REGULAMENT din 18 decembrie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 7 din 9 ianuarie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECIZIE 974 03/12/2002
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 4REFERIRE LALEGE 463 18/07/2001
ART. 4REFERIRE LAOG 60 30/01/2000
ART. 4REFERIRE LAOG 41 30/01/2000
ART. 12REFERIRE LALEGE (R) 31 16/11/1990
ART. 16REFERIRE LALEGE (R) 31 16/11/1990
ART. 37REFERIRE LALEGE 29 07/11/1990
ANEXA 2REFERIRE LAOG 41 30/01/2000 ART. 5
ANEXA 5REFERIRE LAOG 41 30/01/2000 ART. 5
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECIZIE 974 03/12/2002
ActulREFERIT DEDECIZIE 1 08/01/2002
ActulREFERIT DEDECIZIE 246 06/02/2002
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 06/02/2002
ActulREFERIT DEDECIZIE 540 14/05/2002
ActulAPROBAT DEDECIZIE 946 18/12/2001
ART. 5REFERIT DEDECIZIE 1 08/01/2002
ART. 13REFERIT DEDECIZIE 493 18/04/2002
ART. 18REFERIT DEDECIZIE 491 18/04/2002
ART. 34REFERIT DEDECIZIE 493 18/04/2002
ART. 42REFERIT DEDECIZIE 246 06/02/2002

pentru acreditarea consumatorilor eligibili de gaze naturale



 + 
Capitolul 1 + 
Secţiunea 1Obiect + 
Articolul 1Prezentul regulament stabileşte:a) cerinţele şi criteriile de eligibilitate pentru acreditarea consumatorilor finali de gaze naturale, denumiţi în continuare consumatori;b) procedura de acreditare a consumatorilor eligibili, inclusiv relaţiile şi schimbul de informaţii între Autoritatea Naţionala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, denumita în continuare ANRGN, şi cei care solicită acreditarea pentru eligibilitate.
 + 
Secţiunea a 2-aDomeniu de aplicare + 
Articolul 2Regulamentul se aplică consumatorilor finali de gaze naturale care solicită acreditarea pentru a deveni eligibili, sub condiţia îndeplinirii de către aceştia a cerinţelor şi a criteriilor specifice, prevăzute în prezentul regulament.
 + 
Secţiunea a 3-aDefiniţii + 
Articolul 3În sensul prezentului regulament termenii de mai jos au următoarele înţelesuri:– acces la reţea – dreptul consumatorilor eligibili de a se racorda şi de a folosi în condiţiile legii reţelele de transport şi/sau de distribuţie;– acreditarea consumatorului eligibil – acordarea dreptului unui consumator de a fi eligibil, în baza prezentului regulament;– bonitate financiară – măsura încrederii, de natura financiară, pe care o prezintă o persoană juridică în momentul în care solicită participarea pe piaţa gazelor naturale, în calitate de consumator eligibil;– consumator eligibil – consumatorul de gaze naturale care are dreptul să îşi aleagă furnizorul şi sa contracteze direct cu acesta gazele naturale necesare, având acces la reţelele de transport şi/sau de distribuţie;– consumator final de gaze naturale – persoana fizica sau juridică, română ori străină, care cumpara gaze naturale pentru propria utilizare;– consumator din sectorul producerii de energie electrica – consumatorul care utilizează gazele naturale în scopul producerii de energie electrica pentru utilităţi publice;– consumator din sectorul distribuţiei districtuale a agentului termic – consumatorul care utilizează gaze naturale pentru producerea de energie termica în scopul distribuţiei publice; furnizarea se realizează în limita cantităţilor de gaze naturale contractate şi în conformitate cu graficul de livrări prevăzut în contractul de furnizare;– furnizor de gaze naturale – persoana juridică română sau străină, titulara a licenţei de furnizare a gazelor naturale;– gradul de deschidere a pieţei de gaze naturale – ponderea procentuală a consumului total anual alocat consumatorilor eligibili în consumul intern total de gaze naturale realizat în anul precedent;– istoric de consum – consumul total înregistrat de un consumator final la locul de consum, pe o perioadă continua de 12 luni calendaristice;– instrument financiar – orice instrument bancar emis de un consumator care solicită acreditarea drept eligibil, acceptat de ANRGN pentru plata tarifului anual de eligibilitate;– loc de consum – amplasamentul instalaţiilor de utilizare ale unui consumator, unde se consuma gazele naturale furnizate prin una sau mai multe instalaţii de alimentare; un consumator poate avea mai multe locuri de consum;– reţea de transport şi/sau de distribuţie – ansamblu de conducte conectate între ele, inclusiv instalaţiile şi echipamentele aferente, destinate vehicularii gazelor naturale în regim de presiune, conform standardelor specifice.
