REGULAMENT din 13 februarie 1967

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE MINISTRI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 56 din 24 iunie 1967
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEHOTARARE 1349 09/06/1967

privind carnea dezosata



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale  + 
Articolul 1Dispoziţiile prezentului regulament se aplică numai la carnea de bovine, ovine şi porcine, prezentată în bucăţi mari dezosate, în vederea vânzării en-gros şi demi-gros.
 + 
Capitolul 2Condiţii de instalare a intrepriderilor  + 
Articolul 2Întreprinderile, utilizate pentru prepararea şi depozitarea carnii indicate în articolul 1 de mai sus, cuprind: – cel puţin o camera de refrigerare; – o încăpere rezervată pentru prelucrarea carnii; – eventual o încăpere pentru ambalare, comunicând direct cu prima; – o încăpere pentru carnea sechestrata care se închide cu cheie, sau recipiente pentru carnea sechestrata care se inchid cu cheie; – eventual o camera de congelare; – vestiare, spalatoare şi closete. Camera de refrigerare este construită potrivit regulilor de specialitate.Temperatura menţinută acolo va fi între 0 şi +2 centigrade. Dimensiunile camerei trebuie să fie suficiente pentru a depozita carnea necesară pentru doua zile de muncă şi carnurile prelucrate în întreprindere, în afară de cazul în care ele nu sînt congelate sau conservate.
 + 
Articolul 3Va fi prevăzută o linie aeriană sau orice alt dispozitiv de transport mecanic al carnii, de natura să facă posibila evitarea oricărui contact al acesteia cu solul sau cu pereţii. Încăperea în care se prelucreaza şi cea în care se ambaleaza vor avea dimensiuni în raport cu importanţa operaţiunilor care trebuie să se efectueze acolo. Ele vor fi în asa fel amenajate încît aceste operaţii să poată fi realizate cu usurinta, fără întoarcerea carnii înapoi şi în cele mai bune condiţii de igiena alimentara şi de securitate pentru muncitori. Aerisirea, ventilarea şi iluminarea lor în timpul zilei şi al nopţii vor fi asigurate din plin. În aceste doua încăperi temperatura nu trebuie să depăşească +10 centigrade.Pereţii şi despartiturile, pînă la o înălţime minima de doi metri de la pardoseala, vor fi imbracate cu materiale rezistente la lovituri, impermeabile, care nu putrzesc, cu o suprafaţa neteda. Pereţii şi despartiturile dincolo de înălţimea de doi metri, precum şi tavanele, vor fi acoperite cu o tencuiala neteda, de culoare deschisă şi care se poate spala. Podeaua va fi impermeabila, rezistenta la putrezire şi la lovituri, uşor de spălat şi cu panta corespuzatoare care să permită scurgerea apelor de spălat spre orificiile prevăzute cu un cos, cu câte un gratar, un sifon şi puse în legătură cu reţeaua generală de evacuare a apelor folosite de întreprindere. Unghiurile de racordare a pereţilor, între ei şi cu pardoseala, vor fi aranjate în ciubucuri rotunjite. Întreprinderea va avea numai o instalatie de alimentare cu apa potabilă, în afară de cazul cînd este vorba despre apa necesară funcţionarii aparatelor pentru producerea frigului. Reţeaua de apa potabilă nu trebuie să comunice cu aceasta instalatie specială, ale carei ţevi trebuie să fie vopsite în roşu şi care nu trebuie să aprovizioneze încăperile rezervate pentru depozitarea sau prelucrarea carnii. Robinetele de apa trebuie să fie în număr suficient şi astfel filetate încît să permită spalarea cu furtunul a pardoselei, a pereţilor şi despartiturilor. În încăperea de prelucrare vor fi instalate aparate sau dispozitive destinate spalarii şi dezinfectarii materialului folosit la prelucrarea carnii.Mesele şi suprafeţele pe care se lucrează vor fi acoperite, pe toată suprafaţa lor, cu un material rezistent, care nu putrezeste, uşor de spălat şi de dezinfectat. În încăperea de prelucrare a carnii vor fi aşezate, în număr suficient, recipiente etanse, sterilizabile, cu unghiurile interioare rotunjite, prevăzute cu capace cu inchizatori care se imbuca între ele şi inconjurate în exterior cu o bandă vopsita în galben de cel puţin 5 cm latime, pentru a colecta oasele şi resturile care provin de la prelucrarea carnii. Ele vor fi rezervate numai acestui scop. După importanţa intrepriderii, trebuie să fie instalate unul sau mai multe posturi curente de apa calda, curgătoare şi aparatele corespunzătoare pentru spalatul cu apa calda şi dezinfectarea materialului marunt şi în special a cutitelor.
