REGULAMENT din 21 octombrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL JUSTITIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 962 din 31 octombrie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1745 13/07/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 303 28/06/2004 ART. 14
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1745 13/07/2006
ActulAPROBAT DEORDIN 1523 21/10/2005
ActulCONTINUT DEORDIN 1523 21/10/2005

pentru ocuparea, prin concurs, a posturilor vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, din Ministerul Justiţiei



 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Poate ocupa un post de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, în Ministerul Justiţiei, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a)-e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, denumită în continuare lege, şi a promovat concursul organizat de Ministerul Justiţiei.(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi personalului transferat din alte instituţii sau profesii în Ministerul Justiţiei, cu excepţia judecătorilor, procurorilor, precum şi a personalului de specialitate juridică asimilat acestora, care pot fi numiţi fără concurs, în condiţiile legii.(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pentru ocuparea posturilor de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor – inspector general, este necesară o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani.(4) Numirea pe posturi de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor a persoanelor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezentul regulament se face prin ordin al ministrului justiţiei.
 + 
Articolul 2Pentru înscrierea la concurs candidaţii vor prezenta:a) copie de pe actul de identitate;b) copie de pe certificatul de naştere şi, unde este cazul, certificatul de căsătorie;c) copie de pe diploma de licenţă şi foaia matricolă a anilor de studii;d) certificatul de cazier judiciar;e) certificatul de cazier fiscal;f) cerere-tip;g) curriculum vitae;h) copie de pe carnetul de muncă sau alte acte doveditoare ale vechimii în specialitate;i) chitanţa de plată a taxei de înscriere;j) două fotografii color tip buletin.
 + 
Capitolul IIProcedura de desfăşurare a concursului + 
Articolul 3Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, din Ministerul Justiţiei constă din susţinerea unui interviu, a unei probe scrise de limbă străină, la alegere dintre engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă, şi a unei probe scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice.
 + 
Articolul 4Disciplinele specifice prevăzute la art. 15 şi tematica pe materii pentru toate probele de concurs se propun de direcţiile în care există posturi vacante scoase la concurs şi se înaintează Direcţiei pentru resurse umane şi relaţii cu Consiliul Superior al Magistraturii din cadrul Ministerului Justiţiei, care le supune spre aprobare ministrului justiţiei.
 + 
Articolul 5(1) Data şi locul susţinerii concursului, modul de desfăşurare, numărul posturilor vacante, termenul pentru depunerea actelor de înscriere la concurs şi cuantumul taxei de înscriere se aduc la cunoştinţă celor interesaţi prin afişare la sediul Ministerului Justiţiei, prin publicarea pe pagina de Internet a Ministerului Justiţiei şi prin intermediul mass-media, cu cel puţin 30 de zile înainte de data concursului. Disciplinele de concurs, precum şi tematica se publică pe pagina de Internet a Ministerului Justiţiei şi se afişează la sediul Ministerului Justiţiei.(2) Cererile pentru înscrierea la concurs se adresează ministrului justiţiei şi se depun cu cel puţin 15 zile înainte de data concursului la Ministerul Justiţiei, Direcţia pentru resurse umane şi relaţii cu Consiliul Superior al Magistraturii.(3) În cuprinsul cererii de înscriere la concurs candidatul specifică direcţia pentru care doreşte să susţină concursul, respectiv direcţiile pentru care doreşte să susţină concursul, în ordinea preferinţei, în cazul în care există posturi vacante în cadrul direcţiilor pentru care au fost stabilite tematici identice, precum şi opţiunea pentru limba străină.
 + 
Articolul 6Pentru fiecare probă de concurs, în funcţie de numărul candidaţilor, ministrul justiţiei numeşte, prin ordin, comisia de intervievare, comisiile de examinare a lucrărilor scrise la o limbă străină, de verificare a cunoştinţelor teoretice, precum şi comisiile de soluţionare a contestaţiilor.
 + 
Articolul 7(1) Candidaţii susţin un interviu în faţa unei comisii compuse din directorul direcţiei în cadrul căreia există postul vacant pentru care s-au înscris la concurs, un psiholog, precum şi alţi specialişti, desemnaţi prin ordin al ministrului justiţiei.(2) Interviul va urmări motivaţia, abilităţile de comunicare, atitudinea şi experienţa profesională a candidaţilor.(3) În cadrul interviului se pot testa şi cunoştinţele la limba străină.(4) Întrebările şi răspunsurile la interviu se consemnează în fişa de interviu de către secretarul comisiei de intervievare şi se semnează de membrii comisiei şi de candidat.(5) Interviul este eliminatoriu, candidaţii fiind declaraţi admişi sau respinşi.
 + 
Articolul 8Candidaţii nemulţumiţi de rezultatul interviului pot depune contestaţie la Direcţia pentru resurse umane şi relaţii cu Consiliul Superior al Magistraturii din cadrul Ministerului Justiţiei în termen de 48 de ore de la data afişării rezultatelor.
