REGULAMENT din 2 septembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 843 din 15 septembrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1232 14/12/2011
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 5REFERIRE LAHG 540 07/04/2004
ART. 5REFERIRE LAREGULAMENT 07/04/2004
ART. 5REFERIRE LAHG 867 17/07/2003
ART. 5REFERIRE LAHG 443 10/04/2003
ART. 5REFERIRE LALEGE 318 08/07/2003
ART. 5REFERIRE LAREGULAMENT 17/07/2003
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1232 14/12/2011
ActulREFERIT DEORDIN 22 18/10/2006
ActulREFERIT DEREGULAMENT 18/10/2006
ActulREFERIT DEORDIN 39 13/12/2006
ActulREFERIT DEREGULAMENT 13/12/2006
ActulAPROBAT DEHG 1429 02/09/2004
ActulCONTINUT DEHG 1429 02/09/2004

de certificare a originii energiei electrice produse din surse regenerabile de energie



 + 
Capitolul IDispoziţii generaleScop + 
Articolul 1Prezentul regulament stabileşte:a) tipul documentelor necesare acordării garanţiilor de origine care certifică originea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie;b) criteriile şi condiţiile de acordare a garanţiilor de origine;c) modul de înregistrare şi de gestionare a informaţiilor referitoare la garanţiile de origine;d) condiţiile de recunoaştere şi retragere a garanţiilor de origine.Domeniul de aplicare
 + 
Articolul 2Garanţiile de origine se emit de către autoritatea competentă, în vederea:a) monitorizării îndeplinirii ţintei naţionale privind ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie, denumite în continuare SRE, în consumul naţional brut de energie electrică;b) determinării şi evidenţierii ponderii energiei electrice produse din SRE în energia electrică facturată consumatorilor finali;c) accesului producătorilor la sistemele de promovare a energiei electrice produse din SRE, în condiţiile legii;d) utilizării acestora în cazul importului/exportului de energie electrică produsă din SRE.
 + 
Articolul 3Prezentul regulament se aplică:a) producătorilor de energie electrică din SRE;b) operatorilor de reţea la care sunt racordaţi producătorii de energie electrică din SRE.Definiţii şi abrevieri
 + 
Articolul 4Termenii, abrevierile şi expresiile de mai jos se definesc sau au, potrivit prezentului regulament, următoarele semnificaţii:a) autoritate competentă – Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei – ANRE;b) SRE – surse regenerabile de energie;c) alcool carburant – combustibil lichid obţinut prin distilarea materiei organice fermentate;d) biomasă – fracţiunea biodegradabilă a produselor, deşeurilor şi reziduurilor din agricultură, inclusiv substanţe vegetale şi reziduuri de origine animală, silvicultură şi industrii conexe, precum şi fracţiunea biodegradabilă a deşeurilor industriale şi comunale, orăşeneşti şi municipale;e) biogaz – combustibil gazos obţinut prin fermentare din materii reziduale organice;f) centrală hibrid – centrală care utilizează drept combustibili atât SRE (biomasă), cât şi surse convenţionale de energie;g) energie electrică produsă din SRE – energia electrică produsă în centrale care utilizează numai SRE, precum şi proporţia de energie electrică produsă din SRE în centrale hibride;h) furnizor de energie electrică – persoana juridică, titulară a unei licenţe de furnizare, care asigură alimentarea cu energie electrică a unuia sau mai multor consumatori, pe baza unui contract de furnizare;i) garanţie de origine – document care:– specifică SRE din care a fost produsă energia electrică, indicând data, locul de producţie şi puterea instalată a capacităţii de producere;– permite producătorilor de energie electrică din SRE să probeze că energia electrică pe care o vând este produsă din SRE;j) producător de energie electrică – persoana fizică sau juridică, titulară a unei licenţe, având ca obiect de activitate producerea energiei electrice, inclusiv în cogenerare;k) recunoaşterea garanţiei de origine – acceptarea că informaţiile cuprinse în garanţia de origine sunt corecte;l) reţea electrică – ansamblu de linii, inclusiv elemente de susţinere şi protecţie a acestora, staţii electrice şi alte echipamente electroenergetice conectate între ele. Reţeaua electrică poate fi reţea de transport sau reţea de distribuţie;m) surse regenerabile de energie – surse regenerabile de energie nefosile, cum sunt: vântul, soarele, apele geotermale, valurile, mareele, hidroenergia, biomasa, gazul de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, gazul de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogazul.
 + 
Capitolul IIDocumente de referinţă + 
Articolul 5Prezentul regulament are la bază prevederile următoarelor acte normative de referinţă:a) Legea energiei electrice nr. 318/2003;b) Hotărârea Guvernului nr. 443/2003 privind promovarea producţiei de energie electrică din surse regenerabile de energie;c) Hotărârea Guvernului nr. 867/2003 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public;d) Hotărârea Guvernului nr. 540/2004 privind aprobarea Regulamentului pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice.
