bar pentru oaspeţi, cameră pentru centrala termică, spălătorie-călcătorie, beci alimente, magazie, depozit de lemne, anexă gospodărie (pentru unelte, scule, materiale pentru curăţenie etc.).Dotarea minimală pentru pensiunea agroturistică este cuprinsă în anexa nr. 4.e) Sectoare pentru prelucrarea produselor agroalimentare, în funcţie de specificul zonei:– atelier de tranşare şi prelucrare a cărnii în sistem gospodăresc;– atelier de prelucrare a laptelui în sistem gospodăresc;– atelier pentru produse de panificaţie în sistem gospodăresc;– punct de afumare şi păstrare a produselor prelucrate.Dotarea minimală este cuprinsă în anexa nr. 4 (în cazul în care aceste produse sunt prelucrate în bucătăria pensiunii agroturistice).f) Sectoare pentru activităţi neagricole, în funcţie de specificul zonei:– prelucrare metale (lăcătuşărie) (dotarea minimală este cuprinsă în anexa nr. 3);– prelucrare lemn (tâmplărie) (dotarea minimală este cuprinsă în anexa nr. 5);– croitorie şi artizanat extins (dotarea minimală este cuprinsă în anexa nr. 5).g) Spaţiu administrativ (cu rol inclusiv pentru asigurarea funcţiei de marketing) prevăzut cu:– mobilier adecvat (birou, dulapuri, 3 scaune);– calculator, imprimantă.
 + 
Capitolul IIIÎncadrarea cu personal a fermei didactice agroturistice montane + 
Articolul 8Ferma didactică are următoarea structură de personal:a) tehnician de fermă;b) administrator pensiune agroturistică;c) economist (contabil);d) muncitori calificaţi şi necalificaţi;e) paznici.Se recomandă:– un îngrijitor la 10 bovine;– un îngrijitor la 20 de porci;– un cioban la 100 de ovine;– un paznic pentru fermă.
 + 
Articolul 9Pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului instructiv-educativ şi parcurgerea programelor şcolare în totalitate, unitatea de învăţământ este obligată să deţină în preajma fermei un poligon de conducere tractor şi auto, un punct farmaceutic şi o staţie meteorologică cu o dotare minimă. De asemenea, în cadrul fermei agroturistice montane trebuie prevăzute spaţii separate pentru laboratoarele de agrotehnică şi zootehnie, cu dotarea minimală prevăzută în anexa nr. 6.
 + 
Articolul 10Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul regulament.
 + 
Anexa 1––-la regulament––––-DOTAREA MINIMALĂpentru sectorul de creştere a animalelor

       
  Nr. crt. Denumirea articolului Nr. buc.
  1. Stand curăţare ongloane 1
  2. Incubator pentru ouă (60-100 buc.) 1
  3. Eleveuze pentru pui 1
  4. Moară cu ciocane (capacitate de 400 kg/oră) 1
  5. Container pentru azot lichid 1
  6. Bidoane cu tetină, 3 l 5
  7. Găleţi gradate cu flotor pentru lapte 2
  8. Bidoane din aluminiu pentru lapte 5
  9. Instalaţie de muls pentru un stand cu 4 locuri 1
  10. Compresor de vacuum 1
  11. Trusă pentru ecornat:  
    – electric 1
    – pe gaz 1
  12. Grup individual de muls 1
  13. Echipament de protecţia muncii (salopetă, cizme de cauciuc, bonetă, şorţ de cauciuc) 30
  14. Furcă 5
  15. Lopată 5
  16. Roabă 2
  17. Hârleţ (cazma) 5
  18. Harnaşament de piele pentru cabaline 2
  19. Şa 2
  20. Tanc răcire lapte 500 l 1
  21. Cameră hemocitometrică 2
  22. Instalaţie electrică de tuns oi cu posturi 1
  23. Instrumente de contenţie a animalelor pe timpul mulsului  
  24. Gard electric cu generator cu acumulator şi/sau cu generator racordat la reţea  
  25. Liţă de minimum 2 km

 + 
Anexa 2––-la regulament––––-DOTAREA MINIMALĂpentru parcul de maşini şi utilaje agricole specifice zonei montane

