REGULAMENT din 27 decembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.259 din 27 decembrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 315 28/06/2004
ART. 5REFERIRE LALEGE 315 28/06/2004 ART. 7
ART. 10REFERIRE LAHG 1256 05/08/2004
ART. 10REFERIRE LALEGE 315 28/06/2004 ART. 8
ART. 10REFERIRE LAREGULAMENT 05/08/2004 ART. 10
ART. 10REFERIRE LALEGE 53 24/01/2003
ART. 10REFERIRE LACODUL MUNCII 24/01/2003
ART. 11REFERIRE LALEGE 315 28/06/2004
 Nu exista acte care fac referire la acest act

de organizare şi funcţionare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest



 + 
Capitolul IOrganizarea Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest + 
Articolul 1(1) Consiliul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, denumit în continuare Consiliul, este organismul regional deliberativ, fără personalitate juridică, constituit în vederea coordonării dezvoltării regionale, a activităţilor de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională, la nivelul regiunii de dezvoltare formate din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj (denumită în continuare regiunea).(2) Consiliul îşi desfăşoară activitatea pe principii parteneriale, în concordanţă cu atribuţiile ce îi revin şi obiectivele politicii de dezvoltare regională, stabilite prin Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România.
 + 
Articolul 2(1) Consiliul este alcătuit din preşedinţii consiliilor judeţene şi din câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale, municipale, orăşeneşti şi comunale din fiecare judeţ al regiunii.(2) Membrii Consiliului îşi exercită atribuţiile cu titlu gratuit.
 + 
Articolul 3(1) Consiliul alege un preşedinte şi un vicepreşedinte, care nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ; aceste funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii consiliilor judeţene.(2) În cazul în care preşedintele nu îşi poate îndeplini atribuţiile, acestea vor fi preluate de drept şi integral de către vicepreşedinte.(3) În cazul în care la şedinţă nu pot fi prezenţi nici preşedintele şi nici vicepreşedintele, şedinţa va fi amânată, putându-se recurge pentru adoptarea hotărârilor de pe ordinea de zi la procedura scrisă.
 + 
Articolul 4Secretariatul Consiliului este constituit în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest şi este asigurat prin personal specializat din cadrul agenţiei.
 + 
Articolul 5(1) La fiecare reuniune a Consiliului participă de drept directorul agenţiei pentru dezvoltare regională.(2) Prefecţii judeţelor care intră în componenţa regiunii de dezvoltare pot participa fără drept de vot la lucrările Consiliului.(3) În funcţie de problematica supusă dezbaterii, la lucrările acestui organism pot participa, în calitate de invitaţi, fără drept de vot, şi alţi reprezentanţi ai consiliilor locale, municipale, orăşeneşti şi comunale, ai instituţiilor şi organizaţiilor cu atribuţii în domeniul dezvoltării regionale, reprezentanţi desemnaţi de organizaţiile patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile; aceştia pot face propuneri pe care Consiliul le poate dezbate şi supune la vot.(4) În cazul reuniunilor Consiliului, în cadrul cărora se supun spre avizare sau aprobare proiecte de dezvoltare regională, conform prevederilor art. 7 alin. (2) lit. c) şi d) din Legea nr. 315/2004, membrii acestuia, inclusiv invitaţii, semnează o declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate, respectiv o declaraţie de confidenţialitate atunci când persoana nu votează, dar are acces la informaţiile supuse dezbaterii. În cazul în care unul dintre membrii Consiliului este şi reprezentantul unei autorităţi publice care a depus proiect spre aprobare în vederea finanţării sau se află în vreun posibil caz de conflict de interese, acesta va anunţa Consiliul, se va abţine de la vot şi va semna numai declaraţia de confidenţialitate. Dacă mai mulţi membri ai Consiliului se află în această situaţie şi aprobarea listei de proiecte poate fi periclitată din această cauză, atunci votul va fi exprimat pentru fiecare proiect de pe listă, urmând să se abţină de la votarea proiectului numai persoana care nu poate respecta condiţia de imparţialitate.(5) Nerespectarea prevederilor legale în vigoare privind conflictul de interese, precum şi a declaraţiilor de confidenţialitate atrage răspunderea membrilor Consiliului şi/sau a invitaţilor şi se sancţionează conform dispoziţiilor legale în vigoare.
