REGULAMENT din 18 noiembrie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 809 din 3 decembrie 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 631 26/08/2011
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 631 26/08/2011
ActulAPROBAT DEORDIN 924 18/11/2010
ActulCONTINUT DEORDIN 924 18/11/2010

privind criteriile şi modul de evaluare a performanţelor profesionale individuale anuale ale personalului contractual din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi din instituţiile publice din subordinea acestuia*)



 + 
Articolul 1Activitatea de evaluare este coordonată de compartimentul resurse umane din fiecare instituţie publică.
 + 
Articolul 2Evaluarea performanţelor profesionale individuale ale personalului contractual se realizează de către şeful structurii în care îşi desfăşoară activitatea salariatul evaluat.
 + 
Articolul 3(1) Perioada evaluată este cuprinsă între 1 ianuarie şi 31 decembrie din anul pentru care se face evaluarea.(2) Perioada de evaluare este cuprinsă între 1 şi 31 ianuarie din anul următor perioadei evaluate.(3) În mod excepţional, evaluarea performanţelor profesionale individuale se face şi în cursul perioadei evaluate, în următoarele cazuri:a) atunci când pe parcursul perioadei evaluate raportul de muncă al personalului contractual încetează, se suspendă sau se modifică, în condiţiile legii. În acest caz salariatul va fi evaluat pentru perioada de până la încetarea, suspendarea sau modificarea raportului de muncă. La obţinerea calificativului anual va fi avut în vedere, în funcţie de specificul atribuţiilor prevăzute în fişa postului, şi calificativul obţinut înainte de suspendarea sau modificarea raportului de muncă;b) atunci când pe parcursul perioadei evaluate raportul de serviciu sau, după caz, raportul de muncă al evaluatorului încetează, se suspendă sau se modifică, în condiţiile legii. În acest caz evaluatorul are obligaţia ca, înainte de încetarea, suspendarea sau modificarea raportului de serviciu sau raportului de muncă ori, după caz, într-o perioadă de cel mult 15 zile calendaristice de la încetarea sau modificarea raportului de serviciu sau raportului de muncă, să realizeze evaluarea performanţelor profesionale individuale ale salariaţilor din subordine. Calificativul acordat se va lua în considerare la evaluarea anuală a performanţelor profesionale individuale ale acestora;c) atunci când pe parcursul perioadei evaluate salariatul dobândeşte o diplomă de studii de nivel superior şi urmează să fie promovat, în condiţiile legii, într-o funcţie corespunzătoare studiilor absolvite;d) atunci când pe parcursul perioadei evaluate salariatul este promovat în grad profesional.
 + 
Articolul 4Performanţele profesionale individuale ale personalului contractual sunt evaluate pe baza criteriilor de performanţă stabilite potrivit prevederilor prezentului regulament, în funcţie de specificul activităţii compartimentului în care salariatul îşi desfăşoară activitatea.
 + 
Articolul 5Procesul de evaluare a performanţelor profesionale individuale va avea ca elemente de referinţă:a) fişa postului, întocmită conform anexei nr. 1, care face parte integrantă din prezentul regulament;b) fişa de evaluare a performanţelor profesionale individuale prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul regulament;c) criteriile de evaluare a performanţei profesionale individuale:– rezultatele obţinute;– asumarea responsabilităţii;– adaptarea la complexitatea muncii, iniţiativă şi creativitate;– capacitatea relaţională şi disciplina muncii.
 + 
Articolul 6Procedura de evaluare se realizează în 3 etape, după cum urmează:a) completarea raportului de evaluare de către evaluator;b) interviul;c) contrasemnarea raportului de evaluare.
 + 
Articolul 7Completarea raportului de evaluare cuprinde următoarele etape:a) acordarea calificativelor, notate de la 1 la 5, pentru fiecare din componentele de bază ale criteriului de evaluare prevăzut în fişa de evaluare;Semnificaţia notelor este următoarea: nota 1 – nivel minim şi nota 5 – nivel maxim.b) calcularea punctajului pentru fiecare criteriu de evaluare, ca medie aritmetică a punctajelor acordate pentru fiecare dintre componentele de bază ale criteriului de evaluare.c) calcularea valorii ponderate a criteriului de evaluare, prin înmulţirea punctajului acordat criteriului cu ponderea stabilită pentru fiecare criteriu de evaluare.Criteriile de evaluare au următoarele ponderi:– rezultatele obţinute = 55%;– asumarea responsabilităţii = 20%;– adaptarea la complexitatea muncii, iniţiativă şi creativitate = 15%;– capacitatea relaţională şi disciplina muncii = 10%.d) stabilirea notei finale prin însumarea valorilor ponderate ale celor 4 criterii de evaluare.
