REGULAMENT din 3 februarie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 138 din 4 martie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULI 13/01/2006
ActulABROGAT DEORDIN 8 13/01/2006
ActulABROGAT DEORDIN 1349 23/12/2005
ActulABROGAT DEORDIN 1348 23/12/2005
ActulCOMPLETAT DEORDIN 137 23/02/2004
ART. 10MODIFICAT DEORDIN 137 23/02/2004
ART. 11COMPLETAT DEORDIN 137 23/02/2004
ART. 15COMPLETAT DEORDIN 137 23/02/2004
ART. 27MODIFICAT DEORDIN 137 23/02/2004
ART. 35MODIFICAT DEORDIN 137 23/02/2004
ANEXA 6COMPLETAT DEORDIN 137 23/02/2004
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 34ABROGA PEORDIN 7 25/01/2000
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 266 15/05/2002
ART. 1REFERIRE LALEGE 255 30/12/1998
ART. 5REFERIRE LALEGE 214 19/04/2002
ART. 5REFERIRE LAOG 49 30/01/2000 ART. 25
ART. 5REFERIRE LALEGE 255 30/12/1998
ART. 17REFERIRE LALEGE 266 15/05/2002
ART. 27REFERIRE LALEGE 266 15/05/2002
ART. 34ABROGA PEORDIN 7 25/01/2000
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEREGULI 13/01/2006
ActulABROGAT DEORDIN 8 13/01/2006
ActulABROGAT DEORDIN 1349 23/12/2005
ActulABROGAT DEORDIN 1348 23/12/2005
ActulCOMPLETAT DEORDIN 137 23/02/2004
ActulAPROBAT DEORDIN 84 03/02/2003
ActulCONTINUT DEORDIN 84 03/02/2003
ART. 10MODIFICAT DEORDIN 137 23/02/2004
ART. 11COMPLETAT DEORDIN 137 23/02/2004
ART. 15COMPLETAT DEORDIN 137 23/02/2004
ART. 27MODIFICAT DEORDIN 137 23/02/2004
ART. 35MODIFICAT DEORDIN 137 23/02/2004
ANEXA 6COMPLETAT DEORDIN 137 23/02/2004

