REGULAMENT din 29 noiembrie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 21/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 998 din 14 decembrie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 4REFERIRE LALEGE 8 18/02/2004
ART. 4REFERIRE LAOG 89 28/08/2003
ART. 17REFERIRE LALEGE 8 18/02/2004
ART. 17REFERIRE LAOG 89 28/08/2003
ART. 18REFERIRE LALEGE 8 18/02/2004
ART. 18REFERIRE LAOG 89 28/08/2003 ART. 12
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DELEGE 205 08/11/2019
ActulREFERIT DELEGE 202 04/11/2016
ActulAPROBAT DEHG 1696 29/11/2006
ActulCONTINUT DEHG 1696 29/11/2006

pentru alocarea capacităţilor de infrastructură feroviară



 + 
Capitolul IDrepturi privind alocarea capacităţilor de infrastructură + 
Articolul 1Organismul de alocare a capacităţilor de infrastructură feroviară proprietate publică şi privată a statului român este Compania Naţională de Căi Ferate "C.F.R." – S.A., denumită în continuare CFR, în calitate de administrator al infrastructurii feroviare.
 + 
Articolul 2CFR, cunoscând ansamblul capacităţilor de infrastructură feroviară disponibilă, va urmări ca la alocarea acestora pe bază de contract de acces la infrastructură să se aibă în vedere următoarele:a) alocarea capacităţilor de infrastructură feroviară să fie făcută în mod echitabil şi nediscriminatoriu;b) procedura de alocare să permită o utilizare eficientă şi optimă a capacităţilor de infrastructură;c) asigurarea unei rezerve de capacitate de infrastructură în cadrul graficului de circulaţie pentru lucrări de întreţinere a infrastructurii, pentru fluidizarea traficului feroviar, precum şi pentru satisfacerea cererilor de ultim moment de alocare de trase suplimentare, cu respectarea prevederilor instrucţiunilor specifice în vigoare.
 + 
Articolul 3La alocarea capacităţilor de infrastructură feroviară se va ţine cont de prevederile instrucţiunilor în vigoare care stabilesc rangul trenurilor la CFR, astfel că trenurile vor fi trasate în grafic în următoarea ordine ierarhică:a) servicii de transport feroviar public de călători;b) servicii de transport feroviar de marfă;c) servicii de transport feroviar auxiliare.
 + 
Articolul 4(1) Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului poate acorda CFR, la cererea acesteia, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 89/2003 privind alocarea capacităţilor de infrastructură feroviară şi tarifarea utilizării infrastructurii feroviare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 8/2004, cu modificările ulterioare, drepturi speciale la alocarea capacităţilor de infrastructură feroviară publică, pe o bază nediscriminatorie, atunci când aceste drepturi sunt indispensabile pentru a asigura buna execuţie a transportului feroviar public sau utilizarea eficientă a capacităţilor de infrastructură, precum şi în scopul reabilitării infrastructurii feroviare.(2) Condiţiile în care pot fi acordate drepturile prevăzute la alin. (1) se vor stabili prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit legii.
 + 
Capitolul IIAlocarea capacităţilor de infrastructură + 
Articolul 5(1) Alocarea capacităţilor de infrastructură se face, în condiţiile legii, de către CFR, în baza unor cereri depuse de solicitanţi:a) direct către CFR;b) prin intermediul organismelor internaţionale de specialitate la care CFR este membru;c) prin intermediul sistemelor informatice specializate administrate de CFR şi la care solicitantul este abonat;d) prin intermediul unui administrator de infrastructură feroviară care se învecinează cu CFR.(2) Cererile de alocare se pot face pentru:a) alocarea capacităţilor de infrastructură pentru următorul plan de mers, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 1, 2.1, 2.2, 3.1 şi 3.2; planul de mers reprezintă totalitatea traselor prevăzute într-un interval de timp, de regulă un an;b) alocarea capacităţilor de infrastructură în perioada de desfăşurare a unui plan de mers, conform modelelor prevăzute în anexele nr. 4.1, 4.2, 5.1 şi 5.2.(3) Cererile de alocare se vor completa şi se vor prezenta conform modelelor prevăzute în anexele nr. 6, 6.1 şi 6.2.(4) Cererile de alocare vor fi tratate numai în cazul în care operatorul de transport feroviar, denumit în continuare OTF, poate face dovada că are valabile:a) licenţa de transport feroviar;b) certificatul de siguranţă;c) contractul de acces la infrastructură.
 + 
Articolul 6Trasele alocate unui OTF se publică de către CFR în livretul cu mersul trenurilor şi sunt menţionate în contractul de acces la infrastructură, încheiat între CFR şi OTF.
 + 
Articolul 7(1) Cererile de alocare de capacităţi de infrastructură feroviară vor face obiectul unei analize tehnice şi financiare din partea CFR.(2) Se pot respinge cererile de alocare de trase prezentate de OTF, în cazul în care:a) trenul de călători nu are precizată perioada de circulaţie – circulaţie facultativă;b) analiza statistică a circulaţiei trenurilor de marfă existente pe aceeaşi relaţie indică o utilizare sub 20% pentru planul de mers în vigoare.
 + 
Articolul 8Trasele se alocă pe perioada de valabilitate a unui mers de tren sau pentru perioada rămasă până la expirarea valabilităţii mersului de tren în vigoare, în cazul depunerii cererii pentru alocare în timpul valabilităţii unui mers de tren, dacă OTF solicită acest lucru în cererea de alocare.
 + 
Articolul 9La cererea OTF, CFR poate elabora trase pentru utilizarea ocazională, care vor fi tarifate în conformitate cu prevederile Contractului de activitate al CFR, aprobat prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile legii.
 + 
Capitolul IIIProgramul procesului de alocare a capacităţilor de infrastructură + 
