REGULAMENT din 11 noiembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.262 din 28 decembrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 1942 10/11/2004
ART. 1REFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 5271 11/11/2004
ActulCONTINUT DEORDIN 5271 11/11/2004

de organizare şi funcţionare a consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ din judeţele-pilot nominalizate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.942/2004



 + 
Capitolul IDISPOZIŢII GENERALE + 
Articolul 1Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu reglementările Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 2Unitatea de învăţământ preuniversitar de stat este condusă de un consiliu de administraţie. Consiliul de administraţie are rol de decizie în domeniul administrativ.
 + 
Capitolul IICOMPONENŢA + 
Articolul 3a) Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ este format din: director, director adjunct, reprezentantul consiliului local, reprezentantul primarului, reprezentanţi ai părinţilor, 1-5 reprezentanţi ai cadrelor didactice, reprezentantul agenţilor economici şi un reprezentant al elevilor, pentru ciclul secundar superior.b) În mediul rural se va avea în vedere ca în Consiliul de Administraţie al unităţii coordonatoare să fie reprezentate corespunzător unităţile de învăţământ arondate.c) în funcţie de mărimea şi complexitatea unităţii de învăţământ, Consiliul de Administraţie va fi format din 9-15 membri aleşi/desemnaţi după cum urmează:

       
  Nr. crt. Reprezentant Organismul care alege/desemnează
  1. Director De drept, conform legii
  2. Director adjunct De drept, conform legii
  3. Reprezentantul consiliului local Consiliul local
  4. Reprezentantul primarului Primarul
  5. Reprezentanţi ai părinţilor Consiliul reprezentativ al părinţilor din unitatea de învăţământ
  6. 1-5 cadre didactice, reprezentând toate ciclurile şi structurile şcolare din unitatea de învăţământ Consiliul profesoral al unităţii de învăţământ
  7. Reprezentantul agenţilor economici Asociaţiile patronale/consiliul local (dacă nu există asociaţii patronale)
  8. Reprezentantul elevilor pentru ciclul secundar superior Consiliul Elevilor

d) Numărul membrilor Consiliului de Administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ este propus de directorul unităţii şi aprobat de inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean/municipiului Bucureşti, în funcţie de mărimea şcolii, de gradul de complexitate a activităţii acesteia şi de condiţiile specifice în mediu rural/urban, dispersia locaţiilor în care se desfăşoară procesul de învăţământ şi activităţile sociale etc. + 
Capitolul IIIORGANIZARE Şl FUNCŢIONARE + 
Articolul 4(1) Membrii Consiliul de Administraţie se aleg/desemnează pentru pe o perioadă de 4 ani, după cum urmează:a) reprezentanţii cadrelor didactice sunt aleşi în primul consiliu profesoral, prin vot secret, din rândul cadrelor didactice cu o bună pregătire profesională şi prestigiu în rândul colegilor, o ţinută morală deosebită şi care manifestă interes şi ataşament faţă de unitatea de învăţământ;b) reprezentanţii părinţilor sunt aleşi de către Consiliul reprezentativ al părinţilor, prin vot deschis, dintre părinţii elevilor şcolarizaţi în unitatea de învăţământ, care au o ţinută morală deosebită şi se bucură de prestigiu şi respect în faţa comunităţii;c) reprezentantul agenţilor economici este desemnat de către asociaţiile patronale sau consiliul local dintre agenţii economici cu un bun potenţial de afaceri, care se bucură de prestigiu în faţa comunităţii, şi au legături cu unitatea de învăţământ pe linia formării profesionale a salariaţilor proprii sau copii şcolarizaţi în unitatea de învăţământ, în cazul în care în unităţile administrativ-teritoriale respective nu există asociaţii ale agenţilor economici -filiale ale Camerei de Comerţ etc. – reprezentanţii agenţilor economici sunt desemnaţi de către consiliul local;d) reprezentantul consiliului local este desemnat de către consiliul local;e) reprezentantul primarului este desemnat de primar.(2) Membrii consiliului de administraţie sunt reconfirmaţi anual de către organismele care i-au ales/desemnat.