 + 
Articolul 8Calificativul final al evaluării se stabileşte pe baza notei finale, după cum urmează:a) între 1,00-2,00 – nesatisfăcător;b) între 2,01-3,50 – satisfăcător;c) între 3,51-4,50 – bun;d) între 4,51-5,00 – foarte bun.
 + 
Articolul 9(1) Interviul, ca etapă a procesului de evaluare, reprezintă un schimb de informaţii care are loc între evaluator şi salariat, în cadrul căruia:a) se aduc la cunoştinţa salariatului evaluat notările evaluatorului în raportul de evaluare;b) se semnează şi se datează raportul de evaluare de către evaluator şi de către salariatul evaluat.(2) În cazul în care între salariatul evaluat şi evaluator există diferenţe de opinie asupra evaluării, evaluatorul poate modifica raportul de evaluare dacă se ajunge la un punct de vedere comun.
 + 
Articolul 10(1) Raportul de evaluare se înaintează contrasemnatarului. În situaţia în care calitatea de evaluator o are conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, raportul de evaluare nu se contrasemnează.(2) Are calitatea de contrasemnatar şeful ierarhic superior evaluatorului, potrivit structurii organizatorice a autorităţii sau instituţiei publice.
 + 
Articolul 11(1) Raportul de evaluare poate fi modificat conform deciziei contrasemnatarului în următoarele cazuri:a) aprecierile consemnate nu corespund realităţii;b) între evaluator şi salariatul evaluat există diferenţe de opinie care nu au putut fi soluţionate de comun acord.(2) Raportul de evaluare modificat în condiţiile prevăzute la alin. (1) se aduce la cunoştinţa salariatului.
 + 
Articolul 12(1) Salariaţii nemulţumiţi de rezultatul evaluării pot să îl conteste la conducătorul autorităţii sau instituţiei publice. Conducătorul autorităţii sau instituţiei publice soluţionează contestaţia pe baza raportului de evaluare şi a referatelor întocmite de către salariatul evaluat, evaluator şi contrasemnatar.(2) Contestaţia se formulează în termen de 5 zile calendaristice de la luarea la cunoştinţă de către salariatul evaluat a calificativului acordat şi se soluţionează în termen de 10 zile calendaristice de la data depunerii contestaţiei.(3) Rezultatul contestaţiei se comunică salariatului în termen de 5 zile calendaristice de la soluţionarea contestaţiei.(4) Salariatul nemulţumit de modul de soluţionare a contestaţiei formulate potrivit alin. (1) se poate adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii.(5) Salariaţii evaluaţi direct de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, nemulţumiţi de rezultatul evaluării, se pot adresa direct instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii.
 + 
Anexa 1la regulamentInstituţia……….Direcţia generală/Direcţia…….Serviciul/Compartimentul………AprobatConducătorul instituţiei,………………………….FIŞA POSTULUIDenumirea postului1. Serviciul (compartimentul) în care este prevăzut postul:2. Cerinţele postului:2.1. Studii necesare:– pregătire de bază:– specializări, perfecţionări:2.2. Domenii profesionale:2.3. Experienţă (stagiu) necesară (necesar) executării operaţiunilor specifice postului:– în domeniul (specialitatea postului):– perioada necesară iniţierii în vederea executării operaţiunilor specifice postului:2.4. Cunoştinţe speciale solicitate de post:2.5. Calităţi personale, aptitudini speciale solicitate de post:2.6. Limbi străine:3. Descrierea atribuţiilor: ………………………………………4. Relaţii:4.1. ierarhice:– de subordonare:– are în subordine:4.2. funcţionale:4.3. de colaborare:4.4. de reprezentare:5. Limite de competenţă:6. Responsabilitatea implicată de post:6.1. Responsabilitate privind conducerea, coordonarea unor structuri, echipe, proiecte etc.6.2. Responsabilitatea fundamentării pregătirii luării unor decizii, păstrarea confidenţialităţiiÎntocmit de:Numele şi prenumele ………………..Funcţia …………………………..Semnătura …………………………Data ……………………………..Am luat la cunoştinţăNumele şi prenumele ………………..Semnătura …………………………Data ……………………………..
 + 
Anexa 2la regulamentFIŞA DE EVALUAREa performanţelor profesionale individuale