privind testarea şi înregistrarea soiurilor de plante de cultura



 + 
Capitolul 1Principii generale + 
Articolul 1(1) În conformitate cu prevederile Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, denumit în continuare I.S.T.I.S., examinează tehnic soiurile româneşti şi străine pentru care se solicita înscrierea în Registrul soiurilor şi în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din România, denumit în continuare Catalogul oficial.(2) Înregistrarea soiurilor se face pe baza testului de distincţie, uniformitate şi stabilitate, denumit în continuare DUS, şi, în funcţie de specie, se efectuează şi testul valorii agronomice şi de utilizare, denumit în continuare VAU.(3) I.S.T.I.S. examinează soiurile româneşti şi străine pentru care se solicita protecţie, în conformitate cu prevederile Legii nr. 255/1998 privind protecţia noilor soiuri de plante.(4) La solicitarea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, în vederea acordării protecţiei, I.S.T.I.S. validează testul privind distinctivitatea, uniformitatea şi stabilitatea soiurilor, efectuat de instituţiile abilitate din ţările Comunităţii Europene.
 + 
Articolul 2Examinarea soiurilor se organizează în cadrul centrelor de testare a soiurilor, denumite în continuare CTS, care sunt amplasate în diferite condiţii ecologice ale tarii şi care formează reţeaua oficială a testarii soiurilor.
 + 
Articolul 3(1) CTS efectuează examinarea soiurilor de cereale, plante oleaginoase, textile, plante tuberculifere şi radacinoase, plante furajere, tutun, plante medicinale şi aromatice, legume de camp şi solarii şi plante ornamentale de camp.(2) Testarea soiurilor de viţă de vie, pomi, arbuşti fructiferi, capsun, hamei şi specii dendrologice se efectuează în puncte de testare situate în podgorii şi bazine pomicole reprezentative.(3) Testarea soiurilor de legume de sera, plante ornamentale de sera şi a soiurilor de ciuperci se efectuează în puncte de testare în cadrul întreprinderilor de sere.
 + 
Articolul 4(1) Soiurile de plante create în ţara şi cele străine se vor examina, se vor inregistra în Registrul soiurilor şi se vor înscrie în Catalogul oficial, conform prevederilor prezentului regulament şi în concordanta cu procedeele organismelor internaţionale la care România este parte sau intenţionează să fie parte. Soiurile înregistrate în Catalogul oficial sunt admise pentru certificare şi comercializare sub denumirea sub care au fost înscrise. Orice persoană poate să consulte acest catalog. Soiurile protejate la care s-a efectuat testul DUS pot fi examinate la cerere sub aspectul valorii agronomice şi de utilizare.(2) În cazul soiurilor (linii consangvinizate, hibrizi) cu destinaţia componente pentru soiurile finale, prevederile alin. (1) se aplică numai în măsura în care seminţele sunt comercializate sub numele lor.(3) Prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor se pot acredita agenţi economici pentru anumite specii sau soiuri, care să efectueze teste şi sa propună înregistrarea lor în Catalogul oficial, sub supravegherea I.S.T.I.S.(4) Criteriile de apreciere şi procedura de acceptare a noilor soiuri, pentru introducere în Catalogul oficial, sunt aceleaşi pentru soiurile româneşti şi străine.
 + 
Capitolul 2Înscrierea soiurilor pentru testare + 
Articolul 5(1) I.S.T.I.S. poate înscrie pentru examinare soiuri din toate speciile de plante de cultura care se cultiva în România.(2) Soiurile modificate genetic sunt admise la testare numai după obţinerea de către solicitant a autorizaţiei pentru introducere deliberata în mediu, în conformitate cu art. 25 alin. (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obţinere, testare, utilizare şi comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum şi a produselor rezultate din acestea, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 214/2002.(3) Înscrierea soiurilor pentru testare se face pe baza unei comenzi de testare prezentate în anexa nr. 1, a unei cereri-tip prezentate în anexa nr. 2 şi a descrierii soiurilor conform protocoalelor Oficiului Comunitar al Soiurilor de Plante (CPVO) sau ale Uniunii Internaţionale pentru Protecţia Noilor Soiuri (UPOV).(4) În cererea de înscriere a unui soi pentru testare se va menţiona informaţia privind înregistrarea lui într-o alta ţara sau dacă s-a depus cerere de înscriere la testare într-o ţara comunitara şi a fost acceptată.(5) Testul DUS în vederea acordării protecţiei conform Legii nr. 255/1998 se executa la cererea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci.(6) Comenzile de testare şi cererile-tip se depun la I.S.T.I.S. la termenele prevăzute în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 6Seminţele şi materialul săditor pentru toate tipurile de teste se asigura gratuit de către solicitantul cererii de înscriere, în cantităţile şi la termenele prevăzute în anexa nr. 3. Acestea vor fi însoţite de buletine de analiza emise de laboratoare autorizate sau de laboratoarele proprii ale solicitantului. I.S.T.I.S. împreună cu mentinatorii soiurilor se vor ocupa de asigurarea semintei din categorii biologice superioare (prebaza şi baza) pentru martorii de referinţa.
 + 
Articolul 7Solicitantul înregistrării unui soi, oricând după primul ciclu de testare, poate întrerupe efectuarea testelor.
 + 
Articolul 8Planul tematic cuprinde întregul sortiment de soiuri ce se examinează în reţeaua oficială pentru testarea soiurilor şi se întocmeşte pentru:a) culturi de toamna, până la data de 10 septembrie;b) culturi de primavara şi vitipomicole, până la data de 15 februarie;c) culturi de sera ciclul I, până la data de 15 octombrie;d) culturi de sera ciclul II, până la data de 1 august;e) culturi în solarii, până la data de 1 ianuarie;f) legume de camp, până la data de 15 ianuarie.
 + 
Capitolul 3Testarea soiurilor + 
Articolul 9(1) La solicitarea beneficiarilor, I.S.T.I.S. efectuează următoarele categorii de testări:a) distinctivitate, uniformitate şi stabilitate (DUS);b) valoare agronomica şi de utilizare (VAU);c) teste preliminare în vederea testarii oficiale a soiurilor;d) teste pentru verificarea coincidentei la inflorire a formelor parentale;e) teste privind comportarea soiurilor înregistrate sau în curs de înregistrare în condiţii de producţie;f) teste pentru verificarea autenticităţii şi puritatii varietale a soiurilor multiplicate, teste care se efectuează pe plante obţinute direct din seminţe sau plante ţinere din categoria "certificat".(2) La solicitarea beneficiarilor pot fi organizate aceleaşi categorii de teste şi pentru formele parentale ale hibrizilor.Testul DUS
 + 
Articolul 10(1) Testul DUS este obligatoriu pentru toate creatiile noi la care se solicita înregistrarea.(2) Pentru soiurile de la culturi de camp înregistrate în una dintre ţările membre ale Comunităţii Europene testul DUS efectuat de o autoritate naţionala competenţa din acele tari este recunoscut ca atare.(3) Pentru soiurile din speciile horticole testul DUS efectuat într-o ţara comunitara se validează de I.S.T.I.S.(4) Testul DUS se efectuează timp de 2 ani consecutivi sau 2 cicluri de vegetaţie în 1-2 localităţi, după caz, conform protocoalelor CPVO sau UPOV.(5) Un soi este considerat distinct dacă, indiferent de originea naturala sau artificiala a variaţiei iniţiale din care a rezultat, este în mod clar distinct prin unul sau mai multe caractere de oricare alt soi cunoscut în Comunitatea Europeană şi în România. Caracterele trebuie să poată fi recunoscute şi descrise, precis.(6) Soi cunoscut este considerat orice soi care, la data depunerii cererii de înscriere, este:a) înregistrat în Catalogul oficial sau în cataloagele Comunităţii Europene ori în Catalogul oficial al unui stat membru al Comunităţii Europene;b) acceptat sau propus pentru înregistrare în România sau într-o ţara comunitara, pentru certificare şi comercializare ori pentru certificare în alte tari. În contextul stabilirii distinctivitatii, testarile din camp trebuie să includă soiurile de comparatie disponibile cunoscute în Comunitatea Europeană şi în România.(7) Un soi se considera uniform dacă, supus unor variatii previzibile specifice sistemului de înmulţire, plantele rămân suficient de uniforme în caracterele destinate, relevante.(8) Un soi se considera stabil dacă, după inmultiri sau multiplicari succesive ori la sfârşitul fiecărui ciclu de înmulţire (dacă amelioratorul a definit un ciclu specific de înmulţire sau multiplicare), caracterele esenţiale rămân la fel ca în descrierea iniţială.(9) După executarea testului DUS se comunică solicitantului rezultatul examinării (raportul, descrierea).Testul VAU
 + 
