REGULAMENT din 24 ianuarie 1997

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 29 din 21 februarie 1997
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 90 12/07/1996
ART. 1REFERIRE LAHG (R) 448 29/07/1994
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DEORDIN 35 24/01/1997

de organizare şi functionare a Consiliului de prevenire a riscurilor



*** ORDIN nr. 35 din 24 ianuarie 1997 + 
Articolul 1Prezentul regulament stabileste modul de organizare şi functionare a Consiliului de prevenire a riscurilor, denumit în continuare C.P.R., având în vedere prevederile Legii protectiei muncii nr. 90/1996, ale Hotărârii Guvernului nr. 448/1994, republicată, şi ale standardelor române din seria SR EN 45000.
 + 
Articolul 2C.P.R. face parte din sistemul de certificare şi este organul consultativ al secretarului de stat din Ministerul Muncii şi Protectiei Sociale, coordonator al activităţii de protecţie a muncii.
 + 
Articolul 3(1) Organizarea C.P.R. va asigura reprezentarea egala a părţilor interesate, astfel incit nici un interes sa nu predomine.(2) Propunerile de reprezentare sunt facute de părţile interesate, la solicitarea Directiei de autorizare agenti economici, certificare echipamente tehnice, avizare echipament individual de protecţie şi grupe de muncă din Ministerul Muncii şi Protectiei Sociale, denumita în continuare D.A.C.(3) Componenta nominala a C.P.R. se aproba de către secretarul de stat coordonator al activităţii de protecţie a muncii.
 + 
Articolul 4(1) Pentru a dobindi calitatea de membru al C.P.R., persoanele propuse de părţile interesate trebuie să indeplineasca urmatoarele cerinţe:– să deţină un mandat scris din partea conducerii organizaţiei pe care o reprezinta;– sa cunoasca prevederile reglementarilor şi standardelor referitoare la domeniul respectiv de activitate;– sa cunoasca şi sa reprezinta interesele organizaţiei din care fac parte.(2) Expertii autorizati care pot fi cooptati în C.P.R. sunt propusi de D.A.C., în baza unor criterii de selectionare, cum sunt: competenţa, titlurile stiintifice, recunoasterea activităţii pe plan international etc.
 + 
Articolul 5(1) Calitatea de membru al C.P.R. se pierde în urmatoarele condiţii:a) la propunerea scrisa a părţii interesate pe care o reprezinta;b) la inregistrarea a mai mult de trei absente pe an la sedintele C.P.R., fără desemnarea unui delegat imputernicit sa-l inlocuiasca;c) la cerere, prin pierderea capacităţii de muncă, prin deces sau prin dovedirea unor activităţi contrare scopului şi obiectivelor C.P.R.(2) Completarea locurilor vacante se face în acelasi mod ca în cazul numirilor initiale.
 + 
Articolul 6(1) Preşedintele C.P.R. este directorul D.A.C.(2) La prima sedinta a C.P.R. se alege vicepresedintele, pe o perioadă de 2 ani, fără a putea depăşi mandatul consiliului care l-a ales.(3) Secretariatul C.P.R. este asigurat de 1-2 persoane din cadrul D.A.C.(4) Sedintele C.P.R. sunt conduse de presedinte, iar în lipsa acestuia, de către vicepresedinte.
 + 
Articolul 7Atribuţiile C.P.R. sunt urmatoarele:– analizeaza dosarele organismelor de certificare şi ale laboratoarelor de încercări care solicită recunoasterea de către Ministerul Muncii şi Protectiei Sociale a capacităţii lor de a îndeplini cerinţele prevăzute de reglementarile în vigoare pentru certificarea calităţii de protecţie a echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecţie şi a celui de lucru. Ca urmare, propune secretarului de stat coordonator al activităţii de protecţie a muncii aprobarea sau respingerea recunoasterii, după caz;– avizeaza documentele cu caracter tehnic privind recunoasterea, elaborate de către Ministerul Muncii şi Protectiei Sociale – D.A.C. în colaborare cu părţile interesate;– analizeaza şi face propuneri de imbunatatire a regulamentului propriu de organizare şi functionare;– asigura transparenta principiilor şi practicii recunoasterii, prin publicarea şi circulatia informaţiilor;– se asigura ca personalul integrat în procesul de recunoastere este liber de orice presiuni comerciale sau financiare şi ca acţionează în conformitate cu regulile de etica profesionala şi de confidentialitate stabilite;– analizeaza contestaţiile la deciziile luate privind recunoasterea organismelor de certificare şi a laboratoarelor de încercări şi recomanda solutiile de rezolvare a acestora;– participa la schimburi de informaţii în domeniul certificării, organizate în tara şi în strainatate.
 + 
Articolul 8(1) Pentru adoptarea hotărârilor, C.P.R. se intruneste în şedinţe ordinare din 3 în 3 luni.(2) Se pot organiza şedinţe extraordinare în urmatoarele condiţii:– la propunerea presedintelui;– la iniţiativa unei treimi din numărul membrilor C.P.R.(3) Sedintele sunt convocate în scris, prin grija Secretariatului C.P.R., cu minimum 15 zile înainte de data fixata. În cadrul sedintelor se fac propuneri pentru ordinea de zi a urmatoarei şedinţe.(4) Ordinea de zi se definitiveaza de presedinte împreună cu secretariatul şi este adusa la cunoştinţa membrilor C.P.R. prin scrisoare de convocare, însoţită de sinteza materialelor ce vor fi puse în discutie.(5) Problemele analizate şi hotărârile adoptate se consemneaza într-un proces-verbal.De asemenea, se consemneaza, sub semnatura celor care le sustin, şi punctele de vedere diferite. Procesul-verbal, astfel incheiat, se semneaza de către preşedintele C.P.R. şi de reprezentantul secretariatului.(6) Hotărârile adoptate de C.P.R. sunt supuse aprobării secretarului de stat din Ministerul Muncii şi Protectiei Sociale, coordonator al activităţii de protecţie a muncii.
 + 
Articolul 9(1) Hotărârile se iau prin vot deschis. Se adopta hotărârile care intrunesc majoritatea simpla din numărul voturilor exprimate. La egalitate de voturi, votul presedintelui este decisiv.(2) Personalul care asigura secretariatul, precum şi alti invitati nu au drept de vot.(3) Sedintele C.P.R. se pot desfăşura în prezenta a minimum 7 membri. Fac excepţie sedintele la care se analizeaza regulamentul de organizare şi functionare a C.P.R., în care este necesară prezenta a cel puţin 9 membri.(4) În cazul în care un membru al C.P.R. nu poate participa la sedinta se admite inlocuirea lui cu o altă persoană, cu imputernicire scrisa din partea conducerii organizaţiei pe care o reprezinta, valabila numai pentru sedinta respectiva.(5) În cazul când, în C.P.R., se iau hotărâri în legătură cu solicitarile din partea unei organizaţii reprezentate în consiliu (de exemplu: extinderea domeniului recunoscut, pentru care se fac încercări de laborator, sau a celui pentru certificare), persoana care o reprezinta nu are drept de vot.
 + 
Articolul 10Modificarea prezentului regulament de organizare şi functionare se poate face cu aprobarea secretarului de stat coordonator al activităţii de protecţie a muncii, în urmatoarele condiţii:– la propunerea D.A.C., ca urmare a modificarii atribuţiilor rezultate din acte normative în vigoare sau din considerente organizatorice;– la propunerea a două treimi din numărul membrilor C.P.R.;– ca urmare a adoptarii unor noi reglementari legale în domeniul certificării.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x