 + 
Articolul 4În fiecare încăpere vor fi aşezate, în mod corespuzator, termometre inregistratoare sau termometre cu mercur, verificate, în scopul de a permite controlarea cu usurinta a temperaturii în orice moment.
 + 
Articolul 5În întreprinderi vor fi instalate dispozitive în vederea asigurării unor protecţii eficace contra rozatoarelor şi insectelor. Accesul cîinilor şi al pisicilor va fi interzis în încăperi. Se vor pune la dispoziţia personalului vestiare, spalatoare şi WC-uri. WC-urile vor fi înzestrate în permanenta cu hirtie igienica. Ele nu trebuie să aibă în nici un caz o comunicare directa cu sălile de prelucrare sau de depozitare a carnii. Spalatoarele vor fi prevăzute cu sapun şi cu prosoape care nu pot fi folosite decît o singură dată.
 + 
Capitolul 3Igiena încăperilor, materialului şi personalului  + 
Articolul 6Toate încăperile, precum şi materialul, instrumentele şi diferitele scule, folosite în întreprindere, vor fi menţinute în perfecta stare de curăţenie şi folosinţă. Încăperea rezervată prelucrării carnii va fi spalata cel puţin o dată pe zi, după terminarea lucrului, cu una din soluţiile dezinfectante prevăzute de regulamentul în vigoare. Acelaşi lucru trebuie făcut şi mai des, dacă este necesar, pentru mesele, recipientele, uneltele şi cirligele care vin în contact cu carnea.Maşinile sau părţile de maşini şi în general materialele, după demontare, dacă aceasta are loc, vor fi curatate şi apoi sterilizate, fie cu apa fiarta curgătoare, fie cu vapori sub presiune, fie cu una din soluţiile dezinfectante prevăzute de regulamentul în vigoare şi care nu sînt susceptibile sa altereze carnea.
 + 
Articolul 7Personalul însărcinat cu manipularea carnii este obligat sa păstreze cea mai mare curăţenie. Vor fi aşezate, la locuri potrivite, anunţuri amintind ca, după folosirea WC-urilor, personalul trebuie să se spele bine pe mâini. În încăperile de prelucrare sau de depozitare a carnii se interzice scuipatul, fumatul şi consumarea alimentelor.
 + 
Articolul 8Conducerea întreprinderii va trebui sa pună la dispoziţia personalului sau îmbrăcăminte de protecţie, inclusiv toci, lavabile, care vor trebui să fie purtate în permanenta în timpul lucrului şi schimbate ori de cîte ori este nevoie. Va trebui să fie asigurată o supraveghere medicală regulată a personalului, în special pentru a se evita orice pericol de contaminare a carnii.
 + 
Capitolul 4Originea, prelucrarea, condiţionarea şi ambalarea carnii  + 
Articolul 9Pentru prepararea carnii specificate în articolul 1 al prezentei anexe se poate folosi numai carnea provenită de la animalele sacrificate într-un abator agreat pentru export şi care poarta ştampila rezervată carnii considerată corespunzătoare pentru export. Ea trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: a) să fie prezentată în carcase, în jumătăţi sau în sferturi; b) sa fi fost supusă la sfîrşitul operaţiunii de sacrificare şi menţinută, pe toată durata depozitarii şi transportului, la o temperatura mai mica sau egala cu +40 centigrade, temperatura din interior a carnii netrebuind să depăşească +70 centigrade.
