REGULAMENT din 29 februarie 2024

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 28/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL CERCETARII, INOVARII SI DIGITALIZARII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 296 din 4 aprilie 2024
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 21355 26/08/2024
ActulACTUALIZEAZA PEREGULAMENT 29/02/2024
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Notă
Aprobat prin ORDINUL nr. 20.488 din 28 februarie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 296 din 4 aprilie 2024.
 + 
Capitolul IRolul, scopul și atribuțiile Comisiei de evaluare + 
Articolul 1Dispoziții generalePrezentul regulament de organizare și funcționare (ROF) stabilește modul de organizare și funcționare al Comisiei de evaluare a performanței pentru integrarea activității de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică a organizațiilor de cercetare, denumită în continuare Comisia de evaluare, care se înființează și își desfășoară activitatea în conformitate cu art. 19 alin. (7) din Legea nr. 25/2023 privind integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare, dezvoltare și inovare din România în Spațiul European de Cercetare, precum și pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică.
 + 
Articolul 2Scopul Comisiei de evaluareScopul Comisiei de evaluare este de a gestiona procesul de evaluare a performanței activității de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică a organizațiilor de cercetare, în conformitate cu prevederile art. 6-10 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 138/2024 pentru aprobarea Normelor metodologice privind evaluarea performanței pentru integrarea activității de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică a organizațiilor de cercetare, precum și pentru stabilirea criteriilor de selectare a experților evaluatori prevăzute la art. 19 din Legea nr. 25/2023 privind integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare, dezvoltare și inovare din România în Spațiul European de Cercetare, precum și pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică.
 + 
Articolul 3Atribuțiile Comisiei de evaluareAtribuțiile Comisiei de evaluare sunt următoarele:a)selectează experții evaluatori independenți în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1)-(5) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 138/2024;b)propune ministrului cercetării, inovării și digitalizării, în vederea emiterii ordinului de aprobare a experților evaluatori independenți în cadrul fiecărui proces de evaluare, în conformitate cu art. 5 alin. (7) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 138/2024, numele a 3 experți evaluatori independenți titulari și a 2 experți evaluatori independenți supleanți pentru fiecare proces de evaluare;c)asigură instruirea experților evaluatori independenți în conformitate cu art. 5 alin. (8) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 138/2024; d)analizează rapoartele de evaluare finale ale echipelor de experți evaluatori independenți și motivează aprobarea sau respingerea acestora, după caz, în conformitate cu art. 9 alin. (13) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 138/2024;e)dispune reluarea procesului de evaluare a unei organizații de cercetare în condițiile prevăzute de art. 9 alin. (14) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 138/2024;f)propune emiterea ordinului ministrului cercetării, inovării și digitalizării de încadrare într-o clasă de performanță în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (16) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 138/2024;g)soluționează contestațiile privind rezultatele evaluării în conformitate cu art. 10 alin. (3) și (4) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 138/2024; h)propune emiterea ordinului ministrului cercetării, inovării și digitalizării privind revocarea membrilor Comisiei de evaluare, prevăzut la art. 14 alin. (2) lit. c);i)informează periodic Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) cu privire la activitatea desfășurată.j)întocmește un raport anual de activitate și îl înaintează ministrului cercetării, inovării și digitalizării.(la 11-09-2024,
Articolul 3 , Capitolul I a fost completat de Punctul 1. , Articolul I din ORDINUL nr. 21.355 din 26 august 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 915 din 11 septembrie 2024
)
 + 
Capitolul IISelecția, organizarea și funcționarea Comisiei de evaluare + 
Articolul 4Selectarea membrilor Comisiei de evaluare(1)MCID organizează concursul pentru selectarea membrilor Comisiei de evaluare în conformitate cu procedura prevăzută la art. 3 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 138/2024.(2)Membrii Comisiei de evaluare sunt numiți pentru o perioadă de 5 ani, conform prevederilor art. 19 alin. (7) din Legea nr. 25/2023.(3)În cazul în care în urma concursului nu sunt selectați toți membrii Comisiei de evaluare, concursul se reia până la completarea celor 28 de poziții prevăzute la art. 19 alin. (7) din Legea nr. 25/2023.
 + 
Articolul 5Președintele și vicepreședintele Comisiei de evaluare(1)Președintele și vicepreședintele Comisiei de evaluare sunt aleși prin vot de către membri în cadrul primei ședințe a comisiei.(2)Președintele și vicepreședintele Comisiei de evaluare sunt aleși pentru un mandat de 5 ani.(3)În cazul indisponibilității președintelui Comisiei de evaluare, atribuțiile sale sunt preluate de către vicepreședinte, pe baza unei notificări scrise și comunicate atât Comisiei de evaluare, cât și MCID.