 + 
Capitolul IIIEmiterea garanţiilor de origineSolicitarea emiterii garanţiilor de origine. Documentele necesare + 
Articolul 6(1) Garanţiile de origine se acordă producătorilor de energie electrică pentru energia electrică produsă din SRE.(2) Solicitarea emiterii garanţiilor de origine pentru energia electrică produsă din SRE este obligatorie.
 + 
Articolul 7(1) Garanţiile de origine se emit pentru energia electrică produsă din SRE şi livrată în reţelele electrice, într-o anumită perioadă de timp, pe baza cererilor producătorilor, care sunt:a) adresate în scris şi în format electronic autorităţii competente, potrivit modelului din anexa nr. 1 la prezentul regulament;b) însoţite de informaţiile cuprinse în anexa nr. 2 la prezentul regulament.(2) În vederea emiterii unei garanţii de origine, autoritatea competentă poate cere solicitantului, după caz, informaţii detaliate faţă de cele menţionate la alin. (1).
 + 
Articolul 8Producătorii de energie electrică solicită emiterea de garanţii de origine pentru energia produsă din SRE şi livrată în reţelele electrice, în termen de cel mult 30 de zile de la sfârşitul perioadei pentru care se solicită garanţii.
 + 
Articolul 9(1) Autoritatea competentă are acces la instalaţiile producătorilor de energie electrică din SRE pentru a verifica dacă informaţiile furnizate de aceştia, conform art. 7 alin. (1) lit. b), sunt corecte.(2) Producătorii de energie electrică din surse regenerabile de energie:a) asigură accesul la instalaţii al persoanei autorizate de autoritatea competentă;b) furnizează persoanei autorizate informaţiile solicitate şi asigură condiţiile efectuării verificărilor necesare.Emiterea garanţiilor de origine
 + 
Articolul 10După primirea cererii de emitere a unei garanţii de origine, autoritatea competentă analizează documentaţia depusă de solicitant şi, dacă este cazul, solicită în scris acestuia completarea, corectarea, refacerea documentaţiei depuse şi, după caz, clarificările necesare.
 + 
Articolul 11Autoritatea competentă emite o garanţie de origine unui producător de energie electrică în baza următoarelor criterii:a) energia electrică este produsă din SRE;b) informaţiile transmise o dată cu cererea de emitere a garanţiei de origine s-au dovedit a fi corecte ca urmare a aplicării prevederilor Regulamentului de supraveghere a emiterii garanţiilor de origine, elaborat, conform prevederilor legii, de autoritatea competentă;c) există sisteme de măsurare care să asigure măsurarea energiei electrice produse din SRE.
 + 
Articolul 12Autoritatea competentă poate refuza emiterea unei garanţii de origine dacă pentru o anumită solicitare nu sunt îndeplinite criteriile prevăzute la art. 11.
 + 
Articolul 13(1) Garanţiile de origine se emit o dată la 6 luni, începând de la data intrării în vigoare a prezentului regulament:a) pentru întreaga cantitate de energie electrică produsă din SRE de către un producător şi livrată în reţelele electrice, în perioada celor 6 luni;b) cu evidenţierea pe luni a cantităţilor de energie electrică produse din SRE şi livrate în reţelele electrice de către producător.(2) Autoritatea competentă nu emite garanţii de origine unui producător de energie electrică din SRE dacă, în decursul celor 6 luni menţionate la alin. (1), nu a livrat în reţelele electrice cel puţin 10 MWh.(3) Frecvenţa emiterii garanţiilor de origine se poate modifica prin ordin al preşedintelui autorităţii competente.(4) În situaţia în care o garanţie de origine nu a fost retrasă, nu poate fi emisă o altă garanţie de origine care să facă referire la aceeaşi cantitate de energie electrică şi aceeaşi perioadă.
 + 
Articolul 14O garanţie de origine conţine informaţiile specificate la pct. 1-6 din anexa nr. 2 la prezentul regulament.
 + 
Articolul 15(1) Energia electrică produsă într-un grup, din biomasă şi altă sursă convenţională (fosilă) de energie, pentru perioada pentru care se emite garanţia de origine, se stabileşte cu ajutorul următoarei relaţii de calcul:Q(SRE) x Pci(SRE)E(SRE) =[ ––––––––––––––] x E,Q(SRE) x Pci(SRE) + Q(conv) x Pci(conv)unde:– E(SRE) – energia electrică produsă din SRE [MWh];– Q(SRE) – cantitatea din sursa regenerabilă de energie utilizată [tonă];– Pci(SRE) – puterea calorifică a sursei regenerabile de energie utilizată [PJ/tonă];– E – energia electrică total produsă de grup [MWh];– Q(conv) – cantitatea din sursa convenţională de energie utilizată [tonă, mii mc];– Pci(conv) – puterea calorifică a sursei convenţionale de energie utilizată [PJ/tonă, mii mc].(2) Ponderea energiei electrice produse din SRE reprezintă valoarea procentuală a E SRE din totalul energiei produse – E.
