REGULAMENT din 26 septembrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NAbIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 898 din 7 octombrie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 54 13/12/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 13REFERIRE LALEGE 351 14/07/2004 ART. 64
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 54 13/12/2007
ActulREFERIT DEDECIZIE 528 16/05/2006
ActulREFERIT DEDECIZIE 460 20/04/2006
ActulREFERIT DECONTRACT CADRU 20/04/2006
ActulAPROBAT DEDECIZIE 757 26/09/2005
ActulCONTINUT DEDECIZIE 757 26/09/2005

privind managementul congestiilor contractuale din Sistemul nacional de transport al gazelor naturale



 + 
Capitolul IDispoziţii generale1. Terminologie şi abrevieri + 
Articolul 1Termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:

     
  An gazier – perioada cuprinsă în intervalul 1 iulie al anului curent şi 30 iunie al anului următor
  Capacitate de transport rezervată – capacitatea pe care OST are obligaţia de a o pune la dispoziţia utilizatorului SNT în orice moment pe durata valabilităţii contractului pentru transport şi care se stabileşte pe baza cantităţii maxime orare de gaze aprobate pentru transport şi se exprimă în mii de metri cubi pe oră, în condiţii de referinţă conform reglementărilor în vigoare
  Capacitatea urmează consumatorul – principiul aplicat în cazul consumatorului eligibil care schimbă furnizorul, conform căruia capacitatea rezervată pentru consumator este cedată de furnizorul iniţial şi preluată de către noul furnizor.
  Congestie contractuală – capacitatea insuficientă cauzată de rezervări excesive în puncte sau secţiuni ale sistemului
  Managementul congestiilor contractuale – managementul realizat de OST pentru portofoliul propriu de capacităţi cu privire la utilizarea optimă şi maximă a capacităţii tehnice şi detectarea din timp a viitoarelor congestii contractuale în puncte sau secţiuni ale sistemului
  Primul venit – primul servit – principiul de alocare a capacităţii de către OST în ordinea de primire a solicitărilor în cadrul fiecărui nivel de prioritate
  Solicitant – persoana juridică îndreptăţită conform reglementărilor în vigoare să ceară rezervare de capacitate în SNT în vederea încheierii unui contract de transport prin SNT
  Utilizator – persoana juridică titulară a unui contract de transport prin SNT
  Zi gazieră – intervalul de timp de 24 de ore, cu începere de la ora 6,00, ora oficială a României

 + 
Articolul 2Abrevierile utilizate în prezentul regulament au următoarele semnificaţii:ANRGN – Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Gazelor NaturaleFTC – facilitate de transfer de capacitateOST – operatorul sistemului de transportSNT – Sistemul naţional de transport al gazelor naturale.
2. Scop + 
Articolul 3Scopul prezentului regulament este de a stabili mecanisme pentru managementul congestiilor contractuale din SNT.Regulamentul nu se aplică în cazul tranzitului de gaze naturale prin conducte magistrale dedicate.
 + 
Capitolul IIAccesul terţilor la SNT1. Cerinţe generale pentru accesul la SNT + 
Articolul 4(1) Au dreptul de a rezerva capacitate de transport în SNT următoarele categorii de solicitanţi/utilizatori:1. distribuitori;2. operatori ai depozitelor de înmagazinare subterană;3. furnizori;4. consumatori eligibili;5. persoane juridice străine, beneficiare ale tranzitului de gaze naturale pe teritoriul României.(2) OST asigură accesul nediscriminatoriu şi transparent la întreaga capacitate a SNT, mai puţin cea necesară pentru operarea şi menţinerea acestuia în condiţii de siguranţă.
2. Proceduri prin care se solicită capacitate de transport2.1 Perioada de timp pentru rezervare de capacitate de transport + 
Articolul 5(1) Capacitatea de transport poate fi solicitată pentru următoarele perioade:a) până la data de 15 mai a fiecărui an, pentru un an gazier;b) după data de 1 iulie a fiecărui an, pentru mai puţin decât un an gazier şi numai până la sfârşitul acestuia, caz în care se aplică prevederile cap. III referitoare la mecanismele de management al congestiilor.(2) În cazul în care capacitatea este solicitată pentru o perioadă mai mică de un an gazier, solicitantul/utilizatorul care cere rezervare de capacitate va justifica faptul că nu a putut prevedea, până la termenul precizat la alin. (1) lit. a), capacitatea solicitată.
