REGULAMENT din 3 iunie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL CONCURENTEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 5 iulie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulPUS IN APLICAREORDIN 150 03/06/2004
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1MODIFICA PEORDIN 63 29/03/2004 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEREGULAMENT 29/03/2004 ANEXA 1
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 21 10/04/1996 ART. 28
ART. 1MODIFICA PEORDIN 63 29/03/2004 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEREGULAMENT 29/03/2004 ANEXA 1
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DEORDIN 150 03/06/2004
ActulPUS IN APLICAREORDIN 150 03/06/2004

pentru modificarea anexei la Regulamentul Consiliului Concurenţei privind autorizarea concentrărilor economice



În temeiul art. 28 alin. (1) şi (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare,Consiliul Concurenţei adoptă prezentul regulament. + 
Articolul IFormularul de notificare conţinut în anexa la Regulamentul privind autorizarea concentrărilor economice, pus în aplicare prin Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 63/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 280 din 31 martie 2004, se modifică şi va avea următorul cuprins:"FORMULAR de notificare a concentrărilor economiceNu se notifică concentrările economice, potrivit art. 15 din Legea concurenţei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, atunci când cifra de afaceri cumulată a agenţilor economici implicaţi nu depăşeşte echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi nu există cel puţin 2 agenţi economici implicaţi în operaţiune, care să realizeze pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro. + 
Capitolul IInformaţii despre părţi1. Pentru:a) partea (sau părţile) care notifică; şib) alte părţi implicate*) în operaţiunea de concentrare, comunicaţi:______________Notă *) La cap. III partea I sunt prezentate toate părţile implicate în diferite operaţiuni de concentrare economică, realizate în modalităţile prevăzute la art. 11 din lege.1.1. denumirea agentului economic, sediul legal (conform certificatului de înregistrare la registrul comerţului), sediul administrativ (sediul real), numărul şi data certificatului de înregistrare la registrul comerţului, codul fiscal, telefon, fax, numele persoanei indicate pentru relaţii;1.2. obiectul de activitate al agenţilor economici, precizând activităţile principale şi activităţile secundare.
 + 
Capitolul IIInformaţii despre operaţiunea de concentrare economică2. Descrieţi (pe scurt) natura operaţiunii de concentrare economică notificată, precizând:2.1. dacă operaţiunea se realizează prin fuziune, prin dobândirea controlului unic sau a controlului în comun, asupra unuia sau mai multor agenţi economici în totalitatea lor sau asupra unei părţi din aceştia ori prin crearea unei societăţi în comun concentrative, precum şi dacă dobândirea controlului se face direct sau indirect;2.2. data propusă sau aşteptată a oricăror evenimente majore determinate de realizarea concentrării;2.3. dacă, în cazul unei licitaţii publice, oferta prezentată a fost selecţionată de organizatorul licitaţiei;2.4. dacă operaţiunea de concentrare economică trebuie avizată de alte autorităţi şi situaţia obţinerii avizelor respective;2.5. dacă realizarea operaţiunii este condiţionată de anumite evenimente speciale sau de îndeplinirea unor condiţii speciale.
 + 
Capitolul IIIDeţinerea proprietăţii şi a controlului3. Pentru fiecare dintre părţile implicate în concentrarea economică, furnizaţi o listă a tuturor agenţilor economici (români şi străini) aparţinând aceluiaşi grup. Această listă trebuie să includă:3.1. toţi agenţii economici controlaţi sau persoanele care controlează direct ori indirect părţile implicate;3.2. toţi agenţii economici activi pe piaţa relevantă, care sunt controlaţi direct sau indirect de:a) părţile implicate;b) oricare agent economic identificat la pct. 3.1.3.3. Pentru fiecare dintre elementele enumerărilor de mai sus, specificaţi natura şi mijloacele de exercitare a controlului.3.4. Informaţiile prezentate în acest capitol pot fi ilustrate prin diagrame sau prin alte metode grafice, care să uşureze înţelegerea structurii de proprietate şi a exercitării controlului asupra agenţilor economici.
