REGULAMENT din 22 septembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 879 din 27 septembrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 323 24/08/2005
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 303 28/06/2004 ART. 44
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHOTARARE 323 24/08/2005
ActulAPROBAT DEHOTARARE 154 22/09/2004
ActulCONTINUT DEHOTARARE 154 22/09/2004

privind concursul de promovare în funcţii de execuţie a magistraţilor



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Promovarea magistraţilor în funcţii de execuţie, efectiv sau pe loc, la tribunale, tribunale specializate, curţi de apel, parchetele de pe lângă aceste instanţe, precum şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face pe bază de concurs, organizat la nivel naţional, potrivit dispoziţiilor legale.
 + 
Articolul 2Concursul de promovare în funcţii de execuţie vacante sau pe loc se organizează pe baza unor criterii obiective de apreciere a performanţelor profesionale ale magistraţilor care au vocaţie la promovare.
 + 
Articolul 3Concursul de promovare prevăzut la art. 1 se organizează anual sau ori de câte ori este nevoie de Institutul Naţional al Magistraturii, în baza hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii.
 + 
Articolul 4(1) Consiliul Superior al Magistraturii stabileşte pentru fiecare concurs de promovare numărul de posturi pentru care acesta se organizează. Posturile vor fi stabilite, distinct, pentru promovare efectivă şi, respectiv, pentru promovare pe loc, pentru fiecare instanţă şi parchet în parte.(2) Promovarea efectivă şi promovarea pe loc se vor face în gradul imediat superior celui pe care îl deţine magistratul, până la nivelul curţii de apel pentru judecători şi până la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru procurori.(3) Magistratul nu poate susţine simultan concurs pentru promovare efectivă şi promovare pe loc.(4) Judecătorii şi procurorii pot candida pentru promovare efectivă la oricare dintre instanţele şi, respectiv, parchetele imediat superioare pentru care s-au stabilit posturi vacante, indiferent de instanţa sau parchetul la care funcţionează.(5) Nu pot fi înscrişi la concurs magistraţii care au funcţionat mai puţin un an la instanţa sau parchetul inferioare celor pentru care candidează.
 + 
Capitolul IICondiţii pentru înscrierea la concurs + 
Articolul 5(1) Pot participa la concursul de promovare în funcţii de execuţie vacante sau pe loc magistraţii care îndeplinesc condiţiile de vechime în magistratură prevăzute la art. 44 alin. (1) lit. a) şi c) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor, care în ultimii 3 ani au avut calificativul „foarte bine” şi nu au fost sancţionaţi disciplinar.(2) Îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1) se constată prin raportul de inspecţie întocmit de un judecător inspector de la curtea de apel, respectiv de un procuror inspector de la parchetul de pe lângă această instanţă.(3) Raportul de inspecţie cuprinde şi aspecte privind:a) numărul şi gradul de complexitate a cauzelor soluţionate;b) soluţionarea operativă a cauzelor în raport cu specificul acestora;c) procentul hotărârilor desfiinţate de instanţele de control judiciar pentru motive imputabile şi natura acestora, respectiv infirmările de soluţii, redeschiderile de urmărire penală, concluziile greşite, schimbările de încadrări juridice, achitările, restituirile dosarelor de instanţă la procurori, apelurile şi recursurile nedeclarate sau greşit declarate;d) acurateţea, conciziunea, coerenţa şi fundamentarea corespunzătoare, în fapt şi în drept, a hotărârilor redactate şi, respectiv, a lucrărilor întocmite;e) îndeplinirea, cu respectarea dispoziţiilor legale şi a prevederilor regulamentare, a altor atribuţii decât cele de judecată;f) menţinerea raporturilor de serviciu în limitele dispoziţiilor legale;g) respectarea principiilor de desfăşurare a procesului;h) interesul pentru perfecţionarea profesională continuă;i) receptivitatea la îmbunătăţirea activităţii profesionale;j) respectarea normelor Codului deontologic.(4) Raportul de inspecţie pentru magistratul detaşat va avea în vedere şi activitatea desfăşurată de acesta în instituţia în care este detaşat.