 + 
Articolul 6(1) Prin derogare de la art. 5, OST va menţine disponibilă pe parcursul anului gazier curent o capacitate corespunzătoare acordurilor de acces la SNT emise pentru:– solicitanţii/utilizatorii ale căror instalaţii de racordare urmează a fi puse în funcţiune, conform contractelor de racordare la SNT în anul gazier respectiv;– utilizatorii pentru care este aprobată o rezervare de capacitate majorată, fără a fi necesară modificarea instalaţiei de racordare, în anul gazier respectiv.(2) Capacitatea menţinută disponibilă de OST în condiţiile alin. (1) va fi comunicată ANRGN până cel târziu în data de 15 mai a fiecărui an pentru anul gazier următor, însoţită de justificările aferente.(3) Capacitatea menţinută disponibilă de OST în condiţiile alin. (1) nu poate fi alocată altor categorii de solicitanţi/utilizatori.
 + 
Articolul 7Capacitatea de transport rezervată anual începe în prima zi a anului gazier şi se termină în ultima zi a anului gazier.
2.2 Solicitarea de capacitate de transport + 
Articolul 8(1) Solicitantul/utilizatorul notifică OST intenţia de a rezerva capacitate de transport prin depunerea unei cereri în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 1.(2) OST notifică prin fax solicitantului/utilizatorului rezervarea de capacitate în SNT sau motivele refuzului total ori parţial de rezervare de capacitate cel târziu până la data de 1 iunie a fiecărui an. Modelul de notificare este prevăzut în anexa nr. 2.(3) Solicitantul/utilizatorul poate contesta refuzul total sau parţial de capacitate, în termen de maximum două zile lucrătoare de la data transmiterii notificării prin fax. OST are obligaţia de a răspunde la contestaţii în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data transmiterii notificării.(4) În cazul în care capacitatea de transport a fost acordată, OST trimite solicitantului/utilizatorului două exemplare ale contractului de transport, întocmit în baza contractului-cadru de transport al gazelor naturale.(5) În cazul în care solicitantul/utilizatorul nu contestă capacitatea acordată parţial în termenul prevăzut la alin. (3), OST are obligaţia de a transmite două exemplare ale contractului de transport, întocmit în baza contractului-cadru de transport al gazelor naturale, în maximum 5 zile lucrătoare de la data notificării.(6) OST va păstra evidenţa acordărilor şi refuzurilor de capacitate de transport pentru solicitanţii/utilizatorii SNT, pentru a le comunică la ANRGN o dată pe an sau la solicitarea expresă a acesteia.
 + 
Articolul 9Solicitarea de capacitate de transport anuală se înaintează OST începând cu data de 15 februarie a fiecărui an, până cel târziu la data de 15 mai a fiecărui an.
 + 
Articolul 10OST are dreptul de a refuza fără alte explicaţii solicitările pentru rezervare de capacitate de transport anuală care sunt înaintate în afara intervalului precizat la art. 9.
 + 
Articolul 11În cazul în care solicitantul/utilizatorul de SNT acceptă contractul propus, va returna OST un exemplar al contractului de transport semnat până la data de 15 iunie a fiecărui an.
 + 
Articolul 12Neprimirea unui răspuns în termenul prevăzut la art. 11 se consideră ca fiind un refuz de semnare a contractului de transport, utilizatorul neavând astfel rezervată capacitate de transport.
 + 
Articolul 13(1) În cazul în care capacitatea solicitată nu este aprobată, OST va menţiona în notificare motivul refuzului.(2) Motive de refuz pot fi:a) situaţiile prevăzute laart. 64 din Legea gazelor nr. 351/2004, cu modificările şi completările ulterioare;b) documentele ataşate solicitării de capacitate nu justifică solicitarea de capacitate după 15 mai. Pentru a justifica solicitarea de capacitate după 15 mai, solicitantul/utilizatorul trebuie să dovedească faptul că respectiva capacitate suplimentară nu a putut fi prevăzută în momentul solicitării capacităţii anuale.
 + 
Articolul 14Solicitantul/utilizatorul are dreptul de a solicita capacitatea de transport care corespunde capacităţii necesare:a) pentru îndeplinirea contractelor de înmagazinare;b) pentru îndeplinirea obligaţiilor din contractele încheiate de furnizor cu clienţii acestuia;c) pentru asigurarea consumului propriu, în cazul consumatorilor eligibili;d) pentru asigurarea consumului tehnologic, în cazul operatorilor licenţiaţi.
 + 
Articolul 15Rezervarea de capacitate de transport se aprobă de OST, contractul de transport urmând a fi semnat numai pentru capacitatea dovedită de solicitant/utilizator.