 + 
Articolul 10Pentru prepararea carnii menţionate la articolul 1, se interzice carnea provenită de la animalele sacrificate de urgenta pentru caz de boala sau de accident.
 + 
Articolul 11Din momentul introducerii în întreprinderea destinatara, carnea menţionată la articolul 9 al prezentei anexe va fi depozitata în încăperea de refrigerare. Ea nu poate fi în nici un caz introdusă în încăperea de prelucrare fără sa fi fost supusă controlului veterinar. Transportul carnii din încăperea de refrigerare în cea de prelucrare trebuie să se facă întotdeauna cu ajutorul unuia din dispozitivele prevăzute în articolul 3 al prezentei anexe. Nici un fel de carne nu va putea fi introdusă în încăperea de prelucrare dacă temperatura sa interioară atinge sau depăşeşte +70 centigrade.
 + 
Articolul 12Operaţiile de dezosare şi de transare, efectuate în vederea pregătirii carnii în piese mari, vor fi astfel efectuate încît să se obţină bucăţi tăiate pentru comerţul en-gros şi demi-gros.
 + 
Articolul 13Transarea şi dezosarea se vor executa în asa fel încît să se evite orice murdarire a carnii. Sparturile de oase şi cheagurile de singe vor fi inlaturate. Tesutul conjunctiv intramuscular, vasele sanguine, seroasele şi toţi ganglionii limfatici ai cacasei trebuie să fie mentinuti aderenti la grupurile musculare prin legăturile lor naturale. Depozitele de grasime enumerate mai jos vor putea face obiectul unei eliminari parţiale: grasimea bazinului şi a rinichiului, osînza, grasimea de pe coaste, grasimea inguinala sau perimamară şi grasimea de acoperire.
 + 
Articolul 14Oasele, resturile şi diferitele deşeuri prin natura lor, sau rezultate de la tăiere, vor fi strinse, pe măsura ce apar, în recipiente adecvate.
 + 
Articolul 15După transare şi dezosare, piesele mari de carne vor fi transportate în încăperea de condiţionare sau într-o parte a incaperii de prelucrare rezervată pentru condiţionare, cu ajutorul recipientelor sau a unui material automat, uşor de curatat şi de dezinfectat, menţinut în permanenta în buna stare de întreţinere şi curăţenie. Fiecare piesa mare de carne va fi infasurata într-o piesa de material transparent, incolor, inodor şi rezistent la putrezire. Încheierea carnii dezosate şi tăiate în piese mari va urma imediat după operaţiile prevăzute în alineatele precedente.
 + 
Articolul 16Fiecare ambalaj va fi format din cel puţin o foaie de material transparent, incolor, inodor şi rezistent la putrezire şi suficient de mare pentru a asigura o protecţie eficace a conţinutului sau contra oricărei murdarii din cursul manipularilor, la care se supune în mod normal. Oricare ar fi ambalajul folosit, acesta trebuie să fie suficient de solid. Refolosirea ambalajelor va fi permisă numai dacă acestea sînt în perfecta stare de întreţinere şi curăţenie. Stampilarea pieselor nu se impune decît dacă acestea au o greutate mai mare de 3 kg. Cînd întreprinderea de transare şi dezosare este inclusă într-un abator, ştampila folosită este la fel cu aceea a abatorului; cînd întreprinderea de transare şi dezosare este separată de abator, ştampila folosită este aceea a întreprinderii de transare. Cînd piesele mici (cu o greutate mai mica de 3 kg) se condiţioneaza individual, foaia de condiţionare trebuie să poarte în exterior, cu caractere aparente şi uşor lizibile, următoarele menţiuni: 1. firma (denumirea întreprinderii exportatoare); sediul şi numărul de înmatriculare a întreprinderii de prelucrare; 2. specia animalului şi denumirea bucatilor după nomenclatorul în vigoare; 3. greutatea neta; 4. data condiţionarii, respectiv ziua şi luna. Piesele mici sau mari vor trebui să fie aşezate în ambalaje care să poarte vizibil, cu caractere uşor lizibile, următoarele menţiuni: 1. firma, sediul şi numărul de înmatriculare a întreprinderii de prelucrare; 2. specia animalului şi denumirea bucatilor după nomenclatorul în vigoare; 3. greutatea neta; 4. data ambalarii, pentru carnea în piese mici, sau data dezosarii, pentru carnea în piese mari. În plus, ştampila inspecţiei veterinare a abatorului (dacă întreprinderea de transare şi dezosare face parte din abator) sau a întreprinderii de transare şi dezosare (dacă aceasta nu face parte din abator) trebuie să se aplice cu cerneala pe o eticheta fixată pe ambalaj într-o formă vizibila şi pe un duplicat aşezat în interiorul ambalajului.
