REGULAMENT din 24 august 2005 (*actualizat*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 01/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 3 20/01/2017
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PEREGULAMENT 24/08/2005
ART. 4REFERIRE LALEGE 608 31/10/2001
ART. 4REFERIRE LALEGE (R) 608 31/10/2001
ART. 25ARE LEGATURA CUORDIN 311 28/09/2007 ART. 1
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 770 24/08/2005
ANEXA 2REFERIRE LAHG 1490 09/09/2004 ART. 2
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 3 20/01/2017

de autorizare a laboratoarelor şi poligoanelor de încercări la foc şi a celor de distrugere a muniţiei neexplodate(actualizat până la data de 5 octombrie 2007*)



––––––*) Forma actualizată a acestui act normativ până la data de 5 octombrie 2007 este realizată de către Departamentul juridic din cadrul S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ prin includerea tuturor modificărilor şi completărilor aduse de către ORDINUL nr. 311 din 28 septembrie 2007.Conţinutul acestui act nu este un document cu caracter oficial, fiind destinat pentru informarea utilizatorilor + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Prezentul regulament stabileşte cadrul de desfăşurare a activităţii de autorizare a laboratoarelor şi poligoanelor de încercări la foc şi a celor de distrugere a muniţiei neexplodate.
 + 
Articolul 2(1) Prin laborator de încercări la foc, în sensul prezentului regulament, se înţelege:a) orice laborator de încercări pentru produse, materiale, procedee şi echipamente destinate apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile;b) orice laborator ce execută analize şi încercări pentru determinarea comportării la foc a produselor şi materialelor;c) orice laborator ce execută încercări pentru determinarea eficienţei lucrărilor de termoprotecţie.(2) Prin poligon de încercări la foc, în sensul prezentului regulament, se înţelege o persoană juridică care are în dotare un teren special amenajat, în cuprinsul căruia se realizează studierea, încercarea şi experimentarea produselor, procedeelor şi echipamentelor destinate apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile.(3) Prin poligon de distrugere a muniţiilor descoperite neexplodate, în sensul prezentului regulament, se înţelege o persoană juridică care are în dotare o suprafaţă de teren special amenajată şi utilată pentru executarea operaţiunilor de distrugere a muniţiilor, în condiţii de siguranţă, conform procedurilor stabilite în reglementările specifice.
 + 
Articolul 3Prin autorizarea laboratoarelor de încercări la foc se conferă acestora dreptul ca pe baza încercărilor şi analizelor efectuate cu echipamentul propriu să emită documente (rapoarte de încercare, referate, studii) recunoscute de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, denumit în continuare IGSU, ca autoritate în domeniu.
 + 
Articolul 4Prin autorizarea poligoanelor de la art. 2 alin. (2) şi (3), denumite în continuare poligoane, se conferă acestora dreptul de a efectua încercări şi experimentări, ale căror rezultate să poată fi luate în considerare pentru elaborarea unor studii şi analize privind eficienţa unor produse, procedee şi echipamente destinate apărării împotriva incendiilor şi pentru distrugerea muniţiei neexplodate.
 + 
Articolul 5Autorizarea laboratoarelor de încercări la foc şi a poligoanelor se efectuează pentru orice laborator de încercări la foc şi poligon, independent de mărime sau de titularul dreptului de proprietate.
 + 
Articolul 6Autorizarea este obligatorie, potrivit legii, pentru toate laboratoarele de încercări la foc care emit documente privind certificarea calităţii mijloacelor tehnice destinate apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile.
 + 
Articolul 7Autorizarea nu este necesară în cazul laboratoarelor de încercări la foc care emit rapoarte de încercare în domeniile reglementate de Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformităţii produselor, cu modificările şi completările ulterioare; în acest caz se aplică procedurile de recunoaştere/desemnare, conform legii.
 + 
Articolul 8(1) Pentru laboratoarele de încercări autorizarea se acordă pentru încercări bazate pe standarde române şi standarde ale organismelor de standardizare europene şi internaţionale. În cazul în care pentru un anumit domeniu nu există standarde de metodă româneşti, europene sau internaţionale, metodele de încercare trebuie validate conform referenţialului de acreditare.(2) Pentru poligoane autorizarea se acordă pe baza reglementărilor emise de IGSU.
 + 
Articolul 9În vederea autorizării laboratoarele de încercări la foc trebuie să fie acreditate conform legii.
 + 
Capitolul IIAutorizarea laboratoarelor de încercări la foc şi poligoanelor + 
Articolul 10Cererea de autorizare a laboratoarelor şi poligoanelor de încercări la foc şi a celor de distrugere a muniţiei neexplodate, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, se depune la IGSU, cu respectarea cerinţelor şi procedurii prevăzute în prezentul regulament.