Articolul 11(1) Testul VAU se efectuează în mod obligatoriu pentru soiurile din speciile de culturi de camp autohtone şi străine, în vederea introducerii lor în Registrul soiurilor. Aceste specii se regăsesc în Catalogul comunitar al soiurilor din speciile de plante agricole.(2) Examinarea valorii agronomice şi de utilizare nu este cerută în următoarele situaţii:a) pentru înregistrarea soiurilor de ierburi, dacă amelioratorul declara ca samanta din soiul lui nu este destinată pentru producţia de furaje;b) pentru înregistrarea componentelor soiurilor hibride, dacă hibridul este corespunzător din punct de vedere al distinctiei, uniformitatii şi stabilitatii şi al valorii agronomice şi de utilizare.(3) La cereale, plante oleaginoase şi textile, plante tuberculifere şi radacinoase şi plante furajere, testarea se efectuează, de regula, în cel puţin 5 CTS. Stabilirea reţelei CTS pentru testare la fiecare specie se face ţinându-se seama de condiţiile pedoclimatice şi de importanţa economică a speciei respective.(4) Testarea soiurilor autohtone şi străine pentru determinarea valorii agronomice şi de utilizare durează 3 cicluri de producţie efectivă. Testarea poate dura numai 2 ani (2 cicluri) în cazul soiurilor la care în aceşti 2 ani rezultatele sunt superioare soiurilor martor, în toate localităţile de testare.(5) La soiurile modificate genetic ale căror forme normale sunt deja înregistrate, testarea se executa un singur an. La aceste organisme, în paralel se va verifica în cadrul unei instituţii abilitate şi rezistenta indusa care a făcut obiectul modificării genetice.(6) Metodologia experimentala ce se aplică în testare este stabilită de I.S.T.I.S., în conformitate cu reglementările interne şi internaţionale în vigoare.(7) Valoarea agronomica şi de utilizare a unui soi trebuie considerată satisfăcătoare dacă, comparata cu alte soiuri înscrise în Catalogul oficial, calităţile lui, luate ca un întreg, oferă, cel puţin în privinta producţiei, în orice zona luată în considerare, o imbunatatire clara, fie pentru cultivare, fie pentru modul de folosinţă a recoltei sau a produselor derivate din ea. Oriunde caracteristicile superioare sunt prezente, caracteristicile individuale inferioare pot sa nu fie luate în considerare.(8) Pentru efectuarea testului VAU, la CTS se fac anumite observaţii care se trec în fişele întocmite în acest scop, după cum urmează:a) producţia bruta la unitatea de suprafaţa, umiditatea boabelor, iar după efectuarea analizei variantei, producţia relativă şi semnificatia diferenţelor;b) însuşiri fiziologice ca: rezistenta la iernare, capacitatea de regenerare în primavara, rezistenta la temperaturi scăzute, rezistenta la cadere, frangere, seceta, arsita, scuturare, la boli şi daunatori şi perioada de vegetaţie.(9) În scopul caracterizarii cat mai complete a soiurilor aflate în examinare, în laboratoarele I.S.T.I.S. sau în alte laboratoare de specialitate recunoscute se efectuează analize chimice pentru determinarea conţinutului în principii activi specifici sau a conţinutului în fibra la plantele textile. Soiurile din speciile care se prelucreaza industrial (grâu, orzoaica, sfecla de zahăr, în pentru fibra, canepa, bumbac, floarea soarelui, în pentru ulei, cartof, legume, pomi, viţă de vie etc.) se vor verifica şi sub aspectul însuşirilor tehnologice în laboratoare proprii sau staţii industriale. În acest din urmă caz datele obţinute se vor transmite numai la I.S.T.I.S.Teste preliminare
 + 
Articolul 12(1) Testele preliminare se executa de către I.S.T.I.S. pentru creatiile noi autohtone şi străine, la solicitarea beneficiarilor, în 1-3 CTS, cu număr redus de repetitii (2-3) şi cu suprafaţa parcelei la nivelul a jumătate din parcela normală.(2) Aceste teste cuprind date privind capacitatea de producţie, precocitatea şi rezistenta la cadere sau frangere.Teste pentru verificarea coincidentei la inflorire şi a capacităţii de producţie a formelor parentale
 + 
Articolul 13(1) La solicitarea beneficiarilor, I.S.T.I.S. poate organiza şi teste pentru verificarea coincidentei la inflorire şi a capacităţii de producţie a formelor parentale.(2) Aceste teste se organizează într-un singur centru de testare, reprezentativ pentru specia respectiva.Teste privind comportarea soiurilor în condiţii de producţie
 + 
Articolul 14(1) Testele privind comportarea soiurilor înregistrate sau în curs de testare în condiţii de producţie se organizează de către I.S.T.I.S. în unul sau mai multe CTS, la solicitarea beneficiarilor.(2) În cadrul acestor teste soiurile vor fi comparate cu soiuri deja răspândite în producţie, iar suprafaţa parcelelor va fi de 0,2-1,0 ha pentru culturi de camp şi 0,1-0,2 ha pentru legume.Teste pentru verificarea autenticităţii şi puritatii varietale a soiurilor multiplicate
 + 
Articolul 15(1) Testele privind verificarea autenticităţii şi puritatii varietale a soiurilor multiplicate se efectuează anual de către I.S.T.I.S., în scopul de a se interzice folosirea la reinmultire şi pentru comercializare a seminţelor necorespunzătoare din punct de vedere al autenticităţii, puritatii varietale şi stării sanitare.(2) În pre- şi postcontrol se verifica dacă în cursul multiplicării soiurile şi-au păstrat aceleaşi caractere ca la înregistrarea în Catalogul oficial şi au puritatea biologica corespunzătoare categoriei declarate.(3) Se testeaza seminţele din categoriile biologice: prebaza, baza, certificată, standard sau alte categorii, după caz. Testarea se efectuează în:a) precontrol – în parcele de control în camp, în spaţii protejate şi prin electroforeza, după caz;b) postcontrol – în parcele de control în camp (microculturi) şi prin electroforeza, după caz.(4) Verificarea menţinerii soiurilor înregistrate în selecţie conservativa se face prin compararea seminţelor din categoria biologica prebaza cu proba-etalon, depozitata la I.S.T.I.S. în momentul înregistrării. Metodologia aplicată la testul privind verificarea autenticităţii şi puritatii varietale se elaborează de către I.S.T.I.S., pe baza reglementărilor UPOV şi a directivelor Comunităţii Europene. Atunci când menţinerea este efectuată într-un stat membru al Comunităţii Europene, altul decât cel în care soiul a fost înregistrat, statele membre trebuie să se asiste administrativ în ceea ce priveşte controlul.
 + 
Articolul 16(1) Pe baza observaţiilor şi determinarilor făcute, CTS completează registrul de camp şi apoi fişele de observaţii în doua exemplare, dintre care primul exemplar se transmite la I.S.T.I.S., pentru calculul automat al datelor, până la termenele stabilite în anexa nr. 4, iar al doilea exemplar rămâne la CTS.(2) Datele înscrise în registrul de camp şi în fişele de observaţii pentru soiurile aflate în testare sunt secrete şi se transmit numai la I.S.T.I.S., care are obligaţia de a asigura confidenţialitatea observaţiilor efectuate.(3) Rezultatul testului DUS efectuat asupra unui soi se va comunică solicitantului la sfârşitul examinării, iar al testului VAU, la sfârşitul fiecărui an de testare.(4) Testarea se întrerupe în cazul în care soiul nu corespunde unuia dintre criteriile de distinctivitate, uniformitate sau stabilitate.
 + 
Articolul 17(1) În conformitate cu prevederile Legii nr. 266/2002, pentru efectuarea lucrărilor de examinare a soiurilor, solicitantul va plati, o dată cu înscrierea la examinare, tarifele stabilite conform ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, în vigoare.(2) După înscrierea la testare între I.S.T.I.S. şi beneficiari se încheie contracte anuale de testare care conţin obligaţiile părţilor, soiurile aflate în testare şi valoarea contractelor.
 + 
Capitolul 4Înregistrarea soiurilor de plante de cultura + 
Articolul 18(1) În vederea înregistrării soiurilor se constituie următoarele comisii:a) Comisia de înregistrare pentru culturi de camp, cartof, tutun, plante medicinale şi aromatice;b) Comisia de înregistrare pentru legume, ciuperci, plante ornamentale;c) Comisia de înregistrare pentru viţă de vie, pomi, arbuşti fructiferi, capsun şi hamei.(2) Componenta comisiilor de înregistrare se aproba de către conducerea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, la propunerea I.S.T.I.S. Din comisii fac parte specialişti din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, institute de învăţământ superior agricol, I.S.T.I.S., precum şi alţi specialişti care să nu fie în nici un fel implicaţi în crearea de soiuri.(3) Comisiile de înregistrare sunt coordonate în activitatea lor de către secretarul de stat cu problemele producţiei vegetale.(4) Şedinţele comisiilor de înregistrare se vor tine cu cel puţin două treimi din numărul membrilor.
 + 
Articolul 19(1) Ca să poată fi înregistrat în Catalogul oficial, un soi din speciile agricole de camp trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) să se caracterizeze prin aceea ca este distinct, suficient de uniform şi stabil;b) sa posede însuşiri agronomice şi de utilizare satisfăcătoare.(2) Un soi din speciile horticole şi dendrologice trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) să fie distinct, suficient de uniform şi stabil;b) în cazul cicorii pentru industrializare, soiul trebuie să fie distinct, suficient de uniform şi stabil şi sa posede valoare agronomica şi de utilizare satisfăcătoare.(3) Înregistrarea soiurilor se bazează pe rezultatele examinarilor, în special teste de camp, care acoperă un număr suficient de caracteristici pentru ca soiul să fie bine şi corect descris.
 + 
Articolul 20(1) Documentaţia tehnica pentru soiurile testate în vederea înregistrării se întocmeşte de către I.S.T.I.S. şi se transmite membrilor comisiilor cu 10 zile înaintea convocării şedinţei. Prezentarea soiurilor în documentaţia de înregistrare se face codificat.(2) Documentaţia tehnica va cuprinde, în funcţie de specie, caracterizarea morfologica, caracterele fiziologice, însuşirile de calitate şi/sau de utilizare şi, unde este cazul, datele de producţie. Documentaţia tehnica de înregistrare a unui soi este disponibilă pentru folosirea personală şi exclusiva a oricărei persoane cu interes legitim.(3) În cazul în care examinarea componentelor genealogice este necesară pentru a se studia hibrizii şi soiurile sintetice, I.S.T.I.S. are obligaţia să asigure confidenţialitatea rezultatelor examinării şi descrierilor componentelor, dacă amelioratorul o cere.
 + 
Articolul 21Pe baza documentaţiei tehnice prezentate de I.S.T.I.S. comisia de înregistrare propune cu o majoritate simpla (jumătate plus unu) înregistrarea soiului. Propunerile comisiei de înregistrare vor fi supuse aprobării conducerii Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.
 + 
Articolul 22Concluziile şedinţei de înregistrare se vor consemna într-un proces-verbal, prezentat în anexa nr. 5, care se va păstra la arhiva I.S.T.I.S.
 + 