Articolul 10Primirea cererilor, analiza lor, coordonarea pe reţea, trasarea efectivă a trenurilor, precum şi punerea la dispoziţie OTF a traselor comandate se fac după un program elaborat de CFR în funcţie de felul traficului şi de tipul trenului, astfel:a) Programul procesului de alocare a capacităţii de infrastructură feroviară, servicii internaţionale – anexa nr. 1;b) Programul procesului de alocare a capacităţii de infrastructură feroviară în trafic intern de călători, servicii naţionale – anexa nr. 2.1;c) Programul procesului de alocare a capacităţii de infrastructură feroviară în trafic intern de marfă, servicii naţionale – anexa nr. 2.2;d) Programul procesului de alocare a capacităţii de infrastructură feroviară în trafic intern de călători, servicii regionale şi servicii urbane şi suburbane – anexa nr. 3.1;e) Programul procesului de alocare a capacităţii de infrastructură feroviară în trafic intern de marfă, servicii regionale – anexa nr. 3.2;f) Programul procesului de alocare a capacităţii de infrastructură feroviară în trafic intern de călători în perioada de desfăşurare a planului de mers, servicii naţionale – anexa nr. 4.1;g) Programul procesului de alocare a capacităţii de infrastructură feroviară în trafic intern de marfă în perioada de desfăşurare a planului de mers, servicii naţionale – anexa nr. 4.2;h) Programul procesului de alocare a capacităţii de infrastructură feroviară în trafic intern de călători în perioada de desfăşurare a planului de mers, servicii regionale şi servicii urbane şi suburbane – anexa nr. 5.1;i) Programul procesului de alocare a capacităţii de infrastructură feroviară în trafic intern de marfă în perioada de desfăşurare a planului de mers, servicii regionale – anexa nr. 5.2.
 + 
Articolul 11Programele prevăzute la art. 10 lit. a)-e) pot fi adaptate pentru fiecare plan de mers care urmează să fie elaborat şi aduse la cunoştinţă tuturor OTF cu cel puţin 1 an şi 4 luni înainte de data punerii în aplicare a planului de mers.
 + 
Articolul 12Cererile de alocare de trase suplimentare în perioada de desfăşurare a unui plan de mers, potrivit art. 10 lit. f)-i), vor fi luate în considerare numai dacă sunt depuse cu două luni înainte de punerea în aplicare a unui plan de mers.
 + 
Capitolul IVModificarea sau revocarea alocării traselor + 
Articolul 13(1) Alocarea unei trase poate fi modificată sau revocată, în condiţiile legii, numai de către CFR, prin decizie motivată a acesteia, după notificarea prealabilă a OTF, astfel:a) temporar, pentru a permite executarea lucrărilor la infrastructura feroviară;b) temporar sau definitiv, pentru repetate abateri privind siguranţa circulaţiei;c) la cererea OTF;d) dacă aceasta nu a fost utilizată o anumită perioadă:(i) pentru trenuri de călători – 45 de zile consecutive;(îi) pentru trenuri de marfă – sub 20% în ultimele două luni.(2) Revocarea trasei se aduce la cunoştinţă OTF, cu modificarea corespunzătoare a livretelor cu mersul trenurilor şi a graficelor de circulaţie.
 + 
Articolul 14Dacă un OTF doreşte menţinerea unei trase după notificarea de modificare sau revocare, CFR poate accepta această solicitare cu perceperea unui tarif corespunzător, conform prevederilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 15În caz de forţă majoră, cum ar fi inundaţii, cutremure, incendii, temperaturi extreme, când infrastructura devine inutilizabilă, trasele alocate pot fi anulate sau modificate fără preaviz şi fără plata unor despăgubiri, pe perioada necesară repunerii în funcţiune a acesteia, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
 + 
Articolul 16În caz de întrerupere accidentală a circulaţiei feroviare din cauze imputabile CFR sau unui OTF, trenurile pot fi anulate, circulaţia desfăşurându-se pe rute ocolitoare, cu plata despăgubirilor aferente, efectuată în condiţiile legii.
 + 
Capitolul VUtilizarea traselor + 
Articolul 17Pentru o eficientă coordonare a circulaţiei în condiţii de siguranţă a circulaţiei, CFR programează utilizarea traselor conform cererilor OTF, potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 89/2003, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 8/2004, cu modificările ulterioare, şi ale regulamentelor specifice.
 + 
Articolul 18(1) În conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 89/2003, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 8/2004, cu modificările ulterioare, CFR poate percepe un tarif corespunzător pe capacităţile de infrastructură alocate, dar care nu sunt utilizate.(2) Acest tarif şi modul de aplicare se stabilesc în Contractul de activitate al CFR, aprobat prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 19Utilizarea traselor programate poate fi anulată astfel:a) la solicitarea OTF, la întocmirea programului de circulaţie, precum şi în timpul derulării programului de circulaţie, în acest ultim caz numai pentru OTF de marfă;b) din oficiu de către administratorul infrastructurii feroviare, dacă întârzierea trenurilor de marfă la îndrumare depăşeşte 180 de minute faţă de ora programată, cu motivaţia corespunzătoare, conform reglementărilor în vigoare.
 + 
Articolul 20Pentru evidenţierea corectă a anulărilor de trenuri, administratorul infrastructurii feroviare şi OTF îşi vor comunică, în timpul derulării programului, cauza reală a anulării trenurilor din program, asumându-şi răspunderea pentru aceasta, potrivit legii. Evidenţa traselor neutilizate se va face cu codificări separate pentru administratorul infrastructurii şi pentru fiecare OTF.
 + 
Articolul 21Utilizarea suplimentară a unei trase alocate, dar neprogramate, trasă în plus faţă de program, pentru transportul de marfă, precum şi repunerea în circulaţie pe o trasă alocată, pentru transportul de călători, se vor putea face, la cererea OTF interesat, cu aprobarea CFR.
 + 
Articolul 22Lunar, administratorul infrastructurii feroviare împreună cu fiecare OTF vor face analiza comună a neutilizării traselor programate, precum şi a utilizării traselor în plus faţă de program sau a celor repuse în circulaţie pe o trasă alocată, pe cauze. Numărul de km de trasă obţinuţi în urma diferenţei dintre km de trase neutilizate, trase în plus faţă de program, respectiv repuneri în circulaţie din motive imputabile CFR şi/sau din motive imputabile OTF, dacă depăşeşte 25% din volumul lunar de tren km programaţi, se vor plăti de părţile vinovate, conform tarifelor prevăzute în Contractul de activitate al CFR, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 23Anexele nr. 1, 2.1, 2.2, 3.1, 3.2, 4.1, 4.2, 5.1, 5.2, 6, 6.1 şi 6.2 fac parte integrantă din prezentul regulament.
 + 
Anexa 1––-la regulament––––-Programul(*)procesului de alocare a capacităţiide infrastructura feroviară, servicii internaţionale

