REGULAMENT din 17 octombrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 763 din 30 octombrie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 50 29/04/2004
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 17REFERIRE LALEGE 10 18/01/1995
ANEXA 3REFERIRE LALEGE 107 25/09/1996
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulINCETAT APLICABILITATEAORDIN 50 29/04/2004
ActulAPROBAT DEORDIN 820 17/10/2003
ActulCONTINUT DEORDIN 820 17/10/2003

privind organizarea activităţii de certificare a unităţilor specializate în elaborarea de studii, proiecte, în execuţie, consultanţa în domeniul gospodăririi apelor şi documentaţii tehnice pentru obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor de gospodărire a apelor



 + 
Capitolul IPrevederi generale + 
Articolul 1Activitatea de elaborare de studii, proiecte, lucrări de execuţie, consultanţa în domeniul gospodăririi apelor şi documentaţii tehnice pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor se poate face numai de unităţi specializate certificate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului. Modul de organizare şi procedura de certificare sunt prevăzute în prezentul regulament.
 + 
Articolul 2Recunoaşterea oficială a certificării unităţilor şi persoanelor abilitate sa desfăşoare activităţile prevăzute la art. 1 se face prin eliberarea certificatelor de atestare în domeniile stabilite de Comisia de certificare.
 + 
Capitolul IIOrganizarea activităţii de certificare + 
Articolul 3Certificarea unităţilor solicitante se realizează de Comisia de certificare înfiinţată în acest scop, care îşi desfăşoară activitatea pe lângă Inspecţia de Stat a Apelor din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului.
 + 
Articolul 4Componenta Comisiei de certificare este următoarea:– preşedinte – secretarul de stat pentru ape din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului;– un vicepreşedinte – şeful Inspecţiei de Stat a Apelor;– un reprezentant al Direcţiei de coordonare, reglementare, gestionarea, protecţia ecologica a apelor şi districte internaţionale din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului;– un reprezentant al Societăţii Naţionale "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A.;– un reprezentant al Direcţiei buget finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului;– un reprezentant din Serviciul de fond funciar, îmbunătăţiri funciare, antigrindina din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului;– un reprezentant din Serviciul de investiţii din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului;– 3 reprezentanţi din învăţământul superior;– secretarul comisiei – numit din cadrul Inspecţiei de Stat a Apelor.
 + 
Capitolul IIIAtribuţiile Comisiei de certificare + 
Articolul 5Comisia de certificare are următoarele atribuţii:a) analizează documentele ce însoţesc cererile de certificare;b) evalueaza pe baza documentelor depuse la dosar şi a interviului capabilitatea ştiinţifică şi tehnica a solicitantului, în vederea certificării;c) aproba eliberarea certificatelor.
 + 
Articolul 6Pentru îndeplinirea atribuţiilor sale Comisia de certificare are un secretariat tehnic asigurat de Inspecţia de Stat a Apelor, având următoarele atribuţii:– asigura înregistrarea dosarelor depuse în scopul obţinerii certificării;– verifica întocmirea corecta a dosarelor şi existenta tuturor documentelor solicitate prin prezentul regulament;– propune data de desfăşurare a şedinţei Comisiei de certificare şi întocmeşte ordinea de zi;– redactează referatul tehnic aferent fiecărei persoane juridice solicitante, cu propunerea către Comisia de certificare a domeniilor ce urmează a fi acordate;– înregistrează şi tine evidenta certificatelor emise;– îndeplineşte alte sarcini stabilite de membrii Comisiei de certificare.
 + 
Capitolul IVFuncţionarea Comisiei de certificare + 
Articolul 7La analizarea fiecărui dosar înaintat Comisiei de certificare se vor evalua realizarile şi posibilităţile solicitantului, împreună cu referatul tehnic întocmit în acest sens.
 + 
Articolul 8Comisia de certificare va decide dacă acorda sau nu certificatul. În cazul neacordarii certificatului toate documentele vor fi returnate solicitantului.
 + 
Articolul 9(1) Certificatele se vor atribui pe 3 niveluri după cum urmează:– nivelul 1: unităţilor specializate, care pot desfăşura activităţi definite la art. 1, indiferent de amploarea şi complexitatea tehnica a acestora (valoarea de investiţie estimată la peste 1.000.000 euro, valoare echivalenta în lei la cursul oficial al Băncii Naţionale a României);– nivelul 2: unităţilor specializate, care pot desfăşura activităţi definite la art. 1 (valoarea de investiţie estimată între 300.000 şi 1.000.000 euro, valoare echivalenta în lei la cursul oficial al Băncii Naţionale a României);– nivelul 3: unităţilor specializate, care pot desfăşura activităţi definite la art. 1 (valoarea de investiţie estimată sub 300.000 euro, valoare echivalenta în lei la cursul oficial al Băncii Naţionale a României).(2) Trecerea de la un nivel la altul se poate face numai printr-o noua solicitare de certificare.
 + 
Articolul 10Certificatele acordate de Comisia de certificare se referă numai la persoane juridice.
