REGULAMENT din 20 ianuarie 2011 (*actualizat*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 28/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 369 25/03/2016
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 1808 19/07/2013
ActulARE LEGATURA CUORDIN 76 12/04/2012
ActulARE LEGATURA CUORDIN 297 28/12/2011
ActulACTUALIZEAZA PEREGULAMENT 20/01/2011
ART. 5REFERIRE LAOUG 23 05/03/2008
ART. 6REFERIRE LAOUG 23 05/03/2008
ART. 9REFERIRE LAOUG 23 05/03/2008 ART. 23
ART. 10REFERIRE LAOUG 23 05/03/2008
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 369 25/03/2016

de practicare a pescuitului recreativ/sportiv(actualizat până la data de 29 iulie 2013*)



–––-*) Forma actualizată a acestui regulament până la data de 29 iulie 2013 este realizată de către Departamentul juridic din cadrul S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ prin includerea tuturor modificărilor şi completărilor aduse de către ORDINUL nr. 297 din 28 decembrie 2011; ORDINUL nr. 76 din 12 aprilie 2012; ORDINUL nr. 1.808 din 19 iulie 2013.Conţinutul acestui act nu este un document cu caracter oficial, fiind destinat pentru informarea utilizatorilor + 
Partea IPerioade, durate şi zone de prohibiţie a pescuitului + 
Articolul 1Pescuitul oricăror specii de peşti şi al altor vieţuitoare acvatice vii se realizează în conformitate cu prevederile ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor privind prohibiţia anuală a pescuitului.
 + 
Partea a II-aProtecţia resurselor piscicole + 
Articolul 2(1) Pentru protejarea resurselor acvatice vii, asociaţiile de pescari sportivi pot propune stabilirea unor zone de protecţie piscicolă, care se delimitează pe teren prin semne distincte.(2) Zonele de protecţie piscicolă pot fi:a) de protecţie a reproducerii, reprezentând locurile predilecte pentru depunerea icrelor şi dezvoltarea puietului;b) de protecţie a diversităţii speciilor piscicole reunite într-un ecosistem acvatic;c) de protecţie pentru iernarea peştelui.(3) În zonele de protecţie piscicolă, pentru o anumită perioadă pot fi limitate sau interzise:a) pescuitul anumitor specii de peşti şi al altor vieţuitoare acvatice;b) lucrări care împiedică migrarea, reproducerea sau pun în pericol existenţa populaţiilor piscicole, cum ar fi:– îngustarea/bararea cursului apei;– tăierea şi recoltarea vegetaţiei;– extragerea de nămol, nisip şi pietriş;– colectarea gheţii;c) lucrări în zona malurilor, precum şi tăierea arborilor şi arbuştilor de pe mal.(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), activităţile prevăzute nu pot fi limitate sau interzise în următoarele situaţii:a) când activităţile se desfăşoară în scopuri ştiinţifice sau de cercetare;b) din considerente de prevenire a inundaţiilor.
 + 
Articolul 3(1) Asociaţiile de pescari sportivi pot propune Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) programe de redresare a populaţiilor unor specii de peşti valoroase sau periclitate şi pot participa la:a) identificarea, amenajarea şi protecţia zonelor de reproducere;b) înfiinţarea de pepiniere pentru producerea puietului cu valoare economică şi ştiinţifică;c) organizarea activităţii de monitorizare a populaţiilor piscicole şi stabilirea măsurilor de refacere a populaţiilor periclitate.(2) În caz de necesitate se pot lua măsuri pentru completarea resurselor piscicole prin repopulare.
 + 
Articolul 4(1) Asociaţiile de pescari sportivi vor solicita ANPA declararea regiunilor de cruţare pe anumite zone, ca locuri favorabile pentru cantonarea, reproducerea şi hrănirea puietului şi adulţilor aparţinând speciilor de vieţuitoare acvatice.(2) În apele declarate regiuni de cruţare se interzic pe toată perioada anului pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv, precum şi alte activităţi cum sunt:– recoltarea vegetaţiei;– extragerea balastului;– vânatul;– creşterea animalelor.
 + 
Articolul 5În scopul asigurării protecţiei resurselor piscicole, asociaţiile de pescari sportivi au obligaţia să respecte prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Partea a III-aCondiţiile pentru practicarea pescuitului în scop recreativ/sportiv + 
Articolul 6Pescuitul recreativ/sportiv este permis cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Partea a IV-aDimensiunile minime ale exemplarelor de peşti + 
Articolul 7(1) Dimensiunile minime, în centimetri, ale exemplarelor de peşti sunt cele prevăzute în reglementările legale în vigoare.(2) Lungimea peştelui stabilită pentru pescuit este determinată prin măsurarea distanţei de la vârful botului până la baza înotătoarei caudale.(3) PuietuL şi exemplarele de peşti capturate sub dimensiunile minime prevăzute la alin. (1) vor fi deversate în mod obligatoriu în apă, în stare vie.(4) Se interzice pescuitul sturionilor. Exemplarele capturate din această specie vor fi deversate în mod obligatoriu în apă, în stare vie.
 + 
Partea a V-aDiverse + 
Articolul 8Acţiunile de populare cu material biologic se efectuează în prezenţa reprezentanţilor ANPA.
 + 
Articolul 9Asociaţiile şi federaţiile de pescari sportivi consimt să îşi armonizeze acţiunile în vederea implementării obiectivelor şi măsurilor din prezentul regulament şi îşi recunosc dreptul de reciprocitate pentru membrii lor, în vederea practicării pescuitului recreativ/sportiv, conform prevederilor art. 23 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 10Prezentul regulament se completează cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi a legislaţiei secundare stabilite prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x