Articolul 23(1) Soiurile aprobate se înscriu de către I.S.T.I.S. în Registrul soiurilor şi în Catalogul oficial sub denumirea stabilită în cadrul şedinţei de înregistrare, denumire care să facă posibila identificarea lor, în conformitate cu reglementările organizaţiilor internaţionale în domeniu la care România este parte (anexa nr. 6). Aceste denumiri se verifica anterior de către I.S.T.I.S. Când un soi este refuzat, rezultatele examinarilor vor fi puse la dispoziţia solicitantului.(2) Dacă se cunoaşte ca un soi este comercializat într-o alta ţara sub alta denumire, aceasta trebuie menţionată în catalog.(3) În cazul în care, după înregistrarea unui soi, denumirea lui nu este corespunzătoare, aceasta trebuie înlocuită. Noua denumire trebuie aprobată prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor.(4) O dată cu aprobarea procesului-verbal de înregistrare soiurile pot fi comercializate ca şi cele înscrise şi publicate în Catalogul oficial.(5) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate lua măsuri de interzicere a cultivarii unui soi modificat genetic înregistrat, în condiţiile în care:a) din punct de vedere al sănătăţii plantelor poate dăuna culturii altor soiuri sau specii;b) testarile oficiale arata ca soiul, în oricare parte a tarii, nu da rezultate similare celor obţinute de la un soi comparabil înregistrat în Catalogul oficial;c) aparţine unei clase de maturitate necorespunzătoare. În cazul în care este un pericol iminent de răspândire a organismelor dăunătoare sau un pericol iminent pentru sănătatea umană ori pentru mediu, interzicerea unui soi poate fi impusa imediat ce cererea lui a fost înregistrată, până când se ia o decizie finala. Termenul pentru luarea deciziei finale este de 3 luni.(6) Instituţiile abilitate trebuie să se asigure ca alimentele sau ingredientele alimentare obţinute din soiuri modificate genetic să fie acceptate de autoritatea naţionala competenţa. Dacă materialul derivat dintr-un soi modificat genetic are ca destinaţie utilizarea în calitate de alimente sau ingrediente alimentare, aceste alimente nu trebuie:a) să prezinte pericol pentru consumatori;b) sa induca în eroare consumatorul;c) sa difere de alimentele sau ingredientele alimentare pe care intenţionează să le înlocuiască, într-o asemenea măsura încât consumul lor normal să fie dezavantajos nutritional pentru consumator.
 + 
Articolul 24Pentru soiurile înregistrate I.S.T.I.S. eliberează solicitantului un certificat privind înregistrarea acestuia.
 + 
Articolul 25(1) La înregistrare se constituie proba-etalon, faţă de care se va compara în anii următori autenticitatea semintei în urma selecţiei de menţinere. Aceste probe se solicita de la persoana responsabilă pentru soi.(2) Mărimea probei-etalon se stabileşte de I.S.T.I.S. şi va fi păstrată în condiţii corespunzătoare timp de 10 ani pentru a servi ca martor în verificarea periodică a soiurilor înregistrate. La hibrizi proba-etalon se va constitui şi din formele parentale.
 + 
Articolul 26În interesul conservării resurselor genetice ale plantelor (populaţii locale sau soiuri adaptate natural condiţiilor de mediu) amenintate de eroziune genetica, se pot folosi criteriile specifice de admitere pentru înregistrarea în Catalogul oficial. La înregistrarea lor se va ţine seama de caracteristicile de calitate ale acestora şi de restricţiile cantitative corespunzătoare. În special se pot folosi rezultatele din teste neoficiale şi cunoştinţele dobândite din experienta practica în timpul cultivarii, inmultirii şi folosirii, precum şi descrierile detaliate ale soiurilor şi, dacă este suficient, trebuie să rezulte ca excepţii de la cerinţele examinării oficiale. Denumirea lor trebuie să fie relevanta. Pentru un soi local dintr-o regiune bine determinata sau dacă amelioratorul nu mai exista, înregistrarea lui şi prelungirea acesteia se pot face din oficiu de către Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, care stabileşte şi mentinatorul soiului respectiv.
 + 
Articolul 27Soiurile din Catalogul oficial, introduse anterior şi care nu corespund prevederilor Legii nr. 266/2002, ale Directivei 2002/53/EC , ale Directivei 2002/55/EC şi ale prezentului regulament, se reverifica pentru a corespunde prevederilor acestora, până cel târziu în anul 2006.
 + 
Capitolul 5Evidenta soiurilor înregistrate + 
Articolul 28(1) Pentru materialul biologic testat şi aprobat pentru înregistrare I.S.T.I.S. redactează următoarele documente:a) Registrul soiurilor înregistrate, care se păstrează la I.S.T.I.S. şi se completează la zi;b) Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din România.(2) Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din România se redactează de către I.S.T.I.S., se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.(3) Catalogul oficial cuprinde denumirea soiului, tipul soiului, mentinatorul soiului, anul înregistrării, anul reinscrierii sau radierii şi alte menţiuni specifice.(4) Înscrierea soiurilor pe specii se face în funcţie de grupa de precocitate şi/sau în ordine alfabetica. La populatiile locale sau la soiurile înregistrate ori care vor fi înregistrate, adaptate natural condiţiilor de mediu locale, amenintate de eroziune genetica, se menţionează în Catalogul oficial "soi în conservare". Soiurile, organisme modificate genetic, vor purta menţiunea "soiuri modificate genetic". În catalog se înscrie numele persoanei sau instituţiei responsabile pentru menţinerea soiului. Catalogul oficial conţine într-un capitol special descrierile soiurilor înregistrate în anul respectiv, în concordanta cu documentaţiile tehnice după care s-a făcut înregistrarea.
 + 
Articolul 29Soiurile din speciile de culturi de camp, legume şi plante ornamentale anuale se menţin în Catalogul oficial timp de 10 ani, iar soiurile din speciile pomicole, viţă de vie şi arbuşti ornamentali, timp de 15 ani, după care se radiază.Radierea soiurilor
 + 
Articolul 30(1) Radierea unui soi din Catalogul oficial se poate face dacă:a) se dovedeşte la examinare ca soiul nu mai este distinct, suficient de uniform şi stabil, în sensul în care aceste caractere au fost luate în considerare la înregistrarea sa în Registrul soiurilor şi în Catalogul oficial;b) în perioada cererii pentru înregistrare sau în timpul examinării au fost furnizate elemente false sau frauduloase care au influentat factorii pe baza cărora s-a înregistrat soiul;c) la solicitarea mentinatorului, precum şi în cazul în care mentinatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin de a prezenta în orice moment samanta necesară care să asigure reproducerea soiului cu caracteristicile iniţiale, avute la înregistrare, şi de a se supune inspecţiei făcute în scopul verificării modului cum se efectuează selecţia conservativa;d) nu mai exista un responsabil cu menţinerea în selecţie conservativa a soiului;e) se dovedeşte ca acelaşi soi se regaseste în Registrul soiurilor şi în Catalogul oficial sub un alt nume;f) după 10 ani de la înregistrarea în Registrul soiurilor, dacă nu se mai solicita sau nu se mai aproba reînscrierea;g) la cererea autorului, în afară cazului în care exista menţinerea soiului.(2) Samanta şi materialul săditor din soiurile radiate mai pot fi certificate şi comercializate până la 30 iunie a anului al treilea de la radiere.Reînscrierea soiurilor
 + 
Articolul 31(1) Înregistrarea în Catalogul oficial a unui soi poate fi reînnoită dacă este cultivat încă la o asemenea scara pentru a justifica acest lucru, este încă distinct, suficient de uniform şi stabil sau dacă trebuie menţinut ca soi în conservare. Retestarea soiurilor înainte de reinscriere este obligatorie pentru a se determina dacă soiurile sunt încă distincte, suficient de uniforme şi stabile, pastrandu-şi aceleaşi caractere ca în momentul înregistrării. Un soi reinscris nu este considerat ca un soi nou şi îşi păstrează aceeaşi denumire.(2) Reinregistrarea unui soi se poate face pentru perioade succesive de 5 ani.(3) Cererile de reinscriere şi seminţele necesare retestarii trebuie depuse cu 2 ani înaintea termenului de expirare a înregistrării, excepţie făcând varietatile de conservare. Perioada de valabilitate a înregistrării este extinsă provizoriu până ce este luată decizia privind cererea de reinscriere.(4) Reexaminarea soiurilor în vederea reinregistrarii se va efectua contra cost, conform tarifelor în vigoare.
 + 
Articolul 32Este interzisă înstrăinarea de seminţe şi material săditor din soiurile şi formele parentale primite pentru testarea în scopul înregistrării, iar transmiterea de informaţii asupra comportării lor se face numai la autor sau reprezentantul legal al acestuia.
 + 
Articolul 33(1) Orice cerere sau retragere a unei cereri pentru înregistrarea unui soi, orice intrare în catalogul soiurilor şi, de asemenea, orice amendament în catalog trebuie să fie anunţate imediat statelor membre ale Comunităţii Europene şi Comisiei CE.(2) Statele membre ale Comunităţii Europene trebuie să trimită celorlalte state membre şi Comisiei CE o descriere concisă a celor mai importante caracteristici pentru utilizare. Aceasta măsura nu trebuie să se aplice în cazul soiurilor, linii consangvinizate, hibrizi care sunt exclusiv destinaţi a fi componente pentru soiuri finale. La cerere, trebuie să se comunice, de asemenea, caracteristicile speciale care fac ca un soi să fie distinct faţă de alte soiuri similare.(3) Fiecare stat membru al Comunităţii Europene trebuie să pună la dispoziţia celorlalte state membre şi Comisiei CE documentaţiile tehnice la care se referă art. 20 alin. (1) despre soiurile care sunt înregistrate şi despre cele radiate. Informaţiile schimbate cu privire la aceste documente trebuie tratate ca fiind confidenţiale.(4) Când un soi a încetat să fie înregistrat într-un stat membru al Comunităţii Europene care l-a acceptat iniţial, unul sau mai multe alte state membre pot continua sa îl accepte dacă, pe teritoriul lor, soiul îndeplineşte condiţiile necesare înregistrării şi are asigurata menţinerea.
 + 
Articolul 34La data intrării în vigoare a prezentului regulament se abroga Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 7/2000 pentru aprobarea Regulamentului privind testarea şi înregistrarea soiurilor (hibrizilor) de plante agricole, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 284 din 22 iunie 2000.
 + 
Articolul 35Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul regulament.
 + 
Anexa 1────────la regulament──────────────COMANDA DE TESTAREpentru anul ……Prin prezenta solicitam Institutului de Stat pentru Testarea şiÎnregistrarea Soiurilor testarea următoarelor soiuri şi liniiconsangvinizate:

               
  Nr. crt. Specia Soiul (Hibridul) Grupa de maturitate Sistemul de cultură Anul de testare Observaţii
               
               
               

Plata tarifelor de testare se va efectua conform contractului de testare ce urmează a fi încheiat.Solicitant, + 
Anexa 2────────la regulament──────────────Formularul nr. 1ROMÂNIAMINISTERUL AGRICULTURII,ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILORINSTITUTUL DE STAT PENTRU TESTAREAŞI ÎNREGISTRAREA SOIURILORCEREREpentru înscrierea soiului la examinare în vederea includeriiîn Registrul soiurilor şi în Catalogul oficialData şi numărul de înregistrare …………………………………….Prezenta cerere este înregistrată la Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor.Cererea va deveni operanta numai atunci când va cuprinde toate piesele prevăzute.1. Specia ……………………………………….2. Subspecia …………………………………….3. Solicitantul ……./(numele şi adresa)…………..4. Autorul …………/(numele şi adresa)…………..5. Denumirea: – provizorie ……………………….– definitivă ……………………….6. Informaţii pentru experimentator:– zona de cultura ………………………………..– condiţii de cultura …………………………….– grupa de maturitate …………………………….– direcţia de producţie …………………………..– recomandări suplimentare necesare unei experimentari speciale ………..    7. Originea şi modul de obţinere În cazul hibrizilor, indicaţi                                                 formula şi precizati dacă este                                                libera sau secreta.    ………………………………… În cazul în care este secreta,    ………………………………… completati şi formularul 1 bis.    Formula …………………………. Libera-secreta*)    Ploidia ………………………….    8. Componenţi genealogici: Dacă reproducerea soiului                                                 impune folosirea repetată                                                 a mai multor componenţi                                                genealogici, precizati:    – aparţin autorului nu aparţin autorului.    – ………………………………. – ………………….    – ………………………………. – ………………….    – ………………………………. – ………………….9. Menţinerea puritatii biologice– responsabil cu menţinerea ………………………………….– localitatea unde se efectuează ……………………………..– metoda utilizata ………………………………………….10. Soiul a mai fost înregistrat sau este în testare în alta ţara?DA – NU*)Precizati:Ţara Anul Nr. documentului– …………………………………………………………….– ……………………………………………………………. 11. VAU**)– …………………………………………………………….– …………………………………………………………….– …………………………………………………………….12. Alte menţiuni***)– …………………………………………………………….13. Subsemnatul, semnand aceasta cerere:a) certific toate informaţiile privind soiul şi voi pune la dispoziţie toate informaţiile suplimentare care imi vor fi solicitate privind genealogia şi comportarea acestuia;b) certific ca acest soi nu a mai fost înregistrat sub alt nume;c) ma oblig sa achit taxele prevăzute;d) ma oblig sa predau samanta sau materialul săditor în cantitatea şi la termenele cerute.Semnatura solicitantului Semnatura autorului……………………. …………………….Data ………… Data …………….──────────────Notă *) Stergeti menţiunile inutile.Notă **) Capacitate de producţie, calitate, însuşiri fiziologice, rezistenta la boli etc.Notă ***) La pomi, arbuşti fructiferi, capsun, viţă de vie şi hamei se va menţiona şi anul în care se poate asigura materialul săditor necesar plantaţiilor pentru testare.
 + 
Anexa 3────────la regulament──────────────DATELE LIMITAde înregistrare a cererilor de testare, de transmitere a seminţelorşi cantităţile de seminţe şi material săditor necesare pentru testare*)