         
  Denumirea lucrării Termen sau perioadă de execuţie Responsabilitate Observaţii
  1 2 3 4
  1. Faza A X-48 la X-11    
  Stabilirea rutei      
  1.1. Solicitări şi modificări strategice. Profilul capacităţii X-48 la X-12 AIFP Pe baza primelor solicitări ale OTF, AIFP stabileşte strategia privind alocarea capacităţii în funcţie de:
        – lucrările la linie preconizate pe rutele avansate de OTF;
        – rute noi propuse spre analiză;
        – ponderea traficului între călători şi marfă;
        – capacitate în punctele de frontieră.
  1.2. Dialog strategic permanent între OTF şi AIFP pentru stabilirea rutelor de circulaţie în funcţie de traficul preconizat X-48 la X-24 OTF şi AIFP  
  1.3. Întâlniri în cadrul coridoarelor RNE Începând din X-24 OTF şi AIFP Se face o evaluare a volumului de transport (exprimat în trenuri) pe coridoarele RNE
  1.4. Perioada de concepţie X-24 la X- 8 OTF şi AIFP Schimburi reciproce de informaţii privind capacităţile ce pot fi puse la dispoziţie
  1.5. Elaborarea catalogului de trase internaţionale şi furnizarea studiului de trase conform cererilor OTF X-11 AIFP Catalogul de trase este în fază de proiect
  2. Faza B X-11 la X-6    
  Studii      
  2.1. Prima conferinţă comună a OTF de călători şi AIFP X-11 OTF şi AIFP Pe baza catalogului de trase OTF de călători lansează cererea
  2.2. Răspuns la studiul de trase conform cererilor OTF de călători X-11 la X-8 OTF şi AIFP  
  2.3. A doua conferinţa comună a OTF de călători şi AIFP X-8 OTF şi AIFP OTF de călători lansează comanda fermă de trase
  2.4. Prima conferinţă comună a OTF de marfă şi AIFP X-8,5   Se lansează cererea de trase
  2.5. Răspuns la studiul de trase conform cererilor OTF de marfă X-11 la X-6    
  2.6. A doua conferinţă comună a OTF de marfă şi AIFP X-6   OTF de marfă lansează comanda fermă de trase
  3. Faza C      
  Alocarea traselor X-8 la X-3,5    
  3.1. Elaborarea schiţelor de mers de tren pentru trasele trenurilor internaţionale de călători şi marfă X-8 la X-5 AIFP  
  3.2. Alocarea traselor şi consultări X-5 la X OTF şi AIFP Dialog permanent pentru armonizarea traselor din traficul naţional cu trasele în traficul internaţional
  4. Faza D      
  Finalizare      
  4.1. Punerea la dispoziţia OTF a traselor trenurilor internaţionale comandate şi a tuturor materialelor scrise necesare punerii în aplicare a planului de mers X-3 la X-1 AIFP pentru traficul de călători cu 11 săptămâni înainte pentru traficul de marfă cu 7 săptămâni înainte
  4.2. Trasele solicitate după X-8 se satisfac în funcţie de capacitatea rămasă disponibilă   OTF şi AIFP Alocarea se face după încheierea trasării tuturor trenurilor comandate de OTF.

–––    (*) programul este întocmit în conformitate cu regulamentul elaborat de     RNE – organizaţie a gestionarilor de infrastructură din Europa din care     face parte şi CNCF "CFR"- SA.    X = data de punere în aplicare a planului de mers    OTF = operator de transport feroviar    AIFP = administratorul infrastructurii feroviare publice + 
Anexa 2.1–––la regulament––––-Programulprocesului de alocare a capacităţii de infrastructuraferoviară în trafic intern de călători servicii naţionale