    Numele ………….. Prenumele ………….
    Funcţia ……………………………….
    Locul de muncă …………………………
    Perioada de evaluare ……………………
    Rezultatul evaluării ……………………
                  Nivelul performanţei profesionale realizate
Nr.
crt.

Denumirea criteriului
de evaluare şi ponderea
acestuia

Componentele de bază ale
criteriului de evaluare

Punctajul
acordat
pentru
fiecare
criteriu
de
evaluare*)
Valoarea
ponderată
a
criteriului
de
evaluare**)

0 1 2 3 4
1.

Rezultatele obţinute
(55%)

a) gradul de realizare a
atribuţiilor de serviciu
prevăzute în fişa postului
b) promptitudine şi
operativitate;
c) calitatea lucrărilor
executate şi a
activităţilor desfăşurate.
5

4

3

TOTAL 1: 4,0 2,20
2.

Asumarea
responsabilităţii (20%)

a) receptivitate,
disponibilitate la efort
suplimentar, perseverenţă,
obiectivitate, disciplină;
b) intensitatea implicării
în realizarea atribuţiilor
de serviciu, utilizarea
calculatorului etc.
5

4

TOTAL 2: 4,5 0,9
3.

Adaptarea la
complexitatea muncii,
iniţiativă şi
creativitate (15%)

a) executarea de lucrări
complexe, propuneri de
soluţii noi, schimbări,
motivarea acestora şi
evaluarea consecinţelor;
b) activitatea de rutină.
5

4

TOTAL 3: 4,5 0,675
4.

Capacitatea relaţională
şi disciplina muncii
(10%)

a) capacitatea de a evita
stări conflictuale,
capacitatea de dialog,
respectarea regulilor
stabilite de conducerea
structurii din care face
parte etc.
b) adaptabilitatea la
situaţii neprevăzute,
prezenţa de spirit,
spontaneitate.
4

4

TOTAL 4: 4 0,4
NOTA FINALĂ: 4,175
    1. Numele şi prenumele persoanei care a făcut evaluarea: ………………
    Funcţia ………………………………
    Semnătura ……………………..
    Data …………………………..
    2. Numele şi prenumele persoanei evaluate: …………………………..
    Semnătura ……………………..
    Data …………………………..
    3. Numele şi prenumele persoanei care contrasemnează: …………………
    Funcţia ………………………………
    Semnătura ……………………..
    Data …………………………..

––––Notă *) Punctajul pentru fiecare criteriu de evaluare este media aritmetică a punctajelor acordate pentru fiecare componentă de bază a criteriului de evaluare.Semnificaţia punctajelor este următoarea: nota 1 – nivel minim şi nota 5 – nivel maxim.Punctajul pentru fiecare componentă a criteriului de evaluare se va exprima printr-un număr întreg, fără zecimale.Notă **) Valoarea ponderată a fiecărui criteriu de evaluare se obţine prin înmulţirea punctajului total acordat (coloana 3, rândul TOTAL) cu valoarea procentuală a criteriului de evaluare.Nota finală se calculează prin însumarea valorilor ponderate ale celor 4 criterii de evaluare (coloana 4 = TOTAL 1 + TOTAL 2 + TOTAL 3 + TOTAL 4).NOTĂ:Datele din coloanele 3 şi 4 reprezintă un model de completare a fişei de evaluare şi de calcul al notei finale.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x