 + 
Capitolul IVStructura economică şi financiară a concentrării economice4. Furnizaţi următoarele informaţii:4.1. structura proprietăţii şi deţinătorii controlului, înainte şi după realizarea operaţiunii de concentrare;4.2. natura şi valoarea oricărui eventual ajutor financiar sau de altă natură, de care beneficiază oricare dintre părţile implicate în concentrarea economică, în orice calitate şi de la orice entitate, inclusiv ajutor de stat;4.3. pentru fiecare dintre agenţii economici implicaţi în concentrarea economică, comunicaţi următoarele date pentru ultimii 3 ani financiari, iar în cazul în care un agent economic implicat aparţine unui grup, se vor comunică şi datele aferente grupului, acordându-se atenţie ca, în cazul achiziţionării parţiale de către agenţi economici, datele să se refere la partea care face obiectul concentrării economice:4.3.1. cifra de afaceri totală;4.3.2. cifra de afaceri realizată în România;4.3.3. profitul net;4.3.4. defalcarea cifrei de afaceri realizate în România pe categorii de activităţi şi produse.
 + 
Capitolul VLegăturile personale şi financiare şi achiziţii precedente5. În legătură cu părţile implicate în concentrarea economică, precum şi cu fiecare agent economic sau persoană identificată în răspunsurile date la cap. III, furnizaţi:5.1. o listă a tuturor agenţilor economici activi pe pieţele relevante, în cazul cărora agenţii economici, persoanele sau grupul deţin, individual sau colectiv, 10% sau mai mult din drepturile de vot, acţiunile sau alte valori mobiliare emise; în fiecare caz numiţi deţinătorul şi procentajul deţinut;5.2. în cazul fiecărui agent economic: o listă a membrilor consiliilor de administraţie şi a directorilor executivi care sunt, în acelaşi timp, membri ai consiliilor de administraţie sau directori la oricare alt agent economic activ pe pieţele relevante; şi, acolo unde este cazul, pentru fiecare agent economic, o listă a membrilor consiliilor de administraţie care sunt directori la oricare alt agent economic activ pe pieţele relevante. În fiecare caz precizaţi denumirea celorlalţi agenţi economici şi poziţia deţinută;5.3. detalii despre achiziţiile de agenţi economici, efectuate de grupurile identificate mai sus în ultimii 3 ani.
 + 
Capitolul VIInformaţii despre pieţele relevante6.1. Prezentaţi lista produselor fabricate şi/sau comercializate de agenţii economici implicaţi în operaţiunea de concentrare economică, aşa cum sunt definite aceste produse de înşişi agenţii economici, în scopuri de marketing.6.2. Definiţi pieţele relevante (a produsului şi geografică), pe care se realizează concentrarea economică, explicând care dintre produsele şi/sau serviciile agenţilor economici implicaţi în concentrare sau incluse, respectiv excluse din aceste pieţe şi din ce cauză.6.3. Furnizaţi pentru ultimii 3 ani, pentru fiecare grupă de produse implicate în operaţiunea de concentrare, respectiv pentru fiecare piaţă relevantă:6.3.1. mărimea estimată a pieţei relevante (volum şi valoare). Comparaţi mărimea estimată cu cea provenind din alte surse;6.3.2. vânzările de produse (volum şi valoare) realizate de agenţii economici implicaţi şi grupurile lor, pe piaţă; estimaţi cota de piaţă deţinută de fiecare;6.3.3. cota de piaţă estimată a concurenţilor mai importanţi (inclusiv importatorii), prezenţi pe piaţa geografică relevantă afectată de concentrare;6.3.4. comparaţia între preţurile practicate de agenţii economici implicaţi în concentrare şi preţurile practicate de ceilalţi concurenţi importanţi, care activează pe aceeaşi piaţă relevantă;6.3.5. estimarea impactului operaţiunii de concentrare economică asupra preţului produselor şi/sau al serviciilor de pe piaţa relevantă, la nivelul consumatorilor;6.3.6. estimarea valorii şi, dacă este posibil, a volumului importurilor (indicând ţările de origine), pentru produsele de pe pieţele relevante, precum şi a procentului acestor importuri provenite de la grupurile de care aparţin agenţii economici implicaţi;6.3.7. estimarea impactului taxelor vamale şi a barierelor netarifare asupra preţului practicat la produsele de import similare cu cele de pe piaţa relevantă.Pentru fiecare dintre informaţiile furnizate se va preciza sursa acestora.