 + 
Articolul 11Cererea de autorizare pentru un laborator de încercări la foc trebuie însoţită de un dosar ce va conţine următoarele documente:a) certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau orice act juridic echivalent privind înfiinţarea, în copie legalizată;b) certificatul de acreditare şi lista încercărilor pentru care s-a acordat acreditarea, emis de organismul naţional de acreditare, în copie;c) datele specifice de personal, de calificare şi de experienţă profesională, referitoare la directorul laboratorului, la personalul cu funcţii de conducere şi la personalul tehnic responsabil de încercare;d) descrierea spaţiilor de lucru şi a echipamentelor tehnice şi indicarea procedurilor specifice pentru încercările pentru care se solicită autorizarea;e) modelele documentelor ce urmează a fi eliberate de laborator (raport de încercare).
 + 
Articolul 12Cererea de autorizare pentru poligoane trebuie însoţită de un dosar ce va conţine următoarele documente:a) certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau orice act juridic echivalent privind înfiinţarea, în copie legalizată;b) datele specifice de personal, de calificare şi de experienţă profesională, referitoare la directorul poligonului, la personalul cu funcţii de conducere şi la personalul tehnic responsabil de procedură;c) descrierea spaţiilor de lucru, a suprafeţei poligonului şi a echipamentelor tehnice şi indicarea procedurilor specifice.
 + 
Articolul 13(1) Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformităţii din cadrul IGSU efectuează evaluarea în vederea autorizării, în termen de 30 de zile de la primirea cererii, pe baza documentaţiei prezentate şi a unui audit la sediul solicitantului.(2) În cazul în care documentaţia depusă nu este completă şi/sau solicitantul nu a asigurat condiţiile de efectuare a auditului, data de la care curge termenul prevăzut la alin. (1) se decalează corespunzător cu perioada consumată pentru completarea dosarului şi/sau asigurarea condiţiilor necesare auditului.
 + 
Articolul 14(1) Auditul laboratoarelor de încercări la foc şi al poligoanelor se efectuează de un grup de auditori cu competenţă în domeniu, propus de şeful Direcţiei pompieri din cadrul IGSU, avizat de adjunctul inspectorului general şi aprobat de inspectorul general al IGSU.(2) Auditul se efectuează numai atunci când documentaţia depusă este completă.(3) Auditul laboratoarelor de încercări la foc se efectuează, cu prioritate, împreună cu auditul efectuat de organismul naţional de acreditare.(4) Auditul se finalizează printr-un raport de audit semnat de membrii grupului constituit conform alin. (1).
 + 
Articolul 15(1) Rezultatele evaluării sunt consemnate într-un raport de evaluare, întocmit de Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformităţii şi semnat de şeful acestuia, raport care, împreună cu dosarul complet de autorizare, se înaintează Comisiei de autorizare a laboratoarelor de încercări la foc şi a poligoanelor, denumită în continuare Comisia de autorizare, în termen de 10 zile de la finalizarea auditului.(2) În cazul în care au fost constatate neconformităţi majore în cursul auditului, data de la care curge termenul prevăzut la art. 1 se decalează corespunzător cu perioada necesară pentru rezolvarea neconformităţilor.(3) În concluziile raportului de evaluare se precizează explicit domeniul de autorizare, prin indicarea încercărilor/ standardelor de metodă de încercare.
 + 
Articolul 16Comisia de autorizare se compune din preşedinte, 3 membri, un secretar şi se numeşte prin ordin al inspectorului general al IGSU.
 + 
Articolul 17Comisia de autorizare se întruneşte în şedinţe ordinare trimestriale sau ori de câte ori este nevoie.
 + 
Articolul 18(1) Comisia de autorizare are următoarele atribuţii:a) analizează raportul de evaluare elaborat de Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformităţii;b) coordonează activitatea grupului de auditori care efectuează evaluarea şi supravegherea anuală a organismelor;c) hotărăşte acordarea sau respingerea autorizării, după caz;d) hotărăşte menţinerea, limitarea, suspendarea sau retragerea autorizaţiei, pe baza raportului auditorilor, în urma auditului de supraveghere.
 + 
Articolul 19(1) Autorizaţia se acordă pentru o perioadă de 4 ani.(2) Modelul de autorizaţie este prezentat în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 20Autorizaţia şi hotărârea de limitare, suspendare sau retragere a autorizării se semnează de inspectorul general al IGSU.
 + 
Articolul 21Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformităţii are următoarele responsabilităţi:a) transmite solicitantului hotărârea Comisiei de autorizare, în termen de 10 zile de la data semnării de către inspectorul general al IGSU;b) păstrează şi gestionează dosarele constituite în procesul de autorizare şi supraveghere;c) constituie şi ţine la zi baza de date centralizată, referitoare la laboratoarele şi poligoanele autorizate.
 + 
Articolul 22Cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea perioadei de autorizare, organismul autorizat are obligaţia de a solicita în scris IGSU menţinerea autorizării.