 + 
Articolul 6Atribuțiile președintelui Comisiei de evaluareAtribuțiile președintelui Comisiei de evaluare sunt următoarele:a)convoacă și conduce ședințele în plen ale Comisiei de evaluare;b)stabilește ordinea de zi a ședințelor Comisiei de evaluare. Aceasta poate fi modificată prin votul membrilor Comisiei de evaluare, la cererea oricărui membru; c)asigură legătura operativă a Comisiei de evaluare cu ministrul cercetării, inovării și digitalizării și, după caz, cu secretarul de stat cu atribuții de coordonare a activității de cercetare-dezvoltare, în vederea informării acestora despre activitatea Comisiei de evaluare;d)asigură comunicarea hotărârilor, recomandărilor și documentelor elaborate de Comisia de evaluare în îndeplinirea atribuțiilor sale către ministrul cercetării, inovării și digitalizării și, după caz, către secretarul de stat cu atribuții de coordonare a activității de cercetare-dezvoltare; e)reprezintă Comisia de evaluare în relația cu terții, conform mandatului acordat de către MCID.  + 
Articolul 7Ședințele Comisiei de evaluare(1)Ședințele Comisiei de evaluare se pot derula atât cu prezența fizică a membrilor, cât și online.(2)Convocarea ședințelor Comisiei de evaluare, transmiterea invitațiilor și agendei preliminare către membri se realizează de către secretariatul prevăzut la art. 12, cu cel puțin 3 zile înaintea datei stabilite pentru ședință. Documentele supuse dezbaterii vor fi transmise cu cel puțin 24 de ore înaintea convocării.(3)Convocarea ședințelor Comisiei de evaluare se face întotdeauna în scris, invitațiile către membri fiind transmise prin e-mail.(4)La începutul fiecărei ședințe se adoptă agenda acesteia.(5)Deciziile adoptate în cadrul ședințelor Comisiei de evaluare sunt rezumate într-o minută, care conține inclusiv sinteza deciziilor. Acest document se elaborează de către secretariat și se transmite tuturor membrilor Comisiei de evaluare, precum și altor responsabili desemnați pentru îndeplinirea deciziilor, în termen de 5 zile de la data ședinței. (6)Observațiile asupra minutei pot fi trimise secretariatului în termen de 5 zile de la transmiterea acesteia. Observațiile sunt consemnate în scris, iar documentul final este transmis membrilor Comisiei de evaluare, în termen de 10 zile de la data ședinței. (7)Ședințele Comisiei de evaluare sunt înregistrate în sistem audio, conform prevederilor legale în vigoare.(8)La ședințele Comisiei de evaluare, președintele acesteia poate invita personalități recunoscute pentru experiența și competența lor în domenii care prezintă relevanță în raport cu obiectul evaluării, aceștia neavând calitate de membri.(9)Persoanele prevăzute la alin. (8) beneficiază de un vot consultativ. Votul consultativ reprezintă părerea cerută persoanelor avizate în cadrul unor discuții, dar care nu obligă pe ceilalți participanți în privința hotărârii ce urmează a se lua.