         
  Denumirea lucrării Termen sau perioadă de execuţie(*) Responsabilitate Obs.
  1. Planificare şi execuţie      
  1.1. Prezentarea către AIFP a cererilor de alocare a capacităţii de infrastructură de către fiecare OTF pentru trenurilor de călători interregionale(1) X-6 luni OTF Se va utiliza formularul din Anexa nr. 6.1
  1.2. Analizarea cererilor depuse în concordanţă cu capacităţile de infrastructură disponibile (circulaţie, staţionare, manevră) Până la AIFP Se vor analiza:
  X-5 luni   – numărul de trenuri pe fiecare secţie de circulaţie;
        – modul de acoperire a perioadei zilnice de circulaţie;
        – asigurarea perioadelor pentru lucrări la linie.
  1.3. Analiza comună cu OTF privind stabilirea trenurilor de călători interregionale X-5 luni OTF-AIFP  
  1.4. Trasarea efectivă a trenurilor de călători interregionale şi furnizarea către OTF a studiului de trase conform cererilor Până la X-4 luni AIFP Se vor comunica toate observaţiile referitoare la trenurile trasate care nu respectă în totalitate cererea OTF cu argumentele de rigoare.
  1.5. Comanda fermă a trenurilor de călători interregionale înaintată de fiecare OTF X-3,5 luni OTF Se vor înainta toate observaţiile necesare încheierii operaţiei de trasare.
  1.6. Data limită până la care se mai pot face modificări la trenurile de călători interregionale în trasare sau în schimbarea condiţiilor tehnice ce ar influenţa trasarea X-3,5 luni X-3 luni OTF AIFP  
  1.7. Finalizarea lucrărilor de trasare a trenurilor de călători interregionale cu armonizarea pe grafic a legăturilor cu trenurile personale în fiecare staţie nod de cale ferată      
  2. Elaborarea şi tipărirea materialelor necesare punerii în aplicare a planului de mers      
  2.1. Întocmirea şi tehnoredactarea livretului central cu mersul trenurilor de călători interregionale de rang II şi III Până la X-2,5 luni AIFP  
  2.2. Dată limită pentru apariţia livretului central cu mersul trenurilor de călători interregionale de rang II şi III X-2 luni AIFP  
  2.3. Înaintarea către OTF a tuturor datelor privind trenurile de călători interregionale trasate X-2,5 luni AIFP Modalitatea de transmitere se va face conform contractului.
  3. Pregătirea datelor tehnice necesare trasării trenurilor      
  3.1. Primirea de la operatorii de transport feroviar a datelor tehnice ale materialului rulant din dotare Până la X-7 luni OTF  
  3.2. Calculul timpilor de mers şi schimbul de date cu OTF care deţin mijloace de tracţiune Până la X-6 luni OTF-AIFP  
  3.3. Comunicarea din partea OTF a proceselor tehnologice specifice fiecărei ramuri: comercială, tracţiune, vagoane Până la X-6 luni OTF

–––    X = data de punere în aplicare a planului de mers,    OTF = operator de transport feroviar    AIFP = administratorul infrastructurii feroviare publice    SRCF = Sucursală Regională de Cale Ferată (subunităţi de AIFP)    (*) AIFP va stabili precis pentru fiecare plan de mers termenele sau     perioadele de execuţie, date adaptate calendarului (de regulă zile    lucrătoare) care vor fi comunicate tuturor OTF.    (1) Se consideră trenuri interregionale trenurile care circulă pe     mai multe SRCF + 
Anexa 2.2–––la regulament–––––Programulprocesului de alocare a capacităţii de infrastructuraferoviară în trafic intern de marfa servicii naţionale

         
  Denumirea lucrării Termen sau perioadă de execuţie(*) Responsabilitate Obs.
  1. Planificare şi execuţie X-5 luni    
  1.1. Prezentarea către AIFP a cererilor de alocare a capacităţii de infrastructură de către fiecare OTF pentru trenurilor de marfă interregionale(1) OTF Se va utiliza formularul din Anexa nr. 6.2
  1.2. Analizarea cererilor depuse în concordanţă cu capacităţile de infrastructură disponibile (circulaţie, staţionare, manevră) Până la X-4 luni AIFP Se vor analiza: – numărul de trenuri pe fiecare secţie de circulaţie şi statistica circulaţiei în planul de mers precedent
    – asigurarea perioadelor pentru lucrări la linie
  1.3. Analiza comună cu OTF privind stabilirea trenurilor de marfă interregionale X-3,5 luni OTF-AIFP Se vor stabili trenuri care au avut un grad de utilizare lunar de cel puţin 30%
  1.4. Trasarea efectivă a trenurilor de marfă interregionale Până la X-2,5 luni SRCF Trasarea se va face de fiecare SRCF pe reţeaua aferentă după un program întocmit de AIFP
  1.5. Furnizarea către OTF a studiului de trase conform cererilor X-2,5 luni AIFP Se vor comunica toate observaţiile referitoare la trenurile trasate care nu respectă în totalitate cererea OTF cu argumentele de rigoare
  1.6. Comanda fermă a trenurilor de marfă interregionale înaintată de fiecare OTF X-2 luni OTF Se vor înainta toate observaţiile necesare încheierii operaţiei de trasare
  1.7. Data limită până la care se mai pot face modificări la trenurile de marfă interregionale în trasare sau în schimbarea condiţiilor tehnice ce ar influenţa trasarea X-2 luni OTF  
  1.8. Finalizarea lucrărilor de trasare a trenurilor de marfă interregionale în concordanţă cu celelalte trenuri de marfă X-1,5 luni AIFP  
  1.9. Înaintarea către OTF a tuturor datelor privind trenurile de marfă interregionale trasate X-1,5 luni AIFP Modalitatea de transmitere se va face conform contractului

––––    X = data de punere în aplicare a planului de mers    OTF = operator de transport feroviar    AIFP = administratorul infrastructurii feroviare publice    SRCF = Sucursală Regională de Cale Ferată (subunităţi de AIFP)    (*) AIFP va stabili precis pentru fiecare plan de mers termenele sau     perioadele de execuţie, date adaptate calendarului (de regulă zile    lucrătoare) care vor fi comunicate tuturor OTF.    (1) Se consideră trenuri interregionale, trenurile care circulă pe     mai multe SRCF. + 
Anexa 3.1–––la regulament––––-Programulprocesului de alocare a capacităţii de infrastructura feroviarăîn trafic intern de călători servicii regionale şiservicii urbane şi suburbane