 + 
Capitolul IIFuncţionarea Consiliului + 
Articolul 6(1) Reuniunile Consiliului se pot desfăşura numai în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor ce îl constituie şi cu condiţia reprezentării tuturor judeţelor din cadrul regiunii.(2) Dacă la o şedinţă a Consiliului nu sunt întrunite condiţiile de participare prevăzute la alin. (1), atunci ea se amână, urmând să fie convocată o nouă şedinţă în termen de 15 zile. Şedinţa convocată în urma unei amânări se desfăşoară chiar dacă nu întruneşte condiţiile prevăzute la alin. (1), iar hotărârile adoptate de Consiliu în cadrul acestei şedinţe sunt obligatorii.(3) Membrii Consiliului, care nu pot participa din motive obiective la reuniunile acestuia, pot desemna, prin mandat scris, un înlocuitor.(4) Mandatul scris privind numirea unui înlocuitor la şedinţa Consiliului cuprinde şi motivarea neparticipării la şedinţă, se depune şi se înregistrează înaintea acesteia la secretariatul Consiliului din cadrul agenţiei pentru dezvoltare regională.(5) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, Consiliul adoptă hotărâri prin consens. Dacă acesta nu se realizează, hotărârile vor fi luate prin vot, cu majoritatea simplă a membrilor prezenţi. În caz de paritate, votul preşedintelui este decisiv.(6) Hotărârile adoptate se comunică instituţiei naţionale cu atribuţii în domeniul dezvoltării regionale, membrilor Consiliului, precum şi celor interesaţi, de către secretariatul acestui organism, în termen de 15 zile lucrătoare de la data adoptării.
 + 
Articolul 7(1) Şedinţele ordinare ale Consiliului se desfăşoară trimestrial, la convocarea preşedintelui sau, în absenţa acestuia, a vicepreşedintelui. Dacă preşedintele anunţă în încheierea şedinţei data la care se va desfăşura proxima şedinţă şi această dată este anterioară trecerii a trei luni, şedinţa anunţată va fi de asemenea şedinţă ordinară.(2) În cazuri deosebite, şedinţele extraordinare ale Consiliului se pot organiza la solicitarea unei treimi din numărul total al membrilor Consiliului, a directorului agenţiei pentru dezvoltare regională, precum şi la cererea Consiliului naţional pentru dezvoltare regională.(3) În mod excepţional Consiliul poate adopta hotărâri prin procedură scrisă.(4) Acordul membrilor Consiliului privind adoptarea hotărârilor prin procedură scrisă se transmite de către aceştia, în format electronic şi pe fax, pe adresa preşedintelui şi a vicepreşedintelui Consiliului, precum şi pe adresa secretariatului constituit în cadrul agenţiei pentru dezvoltare regională.(5) Hotărârile se consideră aprobate în procedură scrisă, dacă acordul este dat de majoritatea simplă a membrilor Consiliului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii propunerii de hotărâre. În caz de paritate, acordul preşedintelui este decisiv.(6) În textul fiecărei hotărâri adoptate prin procedură scrisă conform alin. (3)-(5), se specifică modalitatea de acordare a acesteia.(7) Hotărârile adoptate în procedură scrisă se comunică de către secretariatul Consiliului, în decurs de 5 zile lucrătoare de la data adoptării acestora, instituţiilor şi persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (6).
 + 
Articolul 8(1) Convocarea şi transmiterea invitaţiilor la şedinţele Consiliului se fac în scris de către secretariatul Consiliului, cu cel puţin 7 zile calendaristice înainte de data desfăşurării reuniunii. În mod obligatoriu acestea conţin ziua, ora, locul desfăşurării şi ordinea de zi, precum şi adresa siteului de pe care pot fi obţinute informaţii privind reuniunea respectivă.(2) Ordinea de zi a şedinţei Consiliului şi, după caz, materialele care urmează a fi supuse dezbaterii se publică pe site-ul agenţiei pentru dezvoltare regională, cu cel puţin 5 zile înainte de data şedinţei.
 + 
Articolul 9(1) La începutul fiecărei şedinţe, preşedintele Consiliului supune la vot ordinea de zi a acesteia, care se aprobă cu votul majorităţii membrilor prezenţi.(2) Ordinea de zi poate fi completată şi cu alte probleme decât cele comunicate iniţial, cu aprobarea a două treimi din numărul membrilor prezenţi.(3) La sfârşitul fiecărei şedinţe se stabileşte data viitoarei şedinţe ordinare.