 + 
Articolul 9Candidaţii declaraţi admişi în urma interviului susţin proba scrisă la o limbă străină.
 + 
Articolul 10(1) Comisiile de examinare a lucrărilor scrise la o limbă străină şi de verificare a cunoştinţelor teoretice întocmesc, cu o zi înainte de data desfăşurării concursului, 3 variante de subiecte pentru fiecare materie de concurs, care vor fi puse în plicuri separate şi sigilate.(2) Prin tragere la sorţi, în ziua concursului, în prezenţa membrilor comisiilor de examinare şi a unui reprezentant al candidaţilor, se aleg subiectele pentru probele menţionate.
 + 
Articolul 11(1) Intrarea candidaţilor în sălile de concurs se face pe baza listelor întocmite pentru fiecare sală şi a actului de identitate. După verificarea identităţii, fiecare candidat păstrează pe bancă actul de identitate, până la predarea lucrării scrise. Pe listă se menţionează prezenţa fiecărui candidat.(2) Candidaţii care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susţine proba scrisă.(3) Înainte de dictarea subiectelor, candidaţii înscriu numele şi prenumele pe colţul foii ce urmează a fi lipit, după care se aplică ştampila Ministerului Justiţiei (Direcţia pentru resurse umane şi relaţii cu Consiliul Superior al Magistraturii).(4) Plicul cu subiectele de concurs se desface de un candidat care semnează şi procesul-verbal încheiat în ziua susţinerii probei scrise.(5) Pe toată durata desfăşurării probei scrise la limba străină, în sălile de concurs au acces numai membrii comisiei de examinare, persoanele care supraveghează desfăşurarea probei şi persoanele desemnate cu aplicarea ştampilei pe colţul îndoit al colilor destinate probei scrise.(6) În vederea elaborării lucrării scrise, candidaţii primesc coli de hârtie având ştampila Ministerului Justiţiei. Se poate folosi numai cerneală de culoare albastră sau pix cu pastă de culoare albastră. La cerere, se pot pune la dispoziţie, în mod suplimentar, coli de hârtie, iar dacă este necesar, cerneală sau pixuri.(7) La expirarea timpului prevăzut la art. 12, delegatul care a supravegheat desfăşurarea probei strânge toate lucrările în ordinea predării lor de către candidaţi, sub semnătură, după care le predă comisiei de examinare, care le înscrie într-un borderou.(8) Dacă examinarea se face în mai multe săli, se întocmeşte câte un borderou pentru lucrările din fiecare sală.(9) Lucrarea se consideră predată de candidat după verificarea stării acesteia de către delegatul care a supravegheat desfăşurarea probei şi după semnarea borderoului de către candidat.(10) Pe toată durata desfăşurării probei scrise este interzisă părăsirea sălii de concurs de către candidaţi. În cazuri excepţionale, părăsirea temporară a sălii de concurs se poate face numai cu însoţitor.(11) Orice fraudă sau tentativă de fraudă dovedită se sancţionează cu eliminarea din concurs. În aceste cazuri, delegaţii care supraveghează lucrările îl sesizează de îndată pe preşedintele comisiei de examinare, care întocmeşte un proces-verbal despre constatările făcute şi măsurile luate, iar lucrarea se anulează cu menţiunea "fraudă".
 + 
Articolul 12Timpul destinat pentru elaborarea lucrării scrise la limba străină este de două ore din momentul comunicării subiectelor.
 + 
Articolul 13Pentru a fi declaraţi admişi la proba scrisă la o limbă străină, candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 7.
 + 
Articolul 14(1) Candidaţii nemulţumiţi de rezultatul la proba scrisă la o limbă străină pot depune contestaţie la Direcţia pentru resurse umane şi relaţii cu Consiliul Superior al Magistraturii din cadrul Ministerului Justiţiei în termen de 48 de ore de la data afişării rezultatelor.(2) În vederea soluţionării contestaţiilor, colţurile lucrărilor se lipesc din nou. Nota obţinută în urma contestaţiei nu poate fi mai mică decât nota contestată.(3) Contestaţiile se soluţionează de către comisia de soluţionare a contestaţiilor, numită în conformitate cu art. 6.
 + 
Articolul 15Candidaţii care au obţinut cel puţin nota 7 la proba scrisă la o limbă străină vor susţine lucrările scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice la următoarele discipline: drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal, precum şi la alte două discipline specifice, la propunerea conducătorilor compartimentelor în care se află posturile vacante, în funcţie de specificul activităţii compartimentului respectiv.