 + 
Articolul 8Procesul de luare a deciziilor(1)Pentru atingerea cvorumului de ședință este nevoie de 15 membri din totalul membrilor Comisiei de evaluare. (2)Fiecare membru al Comisiei de evaluare beneficiază de câte un vot.(3)Deciziile Comisiei de evaluare se adoptă prin majoritate simplă, și anume jumătate plus unu din numărul membrilor prezenți.(4)La inițiativa președintelui sau la propunerea membrilor Comisiei de evaluare, documentele propuse pentru dezbatere pot fi agreate ca urmare a consultării membrilor prin procedură scrisă. (5)În cazul consultării prin procedură scrisă, secretariatul transmite documentele de analizat în format electronic, membrilor Comisiei de evaluare. (6)Dacă, în termen de 3 zile de la data inițierii procedurii scrise, secretariatul primește de la membrii Comisiei de evaluare obiecții scrise asupra documentelor aflate în consultare, acesta informează președintele, care dispune acceptarea acestora sau inițiază consultări cu acei membri care au formulat obiecții. Documentele revizuite vor face obiectul unei noi consultări prin procedură scrisă a membrilor Comisiei de evaluare. (7)În termen de 2 zile de la data retransmiterii documentelor, fiecare membru al Comisiei de evaluare transmite opinia sa, în format electronic, secretariatului. În lipsa unui răspuns transmis în acest termen, documentele se consideră acceptate tacit de către respectivul membru al Comisiei de evaluare. (8)În vederea emiterii ordinului de încadrare a unei organizații de cercetare într-o clasă de performanță, prevăzut la art. 9 alin. (16) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 138/2024, ministrul cercetării, inovării și digitalizării poate beneficia de suportul consultativ a 9 experți recunoscuți internațional, după cum urmează: a)3 persoane cu expertiză în domeniul științelor exacte și inginerești; b)3 persoane cu expertiză în domeniul științelor vieții și medicină;c)3 persoane cu expertiză în domeniul științelor sociale și umaniste.(la 11-09-2024,
Articolul 8 , Capitolul II a fost completat de Punctul 2. , Articolul I din ORDINUL nr. 21.355 din 26 august 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 915 din 11 septembrie 2024
)
(9)Persoanele menționate la alin. (8) pot participa în calitate de observatori la procesul de evaluare a organizațiilor de cercetare.(la 11-09-2024,
Articolul 8 , Capitolul II a fost completat de Punctul 2. , Articolul I din ORDINUL nr. 21.355 din 26 august 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 915 din 11 septembrie 2024
)
(10)Experții menționați la alin. (8) sunt afiliați unor organizații de cercetare de prestigiu recunoscute la nivel internațional și sunt numiți prin ordin al ministrului cercetării, inovării și digitalizării.(la 11-09-2024,
Articolul 8 , Capitolul II a fost completat de Punctul 2. , Articolul I din ORDINUL nr. 21.355 din 26 august 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 915 din 11 septembrie 2024
)
 + 
Articolul 9Limba de lucru(1)Limba de lucru a Comisiei de evaluare este limba română. În cazul în care în componența Comisiei de evaluare se găsesc membri de altă naționalitate, limba de lucru este limba engleză sau membrilor de altă naționalitate li se asigură traducere în limba engleză.(2)Documentele de lucru ale Comisiei de evaluare se redactează în limba română și se traduc în limba engleză, dacă este cazul.
 + 
Capitolul IIISelecția experților evaluatori independenți + 
Articolul 10Selecția experților evaluatori independenți(1)Comisia de evaluare propune procedura de selecție a experților evaluatori independenți, a experților evaluatori independenți supleanți, în condițiile prevăzute la art. 5 alin. (1)-(5) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 138/2024, și o adoptă în termen de 15 zile de la prima ședință a acesteia.(2)În cadrul fiecărui proces de evaluare a unei organizații de cercetare, componența echipei de evaluare este constituită din 3 experți evaluatori independenți, 2 supleanți și 1 reprezentant din partea MCID, cu rol de observator.(3)În cazul în care unul dintre cei 3 experți evaluatori independenți nu poate participa în cadrul procesului de evaluare, acesta este înlocuit de către un membru supleant desemnat de coordonatorul echipei de evaluare.
 + 
Capitolul IVFinanțarea Comisiei de evaluare + 
Articolul 11Finanțarea Comisiei de evaluare(1)Modalitățile de plată și cuantumurile sumelor reprezentând indemnizații, precum și alte cheltuieli necesare pentru activitățile de evaluare independentă realizate de membrii Comisiei de evaluare, respectiv experții evaluatori independenți, inclusiv din străinătate, se realizează în conformitate cu prevederile ordinului ministrului cercetării, inovării și digitalizării prevăzut la art. 5 alin. (9) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 138/2024.(2)Modalitățile de plată și cuantumurile sumelor reprezentând indemnizații, precum și alte cheltuieli necesare pentru desfășurarea activității experților menționați la art. 8 alin. (8) se stabilesc prin ordin al ministrului cercetării, inovării și digitalizării.(la 11-09-2024,
Articolul 11 , Capitolul IV a fost completat de Punctul 3. , Articolul I din ORDINUL nr. 21.355 din 26 august 2024, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 915 din 11 septembrie 2024
)
 + 
Capitolul VSecretariatul Comisiei de evaluare + 
Articolul 12Secretariatul Comisiei de evaluareMCID, prin intermediul Unității de implementare a reformelor PSF, asigură secretariatul Comisiei de evaluare, precum și sprijinul logistic și resursele materiale necesare desfășurării activității acesteia.