 + 
Articolul 6(1) Pentru participarea la concurs este necesar avizul conform care se acordă de colegiul de conducere al curţii de apel sau al parchetului de pe lângă aceasta, iar pentru promovarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de către colegiul de conducere al acestuia.(2) Pentru magistraţii detaşaţi avizul conform se va acorda de aceleaşi colegii de conducere.(3) La acordarea avizului prevăzut la alin. (1) vor fi avute în vedere avizele consultative ale colegiilor de conducere ale instanţelor şi parchetelor de la care provin candidaţii şi, după caz, şi ale colegiilor de conducere ale instanţelor şi parchetelor superioare.(4) Avizul negativ privind participarea la concurs va fi motivat şi comunicat magistratului, în termen de 5 zile de la luarea deciziei.(5) Împotriva avizului negativ magistratul poate formula contestaţie, care se depune în termen de 3 zile de la comunicare la curtea de apel sau la parchetul de pe lângă aceasta. Contestaţia va fi înaintată de îndată la Consiliul Superior al Magistraturii pentru soluţionare.(6) Contestaţia va fi soluţionată în termen de 5 zile de la înregistrare de către secţiile corespunzătoare ale Consiliului Superior al Magistraturii. Rezultatul va fi comunicat atât contestatorului, cât şi colegiului de conducere al curţii de apel, parchetului de pe lângă aceasta şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 + 
Articolul 7(1) Data organizării concursului, numărul posturilor aprobate pentru promovare efectivă şi pentru promovare pe loc, precum şi tematica se comunică, cu cel puţin 60 de zile înainte, tuturor curţilor de apel şi parchetelor de pe lângă acestea, de către Consiliul Superior al Magistraturii. Curţile de apel şi parchetele de pe lângă acestea vor comunică de îndată instanţelor şi parchetelor din circumscripţia lor aceste date. Datele comunicate vor fi publicate pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii.(2) În termen de 10 zile de la comunicarea datei concursului, cei interesaţi pot depune cereri la preşedintele curţii de apel sau la procurorul general al parchetului de pe lângă aceasta ori al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.(3) În termen de 20 de zile de la data expirării termenului prevăzut la alin. (2), judecătorii inspectori sau, după caz, procurorii inspectori vor întocmi un raport de inspecţie pentru fiecare candidat.(4) În termen de 45 de zile de la data anunţării concursului, candidaţii vor depune un studiu de specialitate la curţile de apel şi la parchetele de pe lângă acestea, care va fi înaintat Institutului Naţional al Magistraturii.
 + 
Articolul 8(1) În termen de 30 de zile de la anunţarea concursului, preşedinţii curţilor de apel sau procurorii generali ai parchetelor de pe lângă acestea vor înainta Consiliului Superior al Magistraturii cererea-tip de înscriere la examen, raportul de inspecţie şi avizul conform.Cererea-tip va indica felul promovării, efectivă sau pe loc, şi instanţa sau parchetul la care se solicită promovarea.(2) Consiliul Superior al Magistraturii va înainta Institutului Naţional al Magistraturii lista candidaţilor care vor participa la concurs.
 + 
Capitolul IIIOrganizarea şi desfăşurarea concursului + 
Articolul 9Concursul constă în susţinerea unei probe scrise şi a unei probe orale, cu caracter teoretic şi practic, precum şi în elaborarea unui studiu de specialitate.
 + 
Articolul 10Probele scrise şi probele orale cu caracter teoretic şi practic se susţin la una dintre următoarele discipline, în funcţie de specializarea magistratului: drept civil, drept penal, drept comercial, drept administrativ, drept financiar şi fiscal, dreptul muncii, dreptul familiei, drept internaţional privat, precum şi, indiferent de specializare, procedura civilă sau procedura penală.
 + 
Articolul 11(1) Proba scrisă constă într-un subiect teoretic şi rezolvarea unei speţe.(2) Proba orală constă în răspunsuri la subiectele stabilite de comisie pe biletele de examen şi în rezolvarea unei speţe. Magistraţii pot să folosească legislaţia atât la probele scrise, cât şi la cele orale.
 + 
Articolul 12(1) Studiul de specialitate va aborda probleme ce ţin de competenţa instanţei sau a parchetului la care magistratul solicită promovarea, jurisprudenţa instanţelor judecătoreşti şi a Curţii Constituţionale, jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene şi drept comparat şi va avea, obligatoriu, cel puţin 30 de pagini, cu corp de literă 14, la un rând şi jumătate, dar nu va depăşi 50 de pagini.(2) Studiul nu poate fi valorificat decât la un singur concurs, sub sancţiunea excluderii din concurs sau a anulării rezultatului concursului.