           
  SPECIA Data limită de înregistrare a cererii Data limită de transmitere a seminţelor Cantităţile de seminţe (material săditor)
  VAU pt. 1 CTS DUS Total
  1 2 3 4 5
  A. CULTURI DE CÂMP
  Ovăz de primăvară 10.I. 1.II. 2 kg 2 kg
  Ovăz de toamnă 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2 kg
  Orz şi orzoaică de primăvară 10.I. 1.II. 2 kg 2 kg
  Orz şi orzoaică de toamnă 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2 kg
  Secară 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2 kg
  Triticale de toamnă 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2 kg
  Triticale de primăvară 10.I. 1.II. 2 kg 2 kg
  Grâu de toamnă 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2 kg
  Grâu de primăvară 10.I. 1.II. 2 kg 2 kg
  Grâu durum de toamnă 15.VIII. 1.IX. 2 kg 2 kg
  Grâu durum de primăvară 10.I. 1.II. 2 kg 2 kg
  Orez 1.II. 1.IV. 2 kg 2 kg
  Porumb 1.II. 1.III. 1 kg 2 kg
  Sorg 1.II. 1.III. 0,5 kg 1 kg
  Floarea-soarelui 1.II. 1.III. 0,3 kg 1 kg
  In pentru ulei 15.I. 15.II 1,5 kg 1 kg
  In pentru fibră 15.I. 15.II. 1,5 kg 1 kg
  Cânepă 15.I. 15.II. 1 kg  
  Bumbac 1.II. 1.IV. 1 kg 3 kg
  Ricin 1.II. 1.III. 0,5 kg  
  Rapiţă de toamnă pentru ulei 15.VII. 1.VIII. 1 kg 0,4 kg
  Rapiţă furajeră de toamnă 15.VII. 1.VIII. 1 kg 0,4 kg
  Soia 1.II. 15.III. 2 kg 1,5 kg
  Fasole 1.II. 15.III. 3 kg 2 kg
  Fasoliţă 1.II. 15.III. 3 kg 1,5 kg
  Mazăre 1.II. 1.III. 3 kg 2 kg
  Linte 1.II. 1.III. 2 kg 1 kg
  Bob 1.II. 1.III. 5 kg 2 kg
  Măzăriche de toamnă 15.VII. 1.VIII. 2 kg 1 kg
  Măzăriche de primăvară 1.II. 1.III. 2 kg 1 kg
  Lupin 1.II. 1.III. 4 kg 2 kg
  Sfeclă de zahăr 15.I. 15.II. 0,300 kg  
  Sfeclă furajeră 15.I. 15.II. 0,300 kg 1 kg
  Cartofi timpurii 1.XI. 1.XI. 50 kg 150 tub
  Cartofi târzii 1.XI. 1.XI. 50 kg 150 tub
  Topinambur 15.I. 1.III. 40 kg  
  Cicoare 1.II. 1.III. 0,250 kg 0,1 kg
  Tutun 10.I. 10.I. 0,005 kg 0,002 kg
  Plante medicinale 10.I. 15.II. diferenţiat pe specii  
  Lucernă de toamnă 15.VII. 1.VIII. 1 kg 1 kg
  Lucernă de primăvară 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
  Sorg furajer şi zaharat 1.II. 1.III. 0,5 kg 1 kg
  Golomat 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
  Raigras aristat 15.VII. 1.VIII. 1 kg 1,5 kg
  Raigras peren 15.I. 1.II. 1 kg 1,5 kg
  Firuţă 15.I. 1.II 1 kg 0,500 kg
  Timoftică 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
  Trifoi alb 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
  Trifoi roşu 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
  Păiuş de livezi şi înalt 15.I. 1.II. 1 kg 1,5 kg
  Ghizdei 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
  Obsiga nearistată 15.I. 1.II. 1 kg 1 kg
  Rapiţă furajeră de primăvară 15.I. 1.II. 1 kg 0,4 kg
  Mei 1.II. 1.III. 0,5 kg  
                   
  B. LEGUME**
  1. Legume de câmp
  Ardei 1.II. 15.II.   10 g
  Andive 1.II. 15.II.   50 g
  Bame 1.II. 15.II.   200 g
  Bob 1.II. 15.II.   2 kg
  Castraveţi 1.II. 15.II.   20 g
  Ceapă din sămânţă 1.II. 15.II.   60 g
  Ceapă din bulbi 1.II. 15.II.   500 bulbi
  Conopidă 1.II. 15.II.   25 g
  Cicoare 1.II. 15.II.   25 g
  Dovlecel 1.II. 15.II.   100 g
  Dovleac comestibil 1.II. 15.II.   100 g
  Fasole – pitică 1.II. 15.II.   1000 g
    – urcătoare 1.II. 15.II.   400 g
  Gulii şi gulioare 1.II. 15.II.   60 g
  Mazăre 1.II. 15.II.   1000 g
  Mărar 1.II. 15.II.   100 g
  Morcov 1.II. 15.II.   100 g
  Pătlăgele vinete 1.II. 15.II.   15 g
  Păstârnac 1.II. 15.II.   50 g
  Pătrunjel 1.II. 15.II.   30 g
  Pepene galben 1.II. 15.II.   200 g
  Pepene verde 1.II. 15.II.   400 sem.
  Praz 1.II. 15.II.   75 g
  Ridichi – de lună 1.II. 15.II.   100 g
    – de vară – toamnă 1.II. 15.II.   50 g
  Salată 1.II. 15.II.   25 g
  Sfeclă roşie 1.II. 15.II.   200 g
  Spanac 1.II. 15.II.   250 g
  Tomate 1.II. 15.II.   10 g
  Ţelină 1.II. 15.II.   10 g
  Varză 1.II. 15.II.   25 g
  Usturoi 1.II. 15.II.   50 bulbi
  Porumb zaharat 1.II. 15.II.   1000 g
  II. Legume pentru solarii
  Ardei 1.I. 1.I.   5 g
  Castraveţi 1.I. 1.I.   10 g
  Fasole 1.I. 1.I.   200 g
  Pătlăgele vinete 1.I. 1.I.   200 sem.
  Pepene galben 1.I. 1.I.   10 g
  Tomate 1.I. 1.I.   10 g
  III. Legume pentru seră
  Ardei gras 1.I. 1.I.   5 g
  Castraveţi cornişon 1.I. 1.I.   10 g
  Castraveţi salată 1.I. 1.I.   10 g
  Fasole 1.I. 1.I.   200 g
  Pepene galben 1.I. 1.I.   200 sem.
  Pepene verde 1.I. 1.I.   200 sem.
  Tomate 1.I. 1.I.   10 g
  Conopidă 1.I. 1.I.   10 g
  Gulioare 1.I. 1.I.   10 g
  Salată 1.I. 1.I.   25 g
  Varză 1.I. 1.I.   10 g
  C. POMI, ARBUŞTI FRUCTIFERI, CĂPŞUN, VIŢĂ DE VIE, PORTALTOI ŞI HAMEI**)
  I. Pomi, arbuşti fructiferi şi căpşun
  a) Soiuri roditoare
  Măr 30.XII. 1.III.   15 buc.
  Păr – provenit din încrucişare 30.XII. 1.III.   7 buc.
    – rezultat dintr-o mutaţie 30.XII. 1.III.   12 buc.
  Gutui 30.XII. 1.III.   7 buc.
  Prun 30.XII. 1.III.   6 buc.
  Cais 30.XII. 1.III.   6 buc.
  Piersic 30.XII. 1.III.   15 buc.
  Cireş 30.XII. 1.III.   15 buc.
  Vişin 30.XII. 1.III.   15 buc.
  Nuc 30.XII. 1.III.   8 buc.
  Castan 30.XII. 1.III.   8 buc.
  Migdal 30.XII. 1.III.   5 buc.
  Alun 30.XII. 1.III.   6 buc.
  Coacăz 30.XII. 1.III.   10 buc.
  Zmeur 30.XII. 1.III.   10 buc.
  Mur 30.XII. 1.III.   6 buc.
  Afin 30.XII. 1.III.   10 buc.
  Agriş 30.XII. 1.III.   10 buc.
  Soc 30.XII. 1.III.   5 buc.
  Cătină 30.XII. 1.III.   6+2 buc.
  Măceş 30.XII. 1.III.   6 buc.
  Smochin 30.XII. 1.III.   6 buc.
  Căpşun 30.XII. 1.III.   30 buc.
  b) Portaltoi generativi
  Pentru plante mamă – număr corespunzător speciilor şi varietăţilor pentru fructe
  Pentru pepinieră:        
  – seminţoase 30.XII. 15.I.   1000 sem.
  – corcoduş, prun, zarzăr 30.XII. 15.I.   600 sâmb.
  – piersic 30.XII. 15.I.   500 sâmb.
  – cireş, vişin, mahaleb 30.XII. 15.I.   1000 sâmb.
  – nuc, castan 30.XII. 15.I.   500 sem.
  c) Portaltoi vegetativi
  Pentru plante mamă – număr corespunzător speciilor şi varietăţilor pentru fructe
  Pentru pepinieră:        
  – marcote 30.XII. 1.III.   100 buc.
  – butaşi 30.XII. 1.III.   400 buc.
  II. Viţă de vie
  a) – soiuri roditoare 30.XII. 1.III.   20 buc.
  b) – portaltoi 30.XII. 1.III.   20 buc.
  III. Hamei
  Butaşi 30.XII. 1.III.   20 buc.
  D. Pentru speciile necuprinse în prezenta anexă (plante medicinale, plante ornamentale), cantităţile de seminţe şi material săditor necesare pentru testare se vor stabili de comun acord cu autorii.