         
  Denumirea lucrării Termen sau perioadă de execuţie(*) Responsabilitate Obs.
  1. Planificare şi execuţie      
  1.1. Prezentarea către AIFP la nivel de SRCF a cererilor de repartizare a capacităţii de infrastructură de către fiecare OTF pentru trenurilor de călători regionale(1) X-6 luni OTF Cererile pot fi depuse şi de sucursale regionale ale OTF în cazul în care există Se va utiliza formularul din Anexa nr. 6.1.
  1.2. Analizarea cererilor depuse în concordanţă cu capacităţile de infrastructură disponibile (circulaţie, staţionare, manevră) Până la SRCF Se vor analiza:
  X-5 luni   – numărul de trenuri pe fiecare secţie de circulaţie
        – modul de acoperire a perioadei zilnice de circulaţie
        – asigurarea perioadelor pentru lucrări la linie
  1.3. Analiza comună cu OTF privind stabilirea trenurilor de călători regionale X-4,5 luni OTF-SRCF  
  1.4. Trasarea efectivă a trenurilor de călători regionale şi furnizarea către OTF a studiului de trase conform cererilor Până la X-3,5 luni SRCF Se vor comunica toate observaţiile referitoare la trenurile trasate care nu respectă în totalitate cererea OTF cu argumentele de rigoare
  1.5. Comanda fermă a trenurilor de călători regionale înaintată de fiecare OTF X-3 luni OTF Se vor înainta toate observaţiile necesare încheierii operaţiei de trasare
  1.6. Data limită până la care se mai pot face modificări la trenurile de călători regionale în trasare sau în schimbarea condiţiilor tehnice ce ar influenţa trasarea X-3 luni OTF  
  1.7. Finalizarea lucrărilor de trasare a trenurilor de călători regionale cu armonizarea pe grafic a legăturilor cu celelalte trenuri personale în fiecare staţie nod de cale ferată. X-3 luni SRCF  
  2. Elaborarea şi tipărirea materialelor necesare punerii în aplicare a planului de mers      
  2.1. Întocmirea şi tehnoredactarea livretului regional cu mersul trenurilor personale de rang IV Până la X-2,5 luni SRCF  
  2.2. Dată limită pentru apariţia livretului regional cu mersul trenurilor personale de rang IV X-2 luni SRCF  
  2.3. Înaintarea către OTF a tuturor datelor privind trenurile de călători regionale trasate X-2,5 luni SRCF Modalitatea de transmitere se va face conform contractului
  3. Pregătirea datelor tehnice necesare trasării trenurilor      
  3.1. Primirea de la operatorii de transport feroviar a datelor tehnice ale materialului rulant din dotare Până la X-7 luni OTF  
  3.2. Calculul timpilor de mers şi schimbul de date cu OTF care deţin mijloace de tracţiune Până la X-6 luni OTF-SRCF  
  3.3. Comunicarea din partea OTF a proceselor tehnologice specifice fiecărei ramuri: comercială, tracţiune, vagoane. Până la X-6 luni OTF

––––-    X = data de punere în aplicare a planului de mers,    OTF = operator de transport feroviar    AIFP = administratorul infrastructurii feroviare publice    SRCF = Sucursală Regională de Cale Ferată (subunităţi de AIFP)    (*) AIFP va stabili precis pentru fiecare plan de mers termenele sau     perioadele de execuţie, date adaptate calendarului (de regulă zile    lucrătoare) care vor fi comunicate tuturor OTF.    (1) Se consideră trenuri regionale trenurile care circulă pe     o singura SRCF + 
Anexa 3.2–––la regulament––––-Programulprocesului de alocare a capacităţii de infrastructura feroviarăîn trafic intern de marfa servicii regionale

         
  Denumirea lucrării Termen sau perioadă de execuţie(*) Responsabilitate Obs.
  1. Planificare şi execuţie      
  1.1. Prezentarea către AIFP la nivel de SRCF a cererilor de alocare a capacităţii de infrastructură de către fiecare OTF pentru trenurilor de marfă regionale(1) X-5 luni OTF Cererile pot fi depuse şi de sucursale regionale ale OTF în cazul în care există Se va utiliza formularul din Anexa nr. 6.2.
  1.2. Analizarea cererilor depuse în concordanţă cu capacităţile de infrastructură disponibile (circulaţie, staţionare, manevră) Până la X-4 luni SRCF Se vor analiza:
    – numărul de trenuri pe fiecare secţie de circulaţie şi statistica circulaţiei în planul de mers precedent
        – trenurile de marfă interregionale trasate
        – asigurarea perioadelor pentru lucrări la linie
  1.3. Analiza comună cu OTF privind stabilirea trenurilor de marfă regionale X-3,5 luni OTF-SRCF Se vor stabili trenuri care au avut un grad de utilizare lunar de cel puţin 30%
  1.4. Trasarea efectivă a trenurilor de marfă regionale Până la X-2,5 luni SRCF Trasarea se va face de fiecare SRCF pe reţeaua aferentă
  1.5. Furnizarea către OTF a studiului de trase conform cererilor X-2,5 luni SRCF Se vor comunica toate observaţiile referitoare la trenurile trasate care nu respectă în totalitate cererea OTF cu argumentele de rigoare
  1.6. Comanda fermă a trenurilor de marfă interregionale înaintată de fiecare OTF X-2 luni OTF Se vor înainta toate observaţiile necesare încheierii operaţiei de trasare
  1.7. Data limită până la care se mai pot face modificări la trenurile de marfă regionale în trasare sau în schimbarea condiţiilor tehnice ce ar influenţa trasarea X-2 luni OTF  
  1.8. Finalizarea lucrărilor de trasare a trenurilor de marfă regionale în concordanţă cu trenurile de marfă interregionale trasate şi cu celelalte trenuri de marfă X-1,5 luni SRCF  
  1.9. Înaintarea către OTF a tuturor datelor privind trenurile de marfă regionale trasate X-1,5 luni SRCF Modalitatea de transmitere se va face conform contractului
  2. Elaborarea şi tipărirea materialelor necesare punerii în aplicare a planului demers      
  2.1. Întocmirea şi tehnoredactarea livretului regional cu mersul trenurilor de marfă Până la X-1,5 luni SRCF  
  2.2. Dată limită pentru apariţia livretului regional cu mersul trenurilor de marfă X-1 lună SRCF  
  3. Pregătirea datelor tehnice necesare trasării trenurilor      
  3.1. Primirea de la operatorii de transport feroviar a datelor tehnice ale materialului rulant din dotare Până la X-7 luni OTF  
  3.2. Calculul timpilor de mers şi schimbul de date cu OTF care deţin mijloace de tracţiune Până la X-6 luni OTF-SRCF  
  3.3. Comunicarea din partea OTF a proceselor tehnologice specifice fiecărei ramuri: comercială, tracţiune, vagoane Până la X-5 luni OTF

