REGULAMENT din 25 octombrie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 766 din 30 noiembrie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 10REFERIRE LAHG 735 21/10/1998
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 413 25/10/2001

privind valorificarea de către Regia Naţionala a Pădurilor a masei lemnoase destinate populaţiei



Valorificarea masei lemnoase destinate populaţiei pentru construcţii şi încălzirea locuinţelor se face în limita volumelor anuale aprobate prin hotărâri ale Guvernului. Volumul anual aprobat pentru Regia Naţionala a Pădurilor se repartizează unităţilor din structura sa, care, la rândul lor, executa defalcarea pe ocoale silvice.Acţiunea urmăreşte menţinerea în permanenta a unei stări fitosanitare corespunzătoare în păduri, evitarea degradării lemnului pe picior sau/şi din doborari produse de vant şi zapada, precum şi asigurarea unui aspect peisagistic corespunzător. + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Amplasarea de masa lemnoasă destinată populaţiei pentru construcţii şi pentru încălzirea locuinţelor se realizează în toate cantoanele silvice din categoriile de produse lemnoase cu aceasta destinaţie, după cum urmează:a) produse de igiena rezultate din procesul normal de eliminare naturala;b) produse accidentale dispersate rezultate în urma calamităţilor şi din defrisari de padure legal aprobate;c) produse secundare rezultate din taierile de îngrijire a pădurilor ţinere;d) produse principale rezultate din: tăieri de substituire şi refacere a arboreturilor, tăieri în crang, din care rezultă cu preponderenta material lemnos de mici dimensiuni;e) material lemnos valorificabil rezultat în urma executării lucrărilor de: ajutorare a regenerarii naturale, pregătire a terenului în vederea impaduririi, curatare de resturi de exploatare a pădurilor, a drumurilor forestiere şi a albiilor râurilor, precum şi din parchetele de exploatare reprimite;f) lemnul pentru încălzit din partizile exploatate în regie proprie sau prin prestaţii de servicii cu agenţi economici atestaţi.
 + 
Articolul 2Inventarierea masei lemnoase din resursele prevăzute la art. 1 lit. a) şi b) şi întocmirea actelor de punere în valoare se vor realiza de ocoalele silvice în cel mult 60 de zile de la identificare şi în cel mult 30 de zile în zonele de interes deosebit (drumuri naţionale, păduri de agrement şi turistice etc.).
 + 
Articolul 3Gestionarea şi valorificarea masei lemnoase destinate populaţiei se vor asigura de fiecare titular de canton silvic sau de altă persoană imputernicita de conducerea ocolului, având ca baza procesul-verbal de predare-primire a arborilor marcati şi actul de punere în valoare pentru produsele ce se vand pe picior, precum şi inventarul şi recepţia materialului lemnos pentru sortimentele fasonate, resturi de exploatare şi altele asemenea.
 + 
Articolul 4Într-un canton silvic nu se pot autoriza în acelaşi timp spre exploatare mai mult de doua partizi pentru acelaşi gestionar.
 + 
Capitolul 2Repartizarea masei lemnoase + 
Articolul 5Masa lemnoasă pentru construcţii şi pentru încălzirea locuinţelor, care face obiectul prezentului ordin, este destinată aprovizionarii populaţiei din mediul rural şi urban, unităţilor bugetare şi nonprofit, cum sunt: şcolile, spitalele, creşele şi grădiniţele de copii, căminele de bătrâni, unităţile militare şi altele de acest fel, unităţilor din structura Regiei Naţionale a Pădurilor, pentru nevoi proprii.
 + 
Articolul 6(1) Repartizarea masei lemnoase prevăzute la art. 5 se va aproba de conducerea ocoalelor silvice, în limita nevoilor şi a solicitărilor, pe bază de cereri individuale.(2) Prioritate se acordă: invalizilor, batranilor, familiilor sarace cu situaţii deosebite, creselor şi gradinitelor de copii, caselor de bătrâni, spitalelor şi altora de acest fel.(3) Cetăţenii care au participat la diverse lucrări silvice, în funcţie de destinaţia şi valoarea lucrărilor efectuate, pot primi material lemnos pentru construcţii şi încălzirea locuinţelor, cu prioritate, pe baza tabelelor întocmite de padurarul titular de canton şi avizate de şeful de district.
 + 
Articolul 7Regia Naţionala a Pădurilor poate stabili, prin hotărâre a consiliului de administraţie, cantităţile maxime de material lemnos de care pot beneficia solicitanţii, în funcţie de destinaţia acestuia:– lemn pentru încălzirea locuinţei;– lemn pentru construcţii-reparaţii gospodăreşti;– lemn pentru construcţii noi.
 + 
Capitolul 3Fasonarea şi valorificarea materialului lemnos + 
Articolul 8Ocoalele silvice pot executa fasonarea masei lemnoase prevăzute la art. 1, urmând ca sortimentele rezultate să fie prelucrate industrial ori livrate ca atare persoanelor fizice şi juridice prevăzute la art. 5 şi, respectiv, agenţilor economici, prin licitaţie sau negociere, în condiţii de eficienta economică.
 + 
Articolul 9Persoanele fizice cărora li s-a aprobat cumpărarea de material lemnos pe picior au obligaţia sa îl exploateze şi sa îl scoată din padure, cu respectarea regulilor silvice de exploatare, cu mijloace proprii şi cu respectarea normelor legale în vigoare pentru prevenirea producerii accidentelor.
 + 
Articolul 10Livrarea şi transportul materialului lemnos şi din padure la domiciliul sau sediul persoanei cumparatoare se vor realiza în condiţiile şi cu documentele de însoţire prevăzute la art. 3 din Instrucţiunile cu privire la circulaţia şi controlul circulaţiei materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de transformat lemn rotund, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 735/1998.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii finale + 
Articolul 11Redistribuirea cererilor de cumpărare care nu se pot onora se face de către conducerea direcţiilor silvice, respectiv de Regia Naţionala a Pădurilor, în următoarele situaţii:a) când volumul de masa lemnoasă repartizat drept cota anuală pentru un ocol silvic sau o direcţie silvică a fost valorificat în totalitate;b) când se impune o realocare a cotelor ca urmare a precomptarilor.
 + 
Articolul 12Accesul în padure al beneficiarilor de masa lemnoasă se face exclusiv sub supravegherea personalului silvic de teren, gestionar de masa lemnoasă, conform reglementărilor unităţilor din structura Regiei Naţionale a Pădurilor, stabilite în funcţie de specificul zonei.
 + 
Articolul 13Nerespectarea prevederilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravenţională sau penală, potrivit legii.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x