REGULAMENT din 28 decembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 30 din 10 ianuarie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 156 08/04/2002
ART. 1REFERIRE LAOG 2 21/01/2000
ART. 2REFERIRE LAOG 2 21/01/2000 ART. 3
ART. 3REFERIRE LAORDIN 88 14/02/2003
ART. 3REFERIRE LAREGULAMENT 14/02/2003
ART. 6REFERIRE LAORDIN 88 14/02/2003
ART. 6REFERIRE LAREGULAMENT 14/02/2003
ART. 7REFERIRE LALEGE (R) 92 04/08/1992
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEPROCEDURA 14/02/2022
ActulREFERIT DEORDIN 324 10/06/2005
ActulREFERIT DEREGULAMENT 10/06/2005
ActulAPROBAT DEORDIN 905 28/12/2004
ActulCONTINUT DEORDIN 905 28/12/2004

privind organizarea şi desfăşurarea examenului în vederea atribuirii calităţii de expert tehnic extrajudiciar



I. Prevederi generale + 
Articolul 1Activitatea de expertiză tehnică extrajudiciară, precum şi modul de dobândire a calităţii de expert tehnic se organizează şi se desfăşoară în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 2/2000, aprobată prin Legea nr. 156/2002, şi de prezentul ordin.
 + 
Articolul 2În temeiul art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2000, expertiza tehnică efectuată la cererea persoanelor fizice sau juridice cu privire la situaţii care nu au legătură nemijlocită cu activitatea judiciară constituie expertiză tehnică extrajudiciară.
II. Organizarea examenului pentru atribuirea calităţii de expert tehnic extrajudiciar + 
Articolul 3Calitatea de expert tehnic extrajudiciar se dobândeşte pe bază de examen. Organizarea examenului pentru atribuirea calităţii de expert tehnic extrajudiciar se derulează în conformitate cu prevederile regulamentului aprobat prin Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 88/2003, coroborat cu prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 4Programa de pregătire şi Comisia de atestare tehnico-profesională pentru atestarea experţilor tehnici pentru lucrările de montaj utilaje, echipamente şi instalaţii tehnologice industriale, aprobată prin Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 291/2004, va sta la baza examinării în vederea atribuirii calităţii de expert tehnic extrajudiciar.
 + 
Articolul 5Atât la proba scrisă, cât şi la proba orală, comisia numită prin Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 291/2004 va verifica:– pregătirea de specialitate;– nivelul cunoaşterii actelor normative referitoare la specialitatea respectivă;– nivelul cunoaşterii prevederilor legale aferente organizării activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară.
 + 
Articolul 6Dobândeşte calitatea de expert tehnic extrajudiciar persoana care îndeplineşte condiţiile precizate în regulamentul aprobat prin Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 88/2003, inclusiv:a) este cetăţean român şi cunoaşte limba română;b) are capacitate de exerciţiu deplină;c) are studii superioare în specialitatea pentru care se prezintă la examenul de expert, dovedite cu diplomă;d) nu are antecedente penale şi se bucură de o bună reputaţie profesională şi socială;e) este apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea activităţii de expert;f) a fost declarat admis la examenul organizat în acest scop.
 + 
Articolul 7Îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 6 trebuie dovedită, după promovarea examenului, cu certificat medical de sănătate, eliberat pe baza constatărilor făcute de către comisia medicală constituită potrivit Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, republicată, cu modificările ulterioare.
 + 
Articolul 8Persoana care a dobândit calitatea de expert tehnic extrajudiciar, în condiţiile prezentului ordin, poate efectua expertize tehnice extrajudiciare numai în specialitatea în care a fost atestată.
III. Efectuarea expertizei tehnice extrajudiciare + 
Articolul 9Raportul de expertiză tehnică extrajudiciară cuprinde:a) partea introductivă, în care se menţionează persoanele fizice şi juridice care au solicitat efectuarea expertizei, data la care s-a dispus efectuarea acesteia, numele şi prenumele expertului extrajudiciar, specialitatea acestuia, data întocmirii raportului de expertiză extrajudiciară, obiectul acesteia şi întrebările la care expertul extrajudiciar urmează să răspundă, materialul pe baza căruia expertiza extrajudiciară a fost efectuată şi dacă părţile care au participat la aceasta au dat explicaţii în cursul expertizei;b) descrierea operaţiunilor de efectuare a expertizei extrajudiciare, obiecţiile sau explicaţiile părţilor, precum şi analiza acestor obiecţii ori explicaţii pe baza celor constatate de expertul extrajudiciar;c) concluziile, care cuprind răspunsurile la întrebările puse şi părerea expertului extrajudiciar asupra obiectului expertizei.
 + 
Articolul 10Relaţiile expertului tehnic cu solicitantul expertizei tehnice extrajudiciare se stabilesc prin contract scris de prestări de servicii, semnat de ambele părţi.
 + 
Articolul 11Obligaţia de a calcula şi de a vărsa impozitul aferent sumelor plătite cu titlu de onorariu de către persoanele juridice pentru expertizele tehnice extrajudiciare ce li s-au efectuat, în condiţiile legii, revine acestora.
 + 
Articolul 12Pentru onorariile încasate de la persoanele fizice, obligaţia de a stabili şi de a vira la buget impozitul aferent, potrivit legii, revine expertului tehnic extrajudiciar care a executat lucrarea individual, cu respectarea dispoziţiilor legale privind impozitul pe venitul global._________________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x