 + 
Anexă──────la formular────────────I. Condiţii generale pe pieţele afectateFurnizaţi informaţii despre primii 5 furnizori importanţi (naţionali şi internaţionali) ai părţilor implicate în operaţiunea de concentrare economică, indicând natura şi valoarea achiziţiilor părţilor implicate de la fiecare dintre aceşti furnizori, menţionând adresa şi numerele de telefon şi de fax la care pot fi contactaţi.1. Structura ofertei pe pieţele relevanteFurnizaţi următoarele informaţii:a) reţelele existente pentru distribuţie pe piaţă şi importanţa lor pentru extinderea vânzărilor; importanţa respectivelor reţele de distribuţie ale terţilor şi ale agenţilor economici aparţinând grupului din care fac parte agenţii economici implicaţi în concentrare;b) reţeaua existentă de service (întreţinere şi reparaţii) şi importanţa ei pentru extinderea vânzărilor, respectiv importanţa reţelelor conduse de terţi şi de agenţii economici care aparţin grupului din care fac parte agenţii economici implicaţi în concentrarea economică în cauză;c) o estimare a mărimii capacităţii totale a pieţei româneşti pentru ultimii 3 ani; pentru această perioadă, ce proporţie din această capacitate este deţinută de fiecare parte la concentrarea economică şi care au fost gradele respective de utilizare a capacităţii deţinute de fiecare parte.2. Structura cererii pe pieţele relevantea) Furnizaţi informaţii despre primii 5 clienţi (naţionali şi internaţionali) ai părţilor implicate, indicând natura şi valoarea vânzărilor efectuate de părţi către fiecare dintre aceşti clienţi, menţionând adresa şi numerele de telefon şi de fax la care aceştia pot fi contactaţi.b) Descrieţi structura cererii pe pieţele relevante. Pentru aceasta luaţi în considerare următoarele elemente:– evaluarea ritmului de creştere a pieţelor relevante de concentrare;– importanţa preferinţelor clienţilor pentru anumite mărci de produse consacrate, diferenţele dintre produsele de pe piaţa relevantă şi măsura în care există o gamă completă de produse;– gradul de concentrare sau de dispersie a clienţilor;– segmentarea clienţilor în diferite grupuri şi descrierea consumatorului tipic pentru fiecare dintre aceste grupuri;– importanţa contractelor de distribuţie exclusivă şi a altor tipuri de contracte pe termen lung;– importanţa administraţiei publice, a altor organisme de stat, a agenţilor economici cu capital de stat sau cu participarea statului asupra dezvoltării cererii.c) Descrieţi efectul operaţiunii de concentrare economică asupra consumatorilor intermediari şi finali.d) Prezentaţi programul de investiţii asumat de achizitor pentru a fi realizat la agentul economic achiziţionat, specificând:– volumul total al investiţiilor şi eşalonarea anuală a acestora;– destinaţia investiţiilor, respectiv domeniile de activitate în care sunt realizate (retehnologizare, crearea sau extinderea de capacităţi de producţie etc.);– stadiul realizării investiţiilor la data notificării.Precizaţi efectul programului de investiţii asupra creşterii eficienţei economice a agentului economic achiziţionat (scăderea costurilor de producţie şi/sau de distribuţie) şi asupra preţului de piaţă al produselor.3. Intrarea pe piaţăa) Indicaţi pentru ultimii 5 ani intrările de noi concurenţi semnificativi de pe pieţele relevante; furnizaţi informaţii privind noii concurenţi şi evaluaţi cota lor actuală pe piaţă, indicând adresa şi numerele de telefon şi fax la care pot fi contactaţi.b) Precizaţi dacă, după părerea părţilor notificatoare, există agenţi economici potenţiali în situaţia de a intra pe pieţele relevante; furnizaţi, în măsura în care este posibil, informaţii despre aceşti concurenţi potenţiali, indicând şi adresa şi numerele de telefon şi de fax la care pot fi contactaţi.c) Descrieţi detaliat diferiţii factori care influenţează intrarea pe pieţele relevante, pe care are loc concentrarea economică.Pentru aceasta:– estimaţi costurile totale ale intrării (cercetare-dezvoltare, realizarea sistemelor de distribuţie, activităţi de promovare, reclamă, asigurarea de service etc.), la scara echivalentă unui concurent semnificativ, indicând cota de piaţă a unui astfel de concurent;– indicaţi dacă intrarea pe piaţă este condiţionată de obţinerea unei autorizaţii de natură administrativă, de respectarea