 + 
Capitolul IIIAtribuţiile Consiliului + 
Articolul 10Principalele atribuţii ale Consiliului sunt:a) analizează şi aprobă strategia şi programele de dezvoltare regională;b) sprijină elaborarea în parteneriat a Planului naţional de dezvoltare;c) aprobă proiectele de dezvoltare regională, selecţionate la nivel regional, în concordanţă cu criteriile, priorităţile şi metodologia elaborate de instituţia naţională cu atribuţii în domeniul dezvoltării regionale, împreună cu organismele regionale specializate;d) transmite Consiliului naţional pentru dezvoltare regională, spre aprobarea finanţării, portofoliul propus de proiecte pentru care se aplică o procedură de selecţie la nivel naţional;e) aprobă criteriile şi priorităţile pentru alocarea şi destinaţiile resurselor Fondului pentru dezvoltare regională;f) prezintă Consiliului naţional pentru dezvoltare regională propuneri privind alocarea de resurse la Fondul pentru dezvoltare regională;g) urmăreşte utilizarea fondurilor alocate din Fondul naţional pentru dezvoltare regională;h) propune Consiliului naţional pentru dezvoltare regională cuantumul contribuţiilor anuale, în limita sumelor aprobate prin bugetele judeţelor, alocate pentru Fondul pentru dezvoltare regională, pentru finanţarea obiectivelor politicilor regionale, precum şi destinaţia şi eşalonările de plată ale acestora;i) comunică consiliilor judeţene hotărârea privind aprobarea cuantumului sumelor stabilite la nivelul Consiliului naţional pentru dezvoltare regională, reprezentând contribuţiile financiare ale acestora, alocate pentru Fondul pentru dezvoltare regională, contribuţii care vor fi prevăzute în bugetele anuale proprii ale acestora, în cadrul unei poziţii distincte, denumită Dezvoltare şi promovare regională. Consiliile judeţene vor adopta hotărâri în aplicarea hotărârilor consiliilor pentru dezvoltare regională, în termen de maximum 60 de zile de la primirea comunicării privind cuantumul contribuţiilor anuale stabilite. Contribuţiile anuale vor fi vărsate trimestrial în Fondul pentru dezvoltare regională, administrat de agenţiile pentru dezvoltare regională.j) atrage alte contribuţii financiare, locale şi regionale, în vederea realizării obiectivelor regionale; sursele atrase se constituie ca venituri la Fondul pentru dezvoltare regională;k) aprobă rapoartele de activitate semestriale întocmite de agenţia pentru dezvoltare regională;l) coordonează şi sprijină dezvoltarea parteneriatelor regionale;m) elaborează şi aprobă regulamentul propriu de funcţionare, în conformitate cu regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor pentru dezvoltare regională;n) avizează contractele, convenţiile, acordurile, protocoalele, precum şi alte documente similare, încheiate de către agenţia pentru dezvoltare regională cu terţii în domeniul specific de activitate, inclusiv cu instituţiile similare din cadrul Uniunii Europene, şi informează corespunzător Consiliul naţional pentru dezvoltare regională;o) aprobă statutul de organizare şi funcţionare a agenţiei pentru dezvoltare regională, precum şi organigrama acesteia;p) coordonează activităţile de mediatizare la nivel regional a politicilor şi obiectivelor de dezvoltare regională, a programelor regionale finanţate de Uniunea Europeană, precum şi pe cele privind utilizarea, la nivelul regiunii, a fondurilor, asigurând transparenţa şi informarea corectă, rapidă şi în timp util a cetăţenilor, în special a întreprinzătorilor.q) aprobă rapoartele care se transmit de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest instituţiei naţionale cu atribuţii în domeniul dezvoltării regionale, privind stadiul, dificultăţile de implementare, impactul programelor/proiectelor de dezvoltare regională, precum şi măsurile de îmbunătăţire;r) aprobă propunerile anuale ale bugetelor de venituri şi cheltuieli ale Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, destinate desfăşurării activităţilor;s) numeşte directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, prin concurs, potrivit prevederilor art. 8 alin. (6) din Legea nr. 315/2004, şi eliberează din funcţie directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, după efectuarea cercetării prealabile impuse de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, dacă acesta a comis fapte care cad sub incidenţa dispoziţiilor din Codul muncii privind desfacerea contractului individual de muncă, respectând prevederile art. 10 din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor pentru dezvoltare regională, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.256/2004;ş) elaborează şi aprobă rapoarte semestriale, precum şi un raport anual de activitate. Aceste rapoarte se transmit spre informare Consiliului naţional pentru dezvoltare regională, în maximum 30 de zile de la sfârşitul perioadei menţionate.