       
  Nr. crt. Denumirea articolului Nr. buc.
  1. Tractor 35-45 CP DT 1
  2. Tractor 65 CP DT 1
  3. Motocultor 1
  4. Combinator 1
  5. Plug reversibil 1
  6. Grapă cu discuri 1
  7. Cositoare rotativă 1
  8. Remorcă auto încărcătoare fânuri 1
  9. Remorcă cisternă pentru administrarea dejecţiilor lichide 1
  10. Motocositoare 1
  11. Greblă mecanică 1
  12. Semănătoare pentru plante păioase 1
  13. Semănătoare pentru plante prăşitoare 1
  14. Maşină pentru tratament fitosanitar 1
  15. Maşină pentru împrăştiat gunoi de grajd 1
  16. Presă balotat fân 1
  17. Tocătoare furaje 1
  18. Basculă-cântar 1
  19. Maşină de recoltat rădăcinoase 1
  20. Microbuz cu 20 de locuri 1
  21. Atelaje:  
    – căruţă 1
    – docar 1
    – gabrioletă 1
  22. Remorcă amestecătoare pentru furaje 1
  23. Cisternă de administrat îngrăşăminte organice lichide pe păşuni 1
  24. Împrăştietor – răvăşitor pentru fânul din iarbă 1
  25. Cositoare cu zdrobitor 1

 + 
Anexa 3––-la regulament––––-DOTAREA MINIMALĂpentru atelierul de prelucrare metale (lăcătuşărie), întreţinere şi reparaţii

       
  Nr. crt. Denumirea articolului Nr.  buc.
  1. Cleşti pentru cuie şi cleşti patenţi diferite mărimi 6
  2. Ciocane diferite mărimi şi greutăţi: 0,100 g; 0,200 g; 0,500 g; 1.000 g; 2.000 g; 5.000 g 12
  3. Pile diferite forme, dimensiuni şi fineţe de pilire 5
  4. Menghine de diferite mărimi 3
  5. Filiere şi tarozi de diferite mărimi 25
  6. Foarfecă pentru tablă 2
  7. Bormaşină electrică şi manuală 2+2
  8. Maşină electrică de şlefuit 2
  9. Polizor electric cu picior 1
  10. Aparat pentru sudură – electric 1
  11. Aparat pentru sudură – autogen – oxiacetilenă 1
  12. Trusă de lăcătuşărie 1
  13. Trusă de instalator 1
  14. Trusă de tinichigerie 1
  15. Banc de lucru-lăcătuşerie 1
  16. Ciocan cauciuc 2
  17. Ciocan de lipit electric şi mecanic 2+2
  18. Maşină de capsat electrovacumatică 1
  19. Set de chei fixe, inelare, tubulare, reglabile de diferite mărimi 1+1+1+1
  20. Menghină ţeavă cu trepied 1
  21. Fierăstrău bonfaier electric şi mecanic 1+5
  22. Compresor electric 1
  23. Trusă de vopsit vacumatic 1
  24. Şublere diferite, micrometru, rulete de măsurat de diferite dimensiuni lungimi 5+1+5

 + 
Anexa 4–––la regulament––––-DOTAREA MINIMALĂpentru pensiunea agroturistică/sectorul agroturistic