 + 
Articolul 11Comisia de certificare are dreptul sa retragă certificatul în cazul în care unităţii i se resping, din cauza calităţii slabe, de autorităţile competente în domeniu cel puţin două documentaţii întocmite, în cazul antreprenorilor care nu respecta pe parcursul execuţiei reglementările în vigoare legate de calitatea şi siguranţa construcţiilor sau în cazul unor declaraţii neconforme cu realitatea. Inspecţia de Stat a Apelor poate suspenda certificatul până când Comisia de certificare analizează şi anulează certificatul. Pe perioada suspendării certificatului toate unităţile subordonate Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului vor fi informate operativ în vederea luării măsurilor legale ce se impun.
 + 
Articolul 12Lucrările Comisiei de certificare sunt conduse de către preşedinte sau, în lipsa acestuia, de către vicepreşedinte.
 + 
Articolul 13Convocarea Comisiei de certificare şi ordinea de zi se aproba de preşedintele acesteia, la propunerea secretariatului tehnic.
 + 
Articolul 14Propunerile făcute în cadrul Comisiei de certificare se aproba cu votul a cel puţin două treimi din numărul membrilor comisiei (deschis exprimate).
 + 
Articolul 15Şedinţele Comisiei de certificare sunt statutare dacă sunt prezente două treimi din numărul membrilor acesteia.
 + 
Articolul 16Hotărârile Comisiei de certificare se consemnează în procesul-verbal al şedinţei. Procesul-verbal va fi redactat de secretariatul tehnic şi semnat de fiecare membru al Comisiei de certificare.
 + 
Capitolul VCriterii de certificare + 
Articolul 17(1) Stabilirea nivelului de certificare se face în funcţie de politica de personal, de politica de calitate (în conformitate cu standardele ISO 9000, 9001 şi 9002) şi de experienta în domeniul pentru care se solicita certificarea. Politica de personal a firmelor ce doresc certificarea în domeniile stabilite de prezentul regulament va consta în stabilirea unui număr optim necesar de specialişti în domeniu (apreciat de Comisia de certificare), atestaţi conform Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificările ulterioare, pentru complexitatea şi tipul activităţilor ce vor fi realizate.(2) Politica de calitate se va înscrie în prevederile Legii nr. 10/1995 şi pachetului de reglementări ISO 9000.
 + 
Capitolul VIProcedura de certificare + 
Articolul 18Dosarul pentru obţinerea certificării va fi însoţit de următoarele documente:– cerere-tip;– memoriu de activitate în domeniu;– lista cuprinzând personalul atestat de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, curriculum vitae al acestuia, copii de pe atestatele eliberate de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului experţilor care reprezintă societatea solicitanta (susţinută de acte doveditoare), la cererea secretariatului Comisiei de certificare;– copie de pe statutul unităţii;– copie de pe certificatul de înmatriculare la registrul comerţului;– copie de pe codul fiscal;– lista cuprinzând personalul angajat, însoţită de curriculum vitae al acestuia (copii de pe diploma ce atesta calificarea);– lista cuprinzând utilajele şi aparatura de calcul, după caz, din dotare;– acceptul asociaţiilor profesionale din domeniu;– recomandare din partea Companiei Naţionale "Institutul Naţional de Meteorologie, Hidrologie şi Gospodărire a Apelor" – S.A. – Laboratorul de ape subterane – pentru societăţile care proiectează şi executa foraje sau realizează studii hidrogeologice.
 + 
Articolul 19Dosarul complet se depune şi se înregistrează de solicitant la Direcţia de informare şi relaţii publice din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, urmând a fi transmis spre verificare la secretariatul tehnic al Comisiei de certificare, asigurat de Inspecţia de Stat a Apelor.
 + 
Articolul 20Comisia de certificare analizează în plen dosarul solicitantului în prezenta acestuia şi în urma interviului cu reprezentantul legal al solicitantului decide admiterea sau respingerea, nivelul şi domeniul acordat.
 + 
Articolul 21În termen de maximum 60 de zile de la desfăşurarea interviului Comisia de certificare trebuie să se pronunţe asupra acordării sau neacordarii certificatului.
 + 
Articolul 22Pentru prelungirea valabilităţii certificatului se întocmeşte un dosar care trebuie să conţină:– cerere de solicitare a prelungirii certificatului;– memoriu de activitate al unităţii certificate privind activitatea din perioada certificată;– copie de pe certificatul deţinut anterior;– eventuale modificări referitoare la obiectul de activitate al unităţii certificate sau orice alte modificări survenite.
 + 
Capitolul VIIDispoziţii finale + 
Articolul 23Membrii Comisiei de certificare sunt nominalizaţi în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 24Specialiştii care au responsabilităţi în domeniul certificării sunt atestaţi pentru domeniile definite de prezentul ordin. Exercitarea acestui drept se poate face numai după încetarea activităţii desfăşurate de către aceştia în cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, inclusiv în unităţile sale teritoriale.