────────────Notă *) Atragem atenţia ca nerespectarea uneia din condiţiile prezentate în anexe impune amânarea introducerii în testare a soiului respectiv.Notă **) Cantităţi minime de seminţe pentru un soi pe an. + 
Anexa 4    ────────la regulament────────────                                LISTA            cu termenele până la care se depun fişele de observaţii

       
  Nr. crt. Denumirea speciei sau grupei de specii Termen maxim
  A. CULTURI DE CÂMP
       
  1. Cereale păioase de toamnă  
    – orz, orzoaică . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 iulie
    – grâu: zonele de sud, sud-est, vest ale ţării . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 iulie
    – grâu: Moldova şi Transilvania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 iulie
  2. Rapiţă de toamnă (sămânţă şi furaj), mazăre (boabe şi furajeră), măzăriche (toamnă şi primăvară), linte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 august
  3. Cereale păioase de primăvară, in pentru ulei şi fibră, rapiţă de primăvară . . . 15 august
  4. Cartofi (timpurii şi in dinamica) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 septembrie
  5. Fasole, fasoliţă, năut, lupin, bob, floarea soarelui, cânepă . . . . . . . . . . 15 septembrie
  6. Soia, cartofi semitârzii şi târzii, alune de pământ . . . . . . . . . . . . . . . . 15 octombrie
  7. Porumb boabe (toate grupele), sorg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 noiembrie
  8. Plante furajere . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 noiembrie
  9. Orez, tutun, sfeclă de zahăr şi furajeră, ricin, bumbac, plante medicinale . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 noiembrie
       
  B. LEGUME
  I. Legume de câmp
       
  1. Salată, spanac, lobodă, ridichi de lună şi alte verdeţuri . . . . . . . . . . . . . . . 15 iunie
  2. Mazăre păstăi, fasole pitică . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 iulie
  3. Varză timpurie, conopidă timpurie, gulioare, ridichi de vară . . . . . . . . . . . . . 15 iulie
  4. Porumb zaharat, ceapă din arpagic, usturoi de toamnă, usturoi de primăvară, castraveţi de vară . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 august
  5. Tomate timpurii şi semitimpurii, varză de vară . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 august
  6. Castraveţi cornişon, fasole urcătoare, bob, bame, tomate de vară-toamnă, tomate pentru industrie, ceapă ceaclama . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 septembrie
  7. Ardei, pepene galben, pepene verde, dovleac comestibil, dovlecel, vinete, gulii, conopidă de toamnă, varză de toamnă şi păstrare . . . . . . . . . . . . . . 30 septembrie
  8. Morcov, pătrunjel, păstârnac, ţelină şi alte rădăcinoase . . . . . . . . . . . . . 15 octombrie
    II. Legume pentru solarii . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 august
    III. Legume pentru seră:  
    – ciclul I . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 august
    – ciclul II . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 noiembrie
       
  C. POMI, ARBUŞTI FRUCTIFERI, CĂPŞUN, VIŢĂ DE VIE, PORTALTOI ŞI HAMEI
  1. Cireş, căpşun . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 august
  2. Vişin, cais şi piersic (soiuri cu coacere timpurie), agriş . . . . . . . . . . . . 1 septembrie
  3. Prun (soiuri cu coacere timpurie), cais şi piersic (soiuri de sezon mediu), zmeur, coacăz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 septembrie
  4. Măr şi păr (soiuri de vară), prun (soiuri de sezon mediu), cais (soiuri cu coacere târzie), soc . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 octombrie
  5. Viţă de vie (soiuri pentru struguri de masă cu coacere timpurie), mur, afin, măceş . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 octombrie
  6. Piersic (soiuri cu coacere târzie), smochin . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 noiembrie
  7. Gutui, cătină . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 noiembrie
  8. Măr şi păr (soiuri de toamnă şi iarnă), prun (soiuri cu coacere târzie), viţă de vie (soiuri pentru struguri de masă de sezon mediu şi cu coacere târzie, soiuri pentru struguri de vin) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 decembrie
  9. Portaltoi pentru viţa de vie (plantaţia cu soiuri roditoare) . . . . . . . . . . . 1 decembrie
  10. Nuc, castan, alun, migdal, portaltoi pentru speciile pomicole şi viţă de vie (pepiniere), viţă de vie (soiuri pentru struguri de masă şi vin cu rezistenţă sporită la boli), hamei . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 decembrie
  11. Portaltoi pentru speciile pomicole (plantaţia cu soiuri roditoare) . . . . se vor preda la datele corespunzătoare speciei şi perioadei de maturare menţionate mai sus.
   