 + 
Articolul 16(1) Verificarea cunoştinţelor teoretice are loc pe parcursul a două zile consecutive. În prima zi se susţin lucrările la disciplinele drept civil, drept penal, drept procesual civil, drept procesual penal, iar în cea de-a doua zi se susţin lucrările la disciplinele specifice.(2) Timpul alocat pentru elaborarea lucrărilor scrise destinate verificării cunoştinţelor teoretice, în fiecare dintre cele două zile de concurs, este stabilit de comisia de examinare şi nu poate depăşi 3 ore din momentul comunicării subiectelor.
 + 
Articolul 17Dispoziţiile art. 11 se aplică în mod corespunzător.
 + 
Articolul 18(1) Corectarea lucrărilor scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice se face pe baza baremului stabilit de membrii comisiei de examinare.(2) Notele acordate la fiecare disciplină, de la 1 la 10, potrivit baremului afişat imediat după fiecare probă scrisă, vor fi trecute, în cifre şi în litere, în borderoul de notare, care va fi semnat pe fiecare filă de comisia de examinare.(3) Nota probei scrise de verificare a cunoştinţelor teoretice o reprezintă media aritmetică a notelor obţinute la fiecare dintre cele 6 discipline de concurs.
 + 
Articolul 19Pentru a fi declaraţi admişi la proba scrisă de verificare a cunoştinţelor teoretice, candidaţii trebuie să obţină cel puţin media 7, dar nu mai puţin de nota 5 la fiecare disciplină de concurs.
 + 
Articolul 20(1) Candidaţii nemulţumiţi de notele acordate pot depune contestaţie la Direcţia pentru resurse umane şi relaţii cu Consiliul Superior al Magistraturii din cadrul Ministerului Justiţiei în termen de 48 de ore de la data afişării rezultatelor.(2) Dispoziţiile art. 14 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător.
 + 
Articolul 21(1) Media generală de promovare a concursului este de cel puţin 7.(2) Media generală a concursului reprezintă media aritmetică a notelor obţinute la proba scrisă la o limbă străină şi la proba scrisă de verificare a cunoştinţelor teoretice.(3) Departajarea candidaţilor cu note egale, care concurează pentru posturile vacante din cadrul aceleiaşi direcţii, se face în ordinea descrescătoare a mediilor de la examenul de licenţă şi apoi în ordinea descrescătoare a mediilor aritmetice obţinute în facultate la disciplinele de concurs prevăzute la art. 15.
 + 
Articolul 22(1) Prin derogare de la prevederile art. 5, în cazul în care între data anunţării concursului şi data încheierii probelor de concurs se vacantează posturi, acestea pot fi ocupate în ordinea descrescătoare a mediilor de către candidaţii care au obţinut media prevăzută la art. 21, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:a) posturile vacante sunt la direcţiile pentru care au candidat ori la direcţiile pentru care au fost susţinute probe de concurs pentru aceleaşi discipline;b) candidatul să fi obţinut media generală stabilită de art. 21 alin. (1).(2) Dispoziţiile art. 21 alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
 + 
Articolul 23Candidaţii declaraţi admişi potrivit art. 21-22 sunt supuşi unei examinări medicale şi psihologice.
 + 
Articolul 24În termen de cel mult 30 de zile de la data finalizării concursului, comisiile de examinare vor preda documentaţia de concurs Direcţiei pentru resurse umane şi relaţii cu Consiliul Superior al Magistraturii din cadrul Ministerului Justiţiei, care va lua măsuri pentru afişarea rezultatelor concursului, la sediul Ministerului Justiţiei.
 + 
Articolul 25Candidaţii declaraţi admişi în urma concursului şi apţi din punct de vedere medical şi psihologic vor fi numiţi în funcţia de consilier juridic, respectiv inspector general, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, prin ordin al ministrului justiţiei.
 + 
Articolul 26Consilierii juridici, respectiv inspectorii generali, încadraţi în urma promovării concursului ca definitivi, vor depune jurământul în faţa secretarului de stat coordonator al Direcţiei pentru resurse umane şi relaţii cu Consiliul Superior al Magistraturii din cadrul Ministerului Justiţiei.
 + 
Capitolul IIIDispoziţii finale + 
Articolul 27Fişele interviului, lucrările scrise, procesele-verbale privind rezultatele concursului şi, după caz, procesul-verbal încheiat cu ocazia depunerii jurământului vor fi anexate la dosarele profesionale ale candidaţilor declaraţi admişi.
 + 
Articolul 28Dosarele, lucrările scrise, procesele-verbale referitoare la ceilalţi candidaţi şi alte lucrări privind concursul se arhivează şi se păstrează potrivit nomenclatoarelor arhivistice.
 + 
Articolul 29Taxa de înscriere se restituie candidaţilor care îşi anunţă retragerea cu cel puţin 15 zile înainte de prima probă de concurs.
 + 
Articolul 30La data intrării în vigoare a prezentului regulament se abrogă Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor, din Ministerul Justiţiei.
 + 
Articolul 31Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x