       
  Nr. crt. Denumirea articolului Cantitatea
  1. Linie modulară pentru bucătărie: 1 buc.
    – 3 plite electrice cu 4 ochiuri  
    – 3 hote  
    – 3 bancuri de lucru din inox  
    – 3 dulapuri încorporate  
    – 3 chiuvete încorporate  
    – rafturi suspendate  
  2. Chiuvetă dublă pentru spălat vesela – din inox 2 buc.
  3. Dulap pentru depozitat veselă şi oale 1 buc.
    – module cu lungimea de 450 cm  
  4. Chiuvetă dublă pentru spălat legume – din inox 2 buc.
  5. Rafturi pentru depozitat materii prime şi alimente 3 buc.
  6. Vitrină frigorifică pentru legume 1 buc.
    – pentru depozitarea a 50 kg legume  
  7. Combină frigorifică 2 buc.
    – pentru depozitat carne şi lapte  
    – capacitate 250 l  
  8. Aparat electric sandwich cald 2 buc.
  9. Aparat electric pentru clătite 2 buc.
  10. Robot de bucătărie 2 buc.
  11. Maşină pentru tocat carne 1 buc.
    – electrică  
  12. Maşină de umplut compoziţia de carne (şpriţ) 1 buc.
  13. Set cuţite tranşare-dezosare, ac bridare, satâr 2 seturi
  14. Cuptor cu microunde 1 buc.
    – cu grill  
  15. Fripteuză 1 buc.
    – capacitate 8 l  
  16. Maşină pentru cartofi prăjiţi 1 buc.
  17. Aparat pentru întins aluatul 1 buc.
  18. Aparat pentru împachetare sub vid 1 buc.
  19. Maşină de tăiat tăiţei 1 buc.
  20. Aparat pentru obţinerea cuburilor de gheaţă 1 buc.
  21. Cuptor pentru pizza 1 buc.
  22. Prăjitor de pâine 2 buc.
  23. Mixer bucătărie – cu turaţie variabilă 2 buc.
  24. Aparat de tăiat legume 1 buc.
  25. Feliator mezeluri 1 buc.
  26. Filtru de cafea 1 buc.
  27. Ceainic 1 buc.
  28. Set ustensile de bucătărie, alcătuit din: furculiţă mare, spatulă, zdrobitor cartofi, lingură pentru amestecat, răzătoare, sită pentru făină, foarfecă zimţată, strecurătoare legume, făcăleţ, linguri de măsurat de 5, 10, 20, spumieră, polonic, paletă pentru şniţele, ac pentru împănat, dispozitiv pentru scobit, cuţit pentru coajă de citrice, cuţit penbtru tăiat legume decor, foarfece pentru peşte, dispozitiv pentru scos sâmburi, cuţit de filetare peşte, cuţit pentru brânză, masat 2 seturi
  29. Set tigăi şi cratiţe, alcătuit din: tigaie de 26 cm şi 3 cratiţe cu capac de 1; 1,5; 2 l 2 seturi
  30. Set tăvi metalice de copt, alcătuit din: 4 tăvi 20×30; 1 tavă; 4 tăvi rotunde; 4 tăvi de copt; 4 tăvi cu 12 alveole 2 seturi
  31. Oală sub presiune 7 l 2 buc.
  32. Cazan de fiert 50 l 1 buc.
  33. Set boluri mixare de 1 şi 2 l 2 seturi
  34. Set cuţite bucătărie de: 7,5 cm; 8,8 cm; 12,5 cm; 15,5 cm; 25 cm; cu lama zimţată de 12 cm; 20 cm; 25 cm; răzătoare universală 2 seturi
  35. Set oale din inox cu capacitatea de la 1 l la 10 l 2 seturi
  36. Cântar de bucătărie 1 buc
  37. Maşină electrică de curăţat legume 1 buc
  38. Set de prelucrarea laptelui, format din: 2 seturi
    – element pentru filtrarea laptelui  
    – vase pentru păstrarea laptelui;  
    – vas de fierbere;  
    – ustensile pentru prelucrarea cheagului;  
    – vas de închegat lapte pentru 30 l;  
    – crintă  
  39. Măsură gradată 2 buc.
  40. Cutii pentru păstrarea alimentelor 1,2 şi 4 l 2 seturi
  41. Set veselă alcătuit din: farfurie adâncă, întinsă şi pentru desert, bol pentru supă, bol pentru aperitiv, ceaşcă de ceai, farfurioară 32 de seturi
  42. Set tacâmuri: cuţit mare şi mic, furculiţă mare şi mică, lingură de supă şi desert, furculiţă pentru desert, furculiţă şi cuţit de peşte 32 de seturi
  43. Set pahare: apă, vin alb, vin roşu, bere, şampanie, lichior, whisky, coctail, gin, sirop 32 de seturi
  44. Set tacâmuri pentru servirea preparatelor: cleşte pentru unt, cleşte pentru prăjituri, foarfece pentru tranşat pui şi specialităţi pregătite întregi, polonice pentru sos şi supă, tacâmuri pentru salată, cleşte pentru zahăr, cuţit pentru tort, palete pentru tort, furculiţă pentru servitul fripturii 2 seturi
  45. Feţe de masă cu naproane 8 seturi
  46. Şerveţele de bumbac 48 buc.
  47. Tavă de plastic pentru tacâmuri 4 buc.
  48. Tavă pentru servire 4 buc.
  49. Gheridon 1 buc.
  50. Sită de bucătărie: 7; 14; 18; 20 mm 1 set
  51. Cârpătoare 4 buc.
  52. Mobilier pentru sala de mese: 1 set
    – 5 mese simple  
    – 20 de scaune  
    – 1 televizor  
    – 1 suport televizor  
  53. Trusă de prim ajutor 1 buc.
  54. Mobilă pentru dormitor, alcătuită din: pat simplu, fotoliu, scaun pliant, masă de toaletă, oglindă, veioză şi carpetă, televizor, măsuţă, frigider mic 4 seturi
  55. Aşternut pat alcătuit din: pilotă simplă, pernă, pătură, pat simplu, cearşaf pat simplu, faţă de pernă+faţă pentru pilotă 8 seturi
  56. Vaze de flori alcătuite din: vază pentru o floare, vază pentru flori de masă şi bloc spumă pentru vază 2 seturi
  57. Set pentru curăţenie 2 buc.
  58. Aspirator 2 buc.
  59. Aspirator de mână 2 buc.
  60. Set pentru hol alcătuit din: măsuţă, canapele 1 set
  61. Fier de călcat cu abur 4 buc.
  62. Maşină de cusut electrică 2 buc.
  63. Masă de călcat cu husă 4 buc.
  64. Sistem aer condiţionat 1 buc.
  65. Cuptor pentru produse de panificaţie 1 buc.
  66. Instalaţie de afumare de capacitate mică mobilă 1 buc.
  67. Mobilier bar 1 set.
  68. Frigider 1 buc.