unor eventuale prescripţii cu caracter de norme obligatorii sau de existenţa unor controale legale ori administrative;– clarificaţi în ce măsură intrarea pe piaţă depinde de accesul la materiile prime;– precizaţi în ce măsură intrarea pe piaţă este condiţionată de durata contractelor dintre un agent economic care activează pe piaţă şi furnizorii şi/sau clienţii săi;– descrieţi importanţa licenţelor pentru tehnologie şi/sau know-how sau a licenţelor pentru alte drepturi, pe pieţele relevante.4. Cercetare-dezvoltarea) Apreciaţi importanţa cercetării şi dezvoltării asupra capacităţii unui agent economic, care activează pe pieţele relevante pe care are loc concentrarea economică, de a concura pe termen lung.b) Explicaţi natura activităţilor de cercetare/dezvoltare pe pieţele afectate, desfăşurate de agenţii economici implicaţi în concentrarea economică, luând în considerare următoarele elemente:– intensitatea activităţii de cercetare-dezvoltare (definită ca raport între cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea şi cifra de afaceri) pentru pieţele relevante şi intensitatea activităţii de cercetare-dezvoltare pentru agenţii economici implicaţi; importanţa şi tendinţa cercetării-dezvoltării tehnologice pentru aceste pieţe în ultimii ani şi în viitor (atât în procesele de distribuţie, cât şi în sistemele de distribuţie);– inovaţiile majore făcute pe pieţele pe care are loc concentrarea economică propusă şi agenţii economici cărora acestea le sunt atribuite;– ciclul înnoirilor şi situaţia în care se află, în raport cu acest ciclu, agenţii economici implicaţi în concentrarea economică propusă;– importanţa pentru părţi a licenţelor pentru tehnologie, know-how şi pentru alte drepturi pe pieţele implicate în concentrarea economică propusă.5. Acorduri de cooperarea) Precizaţi în ce măsură există acorduri de cooperare pe orizontală şi/sau pe verticală pe pieţele afectate de operaţiunea de concentrare economică;b) Furnizaţi informaţii despre acordurile de cooperare cele mai importante în care sunt angajaţi agenţii economici implicaţi în operaţiunea de concentrare economică pe pieţele afectate, cum ar fi: acordurile de cercetare-dezvoltare de licenţe, de producţie în comun, de specializare, de distribuţie, de livrare pe termen lung şi acordurile pentru schimburile de informaţii.6. Asociaţii profesionale şi patronalea) Precizaţi asociaţiile profesionale şi/sau patronale în care părţile la concentrarea economică sunt membre.b) Indicaţi cele mai importante asociaţii profesionale şi/sau patronale la care sunt membri clienţii şi furnizorii părţilor la concentrarea economică.Furnizaţi numele, adresa, numerele de telefon şi de fax pentru asociaţiile profesionale şi patronale de mai sus.II. Integrarea verticalăDescrieţi modul în care agenţii economici, inclusiv grupurile din care aceştia fac parte, implicaţi în operaţiunea de concentrare economică produc şi îşi vând produsele şi/sau serviciile, de exemplu dacă sunt numai producători, dacă sunt numai distribuitori, atât înainte de operaţiunea de concentrare economică propusă, cât şi după înfăptuirea acesteia. Precizaţi natura şi gradul de integrare verticală, ale fiecărui agent economic implicat, înainte de concentrarea economică şi gradul de integrare pe verticală a noii entităţi economice rezultate prin înfăptuirea operaţiunii de concentrare economică propuse.III. Restricţionări auxiliareDacă părţile la concentrare economică şi/sau alte părţi, inclusiv vânzătorul şi acţionarii (asociaţii) minoritari, sunt supuse la restricţionări auxiliare, respectiv direct legate şi necesare pentru implementarea concentrării economice:a) identificaţi fiecare restricţionare auxiliară prevăzută în acordurile prezentate împreună cu notificarea;b) explicaţi de ce aceste restricţionări sunt direct legate şi necesare pentru implementarea concentrării economice.IV. Contextul internaţionalDescrieţi eventualele aspecte internaţionale ale concentrărilor economice propuse, precizând poziţia pe pieţele internaţionale respective a părţilor implicate în concentrarea economică propusă."
 + 
Articolul IIPrezentul regulament va fi pus în aplicare prin ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.________________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x