 + 
Articolul 16(1) Producătorul care deţine într-un amplasament capacităţi de producere a energiei electrice din mai multe surse de energie are obligaţia instalării de grupuri de măsurare separate pentru capacităţile care produc energie electrică din SRE.(2) În cazul menţionat la alin. (1) operatorul de reţea la care este racordat un producător de energie electrică din SRE este obligat să consemneze separat, în procesul-verbal de citire a contoarelor, valorile înregistrate de grupul de măsurare pentru capacitatea care produce energie electrică din SRE.
 + 
Articolul 17(1) Garanţiile de origine se emit în format tipărit sau electronic, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete la sediul autorităţii competente.(2) Garanţiile de origine sunt valabile un an de la data emiterii.
 + 
Articolul 18Costurile necesare pentru emiterea garanţiilor de origine sunt suportate de producătorii de energie electrică care solicită emiterea acestor garanţii, sub forma unui tarif stabilit anual prin ordin al preşedintelui autorităţii competente.
 + 
Capitolul IVRegistrul unic al garanţiilor de origineÎnregistrarea garanţiilor de origine + 
Articolul 19(1) Autoritatea competentă înfiinţează şi ţine la zi un registru unic al garanţiilor de origine, care poate fi în format electronic şi care conţine informaţii referitoare la:a) garanţiile de origine care au fost emise;b) garanţiile de origine care au fost retrase.(2) Informaţiile conţinute în Registrul unic al garanţiilor de origine sunt cele prevăzute în anexa nr. 3 la prezentul regulament.
 + 
Articolul 20Informaţiile conţinute în Registrul unic al garanţiilor de origine:a) pot fi făcute publice de către autoritatea competentă prin afişarea pe pagina de Internet a acesteia;b) se actualizează periodic în concordanţă cu frecvenţa de emitere a garanţiilor de origine.
 + 
Articolul 21O garanţie de origine se identifică printr-un cod unic, compus din:a) numărul de ordine care începe de la numărul unu în fiecare an;b) codul tehnologiei, conform specificaţiilor din anexa nr. 4 la prezentul regulament;c) numărul licenţei de producere;d) codul tipului de sprijin financiar primit de producător, conform specificaţiilor din anexa nr. 5 la prezentul regulament;e) data emiterii (ziua, luna, anul);f) data expirării (ziua, luna, anul).Retragerea şi transferarea garanţiilor de origine
 + 
Articolul 22Autoritatea competentă retrage o garanţie de origine emisă, dacă:a) constată că a fost obţinută pe baza unui comportament fraudulos al producătorului;b) informaţiile furnizate de producător nu sunt corecte;c) a expirat durata de valabilitate.
 + 
Articolul 23Garanţiile de origine pot fi transferate unui alt producător în situaţia preluării de către acesta a instalaţiilor de producere a energiei electrice din SRE de la un producător ce deţine astfel de garanţii. Transferul se notifică în scris autorităţii competente pentru a opera modificările în Registrul unic al garanţiilor de origine. În caz contrar, autoritatea competentă poate retrage garanţiile de origine în cauză.
 + 
Capitolul VRecunoaşterea garanţiilor de origine + 
Articolul 24Autoritatea competentă poate:a) recunoaşte, pe bază de reciprocitate, garanţiile de origine emise de autorităţile altor state în cazul unor importuri de energie electrică produsă din SRE;b) refuza recunoaşterea unor garanţii de origine emise de autorităţile altor state în cazul în care se poate dovedi că informaţiile cu privire la aceste garanţii sunt false.
 + 
Articolul 25În cazul refuzului recunoaşterii unei garanţii de origine emise de autorităţile altor state, autoritatea competentă va notifica solicitantului motivul invocat.
 + 
Capitolul VIDispoziţii finale + 
Articolul 26Autoritatea competentă întocmeşte anual şi face public un raport privind emiterea de garanţii de origine pentru energia electrică produsă din SRE şi livrată în reţelele electrice.
