REGULAMENT din 24 octombrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 884 din 7 decembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 551 06/06/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LAOG 57 16/08/2002
ART. 16REFERIRE LAOG 57 16/08/2002 ART. 35
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 551 06/06/2007
ActulAPROBAT DEORDIN 7207 24/10/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 7207 24/10/2002

de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Consiliul Naţional de Atestare şi Acreditare pentru Cercetare, denumit în continuare C.N.A.A.C., înfiinţat în temeiul prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, este un organism fără personalitate juridică şi se organizează în coordonarea autorităţii de stat pentru cercetare, conform prezentului regulament.
 + 
Articolul 2C.N.A.A.C. are rolul de a evalua unităţile care intră în componenta sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, în scopul atestării capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare şi al acreditării unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional.
 + 
Capitolul 2Structura C.N.A.A.C. + 
Articolul 3C.N.A.A.C. este constituit din 17 membri, respectiv preşedinte, secretar şi 15 membri specialişti din diferite domenii de activitate, persoane recunoscute pentru competenţa profesională şi imparţialitate, numiţi prin ordin al ministrului delegat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru activitatea de cercetare.
 + 
Articolul 4Structura organelor de lucru ale C.N.A.A.C. este alcătuită din:a) birou executiv;b) comisii de evaluare;c) secretariat tehnic.
 + 
Articolul 5Activitatea curenta a C.N.A.A.C. este condusă de un birou executiv alcătuit din 5 membri, respectiv preşedinte, secretar şi 3 membri.
 + 
Articolul 6(1) Comisiile de evaluare, denumite în continuare comisii, constituite pe domenii de specialitate, sunt stabilite de C.N.A.A.C.(2) Fiecare comisie are un preşedinte şi un secretar.(3) Preşedintele comisiei şi secretarul sunt reprezentanţi ai autorităţii de stat pentru cercetare.(4) Comisiile au în componenta 3 membri evaluatori, specialişti de valoare recunoscută, care nu fac parte din unităţile supuse evaluării, aleşi de C.N.A.A.C. din baza de date cu experţi pe domenii de activitate şi specializări.
 + 
Articolul 7Secretariatul tehnic este asigurat de autoritatea de stat pentru cercetare.
 + 
Capitolul 3Numirea şi revocarea membrilor C.N.A.A.C. şi a organelor sale de lucru + 
Articolul 8(1) Nominalizarea membrilor C.N.A.A.C., precum şi ai organelor sale de lucru se face prin ordin al ministrului delegat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru activitatea de cercetare, pe baza propunerilor unităţilor ce desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare şi în urma consultării celorlalte organe ale administraţiei publice centrale.(2) Revocarea membrilor C.N.A.A.C., precum şi ai organelor sale de lucru se face prin ordin al conducătorului autorităţii de stat pentru cercetare.
 + 
Capitolul 4Atribuţii şi responsabilităţi + 
Articolul 9C.N.A.A.C. are, în principal, următoarele atribuţii, competente şi responsabilităţi:a) formularea de recomandări privind reactualizarea criteriilor de evaluare existente, pentru unităţi din diverse domenii de cercetare-dezvoltare;b) stabilirea şi actualizarea periodică a ponderilor criteriilor şi indicatorilor de evaluare, care se aproba de către autoritatea de stat pentru cercetare;c) stabilirea comisiilor pe domenii de specialitate şi a componentei acestora;d) asigurarea organizării şi desfăşurării activităţii de evaluare;e) verificarea şi avizarea documentelor de lucru ale comisiilor de evaluare;f) avizarea rapoartelor de evaluare şi formularea de propuneri privind atestarea/reatestarea, acreditarea/reacreditarea unităţilor evaluate, în funcţie de rezultatele evaluării, pe care le va prezenta spre aprobare autorităţii de stat pentru cercetare;g) soluţionarea contestaţiilor.