 + 
Articolul 16OST acordă capacitate în SNT solicitanţilor/utilizatorilor pe baza principiului "primul venit – primul servit", în cadrul fiecărui nivel de prioritate, după cum urmează:1. operatori de depozite de înmagazinare subterană, în scop tehnologic;2. operatori ai sistemelor de distribuţie, în scopul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu public;3. furnizori, consumatori eligibili şi persoane juridice străine, beneficiare ale tranzitului de gaze naturale pe teritoriul României.
 + 
Capitolul IIIManagementul congestiilor contractuale din SNT + 
Articolul 17(1) Pentru rezolvarea congestiilor contractuale, capacitatea aprobată şi neutilizată poate face obiectul:a) returnării voluntare la OST;b) facilităţii de transfer de capacitate (FTC);c) transferului obligatoriu de către OST de la un utilizator la un alt solicitant/utilizator.(2) Nu fac obiectul mecanismelor de rezolvare a congestiilor prevăzute la alin. (1) cererile de rezervare de capacitate nouă/suplimentară înaintate OST ulterior datei de 15 mai şi pentru care solicitantul/utilizatorul nu poate justifica motivul pentru care această capacitate nu a fost cerută până la data menţionată.Orice astfel de cereri vor fi refuzate de OST.Returnare voluntară de capacitate
 + 
Articolul 18Utilizatorul SNT poate solicita OST returnarea integrală sau parţială a capacităţii.
 + 
Articolul 19Perioada de returnare integrală sau parţială a capacităţii poate fi numai din momentul returnării acesteia până la sfârşitul anului gazier.
 + 
Articolul 20(1) OST are obligaţia de a prelua capacitatea oferită de utilizator numai dacă există o solicitare pentru respectiva capacitate, înaintată de alt solicitant/utilizator.(2) Într-un astfel de caz utilizatorul va pune la dispoziţie OST următoarele date:a) persoana de contact, adresa, telefonul, faxul şi e-mailul;b) capacitatea care urmează a fi returnată.(3) Cererea pentru solicitarea/returnarea capacităţii de transport se înaintează OST, utilizându-se modelul prevăzut în anexa nr. 1.(4) În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la primirea cererii, OST va notifica solicitantul/utilizatorul în legătură cu aprobarea/refuzul solicitării, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 21În cazul în care există mai mulţi solicitanţi/utilizatori care solicită capacitatea, cererile vor fi tratate în cadrul fiecărui nivel de prioritate pe baza principiului "primul venit – primul servit".
 + 
Articolul 22În cazul în care există mai mulţi utilizatori care solicită returnarea voluntară a capacităţii, cererile vor fi tratate pe baza principiului "primul venit – primul servit".
 + 
Articolul 23(1) După aprobarea cererii, OST împreună cu utilizatorul vor modifica corespunzător contractul de transport.(2) Utilizatorul nu va plăti în continuare pentru capacitatea pe care a returnat-o voluntar la OST.
 + 
Articolul 24OST are obligaţia de a menţine evidenţa returnărilor voluntare de capacitate.Facilitatea de transfer de capacitate
 + 
Articolul 25FTC reprezintă un mecanism prin care solicitanţii/utilizatorii pot face transfer direct de capacitate.
 + 
Articolul 26(1) Utilizatorul care intenţionează să transfere capacitate, denumit în continuare utilizator care transferă, şi solicitantul/utilizatorul care doreşte să preia respectiva capacitate, denumit în continuare solicitant/ utilizator beneficiar de transfer, vor înainta OST o cerere de transfer de capacitate potrivit modelului prezentat în anexa nr. 3.(2) Cererea de transfer de capacitate va fi înaintată prin fax către OST cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte ca transferul să aibă loc.
 + 
Articolul 27Capacitatea se poate transfera integral sau parţial.
 + 
Articolul 28Perioada de transfer al capacităţii poate fi numai din momentul transferării acesteia până la sfârşitul anului gazier.
 + 
Articolul 29La înaintarea unei solicitări pentru efectuarea unui transfer al capacităţii, utilizatorul care transferă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:(i) să deţină un contract de transport încheiat cu OST, în termen de valabilitate;(îi) să deţină o capacitate contractată egală sau mai mare decât cea pe care doreşte să o transfere.
