REGULAMENT din 16 iunie 2004 (*actualizat*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 24/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: PARLAMENTUL
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulACTUALIZEAZA PEREGULAMENT 16/06/2004
ART. 3ARE LEGATURA CULEGE 233 06/07/2007 ART. 2
ART. 4ARE LEGATURA CULEGE 233 06/07/2007 ART. 2
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind descrierea şi modul de acordare a Ordinului Meritul Agricol(actualizat până la data de 26 iulie 2007*)



–––-*) Textul iniţial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 609 din 6 iulie 2004. Aceasta este forma actualizată de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra-Neamţ până la data de 26 iulie 2007, cu modificările şi completările aduse de LEGEA nr. 233 din 6 iulie 2007. + 
Articolul 1Ordinul Meritul Agricol se acordă pe viaţă.
 + 
Articolul 2(1) Ordinul Meritul Agricol este limitat la maximum 8.600 de membri, împărţiţi pe grade astfel:a) Cavaler – 5.400;b) Ofiţer – 2.200;c) Comandor – 800;d) Mare Ofiţer – 200.(2) Depăşirea numărului membrilor fiecărui grad constituie o încălcare a prezentului regulament. Decoraţiile conferite peste numărul limită sunt nule de drept, iar însemnele se restituie.
 + 
Articolul 3(1) Însemnul gradului de Cavaler al Ordinului Meritul Agricol se prezintă sub forma unei cruci de Malta, cu braţe egale, având diametrul de 40 mm, confecţionată din argint cu titlul de 800 la mie, emailată verde. Braţele crucii sunt despicate, având la centru lăţimea de 5 mm, iar la vârfuri de 23 mm.(2) Pe avers, pe braţele crucii este aplicată o cunună ovală, lată de 24 mm şi înaltă de 28 mm, formată din spice de grâu, la dreapta, şi frunze de stejar cu ghinde, la stânga, legate în partea de jos cu o panglică în formă de fundă. Central este aplicată stema României, ştanţată în metal, cu înălţimea de 12 mm şi lăţimea de 8 mm.(3) Pe revers, central, este aplicat un scut emailat albastru, pe care este scris cu litere înalte de 2 mm, "MERITUL/AGRICOL", iar pe braţele orizontale sunt scrise, cu cifre înalte de 4 mm, de la stânga la dreapta, datele: "1932" şi "2000".(4) Însemnul este surmontat de o sferă prin care se petrece un inel cu diametrul de 20 mm, care are la bază frunze de laur emailate verde.(5) Marginea însemnului, cununa, stema şi inelul păstrează culoarea naturală a argintului.(6) Panglica, lată de 40 mm şi având înălţimea aparentă de 50 mm, este din rips moarat verde închis, străbătută de 7 benzi galbene, late de 2 mm.––––Alin. (7) al art. 3 a fost abrogat de pct. 12 al art. II din LEGEA nr. 233 din 6 iulie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 490 din 23 iulie 2007.(8) Rozeta se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lată de 16 mm şi înaltă de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii ordinului reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere.
 + 
Articolul 4Însemnul gradului de Ofiţer al Ordinului Meritul Agricol are caracteristicile generale ale însemnului gradului de Cavaler, cu următoarele particularităţi:a) însemnul este aurit;b) panglica primeşte central o rozetă cu diametrul de 25 mm;c) rozeta se prezintă sub forma unui tambur din rips cu diametrul de 10 mm şi cu grosimea de 4 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere;––––Litera d) a art. 4 a fost abrogată de pct. 12 al art. II din LEGEA nr. 233 din 6 iulie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 490 din 23 iulie 2007.
 + 
Articolul 5(1) Însemnul gradului de Comandor al Ordinului Meritul Agricol se prezintă sub forma unei cruci de Malta, cu braţe egale, despicate la vârf, cu diametrul de 50 mm; braţele crucii au la centru lăţimea de 7 mm, iar la vârfuri de 27 mm.(2) Celelalte elemente ale însemnului au caracteristicile generale ale gradului de Ofiţer, cu următoarele particularităţi:a) pe avers, cununa are lăţimea exterioară de 30 mm şi înălţimea de 36 mm;b) pe revers, scutul are înălţimea de 15 mm; literele inscripţiei sunt înalte de 2,5 mm, iar cifrele au înălţimea de 5 mm;c) inelul de prindere a panglicii este plat şi are înălţimea de 30 mm şi lăţimea de 4 mm;d) panglica este lată de 45 mm şi are lungimea reglabilă pentru a fi adaptată la circumferinţa gâtului; lăţimea fiecărei benzi galbene este de 2,5 mm;e) rozeta gradului de Comandor este formată din suprapunerea rozetei gradului de Ofiţer cu cea a gradului de Cavaler.
 + 
Articolul 6(1) Însemnul gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Agricol este compus din însemnul propriu-zis şi placa gradului.(2) Însemnul propriu-zis şi panglica gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Agricol sunt identice cu însemnul şi panglica gradului de Comandor.(3) Placa gradului este o stea de formă pătrată, cu patru grupe de raze, confecţionată din argint cu titlul de 925Σ, având laturile de 55 mm; fiecare grupă de raze porneşte din braţele aversului însemnului de Comandor. Pe revers, într-un medalion central, sunt inscripţionate numele firmei producătoare şi titlul argintului. Pe spate are un sistem de prindere.(4) Rozeta gradului se prezintă sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips argintiu, lată de 16 mm şi înaltă de 6 mm, peste care se aplică rozeta gradului de Ofiţer. Pe spate are un sistem de prindere.