 + 
Secţiunea a 4-aDocumente de referinţa + 
Articolul 4Prezentului regulament îi sunt aplicabile următoarele reglementări:a)Ordonanţa Guvernului nr. 41/2000privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), cu modificările şi completările ulterioare;b)Ordonanţa Guvernului nr. 60/2000privind reglementarea activităţilor din sectorul gazelor naturale, aprobată cu modificări şi completări prinLegea nr. 463/2001.
 + 
Capitolul 2Gradul de deschidere a pieţei interne a gazelor naturale + 
Articolul 5Gradul de deschidere a pieţei interne a gazelor naturale şi cantitatea totală anuală alocata consumatorilor eligibili se stabilesc de ANRGN prin decizie a preşedintelui ANRGN şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an.
 + 
Capitolul 3Acreditarea consumatorilor eligibili. Reconfirmarea acreditării + 
Secţiunea 1Prevederi generale + 
Articolul 6(1) Acreditarea de noi consumatori eligibili, precum şi reconfirmarea acreditării pentru consumatorii eligibili existenţi se fac o dată pe an, până la data de 30 aprilie inclusiv, prin înscrierea acestora în Lista centralizata a consumatorilor eligibili. Lista se aproba prin decizie a preşedintelui ANRGN.(2) Decizia preşedintelui ANRGN privind aprobarea Listei centralizate a consumatorilor eligibili se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.(3) Acreditarea noilor consumatori eligibili, precum şi reconfirmarea acreditării pentru consumatorii eligibili existenţi devin efective de la data de întâi a lunii calendaristice următoare celei în care a avut loc publicarea deciziei preşedintelui ANRGN privind aprobarea Listei centralizate a consumatorilor eligibili în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 7Acreditarea consumatorilor finali care deţin mai multe locuri de consum al gazelor naturale se acordă separat pentru fiecare loc de consum. În aceste cazuri cerinţele tehnologice se aplică fiecărui loc de consum pentru care se solicita acreditarea, iar celelalte cerinţe şi, după caz, criteriile de eligibilitate se aplică persoanei juridice.
 + 
Articolul 8Acreditarea de noi consumatori eligibili şi reconfirmarea acreditării pentru consumatorii eligibili existenţi se acordă în limita cantităţii totale anuale de gaze naturale ce poate fi tranzactionata liber între furnizorii licentiati şi consumatorii eligibili, stabilită potrivit art. 5. La stabilirea listei se poate admite o diferenţa de +/- maximum 5.000 mc/an.
 + 
Secţiunea a 2-aCerinţele de eligibilitate + 
Articolul 9(1) Cerinţele de eligibilitate sunt condiţii obligatorii care trebuie îndeplinite de un consumator final pentru a fi acreditat drept eligibil.(2) Neîndeplinirea uneia dintre aceste cerinţe, în tot sau în parte, atrage respingerea cererii de acreditare a consumatorului în cauza.
 + 
Articolul 10Acreditarea consumatorilor finali se acordă cu îndeplinirea următoarelor cerinţe de eligibilitate:a) cerinţe de natura tehnologică;b) cerinţe de natura juridică;c) cerinţe de natura economico-financiară.
 + 
Articolul 11Cerinţele de natura tehnologică au în vedere un istoric de consum de minimum 5.000 mii mc pentru locul de consum pentru care se solicita acreditarea.
 + 
Articolul 12Cerinţele de natura juridică au în vedere ca solicitantul să fie persoana juridică constituită cu respectarea prevederilorLegii nr. 31/1990privind societăţile comerciale, republicată, şi/sau ale altor legi speciale şi să fie în deplinatatea exercitării drepturilor şi a îndeplinirii obligaţiilor ce decurg din aceasta calitate.
 + 
Articolul 13(1) Cerinţele de natura economico-financiară au în vedere următoarele:a) solicitantul sa nu aibă facturi restante la plata gazelor naturale la data depunerii solicitării de acreditare drept consumator eligibil. În situaţia unor datorii restante la plata gazelor naturale, amânate, scutite sau reesalonate la plata prin înţelegere cu furnizorul sau potrivit unor reglementări legale, solicitantul va prezenta ANRGN, în copie legalizată, actul de reesalonare şi/sau temeiul legal pentru toate datoriile restante;b) solicitantul să aibă o bonitate financiară de minimum 35 de puncte în anul precedent celui pentru care solicită acreditarea drept consumator eligibil.(2) Bonitatea financiară se determina prin calcularea următorilor indicatori financiari, pe baza datelor din bilanţul contabil şi din contul de profit şi pierderi, după cum urmează:a) lichiditatea globală;b) solvabilitatea patrimonială;c) rata profitului brut.(3) Indicatorii de bonitate financiară vor fi vizati de banca la care solicitantul îşi are contul principal sau de către organul teritorial al Ministerului Finanţelor Publice în a cărui raza îşi are sediul social principal.(4) Metodologia de determinare a bonitaţii financiare este prevăzută în anexa nr. 1 la prezentul regulament.(5) În situaţia solicitanţilor nou-infiintati prin reorganizarea, fuzionarea, divizarea sau privatizarea unor societăţi comerciale indicatorii financiari pe baza cărora se determina bonitatea financiară se calculează pe baza datelor din bilanţul contabil şi din contul de profit şi pierderi, corespunzătoare activului şi pasivului preluate potrivit actului de înfiinţare.