––––    X = data de punere în aplicare a planului de mers,    OTF = operator de transport feroviar    AIFP = administratorul infrastructurii feroviare publice    SRCF = Sucursală Regională de Cale Ferată (subunităţi de AIFP)    (*) AIFP va stabili precis pentru fiecare plan de mers termenele sau     perioadele de execuţie, date adaptate calendarului, de regulă zile    lucrătoare) care vor fi comunicate tuturor OTF.    (1) Se consideră trenuri regionale trenurile care circulă pe     o singura SRCF + 
Anexa 4.1–––la regulament––––-Programulprocesului de alocare a capacităţii de infrastructură feroviarăîn trafic intern de călători în perioada de desfăşurare a planului demers servicii naţionale

         
  Denumirea lucrării Termen sau perioadă de execuţie Responsabilitate Obs.
  1. Planificare şi execuţie      
  1.1. Prezentarea către AIFP a cererii de introducere a unei perechi de trase suplimentare de trenuri de călători interregionale(1) de către OTF A – data de prezentare a cererii OTF Se va utiliza formularul din Anexa nr. 6.1.
  1.2. Analizarea cererii depuse în concordanţă cu capacităţile de infrastructură disponibile (circulaţie, staţionare, manevră) A + 1 zi AIFP Se vor analiza: – capacităţile de circulaţie disponibile – posibilităţile de înscriere în grafic conform rangului cerut şi a orelor de plecare-sosire – trenurile, pe fiecare secţie de circulaţie, ce trebuie modificate şi celelalte influenţe – variante de trasare – asigurarea perioadelor pentru lucrări la linie
  1.3. În cazul în care nu se pot respectă cerinţele OTF va avea loc o analiză comună privind stabilirea modului de trasare A + 2 zile OTF-AIFP Se va stabili o poziţie comună privind trasarea sau se va anula cererea
  1.4. Trasarea efectivă a trenurilor de călători interregionale suplimentare în conformitate cu hotărârile comune De la A + 4 zile la A + 7 zile AIFP În funcţie de rangul trenurilor cerute, distanţa kilometrică de trasare cât şi a numărului de trenuri ce trebuie modificat durata de elaborare a traselor va fi între 2 şi 5 zile
  1.5. Furnizarea către OTF a studiului de trase suplimentare conform cererii De la A + 5 zile la A + 8 zile AIFP Se vor comunica toate observaţiile referitoare la trenurile trasate cu argumentele de rigoare
  1.6. Comanda fermă a trenurilor suplimentare de călători interregionale înaintată de OTF De la A + 6 zile la A + 9 zile OTF Se vor înainta toate observaţiile necesare punerii în circulaţie
  1.7. Punerea în circulaţie a trenurilor suplimentare de călători interregionale cerute De la A + 9 zile la A + 15 zile AIFP În funcţie de rangul trenurilor cerute şi de numărul de subunităţi ce trebuie informate durata de implementare a traselor va fi între 3 şi 5 zile

–––    OTF = operator de transport feroviar    AIFP = administratorul infrastructurii feroviare publice    SRCF = Sucursală Regională de Cale Ferată (subunităţi ale AIFP)    (1) Se consideră trenuri interregionale trenurile care circulă pe mai multe SRCF. + 
Anexa 4.2–––la regulament––––-Programulprocesului de alocare a capacităţii de infrastructură feroviarăîn trafic intern de marfa în perioada de desfăşurare a planului demers servicii naţionale

         
  Denumirea lucrării Termen sau perioadă de execuţie Responsabilitate Obs.
  1. Planificare şi execuţie      
  1.1. Prezentarea către AIFP a cererii de introducere a unei perechi de trase suplimentare de trenuri de marfă interregionale(1) de către OTF A – data de prezentare a cererii OTF Se va utiliza formularul din Anexa nr. 6.2.
  1.2. Analizarea cererii depuse în concordanţă cu capacităţile de infrastructură disponibile (circulaţie, staţionare, manevră) A + 1 zi AIFP Se vor analiza:
    – capacităţile de circulaţie disponibile:
      – posibilităţile de înscriere în grafic;
      – oportunitatea introducerii traselor suplimentare în funcţie de utilizarea traselor similare pe aceeaşi secţie de circulaţie (utilizare cel puţin 30%);
        – trenurile, pe fiecare secţie de circulaţie, ce trebuie modificate şi celelalte influenţe;
        – variante de trasare;
        – asigurarea perioadelor pentru lucrări la linie
  1.3. În cazul în care nu se pot respecta cerinţele OTF va avea loc o analiză comună privind stabilirea modului de trasare A + 2 zile OTF-AIFP Se va stabili o poziţie comună privind trasarea sau se va anula cererea
  1.4. Trasarea efectivă a trenurilor de marfă interregionale suplimentare în conformitate cu hotărârile comune De la A + 5 zile la A + 8 zile SRCF după un program elaborat de AIFP În funcţie de rangul trenurilor cerute, distanţa kilometrică de trasare cât şi a numărului de trenuri ce trebuie modificat durata de elaborare a traselor va fi între 3 şi 6 zile
  1.5. Furnizarea către OTF a studiului de trase suplimentare conform cererii De la A + 6 zile la A + 9 zile AIFP Se vor comunica toate observaţiile referitoare la trenurile trasate cu argumentele de rigoare
  1.6. Comanda fermă a trenurilor suplimentare de marfă interregionale înaintată de OTF De la A + 7 zile la A + 10 zile OTF Se vor înainta toate observaţiile necesare punerii în circulaţie
  1.7. Punerea în circulaţie a trenurilor suplimentare de marfă interregionale cerute De la A + 12 zile la A + 17 zile AIFP În funcţie de numărul de subunităţi ce trebuie informate, precum şi de procesul de programare durata de implementare a traselor va fi între 5 şi 7 zile