 + 
Articolul 5În cazul în care unii membri ai consiliului de administraţie nu sunt reconfirmaţi, din diverse motive – 3 (trei) absenţe nemotivate în timpul anului de învăţământ, lipsă de interes pentru activităţile şcolii, nu mai sunt cadre didactice ale unităţii de învăţământ, nu mai doresc să facă parte din consiliul de administraţie, au săvârşit abateri de la ţinuta morală cunoscute de comunitate sau sancţionate de lege etc. – ei sunt înlocuiţi de acele organisme care i-au ales/desemnat.
 + 
Articolul 6Directorul unităţii de învăţământ este Preşedintele Consiliului de Administraţie, în absenţa directorului, directorul adjunct preia prerogativele de Preşedinte al Consiliului, în situaţia în care şi directorul adjunct este absent, precum şi în unităţile de învăţământ în care nu există director adjunct, directorul desemnează un cadru didactic, membru al consiliului de administraţie care preia în lipsa sa, prerogativele de Preşedinte al Consiliului.
 + 
Articolul 7În activitatea de conducere, directorul este ajutat, după caz, de directorul-adjunct şi se bazează pe consiliul profesoral şi consiliul şcolar.
 + 
Articolul 8(1) Consiliul de Administraţie desemnează din rândul salariaţilor un secretar, de regulă, secretarul unităţii de învăţământ, fără drept de vot, care asigură convocarea, întocmirea proceselor verbale şi aduce la cunoştinţa salariaţilor hotărârile adoptate.(2) Secretarul Consiliului de Administraţie comunică reprezentantului/reprezentanţilor organizaţiei/organizaţiilor sindicale din unitate o copie de pe procesul verbal al şedinţei consiliului, precum şi hotărârile consiliului de administraţie, în termen de 2 (două) zile lucrătoare de la data desfăşurării şedinţei.
 + 
Articolul 9Planificarea anuală a activităţii şi a şedinţelor Consiliului de Administraţie se face de către Preşedintele acestuia şi se prezintă spre aprobare Consiliului, la prima întrunire a acestuia, la începutul fiecărui an de învăţământ.
 + 
Articolul 10Consiliul de Administraţie îşi desfăşoară activitatea în şedinţe ordinare, trimestrial şi în şedinţe extraordinare, la cererea Preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului.
 + 
Articolul 11Prezenţa membrilor la şedinţele Consiliului de Administraţie este obligatorie. Şedinţele sunt statutare dacă sunt prezenţi cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor.
 + 
Articolul 12La şedinţele Consiliului de Administraţie participă cu statut de observator, fără drept de vot, reprezentantul/reprezentanţii organizaţiei/organizaţiilor sindicale din unitatea de învăţământ, numai dacă aceste organizaţii fac dovada oficială că aparţin federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de ramură învăţământ.
 + 
Articolul 13La şedinţele Consiliului de Administraţie pot participa, când este cazul, ca invitaţi fără drept de vot, contabilul sau administratorul financiar al unităţii de învăţământ sau alţi salariaţi ai unităţii de învăţământ a căror participare este necesară, în funcţie de natura problemelor aflate pe ordinea de zi a şedinţei.
 + 
Articolul 14Consiliul de Administraţie adoptă hotărâri, prin vot deschis, cu majoritate simplă. Directorul unităţii de învăţământ pune în executare hotărârile consiliului prin emiterea de decizii scrise.
 + 
Articolul 15(1) Dezbaterile, punctele de vedere ale tuturor participanţilor şi hotărârile Consiliului de Administraţie se consemnează în Registrul de procese verbale al Consiliului de Administraţie, care este înseriat şi numerotat de către secretarul Consiliului.(2) Membrii Consiliului de Administraţie îşi asumă întreaga responsabilitate, în faţa legii, pentru hotărârile luate, în funcţie de votul exprimat.