 + 
Articolul 25Modelul cererii pentru obţinerea certificării este prezentat în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 26Modelul certificatului este prezentat în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 27Certificatele sunt valabile un termen de 2 ani de la data emiterii lor, putând fi reînnoite la cerere.
 + 
Articolul 28Prelungirea valabilităţii certificatului se aproba de Comisia de certificare, pe baza propunerii secretariatului tehnic, care primeşte şi verifica dosarul de solicitare a prelungirii valabilităţii certificatului în urma unui nou interviu.
 + 
Articolul 29Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul regulament.
 + 
Anexa 1    ────────la regulament──────────────                     COMPONENTA COMISIEI DE CERTIFICARE 1. Florin Stadiu – secretar de stat pentru ape – preşedinţe 2. Dan Stematiu – prof. univ. dr. ing., Universitatea                          Tehnica de Construcţii – vicepreşedinte                                                                 interimar 3. Gheorghe Constantin – director, Direcţia de coordonare, – membru                          reglementare, gestionarea, protecţia                          ecologica a apelor şi districte                          internaţionale 4. Valentin Apostol – director, Societatea Naţionala – membru                          "Îmbunătăţiri Funciare" – S.A. 5. Alexandru Rădulescu – şef Serviciu de fond funciar, – membru                          îmbunătăţiri funciare,                          antigrindina 6. Matilda Stanculescu – consilier, Direcţia buget finanţe – membru 7. Nicolae Gheorghe – consilier, Serviciul de investiţii – membru 8. Simion Hancu – prof. univ. dr. ing., Facultatea – membru                          de îmbunătăţiri funciare 9. Eugeniu Luca – prof. univ. dr. ing., Facultatea – membru                          de îmbunătăţiri funciareCOMPONENTA SECRETARIATULUI TEHNIC1. Ana Maria Constantinescu – consilier, Inspecţia de Stat a Apelor2. Tiberiu Macarascu – consilier, Inspecţia de Stat a Apelor
 + 
Anexa 2────────la regulament──────────────Nr. ………/………CEREREpentru obţinerea certificăriiCertificarea se face în următoarele domenii:a) întocmirea de studii de gospodărire a apelor;b) întocmirea de studii de fezabilitate şi proiecte în domeniile:b1) gospodărirea apelor;b2) hidroedilitare;b3) construcţii hidrotehnice;b4) combaterea eroziunii solului;c) execuţie (c1-c4) aferentă domeniilor prevăzute la lit. b1)-b4);d) consultanţa (d1-d4) aferentă domeniilor prevăzute la lit. a), b) şi c);e) întocmirea documentaţiilor tehnice necesare pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor.Unitatea ……/(denumirea) ……, codul fiscal nr. ….., înregistrată în registrul comerţului la nr. …., cu sediul în ….., str. ….. nr. ….., judeţul/sectorul …., tel./fax …., reprezentată legal prin director/manager ….., solicit participarea la verificarea în vederea eliberării certificatului pentru nivelul …….. de către Comisia de certificare din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului.Anexăm dosarul întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea activităţii de certificare a unităţilor specializate în elaborarea de studii, proiecte, în execuţie, consultanţa în domeniul gospodăririi apelor şi documentaţii tehnice pentru obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor de gospodărire a apelor, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 820/2003.Data ………………………………………….(funcţia, numele, prenumele şi semnatura)L.S.
 + 
Anexa 3────────la regulament──────────────MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUIComisia de certificare a unităţilor specializate în elaborareade studii, proiecte, în execuţie, consultanţa în domeniulgospodăririi apelor şi documentaţii tehnice pentru obţinereaavizelor şi a autorizaţiilor de gospodărire a apelorCERTIFICATCod numeric ……. Ordinul nr. ……/……..În conformitate cu prevederile Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările ulterioare, şi ale Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 820/2003 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea activităţii de certificare a unităţilor specializate în elaborarea de studii, proiecte, în execuţie, consultanţa în domeniul gospodăririi apelor şi documentaţii tehnice pentru obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor de gospodărire a apelor,se certifica …….., codul fiscal nr. ….., înregistrată în registrul comerţului la nr. ….., cu sediul în ……., pentru efectuarea de ……., nivelul de certificare …….., în baza cererii şi dosarului nr. ……….Emis la data de …………….Valabil până la data de …………………,cu respectarea condiţiilor înscrise pe verso.Preşedintele Comisiei de certificare,……………………………….– verso –Prezentul certificat poate fi utilizat numai de titular.Cu 60 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, titularul va solicita reînnoirea certificatului.Responsabilitatea pentru corectitudinea şi calitatea lucrărilor proiectate şi executate revine în exclusivitate elaboratorului.Prezentul certificat îşi pierde valabilitatea în condiţiile prevăzute la art. 11 din Regulamentul privind organizarea activităţii de certificare a unităţilor specializate în elaborarea de studii, proiecte, în execuţie, consultanţa în domeniul gospodăririi apelor şi documentaţii tehnice pentru obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor de gospodărire a apelor.──────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x