––––    OTF = operator de transport feroviar    AIFP = administratorul infrastructurii feroviare publice    SRCF = Sucursală Regională de Cale Ferată (subunităţi ale AIFP)    (1) Se consideră trenuri interregionale trenurile care circulă pe    mai multe SRCF, + 
Anexa 5.1–––la regulament––––-Programulprocesului de alocare a capacităţii de infrastructură feroviarăîn trafic intern de călători în perioada de desfăşurare a planului demers servicii regionale şi servicii urbane şi suburbane

         
  Denumirea lucrării Termen sau perioadă de execuţie Responsabilitate Obs.
  1. Planificare şi execuţie      
  1.1. Prezentarea către SRCF a cererii de introducere a unei perechi de trase suplimentare de trenuri de călători regionale(1) de către OTF A – data de prezentare a cererii OTF Cererile pot fi depuse şi de sucursale regionale ale OTF în cazul în care există Se va utiliza formularul din Anexa nr. 6.1.
  1.2. Analizarea cererii depuse în concordanţă cu capacităţile de infrastructură disponibile (circulaţie, staţionare, manevră) A + 1 zi SRCF Se vor analiza:
      – capacităţile de circulaţie disponibile:
      – posibilităţile de înscriere în grafic conform rangului cerut şi a orelor de plecare-sosire;
      – trenurile, pe fiecare secţie de circulaţie, ce trebuie modificate şi celelalte influenţe;
        – variante de trasare;
        – asigurarea perioadelor pentru lucrări la linie
  1.3. În cazul în care nu se pot respecta cerinţele OTF va avea loc o analiză comună privind stabilirea modului de trasare A + 2 zile OTF-SRCF Se va stabili o poziţie comună privind trasarea sau se va anula cererea
  1.4. Trasarea efectivă a trenurilor de călători regionale suplimentare în conformitate cu hotărârile comune De la A + 4 zile la A + 5 zile SRCF În funcţie de distanţa kilometrică de trasare cât şi a numărului de trenuri ce trebuie modificat durata de elaborare a traselor va fi între 2 şi 3 zile
  1.5. Furnizarea către OTF a studiului de trase suplimentare conform cererii De la A + 5 zile la A + 6 zile SRCF Se vor comunica toate observaţiile referitoare la trenurile trasate cu argumentele de rigoare
  1.6. Comanda fermă a trenurilor suplimentare de călători regionale înaintată de OTF De la A + 6 zile la A + 7 zile OTF Se vor înainta toate observaţiile necesare punerii în circulaţie
  1.7. Punerea în circulaţie a trenurilor suplimentare de călători interregionale cerute De la A + 8 zile la A + 10 zile SRCF În funcţie de de numărul de subunităţi ce trebuie informate durata de implementare a traselor va fi între 2 şi 3 zile

––––    OTF = operator de transport feroviar    AIFP = administratorul infrastructurii feroviare publice    SRCF = Sucursală Regională de Cale Ferată (subunităţi ale AIFP)    (1) Se consideră trenuri regionale trenurile care circulă pe o    singura SRCF. + 
Anexa 5.2–––la regulament––––-Programulprocesului de alocare a capacităţii de infrastructură feroviarăîn trafic intern de marfa în perioada de desfăşurare a planului demers servicii regionale

         
  Denumirea lucrării Termen sau perioadă de execuţie(*) Responsabilitate Obs.
  1. Planificare şi execuţie      
  1.1. Prezentarea către SRCF a cererii de introducere a unei perechi de trase suplimentare de trenuri de marfă regionale(1) de către OTF A – data de prezentare a cererii OTF Cererile pot fi depuse şi de sucursale regionale ale OTF în cazul în care există Se va utiliza formularul din Anexa nr. 6.2.
  1.2. Analizarea cererii depuse în concordanţă cu capacităţile de infrastructură disponibile (circulaţie, staţionare, manevră) A + 1 zi SRCF Se vor analiza:
    – capacităţile de circulaţie disponibile;
      – posibilităţile de înscriere în grafic;
      – oportunitatea introducerii traselor suplimentare în funcţie de utilizarea traselor similare pe aceeaşi secţie de circulaţie (utilizare cel puţin 30%);
        – trenurile, pe fiecare secţie de circulaţie, ce trebuie modificate şi celelalte influenţe;
        – variante de trasare;
        – asigurarea perioadelor pentru lucrări la linie
  1.3. În cazul în care nu se pot respecta cerinţele OTF va avea loc o analiză comună privind stabilirea modului de trasare A + 2 zile OTF-SRCF Se va stabili o poziţie comună privind trasarea sau se va anula cererea
  1.4. Trasarea efectivă a trenurilor de marfă regionale suplimentare în conformitate cu hotărârile comune De la A + 4 zile la A + 6 zile SRCF În funcţie de distanţa kilometrică de trasare cât şi a numărului de trenuri ce trebuie modificat durata de elaborare a traselor va fi între 2 şi 4 zile
  1.5. Furnizarea către OTF a studiului de trase suplimentare conform cererii De la A + 5 zile la A + 7 zile SRCF Se vor comunica toate observaţiile referitoare la trenurile trasate cu argumentele de rigoare
  1.6. Comanda fermă a trenurilor suplimentare de marfă regionale înaintată de OTF De la A + 6 zile la A + 8 zile OTF Se vor înainta toate observaţiile necesare punerii în circulaţie
  1.7. Punerea în circulaţie a trenurilor suplimentare de marfă interregionale cerute De la A + 8 zile la A + 11 zile SRCF În funcţie de numărul de subunităţi ce trebuie informate precum şi de procesul de programare a circulaţiei durata de implementare a traselor va fi între 2 şi 3 zile