 + 
Secţiunea a 3-aAcreditarea consumatorilor finali din sectorul producerii de energie electrica şi din sectorul distribuţiei districtuale a agentului termic + 
Articolul 14Acreditarea consumatorilor finali din sectorul producerii de energie electrica şi/sau din sectorul distribuţiei districtuale a agentului termic se acordă cu îndeplinirea următoarelor cerinţe de eligibilitate:a) cerinţe de natura tehnologică;b) cerinţe de natura juridică;c) cerinţe de natura economico-financiară.
 + 
Articolul 15Cerinţele de natura tehnologică au în vedere un istoric de consum de minimum 5.000 mii mc pentru locul de consum pentru care se solicita acreditarea. În situaţia unor consumatori finali fără istoric de consum solicitantul va prezenta confirmarea unui consum de minimum 5.000 mii mc pentru primul an de funcţionare de la Autoritatea Naţionala de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
 + 
Articolul 16Cerinţele de natura juridică au în vedere ca:a) solicitantul să deţină licenta pentru producerea energiei electrice şi/sau termice, emisă de ANRE pentru locul de consum pentru care se solicita acreditarea;b) solicitantul să fie persoana juridică constituită cu respectarea prevederilorLegii nr. 31/1990privind societăţile comerciale, republicată, şi/sau ale altor legi speciale şi să fie în deplinatatea exercitării drepturilor şi îndeplinirii obligaţiilor ce decurg din aceasta calitate.
 + 
Articolul 17(1) Cerinţele de natura economico-financiară au în vedere următoarele:a) solicitantul sa nu aibă facturi restante la plata gazelor naturale la data depunerii solicitării de acreditare drept consumator eligibil. În situaţia unor datorii restante la plata gazelor naturale, amânate, scutite sau reesalonate la plata prin înţelegere cu furnizorul sau potrivit unor reglementări legale, solicitantul va prezenta ANRGN, în copie legalizată, actul de reesalonare şi/sau temeiul legal pentru toate datoriile restante;b) solicitantul să aibă o bonitate financiară de minimum 35 de puncte în anul precedent celui pentru care solicită acreditarea drept consumator eligibil.(2) Bonitatea financiară se determina prin calcularea unor indicatori financiari, pe baza datelor din bilanţul contabil şi din contul de profit şi pierderi, după cum urmează:a) lichiditatea globală;b) solvabilitatea patrimonială;c) rata profitului brut.(3) Indicatorii de bonitate financiară vor fi vizati de banca la care solicitantul îşi are contul principal sau de către organul teritorial al Ministerului Finanţelor Publice în a cărui raza îşi are sediul social principal.(4) Metodologia de determinare a bonitaţii financiare este prevăzută în anexa nr. 1.(5) În situaţia solicitanţilor nou-infiintati prin reorganizarea, fuzionarea, divizarea sau privatizarea unor societăţi comerciale indicatorii financiari pe baza cărora se determina bonitatea financiară se calculează pe baza datelor din bilanţul contabil şi din contul de profit şi pierderi, corespunzătoare activului şi pasivului preluate potrivit actului de înfiinţare.
 + 
Secţiunea a 4-aReconfirmarea acreditării consumatorilor eligibili + 
Articolul 18Consumatorii eligibili deja acreditaţi se reconfirma anual prin înscrierea în Lista centralizata a consumatorilor eligibili, dacă nu se afla în una dintre situaţiile pentru care ANRGN retrage acreditarea, prevăzute la art. 34.