 + 
Articolul 30(1) În cazul în care transferul de capacitate solicitat nu este aprobat, OST va menţiona motivul refuzului, în termen de 3 zile lucrătoare de la data transmiterii prin fax a cererii de transfer.(2) Pot constitui motive de refuz:a) datele prezentate în solicitarea de transfer al capacităţii sunt incorecte sau incomplete;b) utilizatorul care transferă nu dispune de capacitatea pe care solicită să o transfere;c) solicitantul/utilizatorul beneficiar de transfer nu poate justifica motivul pentru care solicitarea de rezervare de capacitate nouă/suplimentară nu a fost înaintată până la data de 15 mai.(3) În cazul în care OST nu transmite un refuz privind transferul de rezervare de capacitate solicitat, în termenul prevăzut la alin. (1), transferul se consideră aprobat.
 + 
Articolul 31(1) OST împreună cu utilizatorul care transferă, respectiv cu beneficiarul de transfer, vor modifica în mod corespunzător contractele de transport în vigoare sau vor încheia un nou contract de transport, după caz.(2) Procedura de modificare, respectiv de încheiere a contractului de transport, precizată la alin. (1) se va derula astfel încât semnarea contractelor să se realizeze anterior datei de transfer aprobate.(3) Utilizatorul care transferă nu va plăti în continuare pentru capacitatea pe care a transferat-o prin mecanismul FTC.Transferul obligatoriu de capacitate
 + 
Articolul 32(1) În cazul în care solicitantul/utilizatorul a fost refuzat din cauza lipsei de capacitate timp de peste o lună, OST îi va informa pe toţi utilizatorii în legătură cu capacitatea solicitată şi îi va îndemna să ofere respectiva capacitate solicitantului/utilizatorului prin folosirea FTC sau prin returnarea voluntară a capacităţii la OST. În acelaşi timp, OST va trimite tuturor utilizatorilor solicitarea de a raporta în termen de 5 zile lucrătoare necesarul lor real de capacitate din perioada specificată, justificat prin documente.(2) La împlinirea termenului de 10 zile lucrătoare de la data informării utilizatorilor în legătură cu existenţa unei cereri de capacitate, OST va aplica procedura prezentată în art. 33 dacă nu primeşte nici o ofertă de returnare voluntară de capacitate şi este informat că solicitantul/utilizatorul nu a primit nici o ofertă de transfer în conformitate cu mecanismul FTC pentru capacitatea solicitată.
 + 
Articolul 33(1) OST evaluează informaţiile şi justificările transmise de utilizatori.(2) În cazul utilizatorului care nu a raportat necesarul de capacitate sau dacă acest necesar este supradimensionat, OST are dreptul de iniţia un transfer obligatoriu de capacitate.(3) În cazul în care OST constată că sunt mai mulţi utilizatori aflaţi în situaţia menţionată la alin. (2), iniţierea transferului obligatoriu de capacitate se va aplica tuturor celor aflaţi în această situaţie, proporţional cu capacitatea nejustificată.(4) În cazul iniţierii unui transfer obligatoriu de capacitate, OST informează în scris utilizatorul despre decizia sa, prezentând motivele pentru care va proceda la acest transfer.(5) În cazul transferului obligatoriu de capacitate, OST va proceda unilateral la modificarea corespunzătoare a contractului de transport, care este obligatorie pentru utilizator.(6) În situaţia în care utilizatorul consideră că transferul obligatoriu de capacitate este nejustificat şi discriminatoriu, acesta se poate adresa ANRGN.(7) Utilizatorul care a fost supus unui transfer obligatoriu de capacitate de transport plăteşte în continuare pentru capacitatea rămasă, fiind totodată obligat şi la plata a 5% din capacitatea de transport transferată, pe perioada de la data transferului obligatoriu de capacitate şi până în ultima zi a anului gazier.
 + 
Articolul 34OST are obligaţia de a menţine evidenţa transferurilor obligatorii de capacitate.Transferul de capacitate în cazul consumatorului eligibil
 + 
Articolul 35(1) Pentru consumatorul eligibil care schimbă furnizorul se aplică principiul "capacitatea urmează consumatorul".(2) În situaţia în care cei 2 furnizori nu consimt la transferul de capacitate prin mecanismul FTC, OST este îndreptăţit la transferarea capacităţii aferente respectivului consumator prin oricare dintre mecanismele de management al congestiilor contractuale.(3) Noul furnizor are obligaţia preluării capacităţii aferente respectivului consumator eligibil, în caz contrar OST fiind îndreptăţit să refuze prestarea serviciilor de transport aferente.
 + 
Capitolul IVDispoziţii tranzitorii şi finale + 
Articolul 36OST va respecta cerinţele de transparenţă aferente prezentului regulament, precum şi cele stabilite de ANRGN.