 + 
Anexa 5––-la regulament––––-DOTAREA MINIMALĂpentru atelierul de prelucrare lemn (tâmplărie)

       
  Nr. crt. Denumirea articolului Nr. buc.
  1. Tejghele tâmplărie 2
  2. Maşină universală de prelucrat lemnul: – circular – freză – strung – abric 1
  3. Ferăstrău de tâmplărie de diferite dimensiuni şi tipuri 5
  4. Rindele de tâmplărie de diferite dimensiuni şi forme 5
  5. Pile raspele de diferite mărimi 5
  6. Pensule pentru vopsit de diferite mărimi şi forme 5
  7. Dălţi de diferite mărimi şi forme 10
  8. Ferăstrău pendular electric 1
  9. Metru de tâmplărie şi rulete de diferite dimensiuni 5

DOTAREA MINIMALĂpentru atelierul de croitorie şi artizanat extins

       
  Nr. crt. Denumirea articolului Nr. buc.
  1. Maşină de cusut textile 2
  2. Maşină de cusut piele – marochinărie 1
  3. Triploc croitorie 1
  4. Metru de croitorie 5
  5. Set ace de diferite dimensiuni 5
  6. Maşină de tricotat 1
  7. Fier de călcat 5
  8. Masă de călcat 2
  9. Maşină de spălat – automatic 1
  10. Război de ţesut manual 1

 + 
Anexa 6––-la regulament––––-DOTAREA MINIMALĂpentru laboratorul de agrotehnică

       
  Nr. crt. Denumirea articolului Nr. buc.
  1. Trusă agrochimică şi de pedologie 1
  2. Balanţă tehnică 2
  3. Microscop optic binocular 1
  4. Refractometru de mână 1
  5. Termometru de sol 1
  6. Germinator de laborator 1
  7. Umidometru 1
  8. Etuvă 1
  9. Trusă de sonde de sol 1
  10. Balanţă hectolitrică 1

DOTAREA MINIMALĂpentru laboratorul de zootehnie

       
  Nr. crt. Denumirea articolului Nr. buc.
  1. Trusă pentru marcat animale 1
  2. Trusă pentru igienă corporală 5
  3. Trusă pentru îngrijirea ongloanelor şi copitelor 1
  4. Trusă pentru efectuarea măsurătorilor la animale (zoometru, compas zootehnic etc.) 1
  5. Trusă pentru castrarea porcilor 1
  6. Trusă de analiză pentru lapte: 1
    – lactodensimetru  
    – termometru  
    – biuretă  
    – vase Erlenmeyer  
    – butirometru  
    – paletă test mamitic  
    – soluţii  
    – centrifugă pentru determinarea grăsimii laptelui  
  7. Separator de grăsime 1
  8. Pistolet pentru însămânţare artificială la vaci 2
  9. Foarfeci pentru tuns oi manual 10
  10. Cleşti pentru tăiat colţii la porci 1
  11. Baghetă pentru însămânţare artificială la scroafe 1
  12. Trichinoscop 1
  13. Micrometru ocular pentru determinarea fineţii lânii 1

––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x