 + 
Articolul 11(1) Preşedintele Consiliului are următoarele atribuţii principale:a) convoacă, coordonează pregătirea şi conduce şedinţele Consiliului;b) aprobă proiectul ordinii de zi, lista cuprinzând invitaţii, precum şi materialele ce urmează să fie transmise cu ocazia convocării şedinţelor Consiliului;c) semnează hotărârile şi procesele-verbale ale şedinţelor Consiliului, rapoartele semestriale, precum şi raportul anual de activitate ale acestuia;d) aprobă modificările la procesele-verbale ale şedinţelor, ţinând seama de propunerile şi observaţiile vicepreşedintelui, ale membrilor Consiliului, precum şi ale secretariatului acestuia;e) emite ordine în intervalele dintre şedinţe, pentru cazurile de urgenţă bine justificate, ordine care urmează a fi supuse aprobării prin hotărâre Consiliului în proxima şedinţă şi de asemenea emite ordine în cazul în care este mandatat în acest sens de Consiliu;f) reprezintă Consiliul, împreună cu vicepreşedintele, în cadrul Consiliului naţional pentru dezvoltare regională;g) reprezintă regiunea şi Consiliul în relaţiile cu alte regiuni din ţară şi din străinătate.(2) Preşedintele Consiliului îndeplineşte şi alte atribuţii care rezultă din prevederile Legii nr. 315/2004.
 + 
Articolul 12Vicepreşedintele Consiliului are următoarele atribuţii:a) preia, pe bază de mandat scris, semnat de preşedintele Consiliului, atribuţiile acestuia, dacă preşedintele, din motive justificate, nu le poate îndeplini;b) participă la organizarea şedinţelor Consiliului;c) face observaţii şi propuneri cu privire la conţinutul şi modul de întocmire a procesului-verbal al şedinţei Consiliului;d) îndeplineşte alte atribuţii stabilite de Consiliul;e) reprezintă Consiliul, împreună cu preşedintele, în cadrul Consiliului naţional pentru dezvoltare regională.
 + 
Articolul 13Activităţile principale ale secretariatului Consiliului sunt:a) pregătirea documentelor necesare convocării reuniunilor Consiliului;b) publicarea pe site-ul agenţiei pentru dezvoltare regională a ordinii de zi a şedinţelor, a proceselor-verbale ale acestora, precum şi a materialelor pentru care Consiliul hotărăşte publicarea;c) convocarea şi transmiterea invitaţiilor la şedinţele consiliului conform prevederilor art. 7 alin. (1) şi (2) şi ale art. 8 alin. (1) şi (2);d) întocmirea procesului-verbal al şedinţelor Consiliului şi transmiterea formei finale semnate de preşedintele acestuia, precum şi a hotărârilor Consiliului instituţiei naţionale cu atribuţii în domeniul dezvoltării regionale, membrilor Consiliului, precum şi celor interesaţi, în termen de 15 zile de la data la care a avut loc şedinţa;e) înregistrarea acordului transmis prin procedură scrisă conform art. 7 alin. (3)-(5) şi transmiterea hotărârilor adoptate în termen de 5 zile lucrătoare de la data aprobării acestora, instituţiilor şi persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (6);f) redactarea rapoartelor semestriale, precum şi a raportului anual de activitate ale Consiliului şi transmiterea acestora, după aprobarea lor de către Consiliu, în maximum 30 de zile de la sfârşitul perioadei menţionate, spre informare, Consiliului naţional pentru dezvoltare regională;g) primirea şi înregistrarea mandatelor scrise privind numirea unor înlocuitori la şedinţele Consiliului;h) asigurarea, între şedinţe, a asistenţei de specialitate preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului;i) înregistrarea şi păstrarea în condiţii specifice adecvate a declaraţiilor de confidenţialitate şi imparţialitate şi a declaraţiilor de confidenţialitate date de membrii Consiliului, conform art. 5 alin. (5);j) primirea şi distribuirea corespondenţei destinate Consiliului;k) constituirea şi păstrarea unui registru de evidenţă complet privind şedinţele şi activităţile Consiliului;l) asigurarea activităţilor de registratură şi arhivare a documentelor privind activităţile Consiliului;m) alte activităţi care sunt stabilite de către Consiliu.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 14Modificarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului se poate face cu votul a două treimi din numărul membrilor acestuia şi numai în prezenţa a cel puţin unui reprezentant din fiecare judeţ.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x