 + 
Articolul 37OST va menţine un registru de evidenţă a cererilor de rezervare de capacitate de transport în care va înscrie toate cererile înaintate de solicitanţi/utilizatori, în ordinea transmiterii acestora. Registrul este public şi poate fi consultat de către orice persoană interesată.
 + 
Articolul 38În cazul în care o congestie semnificativă apare în mod repetat în acelaşi punct sau în aceeaşi secţiune a sistemului, OST va face investiţiile necesare în vederea extinderii capacităţii în punctul sau în secţiunea respectivă din sistem, cât mai urgent posibil.
 + 
Articolul 39Anual, până cel mai târziu la data de 15 septembrie, OST va prezenta ANRGN un raport cu privire la congestiile din SNT. Modelul de raportare se elaborează de OST în termen de maximum 90 de zile de la publicarea prezentului regulament în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi înaintat spre aprobare ANRGN.
 + 
Articolul 40Nerespectarea prevederilor prezentului regulament se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 41Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul regulament.
 + 
Anexa 1la regulamentCEREREpentru solicitarea/returnarea capacităţii de transport1. Informaţii cu privire la solicitantul/utilizatorul de SNT care solicită rezervarea/returnarea capacităţii de transport:Persoana de contact: ……………………………………………………………..Adresa: …………………………………………………………………………Telefon: ………………………………………………………………………..Fax: ……………………………………………………………………………E-mail:………………………………………………………………………….2. Informaţii cu privire la capacitatea returnată:…………………………………………………………………………………..3. Informaţii cu privire la capacitatea solicitată:Capacitatea este solicitată în următorul scop:…………………………………………………………………………………..Capacitatea este solicitată pentru următoarele puncte de intrare/livrare:…………………………………………………………………………………..Se solicită următoarea cantitate orară maximă (m 3 /oră în condiţii de referinţă):…………………………………………………………………………………..4. Informaţii suplimentare:În cazul în care solicitarea se referă la un punct de import se va/vor specifica partenerul/partenerii: ………………………………………………………………………..5. Documentaţie suplimentară:Următoarea documentaţie este înaintată pentru a justifica solicitarea de capacitate dupădata de 15 mai ……………………………………………………………………..NOTĂ:1. Punctele 3, 4 şi 5 se completează numai în cazul în care se solicită rezervare de capacitate.2. Punctul 2 se completează numai în cazul returnării de capacitate.3. Punctul 5 se completează numai dacă rezervarea de capacitate este solicitată după data de 15 mai.
 + 
Anexa 2la regulamentNOTIFICARESolicitarea de rezervare de capacitate de transport nr. ………………………………a fost primită în data de …………………………………………………………(aaaa/ll/zz, ora, minutul)1. Informaţii cu privire la capacitatea solicitată:Capacitatea este solicitată în următorul scop:…………………………………………………………………………………..Capacitatea este solicitată pentru următoarele puncte de intrare/livrare:…………………………………………………………………………………..Se solicită următoarea cantitate orară maximă (m3/oră):…………………………………………………………………………………..2. Informaţii cu privire la capacitatea aprobată:Capacitatea a fost aprobată pentru următoarele puncte de intrare/livrare:…………………………………………………………………………………..A fost aprobată următoarea cantitate orară maximă (m3/oră):…………………………………………………………………………………..Data aprobării …………………………………………………………………..(aaaa/ll/zz)3. Motive de refuz al capacităţii de transport:Capacitatea nu a fost acordată din următoarele motive:…………………………………………………………………………………..Semnătura reprezentantului legal al OST………………………………………
 + 
Anexa 3la regulamentCEREREde transfer de capacitate de transport1. Informaţii cu privire la utilizatorul care transferă:Persoana de contact: ……………………………………………………………..Adresa: …………………………………………………………………………Telefon: ………………………………………………………………………..Fax: ……………………………………………………………………………E-mail: …………………………………………………………………………2. Informaţii cu privire la solicitantul/utilizatorul care beneficiază de transfer:Persoana de contact: ……………………………………………………………..Adresa: …………………………………………………………………………Telefon: ………………………………………………………………………..Fax: ……………………………………………………………………………E-mail: …………………………………………………………………………3. Informaţii cu privire la capacitatea care urmează să fie transferată:Capacitatea este solicitată în următorul scop:…………………………………………………………………………………..Capacitatea este solicitată pentru următoarele puncte de intrare/livrare:…………………………………………………………………………………..Se solicită următoarea cantitate orară maximă (m 3 /oră):…………………………………………………………………………………..Semnătura utilizatorului care transferă…………………………………Semnătura solicitantului/utilizatorului care beneficiază de transfer…………………………………………………………..–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x