 + 
Articolul 17Imediat după ambalare carnea va fi refrigerata, congelata sau conservată prin frig. Tratamentul prin refrigerare este socotit suficient atunci cînd temperatura în centrul ambalajului nu este superioară: – pentru carnea refrigerata la +20 centigrade; – pentru carnea congelata la -100 centigrade; – pentru carnea conservată prin frig la -180 centigrade; Aceste temperaturi vor trebui să fie constant menţinute pe toată durata depozitarii sau stocării carnii înainte de expediere.
 + 
Articolul 18Certificatul de salubritate va trebui să fie conform modelului prevăzut în anexa 10. Numele, adresa şi numărul aprobării întreprinderii de transare şi dezosare vor trebui să fie menţionate la capitolul II: Provenienţă produselor. Abatoarele de origine nu vor trebui să fie indicate.
 + 
Anexa 10CERTIFICAT SANITAR (carne, organe şi măruntaie,proaspete, refrigerate, congelate sau conservate, de solipede domestice şi animale domestice din speciile: bovina, caprina, ovina şi porcina) Ţara exportatoare…………………………………………….Consiliul Superior al Agriculturii- Ministerul Agriculturii (1) Serviciul veterinar. I. Identificarea produselor Specia animalului de provenienţă………………………………. Felul pieselor………………………………………………. Natura ambalajului, dacă exista……………………………….. Numărul de colete……………………………………………. Greutatea neta………………………………………………. II. Provenienţă produselor Adresa (adresele) abatorului (abatoarelor) agreat(e)……………..Numărul (numerele) aprobării veterinare a abatorului (abatoarelor) ………………………. III. Destinaţia produselor De la (locul de expediţie)…………………………………….Produsele se expediază la (locul de destinaţie)…………………. Cu (vagon, camion, avion, vapor) (1-2)…………………………. Numele şi adresa expeditorului………………………………… Numele şi adresa destinatarului……………………………….. IV. Informaţii sanitare Subsemnatul (numele)……………………….., medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca produsele indicate mai sus şi examinate astăzi: a) poarta ştampila care dovedeşte ca provin în întregime de la animale sacrificate în abatoarele agreate pentru export; b) au fost recunoscute corespunzătoare pentru consumul uman ca urmare a unui control veterinar efectuat potrivit modalităţilor prevăzute de Convenţia veterinara româno-franceza; c) au fost pregătite, manipulate şi expediate potrivit exigenţelor igienei alimentare; d) au fost pregătite din animale care nu provin dintr-o zona pusă sub interdicţie din cauza febrei aftoase (3) şi a pestei porcine (4); e) au fost supuse examenului de trichinoscopie cu rezultat negativ (5). Făcut la …………………. la ……………… Sigiliul oficial Semnatura medicului veterinar (1) A se şterge menţiunea inutila. (2) A se indica: pentru vagoane şi camioane, numărul; pentru avioane, numărul zborului; pentru vapoare, numele şi întreprinderea maritima. (3) Aceasta menţiune se referă la carne, organe, grăsimi şi măruntaie de bovine, ovine, caprine şi porcine. (4) Aceasta menţiune se referă la carne, organe, grăsimi şi măruntaie de porcine. (5) Aceasta menţiune nu se referă decît la carnea de porc, precum şi la limbi, capete şi picioare de porc; ea poate fi înlocuită prin atestarea serviciului veterinar care certifica absenta trichinozei în ţara de origine, de mai mult de trei ani. ––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x