 + 
Articolul 7(1) Cutia în care se păstrează decoraţia este îmbrăcată la exterior în piele naturală verde, pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor, şi în piele ecologică, de aceeaşi culoare, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler, având colţare şi închizători metalice; interiorul este căptuşit cu pluş galben şi cu mătase galbenă, are inscripţionat numele firmei producătoare şi în colţul drept, jos, este scris numărul de ordine al decoraţiei din gradul respectiv.(2) Pe capacul cutiei sunt imprimate, auriu, stema României, denumirea şi gradul ordinului.(3) Etuiul în care se păstrează brevetul este îmbrăcat în piele ecologică verde pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor şi cu înlocuitor de piele, de aceeaşi culoare, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler.
 + 
Articolul 8(1) Ordinul Meritul Agricol se poartă, de regulă, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sărbători naţionale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului şi la manifestările ştiinţifice sau culturale de importanţă naţională.(2) Gradele de Cavaler şi Ofiţer ale Ordinului Meritul Agricol se poartă pe partea stângă a pieptului.(3) Gradul de Comandor al Ordinului Meritul Agricol se poartă la gât, cu panglica prinsă sub cravată, însemnul fiind vizibil la 50 mm în partea stângă, sub nodul cravatei.(4) Placa gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul Agricol se poartă pe partea stângă a pieptului.(5) Se poartă întotdeauna numai gradul cel mai înalt al Ordinului Meritul Agricol care a fost conferit.(6) Rozeta se poate purta zilnic, dar numai rozeta gradului celui mai înalt. Rozeta se poartă la butoniera de la reverul stâng al hainei sau al taiorului.
 + 
Articolul 9(1) Conferirea Ordinului Meritul Agricol se face obligatoriu, începând cu gradul de Cavaler, cu excepţia primei promoţii a ordinului.(2) Conferirea Ordinului Meritul Agricol se poate face numai după obţinerea, timp de 5 ani, a unor merite deosebite în activitatea specifică.(3) Decorarea anterioară cu Medalia Meritul Agricol este un factor pozitiv, de care se va ţine seama la propunerile de acordare a Ordinului Meritul Agricol, dar nu este obligatorie obţinerea unei medalii sau parcurgerea ierarhiei medaliei pentru conferirea ordinului.(4) Pentru a se conferi un grad superior aceleiaşi persoane este necesară efectuarea unui stagiu în gradul imediat inferior, astfel:a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiţer – 2 ani;b) de la gradul de Ofiţer la cel de Comandor – 3 ani;c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiţer – 5 ani.(5) Propunerile de conferire trebuie să ţină seama de criteriile stabilite în prezentul regulament, inclusiv pentru prima promoţie de decorare.(6) Conferirea directă a gradelor superioare la prima promoţie se face ca urmare a unei însumări de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.
 + 
Articolul 10Pentru merite cu totul deosebite, termenul de 5 ani şi vechimea minimă în grad prevăzută la art. 9 alin. (4) pot fi reduse cu maximum o treime.
 + 
Articolul 11Institutele naţionale, regiile autonome, agenţiile naţionale şi instituţiile publice de specialitate din ţară sau din străinătate pot fi decorate în mod excepţional cu Ordinul Meritul Agricol.
 + 
Articolul 12(1) Conferirea unui grad superior duce automat la scoaterea numelui persoanei respective din evidenţa gradului inferior, locul devenind vacant.(2) Însemnul gradului inferior rămâne în posesia celui decorat.
 + 
Articolul 13(1) Ordinul Meritul Agricol este o decoraţie care se poate acorda cetăţenilor români sau străini, cu merite deosebite în domeniile: agricultură, industrie alimentară, silvicultură, ape şi protecţia mediului, în activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică sau care au contribuit la strângerea legăturilor dintre instituţiile de specialitate din străinătate şi cele din România.(2) Prin merite deosebite, în sensul prezentului regulament, se înţelege:a) utilizarea cu înalt randament a exploataţiilor agricole, indiferent de forma de proprietate;b) creşterea pe baze ecologice a producţiilor agricole, piscicole şi zootehnice;c) realizarea de produse agroalimentare ecologice, cu înalt nivel calitativ, şi promovarea lor pe pieţele externe;d) exploatarea raţională şi prelucrarea superioară a masei lemnoase;e) măsuri eficiente pentru combaterea eroziunii solului, pentru protecţia şi ameliorarea calităţii acestuia;f) promovarea, dezvoltarea ştiinţelor agrozootehnice şi a învăţământului românesc de specialitate;g) descoperirea şi introducerea în exploatare a unor soiuri superioare de plante şi rase de animale;h) măsuri eficiente de combatere a dăunătorilor, în special prin metode biologice şi de creştere a rezistenţei plantelor sau animalelor faţă de aceştia;i) rezultate deosebite în gospodărirea apelor, în activităţile de meteorologie, hidrologie şi hidrogeologie;j) finalizarea acţiunilor privind cadastrul de specialitate în domeniile agriculturii, silviculturii şi apelor;k) studii, prognoze şi strategii în domeniile de cercetare ale istoriei şi retrologiei agrare şi în domeniul protecţiei mediului, în scopul utilizării durabile a resurselor naturale.
 + 
Articolul 14În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministerele de resort, în colaborare cu instituţiile publice abilitate, vor elabora, în conformitate cu art. 13, reglementările specifice domeniului lor de activitate, aprobate prin ordine ale miniştrilor de resort, în care se vor detalia condiţiile în care se poate conferi Ordinul Meritul Agricol.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x