 + 
Anexa 1la regulamentDomnule Preşedinte,Subsemnatul, …………………., în calitate de ………………………………….(numele şi prenumele) (director general, administrator unic)la Societatea Comercială ………………., înregistrată la Oficiul registrului comerţului cu(denumirea firmei)nr. …………….., cu sediul social în ………………, telefon/fax nr. …………. şi(adresa poştală)contul …………………………….., deschis la Banca ……………………………,(specificaţia/numărul de cont/rol) (denumirea băncii comerciale)sucursala …………………………………………………………………………,(denumirea/localizarea sucursalei unde este deschis contul societăţii comerciale)titular al licenţei de producere nr. ……………….. din data de ……………., solicitemiterea garanţiilor de origine pentru energia electrică produsă din surse regenerabile deenergie, conform datelor prevăzute în anexa la prezenta cerere (informaţiile din anexa nr. 2).În scopul comunicării cu autoritatea competentă, pot fi contactat prin telefon/fax la nr.[nr. de telefon/fax].Semnătura……………….
 + 
Anexa 2la regulamentINFORMAŢIILEnecesar a fi furnizate de un producător de energieelectrică din SRE pentru obţinerea unei garanţii de origine1. Denumirea şi adresa producătorului de energie electrică care solicită o garanţie de origine2. SRE din care s-a produs energia electrică, conform celor specificate în anexa nr. 43. Data de început şi de sfârşit a perioadei de producere a energiei electrice din SRE, pentru care se solicită emiterea garanţiilor de origine4. Locul de producere a energiei electrice şi numele capacităţii de producere5. Puterea instalată a centralei (MW)6. Cantitatea de energie electrică (MWh) produsă lunar în perioada pentru care se solicită garanţii de origine7. Ponderea energiei electrice produse din SRE, dacă aceasta este produsă într-o centrală hibrid (%)8. Procesul-verbal semnat de operatorul de reţea şi de producător, în care se consemnează energia electrică produsă din SRE şi livrată în reţeaua electrică9. Informaţii referitoare la tipul de sprijin financiar de care a beneficiat solicitantul, conform specificaţiilor din anexa nr. 5 la regulament.
 + 
Anexa 3la regulamentREGISTRUL UNICal garanţiilor de origine1. Registrul unic al garanţiilor de origine conţine următoarele informaţii:a) denumirea producătorului pentru care s-a emis garanţia de origine;b) codul unic al garanţiei de origine;c) informaţiile menţionate la pct. 2-7 din anexa nr. 2 la regulament;d) numărul şi data emiterii licenţei de producere a producătorului;e) data emiterii garanţiei de origine;f) autoritatea emitentă;g) tipul sprijinului financiar primit de producător, conform specificaţiilor din anexa nr. 5 la regulament;h) alte informaţii pe care autoritatea competentă le consideră utile.2. Registrul unic al garanţiilor de origine va conţine şi informaţii referitoare la garanţiile de origine retrase, respectiv data retragerii şi motivaţia.
 + 
Anexa 4la regulament

                                    SURSELE
              regenerabile de energie şi tehnologiile de producere
 

┌────────────┬───────────────────────────┬─────────────────────────┬─────────┐ │ SRE │ Tehnologia │ Tipul │ Codul │ ├────────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────┤ │ │ │ onshore │ 01 │ │ Eoliană │ aerogeneratoare ├─────────────────────────┼─────────┤ │ │ │ offshore │ 02 │ ├────────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────┤ │ Solară │ instalaţii fotovoltaice │ │ 03 │ ├────────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────┤ │ │ sisteme solar-termale │ │ 04 │ ├────────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────┤ │ Hidro │ centrale hidroelectrice │ │ 05 │ ├────────────┼───────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────┤ │ Biomasă │ instalaţii care utilizează│ │ 06 │ │ │ culturi de plante ener- │ │ │ │ │ getice │ │ 07 │ │ ├───────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────┤ │ │ instalaţii care utilizează│ │ 07 │ │ │ deşeuri agricole şi fo- │ │ │ │ │ restiere │ │ │ │ ├───────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────┤ │ │ instalaţii care utilizează│ gaz de depozit │ 08 │ │ │ ├─────────────────────────┼─────────┤ │ │ │ gaz de fermentare a │ 09 │ │ │ │ nămolurilor din insta- │ │ │ │ │ laţiile de epurare a │ │ │ │ │ apelor uzate │ │ │ │ ├─────────────────────────┼─────────┤ │ │ │ biogaz, alcool carburant│ 10 │ │ ├───────────────────────────┼─────────────────────────┼─────────┤ │ │ instalaţii care utilizează│ deşeuri solide menajere │ 11 │ │ │ ├─────────────────────────┼─────────┤ │ │ │ deşeuri industriale │ 12 │ └────────────┴───────────────────────────┴─────────────────────────┴─────────┘ + 
Anexa 5la regulament                                  CODIFICAREA          informaţiilor privind tipurile de sprijin financiar acordate

     
  Tipul sprijinului financiar acordat Codul
  Fără sprijin financiar 0
  Sprijin financiar pentru investiţii 1
  Sprijin financiar pentru exploatarea instalaţiilor 2
  Sprijin financiar pentru investiţii şi pentru exploatarea instalaţiilor 3

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x