––––    OTF = operator de transport feroviar    AIFP = administratorul infrastructurii feroviare publice    SRCF = Sucursală Regională de Cale Ferată (subunităţi ale AIFP)    (1) Se consideră trenuri regionale trenurile care circulă pe    o sigura SRCF. + 
Anexa 6––-la regulament–––––    Antet Operator Feroviar    Nr. …………..                            Către C.N.C.F. "CFR" S.A.    (Operator Feroviar) ………… cu sediul în ……… judeţ/sector ……   Tel/Tax. ……. înregistrată la Camera de Comerţ şi Industriei a României   la Nr. ….. având Cod Unic de Înregistrare ………. şi contul ………   deschis la Banca ……….. reprezentată prin ……….. posesoare a   Licenţei de Transport Feroviar Nr. ………, a Certificatului de Siguranţa   Seria ……. Nr. ……. şi a Contractului de Acces pe Infrastructura   Nr …….., vă rugăm a ne aloca trase pentru trenurile de marfa/călători   pe relaţiile cuprinse în anexă.               Semnătură/ştampilă
 + 
Anexa 6.1–––la regulament––––-FORMULARcu date tehnice pentru alocarea traselor trenurilorde călători şi mixte

                                           
  Nr. crt. Nr. TREN Ramură de la/ptr. trenul Rang Categ. tren Ruta Denu- mire Perioada (zile) de circu- laţie Viteza max. Procent de frânare Tonaj max. Mod remorcare Opriri comerciale Opriri tehnice Obs.
  Tip tracţ. Loc util Dist. parc Staţia Min. Staţia min. Ope- raţie Prop. orar Prop. legături
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11a 11b 11c 12a 12b 13a 13b 13c 14 15
  1                                        
  2                                        
   
  Col. 0 – Numărul curent al perechii de trenuri.
  Col. 1 şi 2 – Numerele trenurilor se vor atribui de gestionarul de infrastructură.
  Col. 3 şi 4 – se va trece rangul şi categoria de tren conform Ordinului Ministrului MLPTL Nr. 547 din 09.04.2003 de numerotarea trenurilor la CFR, nepublicat.
  Col. 8 se va trece viteza maximă dorită în funcţie de tipul vagoanelor utilizate.
  Col. 9 se va adapta conform cerinţelor de la col. 8; se vor preciza trenurile care au în compunere vagoane transpuse
  Col. 10 tonajul maxim dorit adaptat la relaţia de transport.
  Col. 11 se va stabili în funcţie de tonajul de la col. 10, trecându-se tipul tracţiunii (simplă, dublă, împingătoare, etc.), tipul de locomotivă, distanţa parcursă

                   Semnătură/ştampilă + 
Anexa 6.2–––la regulament––––-FORMULARcu date tehnice pentru alocarea traselor trenurilor de marfa

                                             
  Nr. crt. Natu- ra tra- sei Nr. trasa de bază Nr. trasă vari- antă Re- laţia Tip tren Rang Perioada de circu- laţie Viteza max. Procent de frânare Tonaj max. Lung. max. Mod remorcare Opriri comerciale Opriri tehnice Obs.
  Tip tracţ. Loc util Dist. parc Staţia Min. Ope- raţie Staţia min. Ope- raţie
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12a 12b 12c 13a 13b 13c 14a 14b 14c 15
  1 B                                        
  V1                                        
  V2                                        
  2                                          
     
  Col. 0 – Numărul curent al trasei de bază împreună cu variantele aferente.
  Col. 1 – Tipul trasei se va trece "de bază" (notată cu B) sau varianta (variante V1, V2, ….); Variantele vor fi completate cu toate elementele cerute de tabel (fără col. 2).
  Variantele pot fi: "pentru trenul nr. …." sau "de la trenul nr. ….". O trasă de bază poate avea oricâte variante doreşte operatorul feroviar.
  Col. 2 şi col. 3 – Numerele se atribuie de gestionarul de infrastructură.
  Col. 5 – Se va face precizarea tipului de tren: a) tren direct de marfă format din vagoane încărcate, diferite tipuri, amestecate denumit prescurtat EC;
    b) tren direct de marfă format din vagoane încărcate de aceeaşi tip, pe 4 osii denumit prescurtat NAV;
    c) tren direct de marfă format din vagoane goale, diferite tipuri, amestecate denumit prescurtat DVG.
  Col. 6 Se va trece rangul trenului conform Regulamentului pentru circulaţia trenurilor şi manevra vehiculelor feroviare nr. 005 şi a Ordinului ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 547 din 09.04.2003 privind numerotarea trenurilor la CFR.
  Col. 7 Se va completa cu frecvenţa circulaţiei trenurilor pe săptămână.
  Col. 8 Se va trece viteza maximă dorită în funcţie de tipul materialului rulant utilizat.
  Col. 9 Se va adapta conform cerinţelor de la col. 8; se vor preciza trenurile care au în compunere vagoane transpuse (procent 45%) sau numai vagoane transpuse (procent 40%).
  Col. 10 Tonajul maxim dorit adaptat la relaţia de transport.
  Col. 11 Lungimea maximă dorită adaptată la relaţia de transport conform lungimii maxime a liniilor de circulaţie din staţii.
  Col. 12 Se va stabili în funcţie de tonajul de la col. 10, trecându-se tipul tracţiunii (simplă, dublă, împingătoare, etc.), tipul de locomotivă şi distanţa pe care circulă astfel

                 Semnătură/ştampilă––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x