 + 
Articolul 13(1) Numărul comisiilor de examinare va fi stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii pentru fiecare concurs, în funcţie de numărul candidaţilor şi de materiile pentru care s-a optat.(2) Componenţa comisiilor de examinare se aprobă prin hotărâre de către Consiliul Superior al Magistraturii dintr-o listă de propuneri întocmită de Institutul Naţional al Magistraturii.
 + 
Articolul 14(1) Din comisia de examinare pentru judecători fac parte 2 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi un judecător de la curtea de apel, alta decât cea în care funcţionează candidatul.(2) Din comisia de examinare pentru procurori fac parte 2 procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi un procuror de la parchetul de pe lângă curtea de apel, altul decât cel în care funcţionează candidatul.
 + 
Articolul 15Probele scrise, probele orale, precum şi studiul de specialitate se apreciază cu note de la 1 la 10. Nota acordată la fiecare probă este media aritmetică a notelor acordate de membrii comisiei.
 + 
Articolul 16(1) Împotriva notării la proba scrisă şi la studiul de specialitate candidatul poate face contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea rezultatelor.(2) Contestaţiile se soluţionează de o comisie formată dintr-un profesor universitar sau conferenţiar de la Institutul Naţional al Magistraturii şi 2 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv 2 procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.(3) Componenţa comisiei de contestaţii este aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii, pe baza listei de propuneri întocmite de Institutul Naţional al Magistraturii.(4) Cu prilejul soluţionării contestaţiei, lucrarea scrisă sau, după caz, studiul de specialitate va fi reanalizat, candidatul neputând să obţină o notă inferioară celei acordate iniţial de comisia de examinare.(5) Notarea comisiei de contestaţii este definitivă.
 + 
Articolul 17(1) Pentru a participa la proba orală candidaţii trebuie să obţină cel puţin media 7 la proba scrisă şi, respectiv, la studiul de specialitate.(2) Pentru a fi declaraţi admişi la proba orală candidaţii trebuie să obţină cel puţin media 7.
 + 
Articolul 18(1) Rezultatul probei orale este media aritmetică a notelor acordate de fiecare membru al comisiei de examinare.(2) Notarea comisiei la proba orală este definitivă.
 + 
Articolul 19(1) Media generală a concursului este rezultatul mediei aritmetice dintre notele acordate la proba scrisă, studiul de specialitate şi proba orală.(2) Ponderea în media generală este 20% studiul de specialitate, 40% proba scrisă şi 40% proba orală.
 + 
Articolul 20Pentru a fi declarat admis la concurs candidatul trebuie să obţină cel puţin media generală 7.
 + 
Articolul 21(1) Tabelele de clasificare a candidaţilor se comunică curţilor de apel sau, după caz, parchetelor de pe lângă acestea şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi se prezintă plenului Consiliului Superior al Magistraturii în vederea promovării.(2) În termen de cel mult 30 de zile de la comunicarea rezultatelor, Consiliul Superior al Magistraturii dispune promovarea magistraţilor declaraţi admişi.
 + 
Articolul 22Promovarea în funcţii de execuţie vacante sau pe loc a candidaţilor declaraţi admişi la concurs se face în ordinea mediilor obţinute, în limita numărului de posturi aprobate la fiecare instanţă sau parchet, în raport de opţiunea magistraţilor la data înscrierii la concurs.
 + 
Articolul 23La medii egale au prioritate candidaţii care au titlul ştiinţific de doctor în drept, vechime mai mare în funcţia de judecător sau procuror, au absolvit cursuri postuniversitare şi au activitate publicistică în specialitate.
 + 
Articolul 24Rezultatele concursului pot fi valorificate, pentru promovare efectivă, într-o perioadă de 6 luni, în cazul vacantării unor posturi la instanţele şi parchetele pentru care magistraţii au optat la înscriere.
 + 
Capitolul IVDispoziţii finale + 
Articolul 25Dispoziţiile prezentului regulament se aplică în mod corespunzător magistraţilor militari şi personalului de specialitate juridică asimilat magistraţilor.
 + 
Articolul 26Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x