  D. FLORI ŞI PLANTE ORNAMENTALE
   
    – de seră . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1 august
    – de câmp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30 septembrie

 + 
Anexa 5    ────────la regulament──────────────     ROMÂNIA     (stema)                  MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR      Comisia de înregistrare pentru …………        De acord Se aprobă        ──────── ──────────   Secretar de stat, Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,  ……………… …………………………………………..PROCES – VERBALîncheiat astăzi ……………….Subsemnaţii, membrii Comisiei de înregistrare pentru ………………luând în discuţie documentaţia tehnica prezentată de Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, propunem următoarele:I. Sa se aprobe înregistrarea pentru producţie, începând cu anul …….., a soiurilor specificate mai jos, care au îndeplinit condiţiile pentru a fi înregistrate, introduse şi generalizate în cultura.Soiurile înregistrate au acelaşi regim ca şi cele înscrise în catalogul soiurilor. …………………………………………………………II. Nu au îndeplinit condiţiile pentru a fi înregistrate soiurile:……………………………………………………………….III. Drept care s-a încheiat prezentul proces-verbal în 3 exemplare care fac parte din documentaţia tehnica a soiurilor înregistrate.Membrii comisiei,…………………… ………………………………………… ………………………………………… ……………………
 + 
Anexa 6────────la regulament────────────REGULIde implementare referitoare la stabilirea denumirii soiurilordin specii de plante agricole şi legume*)────────────Notă *) În conformitate cu Regulamentul nr. 930/2000 al Comisiei Comunităţii Europene din 4 mai 2000.Art. 1. – Acest regulament stabileşte, în scopul aplicării art. 9.6 din Directiva 2002/53/EC şi a art. 9.6 din Directiva 2002/55/EC , reguli detaliate pentru aplicarea anumitor criterii în vederea stabilirii denumirilor soiurilor.Art. 2. – În cazul unui drept a priori al solicitantului în privinta unei părţi dintr-o denumire sau a denumirii întregi, art. 18.1 din Regulamentul CE nr. 2.100/94 trebuie să se aplice mutatis mutandis.Art. 3. – (1) Denumirea unui soi va fi considerată ca produce dificultăţi utilizatorilor săi privind recunoaşterea sau reproducerea ei, în următoarele cazuri:a) când se prezintă sub forma unei denumiri fanteziste:(i) este alcătuită dintr-o singura litera;(îi) este alcătuită sau conţine ca entitate separată o serie de litere care formează un cuvânt care nu se poate pronunţa, cu excepţia cazului în care aceasta serie este o abreviere consacrată;(iii) conţine un număr, exceptând cazul în care acesta face parte integrantă din denumire sau când aceasta indica faptul ca soiul este sau va face parte dintr-o serie numerotată de soiuri înrudite biologic;(iv) este alcătuită din mai mult de trei entităţi; totuşi, în cazul art. 63 alin. (4) din Regulamentul CE nr. 2.100/94, mai mult de trei entităţi nu constituie un impediment;(v) este alcătuită dintr-un cuvânt foarte lung sau conţine un astfel de cuvânt;(vi) conţine o liniuţa, un spaţiu liber, altul decât cel care separa entitatile din care este alcătuită, un alt tip de semn, un amestec de majuscule şi minuscule în interiorul entitatilor, un indice superior sau unul inferior, un simbol sau un desen;b) când se prezintă sub forma unui cod:(i) este alcătuită din unul sau mai multe numere, cu excepţia cazului în care este vorba despre o linie consangvinizata sau despre tipuri specifice similare de soiuri;(îi) este alcătuită dintr-o singura litera;(iii) conţine mai mult de 10 litere sau litere şi numere;(iv) conţine mai mult de patru grupuri alternative, formate dintr-o litera sau din mai multe litere şi dintr-un număr sau mai multe numere;(v) conţine o liniuţa, un spaţiu liber, altul decât cel care o separa de un cuvânt care se poate pronunţa, un alt tip de semn, un indice superior sau inferior, un simbol sau desen.(2) La prezentarea propunerii pentru denumirea unui soi, solicitantul trebuie să declare dacă denumirea propusă se intenţionează să fie sub forma unei denumiri fanteziste sau a unui cod.(3) Dacă solicitantul nu face nici o declaraţie cu privire la forma denumirii propuse, aceasta va fi considerată ca fiind o denumire fantezista.Art. 4. – Când se evalueaza dacă o denumire este identică cu cea a altui soi sau dacă exista riscul de a fi confundata cu aceasta, se aplică următoarele dispoziţii:a) prin poate fi confundata cu se înţelege în special o denumire de soi care diferă doar printr-o litera, o cifra sau prin unul ori mai multe accente de denumirea unui soi al unei specii înrudite, oficial acceptată a fi comercializata în cadrul României, al Comunităţii, al spaţiului economic european sau în cadrul unei părţi contractante cu UPOV ori este subiectul protecţiei prin drept de autor în cadrul teritoriilor menţionate anterior; totuşi prezenta decizie nu se aplică în cazul unei diferenţe de o singura litera într-o abreviere consacrată care constituie o entitate separată de cea a denumirii soiului. Fără a aduce atingere prevederilor art. 6, prezenta dispoziţie nu se aplică în cazul denumirii unui soi care se prezintă sub forma unui cod, dacă denumirea soiului de referinţa este, de asemenea, sub forma unui cod;b) prin specii înrudite se înţelege o specie care aparţine aceleiaşi clase sau, dacă este cazul, aceluiaşi gen botanic;c) prin soi care nu mai exista se înţelege un soi care nu mai este comercializat;d) prin soi a cărui denumire nu a dobândit o semnificaţie specială se înţelege un soi a cărui denumire, într-o anumită perioada, a fost înscrisă într-un registru oficial al soiurilor de plante şi astfel a dobândit o semnificaţie specială, dar a pierdut aceasta caracteristica la expirarea unei perioade de 10 ani după radierea din registru.Art. 5. – Denumirile care sunt utilizate în mod curent pentru comercializarea bunurilor sau cele care nu trebuie să fie utilizate în virtutea altei legislaţii trebuie să se considere ca înseamnă în special:a) denumiri curente sau termeni asociaţi cu greutăţi şi măsuri;b) termeni care fac azi parte din limbajul cotidian în întreaga Comunitate Europeană sau într-o parte din Comunitate şi în România, a căror aprobare ca denumire de soi ar împiedica utilizarea lor de către alte persoane în momentul comercializării materialului de reproducere sau de înmulţire a altor soiuri;c) expresiile care nu trebuie să fie folosite pentru alte scopuri decât cele prevăzute de respectiva legislaţie.Art. 6. – O denumire de soi poate să induca în eroare sau sa producă confuzie dacă:a) creează falsa impresie ca soiul poseda caracteristici speciale sau o valoare specială;b) creează falsa impresie ca soiul este inrudit sau deriva dintr-un alt soi specific;c) se referă la o caracteristica sau valoare specifică într-o maniera care creează falsa impresie ca numai acest soi le poseda, când de fapt alte soiuri ale aceleiaşi specii pot sa posede aceleaşi caracteristici sau aceeaşi valoare;d) sugereaza, pe baza asemanarii sale cu o marca binecunoscuta, alta decât o marca înregistrată sau denumire de soi, ca este vorba de un alt soi sau da impresia gresita privind identitatea solicitantului, responsabilului cu menţinerea soiului sau a amelioratorului;e) conţine sau este alcătuită din termenii următori:(i) comparative sau superlative;(îi) numele speciei sau un element din genul sau specia regnului vegetal;(iii) numele comun al unui gen sau specii ale regnului vegetal din cadrul grupului, fie din specia de plante agricole sau din specia de plante de legume cărora le aparţine soiul;(iv) numele unei persoane fizice sau juridice sau o trimitere, dând astfel falsa impresie privind identitatea solicitantului, responsabilului cu menţinerea soiului sau a amelioratorului.Art. 7. – Denumirile soiurilor care au fost acceptate sub forma de cod trebuie în mod clar indicate ca atare în Catalogul oficial prin următoarea nota explicativa: "Denumire de soi aprobată sub forma de cod".Art. 8. – Aceste reguli nu se aplică denumirilor soiurilor care au fost propuse de către solicitant autorităţii competente pentru aprobare înainte de data intrării în vigoare a prezentului regulament.────────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x