 + 
Capitolul 4Procedura de acreditare a consumatorilor eligibili. Înscrierea în Lista centralizata a consumatorilor eligibili + 
Secţiunea 1Documentele necesare pentru acreditare + 
Articolul 19Consumatorii finali care solicită să fie acreditaţi drept eligibili sunt obligaţi să depună la sediul ANRGN o cerere de acreditare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, însoţită de următoarele documente:1. fişa de prezentare a societăţii comerciale, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3;2. actul constitutiv al persoanei juridice, cu modificările ulterioare, în copie legalizată;3. certificatul de înregistrare la registrul comerţului, în copie legalizată;4. certificatul constatator emis de camera de comerţ şi industrie din judeţul în care solicitantul îşi are sediul social principal, din care să reiasă ca se afla în deplinatatea exercitării drepturilor şi îndeplinirii obligaţiilor, în original;5. adresa de confirmare privind istoricul de consum şi situaţia achitării facturilor restante la plata gazelor naturale la data de 31 decembrie a anului precedent, eliberata de deţinătorul licenţei de distribuţie a gazelor naturale pentru localitatea în care solicitantul are locul de consum pentru care se solicita acreditarea, în original, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4. În situaţia unor datorii restante la plata gazelor naturale amânate, scutite sau reesalonate la plata prin înţelegere cu furnizorul sau potrivit unor reglementări legale, solicitantul va prezenta ANRGN, în copie legalizată, actul de reesalonare şi/sau temeiul legal pentru toate datoriile restante;6. copia de pe ordinul de plată a tarifului pentru înscriere, prevăzut în anexa nr. 6.
 + 
Articolul 20Suplimentar documentelor prevăzute la art. 19 consumatorii finali din sectorul producerii de energie electrica şi/sau din sectorul distribuţiei districtuale a agentului termic, care solicită să fie acreditaţi drept consumatori eligibili, vor prezenta ANRGN şi licenta de producţie a energiei electrice şi/sau a energiei termice emisă de ANRE, în copie legalizată.
 + 
Articolul 21(1) Consumatorii eligibili existenţi au obligaţia depunerii la sediul ANRGN a unei cereri de reconfirmare a acreditării drept consumator eligibil, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, însoţită de un certificat constatator emis de camera de comerţ şi industrie din judeţul în care consumatorul eligibil îşi are sediul social principal, din care să reiasă ca se afla în deplinatatea exercitării drepturilor şi îndeplinirii obligaţiilor, în original.(2) Consumatorii eligibili care înaintează cereri de reconfirmare nu sunt supuşi la plata tarifului de înscriere.(3) În situaţia unor modificări intervenite în statutul juridic al consumatorului eligibil, ulterioare acreditării, rezultate prin reorganizare, fuzionare, divizare sau privatizare, acesta are obligaţia notificării ANRGN asupra modificărilor intervenite, în termen de 30 de zile calendaristice de la data înscrierii acestora la registrul comerţului.
 + 
Articolul 22(1) Cererile de acreditare sau de reconfirmare a acreditării drept consumator eligibil, însoţite, după caz, de actele prevăzute la art. 19 şi 20, respectiv la art. 21, se depun la sediul ANRGN în perioada 1-20 februarie a fiecărui an.(2) Cererile şi actele insotitoare transmise în afară termenului menţionat la alin. (1) se restituie solicitanţilor, împreună cu tariful pentru înscriere achitat de aceştia, fără a fi luate în considerare de către ANRGN.(3) Răspunderea privind depunerea în termen şi/sau integritatea cererii de înscriere şi a actelor insotitoare revin/revine solicitanţilor.
 + 
Articolul 23(1) Titularii licenţei de distribuţie a gazelor naturale au obligaţia eliberării către solicitant a adresei de confirmare privind istoricul de consum şi situaţia achitării facturilor restante la plata gazelor naturale, prevăzute la art. 19, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii de la consumatorul final.(2) În cazul în care titularul licenţei de distribuţie nu eliberează adresa de confirmare în termenul prevăzut la alin. (1) sau refuza fie înregistrarea cererii, fie eliberarea adresei de confirmare, consumatorul final care solicită acreditarea este considerat ca indeplinind cerinţele de eligibilitate prevăzute la art. 11 şi la art. 13 alin. (1) lit. a), respectiv la art. 15 şi la art. 17 alin. (1) lit. a), dacă face dovada ca este în una dintre situaţiile menţionate.
 + 
Secţiunea a 2-aAnalizarea cererilor. Înscrierea în lista provizorie a consumatorilor eligibili + 
Articolul 24ANRGN analizează cererile şi documentaţia aferentă, înaintate de consumatorii finali în termen de 15 zile lucrătoare de la data încheierii perioadei de depunere a cererilor de acreditare, şi înscrie consumatorii care îndeplinesc criteriile de acreditare în lista provizorie a consumatorilor eligibili de gaze naturale.
 + 
Articolul 25(1) Lista provizorie prevăzută la art. 24, însoţită de rapoartele individuale având ca obiect cererile societăţilor comerciale nominalizate în lista, va fi prezentată de către departamentul de profil Comitetului de reglementare al ANRGN.(2) Lista provizorie a consumatorilor eligibili de gaze naturale este supusă hotărârii Comitetului de reglementare al ANRGN şi se afişează la sediul ANRGN în termen de doua zile lucrătoare de la împlinirea termenului de înscriere a consumatorilor eligibili de gaze naturale în lista provizorie.