 + 
Articolul 10Biroul executiv asigura buna funcţionare a activităţii C.N.A.A.C. şi înaintează spre aprobare autorităţii de stat pentru cercetare deciziile adoptate, împreună cu toate documentele justificative.Acesta are, în principal, următoarele atribuţii şi responsabilităţi:a) asigurarea instruirii comisiilor pe domenii;b) repartizarea cererilor de evaluare pe domenii şi comisii;c) aprobarea planificarii derulării procesului de evaluare.
 + 
Articolul 11Comisiile de evaluare au, în principal, următoarele atribuţii şi responsabilităţi:a) evalueaza solicitarile de atestare/reatestare, acreditare/reacreditare ale unităţilor de cercetare-dezvoltare;b) întocmesc rapoartele de evaluare şi formulează propuneri privind atestarea/reatestarea, acreditarea/reacreditarea unităţilor evaluate;c) colaborează cu secretariatul C.N.A.A.C. pentru actualizarea bazei de date privind unităţile de cercetare-dezvoltare;d) răspund la toate solicitarile C.N.A.A.C. referitoare la domeniul lor de activitate.
 + 
Articolul 12Secretariatul tehnic al C.N.A.A.C. are următoarele responsabilităţi:a) elaborarea materialelor aferente activităţii C.N.A.A.C.;b) verificarea conformitatii documentelor care însoţesc solicitarea de evaluare cu cerinţele prevăzute în Metodologia de evaluare şi atestare a capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare şi de acreditare a unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional;c) alcătuirea şi actualizarea bazei de date cu experţi pe domenii de activitate şi specializări;d) propunerea de planificare, organizare şi verificare a derulării procesului de evaluare în condiţii optime;e) comunicarea rezultatelor evaluării şi soluţionării contestaţiilor;f) actualizarea datelor din Registrul unic al unităţilor de cercetare-dezvoltare atestate/reatestate şi acreditate/reacreditate;g) asigurarea evidentei lucrărilor;h) realizarea instruirii comisiilor pe domenii;i) actualizarea listelor unităţilor de cercetare-dezvoltare admise sau respinse;j) elaborarea normelor de timp în vederea retribuirii membrilor C.N.A.A.C. şi ai organelor sale de lucru, care vor fi supuse aprobării autorităţii de stat pentru cercetare.
 + 
Capitolul 5Funcţionarea C.N.A.A.C. + 
Articolul 13C.N.A.A.C. se întruneşte în şedinţe ordinare, la convocarea preşedintelui.
 + 
Articolul 14Şedinţele extraordinare ale C.N.A.A.C. se convoacă de către preşedinte la iniţiativa biroului executiv sau la solicitarea ministrului delegat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru activitatea de cercetare.
 + 
Articolul 15Cvorumul necesar pentru orice şedinţa a C.N.A.A.C. este de două treimi din numărul membrilor săi. La şedinţe pot fi invitaţi şi membrii comisiilor de evaluare.
 + 
Capitolul 6Drepturile şi obligaţiile membrilor C.N.A.A.C. + 
Articolul 16(1) Pentru activitatea desfăşurată în afară activităţii de baza membrii C.N.A.A.C. şi ai organelor de lucru ale acestuia sunt remuneraţi în conformitate cu art. 35 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002.(2) Plata se asigura de către autoritatea de stat pentru cercetare, pe baza următoarelor documente:a) raport de activitate individual, prezentat până la sfârşitul primei decade a lunii următoare şi avizat de preşedintele biroului executiv;b) foaie de prezenta întocmită de secretarul C.N.A.A.C., corespunzător volumului de activitate cuprins în raport, inclusiv pentru activitatea de analiza şi prelucrare a materialelor în vederea pregătirii şedinţelor organizate;c) tabel centralizator pentru retribuirea membrilor C.N.A.A.C. şi ai organelor de lucru ale acestuia, cuprinzând numărul de ore lucrate, aprobat de conducătorul autorităţii de stat pentru cercetare şi dezvoltare.
 + 
Articolul 17Orice membru al C.N.A.A.C. care are un interes legat de unitatea supusă evaluării trebuie să se recuze şi sa informeze în scris biroul executiv.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x