 + 
Capitolul VIEtica și răspunderea membrilor Comisiei de evaluare + 
Articolul 13Etica și regulile de conduită(1)Membrii Comisiei de evaluare au obligația de a păstra confidențialitatea asupra datelor, informațiilor și documentelor din cadrul procesului de evaluare.(2)Nu poate participa la evaluarea unei organizații de cercetare, în calitate de membru al Comisiei de evaluare sau expert evaluator independent, persoana care se află în una dintre următoarele situații: a)are un contract individual de muncă cu organizația de cercetare evaluată sau a avut un contract individual de muncă cu aceasta în ultimii 5 ani;b)a fost membru într-o echipă de proiect în ultimii 3 ani cu o persoană din organizația de cercetare evaluată;c)are soț/soție, rude sau afini până la gradul II inclusiv care sunt angajați în organizația de cercetare evaluată;d)are raporturi comerciale cu organizația de cercetare evaluată;e)are interes patrimonial direct sau indirect de la organizația evaluată.(3)Membrii Comisiei de evaluare, precum și experții evaluatori independenți aflați în una dintre situațiile prevăzute la alin. (2) sunt obligați să nu participe la procesul de evaluare a respectivei organizații de cercetare și să nu ia nicio altă decizie cu privire la respectiva organizație de cercetare în exercitarea atribuțiilor ce le sunt conferite de Legea nr. 25/2023 și de Hotărârea Guvernului nr. 138/2024, încălcarea obligațiilor constituind abatere disciplinară, dacă nu este o faptă mai gravă, potrivit legii.(4)Procesele de evaluare desfășurate cu încălcarea prevederilor alin. (3) sunt nule. (5)Membrii Comisiei de evaluare au obligația de a respecta următoarele reguli de conduită: a)să acționeze în interesul Comisiei de evaluare în concordanță cu rolul, scopul și atribuțiile acesteia; b)să nu acționeze în scopul obținerii de avantaje financiare sau alte beneficii pentru sine sau pentru alții;c)să acționeze în conformitate cu deciziile Comisiei de evaluare adoptate în condițiile ROF.
 + 
Articolul 14Revocarea membrilor Comisiei de evaluare(1)Membrii Comisiei de evaluare pot fi revocați în următoarele cazuri:a)nu participă la 2 ședințe consecutive sau la 5 ședințe fără justificare și fără a înștiința președintele Comisiei de evaluare;b)refuză sistematic îndeplinirea sarcinilor propuse în mai mult de 4 reuniuni de lucru în cadrul ședințelor;c)încalcă prevederile art. 13; d)prin cerere scrisă adresată președintelui, prin secretariat, cu cel puțin 60 de zile înainte de retragerea din componența Comisiei de evaluare.(2)Procedura de revocare se desfășoară după cum urmează:a)cel puțin un membru al Comisiei de evaluare sau MCID solicită motivat declanșarea procedurii de revocare a unui membru, în situațiile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) și c);b)propunerea de revocare se analizează de către membrii Comisiei de evaluare, se supune votului și se aprobă sau se respinge, după caz;c)revocarea unui membru al Comisiei de evaluare se face prin ordin al ministrului cercetării, inovării și digitalizării;d)poziția rămasă vacantă în urma revocării unui membru se ocupă în condițiile prevăzute la art. 4;e)în cazul în care, după declanșarea procedurii, situațiile pentru revocare prevăzute la alin. (1) lit. a), b) și c) nu se confirmă, procedura de revocare încetează.(3)Atunci când o poziție de membru în Comisia de evaluare devine vacantă în condițiile prevăzute la alin. (1) lit. d), MCID organizează un concurs de selecție în conformitate cu prevederile art. 4, în termen de 30 de zile de la înregistrarea cererii. + 
Articolul 15Răspunderea membrilor Comisiei de evaluare(1)Membrii Comisiei de evaluare răspund, în condițiile legii, pentru orice decizie cu privire la o hotărâre, un document sau o recomandare emisă în exercitarea atribuțiilor lor care a creat un prejudiciu MCID sau oricărei persoane prejudiciate.(2)Nu răspunde pentru acțiunile sale membrul Comisiei de evaluare care a votat împotriva unei hotărâri, unui document sau a unei recomandări și a informat MCID și, după caz, pe secretarul de stat cu atribuții de coordonare a activității de cercetare-dezvoltare despre riscul producerii unui prejudiciu.
 + 
Capitolul VIIDispoziții finale + 
Articolul 16Dispoziții finaleOrice propunere de modificare a ROF va fi comunicată secretariatului, care asigură consultarea tuturor membrilor și întreprinde, după caz, demersurile necesare pentru modificarea și adoptarea acestuia.
––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x