 + 
Articolul 26Înscrierea consumatorilor care îndeplinesc cerinţele de eligibilitate în lista provizorie a consumatorilor eligibili de gaze naturale se face în următoarea ordine de prioritate:1. consumatorii eligibili reconfirmati;2. consumatorii din sectorul producerii de energie electrica şi din sectorul distribuţiei districtuale a agentului termic şi ceilalţi consumatori finali, în ordinea mărimii consumului anual de gaze naturale pentru care solicită acreditarea. În situaţia unor consumatori cu acelaşi consum anual înscrierea se va face în ordinea mărimii ponderii exportului în cifra de afaceri.
 + 
Articolul 27Înscrierea consumatorilor în lista provizorie a consumatorilor eligibili de gaze naturale se face până la nivelul la care consumurile insumate ale consumatorilor înscrişi acoperă cantitatea totală anuală alocata consumatorilor eligibili, plus încă 5 consumatori care vor fi înscrişi cu titlu de rezerva, ierarhizati conform prevederilor art. 26 pct. 2.
 + 
Secţiunea a 3-aPlata tarifului anual de eligibilitate + 
Articolul 28(1) Consumatorii înscrişi în lista provizorie a consumatorilor eligibili de gaze naturale au obligaţia de a achită tariful anual de eligibilitate şi de a transmite ANRGN copia de pe documentul de plată sau de a constitui un instrument financiar de garantare a plăţii egal cu tariful anual de eligibilitate, în favoarea ANRGN, în termen de 10 zile lucrătoare de la data afişării.(2) Tariful anual de eligibilitate se calculează prin aplicarea tarifului prevăzut în anexa nr. 6 la consumul anual pentru care a fost solicitată acreditarea sau reconfirmarea acreditării şi se comunică de către ANRGN solicitanţilor înscrişi în lista provizorie, la afişarea acesteia.(3) Consumatorii care solicită acreditarea pentru un consum anual mai mare de 200.000 mii mc pot achită taxa anuală de eligibilitate în doua transe egale, din care prima transa trebuie achitată în contul ANRGN în termenul prevăzut la alin. (1), iar cea de-a doua transa până la data de 30 mai a fiecărui an.(4) Neachitarea taxei anuale de eligibilitate, respectiv a primei transe din aceasta, sau neconstituirea instrumentului de garantare a plăţii în termenul prevăzut la alin. (1) atrage radierea consumatorului din lista provizorie a consumatorilor eligibili de gaze naturale.
 + 
Articolul 29(1) Operatorii din sectorul gazelor naturale pot inainta ANRGN contestaţii privind înscrierea consumatorilor finali în lista provizorie a consumatorilor eligibili de gaze naturale în termen de 5 zile calendaristice de la data afişării listei.(2) Contestaţiile se pot referi doar la neîndeplinirea de către consumatori a criteriilor de eligibilitate şi vor fi însoţite de acte doveditoare.(3) ANRGN va comunică consumatorului eligibil de gaze naturale vizat conţinutul contestaţiei şi va organiza o intalnire de clarificare în termen de 5 zile lucrătoare de la împlinirea termenului de depunere a contestaţiilor.
 + 
Secţiunea a 4-aÎnscrierea în Lista centralizata la nivel naţional a consumatorilor eligibili. Emiterea deciziei + 
Articolul 30(1) La împlinirea termenului prevăzut la art. 28 alin. (1) consumatorii înscrişi în lista provizorie a consumatorilor eligibili de gaze naturale şi care nu au achitat tariful anual de eligibilitate sunt radiati din aceasta lista.(2) Vor fi, de asemenea, radiati consumatorii eligibili de gaze naturale împotriva cărora au fost depuse contestaţii de către operatorii din sistem şi care, după intalnirea de clarificare, au fost probate ca întemeiate.
 + 
Articolul 31(1) Sunt înscrişi în Lista centralizata la nivel naţional, în ordinea din lista provizorie, consumatorii care nu au fost radiati potrivit art. 30.(2) În situaţia în care cantitatea totală anuală alocata consumatorilor eligibili nu este acoperită integral de consumul celor înscrişi în lista centralizata, conform prevederilor alin. (1), aceasta va putea fi completată cu consumatorii eligibili de gaze naturale înscrişi cu titlu de rezerva în lista provizorie. Înscrierea acestora se face în ordinea din lista provizorie fie până la completarea cantităţii totale anuale, fie până la înscrierea tuturor acestora. Pentru aceşti consumatori termenul de achitare a tarifului anual de eligibilitate este data de 30 mai inclusiv a anului respectiv.(3) Lista centralizata la nivel naţional a consumatorilor eligibili de gaze naturale şi proiectul de decizie a preşedintelui ANRGN vor fi prezentate de către departamentul de profil Comitetului de reglementare al ANRGN.