 + 
Articolul 16(1) Hotărârile Consiliului de Administraţie sunt obligatorii pentru tot personalul unităţii de învăţământ, inclusiv pentru conducerea acesteia, în cazul în care hotărârile Consiliului de Administraţie încalcă prevederile legale, Preşedintele are obligaţia să suspende aplicarea acestor hotărâri şi să informeze în scris inspectoratul şcolar sau, după caz, consiliul local în termen de 3 zile de la adoptarea acestora.(2) în termen de 5 zile calendaristice de la primirea sesizării Inspectoratul Şcolar Judeţean/municipiul Bucureşti, respectiv preşedintele consiliului local, după caz, se vor pronunţa în scris asupra legalităţii hotărârii Consiliului de Administraţie.
 + 
Capitolul IVATRIBUŢII + 
Articolul 17Consiliul de Administraţie asigură respectarea prevederilor care decurg din legi, hotărâri, ordonanţe de urgenţă şi ordonanţe ale Guvernului, din ordine de ministru şi decizii ale inspectoratului şcolar/consiliului local şi stabileşte măsuri privind aplicarea acestora.
 + 
Articolul 18Consiliul de Administraţie are următoarele atribuţii:1. aprobă fişa de identificare a unităţii de învăţământ;2. avizează proiectele Planului de dezvoltare şi ale Planului anual de acţiune a unităţii de învăţământ;3. avizează statul de funcţii pentru personalul didactic şi didactic auxiliar conform metodologiei Ministerului Educaţie şi Cercetării elaborată cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative şi le supune spre aprobare inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti;4. avizează statul de funcţii pentru personalul nedidactic întocmit de directorul unităţii şi îl supune spre aprobare ordonatorului principal de credite;5. definitivează şi aprobă tematica şi graficul şedinţelor Consiliului de Administraţie, propuse de Preşedinte;6. stabileşte prin hotărâri proprii responsabilităţile membrilor Consiliului de Administraţie;7. aprobă Regulamentul de ordine interioară al şcolii, cu consultarea reprezentantului/reprezentanţilor organizaţiei/organizaţiilor sindicale din unitatea de învăţământ;8. avizează proiectul Planului de şcolarizare;9. avizează proiectul de buget anual ce urmează a fi înaintat spre aprobare Consiliului Local;10. aprobă repartiţia bugetului anual şi propune modalităţi legale de majorare a acestuia;11. avizează corecţiile propuse de director în bugetul de învăţământ;12. avizează trecerea – în condiţiile legii – a economiilor realizate de la unele articole şi capitole de cheltuieli, aferente finanţării proporţionale, la alte articole sau capitole aferente finanţării proporţionale;13. aprobă Planul de venituri şi cheltuieli al activităţilor autofinanţate;14. aproba grila de evaluare privind acordarea salariului de merit pentru personalul angajat din unitatea de învăţământ, conform metodologiei elaborate de MEdC cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de ramură învăţământ;15. aprobă acordarea salariului de merit, şi a premiilor pentru personalul unităţii de învăţământ;16. soluţionează contestaţiile privind stabilirea salariilor şi acordarea gradelor şi treptelor profesionale personalului nedidactic şi auxiliar;17. stabileşte membrii Comisiei paritare, din partea unităţii de învăţământ la propunerea directorului;18. aprobă grila de salarizare diferenţiată pentru fiecare din angajaţii şcolii care prestează activităţi suplimentare în folosul unităţii/învăţământului sau care se remarcă în activitatea prestată, pe baza căreia directorul negociază contractele individuale de muncă;19. aprobă sau retrage bursele de şcolarizare, de studiu şi de merit pentru elevi;20. aprobă transferurile şcolare ale elevilor, în conformitate cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de învăţământ Preuniversitar, în vigoare;21. analizează restrângerile de activitate ale personalului angajat în unitate, conform reglementărilor în vigoare;22. avizează vacantarea posturilor didactice;23. aprobă acordarea, conform bugetului, din veniturile proprii realizate, premii şi ajutoare materiale (rechizite şcolare, îmbrăcăminte, hrană la cantină etc.) elevilor cu rezultate foarte bune la învăţătură şi celor cu