 + 
Articolul 23(1) Măsura retragerii autorizaţiei se aplică în cazul constatării unor neconformităţi privind:a) emiterea de rapoarte de încercare pentru încercări, definite conform art. 2, pentru care laboratorul nu este autorizat;b) emiterea de rapoarte de încercare cu rezultate intenţionat eronate sau ca urmare a unor presiuni;c) nefuncţionarea sistemului de management al calităţii adoptat.(2) Măsura de retragere a autorizaţiei se aplică şi în cazul retragerii acreditării de către organismul naţional de acreditare.(3) Limitarea sau suspendarea autorizaţiei se aplică conform procedurii elaborate de Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformităţii şi aprobată de inspectorul general al IGSU, pentru situaţiile în care, temporar, condiţiile autorizării sunt încălcate de titularul acesteia.
 + 
Articolul 24Contestaţiile şi reclamaţiile se soluţionează conform Procedurii de tratare a reclamaţiilor şi contestaţiilor, elaborată de Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformităţii şi aprobată de inspectorul general al IGSU.
 + 
Capitolul IIIObligaţiile şi răspunderile laboratoarelor de încercări la foc şi ale poligoanelor + 
Articolul 25Laboratoarele de încercări la foc şi poligoanele au următoarele obligaţii:a) să respecte, la toate nivelurile proprii de organizare, condiţiile de autorizare;b) să permită IGSU, prin Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformităţii, să efectueze audituri de supraveghere planificate, precum şi, dacă este cazul, audituri inopinate de supraveghere;c) să participe la intervale regulate la schimburile de experienţă dintre organismele de profil, programate de IGSU;d) să asigure trasabilitatea echipamentelor de măsurare conform reglementărilor în vigoare;e) să păstreze şi să actualizeze înregistrările relevante privind calificarea, perfecţionarea şi experienţa profesională a personalului propriu;f) să elaboreze şi să actualizeze procedurile de lucru;g) abrogată;––––-Litera g) a art. 25 a fost abrogată de art. I din ORDINUL nr. 311 din 28 septembrie 2007, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 679 din 5 octombrie 2007.
 + 
Articolul 26Laboratoarele de încercări la foc şi poligoanele sunt obligate să informeze Serviciul pentru desemnarea organismelor pentru evaluarea conformităţii din cadrul IGSU asupra modificării condiţiilor avute în vedere la autorizare, în termen de 15 zile de la data la care aceste modificări s-au produs.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 27Autorizarea de IGSU a laboratoarelor de încercări la foc şi a poligoanelor nu exclude existenţa celorlalte autorizări impuse de actele normative în vigoare şi nu exonerează laboratoarele de încercări la foc şi poligoanele de obligaţiile şi responsabilităţile ce le revin, conform legii.
 + 
Articolul 28Lista laboratoarelor de încercări la foc şi a poligoanelor autorizate se actualizează şi se publică în buletinele informative şi în celelalte publicaţii periodice de specialitate ale IGSU şi pe site-ul acestei instituţii.
 + 
Anexa 1la regulamentInstituţia ………………………Laboratorul ……………………..Nr. ………. din ……………….CERERE DE AUTORIZAREcătre Inspectoratul General pentru Situaţii de UrgenţăPrin prezenta instituţia/societatea comercială/laboratorul ……………….., cu sediul în localitatea …………., judeţul ………….., str. ………….. nr. …, reprezentat prin manager/director ………………., solicităm autorizarea laboratorului/poligonului …………………. care funcţionează în cadrul instituţiei/firmei noastre pentru următoarele încercări:………………………………………………………………..………………………………………………………………..În susţinerea cererii anexăm dosarul tehnic cuprinzând următoarele documente:1. …………………………………………………………….;2. …………………………………………………………….;3. …………………………………………………………….;4. …………………………………………………………….;5. ……………………………………………………………..care atestă îndeplinirea condiţiilor şi criteriilor prevăzute în Regulamentul de autorizare a laboratoarelor şi poligoanelor de încercări la foc şi a celor de distrugere a muniţiei neexplodate, aprobat prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 770/2005.Declarăm că am luat cunoştinţă de obligaţiile ce ne revin potrivit regulamentului menţionat, pe care înţelegem să le respectăm întocmai.Manager/Director, Contabil-şef,………………. ……………..(numele şi prenumele) (numele şi prenumele)Semnătura SemnăturaL.S.
 + 
Anexa 2la regulamentMinisterul Administraţiei şi InternelorInspectoratul General pentru Situaţii de UrgenţăAUTORIZAŢIENr. ……. din …………..În conformitate cu art. 3 alin. (1) şi art. 11 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr. 1.490/2004, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă autorizează laboratorul de încercări la foc/poligonul………………………………………………………………..,aparţinând………………………………………………………………..,cu sediul în………………………………………………………………..,pentru:● efectuarea încercărilor………………………………………………………………..;● efectuarea distrugerii muniţiilor neexplodate.Lista încercărilor pentru care a fost autorizat laboratorul este cuprinsă în anexa la prezenta autorizaţie, conţinând …… pagini.Evaluarea a fost făcută în conformitate cu ………………………….Prezenta autorizaţie estevalabilă până la data de ………..Inspector general, Preşedintele Comisiei de autorizare,………………. ………………………–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x