 + 
Secţiunea a 5-aPerioada de valabilitate a acreditării. Renunţarea la acreditare + 
Articolul 32Acreditarea consumatorilor finali drept consumatori eligibili de gaze naturale se face pentru o perioadă nelimitată, cu reconfirmare anuală în condiţiile prezentului regulament.
 + 
Articolul 33(1) Consumatorul final de gaze naturale acreditat drept eligibil poate renunţa din proprie iniţiativă la acreditare, în următoarele condiţii:a) notifica ANRGN intenţia de renunţare la acreditare cu cel puţin 3 luni înaintea termenului prevăzut în prezentul regulament pentru emiterea deciziei preşedintelui ANRGN de stabilire a gradului de deschidere a pieţei interne a gazelor naturale;b) la data inaintarii notificării nu are debite restante la plata gazelor naturale către furnizori sau la plata serviciilor prestate de către operatorii din sectorul gazelor naturale;c) are acceptul de furnizare a gazelor naturale de la distribuitorul în a cărui raza îşi are locul/locurile de consum.(2) Decizia preşedintelui ANRGN de retragere a acreditării drept consumator eligibil de gaze naturale se emite în termen de 30 de zile de la înregistrarea notificării, dacă sunt îndeplinite condiţiile precizate la alin. (1). Decizia se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care a fost publicată.(3) Distribuitorul care a emis acceptul de furnizare a gazelor naturale, conform prevederilor alin. (1) lit. c), are obligaţia de a asigura furnizarea gazelor naturale şi de a încheia cu consumatorul final contractul de furnizare, de la data intrării în vigoare a deciziei de retragere a acreditării.
 + 
Secţiunea a 6-aRetragerea acreditării consumatorilor eligibili. Procedura de contestare a deciziilor privind neacreditarea sau retragerea acreditării consumatorilor + 
Articolul 34(1) ANRGN retrage acreditarea de consumator eligibil în cazul în care acesta se afla în una dintre următoarele situaţii:a) după acreditare nu mai îndeplineşte una dintre cerinţele de eligibilitate prevăzute la art. 12, art. 13 alin. (1) lit. a), art. 16 lit. a) şi b) şi la art. 17 alin. (1) lit. a);b) nu îşi îndeplineşte în mod repetat obligaţiile prevăzute în contractele încheiate cu furnizorii şi prestatorii de servicii din sectorul gazelor naturale;c) încalcă în mod repetat sau refuza să se conformeze reglementărilor legale proprii sectorului gazelor naturale şi/sau unor decizii ale ANRGN;d) nu achită în termenul prevăzut în prezentul regulament tariful anual pentru acordarea eligibilităţii.(2) Constatarea oricăreia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) se face de ANRGN, din proprie iniţiativă sau la sesizarea furnizorilor şi/sau prestatorilor de servicii din sectorul gazelor naturale, părţi în contractele aflate în derulare.(3) Retragerea calităţii de consumator eligibil de gaze naturale se stabileşte prin decizie a preşedintelui ANRGN, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care a fost publicată.
 + 
Articolul 35(1) Consumatorul eligibil de gaze naturale care a renunţat la acreditare în condiţiile art. 33 sau căruia i-a fost retrasă acreditarea în condiţiile art. 34 nu are dreptul de a mai inainta ANRGN o noua cerere de acreditare drept consumator eligibil de gaze naturale pe o perioadă de 5 ani de la intrarea în vigoare a deciziei preşedintelui ANRGN de retragere a acreditării.(2) În cazul reorganizării, fuzionării, divizării sau privatizării consumatorului final, ulterior retragerii acreditării, solicitarea de acreditare drept consumator eligibil poate fi innoita pentru anul următor celui în care a avut loc modificarea statutului consumatorului în cauza.
 + 
Articolul 36(1) Departamentul de profil va inainta Comitetului de reglementare al ANRGN, o dată cu prezentarea rapoartelor individuale ale consumatorilor înscrişi în lista provizorie, rapoartele individuale şi proiectele de decizie ale preşedintelui ANRGN pentru respingerea cererilor de acreditare sau de retragere a acreditării.(2) Decizia preşedintelui ANRGN privind neacreditarea consumatorilor eligibili, inclusiv motivatiile de respingere a cererii, se comunică solicitanţilor în termen de 15 zile lucrătoare de la afişarea listei provizorii privind consumatorii eligibili de gaze naturale.