probleme sociale;24. aprobă propunerile de scoatere la licitaţie a unor spaţii pentru închiriere, pe o perioadă limitată, pe care le înaintează Consiliului local;25. administrează, prin delegare din partea consiliului local, terenurile şi clădirile în care se desfăşoară activităţile unităţii de învăţământ, indiferent de apartenenţa patrimonială a acestora – domeniu public, proprietate a altor persoane juridice sau a şcolii;26. aprobă fişa şi criteriile de evaluare pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic;27. aprobă calificativele anuale ale personalului unităţii de învăţământ, stabilite conform fişei postului şi a criteriilor de evaluare, la propunerea Preşedintelui, cu consultarea directorului adjunct şi a responsabililor comisiilor metodice/catedrelor;28. aprobă constituirea formaţiunilor de studiu, repartizarea diriginţilor şi a învăţătorilor la clase, propusă de director;29. aprobă programele obiectelor opţionale studiate în anul şcolar următor;30. aprobă planificarea anuală a concediilor de odihnă, pe baza criteriilor individuale scrise ale personalului unităţii de învăţământ şi a propunerilor directorului, împreună cu reprezentatul/reprezentanţii organizaţiei/organizaţiilor sindicale din unitatea de învăţământ;31. exercită orice alte atribuţii care îi revin potrivit prevederilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 19Preşedintele Consiliului de administraţie are următoarele atribuţii:1. este conducătorul unităţii de învăţământ şi o reprezintă în relaţia cu persoanele juridice şi fizice, inclusiv cu administraţia şi comunitatea locală;2. exercită conducerea executivă a unităţii de învăţământ;3. prezidează şedinţele Consiliului de Administraţie;4. pregăteşte şi prezintă Consiliului de Administraţie toate proiectele de documente ce urmează a fi aprobate sau avizate de către acesta;5. prezintă Consiliului rapoarte semestriale şi anuale privind starea instituţiei sau alte rapoarte solicitate de Consiliul de Administraţie;6. urmăreşte aplicarea în practică a hotărârilor Consiliului de Administraţie;7. propune Consiliului de Administraţie acordarea burselor;8. realizează legătura între Consiliul reprezentativ al părinţilor din unitatea de învăţământ şi Consiliul de Administraţie;9. propune eliberarea din funcţie a membrului Consiliului, angajat al unităţii de învăţământ, care a absentat nemotivat la trei şedinţe sau care nu şi-a îndeplinit atribuţiile;10. aprobă concediile de odihnă, concediile de studii şi orice alte concedii fără plată, conform legii;11. avizează schema orară a unităţii de învăţământ şi aprobă programul de funcţionare al acesteia, graficul desfăşurării examenelor de diferenţă şi al examenelor de corigentă;12. propune Inspectoratului şcolar suspendarea cursurilor şi graficul de recuperare al orelor, în situaţii speciale;13. avizează scoaterea din inventar a obiectelor şi mijloacelor fixe, propuse de către Comisia de inventariere şi casare;14. propune, spre aprobare, inspectoratului şcolar deplasările în ţară şi străinătate a elevilor şi personalului unităţii de învăţământ (excursii, tabere, competiţii sportive, schimburi de experienţă, seminarii, cursuri, burse etc.);15. atribuie orele rămase neocupate prin cumul sau plata cu ora personalului didactic titular, personalului didactic asociat sau cadrelor didactice pensionate.
 + 
Capitolul VDISPOZIŢII FINALE Şl TRANZITORII + 
Articolul 20Calitatea de membru în Consiliul de administraţie nu presupune atribuirea unei indemnizaţii de şedinţă.
 + 
Articolul 21Eliberarea din calitatea de membru al Consiliului de administraţie în timpul anului de învăţământ se poate face la cererea scrisă a persoanei, la cererea motivată a Preşedintelui sau a 2/3 din numărul membrilor, în situaţiile prevăzute la art. 5.
 + 
Articolul 22Prezentul regulament se aprobă prin Ordin al Ministrului Educaţiei şi Cercetării şi intră în vigoare la 3 (trei) zile de la data publicării lui în Monitorul Oficial.
 + 
Articolul 23Prevederile prezentului Regulament abrogă prevederile OMEN nr. 3224/1996 şi ale OMEN nr. 3310/1998.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x