REGULAMENT din 17 august 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 406 din 29 august 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 88 17/12/1993
ART. 2REFERIRE LALEGE (R) 88 17/12/1993
ART. 3REFERIRE LALEGE (R) 88 17/12/1993
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 676 17/08/2000

de înfiinţare şi autorizare a filialelor universitatilor româneşti în străinătate, precum şi a specializărilor programelor de studii iniţiate



 + 
Articolul 1(1) Înfiinţarea filialelor universitatilor româneşti în străinătate, precum şi a programelor de studii se face în conformitate cu prevederile Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 88/1993 privind acreditarea instituţiilor de învăţământ superior şi recunoaşterea diplomelor, republicată.(2) Filialele instituţiilor de învăţământ superior, ca extensiuni universitare în străinătate, sunt considerate unităţi distincte, fără personalitate juridică.(3) Extensiunile universitare şi programele de studii ale universitatilor româneşti în străinătate se realizează pe baza acordurilor sau protocoalelor interguvernamentale sau interministeriale, la propunerea instituţiilor de învăţământ superior care convin în scris sa devină partenere în cadrul unor programe de studii. Dacă în localitatea gazda a extensiunii nu funcţionează o instituţie de învăţământ superior, partenerul universitatii româneşti poate fi o alta instituţie locală care are acordul ministerului educaţiei tarii-gazda.
 + 
Articolul 2(1) Sunt autorizate să solicite Consiliului Naţional de Evaluare Academica şi Acreditare, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, înfiinţarea filialelor universitatilor româneşti în străinătate, precum şi a programelor de studii numai universităţile româneşti acreditate.(2) Specializările universitare pentru care se solicita înfiinţarea filialelor trebuie, de asemenea, să fie acreditate, în conformitate cu Legea nr. 88/1993 privind acreditarea instituţiilor de învăţământ superior şi recunoaşterea diplomelor, republicată, în cadrul instituţiilor de învăţământ superior care solicită înfiinţarea filialei universitare sau a programelor de studii în străinătate.
 + 
Articolul 3Instituţia de învăţământ superior care solicită autorizarea de funcţionare provizorie a specializărilor universitare în cadrul filialelor universitare şi a programelor de studii se supune integral procedurilor de evaluare academica prevăzute de Legea nr. 88/1993 privind acreditarea instituţiilor de învăţământ superior şi recunoaşterea diplomelor, republicată, şi de regulamentele de desfăşurare a activităţii Consiliului Naţional de Evaluare Academica şi Acreditare şi a comisiilor de evaluare.
 + 
Articolul 4Dosarul de autoevaluare pentru autorizarea de funcţionare provizorie a filialelor universitare şi a programelor de studii ale universitatilor româneşti în străinătate trebuie să cuprindă şi acordul scris al Ministerului Educaţiei Naţionale, adresat Consiliului Naţional de Evaluare Academica şi Acreditare.
 + 
Articolul 5(1) Instituţia de învăţământ superior organizatoare a filialelor sau a programelor de studii trebuie să aibă cuprinsă extensiunea universitară în planul strategic de dezvoltare instituţională, cu acordul Consiliului Naţional de Finanţare a Învăţământului Superior.(2) La stabilirea numărului de studenţi echivalenti ai extensiunii universitare în străinătate, indicele de echivalare va fi determinat, pentru fiecare specializare universitară, de către Consiliul Naţional de Finanţare a Învăţământului Superior şi va fi aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.
 + 
Articolul 6Universităţile organizatoare ale extensiunii universitare pot contribui la dotarea filialelor sau a instituţiilor în care se desfăşoară programele de studii cu aparatura de laborator, calculatoare, copiatoare, material didactic, birotica, cărţi şi materiale consumabile specifice diferitelor forme de învăţământ. Bunurile menţionate rămân în posesia universitatilor organizatoare şi sunt trecute în folosinţă filialelor universitare, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 7Absolvenţii formelor de învăţământ oferite de extensiunile universitare primesc, după caz, diplome sau certificate universitare recunoscute de legislaţia românească, respectiv de legislaţia tarii pe teritoriul căreia funcţionează filiale universitare sau se desfăşoară programele de studii. Diplomele şi certificatele sunt eliberate de universităţile organizatoare din România sau de universităţile din ţara-gazda, conform protocolului semnat iniţial între părţi; aceste documente de studii sunt recunoscute pe teritoriul ţărilor participante la realizarea programelor desfăşurate în cadrul extensiunilor universitare, potrivit reglementărilor în materie. Dacă nu exista acorduri care să permită recunoaşterea bilaterala a diplomelor şi certificatelor universitare, părţile care concura la realizarea programelor de studii din cadrul extensiilor universitare se obliga să facă demersurile pentru realizarea acestui deziderat.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x