 + 
Articolul 37(1) Decizia preşedintelui ANRGN privind neacreditarea, respectiv decizia preşedintelui ANRGN privind retragerea acreditării consumatorilor eligibili, poate fi contestată în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării acesteia, respectiv de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.(2) ANRGN are obligaţia de a soluţiona contestaţia în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării acesteia.(3) Persoanele care se considera vătămate în drepturile lor prin actul de soluţionare a contestaţiei sau prin necomunicarea acestuia în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării contestaţiei îl pot ataca la instanţa de contencios administrativ, în conformitate cu prevederileLegii contenciosului administrativ nr. 29/1990şi ale Codului de procedura civilă.
 + 
Capitolul 5Dispoziţii finale + 
Articolul 38Furnizarea gazelor naturale către consumatorii eligibili se face în baza contractului-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale pentru consumatorii eligibili.
 + 
Articolul 39Consumatorii eligibili pot încheia contracte distincte pentru serviciile de transport/inmagazinare/distribuţie a gazelor naturale cumpărate de la furnizori licentiati.
 + 
Articolul 40Consumatorii care la data intrării în vigoare a prezentului regulament sunt parte într-un contract direct de import de gaze naturale aflat în derulare şi care nu au fost acreditaţi consumatori eligibili de gaze naturale vor respecta pentru anul în curs clauzele contractuale convenite. În continuare dreptul de import va putea fi reconfirmat o dată cu acreditarea de consumator eligibil de gaze naturale.
 + 
Articolul 41Cerinţele de eligibilitate de natura economico-financiară, prevăzute la art. 13 şi, respectiv, la art. 17, se aplică până la data aderării României la Uniunea Europeană.
 + 
Articolul 42(1) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului regulament ANRGN va elabora Metodologia de monitorizare a consumatorilor eligibili, în scopul verificării modului în care sunt îndeplinite cerinţele şi criteriile de eligibilitate.(2) Metodologia prevăzută la alin. (1) se aproba prin decizie a preşedintelui ANRGN.
 + 
Articolul 43Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul regulament.
 + 
Anexa 1––-la regulament––––-METODOLOGIEde determinare a bonitaţii consumatorilorBonitatea se determina prin calcularea următorilor indicatori financiari:                               active circulante    1. Lichiditatea curenta = ─────────────────── x 100 [%],                                datorii curenteîn care:– active circulante = stocuri + alte active circulante;– datorii curente (în termen de până la un an) = furnizori şi conturi asimilate + împrumuturi pe termen scurt + salarii + impozite şi taxe.                                            capitaluri proprii    2. Solvabilitatea patrimonială = ─────────────────────────────── x 100 [%]                                    total pasiv, mai puţin creditori                                       şi conturi regularizate şi                                                asimilate                                    rezultatul brut al                                   exerciţiului financiar     3. Rata profitului brut = ─────────────────────────────x 100 [%]                                      cifra de afaceri    Punctajul indicatorilor:

                 
  Nr. crt. Indicatori U.M. 25 de puncte 20 de puncte 15 puncte 10 puncte 0 puncte
  1. Lichiditatea globală % >=200% >=150 şi <200% >=100 şi <150% <100%
  2. Solvabilitatea patrimonială % >=80% >=50 şi <80% >=30 şi <50% <30%
  3. Rata profitului brut % >=12% >=8% şi <12% >=4% şi <8% >=0% şi <4% <0%

 + 
Anexa 2––-la regulament––––-……………….(antetul)MODELULcererii de acreditareCătreAutoritatea Naţionala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Calea Dorobantilor nr. 30, sectorul 1, BucureştiSocietatea Comercială ………, cu sediul în ………….., reprezentată legal prin …………………………., în calitate de director general, în temeiulart. 5 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2000privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), solicita acreditarea drept consumator eligibil de gaze naturale pentru următorul/următoarele loc/locuri de consum şi consumuri anuale de:

           
    A. Locul de consum B. Consum anual
    ……………. ………….
    ……………. ………….
    ……………. ………….
    În susţinerea cererii de acreditare anexăm următoarele documente:
    ……………………………………….
    ……………………………………….
    ……………………………………….
    ……………………………………….

Persoana imputernicita de către Societatea Comercială ……….. pentru a furniza date şi/sau informaţii suplimentare ANRGN privind prezenta cerere de acreditare drept consumator eligibil este dl/dna ………., având funcţia de …………, şi poate fi contactata la tel. ……….., fax …….., e-mail …….. .Sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice declar că informaţiile din documentele anexate prezentei cereri sunt reale şi corecte.Director general,……………… + 
Anexa 3–––la regulament––––-MODELULfisei de prezentare şi al declaraţiei financiareI. Fişa de prezentare1. Date generale1.1. Denumirea societăţii comerciale …………………………..Adresa …………………………………………Telefon …………………………………………Fax ………………………………………………1.2. Obiectul principal de activitate, cod CAEN ………………..1.3. Structura actionariatului …………………………..2. Date specifice activităţii*)2.1. Locul/locurile de consum pentru care se solicita acreditarea ……….2.1.1. Adresa …………………………………………………….2.1.2. Istoric de consum (mii mc) ………………2.1.3. Furnizor actual …………………………………………….2.1.4. Schita traseelor uzinale de alimentare cu gaze naturale, cu precizarea sistemului de conectare (conectat la SNT/conectat la sistemul de distribuţie)2.2. Exista în derulare contracte directe cu furnizori de gaze naturale din străinătate:DA [] Valoare [mii mc (N)/an]NU []2.3. Ponderea în cifra de afaceri a încasărilor din contracte externe (%) …….

     
  Director general, Oficiul juridic
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
     
    VIZAT
    Bancă/Ministerul Finanţelor

    II. Declaraţia financiară (pentru 3 ani consecutivi anteriori anului pentru        care se solicita acreditarea)

           
  Indicatorul U.M. ANUL  (n*) – 3) ANUL  (n*) – 2) ANUL (n*) – 1)  realizat 9 luni
  Lichiditatea globală %      
  Solvabilitatea patrimonială %      
  Rata profitului brut %      
  *) "n" – anul pentru care a fost înaintată cererea de acreditare drept consumator eligibil de gaze naturale.
     
  Director general, Oficiul juridic
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 + 
Anexa 4––-la regulament––––-A D R E S Ade confirmare de la distribuitor privindplata gazelor naturale şi istoricul de consumSocietatea Comercială …………., cu sediul în …………, reprezentată prin ………….., în calitate de director general, are/nu are încheiat cu Societatea Comercială …………. Filiala/Sucursala …………., reprezentată legal de ………., în calitate de ………., titulara a licenţei de distribuţie a gazelor naturale eliberate de ANRGN cu nr. ………/…….., contract de furnizare a gazelor naturale pentru consumatori ……….. pentru locul de consum ……….., situat în localitatea ……, judeţul ………. .Prin prezenta confirmăm ca Societatea Comercială …………………………..– nu are/are*) la data de 31 decembrie ……………. facturi restante (>30 de zile) aferente consumului de gaze naturale– a înregistrat în anul …… un istoric de consum de …. mii mc, defalcat lunar astfel:

     
  ianuarie . . . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . . . . . . . . . mii m3
  februarie . . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . . . . . . . . . mii m3
  martie . . . . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . . . . . . . . . mii m3
  aprilie . . . . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . . . . . . . . . mii m3
  mai . . . . . . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . . . . . . . . . mii m3
  iunie . . . . . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . . . . . . . . . mii m3
  iulie . . . . . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . . . . . . . . . mii m3
  august . . . . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . . . . . . . . . mii m3
  septembrie . . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . . . . . . . . . mii m3
  octombrie . . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . . . . . . . . . mii m3
  noiembrie . . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . . . . . . . . . mii m3
  decembrie . . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . . . . . . . . . mii m3

–––––-Notă *) În situaţia unor debite restante va fi prezentată detaliat situaţia acestor debite (perioada de consum, numărul facturii, valoarea, penalităţile calculate etc.), inclusiv menţiuni privind actionarea în instanţa a debitorului. + 
Anexa 5––-la regulament––––-………………(antetul)MODELULcererii de reconfirmare a acreditării drept consumatoreligibil de gaze naturaleCătreAutoritatea Naţionala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Calea Dorobantilor nr. 30, sectorul 1, Bucureşti.Societatea Comercială ………, cu sediul în ………….., reprezentată legal prin …………, în calitate de director general, în temeiulart. 5 lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2000privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), solicita reconfirmarea acreditării drept consumator eligibil pentru următorul/următoarele loc/locuri de consum şi consumuri anuale şi lunare:

     
  A. Locul de consum B. Consum anual şi lunar
  – . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . .
  – . . . . . . . . . . . – . . . . . . . . .
  În susţinerea cererii de reconfirmare a acreditării anexăm următoarele documente:
  – . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  – . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Persoana imputernicita de către Societatea Comercială ……….. pentru a furniza date şi/sau informaţii suplimentare ANRGN privind prezenta cerere de reacreditare drept consumator eligibil de gaze naturale este dl/dna …………, având funcţia de ………., şi poate fi contactat(a) la tel. ……….., fax ………., e-mail …….. .Sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice declar că informaţiile din documentele anexate prezentei cereri sunt reale şi corecte.Director general,………………… + 
Anexa 6––-la regulament––––-TARIFELEpentru acreditarea consumatorilor eligibili1. Tarif pentru înscriere – 10.000.000 lei2. Tarif anual pentru acordarea eligibilităţii – 500 lei/1.000 mc*).––––-Notă *) Tarifele prevăzute în prezenta anexa vor fi actualizate anual, în funcţie de indicele de inflaţie, prin decizie a preşedintelui ANRGN.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x